Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2023 22:59

Γιατί οι φάλαινες όρκες ξεκίνησαν να εμβολίζουν σκάφη; Οι ερευνητές έχουν την απάντηση

Γράφτηκε από

Οι φάλαινες όρκες απέκτησαν ένα νέο επικίνδυνο χόμπι. Κυνηγούν ιστιοφόρα και σπάνε τις προπέλες, με τους επιστήμονες να ανακαλύπτουν τώρα τι πραγματικά κρύβεται πίσω από αυτή την ξαφνική συνήθειά τους.

Οι όρκες είναι ευρέως γνωστές ως φάλαινες δολοφόνοι, ωστόσο στην πραγματικότητα ανήκουν στην οικογένεια των δελφινιών που δεν είναι επιθετικά προς τον άνθρωπο.

Το ριψοκίνδυνο παιχνίδι

Από το 2020, ωστόσο, η παράξενη αυτή νέα συμπεριφορά μιας ομάδας από όρκες που ζουν στα νερά γύρω από την Ιβηρική Χερσόνησο, στη νοτιοδυτική Ευρώπη, προβληματίζει τους ναυτικούς, τους επιστήμονες και τώρα το παγκόσμιο κοινό.

Τα θηλαστικά φαίνεται να έχουν εφεύρει ένα νέο ριψοκίνδυνο παιχνίδι. Την περασμένη εβδομάδα, αναφέρθηκε ότι μια όρκα εμβόλισε ένα σκάφος στη Βόρεια Θάλασσα. Πριν από λίγες ημέρες ένα κοπάδι από όρκες επιτέθηκε σε σκάφη κοντά στα στενά του Γιβραλτάρ.

Η απάντηση των ειδικών

Οι επιστήμονες λένε πως έτσι «αλληλεπιδρούν» καθώς έχουν πρόθεση να παίξουν και όχι να κάνουν κακό. «Πρόκειται για ένα πρωτοφανές φαινόμενο», λέει ο Αλφρέντο Λόπεζ Φερνάντεζ, ερευνητής φαλαινών στην Ομάδα Εργασίας για τις όρκες του Ατλαντικού (GTOA), η οποία παρακολουθεί τις όρκες της Ιβηρικής.

Ιστορικά, υπήρξαν κάποιες αναφορές για όρκες που βουτούσαν κάτω από βάρκες ή έπεφταν πάνω τους και τις βύθιζαν. Ωστόσο, ο Λόπεζ λέει ότι αυτές οι περιπτώσεις έτειναν να είναι μεμονωμένες και να συνδέονται με μια συγκεκριμένη κατάσταση. «Καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι όμοια με αυτό που συμβαίνει τώρα», λέει ο ειδικός.

Στη συμπεριφορά των θηλαστικών έχει παρατηρηθεί πως έχει αλλάξει κυρίως με το πώς το κάνουν. Πλέον, οι όρκες αγγίζουν, σπρώχνουν ή και περιστρέφουν τις βάρκες. Ο Λόπεζ λέει ότι εμείς μάλλον το βλέπουμε από την λάθος οπτική. Μπορεί να φαίνεται πως το κήτος κάνει επίθεση ωστόσο παίζει με αυτόν τον τρόπο και καθώς δεν έχει άκρα, με το σώμα της κάνει κινήσεις, που ναι, μπορεί να είναι και καταστροφικές.

Ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα του ειδικού στις όρκες, Ρενόντ ντε Στεφανίς, έδειξε πως όταν έδωσαν σε άγριες όρκες ψεύτικες προπέλες αντί να τους δαγκώσουν τα έσπρωχναν με την μύτη τους μέχρι να σπάσουν.

«Είναι ένα παιχνίδι»

«Είναι ένα παιχνίδι. Φανταστείτε ένα παιδί 6,7 ετών, με βάρος τριών τόνων. Αυτό είναι, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο» λέει ο ντε Στεφανίς στο BBC. «Αν ήθελαν να καταστρέψουν το σκάφος, θα το έσπαγαν σε 10 λεπτά», σημειώνει.

Αυτό το παιχνίδι φαίνεται πως έχει γίνει γνωστό μεταξύ τους. Το 2022 υπήρχαν 207 τέτοιες “αλληλεπιδράσεις”, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομάδας που έκανε την έρευνα, από 197 το 2021 και 52 το 2020.

Αρχικά, συνέβαιναν κυρίως μέσα και γύρω από τα Στενά του Γιβραλτάρ, κατά μήκος των ακτών της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και του Γιβραλτάρ, αλλά το πεδίο του παιχνιδιού έχει διευρυνθεί και περιλαμβάνει τις ακτές του Μαρόκου και της Γαλλίας. «Οι αλληλεπιδράσεις ακολουθούν τις μεταναστευτικές διαδρομές των φαλαινών» λέει ο Λόπεζ. Πάντως, αυτό που δεν γνωρίζουν επακριβώς οι ερευνητές είναι το πώς ξεκίνησε αυτό το παιχνίδι τους, ωστόσο κάνουν υποθέσεις.

Τα δύο σενάρια για το πώς ξεκίνησε το...trend για τις όρκες

Το πρώτο σενάριο είναι πως οι όρκες έχουν εφεύρει κάτι νέο και το επαναλαμβάνουν. Αυτή η συμπεριφορά είναι πιο χαρακτηριστική για τις νεαρές όρκες, λέει ο Λόπεζ. Σε μια έκθεση του 2021, η ομάδα εργασίας σημειώνει ότι οι νεαρές όρκες έχουν κατά καιρούς παρατηρηθεί να πλησιάζουν πλοία, να τα κοιτάζουν, να ακολουθούν τα κύματα τους και να πηδούν στα κύματα που προκαλούν.

Το άλλο σενάριο βασίζεται σε κάποια τραυματική εμπειρία. Σύμφωνα με αυτή την εξήγηση, «μια ή περισσότερες όρκες είχαν μια άσχημη εμπειρία και προσπαθούν να σταματήσουν το πλοίο/σκάφος ώστε να μην την ξαναβιώσουν». Κατά την άποψη του ειδικού, αυτό ταιριάζει περισσότερο με τη συμπεριφορά των ενήλικων όρκων.

«Δεν ξέρουμε ποιες από αυτές τις εκδοχές είναι σωστή, και ακόμη και αν είναι η δεύτερη, δεν ξέρουμε ποιο μπορεί να ήταν το γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση», τονίζει ο Λόπεζ.

Η Λόρι Μαρίνο, νευροεπιστήμονας και ειδικός στις φάλαινες λέει ότι η θεωρία της «διασκέδασης» είναι η πιο λογική.

«Πρόκειται για εξαιρετικά έξυπνα και περίεργα ζώα και φαίνεται να έλκονται από το κάτω μέρος των σκαφών και τα μέρη που εξέχουν. Οι όρκες είναι πολιτισμικά όντα και συχνά ξεκινούν μια μόδα και αυτή η μόδα εξαπλώνεται στην ομάδα», λέει η ειδικός.

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2023 20:02

Σχετικά Άρθρα

  • Η τελευταία στιγμή ενός εκπαιδευτή πριν τον σκοτώσει μια φάλαινα όρκα (vid)
    Η τελευταία στιγμή ενός εκπαιδευτή πριν τον σκοτώσει μια φάλαινα όρκα (vid)
    Ο θάνατος ενός εκπαιδευτή προκάλεσε σοκ στη βιομηχανία θαλάσσιων πάρκων, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ηθική της διατήρησης όρκας σε αιχμαλωσία.

    Μια μέρα του Δεκεμβρίου του 2009, ένα τραγικό περιστατικό στο Loro Parque της Τενερίφης αποκάλυψε τους κινδύνους που εγκυμονεί η διατήρηση των όρκων σε αιχμαλωσία.

    Ο Alexis Martínez, ένας έμπειρος και ιδιαίτερα σεβαστός εκπαιδευτής όρκας, έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια μιας συνήθους εκπαιδευτικής συνεδρίας με την Keto, μια φάλαινα δολοφόνο που είχε γεννηθεί και μεγαλώσει σε αιχμαλωσία. Αυτό που συνέβη ήταν μια ανατριχιαστική υπενθύμιση της απρόβλεπτης φύσης των άγριων ζώων, ακόμη και εκείνων που μεγαλώνουν σε φαινομενικά ελεγχόμενα περιβάλλοντα.

    Ο Martínez εργαζόταν με όρκες για αρκετά χρόνια, αποκτώντας βαθιά εμπειρία στο χειρισμό αυτών των υπέροχων πλασμάτων. Η φάλαινα με την οποία εργαζόταν εκείνη τη μοιραία ημέρα, η Keto, ήταν μέρος του προγράμματος αναπαραγωγής της SeaWorld. Γεννημένη σε αιχμαλωσία, η Keto δεν είχε γνωρίσει ποτέ την άγρια φύση, γεγονός που συχνά οδηγεί σε πολύπλοκα προβλήματα συμπεριφοράς στις όρκες. Ωστόσο, παρά την ανατροφή του, η συμπεριφορά του Keto ήταν απρόβλεπτη, και εκείνη τη συγκεκριμένη ημέρα αποδείχθηκε μοιραία.

    Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για μια παράσταση με θέμα τα Χριστούγεννα, με τον Martínez να ηγείται ενός υποβρύχιου προγράμματος μαζί με άλλους εκπαιδευτές.

    Μέσα σε λίγα λεπτά, αυτό που ήταν μια συνηθισμένη προπόνηση κατέληξε σε φρίκη. Η Keto, που ζύγιζε πάνω από 5.000 κιλά, χρησιμοποίησε το ρύγχος του για να καρφώσει τον Martínez στον πυθμένα της πισίνας. Ο πανικός σάρωσε την ομάδα των εκπαιδευτών, οι οποίοι πάσχιζαν να ανακτήσουν τον έλεγχο της όρκας και να σώσουν τον Martínez.

    Ο θάνατος του Martínez προκάλεσε σοκ στη βιομηχανία θαλάσσιων πάρκων, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ηθική της διατήρησης όρκας σε αιχμαλωσία. Ο θάνατός του τον χαρακτήρισε ως έναν από τους τέσσερις ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί από όρκες σε αιχμαλωσία - ένας αριθμός που υπογραμμίζει τους πιθανούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτές όταν αλληλεπιδρούν με αυτά τα ισχυρά, ευφυή και μερικές φορές απρόβλεπτα ζώα.

    Ο θάνατος του Alexis Martínez συνεχίζει να αποτελεί μια ζοφερή υπενθύμιση της ευαίσθητης ισορροπίας μεταξύ ανθρώπου και φύσης, ιδίως σε τεχνητά περιβάλλοντα.

    Πηγή: gazzetta.gr

  • Όρκες μαθαίνουν τα μικρά τους να κυνηγούν - Απίστευτο βίντεο
    Όρκες μαθαίνουν τα μικρά τους να κυνηγούν - Απίστευτο βίντεο

    Την τύχη να παρακολουθήσουν ένα κοπάδι όρκες να μαθαίνουν τα μικρά τους να κυνηγούν είχαν τουρίστες στην Καλιφόρνια. Στο βίντεο, που κατέγραψαν, φαίνονται να αναπηδούν στην επιφάνεια του νερού. Μία από αυτές πιάνει ένα θαλασσοπούλι και το πετά προς μικρά.

    Οι εν λόγω όρκες, ονομάζονται Biggs, και εντοπίζονται από την Αλάσκα μέχρι τη Νότια Καλιφόρνια. Πρόκειται για είδος όρκας που αναγνωρίστηκε πρόσφατα. Πήραν το όνομα τους από τον Καναδό επιστήμονα Michael Bigg, που πρώτος αναγνώρισε τις διαφορές μεταξύ των δύο ειδών.

    Σε αντίθεση με τις κοινές όρκες ταξιδεύουν σε μικρότερα κοπάδια και κυνηγούν θαλάσσια θηλαστικά, όπως φάλαινες και φώκιες. Τα δύο είδη δεν έρχονται σε επαφή και ενδημούν σε διαφορετικές περιοχές.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Το σύστημα «SAvE Whales» εντοπίζει το τραγούδι των φυσητήρων - Τι είναι και πώς λειτουργεί
    Το σύστημα «SAvE Whales» εντοπίζει το τραγούδι των φυσητήρων - Τι είναι και πώς λειτουργεί

    Λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν πως στη Μεσόγειο διαβιούν φυσητήρες. Ακόμη λιγότεροι, όμως, γνωρίζουν τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι άγνωστοι «γίγαντες» των ελληνικών θαλασσών.

    Οι 200 περίπου φυσητήρες που ζουν στα ελληνικά ύδατα έχουν βρει «καταφύγιο» στην Ελληνική Τάφρο, που με τα υποβρύχια φαράγγια της, περιλαμβάνει το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου.

    Πρόκειται, όμως, για ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση και η μεγαλύτερη αιτία είναι για ακόμη μια φορά ανθρωπογενής. Για τις αιτίες αυτές, αλλά και για το πρόγραμμα «SAvE Whales», που εφαρμόζεται για την προστασία των φυσητήρων μιλά στο CNN Greece ο επιστημονικός υπεύθυνος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», Δρ. Αλέξανδρος Φραντζής.

    Τι περιλαμβάνει το σύστημα «SAvE Whales» και γιατί είναι σημαντικό;

    Μιλώντας για το «SAvE Whales» ο βιολόγος-ωκεανογράφος σημειώνει, πως πρόκειται για ένα σύστημα, το οποίο θα «περιλαμβάνει υποβρύχιους ακουστικούς σταθμούς που εντοπίζουν και καταγράφουν την παρουσία φυσητήρων, από τους δικούς τους φυσικούς ήχους, που ονομάζονται κλικς».

    Μετά από πολύ γρήγορη επεξεργασία των ακουστικών σημάτων από κάθε σταθμό, το σύστημα θα μεταδίδει την παρουσία ή και την ακριβή θέση τους στα μεγάλα διερχόμενα πλοία σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, με σκοπό αυτά να ελαττώσουν την ταχύτητά τους ή και να αλλάξουν την πορεία τους έγκαιρα ώστε να αποφύγουν την σύγκρουση μαζί τους.

    Οι συγκρούσεις με πλοία η μεγαλύτερη απειλή για τους φυσητήρες

    Αυτές οι συγκρούσεις συνιστούν και την μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωσή του ήδη μικρού πληθυσμού φυσητήρων «που αριθμεί πια 150-220 άτομα στην Ανατολική Μεσόγειο» καθώς όπως εξηγεί ο κ. Φραντζής, τα τελευταία 10-15 χρόνια έχει μειωθεί στο 75% του αρχικού πληθυσμού.

    Υπ’ αυτό το πρίσμα, όπως συμπληρώνει ο ίδιος «η αποφυγή των συγκρούσεων με τους φυσητήρες είναι εξαιρετικά σημαντική για την επιβίωση του είδους στην Ανατολική Μεσόγειο και κατ' επέκταση σε όλη την Μεσόγειο».

    «Οι συγκρούσεις με τα μεγάλα πλοία είναι μη βιώσιμη ανθρωπογενής πίεση, που θα εξαφανίσει τον πληθυσμό της Ανατολικής Μεσογείου αν δεν λάβουμε μέτρα» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει «βέβαια δεν είναι η μοναδική αιτία ανθρωπογενούς θνησιμότητας και πίεσης στον πληθυσμό των φυσητήρων (αφού υπάρχει και η κατάποση πλαστικών, η ηχορύπανση από σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες, κλπ.)».

    Με βάση αυτά τα δεδομένα, δημιουργήθηκε η αναγκαιότητα να μειωθούν δραστικά οι συγκρούσεις πλοίων με τους φυσητήρες. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε η πρωτοβουλία του «SAvE Whales» (System for the Avoidance of collisions with Endangered Whales), η έρευνα και οι προκαταρκτικές ενέργειες της οποίας έχουν ήδη ξεκινήσει. Μέχρι στιγμής, το σύστημα «είχε ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία σε πιλοτική φάση στην Νοτιοδυτική Κρήτη τα καλοκαίρια 2020 και 2021.

    Η πλήρης εφαρμογή της του συστήματος, όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών, εξαρτάται από τα αποτελέσματα που θα εξαχθούν εντός του 2024.

    «Στόχος είναι να φτάσουμε στην πλήρη εγκατάσταση και λειτουργία του στην περιοχή Ταινάρου και Κυθήρων το 2028» συμπλήρωσε.

    «Παράλληλα, εδώ και αρκετά χρόνια επιδιώκουμε να πείσουμε τις Ελληνικές αρχές για την μετακίνηση της ρότας των μεγαλων πλοίων πιο ανοιχτά από τις ακτές στην περιοχή της Ελληνικής Τάφρου. Ως τότε, σε συνεργασία με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις (IFAW, OceanCare, WWF Ελλάς) έχουμε πείσει πολλές μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να πλέουν σε πιο πελαγικά νερά, δεδομένου ότι το κόστος είναι αμελητέο» κατέληξε.

    Αξίζει να σημειωθεί, πως η πρώτη ελληνόκτητη ναυτιλιακή εταιρεία ανακοίνωσε στις αρχές Αυγούστου πως άλλαξε τα δρομολόγια των πλοίων της με σκοπό να συμβάλλει στην επιβίωση του πληθυσμού των φυσητήρων της Ανατολικής Μεσογείου.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Τραγωδία στις ακτές της Σκωτίας: 77 φάλαινες ξεβράστηκαν στη στεριά και πέθαναν
    Τραγωδία στις ακτές της Σκωτίας: 77 φάλαινες ξεβράστηκαν στη στεριά και πέθαναν

    Ένα κοπάδι 77 φαλαινών πιλοτών ξεβράστηκε στην ακτή σε μια παραλία των Ορκάδων, στις βόρειες ακτές της Σκωτίας.

    Δώδεκα από τα θαλάσσια ζώα ήταν ακόμη ζωντανά, αλλά σύμφωνα με τους διασώστες του British Divers Marine Life Rescue (BDMLR), ήταν απίθανο να μπορέσουν να σωθούν.

    Άγνωστο γιατί βγήκαν στη στεριά

    Είναι άγνωστο τι προκάλεσε την προσάραξη, αλλά οι ειδικοί δήλωσαν ότι ήταν πιθανό μια φάλαινα να έμπλεξε και οι άλλες να την ακολούθησαν. Το κοπάδι περιλαμβάνει αρσενικές φάλαινες μήκους έως και επτά μέτρων, μαζί με θηλυκές, και μικρά φαλαινάκια.

    Στο σημείο έχουν μεταβεί ειδικοί από τη Σκωτία για να εξετάσουν το περιστατικό.

    Πιστεύεται ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο περιστατικό εκβρασμού στη Σκωτία τουλάχιστον από το 1995, όταν ιδρύθηκε το Scottish Marine Animal Stranding Scheme (SMASS) -που καταγράφει αυτά τα περιστατικά- αν και τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί εκβρασμοί παρόμοιας κλίμακας.

    Χρονικό με αντίστοιχα περιστατικά

    Πέρυσι ένα ολόκληρο κοπάδι από 55 φάλαινες πέθανε μετά από εκβρασμό στο Λούις. Μόνο 15 από τις φάλαινες ήταν ζωντανές όταν ξεβράστηκαν στην ακτή. Μία μόνο τα κατάφερε, ενώ οι υπόλοιπες χρειάστηκε να υποβληθούν σε ευθανασία.

    Περίπου 60-70 από τα ζώα βρέθηκαν σε ρηχά νερά στο Σάδερλαντ το 2011.

    Σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το μεγαλύτερο αντίστοιχο περιστατικό στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε χώρα το 1927, όταν 126 φάλαινες ξεβράστηκαν επίσης νεκρές.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Όρκα μιμήθηκε την ανθρώπινη ομιλία: Οι ανατριχιαστικές ηχογραφήσεις που άφησαν άφωνους τους χρήστες του διαδικτύου (video)
    Όρκα μιμήθηκε την ανθρώπινη ομιλία: Οι ανατριχιαστικές ηχογραφήσεις που άφησαν άφωνους τους χρήστες του διαδικτύου (video)

    Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από έξι χρόνια απέδειξε ότι οι όκρες μπορούν να μάθουν ήχους μέσω φωνητικής μίμησης.

    Ηχογραφήσεις από όρκες που μιμούνται την ανθρώπινη ομιλία ήρθαν στην επιφάνεια, αφήνοντας τους ανθρώπους έκπληκτους και εξαιρετικά τρομοκρατημένους. Οι ηχογραφήσεις προέρχονται από έρευνα σχετικά με την ικανότητα των ζώων να μιμούνται την ανθρώπινη ομιλία, αποκαλύπτοντας ότι οι φάλαινες δολοφόνοι μπορούν να αναπαράγουν με επιτυχία τους ήχους μας.

    Ο Josep Call, συγγραφέας της μελέτης του 2018, εξήγησε ότι οι ερευνητές είχαν ως στόχο να ελέγξουν την ευελιξία των φαλαινών-δολοφόνων στην αντιγραφή άγνωστων ήχων. «Σκεφτήκαμε ότι αυτό που θα ήταν πραγματικά πειστικό είναι να τους παρουσιάσουμε κάτι που δεν είναι στο ρεπερτόριό τους - και σε αυτή την περίπτωση το "hello" [δεν είναι] αυτό που θα έλεγε μια φάλαινα δολοφόνος», δήλωσε ο Call, σύμφωνα με τον Guardian.

    Παρά τον απόκοσμο χαρακτήρα των ηχογραφήσεων, ορισμένοι θεατές τόνισαν την εξαιρετική φύση του να ακούς μια φάλαινα να μιμείται ανθρώπινους ήχους. «Αυτό με κάνει να δακρύζω, το γεγονός ότι ζούμε σε έναν τόσο όμορφο κόσμο γεμάτο με υπέροχα πλάσματα», έγραψε ένα άτομο.

    Πηγή: Gazzetta.gr
  • Όρκες βύθισαν ιστιοφόρο ανοικτά του Γιβραλτάρ - Γιατί εμβολίζουν τα σκάφη (video)
    Όρκες βύθισαν ιστιοφόρο ανοικτά του Γιβραλτάρ - Γιατί εμβολίζουν τα σκάφη (video)

    Ένα ιστιοφόρο που έπλεε ανοικτά το Γιβραλτάρ είναι το πρώτο που βύθισαν τη φετινή χρονιά όρκες, που εξαπολύουν επιθέσεις κατά πλοίων στη θαλάσσια αυτή περιοχή από το 2020.

    Τα μέλη του πληρώματος του μήκους 15 μ. ιστιοφόρου Alboran Cognac εξέπεμψαν σήμα κινδύνου γύρω στις 21:00 τοπική ώρα το βράδυ της Κυριακής, και ενημέρωσαν τις αρμόδιες Αρχές ότι το σκάφος τους είχε δεχθεί επίθεση από όρκες περίπου 14 μίλια από το ακρωτήριο Σπαρτελ, σε μαροκινά ύδατα στο νότιο άκρο του Στενού του Γιβραλτάρ.

    Οι δύο επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο ανέφεραν ότι ένιωσαν αιφνίδια χτυπήματα στο κύτος προτού καταστραφεί το πηδάλιο και το σκάφος αρχίζει να παίρνει νερά, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais. To ιστοφόρο έμεινε ακυβέρνητο και τελικά βυθίστηκε, αλλά ευτυχώς οι δύο ναυτικοί περισυνελέγησαν από παραπλέον τάνκερ.

    Γιατί εμβολίζουν οι όρκες τα σκάφη στο στενό του Γιβραλτάρ

    Η επίθεση αυτή ήταν η τελευταία μιας σειράς εμβολισμών σκαφών από όρκες στο στενό του Γιβραλτάρ, που χωρίζει την Ευρώπη από την Αφρική αλλά και ανοικτά των ακτών της Πορτογαλίας και της βορειοδυτικής Ισπανίας.

    Ειδικοί εκτιμούν ότι στις επιθέσεις εμπλέκεται ένα κοπάδι από περίπου 15 κήτη του υποείδους της ιβηρικής όρκας, που τις έχουν βαφτίσει «Gladis. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα GTOA, που παρακολουθεί τους πληθυσμούς αυτού του υποείδους, έχουν καταγραφεί σχεδόν 700 περιστατικά με όρκες, αφότου ξεκίνησαν τις επιθέσεις του σε πλοία στην περιοχή αυτή τον Μάιο του 2020.

    Οι ερευνητές δεν είναι σίγουρα για τα αίτια της επιθετικής αυτής συμπεριφοράς, που επιδεικνύουν οι φάλαινες - δολοφόνοι. Μια από τις κρατούσες θεωρίες είναι ότι οι όρκες εκφράζουν με αυτόν τον τρόπο την περιέργειά τους, ή ότι ακολουθούν κάποια τάση, ενδεχομένως δε να στοχοθετούν τα σκάφη, που θεωρούν ανταγωνιστές τους στο κυνήγι του αγαπημένου τους θηράματος, του γαλαζόπτερου τόνου, που ενδημεί στα ύδατα αυτά.

    Πηγή: Iefimerida.gr

  • Μάχη θηρίων: Φάλαινα όρκα σκοτώνει για πρώτη φορά μόνη της έναν μεγάλο λευκό καρχαρία (video)
    Μάχη θηρίων: Φάλαινα όρκα σκοτώνει για πρώτη φορά μόνη της έναν μεγάλο λευκό καρχαρία (video)

    Μια φάλαινα Όρκα άλλαξε τακτική, κέρδισε και έφαγε τον κορυφαίο θηρευτή των ωκεανών, έναν μεγάλο λευκό καρχαρία. Η εντυπωσιακή μάχη που καταγράφηκε στη Νότια Αφρική.

    Όταν μιλάμε για το κορυφαίο θηρευτή των ωκεανών, τότε όλοι σκεφτόμαστε τον μεγάλο λευκό καρχαρία. Όμως φαίνεται πως κάποιος τόλμησε να αμφισβητήσει την κυριαρχία του και μάλιστα επικράτησε σε μια μάχη μέχρι θανάτου.

    Για πρώτη φορά, όπως αναφέρει το National Geographic, μια φάλαινα Όρκα εθεάθη να επιτίθεται, να σκοτώνει και να τρώει έναν λευκό καρχαρία μέσα σε μόλις δύο λεπτά.

    Οι Όρκες είναι γνωστό πως συνεργάζονται για να πιάσουν μεγάλα θηράματα, όπως θαλάσσια λιοντάρια, φώκιες, αλλά και άλλες φάλαινες και καρχαρίες. Κυνηγώντας σε ομάδες περικυκλώνουν το θήραμά τους και χρησιμοποιούν σε συνδυασμό την ευφυία και τη δύναμή τους για να επιτεθούν.

    Όμως στα ανοικτά των ακτών του κόλπου Mossel στη Νότια Αφρική, οι κανόνες ανατράπηκαν. Πρωταγωνιστής ήταν ο Starboard, μια φάλαινα όρκα που συνήθως κυνηγάει με μια άλλα αρσενική όρκα της περιοχής, που οι ερευνητές την έχουν ονομάσει Port.

    Στο βίντεο που έρχεται στη δημοσιότητα και αναλύθηκε από ειδικούς, ο Starboard εμφανίζεται να σκοτώνει έναν έφηβο μεγάλο λευκό καρχαρία μήκους 2,4 μέτρων και εν συνεχεία να αφαιρεί το συκώτι του, που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Η Όρκα πέρασε μάλιστα μπροστά από το σκάφος του εικονολήπτη με το λάφυρο στο στόμα της.

    Ειδικοί που μίλησαν στο National Geographic ανέφεραν πως η νίκη και η αλλαγή τακτικής του Starboard αποτελεί ένα πολύ κακό νέο για τους καρχαρίες. Μετά την επικράτηση στην τιτανομαχία, η οποία σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2023, έχει παρατηρηθεί πως οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες αποχώρησαν προσωρινά από την περιοχή και επέστρεψαν κάποιο καιρό αργότερο, αλλά σε μικρότερους αριθμούς.

    Παρόμοιες συμπεριφορές έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν μετά από επιθέσεις φαλαινών σε καρχαρίες. Αν και η υπεραλίευση αποτελεί προφανώς τη μεγαλύτερη απειλή για τους πληθυσμούς των καρχαριών οι Όρκες, ο Starboard και ο Port, έχουν ενισχύσει την πίεση στους μεγάλους θηρευτές των ωκεανών.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Ιαπωνία: Αγωνία για κοπάδι φαλαινών που έχει παγιδευτεί στον πάγο - Δεν μπορεί να πλησιάσει η ακτοφυλακή
    Ιαπωνία: Αγωνία για κοπάδι φαλαινών που έχει παγιδευτεί στον πάγο - Δεν μπορεί να πλησιάσει η ακτοφυλακή

    Ανησυχία επικρατεί για ένα κοπάδι φαλαινών - δολοφόνων που έχουν παγιδευτεί σε πάγο στα ανοικτά των ακτών του Χοκάιντο στη βόρεια Ιαπωνία.

    Πλάνα που μεταδόθηκαν από το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK την Τρίτη έδειξαν τουλάχιστον 10 όρκες να ξεπροβάλλουν από ένα μικρό κενό στην επιφάνεια του νερού περίπου 1 χλμ. από την ακτή Ραούσου στη χερσόνησο Σιρετόκο.

    Δεν μπορούν να τις βοηθήσουν

    Ο παχύς πάγος που έχει σχηματιστεί στην περιοχή είχε καταστήσει αδύνατη την προσπάθεια απελευθέρωσης των θηλαστικών από την ακτοφυλακή, η οποία ειδοποιήθηκε από έναν ψαρά που είδε τις φάλαινες.

    «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να περιμένουμε να σπάσει ο πάγος και να διαφύγουν με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Ραούσου στο NHK.

    Δυσκολεύονται να αναπνεύσουν

    Ο Seiichiro Tsuchiya, ειδικός στη θαλάσσια ζωή, βιντεοσκόπησε τα πληγωμένα ζώα χρησιμοποιώντας ένα drone. «Είδα περίπου 13 φάλαινες δολοφόνους με τα κεφάλια τους να εξέχουν από μια τρύπα στον πάγο. Φαινόταν σαν να πασχίζουν να αναπνεύσουν και ανάμεσά τους βρίσκονται τρία ή τέσσερα μωρά φαλαινάκια».

    Τα μεγαλύτερα θαλάσσια ζώα μπορούν να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα κάτω από το νερό, ωστόσο οι φάλαινες-δολοφόνοι γενικά παραμένουν βυθισμένες μόνο για μερικά λεπτά κάθε φορά.

    Η θάλασσα στα ανοικτά του ανατολικού Χοκάιντο, του βορειότερου κύριου νησιού της Ιαπωνίας, καλύπτεται κάθε χειμώνα από πάγο. Η ποσότητα του πάγου έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας που προκαλείται από την κλιματική κρίση.

    Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που φάλαινες-δολοφόνοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην περιοχή αυτή.

    Το 2005, πολλά θηλαστικά πέθαναν αφού παγιδεύτηκαν σε πάγο στα ανοικτά του Ράουσου, ενός δημοφιλούς σημείου παρατήρησης φαλαινών το καλοκαίρι.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