Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2023 07:07

Βραζιλία: Τουλάχιστον 31 νεκροί από κυκλώνα - Βούλιαξαν ολόκληρες κωμοπόλεις (video)

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο κυκλώνας που έπληξε τη νότια Βραζιλία στην αρχή της εβδομάδας έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 31 ανθρώπων, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των τοπικών αρχών, ενώ εκφράζονται φόβοι για ακόμα περισσότερους.

«Δυστυχώς έχουμε 31 επιβεβαιωμένους θανάτους επί του παρόντος. Ωστόσο δεδομένης της κατάστασης, ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω», δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, Εντουάρτο Λέιτε, σύμφωνα με τον οποίο η περιφέρεια αυτή βιώνει «το χειρότερο καιρικό φαινόμενο στην ιστορία της».

Βραζιλία: Δεκάδες χιλιάδες πλήττονται από τη Δευτέρα

Περισσότεροι από 52.000 άνθρωποι από 67 πόλεις της πολιτείας αυτής πλήττονται από τη Δευτέρα από τις καταρρακτώδεις βροχές, οι οποίες προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις. Περισσότεροι από 4.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Εκατοντάδες πυροσβέστες και αστυνομικοί, καθώς και εθελοντές, μετέχουν σήμερα στις επιχειρήσεις διάσωσης ανθρώπων που παραμένουν απομονωμένοι και διάνοιξης της πρόσβασης σε ορισμένες περιοχές.

«Εφαρμόζουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να βοηθήσουμε το Ρίο Γκράντε ντο Σουλ να βγει από αυτή τη θλιβερή κατάσταση», έγραψε στην πλατφόρμα X ο υπουργός Περιφερειακής Ολοκλήρωσης Πάουλο Πιμέντα, ο οποίος πέταξε πάνω από τις κατεστραμμένες περιοχές μαζί με τον υπουργό Περιφερειακής Ολοκλήρωσης και Ανάπτυξης Βαλντέζ Γκοέζ.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την αποστολή ελικοπτέρων προκειμένου να ενισχυθούν οι αποστολές διάσωσης.

Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνεται μια γυναίκα που μεταφερόταν με ελικόπτερο αλλά έπεσε σε ποτάμι όταν έσπασε το καλώδιο στον οποίο κρεμόταν.

Βραζιλία: Τα περισσότερα θύματα από τη πόλη Μουσούμ

Η πόλη με τα περισσότερα θύματα έως τώρα είναι η Μουσούμ, μια κωμόπολη 5.000 κατοίκων όπου 15 σοροί βρέθηκαν την Τρίτη και της οποίας το 85% του εδάφους καλύφθηκε όταν πλημμύρισε ο ποταμός Τακουαρί.

Οι τοπικές αρχές προειδοποιούν ότι μπορεί να σημειωθούν και άλλες καταστροφές στην περιοχή, καθώς νέες βροχοπτώσεις αναμένονται την Πέμπτη.

Η Βραζιλία έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από φονικές κακοκαιρίες, η διασύνδεση των οποίων με την κλιματική αλλαγή δεν αποκλείεται από τους ειδικούς.

Οι επιπτώσεις είναι ακόμη πιο καταστροφικές σε ένα πλαίσιο ανεξέλεγκτης αστικοποίησης και πολλών φτωχών πληθυσμών που διαμένουν σε επισφαλείς κατοικίες στην πλαγιά του λόφου.

Τουλάχιστον 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Φεβρουάριο από πλημμύρες και κατολισθήσεις τις οποίες προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές στην πολιτεία του Σάο Πάολο, στη νοτιοανατολική Βραζιλία.

Σχεδόν 9,5 εκατομμύρια από τους 203 εκατομμύρια κατοίκους της Βραζιλίας ζουν σε περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες ή κατολισθήσεις.

Πηγή: Iefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Daniel Marenco

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2023 09:48

Σχετικά Άρθρα

  • Οι δέκα πιο φονικοί κυκλώνες στον κόσμο τον 21ο αιώνα - Δείτε το infographic
    Οι δέκα πιο φονικοί κυκλώνες στον κόσμο τον 21ο αιώνα - Δείτε το infographic

    Τις πληγές του εξακολουθούν να μετράνε οι κάτοικοι της Φλόριντα από τον τυφώνα «Μίλτον» που σάρωσε την περιοχή προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων και τεράστιες καταστροφές, την ώρα που μόλις πριν λίγα 24ωρα ο κυκλώνας «Όσκαρ» χτυπούσε ανελέητα την Κούβα στοιχίζοντας τη ζωή σε επτά πολίτες.

    Τι είναι και πώς προκαλούνται, όμως, αυτά τα φαινόμενα και πόσο καταστροφικά μπορούν να αποβούν;

    Τροπικός κυκλώνας ή τυφώνας ονομάζεται ένα σύστημα θύελλας με κλειστή περιστροφική (κυκλωνική) κυκλοφορία γύρω από ένα ήρεμο κέντρο χαμηλής βαρομετρικής πίεσης, γνωστό ως μάτι του κυκλώνα.

    Τα συστήματα αυτά δημιουργούνται πάνω από θερμούς ωκεανούς ή μεγάλες θάλασσες υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αλλά ποτέ πάνω από στεριές, και όταν φτάνουν σε ψυχρότερα νερά ή στη στεριά, διαλύονται. Παράγουν ισχυρές καταιγίδες και εξαιρετικά σφοδρούς ανέμους και αποτελούν τους μεγαλύτερους μετεωρολογικούς κινδύνους των ναυτιλλομένων στις τροπικές θάλασσες, καθώς και των πληθυσμών των παράκτιων περιοχών που πλήττονται από αυτά.

    Ανά τα χρόνια, οι κυκλώνες έχουν προκαλέσει ανείπωτες καταστροφές και δεκάδες ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, με τους ανθρώπους να μην έχουν που να βρουν καταφύγιο.

    Ποιοι είναι οι πιο φονικοί κυκλώνες του αιώνα που διανύουμε;

    tyfonas.jpg

    Ο κυκλώνας Ναργκίς ήταν ένας ισχυρός κυκλώνας και η χειρότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της Μιανμάρ. Ο τυφώνας σχηματίστηκε στις 27 Απριλίου 2008 στο Κόλπο της Βεγγάλης και έφτασε στη Μιανμάρ στις 2 Μαΐου. Τα επίσημα στοιχεία έχουν καταγράψει 138.373 θανάτους, ωστόσο διάφορες θεωρίες κάνουν λόγο για περισσότερα θύματα και κατηγορούν την κυβέρνηση πως σταμάτησε τις επίσημες μετρήσεις όταν οι νεκροί ξεπέρασαν τις 138.000 χιλιάδες, για να αποφύγει μια πιθανή πτώση της.

    Ο τυφώνας Χαϊγιάν (Haiyan) ή Γιολάντα (Yolanda), όπως είναι γνωστός στις Φιλιππίνες το 2013, είναι ανεπίσημα ο ισχυρότερος τροπικός τυφώνας, ο οποίος πέρασε από στεριά, με ταχύτητες ανέμου που έφτασαν τα 315 χιλιόμετρα την ώρα. Μέχρι τις 29 Νοεμβρίου είχαν καταγραφεί μόνο στις Φιλιππίνες 5.598 νέκροι και συνολικά στην περιοχή 6.352 κατατάσσοντάς τον ως η φονικότερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει την περιοχή.

    Η κακοκαιρία Ντάνιελ ήταν ακραίο καιρικό φαινόμενο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που έπληξε αρχικά την Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Τουρκία και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Λιβύη, προκαλώντας επίσης ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα τεράστιες υλικές καταστροφές και τον θάνατο τουλάχιστον 11.500 ανθρώπων, μετά τη ρήξη δύο φραγμάτων, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Λιβύη εξακολουθούν να αγνοούνται. Οι θάνατοι υπολογίζονται από 5.951 μέχρι και 24.000.

    Η εξαιρετικά σοβαρή κυκλωνική καταιγίδα Sidr ήταν ένας τροπικός κυκλώνας που είχε ως αποτέλεσμα μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στο Μπαγκλαντές. Υπολογίζεται ότι προκάλεσε τουλάχιστον 3.447 θανάτους.

    Ο τυφώνας Μαρία ήταν ένας αποδυναμωμένος τροπικός κυκλώνας που έπληξε τη Δομινίκα ως τυφώνας κατηγορίας 5, το Πουέρτο Ρίκο ως τυφώνας κατηγορίας 4 και τη Βόρεια Καρολίνα και τμήματα του Ατλαντικού Ωκεανού. Άφησε στις Μικρές Αντίλλες 3.059 νεκρούς.

    Ο τυφώνας Jeanne ήταν ο πιο θανατηφόρος τροπικός κυκλώνας στη λεκάνη του Ατλαντικού από τον Mitch το 1998 και ο πιο θανατηφόρος τροπικός κυκλώνας παγκοσμίως το 2004. Χάθηκαν εξαιτίας του 3.037 άνθρωποι.

    Ο τυφώνας Bopha, γνωστός στις Φιλιππίνες ως Super Typhoon Pablo, ήταν ο ισχυρότερος τροπικός κυκλώνας που έχει καταγραφεί ποτέ που έπληξε ποτέ το νησί Μιντανάο των Φιλιππίνων, φτάνοντας στην ξηρά ως σούπερ τυφώνας κατηγορίας 5 και στοιχίζοντας τη ζωή σε 1.901 πολίτες.

    Ο τυφώνας Stan ήταν ο πιο θανατηφόρος τροπικός κυκλώνας της εποχής των τυφώνων του Ατλαντικού το 2005 και άφησε πίσω του 1.668 θύματα στην Κεντρική Αμερική.

    Ο τυφώνας Γουίνι, γνωστός στις Φιλιππίνες ως Τυφώνας Ιμπιάνγκ το 2004 ήταν ο πιο καταστροφικός τροπικός κυκλώνας που έπληξε σημαντικές κινεζικές επαρχίες τα τελευταία 200 χρόνια. Σε αυτόν σκοτώθηκαν 1.593 θάνατοι όπως και στον κυκλώνα Ιντάι που χτύπησε τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι, τη Μαδαγασκάρη και τη Ζιμπάμπουε.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Κυκλώνας Όσκαρ: 7 νεκροί και εκτεταμένες ζημιές στην Κούβα - Αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση
    Κυκλώνας Όσκαρ: 7 νεκροί και εκτεταμένες ζημιές στην Κούβα - Αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση

    Η ηλεκτροδότηση συνέχιζε να αποκαθίσταται στην Κούβα, όπου πάνω από το 70% του πληθυσμού είχε πλέον ξανά ρεύμα, τέσσερις ημέρες μετά την τεχνική βλάβη που προκάλεσε κρίση, την οποία επέτεινε το πλήγμα του κυκλώνα Όσκαρ, ο οποίος άφησε πίσω του εκτεταμένες καταστροφές και επτά νεκρούς.

    Το νησί των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετώπισε κρίση από την Παρασκευή, εξαιτίας της γενικής διακοπής της ηλεκτροδότησηςκαι του περάσματος του Όσκαρ, κυκλώνα κατηγορίας 1, που έπληξε το ανατολικό τμήμα του την Κυριακή και προχθές Δευτέρα.

    Την Τρίτη ο κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ ενημέρωσε μέσω X ότι ο απολογισμός των θυμάτων εξαιτίας του πλήγματος του κυκλώνα ανήλθε σε επτά νεκρούς στην επαρχία Γουαντάναμο.

