Τρίτη, 13 Ιουνίου 2023 20:05

Φιλιππίνες: «Ξύπνησε» το ηφαίστειο Μαγιόν - 14.000 άτομα έφυγαν από τα σπίτια τους

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Λάβα ξεπηδά από τον κρατήρα του ηφαιστείου Μαγιόν στις Φιλιππίνες, ύψους 2.462 μέτρων, στην περιοχή του οποίου κηρύχθηκε συναγερμός

Τουλάχιστον 14.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή γύρω από το ηφαίστειο Μαγιόν στις κεντρικές Φιλιππίνες, από το οποίο εκτοξεύεται λάβα και εκλύονται επιβλαβή αέρια, και μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν μακριά από τα σπίτια τους για μήνες, σύμφωνα με τις αρχές.

Λάβα ξεπηδά από τον κρατήρα του ηφαιστείου Μαγιόν, ύψους 2.462 μέτρων, στην περιοχή του οποίου κηρύχθηκε συναγερμός την περασμένη εβδομάδα έπειτα από σεισμικές δονήσεις και εκατοντάδες περιστατικά κατολισθήσεων που παρατηρήθηκαν.

«Βάσει των προηγούμενων εμπειριών μας, η ηφαιστειακή αυτή δραστηριότητα μπορεί να επιμείνει για λίγους μήνες», δήλωσε ο Τερέσιτο Μπακολκόλ, ο οποίος είναι επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας ηφαιστειολογίας και σεισμολογίας, στον ραδιοσταθμό DZMM, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι που ζουν σε ακτίνα 6 χιλιομέτρων από το ηφαίστειο θα χρειαστεί να παραμείνουν σε κέντρα απομάκρυνσης.

Τα στοιχεία της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών δείχνουν ότι περίπου 14.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί και έχουν καταφύγει σε σχολεία και κοινοτικά κέντρα.

Ο Λάρι Γεναρέσας, επικεφαλής κοινότητας στην επαρχία Άλμπεϊ, δήλωσε στον ραδιοσταθμό DZMM ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερα τρόφιμα και πόσιμο νερό για τους απομακρυσθέντες.

Οι αρχές σημείωσαν ότι ο κόσμος που κατοικεί σε μεγαλύτερη απόσταση από το ηφαίστειο θα πρέπει επίσης να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να απομακρυνθεί από τα σπίτια του, ενώ η αστυνομία έχει εγκαταστήσει σημεία ελέγχου για να αποτραπεί τυχόν επιστροφή αυτών που έχουν ήδη απομακρυνθεί.

«Θα εξασφαλίσουμε ότι αυτοί που απομακρύνθηκαν δεν θα μπορούν να επιστρέψουν έως ότου εκδοθεί οδηγία να το κάνουν», δήλωσε ο διευθυντής της περιφερειακής αστυνομίας Βεστριμούντο Ομπίνκε.

Το Μαγιόν, πόλος έλξης τουριστών λόγω του σχεδόν τέλειου κωνικού του σχήματος, βρίσκεται μεταξύ των πιο ενεργών από τα 24 ηφαίστεια των Φιλιππίνων και έχει εκραγεί πάνω από 50 φορές τους τελευταίους τέσσερις αιώνες. Η πιο καταστροφική του έκρηξη σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 1841 όταν μια πόλη θάφτηκε κάτω από τη λάβα και 1.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ FRANCIS R. MALASIG

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Ιουνίου 2023 19:21

Σχετικά Άρθρα

  • Φονικό το πέρασμα της καταιγίδας Τράμι από τις Φιλιππίνες – Στους 40 οι νεκροί
    Φονικό το πέρασμα της καταιγίδας Τράμι από τις Φιλιππίνες – Στους 40 οι νεκροί

    Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Τράμι στις Φιλιππίνες, ο οποίος ανήλθε σήμερα σε τουλάχιστον 40, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημα τοπικά στοιχεία, με τους διασώστες να προσπαθούν ακόμη να προσεγγίσουν κατοίκους που έχουν εγκλωβιστεί στις στέγες των σπιτιών τους.

    Προηγούμενος απολογισμός ανέφερε 20 νεκρούς.

    Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές. Ορισμένες περιοχές κατέγραψαν μέσα σε διάστημα μόλις δύο ημερών ποσότητες νερού από τις βροχοπτώσεις που καταγράφονται συνήθως μέσα σε δύο μήνες.

    «Πολλοί (κάτοικοι) εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στις στέγες των σπιτιών τους και ζητούν βοήθεια», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντρέ Ντιζόν, ο αστυνομικός διευθυντής της σφόδρα πληγείσας περιοχής Μπικόλ, 400 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Μανίλα.

    «Ελπίζουμε οι πλημμύρες να υποχωρήσουν σήμερα, αφού η βροχή έχει σταματήσει», είπε.

    Η προσβασιμότητα παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα για τους διασώστες, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Φερντινάντ Μάρκος σε συνέντευξη Τύπου. «Υπήρξαν κατολισθήσεις σε περιοχές όπου δεν υπήρχαν πριν (...) Οπότε υποθέτω ότι το έδαφος είναι τελείως κορεσμένο και το νερό δεν έχει προς τα πού να διαφύγει».

    Οι πόλεις Νάγκα και Λεγκάζπι αναφέρουν «πολλά θύματα, αλλά δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να φθάσουμε εκεί», είπε ο Μάρκος.

    Στην επαρχία Μπατάνγκας, νότια της πρωτεύουσας Μανίλα, ο αρχηγός της αστυνομίας Νέλσον Καμπούζο είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έξι πτώματα βρέθηκαν στο χωριό Σαμπαλόκ.

    «Η περιοχή επλήγη από μια ξαφνική πλημμύρα χθες (Πέμπτη). Οι ομάδες μας βρίσκονται ακόμα στη θέση τους για να ελέγξουν εάν υπάρχουν άλλα θύματα», είπε.

    Άλλοι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια ξαφνική πλημμύρα στο παραθαλάσσιο χωριό Σούμπιτς Ιλάγια, σύμφωνα με την αστυνομία, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε εθνικό επίπεδο σε τουλάχιστον 40, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP με βάση στοιχεία της αστυνομίας και των υπεύθυνων διαχείρισης καταστροφών.

    Δεκάδες χιλιάδες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους

    Στη Μανίλα, ένα συγκρότημα κατοικιών νότια της πρωτεύουσας βυθίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος του.

    Σχολεία και κυβερνητικά γραφεία παρέμειναν κλειστά σήμερα στο μεγαλύτερο νησί της χώρας, το Λουσόν, και οι προειδοποιήσεις για καταιγίδα εξακολουθούν να ισχύουν στη δυτική ακτή, όπου τα κύματα μπορούν να φτάσουν τα δύο μέτρα.

    Σύμφωνα με επίσημη καταμέτρηση της Πέμπτης, 193.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους λόγω των πλημμυρών.

    Οι Φιλιππίνες πλήττονται συχνά από καταιγίδες ή τυφώνες, προκαλώντας ζημιές και δεκάδες θανάτους κάθε χρόνο. Ωστόσο, οι καταιγίδες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού σχηματίζονται πιο κοντά στην ακτή, εντείνονται ταχύτερα και διαρκούν περισσότερο στην ξηρά λόγω της κλιματικής αλλαγής, λένε οι ειδικοί.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ FRANCIS R. MALASIG
  • Εξερράγη το ηφαίστειο Τάαλ στις Φιλιππίνες (photos & video)
    Εξερράγη το ηφαίστειο Τάαλ στις Φιλιππίνες (photos & video)

    Το ηφαίστειο βρίσκεται μέσα σε μια μεγάλη λίμνη κοντά στην πόλη Ταγκαϊτάι - Χαμηλό παραμένει το επίπεδο συναγερμού

    Το ηφαίστειο Τάαλ των Φιλιππίνων, νοτίως της πρωτεύουσας Μανίλα, εξερράγη, εκλύοντας ατμό σε ύψος άνω των 2 χλμ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η σεισμολογική υπηρεσία της χώρας.

    Το Τάαλ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χλμ νοτίως της Μανίλα, είναι ένα από τα μικρότερα ενεργά ηφαίστεια του κόσμου και κάποιες από τις προηγούμενες εκρήξεις του έχουν επηρεάσει την πρωτεύουσα και τις αερομεταφορές.
    Ο επικεφαλής της σεισμολογικής υπηρεσίας Τερεσίτο Μπακολκόλ περιέγραψε την έκρηξη ως φρεατομαγματική, όπου το μάγμα συναντά θύλακα νερού, παράγοντας ατμό.
    Το ηφαίστειο βρίσκεται μέσα σε μια μεγάλη λίμνη κοντά στην πόλη Ταγκαϊτάι, στην επαρχία Καβίτε.

    «Αυτή η φρεατομαγματική έκρηξη περιορίστηκε στο νησί του ηφαιστείου. Εξετάζουμε εάν πέφτει στάχτη στην ανατολική πλευρά, ωστόσο δεν γίνεται ακόμα εκκένωση», δήλωσε ο Μπακολκόλ τηλεφωνικά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το επίπεδο συναγερμού παραμένει στην κατώτερη βαθμίδα και ότι δεν υπάρχουν άμεσα αναφορές για τραυματισμούς.

    Παρόλο που το ύψος του ηφαιστείου φθάνει μόλις τα 311 μέτρα, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο. Η έκρηξή του το 1911 στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.300 ανθρώπους.

    Τον Ιανουάριο του 2021, χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αφού τα αέρια που εκλύθηκαν και η στάχτη που εκτοξεύθηκε έφθασαν σε ύψος 1 χλμ.

    Ένα χρόνο νωρίτερα, η στάχτη και ο καπνός από το Τάαλ έφθασαν σε ύψος 15 χλμ, με αποτέλεσμα πάνω από 100.000 άνθρωποι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να δημιουργηθούν εκτεταμένα προβλήματα στην πρωτεύουσα.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Βρυχάται πάλι το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη - Ένα από τα πιο ενεργά στον πλανήτη
    Βρυχάται πάλι το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη - Ένα από τα πιο ενεργά στον πλανήτη

    Σε κατάσταση συνεγερμού έχουν τεθεί οι Αρχές στη Χαβάη καθώς άρχισε να βρυχάται πάλι το ηφαίστειο Κιλαουέα, ένα από τα πλέον ενεργά στον πλανήτη.

    Παράλληλα καταγράφηκαν περίπου 17 σεισμοί εντοπίστηκαν σε μικρό εστιακό βάθος

    Οι εκρήξεις στο Κιλαουέα υπήρξαν καταστροφικές στο παρελθόν. Το 2018, περισσότερες από 600 ιδιοκτησίες καταστράφηκαν από την ισχυρή ροή λάβας που εκτεινόταν από την κορυφή της Κιλαουέα μέχρι τον ωκεανό.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ταυτοποιήθηκε στις Φιλιππίνες το πιο πρόσφατο κρούσμα της mpox – Πρόκειται για την ήπια παραλλαγή clade 2
    Ταυτοποιήθηκε στις Φιλιππίνες το πιο πρόσφατο κρούσμα της mpox – Πρόκειται για την ήπια παραλλαγή clade 2

    Το κρούσμα που εντοπίστηκε «οφειλόταν στο αρχικό στέλεχος» του ιού, που «πιθανόν κυκλοφορούσε στην κοινότητα»

    Το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόσφατο κρούσμα της mpox που εντοπίστηκε στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας οφείλεται στην μάλλον ήπια παραλλαγή clade 2, όχι στην δυνητικά πιο θανατηφόρα clade 1b που εξαπλώνεται στην Αφρική με ταχύτητα.

    Το κρούσμα που εντοπίστηκε «οφειλόταν στο αρχικό στέλεχος» του ιού, που «πιθανόν κυκλοφορούσε στην κοινότητα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Τεοντόρο Ερμπόσα στο τηλεοπτικό δίκτυο ANC.

    Η Μανίλα ανακοίνωσε προχθές Δευτέρα τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της mpox φέτος στην επικράτεια των Φιλιππίνων. Από τον Ιούλιο του 2022, οι αρχές της χώρας έχουν καταγράψει συνολικά δέκα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της ασθένειας που αποκαλείτο μέχρι πρότινος ευλογιά των πιθήκων.

    Ο ασθενής, υπήκοος Φιλιππίνων, 33 ετών, χωρίς ιστορικό ταξιδιών εκτός της χώρας, αναρρώνει σε νοσοκομείο, διευκρίνισε ο κ. Ερμπόσα, θυμίζοντας πως και οι υπόλοιποι 9 ασθενείς στις Φιλιππίνες αποθεραπεύτηκαν.

    Η αναζωπύρωση της mpox στην Αφρική ώθησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να κηρύξει τη 14η Αυγούστου κατάσταση υγειονομικής εκτάκτου ανάγκης διεθνούς εμβέλειας, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του, όπως είχε πράξει και το 2022. Αιτία ήταν το ξέσπασμα στη ΛΔ Κονγκό, που εξαπλώθηκε σε άλλα γειτονικά κράτη.

    Η ασθένεια έχει συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης, υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, καθώς και την εμφάνιση εξανθημάτων στο σώμα. Αν και γενικά η νόσηση είναι ήπια, ο ιός είναι ενδεχόμενο να σκοτώσει, κυρίως παιδιά, έγκυες κι ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά πάσχοντες από τον ιό που προκαλεί το σύνδρομο ανοσολογικής ανεπάρκειας (HIV). Οι πιο ευάλωτες ομάδες παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών, σύμφωνα με τους ειδικούς.

    Πηγή: in.gr

  • Mpox: Πρώτο κρούσμα στις Φιλιππίνες – Χωρίς ιστορικό ταξιδιών ο ασθενής
    Mpox: Πρώτο κρούσμα στις Φιλιππίνες – Χωρίς ιστορικό ταξιδιών ο ασθενής

    Οι Φιλιππίνες εντόπισαν κρούσμα της mpox (της πρώην ευλογιάς των πιθήκων), το πρώτο από τον Δεκέμβριο του 2023, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας σήμερα, προσθέτοντας ότι αναμένει τα πλήρη αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε ο ασθενής ώστε να εξακριβωθεί για ποιο στέλεχος του ιού πρόκειται.

    Ο ασθενής είναι υπήκοος των Φιλιππίνων, 33 ετών, χωρίς ιστορικό ταξιδιών εκτός της χώρας, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας.

    «Αναμένουμε τα αποτελέσματα της αλληλούχησης (σ.σ.: του γονιδιώματος) και θα προχωρήσουμε νεότερη ενημέρωση όταν είναι διαθέσιμα», είπε ο εκπρόσωπός του Άλμπερτ Ντομίνγκο ερωτηθείς σχετικά με το στέλεχος.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την περασμένη Τετάρτη κατάσταση υγειονομικής εκτάκτου ανάγκης διεθνούς εμβέλειας, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του, μετά το ξέσπασμα επιδημίας mpox στη ΛΔ Κονγκό, που εξαπλώθηκε σε γειτονικές χώρες.

    Νέο στέλεχος του ιού προκαλεί παγκόσμια ανησυχία, καθώς μοιάζει να εξαπλώνεται εύκολα μέσω της στενής επαφής.

    Κρούσμα της νέας παραλλαγής του ιού επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά την περασμένη Πέμπτη στη Σουηδία και συνδέθηκε με το ξέσπασμα στην Αφρική, που εξαπλώνεται. Πρόκειται για την πρώτη ένδειξη πως πλέον έχει εξαπλωθεί και εκτός της ηπείρου. Το Πακιστάν επιβεβαίωσε την Παρασκευή τουλάχιστον ένα κρούσμα, σε φορέα που επέστρεψε από χώρα του Κόλπου, αλλά πρόσθεσε πως ακόμη δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει για ποιο στέλεχος του ιού πρόκειται.

    Το νέο κρούσμα στις Φιλιππίνες είναι το δέκατο που έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Η πρώτη περίπτωση είχε καταγραφεί τον Ιούλιο του 2022.

    «Τα συμπτώματα άρχισαν πριν από μια εβδομάδα και πλέον, με πυρετό, που τέσσερις ημέρες αργότερα ακολουθήθηκε από εξανθήματα» σε διάφορα σημεία του σώματος, ιδίως στο πρόσωπο, στην πλάτη, στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, στις παλάμες και στις πατούσες, διευκρίνισε το υπουργείο.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Πόλεμος στην Ουκρανία: Την απομάκρυνση 6.000 Ουκρανών από παραμεθόριες περιοχές κοντά στο Κουρσκ, ζήτησε το Κίεβο
    Πόλεμος στην Ουκρανία: Την απομάκρυνση 6.000 Ουκρανών από παραμεθόριες περιοχές κοντά στο Κουρσκ, ζήτησε το Κίεβο

    Η Μόσχα ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως έχει εμπλακεί σε σφοδρές μάχες εναντίον ουκρανικών δυνάμεων που εισέδυσαν στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ

    Η Ουκρανία διέταξε σήμερα την απομάκρυνση περίπου 6.000 ανθρώπων από ουκρανικές παραμεθόριες περιοχές που βρίσκονται κοντά στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, μετά την επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων εκεί, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Σούμι.

    «Η εντολή που μόλις υπέγραψα προβλέπει την υποχρεωτική απομάκρυνση ανθρώπων από 23 τοποθεσίες» στην επαρχία Σούμι, δήλωσε ο κυβερνήτης Βολοντίμιρ Αρτιούχ.
    «Υπάρχουν περίπου 6.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 425 παιδιών», στις τοποθεσίες αυτές είπε.

    Η Μόσχα ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως έχει εμπλακεί σε σφοδρές μάχες εναντίον ουκρανικών δυνάμεων που εισέδυσαν στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ σε μία από τις μεγαλύτερες εφόδους στο έδαφος της Ρωσίας αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η ουκρανική επιδρομή στο Κουρσκ είναι μεγάλη πρόκληση και το ρωσικό ΥΠΕ χαρακτήρισε την επίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ άλλη μια «τρομοκρατική» επίθεση εναντίον αμάχων.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ BARTLOMIEJ WOJTOWICZ
  • Φιλιππίνες: Πυρκαγιά σε κτίριο στην κινεζική συνοικία της Μανίλας - Τουλάχιστον 11 νεκροί
    Φιλιππίνες: Πυρκαγιά σε κτίριο στην κινεζική συνοικία της Μανίλας - Τουλάχιστον 11 νεκροί

    Στο ισόγειο του κτιρίου λειτουργούσαν εμπορικά καταστήματα και στους ψηλότερους ορόφους βρίσκονται διαμερίσματα - Πιθαν΄'ον η φωτιά ξεκίνησε από έκρηξη φιάλης υγραερίου

    Πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής σε ακίνητο στην κινεζική συνοικία της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 11 άνθρωποι, ανακοίνωσαν οι αρχές.
    Πυροσβέστες με δεκατέσσερα οχήματα χρειάστηκαν περίπου δυο ώρες για την κατάσβεση της φωτιάς, που εκδηλώθηκε στη συνοικία Μπινόντο, διευκρίνισε το πυροσβεστικό σώμα της πρωτεύουσας.
    Οι πυροσβέστες εντόπισαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τα πτώματα 11 ανθρώπων που παγιδεύτηκαν στο πενταώροφο κτίριο.
    Στο ισόγειο λειτουργούσαν εμπορικά καταστήματα και στους ψηλότερους ορόφους βρίσκονται διαμερίσματα.

    Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, ανάμεσα στα θύματα είναι η σύζυγος του ιδιοκτήτη του κτιρίου. Το πτώμα της βρέθηκε στον τρίτο όροφο.
    Οι αρχές δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τα αίτια της πολύνεκρης πυρκαγιάς. Ωστόσο φύλακας του κτιρίου είπε σε δημοσιογράφους ότι εξερράγη φιάλη με υγραέριο σε εστιατόριο στο ισόγειο, προκαλώντας τη φωτιά.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Φιλιππίνες: Άρχισε να διαρρέει βιομηχανικό καύσιμο από πετρελαιοφόρο που βυθίστηκε
    Φιλιππίνες: Άρχισε να διαρρέει βιομηχανικό καύσιμο από πετρελαιοφόρο που βυθίστηκε

    Πρόκειται για "ελάχιστη διαρροή", σύμφωνα με την ακτοφυλακή

    Μέρος του φορτίου των 1,4 εκατομμυρίων λίτρων βιομηχανικού καυσίμου που μετέφερε πετρελαιοφόρο που βυθίστηκε άρχισε να διαρρέει στον κόλπο της Μανίλας, ανακοίνωσε σήμερα η ακτοφυλακή των Φιλιππίνων, υποβαθμίζοντας σε αυτό το στάδιο την έκταση της διαρροής.

    Δύτες που επιθεωρούν το κύτος του πλοίου διαπίστωσαν "ελάχιστη διαρροή" από τις βαλβίδες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής, ο υποναύαρχος Αρμάντο Μπαλίλο, προσθέτοντας ότι προς το παρόν η κατάσταση "δεν είναι ανησυχητική".

    Λίγο νωρίτερα η ακτοφυλακή είχε ανακοινώσει ότι θέλει να αποτρέψει "περιβαλλοντική καταστροφή" ανακτώντας το συντομότερο δυνατό το καύσιμο που μετέφερε το πλοίο που βυθίστηκε σε βάθος 34 μέτρων ανοιχτά της Μανίλας.

    Πλοίο που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει το ανακτηθέν πετρέλαιο κατευθύνεται στο σημείο του ναυαγίου, διευκρίνισε ο Μπαλίλο και η εταιρεία που έχει αναλάβει την επιχείρηση αφαίρεσης του φορτίου πετρελαίου και τη διοχέτευσή του σε άλλο σκάφος έχει λάβει οδηγία "να αρχίσει" εργασίες αύριο, Κυριακή, "αν είναι δυνατόν".

    Σύμφωνα με τις αρχές, η επιχείρηση αυτή μπορεί να διαρκέσει επτά ημέρες.

    Το MT Terra Nova με σημαία Φιλιππίνων βυθίστηκε την Πέμπτη το πρωί εν μέσω ισχυρών βροχοπτώσεων, που ενισχύθηκαν από τον τυφώνα Γκέμι και τους μουσώνες, στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων και τις γειτονικές της περιοχές. Ένα μέλος του πληρώματός του έχασε τη ζωή του.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ PRESIDENTIAL COMMUNICATIONS OFFICE HANDOUT

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο