Σάββατο, 01 Ιουλίου 2023 14:18

Σαντίκ Καν: Να βρεθεί τρόπος το Λονδίνο και η Αθήνα να μοιράζονται κάποια από τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο δήμαρχος του Λονδίνου παραδέχεται ότι δεν θα ήθελε η πόλη του να «χάσει» όλα τα γλυπτά και καλεί για μια win-win συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία

Να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με την Ελλάδα προκειμένου να βρεθεί μια win-win λύση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα καλεί τη βρετανική κυβέρνηση και το βρετανικό μουσείο ο δήμαρχος του Λονδίνου.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «Νέα» ο Σαντίν Καν υποστηρίζει για πρώτη φορά ότι «κάποια από τα εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου δεν πρέπει να βρίσκονται μόνο στο Λονδίνο», παραδεχόμενος ωστόσο ότι ο ίδιος, ως δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας, δεν θα ήθελε το Λονδίνο να «χάσει» όλα τα γλυπτά. Γι' αυτό, η πρότασή του είναι να βρεθεί ένας τρόπος ώστε η Βρετανία και η Ελλάδα «να τα μοιράζονται».
Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα της επανένωσης των Γλυπτών, ο 52χρονος πολιτικός των Εργατικών απάντησε πώς θεωρεί «ότι πρέπει να γίνει μια συζήτηση με αντικείμενο τα Ελγίνεια μάρμαρα (sic) ώστε να μοιραζόμαστε μερικά από αυτά». «Προφανώς και θέλω οι Λονδρέζοι να μπορούν να βλέπουν τα Ελγίνεια, αλλά δεν βλέπω γιατί το Βρετανικό Μουσείο, η Βρετανική Κυβέρνηση, η ελληνική κυβέρνηση και το αθηναϊκό μουσείο δεν μπορούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για να μοιράζονται αυτά τα πραγματικά υπέροχα Μάρμαρα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι δεν πρέπει όλα τα εκθέματα που βρίσκονται μόνο στο Βρετανικό Μουσείο να μένουν μόνο στο Λονδίνο. Βρίσκω ιδιαίτέρως ελκυστική την ιδέα της συνεργασίας με τους φίλους μας στην Αθήνα, της συνεργασίας των κυβερνήσεών μας. Και πραγματικά συγχαίρω τον Τζορτζ Όσμπορν για την ηγετική στάση που επιδεικνύει σε αυτό το θέμα. Είναι πάρα πολύ ενθαρρύντικό αυτό».
«Μπορώ να καταλάβω γιατί οι πολίτες της Αθήνας, οι πολίτες της Ελλάδας, δεν θέλουν να ταξιδέψουν στο Λονδίνο για να δουν τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Και νομίζω ότι είναι εφικτό, δεν είναι ακατόρθωτο, για τις κυβερνήσεις των χωρών μας, για το βρετανικό μουσείο και για το μουσείο της Αθήνας να καταλήξουν σε μία συμφωνία που θα είναι επωφελής και για την Αθήνα και για το Λονδίνο, θα είναι επωφελής και για την Ελλάδα και για τη Βρετανία», είπε ο Σαντίκ Καν.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 01 Ιουλίου 2023 13:22

Σχετικά Άρθρα

  • Ύπνος: Ειδικοί στη Βρετανία ζητούν την κατάργηση της αλλαγής ώρας δύο φορές τον χρόνο
    Ύπνος: Ειδικοί στη Βρετανία ζητούν την κατάργηση της αλλαγής ώρας δύο φορές τον χρόνο

    Ο κιρκάδιος ρυθμός και ο ύπνος επηρεάζονται αρνητικά από τις αλλαγές, γι' αυτό έχει σημασία να ισχύει καθιερωμένη ώρα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους

    Μια ομάδα ερευνητών ύπνου από τη Βρετανική Εταιρεία Ύπνου καλεί την κυβέρνηση της Βρετανίας να καταργήσει τις αλλαγές της ώρας που πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που έχουν στον ύπνο και την υγεία του κιρκάδιου ρυθμού.

    Ο ύπνος επηρεάζεται θετικά από το φυσικό φως της ημέρας και αρνητικά από τις αλλαγές

    Αφού εξέτασε τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία ότι η καλή λειτουργία του κιρκάδιου ρυθμού και ο ύπνος επηρεάζονται θετικά από το φυσικό φως της ημέρας και αρνητικά από τις αλλαγές της ώρας δύο φορές τον χρόνο και ιδίως όταν τα ρολόγια μετακινούνται μπροστά την άνοιξη, η Βρετανική Εταιρεία Ύπνου συνιστά την κατάργηση των αλλαγών αυτών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Σε δήλωσή της, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of Sleep Research», η Εταιρεία «συνιστά ανεπιφύλακτα» η κανονική ώρα να ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

    Η λέκτορας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde, Μέγκαν Κρόφορντ, σημειώνει ότι σε περίπτωση που επικρατήσει η θερινή ώρα όλο τον χρόνο, αυτό θα είναι «μια λανθασμένη ιδέα από την άποψη του ύπνου και της κιρκάδιας υγείας».

    Ο παράγοντας του φυσικού φωτός

    «Τα πρωινά είναι η ώρα που τα ρολόγια του σώματός μας έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για φως για να παραμείνουν σε συγχρονισμό. Στα δικά μας γεωγραφικά πλάτη δεν υπάρχει πλεονάζον φως ημέρας για εξοικονόμηση κατά τους χειμερινούς μήνες και δεδομένης της επιλογής μεταξύ του φυσικού φωτός το πρωί και του φυσικού φωτός το απόγευμα, τα επιστημονικά στοιχεία ευνοούν το φως το πρωί» προσθέτει.

    Ο Μάλκολμ βον Σαντζ, καθηγητής Χρονοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Northumbria και μέλος του ερευνητικού κέντρου Northumbria Centre for Sleep Research, εξηγεί ότι «ζητώντας να ισχύει η καθιερωμένη ώρα για όλο τον χρόνο, η Εταιρεία τονίζει ότι το φυσικό φως της ημέρας το πρωί είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της βέλτιστης ευθυγράμμισης των ρολογιών του σώματός μας με την ημέρα και τη νύχτα, η οποία είναι απαραίτητη για τον βέλτιστο ύπνο και τη συνολική υγεία».

    Όπως εξηγεί, «η επαναφορά της μόνιμης καθιερωμένης ώρας θα σήμαινε ότι τα ρολόγια μας θα ήταν στενά ευθυγραμμισμένα με την ηλιακή ώρα και ενώ θα σήμαινε νωρίτερα ηλιοβασιλέματα το καλοκαίρι, θα υπήρχαν πρόσθετα οφέλη για την υγεία από τη βελτίωση του ύπνου και της κιρκάδιας ευθυγράμμισης, λόγω της αυξημένης έκθεσης στο πρωινό ηλιακό φως από το φθινόπωρο έως την άνοιξη.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - In.gr

  • ΚΕΟΣΟΕ: Πρόσθετα διοικητικά κόστη για τα κρασιά στην αγγλική αγορά
    ΚΕΟΣΟΕ: Πρόσθετα διοικητικά κόστη για τα κρασιά στην αγγλική αγορά

    Στις 30 Οκτωβρίου, με την ευκαιρία της παρουσίασης του φθινοπωρινού Finance Act, η βρετανική κυβέρνηση ενδέχεται να αποφασίσει να παρατείνει το μορατόριουμ στο φορολογικό σύστημα μετά το Brexit που αποφασίστηκε από τους προκατόχους της. Στο μεταξύ, οι μεγάλοι έμποροι λιανικής προειδοποιούν τους πελάτες τους για τους μεγάλους κινδύνους που ενυπάρχουν σε αυτό το σύστημα, δηλώνει με σημερινή ανακοίνωσή της η ΚΕΟΣΟΕ.

    Τον Αύγουστο του 2023, τέθηκε σε ισχύ μια νέα μέθοδος υπολογισμού του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά, οδηγώντας στη μεγαλύτερη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη Βρετανία εδώ και 50 χρόνια. Για να εξομαλύνει τον αντίκτυπο αυτού του μέτρου από τις σοβαρές συνέπειες, η κυβέρνηση εκείνη την εποχή έθεσε σε εφαρμογή μια μεταβατική περίοδο, που λήγει την 1η Φεβρουαρίου.

    Από την ημερομηνία αυτή και πέρα, το μεμονωμένο εύρος από 11,5% έως 14,5% αλκοόλ – όπου όλα τα κρασιά φορολογούνται με τον συντελεστή που ισχύει για κρασιά αλκοολικού βαθμού 12,5%, δηλαδή με 2,67 £ ή 3,20 ευρώ ανά φιάλη – θα αντικατασταθεί με αυξήσεις ανά 0,1%/ανά βαθμό αλκοόλ. Εάν τα κρασιά αλκοολικού βαθμού 12% φορολογούνται με 2,56 £ ανά φιάλη, ποσό πιο συμφέρον από ό,τι σήμερα, στα 12,7% vol, ενώ ο φόρος αυξάνεται σε 2,71 £ ή 3,09 £ για ένα κρασί που περιέχει 14,5% vol, σύμφωνα με το Wine & Spirit Trade Association που εκπροσωπεί περισσότερους από 300 παραγωγούς, εισαγωγείς, εμπόρους και μεταφορείς κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών.

    Δημοσιονομική και διοικητική επιβάρυνση

    Αυτή δεν είναι η μόνη συνέπεια αυτού του μέτρου. Όχι μόνο απλούστευση του φορολογικού συστήματος δεν υπάρχει, όπως ισχυρίστηκε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά βρετανικές εταιρείες επισημαίνουν σημαντική διοικητική επιβάρυνση που συνδέεται με τα 30 φορολογικά κλιμάκια που δυνητικά επηρεάζουν τα κρασιά μεταξύ 11,5% και 14,5% αλκοόλ. Σε επιστολή προς τους πελάτες της, η βρετανική εταιρεία λιανικής Majestic (περισσότερα από 200 σημεία πώλησης) εκτιμά ότι «εταιρείες όπως η δική μας θα πρέπει να κάνουν εξαψήφιες επενδύσεις μόνο και μόνο για να αναπτύξουν συστήματα ικανά να διαχειρίζονται αυτή τη νέα προσέγγιση. Συνέπεια: τα ποσά αυτά πρέπει απαραίτητα να επιβαρύνουν τις τιμές των κρασιών στο στάδιο της λιανικής πώλησης. Επιπλέον, οι τιμές θα διαφέρουν ανάλογα με τον τρύγο, διότι οποιαδήποτε αλλαγή στον αλκοολικό τίτλο ενός κρασιού – που προκαλείται για παράδειγμα από τις κλιματικές συνθήκες της χρονιάς – θα συνοδεύεται από αύξηση ή μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης». Τέλος, η Majestic αναμένει μια αποδέσμευση ορισμένων παραγωγών από τη βρετανική αγορά λόγω της δυσκινησίας του νέου συστήματος: «Τα μικρά κτήματα που παράγουν υπέροχα κρασιά αναμφίβολα δεν θα τροποποιήσουν τα συστήματα που υπάρχουν για γενιές, ώστε να προσαρμοστούν μόνο στη βρετανική αγορά».

    Μεγάλη πτώση των φορολογικών εσόδων

    Μαζί με τη Majestic συντάσσονται κορυφαίοι εισαγωγείς και έμποροι όπως οι Laithwaites, The Wine Society και Cambridge Wine Merchants. Ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ξεκινήσουν μια εκστρατεία ενημέρωσης στις αρχές Οκτωβρίου με σκοπό να προειδοποιήσουν τους πελάτες τους για μελλοντικές εξελίξεις και να τους παροτρύνουν να επικοινωνήσουν με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τους, ώστε η κυβέρνηση να αλλάξει πορεία και, τουλάχιστον, να διατηρήσει το μορατόριουμ.

    Οι βρετανοί επαγγελματίες προβάλλουν ένα ισχυρό επιχείρημα: «Μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και Αυγούστου 2024, τα στοιχεία της Φορολογικής και Τελωνειακής Υπηρεσίας δείχνουν ότι τα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο αλκοόλ μειώθηκαν συνολικά κατά 1,3 δισεκατομμύρια λίρες (1,55 δισεκατομμύρια ευρώ) από το ένα έτος στο άλλο. Η πτώση μόνο για τα κρασιά ανέρχεται σε 238 εκατομμύρια £ (284 εκατομμύρια ευρώ). Αυτό συνέβη, μετά από «αύξηση άνω του 10% στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα οινοπνευματώδη και τις μπύρες και τουλάχιστον 20% για τα περισσότερα κρασιά», σημειώνει η WSTA. Και σημειώνει ότι «προς το παρόν, η νέα κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία ένδειξη για την πρόθεσή της να διατηρήσει οριστικά τη μείωση».

    Πηγή: Etheas.gr

  • Παραδοχή Βρετανίας: Η Ουκρανία στα πρόθυρα να χάσει τον πόλεμο - Διπλωματικό «άκυρο» από ΝΑΤΟ στο σχέδιο Ζελένσκι
    Παραδοχή Βρετανίας: Η Ουκρανία στα πρόθυρα να χάσει τον πόλεμο - Διπλωματικό «άκυρο» από ΝΑΤΟ στο σχέδιο Ζελένσκι

    «Πολύ σοβαρή» η κατάσταση στο πολεμικό μέτωπο, ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν πείθει τη Δύση με το «σχέδιο νίκης»

    Καθώς ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπαθεί να πείσει τη Δύση για το «σχέδιο νίκης» του, το οποίο μέχρι τώρα αξιολογείται ως μη ρεαλιστικό, η κατάσταση στα πεδία των μαχών φαίνεται πως έχει πάρει δραματική τροπή για την Ουκρανία. Βρετανικές πηγές παραδέχονται με διαρροές πως το Κίεβο βρίσκεται στο χείλος της οριστικής ήττας.

    Συγκεκριμένα, ανώτερος αξιωματικός του βρετανικού στρατού, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στην Daily Express, ανέφερε ότι «η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα να χάσει τον πόλεμο». «Είναι πολύ σοβαρό», πρόσθεσε.

    Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα η κατάσταση σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή του μετώπου, αλλά και στο Κούρσκ, όπου οι Ρώσοι ανακτούν σταδιακά τα εδάφη που κατέλαβε ο ουκρανικός στρατός, προκαλεί φόβους για καταστροφή της Ουκρανίας

    Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος λίγο πριν αναχωρήσει για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει σύντομα. «Κάτι είναι στα σκαριά», είπε το βράδυ της Τετάρτης στην Μπρατισλάβα.

    Στις Βρυξέλλες ο Ζελένσκι για Σύνοδο ΝΑΤΟ και ΕΕ

    Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, αλλά και για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου αναμένεται να παρουσιάσει το αποκαλούμενο «σχέδιο νίκης».

    Το εν λόγω σχέδιο έχει παρουσιαστεί ήδη στους ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας, αλλά η ανταπόκριση δεν ήταν αναμενόμενη. Μάλιστα διαρροές το χαρακτήριζαν ως μια λίστα «ευσεβών πόθων» χωρίς ρεαλιστική βάση σε αρκετά του σημεία.

    Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας, ανέδειξε τους πέντε βασικούς άξονες του σχεδίου, το οποίο σε γενικές γραμμές προβλέπει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά και ενεργή συμμετοχή της Συμμαχίας ώστε η χώρα να λάβει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας.

    Με δυτικό εξοπλισμό, βάσει του σχεδίου, η Ουκρανία θα μετατραπεί σε μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη – αντίστοιχη με το Ισραήλ – ώστε να λειτουργεί ως δύναμη αποτροπής έναντι της Ρωσίας. Επιπλέον προβλέπει την άδεια χρήσης όπλων μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα βαθιά εντός του ρωσικού εδάφους.

    Το διπλωματικό «άκυρο» από ΝΑΤΟ και η αντίδραση της Μόσχας

    Σχολιάζοντας το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι, η Μόσχα περιορίστηκε στο να καλέσει τον ουκρανό πρόεδρο «να συνέλθει» και «να συνειδητοποιήσει τη ματαιότητα της πολιτικής του». «Θα πρέπει να αντιληφθεί τις αιτίες που οδήγησαν σ' αυτή τη σύγκρουση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Νμίτρι Πεσκόφ, υπενθυμίζοντας πως η Ρωσία εξακολουθεί να αντιτίθεται κατηγορηματικά στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, που αποτελεί και ένα από τα βασικά σημεία του σχεδίου του Β. Ζελένσκι.

    Το σχέδιο ωθεί το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, και πρόσθεσε πως τα όσα παρουσίασε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο κοινοβούλιο θα οδηγήσουν σε καταστροφή τον ουκρανικό λαό.

    Ενδεικτικό του κλίματος στη Δύση για το σχέδιο του Ζελένσκι είναι πως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ μετά την δημόσια παρουσίασή του από τον Ουκρανό Πρόεδρο στο κοινοβούλιο της έσπευσε να πάρει αποστάσεις… με «διπλωματικό» τρόπο. Όπως ανέφερε ο Μαρκ Ρούτε, το ΝΑΤΟ δεν είναι σε θέση να πει εάν στηρίζει το σχέδιο στο σύνολό του, καθώς «αυτό θα ήταν λίγο δύσκολο γιατί υπάρχουν θέματα που πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα».

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SERGEI ILNITSKY
  • Βρετανία: Πανικός από λάθος πρόγνωση καιρού στην εφαρμογή του BBC - Έδινε χειρότερο κυκλώνα από τον Μίλτον
    Βρετανία: Πανικός από λάθος πρόγνωση καιρού στην εφαρμογή του BBC - Έδινε χειρότερο κυκλώνα από τον Μίλτον

    Οι Βρετανοί ξύπνησαν σήμερα με μια πολύ ανησυχητική πρόβλεψη για τον καιρό από το BBC Weather app.

    Η εφαρμογή που χρησιμοποιείται ευρέως στη χώρα από τους χρήστες κινητών για την πρόγνωση του καιρού, η BBC Weather app, προέβλεπε ανέμους 150 φορές ισχυρότερους από τον κυκλώνα Μίλτον εξαιτίας δυσλειτουργίας των δεδομένων.

    Εφαρμογή του BBC είσαι μεθυσμένη, έγραψαν οι χρήστες

    Με τα τηλεοπτικά δίκτυα να προβάλλουν πλάνα με τον κυκλώνα Μίλτον να διασχίζει την Φλόριντα στις ΗΠΑ, οι πρωτοφανείς άνεμοι που προέβλεπε η εφαρμογή του BBC για τον καιρό έκαναν πολλούς πολίτες να στραφούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναζητώντας μια εξήγηση.

    "Πήγαινε σπίτι σου εφαρμογή του BBC για τον καιρό, είσαι μεθυσμένη. Είναι περίπου 59,5 χλμ/ώρα", έγραφε ένας χρήστης στο Χ χρησιμοποιώντας στην ανάρτησή του το όνομα Λάρκι ΜακΡόρι δίπλα σε μια φωτογραφία οθόνης της εφαρμογής που έδειχνε ανέμους με ταχύτητα 30.569 χλμ/ώρα.

    Ενδεικτικό είναι ότι όταν ο κυκλώνας Μίλτον υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 3 συνοδευόταν από ανέμους που κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 195 χλμ/ώρα.

    Το BBC Weather (σ.σ: το τμήμα του BBC, το οποίο αναλαμβάνει την προετοιμασία και τη μετάδοση δελτίων πρόγνωσης καιρού) επιχείρησε να καθησυχάσει το κοινό ότι στην πραγματικότητα δεν χρειαζόταν να προετοιμαστεί για ανέμους που συνοδεύουν έναν κυκλώνα με μια ανάρτηση στο Χ που αναφέρει ότι πιθανότερο να ήταν μια τυπική φθινοπωρινή ημέρα με ψύχρα και ψιλόβροχο.

    "Μην ανησυχείτε παίδες, δεν υπάρχει κυκλώνας που να κατευθύνεται σήμερα προς τη Σκωτία. Και το Εδιμβούργο δεν πρόκειται να βιώσει ριπές ανέμων του απίθανου μεγέθους των 27.754 χλμ/ώρα! Υπάρχει ένα τεράστιο λάθος στα δεδομένα της εφαρμογής", έγραψε στο Χ το BBC Scotland Weather.

    Μια ανακοίνωση που εμφανιζόταν στην εφαρμογή ανέφερε: "Αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τα δεδομένα πρόβλεψης. Εργαζόμαστε για την επίλυσή τους".

    Το BBC Weather σημειώνει ότι κάποιες θερμοκρασίες επίσης εμφανίζονταν λανθασμένες και ζητεί συγγνώμη.

    Η δυσλειτουργία οδήγησε κάποιους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να ανακαλέσουν το περιστατικό του 1987 όταν ο τότε κορυφαίος παρουσιαστής του δελτίου καιρού στη χώρα, ο Μάικλ Φις, καθησύχαζε τους τηλεθεατές ότι οι πληροφορίες για επικείμενο κυκλώνα ήταν ανακριβείς, λίγες ώρες προτού πλήξουν τη χώρα άνεμοι με την σφοδρότητα κυκλώνα.

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ - Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ ANDY RAIN

  • Βρετανία: Αυξάνεται το ποσοστό μεγάλης φτώχειας - Επηρεάζει ένα στα πέντε παιδιά
    Βρετανία: Αυξάνεται το ποσοστό μεγάλης φτώχειας - Επηρεάζει ένα στα πέντε παιδιά

    Περισσότεροι από εννέα εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα στα πέντε παιδιά, διαβιούν σε κατάσταση μεγάλης φτώχειας στη Βρετανία, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες στη σίτιση και την ικανοποίηση των βασικών αναγκών τους, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 09/10.

    Συνολικά 14% των ανθρώπων που ζουν στη Βρετανία αντιμετώπιζαν πείνα και στερήσεις στα τέλη Μαρτίου 2023, δηλαδή περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι περισσότεροι σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα του Trussell Trust, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που διαχειρίζεται ένα μεγάλο δίκτυο τραπεζών τροφίμων σε όλη τη χώρα.

    Το φαινόμενο αυτό έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στα παιδιά, 20% των οποίων βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, όπως και το ένα τρίτο των μονογονεϊκών οικογενειών και το 28% των ανθρώπων που κατάγονται από μειονότητες των μαύρων.

    Πάνω από 50% των 9,3 εκατ. ανθρώπων αυτών ζουν επίσης σε μια οικογένεια της οποίας ένα μέλος πάσχει από αναπηρία, υπογραμμίζει το Trussell Trust, που θεωρεί πως σε μεγάλη φτώχεια βρίσκονται τα νοικοκυριά των οποίων οι διαθέσιμοι πόροι είναι για παράδειγμα 152 στερλίνες (181 ευρώ) την εβδομάδα για ένα άτομο μόνο του, και 204 στερλίνες (243 ευρώ) την εβδομάδα για έναν ενήλικα με ένα παιδί.

    Αδυναμίες του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης

    Σύμφωνα με το Trussell Trust, η πανδημία της Covid-19 και η κρίση του κόστους ζωής που έπληξε τη χώρα από το 2022 λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, εξηγούν εν μέρει την επιδείνωση της κατάστασης.

    Η ΜΚΟ αναφέρει ως εκ τούτου πως διένειμε 3,1 εκατομμύρια συσκευασίες τροφίμων, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ, ανάμεσα στον Απρίλιο του 2023 και τον Μάρτιο του 2024, δηλαδή διπλάσιο αριθμό σε σχέση με πέντε χρόνια νωρίτερα.

    Όμως αναφέρεται επίσης στις «αδυναμίες» του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, κυρίως σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του "Universal Credit", του βασικού επιδόματος που χορηγείται στα νοικοκυριά με χαμηλό ή καθόλου εισόδημα, το οποίο θέσπισε η κυβέρνηση των Συντηρητικών το 2013.

    Απέναντι σε αυτούς τους αριθμούς, η ΜΚΟ καλεί την κυβέρνηση των Εργατικών να λάβει μέτρα προκειμένου να βελτιώσει το σύστημα κοινωνικών παροχών, κυρίως ορίζοντας ένα ελάχιστο «εγγυημένο» επίπεδο εισοδήματος.

    «Αν δεν αλλάξει τίποτα, ο αριθμός των ανθρώπων που δυσκολεύονται να τραφούν και ζουν σε δυσπραγία θα αυξηθεί», λέει η Χέλεν Μπάρναρντ, διευθύντρια πολιτικών, έρευνας και επίπτωσης του Trussell Trust, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

    Η κυβέρνηση -που θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους στα τέλη του μηνός- θα πρέπει να καταστήσει «επείγουσα προτεραιότητα» τη μεταρρύθμιση του συστήματος, επιμένει.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Μπόρις Τζόνσον: Έσπασε το πρωτόκολλο και αποκάλυψε ότι η Ελισάβετ Β’ έπασχε από καρκίνο των οστών
    Μπόρις Τζόνσον: Έσπασε το πρωτόκολλο και αποκάλυψε ότι η Ελισάβετ Β’ έπασχε από καρκίνο των οστών

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον προκάλεσε αντιδράσεις καθώς έσπασε το βασιλικό πρωτόκολλο, αναφέροντας στα επερχόμενα απομνημονεύματά του ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β' έπασχε από καρκίνο των οστών πριν από το θάνατό της.

    Στο βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί στις 10 Οκτωβρίου και τμήματά του προδημοσιεύονται αυτή την εβδομάδα στην εφημερίδα Daily Mail – στην οποία ο Τζόνσον είναι αρθρογράφος – αναφέρθηκε στις τελευταίες ημέρες της βασίλισσας στο Κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας.

    Ο Τζόνσον παραιτήθηκε επισήμως μόλις δύο ημέρες πριν από τον θάνατο της Ελισάβετ Β' τον Σεπτέμβριο του 2022 και στα χρόνια που ακολούθησαν υπήρξαν έντονες εικασίες για το πώς ακριβώς εκείνη απεβίωσε.

    «Ήξερα εδώ και ένα χρόνο ή περισσότερο ότι είχε μια μορφή καρκίνου των οστών και οι γιατροί της ανησυχούσαν ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να εισέλθει σε απότομη πτώση», έγραψε στο απόσπασμα.

    Η μαρτυρία του Τζόνσον είναι η πρώτη δημόσια ένδειξη από πρώην υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο για το ποια μπορεί να ήταν η αιτία θανάτου της βασίλισσας. Στο πιστοποιητικό θανάτου της, ως αιτία αναφέρεται η λέξη «γήρας».

    Η τελευταία ακρόαση

    Ο Τζόνσον δεν είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που ανατρέχει στη ζωή του, τη θητεία του και τις αλληλεπιδράσεις του με την εκλιπούσα βασίλισσα σε μια αυτοβιογραφία. Οι Βρετανοί πρώην ηγέτες Τόνι Μπλερ, Γκόρντον Μπράουν και Ντέιβιντ Κάμερον το έκαναν, αλλά μόνο σε γενικές γραμμές και χωρίς το ίδιο επίπεδο ζωντανών λεπτομερειών όπως ο Τζόνσον.

    Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έχουν την πολιτική να μην σχολιάζουν βιβλία που κυκλοφορούν για τη βασιλική οικογένεια και ως εκ τούτου δεν έχουν επιβεβαιώσει, ούτε διαψεύσει τους ισχυρισμούς του Τζόνσον.

    Ο Τζόνσον, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2019 έως το 2022, θυμάται ότι ταξίδεψε στη βασιλική κατοικία στο Μπαλμόραλ για την καθιερωμένη ακρόαση και την παραίτησή του. Κατά την άφιξή του, θυμάται ότι τον υποδέχθηκε ο ιδιαίτερος γραμματέας της βασίλισσας Έντουαρντ Γιανγκ, ο οποίος τον πληροφόρησε ότι η κατάσταση της είχε επιδεινωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

    Όταν κάθισαν μαζί στο σαλόνι της βασίλισσας, ο Τζόνσον παρατήρησε ότι εκείνη «φαινόταν χλωμή και πιο σκυφτή, και είχε σκούρους μώλωπες στα χέρια και τους καρπούς της, πιθανώς από ορούς ή ενέσεις».

    «Όμως το μυαλό της – όπως είχε πει και ο Έντουαρντ – ήταν εντελώς ανεπηρέαστο από την ασθένειά της, και κατά διαστήματα στη συζήτησή μας εξακολουθούσε να αναβοσβήνει εκείνο το μεγάλο λευκό χαμόγελο, με την ξαφνική ομορφιά του που ανέβαζε τη διάθεση», έγραψε.

    «Θα πέθαινες γι’ αυτήν»

    Ο Τζόνσον περιέγραψε τις εβδομαδιαίες πρωθυπουργικές ακροάσεις με τη μονάρχη ως «προνόμιο» και «βάλσαμο». «Εξέπεμπε ένα τέτοιο ήθος υπηρεσίας, υπομονής και ηγεσίας που πραγματικά ένιωθες ότι, αν χρειαζόταν, θα πέθαινες γι' αυτήν. Αυτό μπορεί να ακούγεται ανόητο σε μερικούς ανθρώπους (και εντελώς προφανές σε πολλούς άλλους), αλλά αυτή η αφοσίωση, όσο πρωτόγονη και αν φαίνεται, εξακολουθεί να βρίσκεται στην καρδιά του συστήματός μας. Χρειάζεται κάποιος ευγενικός και σοφός, και υπεράνω πολιτικής, για να προσωποποιήσει ό,τι καλό έχει η χώρα μας. Έκανε αυτή τη δουλειά εξαιρετικά», έγραψε.

    Η εκλιπούσα βασίλισσα δεν μοιράστηκε ποτέ ιδιωτικές ιατρικές λεπτομέρειες με το κοινό. Οι βασιλικοί βοηθοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι τα μέλη της οικογένειας έχουν το ίδιο δικαίωμα στο ιατρικό απόρρητο με οποιονδήποτε άλλον.

    Ο Κάρολος και η Κέιτ

    Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' και η Κέιτ, πριγκίπισσα της Ουαλίας, έχουν αποφασίσει να είναι πιο ανοιχτοί όσον αφορά την υγεία τους. Αμφότεροι έχουν μοιραστεί λεπτομέρειες σχετικά με τις δικές τους διαγνώσεις καρκίνου και την ανάρρωσή τους.

    Ωστόσο, επέλεξαν να μην αποκαλύψουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου που ο καθένας τους αντιμετώπιζε. Σύμφωνα τους βασιλικούς βοηθούς, ήθελαν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για την ασθένεια.

    Με πληροφορίες από: Boris Johnson claims in memoir Queen Elizabeth II had bone cancer by Lauren Said-Moorhouse and Max Foster, CNN

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JULIAN SIMMOND SPOOL

  • Αποκάλυψη Τζόνσον: Ετοίμαζε έφοδο με βάρκες στην Ολλανδία για να αρπάξει εμβόλια
    Αποκάλυψη Τζόνσον: Ετοίμαζε έφοδο με βάρκες στην Ολλανδία για να αρπάξει εμβόλια

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δέχεται επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού, φαίνεται πως σκεφτόταν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει μια «έφοδο με βάρκες» σε μια ολλανδική αποθήκη, προκειμένου να αρπάξει τα εμβόλια κατά του ιού.

    Ο Τζόνσον συζήτησε τα σχέδια αυτά με ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους τον Μάρτιο του 2021 κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, σύμφωνα με ένα απόσπασμα από το επερχόμενο βιβλίο του, Unleashed, που δημοσιεύτηκε στην Daily Mail.

    Εκείνη την περίοδο επικρατούσε διαμάχη σχετικά με τις εξαγωγές του εμβολίου AstraZeneca και ο Τζόνσον πίστευε ότι η ΕΕ αντιμετώπιζε το Ηνωμένο Βασίλειο «με κακία», αναφέρει η Guardian, επικαλούμενη την Daily Mail.

    Ο Τζόνσον φέρεται να είχε ζητήσει από τους αρμόδιους να ερευνήσουν «εάν θα ήταν τεχνικά εφικτό να ξεκινήσει μια επιδρομή σε μια αποθήκη στο Λέιντεν, στην Ολλανδία, και να πάρει αυτό που ήταν νομικά δικό μας και που χρειαζόταν απεγνωσμένα το Ηνωμένο Βασίλειο».

    Ο αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου άμυνας, υποστράτηγος Νταγκ Τσάλμερς, είπε στον πρωθυπουργό ότι το σχέδιο είναι «σίγουρα εφικτό» και θα περιλαμβάνει τη χρήση φουσκωτών σκαφών για την πλοήγηση στα ολλανδικά κανάλια.

    Στη συνέχεια θα έφταναν στο στόχο τους και αφού εισέβαλαν στην αποθήκη και εξασφάλιζαν την ποσότητα εμβολίων που χρειάζονταν, θα διέφευγαν με ένα φορτηγό προς τα λιμάνια της Μάγχης, γράφει ο Τζόνσον.

    Ωστόσο, ο Τσάλμερς είπε στον Τζόνσον ότι θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί η αποστολή χωρίς να εντοπιστεί, πράγμα που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «θα πρέπει να εξηγήσει γιατί εισβάλουμε ουσιαστικά σε έναν μακροχρόνιο σύμμαχο του ΝΑΤΟ».

    «Φυσικά, ήξερα ότι είχε δίκιο και συμφωνούσα κρυφά με αυτό που όλοι σκέφτονταν, αλλά δεν ήθελαν να πουν φωναχτά: ότι το όλο ζήτημα ήταν παράλογο», κατέληξε ο Τζόνσον.

    Σε άλλο σημείο του βιβλίου, ο Τζόνσον αρνήθηκε ότι έφαγε τούρτα στο περίφημο πάρτι για τα 56α γενέθλιά του (Partygate) κατά τη διάρκεια του lockdown για τον Covid. Όπως ισχυρίστηκε, απλά βρισκόταν στο γραφείο του και κάποιοι συνεργάτες του, πήγαν να του ευχηθούν χρόνια πολλά και δεν υπήρχε καμία τούρτα.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ WILL OLIVER
  • «Αναπόφευκτη μία νέα πανδημία όπως ο κορονοϊός» - Προειδοποιήσεις από τον αρχίατριο της Βρετανίας
    «Αναπόφευκτη μία νέα πανδημία όπως ο κορονοϊός» - Προειδοποιήσεις από τον αρχίατριο της Βρετανίας

    «Ανόητο να πιστεύει κανείς το αντίθετο», δήλωσε ο καθηγητής Κρις Γουίτι για το ενδεχόμενο μιας νέας πανδημίας.

    «Δεδομένη» χαρακτήρισε ο καθηγητής και αρχίατρος της Βρετανίας, Κρις Γουίτι, μια νέα πανδημία αντίστοιχη της Covid-19.

    «Πρέπει να υποθέσουμε ότι μια μελλοντική πανδημία της ίδιας κλίμακας θα συμβεί», είπε στο πλαίσιο δημόσιας έρευνας για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    «Αυτό είναι σίγουρο. Θα ήταν επίσης ανόητο να μην υποθέσουμε ότι η ασυμπτωματική μετάδοση ενός θανατηφόρου ιού θα συνέβαινε ξανά», πρόσθεσε.

    Το βρετανικό ΕΣΥ (NHS), όπως και τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο, αντιμετώπισε μια «απολύτως καταστροφική κατάσταση» όταν ο ιός χτύπησε για πρώτη φορά το 2020. Η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν «ουσιαστικά χειρότερη» αν δεν είχε εφαρμοστεί το lockdown, δήλωσε ο επικεφαλής ιατρός της Αγγλίας.

    Μεταξύ των άλλων συστάσεών του, ο Γουίτι είπε ότι οι αρχές θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ικανότητα διεξαγωγής γρήγορης επιστημονικής έρευνας και τη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία.

    «Νομίζω ότι οι άνθρωποι πάντα, στην αρχή των πανδημιών, υποτιμούν ότι στην πραγματικότητα είναι η επιστήμη που θα τους βγάλει από το τούνελ, όχι όλα τα άλλα πράγματα. Τα υπόλοιπα κρατούν άμυνα μέχρι να κάνει τη δουλειά η επιστήμη», κατέληξε.

    Πηγή: iEidiseis.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο