Κυριακή, 06 Αυγούστου 2023 18:10

Δύο στα τρία παιδιά στην Ευρώπη έχουν υποστεί «σεξουαλική βλάβη» στο διαδίκτυο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Σοκαριστικά τα ευρήματα ερευνών - Το 58% των χρηστών με μ.ο. ηλικίας τα 37 έτη συνέχιζαν τις συνομιλίες γνωρίζοντας ότι μιλάνε με ανήλικη - Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για την προστασία των παιδιών

Τα σχολεία, οι δραστηριότητες και οι υποχρεώσεις των παιδιών ολοκληρώνονται το καλοκαίρι με αποτέλεσμα τα παιδιά να δαπανούν πολλές ώρες στις ηλεκτρονικές συσκευές συνομιλώντας στα κοινωνικά δίκτυα ή παίζοντας διαδικτυακά παιχνίδια. Η ενασχόληση των παιδιών με το διαδίκτυο δεν σημαίνει μόνο ψυχαγωγία, αλλά μπορεί να εγκυμονεί και κινδύνους. Μεταξύ αυτών, η αποπλάνησή τους μέσω διαδικτύου.

Χρήστες του διαδικτύου προσελκύουν παιδιά με ένα προφίλ φιλικό, παριστάνοντας συχνά ότι είναι συνομήλικοί τους. Κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους και λίγο καιρό μετά, αρχίζουν να μιλάνε στα παιδιά με ερωτικό περιεχόμενο, τους ζητάνε να αποστείλουν φωτογραφίες ερωτικού περιεχομένου για να καταλήξουν μετά σε πιο σοβαρές μορφές κακοποίησης, αλλά και σε απειλές και εκβιασμούς.

Η 13χρονη Ν. τηλεφώνησε στη γραμμή υποστήριξη 1056 του «Χαμόγελου του Παιδιού» και περιέγραψε το πώς ένας 30χρονος επικοινωνούσε μαζί της μέσω πλατφόρμας κοινωνικού δικτύου, της μιλούσε χυδαία και της ζητούσε να του στείλει φωτογραφίες με ακατάλληλο περιεχόμενο. Η ίδια είχε την ψυχραιμία να κρατήσει αντίγραφο από όλες τις συνομιλίες, ωστόσο η αγωνία της ήταν να μάθει το πώς μπορούσε να αντιμετωπίσει το περιστατικό αυτό. Οι ψυχολόγοι του «Χαμόγελου του Παιδιού» της ζήτησαν να μοιραστεί το περιστατικό με κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεται, εκείνη ενημέρωσε τη μητέρα της και στη συνέχεια τους δόθηκαν όλες οι κατευθύνσεις σχετικά με τις ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθήσουν για να διασφαλιστεί η προστασία του παιδιού.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, μαθητές-εθελοντές του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Εθελοντικού Δικτύου «Yousmile» και του «Χαμόγελου του Παιδιού» πραγματοποίησαν έρευνα σε πλατφόρμες ανώνυμης συνομιλίας δημιουργώντας τρεις υποθετικούς χαρακτήρες κοριτσιών 14, 15 και 16 ετών. Τα συμπεράσματα ήταν σοκαριστικά.

Το 58% των χρηστών που είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 37 έτη συνέχιζαν τις συνομιλίες γνωρίζοντας ότι μιλάνε με ανήλικη. Ένας στους έξι ενήλικους χρήστες, με μέσο όρο ηλικίας τα 41 έτη, προχώρησε σε σεξουαλικοποίηση της συζήτησης, αποπλάνηση, πίεση για αποστολή φωτογραφικού υλικού ή κάποια μορφή συνομιλίας παραβιαστική για τα παιδιά.

Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνει λόγο για ένα φαινόμενο χωρίς σύνορα, «όπου πλέον έχουν αποθρασυνθεί όσοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τα παιδιά σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο». «Όλα ξεκινάνε από το ψάρεμα παιδιών μέσα από το Ίντερνετ, ενώ χρησιμοποιούν πλέον παιδιά μέσα στο βαθύ και σκοτεινό διαδίκτυο, όπου γίνονται δυστυχώς φριχτές καταστάσεις με ζωντανή κακοποίηση παιδιών», περιγράφει.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 το «Χαμόγελο του Παιδιού» διαχειρίστηκε 84 κλήσεις στις τηλεφωνικές του γραμμές (Εθνική Γραμμή SOS 1056 και εφαρμογή chat 1056, Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης 116111, Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 και Εθνική Γραμμή για τους Αγνοούμενους Ενήλικες 1017) σχετικά με περιστατικά στο Διαδίκτυο. Από αυτές τις κλήσεις, το 42% αφορούσε σε προβληματική χρήση του διαδικτύου, το 15% σε σεξουαλικό διαδικτυακό εκβιασμό (sextortion), το 15% σε μηνύματα με σεξουαλικό περιεχόμενο (sexting) και ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά φαινόμενα cyberbullying, έκθεσης σε ακατάλληλο περιεχόμενο, εξαπάτησης για την απόκτηση προσωπικών δεδομένων (phishing), αποπλάνησης μέσω διαδικτύου (grooming) και προβληματικής μη σεξουαλικής συνομιλίας με ενήλικα. Στις γραμμές καλούν πρωτίστως τα ίδια τα παιδιά, αλλά και γονείς και εκπαιδευτικοί, στους οποίους παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη, ενημέρωση για το πού μπορούν να απευθυνθούν και συμβουλές. Σε περίπτωση που οι ψυχολόγοι εντοπίσουν ότι υπάρχει κίνδυνος για ένα παιδί και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διασφαλιστεί η ασφάλειά του ή κινδυνεύει η ζωή του, τότε ενημερώνουν οι ίδιοι τις αρμόδιες αρχές.

Υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη δύο στα τρία παιδιά έχουν υποστεί σεξουαλική βλάβη στο διαδίκτυο, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την «Economist Impact» και δόθηκε στη δημοσιότητα από το παγκόσμιο κίνημα για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών «WeProtect Global Alliance». Το 79% των κοριτσιών (σε σύγκριση με το 57% των αγοριών), τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τα άτομα από εθνικές μειονότητες πλήττονται δυσανάλογα από το φαινόμενο αυτό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις διαδικτυακής εκμετάλλευσης ή κακοποίησης πιο ευάλωτοι φαίνεται ότι είναι οι έφηβοι, ηλικίας άνω των 13 ετών, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ψυχολόγος των γραμμών βοήθειας και υποστήριξης του «Χαμόγελου του Παιδιού», Σταυρούλα Σπυροπούλου. «Όσο αυξάνεται η ηλικία του παιδιού, αυξάνεται και η επικινδυνότητα θυματοποίησής του», παρατηρεί η ίδια, «γιατί τα παιδιά εφηβικής ηλικίας αποκτούν μεγαλύτερη εξοικείωση με τις δυνατότητες που παρέχει το διαδίκτυο και τείνουν να πειραματίζονται περισσότερο εκθέτοντας την ιδιωτική τους ζωή κατά τη συνομιλία τους με αγνώστους, γιατί θεωρούν ότι έχουν τον έλεγχο της κατάστασης».

Ωστόσο, το φαινόμενο φαίνεται πλέον να εξαπλώνεται και σε μικρότερες ηλικίες, «καθώς όσο το διαδίκτυο χρησιμοποιείται και από μικρότερα παιδιά, τόσο τα προβλήματα διευρύνονται και σε μικρότερες ηλικίες», υπογραμμίζει η ψυχολόγος του «Χαμόγελου του Παιδιού». Χαρακτηριστικό είναι ότι στην έρευνα του «WeProtect Global Alliance» το ένα τέταρτο όσων έλαβαν σεξουαλικό περιεχόμενο από ενήλικους, ήταν ηλικίας 9-12 ετών, ενώ το 14% ήταν κάτω από εννιά ετών!

Πηγή: protothema.gr - Photo by Thomas Park on Unsplash

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 06 Αυγούστου 2023 15:03

Σχετικά Άρθρα

  • Αρνείται τις κατηγορίες για βιασμό ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής από την Κρήτη: «Είναι συκοφαντίες»
    Αρνείται τις κατηγορίες για βιασμό ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής από την Κρήτη: «Είναι συκοφαντίες»

    Σε ερώτηση για τον λόγο που τον κατήγγειλαν ο 64χρονος συνταξιούχος καθηγητής Φυσικής Αγωγής απάντησε: «ζηλοφθονία που υπάρχει δεκαετίες»

    Αρνείται τα πάντα ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής από το Ηράκλειο Κρήτης, που κατηγορείται για ασέλγεια και βιασμό παιδιών από το 1986 μέχρι το 2010.
    Ο άνδρας κατηγορείται για βιασμό και ασέλγεια σε έξι ανήλικα παιδιά, εξ αγχιστείας συγγενείς του, σε χρονικό διάστημα 24 ετών.
    «Είναι συκοφαντίες. Όλοι ψάχνουν να βρουν το κίνητρο και δεν έχουν απαντήσει ακόμα. Γιατί έγινε αυτό μετά από 34 χρόνια; Τα αρνούμαι όλα κατηγορηματικά. Θέλω να πιστεύω ότι είναι προϊόν παρεξήγησης και πλάνης. Σε άλλη περίπτωση είναι συκοφαντικά, αήθη και αισχρά ψέματα» είπε ο 64χρονος στο STAR.

    «Έχω οικογένεια με δύο παιδιά και ένα εγγόνι το οποίο έμπλεξαν στη δικογραφία λέγοντας πως το θώπευα. Το πόρισμα του ψυχιάτρου ήταν “καθαρό”», ανέφερε και σε ερώτηση για τον λόγο που τον κατήγγειλαν απάντησε: «ζηλοφθονία που υπάρχει δεκαετίες».

    Μαρτυρίες καταγγελλόντων

    «Αν και λίγο αργά, επιτέλους ήρθε στο φως ότι ο άνθρωπος αυτός κάνει κακό. Ελπίζω να μιλήσουν και άλλοι για να μην υπάρχει ατιμωρησία» είπε γυναίκα που κατήγγειλε πως την παρενόχλησε ο 64χρονος.

    «Θέλουμε να τιμωρηθεί. Το έμαθα αργά και δεν μπορούσα να κάνω κάτι. Να μιλήσει ο κόσμος, εμείς κάναμε λάθος», ανέφερε μητέρα που το παιδί της κακοποιήθηκε από τον 64χρονο.

    Η δημοσιοποίηση των στοιχείων

    Υπενθυμίζεται πως με διάταξη του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου, δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες του 64χρονου.

    Πρόκειται για τον Εμμανουήλ Καστρινάκη του Θεόφιλου και της Ειρήνης, που γεννήθηκε το 1960 στο Ηράκλειο και σε βάρος του έχει ασκηθεί δίωξη για κατάχρηση ανηλίκου που δεν συμπλήρωσε τα 12 έτη. Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά σε έναν 19χρονο (σήμερα) ανιψιό του σε βάρος του οποίου ασέλγησε όταν ήταν μόλις 5 χρόνων.

    Ωστόσο, θύματα του γυμναστή υπήρξαν από το 1986 έως το 2010 η 29χρονη αδελφή του 19χρονου, τρεις αδελφές που σήμερα είναι 35, 38 και 43 χρόνων και άλλη μια γυναίκα 48 χρόνων σήμερα. Όμως, οι υποθέσεις αυτές έχουν παραγραφεί και σε ισχύ είναι μόνο ο βιασμός του 19χρονου.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Τι αναφέρει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για τα περιστατικά των νεκρών μωρών - Είχε κληθεί να παρέμβει κατά περίπτωση εδώ και χρονια
    Τι αναφέρει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για τα περιστατικά των νεκρών μωρών - Είχε κληθεί να παρέμβει κατά περίπτωση εδώ και χρονια

    Με αφορμή το νέο περιστατικό που ήρθε στο προσκήνιο, τον θάνατο ενός νέου μωρού στην περιοχή της Αμαλιάδας και την σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, πιθανή συσχέτιση της 24χρονης μητέρας που και εκείνη είχε χάσει τα παιδιά της, με διάστημα ενός χρόνου μεταξύ τους στην περιοχή της Αχαΐας, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υπενθυμίζει στην κοινή γνώμη ενέργειες που έγιναν σχετικά, με όσα τις τελευταίες ημέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

    Συγκεκριμένα αναφέρει ότι:

    1. Σχετικά με την υπόθεση στην περιοχή της Αχαΐας, είχε λάβει ανώνυμες αναφορές, στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, το διάστημα 2017-2020, για τις συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας της μητέρας, οι οποίες υποδείκνυαν σαφώς την ευάλωτη θέση της.
    2. Όπως πραγματοποιούμε σε κάθε ανάλογο περιστατικό ενημερώθηκαν άμεσα οι αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές για να κινητοποιηθούν όλες οι διαδικασίες για την προστασία των παιδιών. Να σημειωθεί πως, μια εκ των αναφορών εστάλη με την με ένδειξη «Κατεπείγουσα».
    3. Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2015 είχαμε δεχτεί κλήση στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000 από το Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής για την εξαφάνιση της τότε ανήλικης μητέρας, ωστόσο πριν προχωρήσουμε στη δημοσιότητα της εξαφάνισης, η ανήλικη επέστρεψε στο σπίτι της.
    4. Τον Δεκέμβριο του 2020, μας εμπιστεύθηκε μέλος της οικογένειας που επισκέφθηκε το χώρο μας. Ακολούθησαν διαδικασίες από το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, ακολουθώντας τις εντολές του εισαγγελέα.
    5. Το 2023, η μητέρα επικοινώνησε με το Τμήμα Υγείας του Οργανισμού για παροχή κατευθύνσεων για διαδικαστικά θέματα που αφορούσαν το βρέφος, το οποίο νοσηλευόταν σε Νοσοκομείο της Αθήνας. Εντός των επόμενων ημερών ενημερωθήκαμε πως το βρέφος απεβίωσε. Κατά την ίδια περίοδο, Κοινωνικές Υπηρεσίες της περιοχής που ασχολούνταν με την υπόθεση, επικοινώνησαν με τον Οργανισμό και αναφέρθηκε το γεγονός πως πριν από ένα έτος, είχε αποβιώσει το βρέφος της πρώτης εγκυμοσύνης της μητέρας με παρόμοιο τρόπο, πράγμα που προβληματίζει αρκετά την υπηρεσία. Έκτοτε, οι Αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές διερευνούν τα αίτια θανάτου των δύο βρεφών της μητέρας.

    Για ακόμη μια φορά, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώνει ότι αρμόδιοι για κάθε περιστατικό κακοποίησης/παραμέλησης παιδιού είναι οι Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές που οφείλουν να διερευνήσουν την κάθε υπόθεση.

    Κάθε αναφορά πρέπει να αξιολογείται από εξειδικευμένη ομάδα, και δεν αποτελεί υπόθεση ενός.

    Στηνσυγκεκριμένη περίπτωση, είχαν δημιουργηθεί ερωτηματικά αναφορικά με τον συντονισμό των αρμόδιων Αστυνομικών και Εισαγγελικών Αρχών αλλά και των Κοινωνικών υπηρεσιών που ασχολήθηκαν με τη διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης της οικογένειας της 24χρονης μητέρας, καθώς η μητέρα ήταν εμφανές πως βρισκόταν σε ευάλωτο οικογενειακό περιβάλλον, από την παιδική της κιόλας ηλικία, καθώς και για την υποστήριξη που έλαβε στο ρόλο της ως νέα μητέρα.

    «Το Χαμόγελο του Παιδιού» τονίζει πως πρέπει να συνεργαστούμε ως κοινωνία για να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις και το οικογενειακό τους περιβάλλον, λαμβάνουν τη φροντίδα και την προσοχή που χρειάζονται. Για μία ακόμα φορά θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι πως «Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 η οποία:

    • Λαμβάνει οποιαδήποτε αναφορά, επώνυμη ή ανώνυμη
    • Είναι Διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.
    • Κάθε αναφορά, επώνυμη ή ανώνυμη, λαμβάνεται στη Γραμμή 1056 αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους, οι οποίοι παρέχουν δωρεάν και με σεβασμό στο απόρρητο την απαραίτητη ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη σε κάθε παιδί και ενήλικα που αναζητά διέξοδο και βοήθεια.
    • Κάθε αναφορά αξιολογείται από εξειδικευμένη ομάδα, δεν είναι υπόθεση ενός.
    • Εφόσον κριθεί ότι η πληροφορία που λαμβάνεται είναι βάσιμη, ή μπορεί να είναι βάσιμη, διαβιβάζεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα της περιοχής που έχουμε λάβει την αναφορά.
    • Ο Εισαγγελέας είναι αυτός ο οποίος δίνει εντολή στην Κοινωνική Υπηρεσία της περιοχής του Δήμου και στην Αστυνομία για να προχωρήσει σε διερεύνηση της υπόθεσης.

    ... κλείνει αναφέροντας η ανακοίνωση.

    Για οποιοδήποτε περιστατικό αφορά σε παιδί σε κίνδυνο καλέστε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056» ή αξιοποιήστε το Chat 1056 με την αποστολή γραπτού μηνύματος ή ακόμα και κάνοντας αναφορά στο CyberTip Line Hellas εδώ https://www.hamogelo.gr/gr/el/cyber-tipline/

    Για συμβουλευτική υποστήριξη σε παιδιά και ενήλικες καλέστε την «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111» Οι Γραμμές λειτουργούν με εξειδικευμένο προσωπικό, καθημερινά, πανελλαδικά, 24ώρες τη μέρα.

  • Λάρισα: 45χρονος βιντεοσκοπούσε ερωτικές στιγμές με τη σύντροφό του και τις «ανέβαζε» εν αγνοία της το διαδίκτυο
    Λάρισα: 45χρονος βιντεοσκοπούσε ερωτικές στιγμές με τη σύντροφό του και τις «ανέβαζε» εν αγνοία της το διαδίκτυο

    Σε κάποιες περιπτώσεις, προχωρούσε και σε πώληση σχετικού περιεχομένου

    Χειροπέδες σε έναν 45χρονο από τον Βόλο πέρασαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, καθώς φέρεται πως για τέσσερα χρόνια βιντεοσκοπούσε τις ερωτικές τους πράξεις, εν αγνοία συντρόφου του και στη συνέχεια τις πουλούσε στο διαδίκτυο.
    Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία», διατάχθηκε η σύλληψη και προσαγωγή του για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, που αφορούν «τη σεξουαλική ζωή προσώπου, μέσω επεξεργασίας, μετάδοσης και διάδοσης σε μη δικαιούμενα πρόσωπα, τελεσθείσας κατεξακολούθηση από υπαίτιο που είχε σκοπό προσπορισμού περιουσιακού οφέλους».
    Ειδικότερα, η διευθύνουσα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου άσκησε δίωξη σε βάρος του 45χρονου, για τις πράξεις του από το 2016 και για τέσσερα χρόνια.
    Έχοντας τοποθετήσει στο σπίτι του τρεις κάμερες ασφαλείας, αλλά και με το κινητό του τηλέφωνο, κατέγραφε τις σεξουαλικές επαφές, τις οποίες αρχικά αποθήκευε και στη συνέχεια τις αναρτούσε σε ιστοσελίδες ερωτικού περιεχομένου.

    Μάλιστα, είχε δημιουργήσει και σχετικό λογαριασμό, μέσω του οποίου φέρεται να είχε αναρτήσει εκατοντάδες βίντεο ερωτικού περιεχομένου σε διάφορες ιστοσελίδες που περιγράφονται αναλυτικά στο Ένταλμα Σύλληψης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις προχωρούσε και σε πώληση σχετικού περιεχομένου.
    Πηγή: Protothema.gr
  • ΗΠΑ: Τρομακτικό βίντεο από τροχαίο - Φορτηγάκι με 4 ανήλικους παραβίασε το κόκκινο και εμβόλισε άλλο όχημα
    ΗΠΑ: Τρομακτικό βίντεο από τροχαίο - Φορτηγάκι με 4 ανήλικους παραβίασε το κόκκινο και εμβόλισε άλλο όχημα

    Σε κρίσιμη κατάσταση ο 40χρονος οδηγός του οχήματος που διεμβολίστηκε

    Τρομακτικό τροχαίο με ένα φορτηγάκι να παραβιάζει τον κόκκινο σηματοδότη και να εμβολίζει ένα άλλο όχημα σημειώθηκε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ με κάμερες ασφαλείες να καταγράφουν τη σφοδρή σύγκρουση.
    Στο βίντεο από το πρωί της Κυριακής φαίνεται ένα φορτηγάκι Dodge Ram να παραβιάζει το κόκκινο και χωρίς ο οδηγός να πατήσει φρένο να πέφτει πάνω σε ένα φορτηγάκι Chevy.
    Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές και σε άλλα επτά σταθμευμένα οχήματα.

    Σύμφωνα με την αστυνομία τέσσερις ανήλικοι που ήταν στην Dodge και φορούσαν σκούρα ρούχα και μάσκες του σκι, διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση και αναζητούνται.
    Όσο για τον 40χρονο οδηγό της Chevy, τραυματίστηκε βαρύτατα και νοσηλεύεται σε νοσκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Σύλληψη πέντε 13χρονων για απόπειρα ληστείας
    Σύλληψη πέντε 13χρονων για απόπειρα ληστείας

    Στην σύλληψη πέντε 13χρονων που επιχείρησαν να ληστέψουν συνομήλικούς τους προχώρησαν οι Αρχές το απόγευμα του Σαββάτου (20/10) στη Θεσσαλονίκη.

    Το περιστατικό σημειώθηκε όταν οι ανήλικοι συλληφθέντες πλησίασαν μία ομάδα επτά συνομήλικων τους και με την απειλή ότι θα τους χτυπήσουν ζήτησαν να τους δώσουν χρήματα.

    Εκείνοι αρνήθηκαν να τα δώσουν και αποχωρώντας ένας από τους μικρούς δράστες χτύπησε έναν άλλο, χωρίς όμως να τον τραυματίσει.

    Μάλιστα, μετά από όσα έκαναν δύο από τους συλληφθέντες, κατά τον εντοπισμό τους δήλωσαν διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας από τα κανονικά. Όλοι αναμένεται να οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

    Πηγή: cnn.gr

  • Παιδιά και γονείς... στα κελιά: Άραγε έτσι θα μπει τέλος στη βία των ανηλίκων; Τι εξηγούν ειδικοί
    Παιδιά και γονείς... στα κελιά: Άραγε έτσι θα μπει τέλος στη βία των ανηλίκων; Τι εξηγούν ειδικοί

    Ομάδα ανηλίκων ξυλοκοπά άγρια 14χρονη σε κεντρικό σημείο της Γλυφάδας. Μαθητής στη Ζάκυνθο κυκλοφορεί με μαχαίρι και επιχειρεί να ληστέψει συμμαθητές του. Στον Βόλο ομάδα ανηλίκων κουρεύει 16χρονο και του σπάει τα δόντια. Περιστατικά σαν αυτά έκαναν την κυβέρνηση να προσδώσει χαρακτήρα «κρίσης» στην παραβατικότητα των ανηλίκων. Κρίσης που προτίθεται να αντιμετωπίσει με το φόβητρο της φυλάκισης και του προστίμου. Έχουν όμως έτσι τα πράγματα; Είναι τα σχολεία μας ο πιο επικίνδυνος χώρος στον οποίο μπορεί να βρεθεί κανείς;

    Οι ειδικοί καλούν να δούμε το πρόβλημα νηφάλια και να αναλογιστούμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες, που μπορεί να έχουν τα ποινικού τύπου μέτρα.

    Είναι η βία των ανηλίκων σε έξαρση;

    «Από τα διαθέσιμα ποσοτικά στοιχεία για παράδειγμα από την Eurostat δεν προκύπτει να υπάρχει συγκυριακά τώρα μια αύξηση των κρουσμάτων παραβατικότητας ή βίας με δράστες ανήλικους. Προκύπτει ότι υπήρξε μία αύξηση που είχε ήδη συντελεστεί τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και μετέπειτα έχει σταθεροποιηθεί εκεί», επισημαίνει, μιλώντας στο ethnos.gr ο Γιώργος Νικολαΐδης, διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού. «Δεν λέω ότι είναι όλα τέλεια. Αλλά θα πρέπει να αποφύγουμε τη δημιουργία ενός ηθικού πανικού. Να μη θεωρούμε το παιδί του διπλανού μας δυνητικά απειλή για το δικό μας το παιδί. Το να γίνουμε μία κοινωνία που φοβάται τα ίδια της τα παιδιά», συμπληρώνει.

    Τις επιφυλάξεις της εκφράζει και η καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντιεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Βιδάλη. Παρατηρεί, ωστόσο, πως υπάρχουν κάποιες ποιοτικές διαφοροποιήσεις. «Αυτό που φαίνεται να αλλάζει είναι η ένταση και οι όροι. Επίσης, το γεγονός ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης το έχουν κάνει πρώτο θέμα», λέει και προσθέτει «αυτό που βλέπουμε ότι πολλοί δέρνουν έναν δεν το είχαμε παλιά. Ότι γίνεται ο ξυλοδαρμός θέαμα. Να μαζεύονται πολλοί εκεί και να μην παρεμβαίνουν».

    Το στερεότυπο θέλει τα παιδιά χαμηλότερων μορφωτικών και οικονομικών στρωμάτων να είναι πιο επιρρεπή σε παραβατικές συμπεριφορές, ωστόσο, όπως παρατηρεί ο Γιώργος Νικολαΐδης, «αυτό που διαβάζουμε και ενδεχομένως αναπαράγεται είναι μια παλαιότερη εικόνα για το ποιο είναι το προφίλ των παιδιών. Σήμερα ξέρουμε ότι είναι πιο πολύπλοκο και πολλαπλό. Διατέμνει μορφωτικά κοινωνικά και οικονομικά στρώματα».

    Από τα ερευνητικά δεδομένα προκύπτει, επίσης, ότι ο ανήλικος που περνάει στον ρόλο του θύτη σε άλλες περιστάσεις της ζωής του μπορεί να έχει υπάρξει σε αυτόν του θύματος. «Αντιδρά σε αυτό προβαίνοντας σε πράξεις βίας. Από την άλλη είναι τα πρότυπα. Ότι με το να ασκήσει βία γίνεται άνδρας, τον σέβονται. Μαθαίνει ότι καταξιώνει τον εαυτό του, ασκώντας βία», λέει η Σοφία Βιδάλη.

    Παιδιά και γονείς στα κελιά;

    Από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ξεχωρίζει η μείωση του ορίου της ανηλικότητας στα 14 έτη από τα 15 έτη, που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι παιδιά 14 ετών και άνω θα μπορούν να οδηγηθούν σε κατάστημα κράτησης. Μάλιστα, οι ποινές που θα εκτίουν θα φτάνουν έως και τα 5 έτη. «Το μόνο που θα κάνουν είναι θα γεμίσουν τα κρατητήρια και οι φυλακές. Θα διαμορφωθεί μια νέα οικονομία κράτησης. Θα έχουμε τα παιδιά, που θα γίνουν δακτυλοδεικτούμενα και τα θύματα θα εξακολουθούν να ζουν με όρους φόβου», σχολιάζει η καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντιεγκληματικής Πολιτικής και παρατηρεί ότι τα μέτρα διακρίνονται από την ίδια «αντίληψη καταστολής, που διέπει όλη την αντιεγκληματική πολιτική, που έχει διαμορφώσει τα τελευταία 5 χρόνια».

    «Αναρωτιέμαι στ' αλήθεια αυτοί που προτείνουν τέτοια πράγματα στις πολιτικές ηγεσίες δεν αναλογίζονται ότι ένα παιδί που θα το βάλεις σε αναμορφωτήριο, σε φυλακή ανηλίκων, σε τόσο σε νεαρή ηλικία κατά τεκμήριο θα κλειδώσει τη ζωή του στο ποινικό έγκλημα;», λέει, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και υπενθυμίζει ότι, «οι ίδιοι κύκλοι είχαν προτείνει πριν ένα χρόνο στη διαδικασία αναθεώρησης του ποινικού κώδικα το ηλικιακό όριο της νομικής υπαιτιότητας να πέσει από τα 12 στα 10 έτη».

    Η επιστροφή στη φυλακή μετά την αποφυλάκιση δεν είναι μονόδρομος, ωστόσο, ο ποινικός στιγματισμός στενεύει τα περιθώρια επανένταξης. «Εξαρτάται από το έγκλημα, την κοινωνική θέση. Την ηλικία. Πολύ σημαντικό, σε ποια ηλικία βγήκε. Πολλές φορές έχουμε μια υποτροπή, ακριβώς, γιατί έχει στιγματιστεί νομικά. Άλλες φορές είναι ένα τυχαίο γεγονός. Δεν είναι ενιαίο. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οποίος έρχεται από χαμηλά κοινωνικά στρώματα και μπλέκεται με το ποινικό σύστημα, δύσκολα μετά μπορεί να απεμπλακεί τελείως. Όχι, γιατί κάνει παρανομίες, αλλά γιατί δεν υπάρχει διέξοδος», τονίζει η Σοφία Βιδάλη.

    Σύμφωνα με τα προωθούμενα μέτρα οι γονείς των παιδιών που παραβατούν θα τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον δυο χρόνων, ενώ προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ σε περίπτωση που η πράξη τους θα χαρακτηριζόταν κακούργημα, αν ήταν ενήλικες. «Και μετά τι γίνονται τα παιδιά;» αναρωτιέται η καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντιεγκληματικής Πολιτικής και προσθέτει «οι γονείς ελέγχουν τα παιδιά; Τι νομίζουμε ότι είναι παιδονόμοι; Υπάρχει μία αμέλεια και μία κακή διαπαιδαγώγηση, αλλά το να βάζεις πρόστιμο στους γονείς και να επιβάλεις ποινές κράτησης είναι ακραίο. Ουσιαστικά καταργεί τον διαπαιδαγωγικό χαρακτήρα που είχε μέχρι τώρα το δίκαιο ανηλίκων. Είναι τιμωρητικό αλλάζει παράδειγμα».

    Το μέτρο θα επηρεάσει δυσανάλογα πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες εκτιμά ο Γιώργος Νικολαΐδης. «Σε αυτή την κοινωνική κατάσταση που ζούμε, μην μου πείτε ότι θα πάει στη φυλακή ο εύπορος ο μορφωμένος ο καλά ενταγμένος γονιός ενός ανηλίκου, που παραβατεί. Αυτός κατά τεκμήριο θα έχει νομική εκπροσώπηση και θα τη γλιτώσει. Αυτός που θα οδηγηθεί στη φυλακή θα είναι ο μετανάστης, η σεξεργάτρια, ο Ρομά, ο κοινωνικά αποκλεισμένος. Οι ομάδες που έτσι κι αλλιώς έχουν πάρα πολλά προβλήματα και οικογενειακές δυσλειτουργίες».

    Τι πρέπει να γίνει;

    Αν η καταστολή και τα ποινικού τύπου μέτρα είναι αναποτελεσματικά και δυνητικά επικίνδυνα, τότε τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπισή του υπαρκτού προβλήματος της ανήλικης παραβατικότητας;

    «Υπάρχουν αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας μέτρα και προγράμματα που κινούνται σε ακριβώς αντιδιαμετρική κατεύθυνση. Τα προγράμματα αυτά θα μπορούσαν να γενικευτούν σε εθνικό επίπεδο. Θα μπορούσαν να τα υλοποιήσουν σε σχολεία, που να προάγουν την αλληλεγγύη και τη συλλογικότητα. Αντί να πάμε να φοβίσουμε τα παιδιά και να τους πούμε ότι ο διπλανός του είναι κίνδυνος και στη βία να απαντήσουμε με μεγαλύτερη βία θα πρέπει να πάμε στην αντίθετη κατεύθυνση και να δουλέψουμε με τα παιδιά για εμπεδώσουν την αίσθηση ότι οποτεδήποτε βλέπω τα δικαιώματα ενός ανίσχυρου να παραβιάζονται δεν χαζογελάω, δεν τρέχω να πάρω θέση ως ισχυρός και να θυματοποιήσω έναν ανίσχυρο, δεν κοιτάω αδιάφορα τη δουλειά μου και την πάρτη μου. Άλλα παρεμβαίνω ενεργά», καταλήγει ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Βία ανηλίκων: Πάνω από 6.500 συλλήψεις το πρώτο 9μηνο του 2024
    Βία ανηλίκων: Πάνω από 6.500 συλλήψεις το πρώτο 9μηνο του 2024

    10.480 είναι οι ανήλικοι που έχουν απασχολήσει τις Αρχές από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.

    Δεν έχουν τέλος τα βίαια περιστατικά με πρωταγωνιστές ανήλικους, τα οποία πολλές φορές συμβαίνουν εντός των σχολικών χώρων.

    Τα στοιχεία που αποτυπώνουν τη νεανική παραβατικότητα - σύμφωνα με το mega- είναι σοκαριστικά, καθώς, σύμφωνα με αυτά, το πρώτο 9μηνο του 2024 έγιναν πάνω από 6.500 συλλήψεις ανηλίκων για σωρεία αδικημάτων.

    10.480 είναι οι ανήλικοι που έχουν απασχολήσει τις Αρχές από την αρχή του έτους μέχρι και τώρα, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι όπου ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 7.422.

    Ενδεικτικά, οι υποθέσεις αφορούν:

    – 721 υποθέσεις κλοπών

    – 726 υποθέσεις ναρκωτικών

    – 3.731 παραβάσεις του ΚΟΚ

    Πηγή: NewsBomb.gr

  • Πάτρα: Εφιάλτης για ανήλικη, είδε γυμνές φωτογραφίες της στο διαδίκτυο
    Πάτρα: Εφιάλτης για ανήλικη, είδε γυμνές φωτογραφίες της στο διαδίκτυο

    Έναν εφιάλτη ζει μια ανήλικη μαθήτρια από την Πάτρα, καθώς διαπίστωσε -εντελώς τυχαία- πως στο διαδίκτυο κυκλοφορεί μια παραποιημένη φωτογραφία της με ροζ περιεχόμενο.

    Το κορίτσι έπεσε θύμα κακόβουλης ενέργειας όταν άγνωστος δράστης «ψάρεψε» μια φωτογραφία της από σελίδα που διατηρούσε στα social media και μέσω διαδικασίας μοντάζ εμφάνισε την ανήλικη γυμνή και την προώθησε σε ιδιωτικές συνομιλίες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Γνώμη», οι φωτογραφίες διοχετεύθηκαν σε φιλικά πρόσωπα της ανήλικης και το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην ίδια, η οποία δεν πίστευε αυτό που της συνέβη…

    Πήγε στο σπίτι της, ξέσπασε σε κλάματα και είπε στους γονείς της πως από μια φίλη της έμαθε πως κυκλοφορεί μια γυμνή φωτογραφία με το πρόσωπό της στο διαδίκτυο, η οποία επ’ ουδενί δεν είναι αληθινή αλλά προϊόν επεξεργασίας. Αμέσως, η μητέρα της ανήλικης πέρασε το κατώφλι της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, κατήγγειλε το γεγονός και υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστου, με τους αστυνομικούς να αναζητούν άμεσα τα ίχνη του διακινητή του εν λόγω υλικού και φέρεται να προέβησαν στην ταυτοποίησή του.

    Παράλληλα, αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως αφού έγινε ο ενδελεχής έλεγχος και αναζητήθηκαν τα ψηφιακά ίχνη της κοπέλας, διαπιστώθηκε ότι από τις σελίδες της δεν είχε διακινηθεί τέτοιο υλικό και ούτε βρέθηκαν στη συλλογή της αντίστοιχες φωτογραφίες.

    Το αδίκημα της διακίνησης παράνομου και ψεύτικου υλικού παιδικής πορνογραφίας είναι αυτεπάγγελτα διωκόμενo. Από την Αστυνομία θα σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του δράστη και η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

    Πηγή: Tempo24.news

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο