Σάββατο, 08 Ιουλίου 2023 19:08

Τουρκία: Διαμαρτυρία ελληνικής κοινότητας για πάρτι σε ορθόδοξη εκκλησία της Σμύρνης - «Απερίγραπτη θλίψη»

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Την αντίδραση των Ορθοδόξων της περιοχής προκάλεσε το πάρτι που έγινε στην εκκλησία του Αγίου Βουκόλου, που χρησιμοποιείται ως πολιτιστικό κέντρο από τον Μητροπολιτικό Δήμο της Σμύρνης. Σε γραπτή δήλωση που δημοσιεύτηκε εκ μέρους της Ορθόδοξης κοινότητας, αναφέρεται ότι οι Ορθόδοξοι πληγώθηκαν και βίωσαν βαθύ πόνο.

Το πάρτι με μουσική στην εκκλησία του Αγίου Βουκόλου στην περιοχή Κονάκ της Σμύρνης προκάλεσε την αντίδραση της ορθόδοξης κοινότητας.

Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε εκ μέρους της κοινότητας, ο πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Θεοδωρίδης αναφέρει:

«Γεια σας, μουσουλμάνοι φίλοι μας, εβραίοι φίλοι μας, λεβαντίνοι φίλοι μας, Σμυρνιοί, τοπικοί διοικούντες και κυβερνώντες, θέλαμε να ξεκινήσουμε με το ‘γεια σας’, την τουρκική λέξη που μεταφέρει συναισθήματα, ηχοχρώματα, χρώματα, μυρωδιές και μελωδίες που είναι μοναδικές σε κάθε γλώσσα.

Πρώτα για να συναντηθούμε με ένα γεια και μετά για να μοιραστούμε μαζί σας την πολύ βαθιά, πολύ απερίγραπτη θλίψη, τον πόνο και τη θλίψη μας. Γιατί δεν έχουμε κανέναν άλλον εκτός από τον άλλον. Ζούμε μαζί σε αυτή την αρχαία πόλη εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Έγιναν αμοιβαία λάθη, έχουμε αμοιβαία δικαιώματα. Πληρώσαμε το τίμημα για τα λάθη μας και λάβαμε την ανταμοιβή για τα δικαιώματά μας. Μάθαμε αμοιβαία να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον. Ήταν συχνά δύσκολο, αλλά ως γιοι αυτής της πόλης, προσπαθούσαμε πάντα να ζούμε μαζί από την αρχή χωρίς να παραιτούμαστε. Στις λαμπάδες του Χάνουκα, κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, στα αυγά του Πάσχα, στις νύχτες του Laylat al-Qadr, ευχόμασταν ειρήνη και ηρεμία για τους ανθρώπους αυτής της χώρας.

Ο καθένας από εμάς φώναξε τον Θεό με τον τρόπο που μας λέει η δική μας πίστη: προστάτεψε μας, μην μας στερείς τη φιλεσπλαχνία σου. Και τώρα, ως Ελληνόπουλα της αρχαίας Σμύρνης, που πλέον είμαστε πολύ λίγοι, αναζητούμε και πάλι καταφύγιο στη ζεστασιά σου για να μοιραστούμε τον βαθύ πόνο που βιώνουμε.

Φίλοι, αδελφοί και αδελφές- σε ένα πάρτι που διοργάνωσε μια παρέα στην εκκλησία του Αγίου Βουκόλου, έναν από τους ναούς της πίστης μας, ήπιαν αλκοόλ, χόρεψαν και η μορφή του Ιησού Χριστού έγινε ορεκτικό του πάρτι στο ναό μας. Δεν μπορούμε να βρούμε λόγια για να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας.

Δεν μπορούμε να βγάλουμε τον κόμπο από το λαιμό μας και να μιλήσουμε. Από την άλλη πλευρά, ακόμη και αν δεν μπορούμε να πούμε τίποτα, πιστεύουμε ότι θα μας καταλάβετε. Διότι αυτό που βιώνουμε σήμερα δεν διαφέρει σε τίποτα από τις διάφορες παρενοχλήσεις που υπέστησαν τα μέλη διαφόρων θρησκειών κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Η ανθρωπότητα εξακολουθεί να προσπαθεί να μάθει να σέβεται την ιερότητα του άλλου. Αδελφοί και αδελφές, όλες οι θρησκείες είναι ιερές. Οι χώροι όλων των θρησκειών είναι ιεροί. Όλοι οι προφήτες είναι άγιοι και το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα ιερά καθορίζεται από καθολικούς κανόνες. Η εκκλησία του Αγίου Βουκόλου, που χτίστηκε το 1886, είναι επίσης ένας τόπος όπου χιλιάδες άνθρωποι προσευχήθηκαν, αναζήτησαν καταφύγιο και αγίασαν στο πέρασμα της ιστορίας για να θεραπεύσουν τα προβλήματά τους, να χαιρετήσουν τον Θεό, να ευχαριστήσουν.

Οι τοίχοι του φέρουν τα ίχνη των παρακλήσεων και των προσευχών. Οι εικόνες του καλούν τους ανθρώπους στην καλοσύνη εδώ και αιώνες.

Όπως τα τζαμιά, όπως οι συναγωγές, είναι ο οίκος του Θεού. Είναι το σπίτι της καλοσύνης. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι εικόνες του κόμματος που παρατίθενται εδώ θα ραγίσουν τις καρδιές όλων των Σμυρνιτών, ακόμη και από διαφορετικές θρησκείες, επειδή εμείς, ως χριστιανοί, θα πληγωνόμασταν πολύ από την προβολή αυτών των εικόνων σε τζαμιά και συναγωγές.

Δεν θα μπορούσαμε να δεχτούμε αυτή τη συμπεριφορά, η οποία θεωρήθηκε άξια του Ιησού Χριστού, να εκτεθεί στον Προφήτη Μωάμεθ ή στον Προφήτη Μωυσή. Δεν πρέπει. Διαφορετικά, η ανθρωπιά μας θα πληγεί. Διαφορετικά θα γίνουμε βάρβαροι. Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές της Σμύρνης, μετά από ένα τέτοιο περιστατικό, το οποίο συνέβη για πρώτη φορά σε αυτή την πόλη, όπου το Αζάν, η Καμπάνα και ο Χαζάν φωνάζουν στο Θεό δίπλα-δίπλα εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ζητάμε τη βοήθειά σας και τη βοήθεια των διαχειριστών μας για να δείξουμε μεγαλύτερη ευαισθησία στα θρησκευτικά μας συναισθήματα στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην εκκλησία μας, η οποία χρησιμοποιείται ως Πολιτιστικό Κέντρο του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης, και στους άλλους ναούς μας, και ευχόμαστε να μην εκτεθούμε ποτέ ξανά σε τέτοια αναλγησία.

Ευελπιστώντας σε μια ζωή φιλίας, αγάπης, ευγνωμοσύνης και πάντα με σεβασμό ο ένας για τον άλλον».

Ποιος είναι ο Άγιος Βουκόλος

Ο Άγιος Βουκόλος υπήρξε κατά την παράδοση ο πρώτος επίσκοπος της Σμύρνης. Έζησε στους πρωτοχριστιανικούς χρόνους, αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ.. Αναφέρεται ότι χειροτονήθηκε από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη και ότι προτού πεθάνει όρισε ως διάδοχό του τον ιερομάρτυρα Πολύκαρπο, που έμελλε να γίνει ο πολιούχος της Σμύρνης. Ο Βουκόλος ανακηρύχθηκε άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και η μνήμη του εορτάζεται στις 6 Φεβρουαρίου.

Ναοί του Αγίου

Στη Σμύρνη οικοδομήθηκε Ναός του Αγίου Βουκόλου, του «Άη-Βούκλα» όπως αποκαλούνταν από τους Σμυρναίους, το 1866, ο οποίος είχε γυάλινο τρούλο. Ο Ναός γλίτωσε από την φωτιά της Καταστροφής του 1922 διότι περιβαλλόταν από πυκνοδομημένο κλοιό κατοικιών. Χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη αρχικά, αργότερα ως αίθουσα συναυλιών, ως αρχαιολογικό μουσείο και χώρος αποθήκευσης αρχαιοτήτων. Το 2011 αποκαταστάθηκε και στο εσωτερικό του ναού αποκαλύφθηκαν αγιογραφίες.

Ντίσκο η Παναγία Σουμελά

Οργίλες αντιδράσεις είχε προκαλέσει αντίστοιχα και το γύρισμα βίντεο κλιπ στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα στις αρχές του 2022. Οι αρχές παρενέβησαν, απολύθηκε ο υπεύθυνος του δήμου που έδωσε τη σχετική άδεια και το γεγονός στηλιτεύτηκε στα ΜΚΔ σφόδρα.

Πηγή: ethnos.gr - Photo by Anthony DELANOIX on Unsplash

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 08 Ιουλίου 2023 14:57

Σχετικά Άρθρα

  • Πρόταση για κοινό Πάσχα Ορθόδοξων και Καθολικών το 2025 - Κοντά σε συμφωνία οι εκκλησίες
    Πρόταση για κοινό Πάσχα Ορθόδοξων και Καθολικών το 2025 - Κοντά σε συμφωνία οι εκκλησίες

    Σε μια ιστορική απόφαση προχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος πρότεινε την καθιέρωση του κοινού εορτασμού του Πάσχα, Καθολικών και Ορθόδοξων από το 2025.

    Οι δύο εκκλησίες είναι κοντά σε συμφωνία και μάλιστα για φέτος που οι ημερομηνίες συμπίπτουν και για τις δύο εκκλησίες στις 20 Απριλίου.

    Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

    Εν τω πνεύµατι τούτο εκφράζεται ομοθυµαδόν η ευχή ο κοινός εορτασμός του Πάσχα κατά το επόμενον έτος υπό της Ανατολικής και Δυτικής Χριστιανοσύνης, να µή αποτελέση µίαν ευτυχή απλως σύµπτωσιν, αλλά την απαρχή της καθιερώσεως κοινής ηµεροµηνίας διά τον εορτασμόν του κατ' έτος, συμφώνως προς το Πασχάλιον της καθη µας Ορθοδόξου Εκκλησία

    Πηγή: Εthnos.gr

  • Τουρκία: Μάχη με τις φλόγες για δεύτερη νύχτα στη Σμύρνη - Κάηκαν δεκάδες σπίτια
    Τουρκία: Μάχη με τις φλόγες για δεύτερη νύχτα στη Σμύρνη - Κάηκαν δεκάδες σπίτια

    Αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά που καίει πάνω από 26 ώρες τον ορεινό όγκο βόρεια της συνοικίας του Κορδελιού στη Σμύρνη και έχει φτάσει σε κατοικημένες περιοχές.
    Στην περιοχή πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι και οι φλόγες έχουν κοκκινήσει τον ουρανό της Σμύρνης, ενώ η ατμόσφαιρα είναι αποπνιχτική εξαιτίας του καπνού.

    Στο Κορδελιό απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι σε δύο συνοικίες, ενώ από την αντίθετη πλευρά του ορεινού όγκου, προς την πλευρά του Αϊδινίου, εκκενώθηκε άλλο ένα χωριό.
    Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, μέχρι στιγμής έχουν καεί 16 σπίτια, ενώ το απόγευμα η φωτιά είχε κάψει εγκαταστάσεις στη βιομηχανική ζώνη. Τα τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν εικόνες από μια δεκαώροφη πολυκατοικία της οποίας καίγεται η στέγη.

    Προς στιγμήν το απόγευμα φάνηκε η πυρκαγιά να τίθεται υπό έλεγχο, ωστόσο αργότερα λόγω των ισχυρών ανέμων αναζωπυρώθηκε.
    Στη Σμύρνη σπεύδει για να επιθεωρήσει το έργο της κατάσβεσης ο Τούρκος υπουργός Γεωργίας και Δασών Ιμπραχίμ Γιουμακλί.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Ερντογάν: Η Σμύρνη οδήγησε τον εχθρό στη θάλασσα
    Ερντογάν: Η Σμύρνη οδήγησε τον εχθρό στη θάλασσα

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε σήμερα, Κυριακή, σε προεκλογική συγκέντρωση στη Σμύρνη, όπου αναφέρθηκε πάλι στους Έλληνες που έριξαν στη θάλασσα.

    «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι μαζί σας για άλλη μια φορά σήμερα στη Σμύρνη, την πόλη της νίκης στον εθνικό αγώνα και την πύλη της Ανατολίας. Πλησιάζουμε στην επούλωση των πληγών της Σμύρνης, η οποία, οδηγώντας τον εχθρό στη θάλασσα, διέλυσε όχι μόνο τα μαύρα σύννεφα πάνω από το κεφάλι της, αλλά και τις φιλοδοξίες για προδοσία ενάντια στην ανεξαρτησία της πατρίδας. Απελευθερώθηκε από τον εχθρό πριν από έναν αιώνα, αλλά δεν μπόρεσε να απαλλαγεί από τους εχθρούς για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος από τη Σμύρνη.

    «Φωνάξτε για να ακουστείτε σε όλο το Αιγαίο»

    Στόχος είναι -είπε ο Τούρκος πρόεδρος, να διασφαλίσει ώστε η Τουρκία να καταλάβει τη θέση που της αξίζει ανάμεσα στις πιο προηγμένες χώρες του κόσμου με τη διπλωματία, την οικονομία, την παραγωγή, τον στρατό, τη βιομηχανία, τον τουρισμό και όλο τον ανθρώπινο πλούτο.

    «Φιλοδοξούμε να φέρουμε αυτή την πόλη, που είναι μια από τις πιο σπάνιες γωνιές όχι μόνο της χώρας μας αλλά και του κόσμου, σε ένα επίπεδο που να ανταποκρίνεται στην αρχαία ιστορία και τις δυνατότητές της.

    Η Σμύρνη θα επιλέξει πολιτικό σύστημα στις 31 Μαρτίου. Ευχόμαστε η Σμύρνη να βγει νικήτρια. Γι' αυτό, βγάλτε τόση φωνή από εδώ, ώστε να ακουστεί σε όλο το Αιγαίο», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν: Οι Έλληνες κατέστρεψαν και έκαψαν τη Σμύρνη
    Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν: Οι Έλληνες κατέστρεψαν και έκαψαν τη Σμύρνη

    Σε προκλητικές δηλώσεις προέβη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε ομιλία του είπε ότι «οι Έλληνες κατέστρεψαν και έκαψαν τη Σμύρνη».

    «Στις 30 Αυγούστου νικήσαμε τον εχθρό που λέρωσε την Ανατολή με τις λερωμένες μπότες του. Νικήσαμε τον στρατό εισβολής των Ελλήνων», είπε ο Ερντογάν και συνέχισε: «Ο Αύγουστος είναι ιδιαίτερος μήνας, νικήσαμε σε Κύπρο, Σμύρνη και Ματζικέρτ».

    Ο Tούρκος πρόεδρος ανέφερε: «O Aύγουστος για εμάς είναι ένας τόσο ιδιαίτερος μήνας, καθώς έχουμε γράψει ιστορία με τις νίκες μας. Φτάσαμε στο τέλος αυτού του μήνα, που με χρυσά γράμματα γράψαμε ιστορία όπως στο Ματζικέρτ, στο Βελιγράδι και στην Κύπρο.

    Tον Αύγουστο τον κλείνουμε με μια μεγάλη νίκη που οδήγησε στην ίδρυση της ιστορίας μας. Στις 26 Αυγούστου του 1922, ο στρατός μας ξεκίνησε την μεγάλη επίθεση με την εντολή από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο ηρωικὀς στρατός μας διέλυσε τα εχθρικά μέτωπα, και στις 30 Αυγούστου διέλυσε ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών δυνάμεων εισβολής και άνοιξε το δρόμο προς τη Σμύρνη.

    Διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας στο ΝΑΤΟ για τις ευχές στην Άγκυρα
    Σε γραπτό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ προχώρησε, κατόπιν σχετικών οδηγιών, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναφορικά με την ευχές του νατοϊκού στρατηγείου χερσαίων δυνάμεων στην 'Αγκυρα.

    Στο διάβημα χαρακτηρίζεται απαράδεκτο να συνδέεται η εθνική ημέρα ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας με ημέρα νίκης κατά μίας συμμάχου χώρας, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές.

    H ΝΑΤΟϊκή Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων (LANDCOM), με έδρα τη Σμύρνη, ανάρτησε στο λογαριασμό της στην πλατφόρμα "Χ", συγχαρητήριο μήνυμα στην Τουρκία με αφορμή τον εορτασμό της λεγόμενης «Ημέρας της Νίκης», της επετείου δηλαδή που συμπίπτει με την ήττα των ελληνικών δυνάμεων στη Μικρά Ασία το 1922.

    Να σημειωθεί ότι το ΝΑΤΟ στέλνει τα συγχαρητήρια της στην Τουρκία για τον εορτασμό σήμερα, 30 Αυγούστου, της λεγόμενης «Ημέρας Νίκης» για την Μικρασιατική Καταστροφή, για δεύτερη συνεχή χρονιά.

    Παρόμοιο μήνυμα είχε στείλει και πέρυσι όμως στην συνέχεια αναγκάστηκε να το διαγράψει λόγω της έντονης αντίδρασης της Αθήνας.

    Πηγή: Cnn.gr

  • 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς: Ταξίδι στο χρόνο και τις μνήμες με τη συναυλία «Ανάμνησις Σμύρνης-Μικρασιάτες συνθέτες» 
    2ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς: Ταξίδι στο χρόνο και τις μνήμες με τη συναυλία «Ανάμνησις Σμύρνης-Μικρασιάτες συνθέτες» 

    «Άρωμα Σμύρνης» πλημμύρισε τον λόφο του Επαρχείου στην συναυλία που δόθηκε το βράδυ της Τετάρτης με τίτλο «Αναμνησις Σμύρνης-Μικρασιάτες συνθέτες», στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς.

    Σε ένα υπέροχο φυσικό σκηνικό η σοπράνο Λένα Σουρμελή και ο βαρύτονος Νικόλαος Καραγκιαούρης ταξίδεψαν νοερά το κοινό του Πύργου με τραγούδια και συνθέσεις στην κοσμοπολίτικη Σμύρνη. Στο πιάνο τους συνόδεψε η Olena Fedko, ενώ στο ρόλο του αφηγητή ο Μιλτιάδης Φιορεντζής, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία της μουσικής παράστασης, μετέφερε στο κοινό, τη ζωή των ανθρώπων της Σμύρνης αλλά και τον πόνο του ξεριζωμού.

    Τους καλλιτέχνες και το κοινό καλωσόρισε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε εν συντομία στην οραματική δημιουργία του Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητες της πόλης και των ανθρώπων της για ουσιαστική δημιουργία πολιτισμού, που ενισχύουν ταυτόχρονα την ιστορική συνείδηση και μνήμη.

    Σύντομο χαιρετισμό, με πληροφορίες για την συναυλία, έκαναν τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς Γιώργος Σαραντόπουλος και Νατάσα Ζουμή.

    Ανάμεσα στο πολυάριθμο κοινό που παρακολούθησε την μουσική παράσταση ήταν η πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Διονυσία Κατσικονούρη, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πύργου Γιάννης Βαρελάς, ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος και Ιδρυτής της Ομάδας Θεάτρου «Προσκήνιο» Νίκος Λαϊνόπουλος, η επίσης υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Ζωή Δημοπούλου κ.α.

    Μετά το τέλος της συναυλίας, ο κ. Αντωνακόπουλος συνεχάρη όλους τους συντελεστές και τους πρόσφερε το αναμνηστικό δώρο του Δήμου Πύργου.

    dimos eparxeio smurni 2

    dimos eparxeio smurni 3

    dimos eparxeio smurni 4

    dimos eparxeio smurni 5

    dimos eparxeio smurni 6

    dimos eparxeio smurni 7

    (Δελτίο Τύπου)

  • «Άρωμα Σμύρνης» στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς - Τετάρτη 12 Ιουλίου στο λόφο του Επαρχείου
    «Άρωμα Σμύρνης» στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς - Τετάρτη 12 Ιουλίου στο λόφο του Επαρχείου

    «Ανάμησις Σμύρνης - Μικρασιάτες συνθέτες»

    Το ταξίδι της μουσικής και του πολιτισμού συνεχίζεται, με το 2ο Διεθνές Φετιβάλ Αρχαίας Φειάς του Δήμου Πύργου να κάνει «στάση» στον ιστορικό λόφο του Επαρχείου την Τετάρτη 12 Ιουλίου και ώρα 21.30. Εκεί, όπου το φυσικό κάλλος συναντά την ιστορία της πόλης, θα δοθεί μια μοναδική μουσική παράσταση συνθετών Μικρασιατικής καταγωγής με τίτλο «Ανάμνησις Σμύρνης-Μικρασιάτες συνθέτες», σε ερμηνείες της σοπράνο Λένας Σουρμελή και του βαρύτονου Νικόλα Καραγκιαούρη.

    Συνθέτες με κοσμοπολίτικη παιδεία, μας μεταφέρουν στην ατμόσφαιρα της «Ευρωπαϊκής» Ανατολής και αποκαλύπτουν τη συμβολή τους στη δημιουργία της Εθνικής Μουσικής Σχολής.

    Μουσικές των Κουτούγκου, Πετρίδη, Μιλανάκη, Ξανθόπουλου και άλλων συνθετών με καταγωγή από την Μικρά Ασία ενώνονται αρμονικά με μαρτυρίες και αφηγήσεις προσφύγων που κατέφυγαν στην Ελλάδα κρατώντας στη μνήμη μας τα γεγονότα του ξεριζωμού από την Ιωνική γη.

    Τους δύο κορυφαίους ερμηνευτές θα συνοδέψει στο πιάνο η Olena Fedko. Στο ρόλο του αφηγητή είναι ο Μιλτιάδης Φιορεντζής, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία της μουσικής παράστασης.

    Τα κείμενα της παράσταση προέρχονται από:

    - Μαρτυρίες από το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και από Μικρασιάτες πρόσφυγες

    -Από το βιβλίο «Η κατάρα τη Ασίας» του G. Horton

    -Από το βιβλίο «Τρείς αιώνες και μία ζωή» της Φ.

    Χαϊδεμένου,

    -Από τις «Αναμνήσεις» του Γ. Κατραμόπουλου

    - Από τις «Χαμένες Πατρίδες» του Γ. Καψή

    smurni feia eparx 2

    smurni feia eparx 3

    smurni feia eparx 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Συγγνώμη από τον δήμαρχο Σμύρνης για το βέβηλο πάρτι εντός της εκκλησίας - «Ο ναός θα αξιοποιηθεί στο μέλλον με σεβασμό στο ιστορικό παρελθόν της»
    Συγγνώμη από τον δήμαρχο Σμύρνης για το βέβηλο πάρτι εντός της εκκλησίας - «Ο ναός θα αξιοποιηθεί στο μέλλον με σεβασμό στο ιστορικό παρελθόν της»

    Κατόπιν της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης, καταγγέλλοντας την διοργάνωση πάρτι εντός του Ναού Αγίου, τα τουρκικά ΜΜΕ προβάλλουν σήμερα την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ καθώς και την αντίδραση του προέδρου της τοπικής οργάνωσης του AKP Σμύρνης Μπιλάλ Σαϊγκιλί.

    «Τα μέλη της ελληνορθόδοξης κοινότητας έχουν δίκιο που αντέδρασαν. Θα πρέπει να υπάρχει ένα όριο στην διασκέδαση από τη διοίκηση του δήμου. Η εκκλησία του Αγίου Βουκόλου, η οποία χρησιμοποιείτο ως Πολιτιστικό Κέντρο από τον Μητροπολιτικό Δήμο της Σμύρνης, ο οποίος ελέγχεται από το CHP, δεν έχει προσβληθεί ποτέ έτσι», ανέφερε ο Σαϊγκιλί.

    Σε ανακοίνωση του Δήμου Σμύρνης, ο οποίος αποδίδει την ευθύνη για το βέβηλο πάρτι εντός του Αγίου Βουκόλου στην εταιρεία διαχείρισης του ναού ως Πολιτιστικού Κέντρου αναφέρει:

    «Ο Μητροπολιτικός Δήμος Σμύρνης ζητά συγγνώμη για την διοργάνωση αυτή στην εκκλησία του Αγίου Βουκόλου, δηλώνοντας ότι η εκδήλωση στον Ιερό Ναό, που χρησιμοποιείται ως πολιτιστικό κέντρο, πλήγωσε την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα. Ο δήμος ανακοίνωσε ότι η εκκλησία χρησιμοποιείται για πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες και η εκδήλωση δεν έχει καμία σχέση με τον δήμο. Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι συντάχθηκε έκθεση, γιατί η εταιρεία δεν τήρησε τους όρους ενοικίασης και ως εκ τούτου δεν της επεστράφη η εγγύηση. Ο δήμος τόνισε ότι η εκκλησία θα αξιοποιηθεί στο μέλλον με σεβασμό στο ιστορικό παρελθόν της».

    Ερντογάν: «Κανείς δεν θα τολμήσει να επιτεθεί στους ιερούς τόπους των μουσουλμάνων»

    Την ίδια, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στηλίτευσε την αυξανόμενη ισλαμοφοβία με αφορμή την πρόκληση με το Κοράνι στη Σουηδία και κάλεσε σε αλληλεγγύη.

    «Η ειδεχθής επίθεση κατά του ιερού μας βιβλίου, του Κορανίου, στη Σουηδία αποκαλύπτει τις τρομακτικές διαστάσεις που έχει λάβει η ισλαμοφοβία», δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο 46ο ετήσιο επίσημο δείπνο της Ένωσης Ιατρών Πακιστανικής Καταγωγής στη Βόρεια Αμερική.

    Ο Ταγίπ Ερντογάν ευχήθηκε αυτή η ενότητα και η αλληλεγγύη να διαρκέσει για πάντα και συνέχισε λέγοντας ότι: «Πρέπει να δράσουμε από κοινού στον αγώνα κατά της αυξανόμενης ισλαμοφοβίας και ξενοφοβίας στις δυτικές χώρες. Η ειδεχθής επίθεση στο ιερό μας βιβλίο, το Κοράνι, στη Σουηδία την 1η ημέρα της Γιορτής των Θυσιών αποκαλύπτει τις τρομακτικές διαστάσεις που έχει λάβει η ισλαμοφοβία. Όλοι μας, όλοι οι μουσουλμάνοι, έχουμε μεγάλες ευθύνες προκειμένου να αποτρέψουμε την επανάληψη τέτοιων πράξεων στις οποίες έχουμε αντιδράσει πολύ έντονα ως Τουρκία. Αν ενεργήσουμε με μια καρδιά και έναν καρπό, κανείς στον κόσμο δεν θα τολμήσει να επιτεθεί στους ιερούς τόπους των μουσουλμάνων.

    Όπως είπε ο Προφήτης μας, όταν είμαστε ενωμένοι σαν τα τούβλα ενός τείχους, κανείς δεν μπορεί να λυγίσει τους καρπούς μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να μπει ανάμεσά μας και να μας διχάσει λόγω εθνικών, θρησκευτικών ή πολιτισμικών διαφορών. Πιστεύω ότι όταν το πετύχουμε αυτό μαζί, η ευλογία του Κυρίου μας θα είναι μαζί μας»

    Πηγή: ethnos.gr - Photo by Anthony DELANOIX on Unsplash

  • Γιατί το Ορθόδοξο και το Καθολικό Πάσχα γιορτάζονται σε διαφορετικές ημερομηνίες
    Γιατί το Ορθόδοξο και το Καθολικό Πάσχα γιορτάζονται σε διαφορετικές ημερομηνίες

    Το Ορθόδοξο και το Καθολικό Πάσχα εορτάζονται συνήθως σε διαφορετικές ημερομηνίες.

    Σε αντίθεση με τα περισσότερα ευρωπαϊκά έθνη, που θα γιορτάσουν το Πάσχα στις 9 Απριλίου, η Ελλάδα θα γιορτάσει το Ορθόδοξο Πάσχα μία εβδομάδα αργότερα, στις 16 Απριλίου.

    Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το Ιουλιανό ημερολόγιο για το Πάσχα, πράγμα που σημαίνει ότι σε ορισμένες περιόδους μπορεί να υπάρχει μια εβδομαδιαία καθυστέρηση σε σχέση με το Γρηγοριανό.

    Λόγω αυτής της διαφοράς στη μέτρηση των ημερών, η τελευταία φορά που τα δύο μεγάλα χριστιανικά δόγματα μοιράστηκαν μια ημερομηνία για τον εορτασμό του Πάσχα ήταν το 2017.

    Το χρονικό χάσμα μεταξύ του εορτασμού του Πάσχα για τα δύο δόγματα θα διευρύνεται ολοένα και περισσότερο.

    Ως αποτέλεσμα αυτού του διευρυνόμενου χάσματος, από το 2700 και μετά, ο εορτασμός του Πάσχα για την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και τις δυτικές χριστιανικές εκκλησίες δεν θα συμπέσει ποτέ ξανά.

    Συνολικά, σε ολόκληρο τον 21ο αιώνα ο εορτασμός του Πάσχα θα γίνει την ίδια μέρα 31 φορές, αλλά σε κάθε επόμενο αιώνα αυτό θα συμβαίνει όλο και πιο σπάνια.

    Η τελευταία φορά που θα συμπέσουν οι εορτασμοί του Πάσχα υπολογίζεται ότι θα είναι το 2698. Από τότε, Ορθόδοξοι και Δυτικοί Χριστιανοί δεν θα γιορτάσουν ποτέ ξανά μαζί την Ανάσταση του Χριστού.

    Υπολογισμός των ημερομηνιών του Ελληνορθόδοξου και του Καθολικού Πάσχα

    Ένας πολύπλοκος παράγοντας που προκάλεσε συζητήσεις σε όλη την ιστορία ήταν η εύρεση μιας ενιαίας ημερομηνίας για το Πάσχα και η εμμονή σε αυτήν. Στις πρώτες μέρες της πίστης τους, οι Χριστιανοί γιόρταζαν την Ανάσταση του Ιησού Χριστού σε διάφορες περιόδους κατά τη διάρκεια του έτους.

    Ήταν οι Άγιοι Πατέρες της Α' Οικουμενικής Συνόδου το 325 μ.Χ. που κατέληξαν σε έναν ενιαίο τρόπο καθορισμού της ημερομηνίας.

    Αποφάσισαν ότι το Πάσχα έπρεπε να γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία, αλλά πάντα μετά το Εβραϊκό Πάσχα (Passover).

    Μέχρι σήμερα, οι Ορθόδοξοι έχουν κολλήσει σε αυτή τη μέθοδο υπολογισμού της ημερομηνίας της γιορτής, με αποτέλεσμα ο εορτασμός του Ορθόδοξου Πάσχα να πέφτει συνήθως αργότερα από ό,τι στον δυτικό κόσμο.

    Mερικά χρόνια, ωστόσο, το Ανατολικό και το Δυτικό Πάσχα πέφτουν την ίδια ημερομηνία, και αυτό θα συμβεί ξανά το 2025.

    Το 1923, μια ομάδα ορθόδοξων εκκλησιών συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να επανεξετάσει το ημερολογιακό ζήτημα, υιοθετώντας τελικά μια αμφιλεγόμενη θέση ότι σημαντικές θρησκευτικές ημερομηνίες θα ακολουθούσαν το πιο αστρονομικά ακριβές Γρηγοριανό ημερολόγιο, με εξαίρεση το Πάσχα.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο