Μετά τις καταγγελίες για γενικευμένα εγκλήματα πολέμου στο Σουδάν, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Νορβηγίας απαίτησαν τα εμπόλεμα μέρη να τερματίσουν «αμέσως» τις εχθροπραξίες.
Στην κοινή ανακοίνωσή τους, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Παρασκευή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Όσλο «καταδικάζουν» τη συνεχιζόμενη βία ειδικά στην περιοχή Νταρφούρ (δυτικά), πάνω απ’ όλα τη στοχοποίηση συγκεκριμένων φυλετικών και εθνοτικών κοινοτήτων, καθώς και την ευρεία χρήση της σεξουαλικής βίας ως όπλου.
Η τρόικα αξίωσε τα εμπόλεμα μέρη να τηρούν την υποχρέωσή τους δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου να προστατεύουν τους άμαχους.
Πρέπει να υπάρξει «πλήρης πρόσβαση» στις περιοχές που πλήττονται από τον πόλεμο ώστε «να ερευνηθούν πλήρως οι παραβιάσεις» και «να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια που χρειάζονται επειγόντως επιζήσαντες ώστε να σωθούν ζωές», συνεχίζει το κείμενο.
Αυτοί που ευθύνονται για «φρικαλεότητες σε βάρος αμάχων», ειδικά όσοι διαπράττουν «σεξουαλική βία που συνδέεται με τον πόλεμο» και «βάζουν στο στόχαστρο ανθρωπιστικές οργανώσεις, ιατρικό προσωπικό και άλλους πάροχους υπηρεσιών» πρέπει «να λογοδοτήσουν», προσθέτουν οι τρεις κυβερνήσεις.
Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές Πέμπτη έκανε λόγο για «γενίκευση των εγκλημάτων πολέμου», για «εσκεμμένες επιθέσεις αδιακρίτως εναντίον άμαχου πληθυσμού».
Στον πόλεμο που ξέσπασε στο Σουδάν τη 15η Απριλίου αναμετρώνται οι ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο. Η σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.900 ανθρώπους, κατά την –αναμφίβολα υποτιμημένη– πιο πρόσφατη εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED, κι έχει μετατρέψει σχεδόν 4 εκατομμύρια ανθρώπους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Πάντα σύμφωνα τη Διεθνή Αμνηστία, «κόσμος σκοτώνεται μέσα στο σπίτι του, ή καθώς ψάχνει απεγνωσμένα τροφή, νερό και φάρμακα», άμαχοι «μπαίνουν σε διασταυρούμενα πυρά όταν φεύγουν, δολοφονούνται σε στοχευμένες επιθέσεις», ενώ «δεκάδες γυναίκες και κορίτσια που ενίοτε δεν είναι πάνω από 12 ετών βιάζονται και υποβάλλονται σε άλλες μορφές σεξουαλικής σκλαβιάς από αντιμαχόμενους και στις δυο πλευρές. Καμιά τοποθεσία δεν είναι ασφαλής».
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα διενεργήσει νέα έρευνα για την πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στο Νταρφούρ.
Ο ΟΗΕ αναφέρθηκε πρόσφατα σε ομαδικούς τάφους στην περιοχή, που είχε ήδη αιματοκυλίσει εμφύλιος πόλεμος τα χρόνια του 2000.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STRINGER