Φωτογραφίες ενός αυτοκινήτου που δείχνει να είναι γεμάτο με εκρηκτικά σταθμευμένου στο φράγμα Καχόβκα της Ουκρανίας λίγο πριν την κατάρρευσή του έρχονται να προσθέσουν άλλο ένα στοιχείο στις ενδείξεις ότι η Ρωσία ευθύνεται για την έκρηξη.
Τη φωτογραφία από το φράγμα που έδωσε στη δημοσιότητα το Associated Press τράβηξε στις 28 Μαϊου ένα ουκρανικό drone. Διακρίνεται ένα λευκό αυτοκίνητο με κομμένη την οροφή και μέσα φαίνονται μεγάλα βαρέλια, ένα εκ των οποίων δείχνει να έχει προσαρμοσμένη μια νάρκη στο καπάκι του, ενώ ένα καλώδιο εκτείνεται από το βαρέλι προς την πλευρά του ποταμού Δνείπερου που βρίσκεται στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων.
Αξιωματικός των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων είπε στο AP ότι κατά τη γνώμη του το αυτοκίνητο τοποθετήθηκε εκεί για να εμποδίσει προέλαση των Ουκρανών στο φράγμα, αλλά και για να ενισχύσει μια προγραμματισμένη έκρηξη, προερχόμενη από το μηχανοστάσιο, όπως ανέφεραν πρόσφατα και οι New York Times.
52 οι νεκροί από την κατάρρευση του φράγματος Καχόβκα
Περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους μετά την κατάρρευση του φράγματος στις 6 Ιουνίου, που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν εδάφη κατάντη. Τη Δευτέρα ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 52. Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις περιοχές της Χερσώνας, που ήταν υπό τον έλεγχό της, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι γνώριζε για 17 νεκρούς και 31 αγνοούμενους.
Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορήθηκαν για την ανατίναξη του φράγματος και τις απώλειες ζωών και την περιβαλλοντική καταστροφή που προκλήθηκε. Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν στο Associated Press ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν στήσει θέση βολής στο φράγμα λίγο πριν την έκρηξη. Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι ισχυρίζεται εδώ και καιρό ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν ναρκοθετήσει το φράγμα.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε σε πρόσφατη συνάντησή του με στρατιωτικούς μπλόγκερ ότι δεν τον συνέφερε να καταστραφεί το φράγμα, καθώς πλημμύρισαν περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι τα επιθετικά σχέδια της Ουκρανίας μπορεί να επηρεάστηκαν από την πλημμύρα του ποταμού Δνείπερου, τον οποίο πρέπει να περάσουν οι ουκρανικές δυνάμεις για να αποκτήσουν πρόσβαση στα ελεγχόμενα από τη Ρωσία τμήματα της Χερσώνας.
Τι δείχνουν τα στοιχεία για το φράγμα
Η φωτογραφία του σταθμευμένου στο φράγμα λευκού αυτοκινήτου είναι το τελευταίο κομμάτι του παζλ, με ειδικούς να εκτιμούν ότι δεν μπορεί να γίνει έγκυρη αξιολόγηση του τι ακριβώς συνέβη μέχρι να επιτραπεί σε ανεξάρτητους μηχανικούς η πρόσβαση στο φράγμα.
Την περασμένη εβδομάδα, η διεθνής δικηγορική εταιρεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα Global Rights Compliance, ενεργώντας προς υποστήριξη του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας, είπε ότι πιστεύει ότι ήταν «πολύ πιθανό οι ρωσικές δυνάμεις να κατέστρεψαν σκόπιμα το φράγμα», ενώ σημείωσαν με νόημα ότι νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Ρωσία απαγορεύει τη διενέργεια ερευνών για για περιστατικά σε υδροτεχνικές δομές στη ρωσοκρατούμενη Ουκρανία.
Οι σεισμογράφοι ινστιτούτων μέχρι τη Νορβηγία κατέγραψαν δονήσεις από έκρηξη στο υδροηλεκτρικό φράγμα στις 02:35 και στις 02:54 τα χαράματα της έκτης Ιουνίου, που ενισχύει την εκδοχή σύμφωνα με την οποία το φράγμα δεν υποχώρησε λόγω ζημιών που υπέστη κατά τους βομβαρδισμούς τους προηγούμενους μήνες.
Η αμερικανική δεξαμενή σκέψης «Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου» ισχυρίστηκε ότι «η ισορροπία των αποδεικτικών στοιχείων, του συλλογισμού και της ρητορικής υποδηλώνει ότι οι Ρώσοι σκόπιμα κατέστρεψαν το φράγμα». Η υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας έδωσε στη δημοσιότητα μια συνομιλία που είχε υποκλαπεί μεταξύ ενός Ρώσου στρατιώτη και κάποιου άλλου, στην οποία ο στρατιώτης είπε ότι «οι ομάδες δολιοφθοράς μας ήταν εκεί. Ήθελαν να δημιουργήσουν έναν τρόμο με το φράγμα. Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς όπως προέβλεπε το σχέδιο».
Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ OFFICIAL CHANNEL PRESIDENT OF UKRAINE VOLODYMYR ZELENSKIY HANDOUT