Σάββατο, 29 Ιουλίου 2023 17:13

Ιταλία: Ελέφαντας κάνει βόλτα σε δρόμο της Καλαβρίας (video)

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Εικάζεται ότι το μεγαλύτερο ζωό στεριάς το «έσκασε» από τσίρκο

Έκπληκτοί έμειναν περαστικοί στην Καλαβρία της Ιταλίας, όταν είδαν ελέφαντα να κόβει βόλτες στον δρόμο. Το ογκώδες ζώο κινούνταν σε δρόμο με κατεύθυνση προς ένα... σούπερ μάρκετ.

Οι πληροφορίες, σύμφωνα με το BBC, έλεγαν ότι ο ελέφαντας πιθανό να το είχε σκάσει από τσίρκο που βρισκόταν στην περιοχή. Οι ίδιες αναφορές σημειώνουν ότι το συμπαθές ζώο επέστρεψε στο τσίρκο μετά την βόλτα του.

Πηγή: protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 29 Ιουλίου 2023 16:19

Σχετικά Άρθρα

  • Ανησυχία για την υπογεννητικότητα στην Ιταλία: Υποχώρησαν κι άλλο οι γεννήσεις το 2024
    Ανησυχία για την υπογεννητικότητα στην Ιταλία: Υποχώρησαν κι άλλο οι γεννήσεις το 2024

    Σύμφωνα με έκθεση του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat, οι γεννήσεις στην χώρα συνεχίζουν να μειώνονται. Πιο αναλυτικά, πέρυσι δηλώθηκαν στα ληξιαρχεία της χώρας, 13.000 λιγότερες γεννήσεις σε σχέση με το 2022, με μείωση της τάξης του 3,4%.

    Μειώθηκαν οι γυναίκες έως 49 ετών

    Κάτι που σημαίνει ότι γεννήθηκαν έξι μόλις παιδιά ανά χίλιους κατοίκους. Η πτωτική αυτή πορεία, σύμφωνα με τα μέχρι στοιχεία, συνεχίζεται και φέτος. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο, γεννήθηκαν 4.600 λιγότερα παιδιά σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023.

    Σύμφωνα με το Istat, η μείωση των γεννήσεων οφείλεται, εκτός από την σαφή τάση μείωσης του αριθμού παιδιών που αποκτούν οι οικογένειες της χώρας, και σε ένα ακόμη στοιχείο: στον ολοένα και μειούμενο αριθμό γυναικών, ηλικίας μέχρι 49 ετών, οι οποίες ζουν στην χώρα.

    Στα ζευγάρια με Ιταλούς γονείς, η μείωση των γεννήσεων, το 2023, ήταν της τάξης του 3,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Σε ό,τι αφορά τα ζευγάρια στα οποία ένας από τους δυο γονείς είναι ξένος, οι γεννήσεις περιορίσθηκαν κατά 1,5% , ενώ σε εκείνα με αλλοδαπούς γονείς, το σχετικό ποσοστό είναι 3,1%.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ: Αngelo Carconi
  • Ισχυρές πλημμύρες στην Ταϊλάνδη: Επιστρατεύτηκαν ακόμα και ελέφαντες για την διάσωση κατοίκων (video)
    Ισχυρές πλημμύρες στην Ταϊλάνδη: Επιστρατεύτηκαν ακόμα και ελέφαντες για την διάσωση κατοίκων (video)

    Aπό σφοδρές πλημμύρες χτυπήθηκε η Ταϊλάνδη με ...ελέφαντες να σπεύδουν στην συνδρομή της εκκένωσης κατοίκων στις πιο ευάλωτες περιοχές, όπως κατέγραψε κάμερα.

    Αρκετές επαρχίες στην κεντρική Ταϊλάνδη βρέθηκαν αντιμέτωπες με πλημμύρες την Κυριακή

    Η βροχή σταμάτησε στη βόρεια πόλη Τσιάνγκ Μάι, αλλά πολλοί άνθρωποι, ιδίως οι ηλικιωμένοι, παρέμειναν αποκομμένοι από τις πλημμύρες που σε ορισμένες περιοχές είχαν ύψος μέχρι τη μέση ή και περισσότερο. Εθελοντικές ομάδες διάσωσης, που συχνά ταξίδευαν με βάρκα, εργάστηκαν για να τους προμηθεύσουν με τρόφιμα ή να τους απομακρύνουν.

    Περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση, το ηλεκτρικό ρεύμα διακόπηκε σε ορισμένες γειτονιές για λόγους ασφαλείας, μετέδωσε το πρακτορείο Associate Press.

    Ελέφαντες στην Ταϊλάνδη αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες

    Εντυπωσιακό βίντεο καταγράφει την στιγμή που κάτοικοι μετακινούνται με ελέφαντες για να αποφύγουν τα χειρότερα, απέναντι στις ακραίες καιρικές συνθήκες.

    Οι κεντρικές επαρχίες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Μπανγκόκ, έχουν προειδοποιηθεί για πιθανές πλημμύρες, καθώς η Υπηρεσία Άρδευσης σχεδιάζει να απελευθερώσει νερό από το φράγμα Chao Phraya για να το διατηρήσει κάτω από τη χωρητικότητά του. Οι τελευταίες πλημμύρες στο Τσιάνγκ Μάι ξεκίνησαν όταν ο ποταμός Πινγκ, ο οποίος τρέχει κατά μήκος της ανατολικής άκρης της πόλης, άρχισε να ξεπερνά τις όχθες του την Παρασκευή.

    Ετήσιο πρόβλημα τα πλημμυρικά φαινόμενα

    Οι πλημμύρες αποτελούν ετήσιο πρόβλημα σε πολλές περιοχές της Ταϊλάνδης κατά την περίοδο των μουσώνων.

    Η ανησυχία παρέμενε για τα ζώα που βρίσκονται σε πάρκα και καταφύγια στα περίχωρα του Τσιάνγκ Μάι. Οι περισσότεροι από τους 125 ελέφαντες που κρατούνταν στο πάρκο Elephant Nature Park της πόλης οδηγήθηκαν σε ασφαλές μέρος, αν και ορισμένοι δραπέτευσαν μόνοι τους για να αναζητήσουν υψηλότερο έδαφος.

    Φωτογραφίες και βίντεο στα μέσα ενημέρωσης της Ταϊλάνδης έδειχναν ελέφαντες μέσα σε νερό τόσο βαθύ που μετά βίας μπορούσαν να κρατήσουν το κεφάλι τους πάνω από αυτό. Τα ταϊλανδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον δύο ελέφαντες βρέθηκαν νεκροί και αρκετοί ακόμη αγνοούνται.

    Πηγή: Iefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MAEJO RESCUE ASSOCIATION HANDOUT

  • ΚΕΟΣΟΕ: Μικρή συγκομιδή στην Ιταλία – Κίνδυνος για ορισμένους συνεταιρισμούς
    ΚΕΟΣΟΕ: Μικρή συγκομιδή στην Ιταλία – Κίνδυνος για ορισμένους συνεταιρισμούς

    Με καθυστέρηση περίπου δύο εβδομάδων σε σύγκριση με το συνηθισμένο, για λόγους ακρίβειας, οι ιταλικές επαγγελματικές οργανώσεις δημοσίευσαν τις εκτιμήσεις τους για τη συγκομιδή για το 2024. Με 41 εκατ. εκατόλιτρα, η Ιταλία βρίσκεται στην κορυφή των παγκόσμιων παραγωγών κρασιών, αλλά με μεγάλες διαφορές ανά περιοχή.

    «Ήταν μια από τις πιο δύσκολες συγκομιδές που θυμάμαι κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης εμπειρίας μου ως οινολόγος», σημείωσε ο Riccardo Cotarella, Πρόεδρος της ιταλικής ένωσης οινολόγων Assoenologi, όταν παρουσίασε αυτές τις πρώτες εκτιμήσεις στις 24 Σεπτεμβρίου. Μεταξύ της μεγάλης υπερβολικής βροχόπτωσης στον Βορρά και στο Κέντρο και της ζέστης και της ξηρασίας στον Νότο, ο τρύγος του 2024 αναμφισβήτητα δυσκόλεψε τους Ιταλούς αμπελουργούς. Συνολικά, εάν και οι εκτιμήσεις δείχνουν αύξηση 7% σε όγκο σε σύγκριση με το 2023, να θυμηθούμε ότι πέρυσι σημειώθηκε η χαμηλότερη συγκομιδή των τελευταίων 60 ετών (38,3 Mhl).

    «Οι όγκοι είναι επίσης χαμηλότεροι από εκείνους του 2017, η χαμηλότερη συγκομιδή των τελευταίων 50 ετών», υπογραμμίζει ο Ιταλός εκπρόσωπος της διεθνούς χρηματιστηριακής εταιρείας Ciatti. Και προσθέτει: «Πριν από περίπου δέκα ημέρες, είχαμε σημαντική βροχόπτωση με κρύο αέρα, που είχε αντίκτυπο στο τέλος της ωρίμασης». Αποτέλεσμα ήταν η αγορά συμπυκνωμένων γλευκών να είναι πολύ ενεργή, ιδίως για να αντισταθμιστεί η έλλειψη ζάχαρης σε βασικές ποικιλίες σταφυλιών.

    Καμία ελπίδα για πτώση των τιμών

    Εάν οι Ιταλοί είναι ευχαριστημένοι με την αντοχή των αμπελιών παρά τις ακραίες κλιματικές συνθήκες φέτος, έχουν μειώσει τα αρχικά επίπεδα εκτιμήσεων – μεταξύ 43 και 45 Mhl – σε πιο μέτρια επίπεδα. Σε συνδυασμό με τα αποθέματα στο χαμηλότερο επίπεδο, που υπολογίζονται στα 42,2 Mhl στα τέλη Ιουλίου, δηλαδή -14% σε σύγκριση με το 2023, αυτοί οι όγκοι θα επηρεάσουν την φετινή περίοδο. «Φέτος, τα αποθέματα είναι ιδιαίτερα χαμηλά, ειδικά για τους λευκούς», επιβεβαιώνει η Ciatti. «Και με μια ακόμη αδύναμη συγκομιδή, αναμφίβολα θα φτάσουμε σε ένα ιστορικό χαμηλό το επόμενο έτος. Ακόμη και με την πτώση της κατανάλωσης, θα είναι πολύ δύσκολο για τα ιταλικά οινοποιεία να διαχειριστούν αυτή την πολύ μικρή παραγωγή».

    Η επίδραση στην αγορά δεν άργησε να έρθει: «Οι εταιρείες συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει ελπίδα για πτώση των τιμών. Η μόνη πιθανότητα τώρα είναι να παραμείνουν σταθερά ή να αυξηθούν. Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα και οι αγοραστές θα βιαστούν να αγοράσουν. Οι πρώτοι θα είναι τυχεροί και θα μπορούν να αγοράζουν όγκους σε τιμές που τους ταιριάζουν. Όσοι φτάνουν αργότερα θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα. Αυτό ισχύει για τα generic κρασιά, αλλά ακόμη και για DOCs όπως το prosecco ή το pinot grigio η κατάσταση είναι συγκρίσιμη επειδή δεν έχουμε αποθέματα. Οι τιμές είναι αρκετά σταθερές, οπότε πιστεύω ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο θα συναφθούν πολλά συμβόλαια».

    Υποδομές πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας

    Συνολικά, προβλέποντας αύξηση της τάξεως του 5 έως 10% σε σύγκριση με τις τρέχουσες τιμές, ο Ιταλός χρηματιστής εκτιμά ότι οι τιμές θα πρέπει να σταθεροποιηθούν γύρω από το περσινό τους επίπεδο. Αυτό, γνωρίζοντας ότι η ιταλική αγορά θα εξαρτηθεί επίσης από την κατάσταση στην Ισπανία, όπου οι αρχικές προβλέψεις συγκομιδής περίπου στα 40 Mhl θα μπορούσαν να μειωθούν σε περίπου 38 Mhl. «Αυτή τη στιγμή οι τιμές στην Ιταλία είναι κοντά σε εκείνες των ισπανικών κρασιών που παραδίδονται στην Ιταλία και είναι πιο βολικό να αγορασθούν από την Ιταλία. Αν η Ισπανία ανέβαζε τις τιμές της, οι Ιταλοί θα κάνουν αμέσως το ίδιο γιατί οι εμφιαλωτές δεν θα έχουν άλλες επιλογές». Ωστόσο, ο ανταγωνισμός στις εταιρείες εμφιάλωσης είναι σκληρός. «Ανταγωνίζονται μεταξύ τους, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της κερδοφορίας τους σε σημείο που δεν μπορούν να επενδύσουν», σημειώνει ο Ιταλός χρηματιστής.

    «Όλοι βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Οι πελάτες των οινοποιείων τους ζητούν να χορηγήσουν εκπτώσεις, ενώ οι παραγωγοί απαιτούν αύξηση των τιμών. Το πρόβλημα είναι ότι για πέντε ή δέκα χρόνια όλοι έχουν επενδύσει στις εγκαταστάσεις τους – ιδιαίτερα στις γραμμές εμφιάλωσης, για να αυξήσουν το δυναμικό παραγωγής και εάν η αγορά συνεχίσει να μειώνεται και η κλιματική αλλαγή συνεχίσει να επηρεάζει την παραγωγή, μέρος αυτής της υποδομής δεν θα είναι πλέον απαραίτητη. Ορισμένοι εμφιαλωτές θα πρέπει να κλείσουν τις εγκαταστάσεις».

    Κάποιοι συνεταιρισμοί θα εξαφανιστούν

    Το παράδειγμα της Σικελίας είναι ιδιαίτερα εύγλωττο. Η ξηρασία και η δραστική μείωση του όγκου έχουν ήδη προκαλέσει ένα θύμα φέτος, την Cantina Europa. Με 6.000 στρέμματα αμπελώνων και 1.500 συνεταιριστές, το συνεταιριστικό οινοποιείο επιχείρησε μια συμμαχία με τον γειτονικό συνεταιρισμό Colomba Bianca, αλλά στο τέλος αναγκάστηκε να κλείσει. «Κάποιοι συνεταιρισμοί θα εξαφανιστούν», αναγνωρίζει ο Ιταλός μεσίτης. «Στη Σικελία, δεν υπάρχουν αρκετά σταφύλια. Αλλά συνολικά, όταν υποφέρουν από χαμηλή σοδειά για δύο συνεχόμενα χρόνια και τα πάγια έξοδα αυξάνονται, τα ιταλικά οινοποιεία δυσκολεύονται να επιβιώσουν, ειδικά εκείνα του Κέντρου-Νότου. Οι παραγωγοί σταφυλιών επηρεάζονται από το γεγονός ότι σε ορισμένες περιοχές η αμπελοκαλλιέργεια δεν είναι πλέον κερδοφόρα. Κοστίζει περισσότερο η παραγωγή των σταφυλιών παρά η πώλησή τους. Αναμφίβολα θα δούμε πολλούς εγκαταλελειμμένους αμπελώνες στο μέλλον».

    Κριτική κατά των εκριζώσεων

    Αλλά οι Ιταλοί έχουν μια πολύ πιο στοχευμένη προσέγγιση για την εκρίζωση από ό,τι σε άλλες χώρες: «Με την εκρίζωση διατρέχουμε τον κίνδυνο να χάσουμε τις αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιού και να μεταφέρουμε ένα ουσιαστικό μέρος της περιφερειακής οικονομίας στη βιομηχανική αμπελοκαλλιέργεια», τονίζει ο Ιταλός μεσίτης. Μεταξύ του Βορρά και του Νότου της Ιταλίας, υπάρχει ήδη ένα μεγάλο χάσμα: αν το Βένετο, για παράδειγμα, έχει γίνει πολύ πιο πλούσιο τα τελευταία χρόνια, αυτό δεν συμβαίνει στην Απουλία, στη Σικελία, στο Αμπρούτσο ή στο Μάρκε. Αντιμέτωπος με αυτήν την κατάσταση, ο πρόεδρος της Unione Italiana Vini, Lamberto Frescobaldi, ζητά μια προορατική στρατηγική: «Η ευρωπαϊκή ομάδα υψηλού επιπέδου πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην υποστήριξη όσων θέλουν να παραμείνουν στον κλάδο παρά στην ενθάρρυνση αυτών που θέλουν να φύγουν… Σίγουρα ο κλάδος διανύει μια δύσκολη περίοδο… αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο εκτροπής στρατηγικών κεφαλαίων για να ενθαρρύνουμε την εκρίζωση».

    Πηγή: Etheas.gr

  • Κύπρος: Πώς εξαφανίστηκαν οι ελέφαντες και οι ιπποπόταμοι του νησιού;
    Κύπρος: Πώς εξαφανίστηκαν οι ελέφαντες και οι ιπποπόταμοι του νησιού;

    Ανάλυση που βασίστηκε σε μαθηματικά μοντέλα ενοχοποιεί τους πρώτους κατοίκους της Κύπρου για την εξαφάνιση των δύο ειδών.

    Ένα προϊστορικό οικολογικό μυστήριο φαίνεται πως πλησιάζει τη λύση του: οι πυγμαίοι ελέφαντες και ιπποπόταμοι που ζούσαν κάποτε στην Κύπρο πιθανότατα κυνηγήθηκαν μέχρι εξαφάνισης από τους πρώτους κατοίκους του νησιού, εκτιμά νέα μελέτη.

    Οι πυγμαίοι ελέφαντες των 500 κιλών και οι πυγμαίοι ιπποπόταμοι των 130 κιλών ήταν τα πιο μεγαλόσωμα ζώα της Κύπρου στα τέλη του Πλειστόκαινου, πριν από περίπου 12.000 χρόνια, όταν η πιο πρόσφατη εποχή των παγετώνων έφτανε στο τέλος της και η επανάσταση της γεωργίας μόλις ξεκινούσε στη Μέση Ανατολή.

    Και τα δύο είδη εξαφανίστηκαν περίπου την εποχή που έφταναν στην Κύπρο οι πρώτοι Homo sapiens, πριν από περίπου 12-14 χιλιάδες χρόνια.

    Τότε ήταν που εξαφανίστηκαν από τον πλανήτη πολλά ακόμα γιγαντόσωμα ζώα, όπως τα τριχωτά μαμούθ της Ευρασίας και της Αμερικής, ένα κύμα εξαφανίσεων που ορισμένοι επιστήμονες συνδέουν με την κλιματική αλλαγή, ενώ άλλοι αποδίδουν στην παρουσία του ανθρώπου.

    Στην περίπτωση της Κύπρου, πολλοί αρχαιολόγοι πίστευαν ότι ο άνθρωπος δεν έπαιξε ρόλο, καθώς θεωρούσαν ότι οι πρώτοι κάτοικοι είτε έφτασαν μετά τις εξαφανίσεις είτε ήταν πολύ λίγοι για να εξοντώσουν ολόκληρα είδη.

    Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, εκτιμά αντίθετα ότι οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες θα μπορούσαν να είχαν ωθήσει στην εξαφάνιση πρώτα τον πυγμαίο ιπποπόταμο και μετά τον πυγμαίο ελέφαντα σε λιγότερο από 1.000 χρόνια.

    Η ανάλυση βασίστηκε σε μαθηματικά μοντέλα στα οποία τροφοδοτήθηκαν δεδομένα που αφορούν μεταξύ άλλων τις ενεργειακές ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού, την αποδοτικότητα του κυνηγιού και την ταχύτητα ανάπτυξης των δύο ζώων.

    «Η Κύπρος είναι η ιδανική τοποθεσία για τη δοκιμή των μοντέλων μας επειδή προσφέρει ένα ιδανικό σετ συνθηκών προκειμένου να εξετάσουμε αν η άφιξη ανθρώπινων πληθυσμών οδήγησε τελικά στην εξαφάνιση αυτών των ειδών. Και αυτό επειδή η Κύπρος είναι ένα νησιωτικό περιβάλλον που μας ανοίγει ένα παράθυρο πίσω στον χρόνο» δήλωσε η δρ Θεοδώρα Μούτσιου, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και του Πανεπιστημίου «Τζέιμς Κουκ» στην Αυστραλία.

    Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι ο πληθυσμός των 3-7 χιλιάδων ανθρώπων που εκτιμάται ότι ζούσε τότε στην Κύπρο θα ήταν αρκετός για να εξοντώσει μέχρι και τους τελευταίους ελέφαντες και ιπποποτάμους.

    Οι προβλέψεις του μοντέλου ταίριαζαν με τη χρονολογική σειρά της εξαφάνισης των δύο ειδών στο αρχείο των απολιθωμάτων, λένε οι ερευνητές.

    «Τα αποτελέσματά μας προσφέρουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι παλαιολιθικοί άνθρωποι στην Κύπρο ήταν τουλάχιστον εν μέρει υπεύθυνοι για την εξαφάνιση της μεγα-πανίδας στη διάρκεια της Κατώτερης Πλειστοκαίνου και τις αρχές του Ολοκαίνου» δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο Κόρεϊ Μπράντσο του Πανεπιστημίου «Φλίντερς» της Αυστραλίας, επικεφαλής της μελέτης.

    Σε προηγούμενες μελέτες της, η ίδια ερευνητική ομάδα εκτιμούσε ότι οι πρώτοι Homo sapiens έφτασαν στην Κύπρο πριν από 14.000 χρόνια, λίγο νωρίτερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί.

    Ο πυγμαίος ιπποπόταμος της Κύπρου (Phanourios minor), με ύψος 70 εκατοστών, ήταν ο πιο μικρόσωπος ιπποπόταμος της Μεσογείου, γράφουν οι ερευνητές σε άρθρο τους στο The Conversation. Γενετικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι διαχωρίστηκε από τον κοινό ιπποπόταμο (Hippopotamus amphibius) πριν από περίπου 1,5 εκατ. χρόνια.

    Ο δε πυγμαίος ελέφαντας της Κύπρου (Palaeoloxodon cypriotes), με ύψος μόλις ενός μέτρου ως τον ώμο, είχε μόλις το 10% του σωματικού μεγέθους του προγόνου του, του ελέφαντα Palaeoloxodon antiquus που ζούσε στην Ευρώπη και τη Δυτική Ασία στα μέσα του Πλειστόκαινου.

    Και τα δύο είδη διαμορφώθηκαν από το φαινόμενο του νησιωτικού νανισμού, τη σταδιακή σμίκρυνση μεγαλόσωμων ειδών όταν αποκλείονται σε νησιά με περιορισμένη τροφή.

    Το φαινόμενο ήταν διαδεδομένο στη Μεσόγειο: πυγμαίοι ελέφαντες και ιπποπόταμοι ζούσαν κάποτε και σε Κρήτη, Τήλο, Μάλτα, Σικελία, Σαρδινία και πολλά ακόμα νησιά.

    Πηγή: In.gr
  • Ιταλία: 48χρονος σκότωσε την πρώην σύζυγό του μπροστά στα παιδιά τους
    Ιταλία: 48χρονος σκότωσε την πρώην σύζυγό του μπροστά στα παιδιά τους

    Εισαγγελέας είχε επιβάλει στον δράστη, από το περασμένο καλοκαίρι, να μην πλησιάζει στο σπίτι της γυναίκας, αλλά και να φορά υποχρεωτικά ηλεκτρονικό βραχιολάκι

    Ο τυνησιακής καταγωγής Μπεν Αλάια Αμπνελκαντέρ σκότωσε το βράδυ της Δευτέρας (23/9) την πρώην σύζυγό του, Ρούα Νάμπι, μπροστά στα δυο τους παιδιά, στο Τορίνο της βόρειας Ιταλίας.
    Ο αρμόδιος εισαγγελέας είχε επιβάλει στον δράστη, από το περασμένο καλοκαίρι, να μην πλησιάζει στο σπίτι της γυναίκας, αλλά και να φορά υποχρεωτικά «ηλεκτρονικό βραχιολάκι». Χθες, όμως, όπως φαίνεται το βραχιόλι είχε τεθεί εκτός λειτουργίας.
    Η Ρούα Νάμπι πέθανε εξαιτίας μαχαιριάς που δέχθηκε στο στήθος. Ο 48χρονος, συνελήφθη από την Αστυνομία λίγο πριν την μία τη νύχτα, τοπική ώρα. Ο γιος του, δεκατριών ετών, τον κυνήγησε στο δρόμο ενώ η επίσης έφηβη κόρη του, σε κατάσταση σοκ ζήτησε τη βοήθεια γειτόνων, οι οποίοι κάλεσαν αμέσως το πρώτων βοηθειών και τις αστυνομικές δυνάμεις.
    Η άτυχη γυναίκα, 34 ετών, άφησε την τελευταία της πνοή λίγο μετά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/GIUSEPPE LAMI
  • Πρωτοποριακή Συνεργασία Ελλάδας-Ιταλίας για την Ανάπτυξη των Τουριστικών και Επιχειρηματικών Δεσμών μέσω Υδροπλάνων!
    Πρωτοποριακή Συνεργασία Ελλάδας-Ιταλίας για την Ανάπτυξη των Τουριστικών και Επιχειρηματικών Δεσμών μέσω Υδροπλάνων!

    Η Hellenic Seaplanes ετοιμάζει Νέες Διαδρομές που Ενώνουν Δυτική Ελλάδα με τις Ιταλικές Ακτές

    Την προοπτική διασύνδεσης δήμων Ελλάδας και Ιταλίας με υδροπλάνα και την ανάπτυξη τουριστικών συνεργιών έθεσε επί τάπητος η Hellenic Seaplanes καθώς παρευρέθηκε στην Ηλεία και συμμετείχε στο 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Ελλάδα, Μεγάλη Ελλάδα, Ιταλία Κοινά πολιτιστικά αντιδάνεια και προσκλήσεις στη νέα χιλιετία».

    Στο συνέδριο παρευρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, η διοίκηση του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου, η ηγεσία της Hellenic Seaplanes καθώς και οι δήμαρχοι των τριών δήμων της Ηλείας (Ανδραβίδας Κυλλήνης, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας) και των τριών παράκτιων δήμων της Ιταλίας (Crotone, Squillace και Cira Marino). Ιδιαίτερο ρόλο στη συζήτηση έπαιξε το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο Αθηνών, το οποίο μεσολάβησε για τη δημιουργία κοινού σημείου επαφής μεταξύ της Hellenic Seaplanes και των δήμων.

    Το περιεχόμενο της ελληνοϊταλικής συζήτησης

    Στα πλαίσια του συνεδρίου έγινε η συνάντηση όπου εξετάστηκε η συμβολή των υδροπλάνων στην ενίσχυση των γρήγορων μεταφορών από/προς τη Δυτική Ελλάδα και την Ιταλία, καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας κοινών τουριστικών πακέτων που θα περιλαμβάνουν υδροπλάνα ως μέσο μεταφοράς και αναψυχής μέσω εναέριων περιηγήσεων πάνω από αξιοθέατα.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικολακόπουλος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, κ. Νικόλας Χαραλάμπους, ο Διευθυντής Ανάπτυξης ο της Hellenic Seaplanes, κ. Ποντογιάννης, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Λέντζας Ιωάννης, ο Δήμαρχος Πύργου κ. Καννής Ευστάθιος, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Άρης Παναγιωτόπουλος, ο Προέδρος του Ελληνοϊταλικου Επιμελητήριου κ. Τσαμίχας Ιωάννης, ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνοιταλικου Επιμελητήριου, κ. Βαμβακάρης Παναγιώτης, ο Δήμαρχος Crotona Vincenzo Voce, o Δήμαρχος Ciro' Marina, ο Andrea Aprigliano (Αντιδημαρχος Οικονομικων Θεματων) και ο Δήμαρχος Squilace, Vincenzo Zofrea.

    Kατά τη συνάντηση εξετάστηκε η συμβολή των υδροπλάνων στην ενίσχυση των γρήγορων μεταφορών από/προς τη Δυτική Ελλάδα και την Ιταλία, καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας κοινών τουριστικών πακέτων που θα περιλαμβάνουν υδροπλάνα ως μέσο μεταφοράς και αναψυχής μέσω εναέριων περιηγήσεων πάνω από αξιοθέατα.

    Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο υπό κατασκευή υδατοδρόμιο Κυλλήνης, που θα αποτελέσει την πρώτη υποδομή που θα φιλοξενήσει τα υδροπλάνα στο νομό Ηλείας. Οι εργασίες αναβάθμισης των εγκαταστάσεων προχωρούν με ταχύ ρυθμό και σύντομα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την τελική αδειοδότηση.

    Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικολακόπουλος μετά την συνάντηση δήλωσε: «Η πρωτοβουλία που ξεκίνησε σήμερα σε αυτό το συνέδριο για τη διασύνδεση της Δυτικής Ελλάδας με την Ιταλία μέσω υδροπλάνων είναι ένα έργο που όχι μόνο προάγει την περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά ενισχύει και τις διεθνείς σχέσεις μας. Ως πολίτης από την Ηλεία, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βλέπω την περιοχή μας να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε αυτή την πρωτοβουλία.»

    Τον λόγο αμέσως μετά πήρε ο κ. Λέντζας Ιωάννης, Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης είπε: «Η δημιουργία του υδατοδρομίου στην Κυλλήνη αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την περιοχή μας. Η συνεργασία μας με την Hellenic Seaplanes και η σύνδεση με την Ιταλία ανοίγει νέους δρόμους για την τοπική μας οικονομία και τουρισμό. Ανυπομονούμε να δούμε τα υδροπλάνα να λειτουργούν, ενισχύοντας την προσβασιμότητα και την ανάπτυξη της περιοχής μας».

    Δηλώσεις έκαναν επίσης οι φιλοξενούμενοι δήμαρχοι της Ιταλίας :

    Ο κ. Vincenzo Voce, Δήμαρχος Crotona: «Η διασύνδεση των παράκτιων περιοχών μας με την Ελλάδα μέσω υδροπλάνων είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση των πολιτιστικών και τουριστικών δεσμών μας. Η πρωτοβουλία αυτή θα φέρει κοντά τους λαούς μας και θα προάγει την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών μας.»

    Ο κ. Vincenzo Zofrea, Δήμαρχος Squilace: «Η δημιουργία αυτής της νέας θαλάσσιας διαδρομής μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας μέσω υδροπλάνων θα δώσει ώθηση στην τουριστική μας βιομηχανία και θα ενισχύσει τις σχέσεις μας με τη Δυτική Ελλάδα. Είμαστε ενθουσιασμένοι για τις προοπτικές που ανοίγονται για την περιοχή μας.»

    Σε σχετική αναφορά ο κ. Ιωάννης Τσαμίχας, Πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου Αθηνών είπε: «Η πρωτοβουλία αυτή, για τη διασύνδεση των παράκτιων περιοχών της Ελλάδας και της Ιταλίας μέσω υδροπλάνων αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων. Το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο υποστηρίζει θερμά αυτή την προσπάθεια, καθώς αναδεικνύει τις κοινές μας πολιτιστικές και οικονομικές αξίες, και προάγει τη συνεργασία και την ανάπτυξη σε επίπεδο επιχειρηματικότητας και τουρισμού. Η σύνδεση αυτή θα φέρει πιο κοντά τις δύο χώρες μας και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για τις τοπικές κοινότητες και τις οικονομίες μας.»

    Ο Διευθυντής Ανάπτυξης Επίγειων Υποδομών της Hellenic Seaplanes κ. Ροντογιάννης ανέφερε ότι: «Η συνεργασία Ιταλίας & Ελλάδας στον τομέα των υδροπλάνων θα ενδυναμώσει τις σχέσεις των δύο χωρών και θα διευκολύνει την επικοινωνία των νησιωτικών και παραθαλάσσιων περιοχών της Ιταλίας και της Ελλάδας. Είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού σε συνδυασμό με τα υδροπλάνα, δίνοντας στους επιβάτες την ευκαιρία να απολαύσουν γρηγορότερες και πιο άνετες μετακινήσεις. Η ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων θα ανοίξει νέες προοπτικές για τη σύνδεση των δύο χωρών, ενισχύοντας τη ροή των επισκεπτών και προωθώντας τη βιώσιμη κινητικότητα στην περιοχή.»

    Κλείνοντας ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, ο κ. Χαραλάμπους είπε: «Η διασύνδεση Ελλάδας και Ιταλίας μέσω των υδροπλάνων αποτελεί έναν στόχο στρατηγικής σημασίας για εμάς. Αυτή η συνεργασία όχι μόνο θα ενισχύσει την τουριστική ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα των μεταφορών, αλλά θα δημιουργήσει και νέες ευκαιρίες για τις τοπικές κοινωνίες και τις οικονομίες των δύο χωρών. Το υδατοδρόμιο της Κυλλήνης θα παίξει κεντρικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια και είμαστε ενθουσιασμένοι με την πρόοδο που σημειώνεται».

    hellenic seapl udropl dyt 2

    hellenic seapl udropl dyt 3

    hellenic seapl udropl dyt 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σφοδρή κακοκαιρία στην Τοσκάνη, αγνοούνται ένα νεογέννητο μωρό και η γιαγιά του
    Σφοδρή κακοκαιρία στην Τοσκάνη, αγνοούνται ένα νεογέννητο μωρό και η γιαγιά του

    Υπερχείλισε παραπόταμος - Οι πυροσβέστες έσωσαν τον πατέρα του μικρού, την μητέρα και τον παππού του, οι οποίοι είχαν ανέβει στην ταράτσα της πολυκατοικίας

    Κύμα κακοκαιρίας, που έπληξε την Τοσκάνη, προκάλεσε πλημμύρες και υπερχείλιση ποταμών, κυρίως στις ευρύτερες περιοχές της Πίζας και του Λιβόρνο.
    Όπως έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές, στην περιοχή Μοντεκατίνι Βαλ Ντι Τσέτσινα, όπου υπερχείλισε παραπόταμος, αγνοούνται ένα παιδί μόλις πέντε μηνών και η γιαγιά του.
    Οι πυροσβέστες έσωσαν τον πατέρα του μικρού, την μητέρα και τον παππού του, οι οποίοι είχαν ανέβει στην ταράτσα της πολυκατοικίας στην οποία διέμεναν. Πρόκειται για ξένους τουρίστες που βρίσκονταν για ολιγοήμερες διακοπές στην Ιταλία.
    Πυροσβέστες και δύτες καταβάλλουν αδιάκοπες προσπάθειες, με την ελπίδα να εντοπίσουν ζωντανούς το μωρό και την γιαγιά του, στα νερά του χειμάρρου Στέρτσα, και με την βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων.

    Τα σπίτια και οι αγροτικές εκτάσεις της περιοχής έχουν πλημμυρίσει και έχουν προκληθεί τεράστιες υλικές ζημιές.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Κατάρρευση κτιρίου στην Ιταλία: Δυο παιδιά και γυναίκα έχασαν τη ζωή τους (video)
    Κατάρρευση κτιρίου στην Ιταλία: Δυο παιδιά και γυναίκα έχασαν τη ζωή τους (video)

    Ο πατέρας και το νήπιο που ανασύρθηκαν στη ζωή νοσηλεύονται σε νοσοκομείο - Η κατάρρευση εκτιμάται πως οφειλόταν σε έκρηξη αερίου

    Δυο μικρά παιδιά, αδελφός και αδελφή, καθώς και γυναίκα έχασαν τη ζωή τους χθες Κυριακή κοντά στη Νάπολη, στη νότια Ιταλία, όταν κατέρρευσε το ακίνητο στο οποίο διέμεναν, ανακοίνωσε το ιταλικό πυροσβεστικό σώμα.
    Ακίνητο δύο ορόφων στην πόλη Σαβιάνο κατέρρευσε χθες το πρωί, εξήγησαν οι αρχές. «Οι πυροσβέστες βρήκαν πατέρα και νεογέννητο στη ζωή και, δυστυχώς, τα άψυχα σώματα άλλων δύο παιδιών», ανέφερε η πυροσβεστική μέσω X.
    Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, το κοριτσάκι ήταν 4 ετών, ο αδελφός του 6.
    Έπειτα από πολύωρες έρευνες, πυροσβέστες, με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων, βρήκαν στα συντρίμμια το πτώμα τρίτου θύματος, γυναίκας, που επισήμως «δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί», όπως σημείωσε ο Λούκα Κάρι, εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος, στην κάμερα του RaiNews 24.

    Ο εκπρόσωπος επισήμανε πως η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης είναι ιδιαίτερα περίπλοκη.
    Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, η γυναίκα που βρέθηκε νεκρή ήταν η γιαγιά των νεκρών παιδιών, που διέμενε στον δεύτερο όροφο του ακινήτου.
    Η μητέρα εξακολουθεί να αγνοείται, κατά τις ίδιες πηγές.
    Πάνω από 60 εθελοντές της πολιτικής προστασίας συμμετέχουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην Καμπανία.

    Ο πατέρας και το νήπιο που ανασύρθηκαν στη ζωή από τα συντρίμμια διακομίστηκαν και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο. Ο άνδρας βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

    Η κατάρρευση εκτιμάται πως οφειλόταν σε έκρηξη αερίου, κατά δημοσιεύματα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch