Έκρυθμη είναι η κατάσταση στο Ισραήλ, μετά την επιχείρηση του στρατού στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης με εννιά νεκρούς και άλλους 100 τραυματίες, 17 εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση.
Περίπου 3.000 Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν.
«Περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν πλέον εγκαταλείψει τον καταυλισμό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντικυβερνήτης της Τζενίν, ο Καμάλ Αμπού αλ Ρουμπ, υπογραμμίζοντας πως οι αρχές έλαβαν μέτρα για τη φιλοξενία τους σε σχολεία και άλλες εγκαταστάσεις στην πόλη.
Το Ισραήλ ξεκίνησε τη Δευτέρα την πιο έντονη στρατιωτική του επιχείρηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, πραγματοποιώντας μια σειρά επιδρομών με drone και στέλνοντας εκατοντάδες στρατιώτες σε μια αποστολή αορίστου χρόνου σε ένα προπύργιο μαχητών. Τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν.
Το Ισραήλ είπε ότι θέλει να βάλει τέλος στο να είναι η Τζενίν «καταφύγιο για την τρομοκρατία». Οι Παλαιστίνιοι το κατηγόρησαν για έγκλημα πολέμου.
Εκπρόσωπος των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων διαβεβαίωσε πως η επιχείρηση είχε «συγκεκριμένους στόχους» και ότι «το αεροπορικό πλήγμα, στην καρδιά του καταυλισμού» της Τζενίν, «τους κατέλαβε εξαπίνης».
Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της επιχείρησης, αλλά ότι μπορεί να είναι «θέμα ωρών ή λίγων ημερών». Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε πως ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε «ανοικτό πόλεμο εναντίον του πληθυσμού της Τζενίν».
«Όλες οι επιλογές είναι ανοικτές για να πλήξουμε τον εχθρό», διεμήνυσε ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, ενώ ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, κατήγγειλε την «βάρβαρη» ισραηλινή επιχείρηση.
Η Τζενίν έχει γίνει προπύργιο μιας νέας γενιάς Παλαιστινίων μαχητών που έχουν απογοητευτεί βαθιά από τη γερασμένη ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής και τους περιορισμούς της ισραηλινής κατοχής.
Η πόλη έχει δει επανειλημμένες ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές τον περασμένο χρόνο, καθώς ντόπιοι Παλαιστίνιοι έχουν πραγματοποιήσει θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών. Άλλοι Παλαιστίνιοι επιτιθέμενοι έχουν κρυφτεί εκεί.
Η Ζιλιέτ Τούμα, εκπρόσωπος της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι κάτοικοι του καταυλισμού έφευγαν. Η UNRWA, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, είπε ότι πολλοί κάτοικοι του στρατοπέδου είχαν ανάγκη από φαγητό, πόσιμο νερό και γάλα σε σκόνη.
Μέχρι το βράδυ οι επιχειρήσεις
Εκατοντάδες Ισραηλινοί στρατιώτες εξακολουθούσαν να επιχειρούν εντός της Τζενίν το βράδυ της Δευτέρας, περισσότερες από 20 ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης.
Εκτός από το βουητό των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τακτικές ριπές πυροβολισμών και οι δυνατοί κρότοι των εκρήξεων ακούγονταν όλη την ημέρα από τον πυκνοκατοικημένο προσφυγικό καταυλισμό, ο οποίος φιλοξενεί περίπου 18.000 ανθρώπους και έχει πλέον κηρυχτεί κλειστή ισραηλινή στρατιωτική ζώνη.
Πυκνός καπνός από καμένα ελαστικά που πήραν φωτιά κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων είχε καλύψει τον αέρα πάνω από το κέντρο της πόλης.
Ο ισραηλινός στρατός έχει διακόψει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στον καταυλισμό, καθιστώντας δύσκολη την ακριβή εικόνα του τι συμβαίνει. Οι Παλαιστίνιοι γιατροί αγωνίζονται επίσης να προσεγγίσουν τους δεκάδες τραυματίες εκεί.
Σύμφωνα με το BBC, στο παλαιστινιακό νοσοκομείο δίπλα στην κύρια είσοδο του καταυλισμού η εικόνα είναι ζοφερή.
Οι Ταξιαρχίες Τζενίν, μια μονάδα που αποτελείται από ένοπλους άνδρες από διαφορετικές φατρίες, έχει κατηγορηθεί για πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών, καθώς η κατάσταση ασφαλείας σε ολόκληρο το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους 18 μήνες.
Τα γεγονότα της Δευτέρας ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν φέτος στη Δυτική Όχθη σε 133, μέρος της αύξησης της βίας εδώ και ένα χρόνο που έχει οδηγήσει σε μερικές από τις χειρότερες αιματοχυσίες σε αυτήν την περιοχή εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.
Έκτακτη συνεδρίαση της παλαιστινιακής ηγεσίας
Η παλαιστινιακή ηγεσία στη Δυτική Όχθη πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση αργά τη Δευτέρα, λέγοντας ότι θα σταματήσει τις ήδη περιορισμένες επαφές της με το Ισραήλ. Σύμφωνα με τη Guardian, οι ηγέτες δήλωσαν ότι το πάγωμα του συντονισμού για την ασφάλεια θα παραμείνει σε ισχύ και υποσχέθηκαν να εντείνουν τη δραστηριότητα κατά του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη και στους διεθνείς οργανισμούς. Σχεδίαζαν επίσης να ελαχιστοποιήσουν τις επαφές με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, υπερασπίστηκε την εισβολή λέγοντας ότι «τους τελευταίους μήνες, η Τζενίν έχει μετατραπεί σε ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία. Βάζουμε ένα τέλος σε αυτό».
Είπε ότι τα στρατεύματα καταστρέφουν κέντρα διοίκησης μαχητών και κατάσχουν προμήθειες όπλων και εργοστάσια. Υποστήριξε ότι η επιχείρηση έλαβε χώρα με «ελάχιστη ζημιά στους αμάχους».
Οι Παλαιστίνιοι και τρεις αραβικές χώρες με ομαλοποιημένους δεσμούς με το Ισραήλ –η Ιορδανία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα– καταδίκασαν την εισβολή, όπως και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας των 57 εθνών.
Ο Λευκός Οίκος είπε ότι υπερασπίζεται το δικαίωμα του Ισραήλ στην ασφάλεια και παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Δυτική Όχθη, ενώ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, κάλεσε τον ισραηλινό στρατό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.
«Ενώ υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία των αμάχων», είπε ένας εκπρόσωπος.
Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALAA BADARNEH