    Πέρα από τους έξι ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην κοινότητα Σαν Αντόνιο ντελ Σουρ, «ενημερωθήκαμε πως έχασε τη ζωή του άλλος ένας άνθρωπος στην Ιμίας», γειτονική κοινότητα, διευκρίνισε ο αρχηγός του κράτους.

    Ιστορικές πλημμύρες

    Στις δυο πόλεις καταγράφηκαν πλημμύρες «επιπέδου χωρίς ιστορικό προηγούμενο» καθώς έπεσαν 366 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, κατά τις αρχές. Οροφές κτιρίων διαλύθηκαν εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων, σπίτια καταστράφηκαν, στύλοι του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού και δέντρα ξεριζώθηκαν.

    Ο κυκλώνας Όσκαρ, που έφθασε το βράδυ της Κυριακής πάνω από το έδαφος της Κούβας, με ριπαίους ανέμους που έφθαναν τα 130 χιλιόμετρα την ώρα, υποβαθμίστηκε κατόπιν σε τροπική καταιγίδα και τελικά απομακρύνθηκε από την κουβανική επικράτεια προχθές Δευτέρα το βράδυ. Οι αρχές ήραν τον συναγερμό χθες.

    Παράλληλα, οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης συνεχίζονται στη νήσο. Χθες το πρωί «το 70,89% των πελατών» είχε ρεύμα, ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας της Κούβας μέσω X.

    Οι ανατολικές επαρχίες Γουαντάναμο και Σαντιάγο ντε Κούμπα είναι αυτές όπου η διαθεσιμότητα παραμένει χαμηλότερη. Η αποκατάσταση της υπηρεσίας στο δυτικό τμήμα της νήσου, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Αβάνα, έχει φθάσει το 95%, ενώ στην κεντρική χώρα κυμαίνεται από το 40 ως το 60%.

    Την Παρασκευή, βλάβη στον κυριότερο θερμοηλεκτρικό σταθμό της χώρας, στην επαρχία Ματάνσας (δυτικά), προκάλεσε πλήρη κατάρρευση του δικτύου.

    Πάντως το βράδυ της Δευτέρας, στην πρωτεύουσα σχεδόν όλοι οι κάτοικοι (2 εκατ.) είχαν ξανά ρεύμα, σύμφωνα με τις αρχές. Διάφορες δραστηριότητες κι η κυκλοφορία ξανάρχισαν.

    Οι χρόνιες βλάβες του συστήματος παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού, οι υποδομές του οποίου είναι σε κακή κατάσταση, πυροδότησαν τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουλίου του 2021 στην Κούβα. Μη κυβερνητική οργάνωση, η 11J, που έχει την έδρα της εκτός της νήσου, έκανε λόγο για «28 διαδηλώσεις στη χώρα τις τελευταίες ημέρες».

    Η Κούβα βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων τριάντα χρόνων: αντιμετωπίζει ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων και ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Yander Zamora
  • Κυκλώνας Όσκαρ: Σαρώνει την Κούβα - Τουλάχιστον 6 νεκροί
    Κυκλώνας Όσκαρ: Σαρώνει την Κούβα - Τουλάχιστον 6 νεκροί

    Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κούβα εξαιτίας του σαρωτικού περάσματος του κυκλώνα Όσκαρ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.

    «Δυστυχώς, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες, χάθηκαν έξι ανθρώπινες ζωές στην κοινότητα Σαν Αντόνιο ντελ Σουρ», στην επαρχία Γουαντάναμο (ανατολικά), δήλωσε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

    Σαρωτικό το πέρασμα του κυκλώνα

    Ο τυφώνας σάρωσε το ανατολικό τμήμα της χώρας, με θυελλώδεις ανέμους και σφοδρότατες βροχοπτώσεις που ξερίζωσαν δέντρα και προκάλεσαν πολλά προβλήματα.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YANDER ZAMORA
  • Βραζιλία: Ανακαλύφθηκε ένα από τα αρχαιότερα απολιθώματα δεινοσαύρων που έχουν βρεθεί ποτέ
    Βραζιλία: Ανακαλύφθηκε ένα από τα αρχαιότερα απολιθώματα δεινοσαύρων που έχουν βρεθεί ποτέ

    Το απολίθωμα Gondwanax paraisensis ανακαλύφθηκε σε ένα πέτρωμα που χρονολογείται στην Τριαδική περίοδο, μεταξύ 252 και 201 εκατομμυρίων ετών πριν

    Ένα απολίθωμα, που οι ειδικοί κατατάσσουν ανάμεσα στα αρχαιότερα που έχουν βρεθεί ποτέ, θα μπορούσε να βοηθήσει σε μια πιο ολοκληρωμένη θεωρία για την ζωή και την εξέλιξη των δεινοσαύρων.
    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Independent, επιστήμονες στη Βραζιλία και το πανεπιστήμιο Federal University of Santa Maria ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του αρχαίου ερπετού που χρονολογείται πριν από περίπου 237 εκατομμύρια χρόνια. Πρόκειται για ένα απολίθωμα με την ονομασία Gondwanax paraisensis, ένα τετράποδο ερπετό στο μέγεθος ενός μικρού σκύλου με μακριά ουρά. Είχε μήκος περίπου ένα μέτρο και βάρος μεταξύ τριών και έξι κιλών, το οποίο κυρίως ζούσε σε ζεστά κλίματα.
    Το απολίθωμα έχει ταυτοποιηθεί ως ένας νέος σιλεσαυρίδης, μια εξαφανισμένη ομάδα ερπετών. Οι παλαιοντολόγοι συζητούν αν οι σιλεσαυρίδες ήταν πραγματικοί δεινόσαυροι ή ενδεχομένως ένας πρόδρομος των πλασμάτων που κάποτε κυριαρχούσαν στη Γη, είπαν οι ειδικοί σε ανακοίνωσή τους τους τη Δευτέρα.
    «Η κατανόηση των χαρακτηριστικών αυτών των οργανισμών θα μπορούσε να ρίξει φως στο τι ήταν καθοριστικό για την εξελικτική επιτυχία των δεινοσαύρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Το απολίθωμα Gondwanax paraisensis, που ανακαλύφθηκε σε ένα πέτρωμα που χρονολογείται στην Τριαδική περίοδο, μεταξύ 252 και 201 εκατομμυρίων ετών πριν, προέρχεται από την εποχή που πρωτοεμφανίστηκαν οι δεινόσαυροι καθώς και τα θηλαστικά, οι κροκόδειλοι, οι χελώνες και οι βάτραχοι.

    Το 2014, ο γιατρός Pedro Lucas Porcela Aurelio βρήκε το απολίθωμα στην πόλη Paraiso do Sul στην νοτιότερη πολιτεία Rio Grande do Sul της Βραζιλίας. Το δώρισε σε ένα τοπικό πανεπιστήμιο το 2021, δίνοντας το έναυσμα για τρία χρόνια έρευνας.

    Η ανακάλυψη περιγράφεται λεπτομερώς σε άρθρο του παλαιοντολόγου Rodrigo Temp Müller που δημοσιεύθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα στο επιστημονικό περιοδικό Gondwana Research. «Το πιο σημαντικό μέρος αυτού του ευρήματος είναι η ηλικία του», δήλωσε ο Müller σε συνέντευξή του. «Επειδή είναι τόσο παλιό, μας δίνει στοιχεία για το πώς πρωτοήρθαν στη Γη οι δεινόσαυροι». Πρόσθεσε ότι τα λείψανα ήταν καλυμμένα από ένα παχύ στρώμα βράχου όταν δωρίστηκαν από τον Aurelio και αρχικά ήταν ορατά μόνο τμήματα των σπονδύλων.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού: Τεράστιες οι καταστροφές στα ελαιόδεντρα
    Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού: Τεράστιες οι καταστροφές στα ελαιόδεντρα

    Για τις τεράστιες καταστροφές που έχουν υποστεί τα ελαιόδεντρα της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Πύλου-Νέστορος από την παρατεταμένη ανομβρία και τους καύσωνες του καλοκαιριού παρεμβαίνει με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας.

    «Σε πολλές περιπτώσεις», εξηγεί, «γίνεται λόγος ακόμη και για ζημιά που φτάνει στο 100% της παραγωγής. Με τη ζημιά να γίνεται μεγαλύτερη όσο συνεχίζονται η ανομβρία και η ζέστη.

    Απαιτούμε να γίνει άμεσα καταγραφή της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν στο 100% και άμεσα οι παραγωγοί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

    Είναι πρόκληση η κυβέρνηση να δίνει χωρίς καμία καθυστέρηση δισεκατομμύρια ευρώ σε βιομήχανους, εφοπλιστές, κλινικάρχες αεροπορικές εταιρείες, και τους αγρότες να τους αποζημιώνει μετά ένα χρόνο, δίνοντας ψίχουλα και όχι στο 100% της ζημιάς, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις να μην αποζημιώνει καθόλου.

    Ζητάμε την αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση».

    Πηγή: TharrosNews.gr

  • Απόλυτη καταστροφή άφησε πίσω του ο τυφώνας Μίλτον: Καρέ-καρέ η επόμενη μέρα στη Φλόριντα
    Απόλυτη καταστροφή άφησε πίσω του ο τυφώνας Μίλτον: Καρέ-καρέ η επόμενη μέρα στη Φλόριντα

    Σαρωτικό ήταν το πέρασμα του τυφώνα Μίλτον από τη Φλόριντα. Ο τυφώνας άφησε πίσω του τουλάχιστον 16 νεκρούς, δρόμους που έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και ισοπεδωμένα σπίτια και δημόσιες υποδομές στην περιοχή Τάμπα.

    Τα συνεργεία συνεχίζουν να επιχειρούν για να διασώσουν άτομα, που ίσως παραμένουν εγκλωβισμένα στα συντρίμμια. Την ίδια ώρα, περίπου 2,5 εκατ. σπιτονοικυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμαστην πολιτεία, με τις εταιρείας ενέργειας να δουλεύουν για την αποκατάσταση του.

    Μια από τις πιο δραματικές στιγμές ήταν όταν αστυνομικοί στο Χίλσμπορο, ανέβασαν στη βάρκα τους ένα 14χρονο αγόρι, που επέπλεε σε ένα κομμάτι από φράχτη.

    Στον κόλπο του Μεξικό ελικόπτερο της ακτοφυλακής διέσωσε έναν άνδρα, που από τη στιγμή που η βάρκα του παρασύρθηκε από τα ορηματικά νερά, επέπλεε πάνω σε ένα φορητό ψυγειάκι. Σύμφωνα με την υπηρεσία ο άνδρας επέζησε από ανέμους ταχύτητάς 121-145 χλμ την ώρα και κύματα ύψους 7,6 μέτρων.

    Οι Αρχές είχαν χαρακτηρίσει τον Μίλτον τυφώνα του αιώνα, ωστόσο, ευτυχώς, φτάνοντας στη Φλόριντα εξασθένησε σε τυφώνα κατηγορίας 3. Πλέον έχει κατευθυνθεί στον Ατλαντικό Ωκεανό.
    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
  • Απόλυτη καταστροφή άφησε πίσω του ο τυφώνας Milton στη Φλόριντα - 15 νεκροί, εκατομμύρια χωρίς ρεύμα (video drone)
    Απόλυτη καταστροφή άφησε πίσω του ο τυφώνας Milton στη Φλόριντα - 15 νεκροί, εκατομμύρια χωρίς ρεύμα (video drone)

    Σαρωτικό ήταν το πέρασμα του Μίλτον από τις παράκτιες περιοχές - Oι άνεμοι στη Φλόριντα παραμένουν ισχυροί, ειδικά κατά μήκος της ανατολικής ακτής

    Η Φλόριντα μετρά τις πληγές της καθώς ξεκίνησε η αποτίμηση των καταστροφών που προκάλεσε ο τυφώνας Μίλτον, με τις αρχές να αναμένουν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί τις επόμενες ώρες.
    Ο αριθμός των νεκρών από το πέρασμα του τυφώνα Μίλτον αυξήθηκε σε τουλάχιστον 15, μετά την ανακοίνωση ενός ακόμα θανάτου στην κομητεία Πολκ της Φλόριντα, η οποία βρίσκεται ανατολικά της Τάμπα.
    Σαρωτικό ήταν το πέρασμα του Μίλτον από τις παράκτιες περιοχές, καθώς η Σαρασότα, το Φορτ Μάγιερς και η Βενετία υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το κύμα καταιγίδας, που έφτασε τα 3 μέτρα. Παράλληλα, ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν κτίρια, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων της τοπικής αστυνομίας, ενώ άνεμοι ταχύτητας 193 χλμ./ώρα μετέτρεψαν αυτοκίνητα, δέντρα και αντικείμενα σε επικίνδυνα βλήματα.
    Δείτε βίντεο drone - Οι καταστροφές που άφησε πίσω του ο Milton

    Ο τυφώνας Μίλτον, αφού διέσχισε τη Φλόριντα, εξασθένησε ραγδαία στα ψυχρότερα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού και πλέον έχει χάσει τα τροπικά του χαρακτηριστικά. Το φαινόμενο ονομάζεται πλέον "μετατροπικό σύστημα Μίλτον" και έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε μικρή ύφεση, αρκετά ανατολικά των ακτών της Φλόριντα.

    Παρά την απομάκρυνσή του, οι άνεμοι στη Φλόριντα παραμένουν ισχυροί, ειδικά κατά μήκος της ανατολικής ακτής. Ωστόσο, αναμένεται να υποχωρήσουν μέσα στην ημέρα της Παρασκευής, με τον καιρό να παραμένει γενικά ξηρός για το μεγαλύτερο μέρος της πολιτείας τις επόμενες ημέρες.

    Παρόλο που η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί, υπάρχει πιθανότητα για τοπικές βροχοπτώσεις την Παρασκευή στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Φλόριντα, οι οποίες σε ορισμένα σημεία μπορεί να είναι ισχυρές και να συνοδεύονται από καταιγίδες.

    Περισσότερα από δύο εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις είναι χωρίς ρεύμα και χιλιάδες άνθρωποι έχουν διασωθεί από πλημμυρισμένες περιοχές

    Συγκλονιστικές επιχειρήσεις διάσωσης

    Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται με τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, να επιβεβαιώνει πως έχουν ήδη σωθεί 340 άτομα και 49 κατοικίδια.
    Σημαντική ήταν η διάσωση ενός 14χρονου αγοριού, το οποίο βρέθηκε να επιπλέει πάνω σε κομμάτι φράχτη στα πλημμυρισμένα νερά.

    Σε άλλη επιχείρηση διάσωσης, πλήρωμα της αμερικανικής ακτοφυλακής εντόπισε έναν άνδρα να κρατιέται από ένα φορητό ψυγείο στον Κόλπο του Μεξικού, περίπου 50 χιλιόμετρα από την ακτή, αφού η βάρκα του παρουσίασε βλάβη πριν ο Μίλτον φτάσει στη Φλόριντα.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
  • Βρετανία: Πανικός από λάθος πρόγνωση καιρού στην εφαρμογή του BBC - Έδινε χειρότερο κυκλώνα από τον Μίλτον
    Βρετανία: Πανικός από λάθος πρόγνωση καιρού στην εφαρμογή του BBC - Έδινε χειρότερο κυκλώνα από τον Μίλτον

    Οι Βρετανοί ξύπνησαν σήμερα με μια πολύ ανησυχητική πρόβλεψη για τον καιρό από το BBC Weather app.

    Η εφαρμογή που χρησιμοποιείται ευρέως στη χώρα από τους χρήστες κινητών για την πρόγνωση του καιρού, η BBC Weather app, προέβλεπε ανέμους 150 φορές ισχυρότερους από τον κυκλώνα Μίλτον εξαιτίας δυσλειτουργίας των δεδομένων.

    Εφαρμογή του BBC είσαι μεθυσμένη, έγραψαν οι χρήστες

    Με τα τηλεοπτικά δίκτυα να προβάλλουν πλάνα με τον κυκλώνα Μίλτον να διασχίζει την Φλόριντα στις ΗΠΑ, οι πρωτοφανείς άνεμοι που προέβλεπε η εφαρμογή του BBC για τον καιρό έκαναν πολλούς πολίτες να στραφούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναζητώντας μια εξήγηση.

    "Πήγαινε σπίτι σου εφαρμογή του BBC για τον καιρό, είσαι μεθυσμένη. Είναι περίπου 59,5 χλμ/ώρα", έγραφε ένας χρήστης στο Χ χρησιμοποιώντας στην ανάρτησή του το όνομα Λάρκι ΜακΡόρι δίπλα σε μια φωτογραφία οθόνης της εφαρμογής που έδειχνε ανέμους με ταχύτητα 30.569 χλμ/ώρα.

    Ενδεικτικό είναι ότι όταν ο κυκλώνας Μίλτον υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 3 συνοδευόταν από ανέμους που κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 195 χλμ/ώρα.

    Το BBC Weather (σ.σ: το τμήμα του BBC, το οποίο αναλαμβάνει την προετοιμασία και τη μετάδοση δελτίων πρόγνωσης καιρού) επιχείρησε να καθησυχάσει το κοινό ότι στην πραγματικότητα δεν χρειαζόταν να προετοιμαστεί για ανέμους που συνοδεύουν έναν κυκλώνα με μια ανάρτηση στο Χ που αναφέρει ότι πιθανότερο να ήταν μια τυπική φθινοπωρινή ημέρα με ψύχρα και ψιλόβροχο.

    "Μην ανησυχείτε παίδες, δεν υπάρχει κυκλώνας που να κατευθύνεται σήμερα προς τη Σκωτία. Και το Εδιμβούργο δεν πρόκειται να βιώσει ριπές ανέμων του απίθανου μεγέθους των 27.754 χλμ/ώρα! Υπάρχει ένα τεράστιο λάθος στα δεδομένα της εφαρμογής", έγραψε στο Χ το BBC Scotland Weather.

    Μια ανακοίνωση που εμφανιζόταν στην εφαρμογή ανέφερε: "Αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τα δεδομένα πρόβλεψης. Εργαζόμαστε για την επίλυσή τους".

    Το BBC Weather σημειώνει ότι κάποιες θερμοκρασίες επίσης εμφανίζονταν λανθασμένες και ζητεί συγγνώμη.

    Η δυσλειτουργία οδήγησε κάποιους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να ανακαλέσουν το περιστατικό του 1987 όταν ο τότε κορυφαίος παρουσιαστής του δελτίου καιρού στη χώρα, ο Μάικλ Φις, καθησύχαζε τους τηλεθεατές ότι οι πληροφορίες για επικείμενο κυκλώνα ήταν ανακριβείς, λίγες ώρες προτού πλήξουν τη χώρα άνεμοι με την σφοδρότητα κυκλώνα.

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ - Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ ANDY RAIN

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο