Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2023 13:17

Βραζιλία: Κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα στη μέση του χειμώνα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η Βραζιλία είναι αντιμέτωπη με κύμα καύσωνα εν μέσω χειμώνα, με το Σάο Πάολο να αναμένεται να σπάσει σήμερα διπλό ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας: για τον μήνα Αύγουστο και για το 2023.

Οι κάτοικοι της μεγαλύτερης πόλης της Λατινικής Αμερικής, που μετρά 11,5 εκατ. κατοίκους, είναι αντιμέτωποι με θερμοκρασίες σχεδόν 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο για την εποχή των 24,5 βαθμών, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας (Inmet).

Το θερμόμετρο έδειξε χθες Τετάρτη 32,3 βαθμούς Κελσίου, πολύ κοντά στους 32,5 βαθμούς που καταγράφηκαν στις 16 Ιανουαρίου, την πιο ζεστή ημέρα για φέτος στο Σάο Πάολο. Εξάλλου η χθεσινή θερμοκρασία πλησίασε το ρεκόρ που έχει καταγραφεί για τον μήνα Αύγουστο: 33,1 βαθμούς Κελσίου στις 31 Αυγούστου το 1952 και το 1955.

Σύμφωνα με την Inmet, η σημερινή ημέρα ενδέχεται να είναι ακόμη πιο ζεστή.

«Στο μέλλον οι χειμώνες μάλλον θα γίνονται ολοένα και πιο ζεστοί», δήλωσε ο Φάμπιο Λουίς Τεξέιρα καθηγητής Ατμοσφαιρικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι υψηλές αυτές θερμοκρασίες οφείλονται στην κλιματική αλλαγή αλλά και στο φαινόμενο El Niño.

«Σήμερα καταγράφουμε θερμοκρασίες πέντε βαθμούς υψηλότερες από τον μέσο όρο σε κάποιες περιοχές ή πόλεις της Βραζιλίας», ο Κλέμπερ Σόουζα μετεωρολόγος του Inmet.

Ο Σόουζα προειδοποίησε επίσης για υψηλές θερμοκρασίες στην πολιτεία Μάτο Γκρόσο (κεντροδυτικά), που θα πλησιάσουν τους 41 βαθμούς Κελσίου, αλλά και στο βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ο υδράργυρος θα πλησιάσει τους 40 βαθμούς.

Οι αρχές της πολιτείας Σάο Πάολο, όπου ήδη από τον Ιούλιο καταγράφονται υψηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες και μειωμένες βροχοπτώσεις, έκαναν λόγο για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών.

Το νότιο τμήμα της Λατινικής Αμερικής καταγράφει φέτος ρεκόρ ζέστης εν μέσω χειμώνα.

Τα κύματα καύσωνα ξεκινούν νωρίτερα, διαρκούν περισσότερο και γίνονται ολοένα και πιο έντονα λόγω της κλιματικής αλλαγής, τόνισε ο Τζον Νάιριν ειδικός για θέματα ακραίας ζέστης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας. «Θα γίνονται ολοένα πιο έντονα και πιο συχνά», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την προοπτική αυτή «με υπερβολική ηρεμία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Andre Borges

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2023 13:06

Σχετικά Άρθρα

  • Βραζιλία: Ανακαλύφθηκε ένα από τα αρχαιότερα απολιθώματα δεινοσαύρων που έχουν βρεθεί ποτέ
    Βραζιλία: Ανακαλύφθηκε ένα από τα αρχαιότερα απολιθώματα δεινοσαύρων που έχουν βρεθεί ποτέ

    Το απολίθωμα Gondwanax paraisensis ανακαλύφθηκε σε ένα πέτρωμα που χρονολογείται στην Τριαδική περίοδο, μεταξύ 252 και 201 εκατομμυρίων ετών πριν

    Ένα απολίθωμα, που οι ειδικοί κατατάσσουν ανάμεσα στα αρχαιότερα που έχουν βρεθεί ποτέ, θα μπορούσε να βοηθήσει σε μια πιο ολοκληρωμένη θεωρία για την ζωή και την εξέλιξη των δεινοσαύρων.
    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Independent, επιστήμονες στη Βραζιλία και το πανεπιστήμιο Federal University of Santa Maria ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του αρχαίου ερπετού που χρονολογείται πριν από περίπου 237 εκατομμύρια χρόνια. Πρόκειται για ένα απολίθωμα με την ονομασία Gondwanax paraisensis, ένα τετράποδο ερπετό στο μέγεθος ενός μικρού σκύλου με μακριά ουρά. Είχε μήκος περίπου ένα μέτρο και βάρος μεταξύ τριών και έξι κιλών, το οποίο κυρίως ζούσε σε ζεστά κλίματα.
    Το απολίθωμα έχει ταυτοποιηθεί ως ένας νέος σιλεσαυρίδης, μια εξαφανισμένη ομάδα ερπετών. Οι παλαιοντολόγοι συζητούν αν οι σιλεσαυρίδες ήταν πραγματικοί δεινόσαυροι ή ενδεχομένως ένας πρόδρομος των πλασμάτων που κάποτε κυριαρχούσαν στη Γη, είπαν οι ειδικοί σε ανακοίνωσή τους τους τη Δευτέρα.
    «Η κατανόηση των χαρακτηριστικών αυτών των οργανισμών θα μπορούσε να ρίξει φως στο τι ήταν καθοριστικό για την εξελικτική επιτυχία των δεινοσαύρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Το απολίθωμα Gondwanax paraisensis, που ανακαλύφθηκε σε ένα πέτρωμα που χρονολογείται στην Τριαδική περίοδο, μεταξύ 252 και 201 εκατομμυρίων ετών πριν, προέρχεται από την εποχή που πρωτοεμφανίστηκαν οι δεινόσαυροι καθώς και τα θηλαστικά, οι κροκόδειλοι, οι χελώνες και οι βάτραχοι.

    Το 2014, ο γιατρός Pedro Lucas Porcela Aurelio βρήκε το απολίθωμα στην πόλη Paraiso do Sul στην νοτιότερη πολιτεία Rio Grande do Sul της Βραζιλίας. Το δώρισε σε ένα τοπικό πανεπιστήμιο το 2021, δίνοντας το έναυσμα για τρία χρόνια έρευνας.

    Η ανακάλυψη περιγράφεται λεπτομερώς σε άρθρο του παλαιοντολόγου Rodrigo Temp Müller που δημοσιεύθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα στο επιστημονικό περιοδικό Gondwana Research. «Το πιο σημαντικό μέρος αυτού του ευρήματος είναι η ηλικία του», δήλωσε ο Müller σε συνέντευξή του. «Επειδή είναι τόσο παλιό, μας δίνει στοιχεία για το πώς πρωτοήρθαν στη Γη οι δεινόσαυροι». Πρόσθεσε ότι τα λείψανα ήταν καλυμμένα από ένα παχύ στρώμα βράχου όταν δωρίστηκαν από τον Aurelio και αρχικά ήταν ορατά μόνο τμήματα των σπονδύλων.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Βραζιλία: Δύο αγνοούμενοι μετά την κατολίσθηση σε παραπόταμο του Αμαζονίου
    Βραζιλία: Δύο αγνοούμενοι μετά την κατολίσθηση σε παραπόταμο του Αμαζονίου

    Καταστράφηκε ολοσχερώς το λιμάνι το οποίο εξυπηρετούσε σκάφη που μετέφεραν επιβάτες και εμπορεύματα

    Ένας 36χρονος και ένα εξάχρονο κοριτσάκι αγνοούνται μετά την κατολίσθηση που παρέσυρε λιμενική εγκατάσταση στη βραζιλιάνικη Αμαζονία, ανακοίνωσαν χθες Τρίτη οι τοπικές αρχές.
    Η κατολίσθηση σημειώθηκε τη Δευτέρα στις όχθες του Σολιμόες, ενός από τους κύριους παραπόταμους του Αμαζονίου. Κατέστρεψε ολοσχερώς το λιμάνι το οποίο εξυπηρετούσε σκάφη που μετέφεραν επιβάτες και εμπορεύματα στην πόλη Μανακαπουρού, περίπου 100 χιλιόμετρα από τη Μανάους – σημαντικό οικονομικό κέντρο στη βόρεια Βραζιλία.
    Δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν και δύο εξ αυτών εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

    Εντυπωσιακά πλάνα που κατέγραψε εικονολήπτης του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) αποτυπώνουν την έκταση της καταστροφής.

    Οι τοπικές αρχές εξήγησαν ότι η καταστροφή οφείλεται στη διάβρωση του εδάφους, την οποία επιδεινώνει η παρατεταμένη ξηρασία που πλήττει την Αμαζονία και αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Το Λα Νίνια φέρνει αλλαγή του καιρού – Η εκτίμηση για τον χειμώνα στην Ευρώπη
    Το Λα Νίνια φέρνει αλλαγή του καιρού – Η εκτίμηση για τον χειμώνα στην Ευρώπη

    Μετά το ακραίο φετινό καλοκαίρι, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας πήρε ανάσα δροσιάς τον Σεπτέμβριο. Και οι εκτιμήσεις για τον χειμώνα είναι ευοίωνες.

    Μετά το θερμότερο καλοκαίρι που έχει ζήσει ποτέ η Ελλάδα, ο Σεπτέμβριος έφερε ανακούφιση με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ανακοίνωσε την Τρίτη το Meteo. Εξαίρεση ήταν η Κρήτη και το Αιγαίο, όπου η ζέστη συνεχίστηκε.

    Σύμφωνα με μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις άλλων υπηρεσιών, οι οποίες πάσχουν πάντως από σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας, ο επερχόμενος χειμώνας στην Ευρώπη θα είναι ψυχρότερος από τον ασυνήθιστα ήπιο περυσινό χειμώνα, αν και θα κινηθεί πάνω από τον μέσο όρο.

    Στη νοτιοανατολική Ευρώπη αναμένονται σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, ενώ στη Σκανδιναβία, τη Γαλλία και τη Βρετανία ο χειμώνας θα είναι ψυχρότερος από ό,τι πέρυσι, σύμφωνα με εκτίμηση της μετεωρολογικής εταιρείας Maxar Technologies, την οποία επικαλείται το Bloomberg.

    Η Αθήνα, η οποία πέρασε το καλοκαίρι παρατεταμένο κύμα καύσωνα που συνοδεύτηκε από πυρκαγιές, δεν αποκλείεται να δει θερμοκρασίες έως 32 βαθμών στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με την εταιρεία Weather Services International.

    Το φετινό καλοκαίρι ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα από τότε που άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις το 1960

    Η αναμενόμενη υποχώρηση των θερμοκρασιών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο συνδέεται και με το μετεωρολογικό φαινόμενο Λα Νίνια, το αντίθετο του Ελ Νίνιο, με την μετακίνηση μιας μάζας θερμών επιφανειακών υδάτων από τον ανατολικό προς τον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

    Το Λα Νίνια επηρεάζει το παγκόσμιο κλίμα και τείνει να ρίχνει τη μέση παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία.

    Όπως ανέφερε τον περασμένο μήνα το αμερικανικό Κέντρο Κλιματικής Πρόβλεψης, υπάρχει πιθανότητα 83% να εκδηλωθεί Λα Νίνια την περίοδο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου.

    «Ένα ήπιο/μέτριο Λα Νίνια προβλέπεται για τον χειμώνα, κάτι που γενικά προμηνύει χαμηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες στη Δυτική Ευρώπη, οπότε περιμένουμε κάποια ψυχρά κύματα προς τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο» δήλωσε στο Bloomberg ο Άντριου Πεντρίνι, μετεωρολόγος της εταιρείας Atmospheric G2.

    Το πιο ζεστό καλοκαίρι

    Σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα που παρουσίασε στις αρχές Σεπτεμβρίου το Meteo, η μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το φετινό καλοκαίρι ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα από τότε που άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις το 1960.

    Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος του 2024 καταγράφηκαν ως οι θερμότεροι στα χρονικά για την Ελλάδα, ενώ ο Αύγουστος ως ο 2ος θερμότερος μετά από τον Αύγουστο του 2021.

    Το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου η μέση θερμοκρασία ξεπέρασε τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 κατά το εντυπωσιακό νούμερο των 2,9 βαθμών Κελσίου.

    Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας η απόκλιση έφτασε το επίπεδο των 4 βαθμών σε σχέση με τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020.

    Μακροπρόθεσμα από ο 1960 μέχρι το 2024 η μέση θερμοκρασία την περίοδο του καλοκαιριού παρουσιάζει άνοδο κατά 2,3 βαθμούς.

    Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Meteo που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο στην επιθεώρηση Atmosphere, μόνο τα τελευταία 30 χρόνια η μέση θερμοκρασία της Ελλάδας έχει αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, περισσότερο από ό,τι ο υπόλοιπος πλανήτης τα τελευταία 200 χρόνια.

    Η Ευρώπη είναι εξάλλου η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

    Τζακούζι η Μεσόγειος

    Τους 1,5 βαθμούς Κελσίου έφτασε και η άνοδος της θερμοκρασίας στα νερά της Μεσογείου τα τελευταία 30 χρόνια, δείχνει η μελέτη του Meteo που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Atmosphere.

    Το 2024 ήταν ακόμα μια χρονιά ζέστης για τη Μεσόγειο, καθώς η κλιματική αλλαγή συνδυάστηκε με το φαινόμενο Ελ Νίνιο που συνεχίστηκε τους πρώτους μήνες του έτους.

    Στο Θρακικό Πέλαγος, το Κεντρικό Ιόνιο και σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης και της Ρόδου, η άνοδος της θερμοκρασίας την περίοδο 1991-2020 ξεπερνά τους 2,0 βαθμούς Κελσίου.

    Μικρότερη άνοδος καταγράφεται αντίθετα σε περιοχές του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, δείχνει η ανάλυση που βασίστηκε σε δεδομένα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus.

    Το 2024 ήταν χρονιά-ρεκόρ για τη Μεσόγειο, καθώς η κλιματική αλλαγή συνδυάστηκε με το φαινόμενο Ελ Νίνιο που συνεχίστηκε τους πρώτους μήνες του έτους.

    Στις 15 Αυγούστου, η μέση επιφανειακή θερμοκρασία του νερού ανέβηκε στο ιστορικό ρεκόρ των 28,90 Κελσίου, θερμοκρασία που θυμίζει τζακούζι.

    Στο Ιόνιο η θερμοκρασία του νερού έφτασε τοπικά τους 29 βαθμούς, ενώ στο Αιγαίο το μελτέμι κράτησε τη θερμοκρασία στο κανονικό για την εποχή επίπεδο των 25 βαθμών.

    Οι οικολογικές επιπτώσεις του θαλάσσιου καύσωνα θα μπορούσαν να αποδειχθούν σημαντικές, δεδομένου ότι αρκετά είδη ψαριών, κοραλλιών, φυκών και θαλάσσιων φυτών μπορούν να επιζήσουν μόνο σε ένα στενό εύρος θερμοκρασιών.

    Το νέο ρεκόρ έρχεται εν μέσω μιας ακραίας χρονιάς που όπως φαίνεται θα είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

    Σύμφωνα με το Copernicus, όλοι οι μήνες από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι τον φετινό Ιούνιο ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες προηγούμενων ετών

    Σύμφωνα με μελέτη του 2020, η συχνότητα των θαλάσσιων καυσώνων έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 20 φορές λόγω της ανθρωπογενούς παγκόσμιας θέρμανσης.

    Πηγή: In.gr
  • Ουκρανία: Η χώρα κινδυνεύει να «παγώσει» τον χειμώνα - Έχει χάσει τα 2/3 της ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας
    Ουκρανία: Η χώρα κινδυνεύει να «παγώσει» τον χειμώνα - Έχει χάσει τα 2/3 της ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας

    Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά πως για την επιδιόρθωση και τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού δικτύου χρειάζονται γύρω στα 30 δισ. δολάρια

    Η Ουκρανία κινδυνεύει να παγώσει αυτόν τον χειμώνα μετά τις μαζικές καταστροφές σε ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς, που τέθηκαν στο στόχαστρο των ρωσικών στρατευμάτων, προειδοποιεί σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ), ο οποίος ανησυχεί επίσης για τη Μολδαβία και καλεί τις δυτικές χώρες να βοηθήσουν αυτές τις δύο χώρες.
    «Το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα επιβίωσε τους δύο τελευταίους χειμώνες (...) αλλά αυτός ο χειμώνας θα είναι, μακράν η πιο σκληρή μέχρι σήμερα δοκιμασία του», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΔΟΕ, Φατίχ Μπιρόλ σε έκθεση που δημοσιοποιείται σήμερα, ο οποίος εξέφρασε φόβους πως η αναγγελθείσα διακοπή στα τέλη του 2024 της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου από την Ουκρανία απειλεί τη Μολδαβία με σοβαρές ενεργειακές ελλείψεις.
    Μετά την απώλεια «των δύο τρίτων και πλέον» της ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή, ο ΔΟΕ προτείνει στην έκθεσή του αρκετές λύσεις που μπορούν γρήγορα να υιοθετηθούν για την επιδιόρθωση των σταθμών της χώρας που έχουν υποστεί ζημιές, έχουν καταστραφεί ή έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία.
    Η κατάσταση στην Ουκρανία «αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο επείγοντα προβλήματα ενεργειακής ασφάλειας στον κόσμο», προειδοποιεί η υπηρεσία με έδρα το Παρίσι.

    Ο ΔΟΕ πιέζει κυρίως τις ευρωπαϊκές χώρες να επισπεύσουν την «παράδοση εξοπλισμού και ανταλλακτικών» προκειμένου να επιδιορθωθούν οι σταθμοί που έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί, και να αυξηθεί η ικανότητα εισαγωγής ηλεκτρισμού και αερίου με προέλευση την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    ια το αέριο, η υπηρεσία εκτιμά πως η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Πολωνία θα πρέπει να εργαστούν μαζί με τις υπόλοιπες χώρες μέλη της ΕΕ προκειμένου να διατηρήσουν «μακροπρόθεσμα» την αύξηση της ικανότητας εξαγωγής που τους έχει δοθεί μετά τη ρωσική εισβολή.

    Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να ενισχυθεί «η φυσική ασφάλεια και η κυβερνοασφάλεια κρίσιμων υποδομών», κυρίως μέσω της κατασκευής προστατευτικών δομών κατά των drones στους ηλεκτρικούς σταθμούς. Ζητεί επίσης να επιταχυνθεί «η αποκέντρωση της ηλεκτροπαραγωγής».

    Πριν από τη ρωσική εισβολή, η Ουκρανία εξαρτιόταν από την πυρηνική ενέργεια για το 50% της ηλεκτροδότησής της, από σταθμούς άνθρακα για το 23% και από σταθμούς αερίου για το 9%.

    Ο ΔΟΕ εκτιμά το ποσό των χρημάτων που θα χρειαστεί για την επιδιόρθωση και τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού δικτύου «γύρω στα 30 δισ. δολάρια».

    Η υπηρεσία υπολογίζει ακόμη και το εύρος του μπλακάουτ που απειλεί την Ουκρανία τον χειμώνα: στο απόγειο του χειμώνα, η ζήτηση για ηλεκτρισμό μπορεί να φθάσει μέχρι τα 18,5 γιγαβάτ (GW). Όμως της λείπει παραγωγική ικανότητα 6GW, περίπου το ισοδύναμο της κατανάλωσης της Δανίας στο απόγειο της ζήτησης.

    Για τη θέρμανση, 18 θερμοηλεκτρικοί σταθμοί έχουν υποστεί ζημιές, καθώς και 815 εγκαταστάσεις και 354 χιλιόμετρα σωληνώσεων αστικής θέρμανσης. Μόνο γι' αυτό τον τομέα, το ύψος των ζημιών εκτιμάται στα 2,4 δισ. δολάρια.
    Στη Μολδαβία, επίσης, ο χειμώνας μπορεί να είναι δύσκολος, προβλέπει η υπηρεσία.

    Παρότι αυτή η μικρή χώρα δεν είναι εκτεθειμένη στους ρωσικούς βομβαρδισμούς όπως η Ουκρανία, εξαρτάται από τη Ρωσία για τα δύο τρίτα του εφοδιασμού της σε ηλεκτρισμό, καθώς ο κύριος σταθμός αερίου που την τροφοδοτεί βρίσκεται στην αυτονομιστική φιλορωσική μολδαβική περιοχή της Υπερδνειστερίας.

    Όμως η διακοπή της διέλευσης ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας μετά τις 31 Δεκεμβρίου «δημιουργεί σημαντική αβεβαιότητα για τις παραδόσεις αερίου στην περιοχή της Υπερδνειστερίας και για την ασφάλεια της ηλεκτροδότησης της Μολδανίας», σημειώνει η έκθεση.

    Η Ουκρανία ανακοίνωσε στα τέλη Αυγούστου την πρόθεσή της να μην ανανεώσει το συμβόλαιο που τη συνδέει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου με τη Ρωσία για τη διέλευση ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του εκτεταμένου δικτύου αγωγών της.

    Μια ενίσχυση των διασυνδέσεων με τις ευρωπαϊκές χώρες, σημειώνει ο ΔΟΕ, «είναι απαραίτητη προκειμένου να υποστηριχθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Μολδαβίας», που εργάζεται από την πλευρά της για μία διαφοροποίηση των υποδομών της, κυρίως αναπτύσσοντας την ηλιακή και αιολική ενέργεια.

    Η κατασκευή μιας νέας, τρίτης γραμμής υψηλής τάσης ανάμεσα στη Μολδαβία και τη Ρουμανία έχει εγκριθεί και «αναμένεται να λειτουργήσει το 2031» μετά τις άλλες δύο που προβλέπεται να λειτουργήσουν το 2025 και το 2027 (Βουλκανέστι-Κισινάου και Μπάλτι-Σουτσεάβα), υπενθυμίζει ο ΔΟΕ.

    Όμως αυτόν τον χειμώνα, η Μολδαβία θα εξαρτάται κυρίως από «γεννήτριες ντίζελ και αποθέματα ξυλείας για θέρμανση και από βιοκαύσιμα», αναφέρει ο ΔΟΕ.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SERGEY DOLZHENKO
  • ΗΠΑ: Νέες πυρκαγιές στην αμερικανική Δύση, εν μέσω καύσωνα
    ΗΠΑ: Νέες πυρκαγιές στην αμερικανική Δύση, εν μέσω καύσωνα

    Χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη, δεκάδες χιλιάδες σπίτια απειλούνται και αρκετοί δρόμοι έχουν κλείσει - Πάνω από 1.700 πυροσβέστες επιχειρούν

    Εν μέσω συναγερμού για καύσωνα, νέες πυρκαγιές σαρώνουν τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες οικογένειες να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι αμερικανικές αρχές.
    Κοντά στο Λος Άντζελες, η φωτιά που ονομάστηκε "Line Fire" έλαβε διαστάσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μετά την εκδήλωσή της την Πέμπτη. Έκαψε περισσότερα από 80.000 στρέμματα άγονης υπαίθρου και εξαπλώνεται σε περιοχή που βρίσκεται κοντά σε τουριστικά μέρη.
    Δεκάδες χιλιάδες σπίτια απειλούνται και αρκετοί δρόμοι έχουν κλείσει απέναντι στις τεράστιες φλόγες που εξαπλώνονται στους λόφους που είναι γεμάτοι θάμνους, παρά τις προσπάθειες 1.700 και πλέον πυροσβεστών.

    Μια άλλη πυρκαγιά, η "Bridge Fire", ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής. Έως το πρωί της Δευτέρας είχε κάψει 12.000 στρέμματα με αποτέλεσμα οι αρχές να εκδώσουν εντολές εκκένωσης.
    Ο επικίνδυνος καύσωνας που μαστίζει την περιοχή δυσχεραίνει τη μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες στο έδαφος και στον αέρα.

    Ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 43 βαθμούς σε πολλά μέρη της αμερικανικής Δύσης τις τελευταίες ημέρες. Και οι ριπές ανέμου επιταχύνουν την εξάπλωση των πυρκαγιών.
    "Προβλέπεται επικίνδυνη ζέστη για τουλάχιστον μία ακόμη ημέρα στη νότια Καλιφόρνια και σε ορισμένα μέρη στα νοτιοδυτικά", προειδοποίησε η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS).

    Ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα παραμείνει "υψηλός έως κρίσιμος σε ένα μεγάλο μέρος της περιοχής τις επόμενες δύο ημέρες", πρόσθεσε, επισημαίνοντας "τον συνδυασμό θερμοκρασιών άνω του μέσου όρου, της ξηρής βλάστησης και των ριπών ανέμου".

    Στη βόρεια Καλιφόρνια, μια άλλη πυρκαγιά μικρής έκτασης αλλά κοντά σε κατοικίες, ανάγκασε 4.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Η "Boyles Fire", κοντά στο Κλίαρλεϊκ, έχει ήδη κάψει 30 κτίρια και έχει καταστρέψει 50 οχήματα, σύμφωνα με τους τοπικούς πυροσβέστες.
    Στη γειτονική Νεβάδα, η φωτιά "Davis Fire" κατέστρεψε 65.000 στρέμματα βλάστησης κοντά στο Ρίνο. Τουλάχιστον 12.000 κάτοικοι του νότου αυτής της πόλης κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και δώδεκα κτίρια υπέστησαν ζημιές.

    Εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν δεκάδες άγρια άλογα να ξεφεύγουν από τις φλόγες.
    Η πυρκαγιά ανάγκασε τον Δημοκρατικό Τιμ Γουόλς, αντιπρόεδρο της Καμάλα Χάρις για τον Λευκό Οίκο, να ακυρώσει μια συνάντηση που είχε προγραμματίσει για το βράδυ της Δευτέρας στο Ρίνο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ APU GOMES
  • Βραζιλία - Συντριβή αεροσκάφους: Υπήρχε πρόβλημα στο σύστημα αποπαγοποίησης, λένε οι ερευνητές
    Βραζιλία - Συντριβή αεροσκάφους: Υπήρχε πρόβλημα στο σύστημα αποπαγοποίησης, λένε οι ερευνητές

    Τα μέλη του πληρώματος του επιβατικού αεροσκάφους το οποίο συνετρίβη την 9η Αυγούστου στη Βραζιλία με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 62 επιβαίνοντες ανέφερε λίγο πριν από το δυστύχημα πως υπήρχε πρόβλημα στο σύστημα αποπαγοποίησης.

    Αυτό προκύπτει από το προκαταρκτικό πόρισμα ερευνητών που παρουσιάστηκε χθες (7/9) για την συντριβή του δικινητήριου αεροπλάνου που κατασκευάζει η γαλλοϊταλική βιομηχανία ATR, η οποία ήταν η χειρότερη αεροπορική τραγωδία στη βραζιλιάνικη επικράτεια εδώ και 17 χρόνια.

    Το αεροσκάφος της Voepass εκτελούσε πτήση από την Κασκαβέλ, στην πολιτεία Παρανά (νότια), προς το διεθνές αεροδρόμιο Γκουαρούλιους στο Σαν Πάουλου.

    Συνετρίβη στη Βινιέντου, κάπου 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τη Σαν Πάουλου, στον κήπο συγκροτήματος κατοικιών, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τα 4 μέλη του πληρώματος και οι 58 επιβαίνοντες.

    Εντυπωσιακά βίντεο τα οποία τράβηξαν περίοικοι και τα οποία γνώρισαν τεράστια διάδοση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν το αεροσκάφος σε ελεύθερη πτώση ως το έδαφος. Το ATR 72 έπεσε 4.000 μέτρα μέσα σ’ ένα λεπτό.

    Σχεδόν έναν μήνα μετά το δυστύχημα, παρουσιάστηκε προκαταρκτικό πόρισμα της έρευνας που διενεργήθηκε από τις βραζιλιάνικες αρμόδιες αρχές. Σε αυτό επισημαίνεται ότι σε συζήτηση που κατέγραψε ο αποτυπωτής ήχων πιλοτηρίου, το ένα από τα δύο λεγόμενα μαύρα κουτιά, «τα μέλη του πληρώματος έκαναν λόγο για πρόβλημα στο σύστημα αποπαγοποίησης» των πτερύγων.

    «Πολύς πάγος» στα φτερά

    Ένα λεπτό προτού το αεροσκάφος αρχίσει να χάνει ύψος, ακούγεται ο συγκυβερνήτης να λέει πως είχε σχηματιστεί «πολύς πάγος» στα φτερά, εξήγησε το κέντρο ερευνών και πρόληψης αεροναυτικών ατυχημάτων της Βραζιλίας (CENIPA). Το πόρισμα υπογραμμίζει επίσης πως η πτήση γινόταν σε «ακραίες συνθήκες σχηματισμού πάγου».

    Ωστόσο ο Μαρσέλου Μορένου, στέλεχος του CENIPA, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως ακόμη δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί πως το δυστύχημα οφειλόταν στο πρόβλημα του συστήματος αποπαγοποίησης.

    «Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ορίσουμε την κατεύθυνση της έρευνας» για τα αίτια της συντριβής, επέμεινε.

    Σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Βραζιλίας και με τη CENIPA, το αεροσκάφος, που είχε τεθεί σε υπηρεσία αρχικά το 2010, συμμορφωνόταν προς όλους τους ισχύοντες κανονισμούς και είχε όλες τις απαιτούμενες άδειες.

    Η Voepass, που ιδρύθηκε το 1995, αρχικά με διακριτικό τίτλο Passaredo, διαθέτει στόλο 15 αεροσκαφών κι έχει το τέταρτο μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς πτήσεων εσωτερικού της Βραζιλίας, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία.

    Η πιο πρόσφατη μεγάλη αεροπορική τραγωδία στη Βραζιλία είχε γίνει το 2007, όταν Airbus A320 του βραζιλιάνικου αερομεταφορέα TAM βγήκε από τον διάδρομο μετά την προσγείωση στο αεροδρόμιο Κονγκόνιας του Σαν Πάουλου κι έπεσε πάνω σε αποθήκη φορτίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 187 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος και άλλοι 12 άνθρωποι στο έδαφος.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Isaac Fontana

  • Επικίνδυνος καύσωνας στην Καλιφόρνια: «Φούρνος» το Λος Άντζελες, με τον υδράργυρο κοντά στους 50 βαθμούς
    Επικίνδυνος καύσωνας στην Καλιφόρνια: «Φούρνος» το Λος Άντζελες, με τον υδράργυρο κοντά στους 50 βαθμούς

    Για επικίνδυνο κύμα καύσωνα στην Καλιφόρνια και σε περιοχές των νοτιοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποιεί η αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, την ώρα που το Λος Άντζελες έχει μετατραπεί σε φούρνο, με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται στους σχεδόν 50 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια της ημέρας και πάνω από 30 τη νύχτα.

    Όλα δείχνουν ότι «θα κάνει επικίνδυνη ζέστη το Σαββατοκύριακο και σε ορισμένες περιοχές την επόμενη εβδομάδα», ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS).

    «Μην κάνετε πεζοπορία ή καμία άλλη σωματική δραστηριότητα εκτός από πολύ νωρίς την ημέρα και ακόμη και τότε με εξαιρετική προσοχή» προειδοποίησε.

    Αποπνικτική ζέστη το ΣΚ στο Λος Άντζελες

    Με τον καύσωνα να πολιορκεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, το Λος Άντζελες, το θερμόμετρο ανεβαίνει και σύμφωνα με προβλέψεις σε ορισμένες περιοχές εντός και γύρω από τη μητρόπολη της Δυτικής Ακτής ενδέχεται να εκτιναχθεί στους 48 βαθμούς Κελσίου, ενώ αναμένονται τουλάχιστον 43 βαθμοί σήμερα Παρασκευή. Ακόμη και τη νύχτα η θερμοκρασία δεν αναμένεται να πέσει κάτω από τους 32 βαθμούς.

    H NWS εξέδωσε επίσης μια προειδοποίηση για τις αγροτικές περιοχές γύρω από το Λος Άντζελες, συμπεριλαμβανομένης της οροσειράς βόρεια της Σάντα Μόνικα, όπου η ζέστη και η χαμηλή υγρασία αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι καύσωνες δεν είναι ασυνήθιστα φαινόμενα αυτή την εποχή του χρόνου στην έρημο των νοτιοδυτικών ΗΠΑ. Ωστόσο, οι ειδικοί βλέπουν την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή ως την αιτία για πιο ακραίες καιρικές συνθήκες, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε συχνότερες και σοβαρότερες δασικές πυρκαγιές.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JOHN G. MABANGLO

  • Ιστορικών διαστάσεων ξηρασία πλήττει τη Βραζιλία
    Ιστορικών διαστάσεων ξηρασία πλήττει τη Βραζιλία

    Η Βραζιλία βιώνει τη χειρότερη ξηρασία της «εδώ και τουλάχιστον 70 χρόνια», εξαιτίας «της συσσωρευμένης έλλειψης βροχοπτώσεων» από τα τέλη της περυσινής χρονιάς

    Περισσότερες από χίλιες κοινότητες στη Βραζιλία βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας της πολύ χαμηλής υγρασίας που συγκρίνεται με αυτή ερήμων όπως η Σαχάρα, σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα αντιμετωπίζει ιστορικών διαστάσεων ξηρασία και διαδοχικές πυρκαγιές.

    Οι ζώνες που πλήττονται βρίσκονται κυρίως στην κεντρική περιφέρεια της χώρας, ιδιαίτερα στην Μπραζίλια, και στο νοτιοανατολικό τμήμα της, στις πολύ πυκνοκατοικημένες πολιτείες του Σάο Πάολο και της Μίνας Ζεράις.

    Το ποσοστό της υγρασίας είναι εκεί κάτω από 12%, δηλαδή κάτω από το όριο που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποιούνται από το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας Inmet.

    Πρόκειται για μια «πολύ επικίνδυνη» κατάσταση, σύμφωνα μ’ αυτό το δημόσιο οργανισμό, επειδή δημιουργεί «μεγάλο κίνδυνο να εκδηλωθούν δασικές πυρκαγιές», αλλά και «για την υγεία», καθώς οι κάτοικοι εκτίθενται σε «πνευμονικές ασθένειες» ή «πονοκεφάλους».

    Σε δεκάδες κοινότητες, το ποσοστό υγρασίας έπεσε κάτω από το όριο του 10%, φθάνοντας ακόμα και στο 7%.

    Πρόκειται για ένα επίπεδο «εξίσου χαμηλό» με το επίπεδο της υγρασίας στη Σαχάρα, λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άνα Πάουλα Κούνια, ερευνήτρια στο Εθνική Κέντρο για την Παρακολούθηση Φυσικών Καταστροφών (Cemaden).

    «Πλαίσιο πολύ ευνοϊκό για νέες φωτιές»

    Σύμφωνα με την ίδια, η Βραζιλία βιώνει τη χειρότερη ξηρασία της «εδώ και τουλάχιστον 70 χρόνια», εξαιτίας «της συσσωρευμένης έλλειψης βροχοπτώσεων» από τα τέλη της περυσινής χρονιάς.

    Η χώρα πλήττεται εδώ και μήνες από ένα κύμα μεγάλης έκτασης πυρκαγιών στην Αμαζονία (βόρεια), όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη, στο Παντανάλ (κεντροδυτικά) και πιο πρόσφατα στην πολιτεία του Σάο Πάολο (νοτιοανατολικά).

    Τεράστια σύννεφα καπνού προερχόμενα απ’ αυτές τις πυρκαγιές έχουν καλύψει μεγάλες πόλεις όπως η πρωτεύουσα Μπραζίλια, όπου δεν έχει βρέξει εδώ και 130 ημέρες.

    Ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, σφοδρών ανέμων και χαμηλής υγρασίας δημιουργεί ένα «πλαίσιο πολύ ευνοϊκό για νέες φωτιές», προειδοποίησε η υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας Μαρίνα Σίλβα, σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Μόνο δύο από τα 27 εδάφη που αποτελούν τη Βραζιλία «δεν πλήττονται σοβαρά από μεγάλες ελλείψεις ύδατος», δήλωσε.

    Ελ Νίνιο

    Στη διάρκεια συνεδρίασης χθες, Τετάρτη, στη Γερουσία, η Μαρίνα Σίλβα προειδοποίησε ότι το Παντανάλ, ο μεγαλύτερος υγροβιότοπος του κόσμου και καταφύγιο βιοποικιλότητας, μπορεί να έχει εξαφανισθεί «μέχρι το τέλος του αιώνα», αν η ξηρασία επιμείνει και αυτά τα κλιματικά φαινόμενα «γίνουν όλο και πιο σοβαρά και συχνά».

    Η Βραζιλία αντιμετώπισε το Μάιο άλλη μια κλιματική κρίση, όταν μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στο νότο της χώρας από πλημμύρες που στοίχισαν τη ζωή σε 180 ανθρώπους.

    Η επιστημονική κοινότητα αποδίδει αυτά τα ακραία κλιματικά γεγονότα στο μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο που συνδέεται με την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

    Στα τέλη του 2025, η Βραζιλία θα φιλοξενήσει στην πόλη Μπελέμ της Αμαζονίας την COP30, τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα.

    Πηγή: Ιn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RAPHAEL ALVES

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο