Οι Γάλλοι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα για τον θάνατο ενός 27χρονου που χτυπήθηκε από βλήμα κατά τη διάρκεια των ταραχών στη Μασσαλία.
Η πιθανή αιτία του θανάτου ήταν ένα βίαιο χτύπημα στο στήθος από ένα βλήμα "flash-ball" (σφαίρα λάμψης), που χρησιμοποιείται από την αστυνομία. Αυτές οι σφαίρες λάμψης περιγράφονται ως «λιγότερο θανατηφόρα» βλήματα από καουτσούκ ή συμπυκνωμένο αφρό που εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια των μέτρων ελέγχου του πλήθους.
Ένα τέτοιο βλήμα φαίνεται πως χτύπησε τον νεαρό και τον οδήγησε σε καρδιακή ανακοπή και αιφνίδιο θάνατο το βράδυ της Κυριακής ενώ μαίνονται επεισόδια. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι δεν ήταν δυνατόν να προσδιοριστεί πού βρισκόταν το θύμα όταν χτυπήθηκε ή αν είχε λάβει μέρος στις ταραχές.
Η Μασσαλία βυθίστηκε σε ταραχές και λεηλασίες μετά την κηδεία ενός εφήβου, του Ναχέλ Μ, ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την αστυνομία στις 27 Ιουνίου κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας.
Το περιστατικό προκάλεσε αναταραχές σε εθνικό επίπεδο και αναζωπύρωσε τις μακροχρόνιες κατηγορίες για ρατσισμό από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι αρχές να αναστείλουν την πρόσβαση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης αν κρινόταν πως απαιτείται για να αποτραπούν περαιτέρω ταραχές στη χώρα.
Θα ήταν απαραίτητο να εξεταστούν η χρήση τους από νεαρούς ταραχοποιούς και ο πιθανός αποκλεισμός της πρόσβασης σε αυτούς, είπε ο κ. Μακρόν απευθυνόμενος σε δημάρχους 241 πόλεων που υπέστησαν καταστροφές χθες Τρίτη στο Παρίσι, ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.
«Αν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο, ίσως χρειαστεί (...) να ρυθμιστούν [οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης] ή να αποκλειστούν. Αυτό οπωσδήποτε δεν πρέπει να γίνει εν θερμώ» και «χαίρομαι που δεν χρειάστηκε να το κάνουμε», πρόσθεσε ο κ. Μακρόν.
Ήδη την Παρασκευή, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους είχε αποδώσει στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης τουλάχιστον μέρος της ευθύνης για την κλιμάκωσης της βίας στις μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας. Οι ταραχές, εξήγησε, οργανώνονταν μέσω αυτών των ιστότοπων. Χθες επανήλθε, δηλώνοντας πως η διαχείριση των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να μελετηθεί ψύχραιμα. «Διότι όταν γίνονται εργαλείο για να οργανώνονται βίαιες συγκεντρώσεις ή απόπειρες δολοφονίας, είναι αληθινό πρόβλημα».
Παράλληλα, στη βόρεια Γαλλία, εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι στα σύνορα με το Βέλγιο για να σταματήσουν οι εισαγωγές πυροτεχνημάτων, ανέφερε χθες βράδυ στην ψηφιακή της έκδοση η εφημερίδα Le Parisien, επικαλούμενη τη νομαρχία.
Οι τοπικές αρχές απαγόρευσαν τις πωλήσεις πυροτεχνημάτων και τη μεταφορά τους από πολίτες, καθώς και την πώληση καυσίμων σε φορητά δοχεία, ως τα μέσα Ιουλίου.
Τη Γαλλία έσεισαν την τελευταία εβδομάδα εκτεταμένα επεισόδια, μετά τον θάνατο από σφαίρα αστυνομικού του 17χρονου Ναέλ κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας στη Ναντέρ, προάστιο του Παρισιού. Ο 38χρονος αστυνομικός που πυροβόλησε έχει τεθεί υπό κράτηση και σε βάρος του διενεργείται έρευνα για ανθρωποκτονία από πρόθεση.
Πηγή: Εthnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YOAN VALAT