Οι καπνοί από τις μεγάλες πυρκαγιές που καίνε μέχρι σήμερα στον Καναδά, κάλυψαν και την Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το meteo.gr.
Οι ακραίες δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν σε μεγάλο μέρος του Καναδά είχαν τέτοια ένταση που είχαν ως αποτέλεσμα την γρήγορη μεταφορά πυκνών καπνών που μείωσαν σχεδόν κατά 10-20% ακόμα και την ηλιακή ακτινοβολία.
Αναλυτικά όσα αναφέρει το Meteo.gr:
Έως και σήμερα (27/06/2023) ο Καναδάς βιώνει την χειρότερη αντιπυρική περίοδο στην σύγχρονη ιστορία της χώρας με περισσότερα από 77.000.000 στρέμματα καμένης έκτασης και ενώ βρισκόμαστε ακόμα στο πρώτο μισό της αντιπυρικής περιόδου του 2023 (Εικόνα 1).
Εν αντιθέσει με τη μέση κλιματολογική συμπεριφορά, από τις αρχές Μαΐου του 2023 έως και σήμερα (27/06) πολλαπλές ακραίες δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν σε μεγάλο μέρος του Καναδά (συμπεριλαμβανομένου των βορείων δασών - τάιγκα).
Βασική αιτία που τροφοδότησε αυτές τις δασικές πυρκαγιές ήταν ο συνδυασμός της ξηρασίας που προηγήθηκε τον περασμένο χειμώνα με την επικράτηση δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών λόγω της ανάπτυξης ενός επίμονου και σχεδόν στάσιμου αντικυκλώνα για αρκετές εβδομάδες πάνω από τον Καναδά (Εικόνα 2).
Τις τελευταίες ημέρες οι δασικές πυρκαγιές στα ανατολικά τμήματα του Καναδά είχαν ιδιαίτερη ένταση και σε συνδυασμό με την ζωνική κυκλοφορία πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό (Εικόνα 3) είχαν ώς αποτέλεσμα την γρήγορη μεταφορά πυκνών καπνών στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα πάνω από τη Δυτική Ευρώπη (Εικόνα 4).
Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι ο καπνός ήταν τόσο πυκνός που μείωσε σχεδόν κατά 10-20% την εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει στο έδαφος σε μεγάλος μέρος της Δυτικής Ευρώπης, όπως διακρίνεται και στο παρακάτω γράφημα από τον μετεωρολογικό σταθμό στο São Martinho do Porto της Πορτογαλίας στην παρακάτω εικόνα από webcam στις ακτές της Πορτογαλίας (Εικόνα 5).
Ο καπνός να τονίσουμε ότι έχει φτάσει ξανά πάνω από την Ευρώπη και τη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά σε μικρότερες συγκεντρώσεις, ενώ κλιματικά καπνός από τις δασικές πυρκαγιές του Βορείου Ημισφαιρίου εντοπίζεται στην ανώτερη τροπόσφαιρα και κατώτερη στρατόσφαιρα κυρίως την περίοδο Αύγουστο-Οκτώβριο.