Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023 22:59

Ο κομήτης Nishimura που ανακαλύφθηκε πρόσφατα θα περάσει κοντά από τη Γη

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο κομήτης Nishimura ολοκληρώνει μία τροχιά περίπου κάθε 430 έως 440 χρόνια, που σημαίνει ότι η τελευταία φορά που πέρασε κοντά στον Ήλιο (και θα μπορούσε να πλησιάσει τη Γη) ήταν γύρω στο έτος 1590.

Ο κομήτης θα κάνει την πλησιέστερη προσέγγισή του στη Γη την Τρίτη, σε απόσταση 78 εκατομμυρίων μιλίων.

Ένας κομήτης που ανακαλύφθηκε πρόσφατα θα είναι ορατός κατά καιρούς καθώς θα πετά δίπλα από τη Γη την επόμενη εβδομάδα. Αλλά για να τον εντοπίσετε θα χρειαστεί λίγη τεχνογνωσία.

Ο Ιάπωνας διαστημικός φωτογράφος Hideo Nishimura παρατήρησε για πρώτη φορά τον κομήτη Nishimura στις αρχές Αυγούστου καθώς έπαιρνε εικόνες του νυχτερινού ουρανού, σύμφωνα με το EarthSky.

Από τότε, το ουράνιο αντικείμενο έχει αυξηθεί σε φωτεινότητα καθώς ταξιδεύει μέσω του εσωτερικού ηλιακού συστήματος σε μια τροχιά γύρω από τον ήλιο.

Ο κομήτης θα κάνει την πλησιέστερη προσέγγισή του στη Γη την Τρίτη, σε απόσταση 78 εκατομμυρίων μιλίων (125 εκατομμυρίων χιλιομέτρων), πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι δυνητικά ορατός τις επόμενες πέντε ημέρες.

Θα πλησιάσει πολύ πιο κοντά στον ήλιο, περνώντας σε απόσταση 21 εκατομμυρίων μιλίων (σχεδόν 34 εκατομμύρια χιλιόμετρα) από το άστρο στις 17 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον Alan Hale, του επιστήμονα που ανακάλυψε τον κομήτη Hale-Bopp, ιδρυτή και πρόεδρο του Earthrise Institute.

Ο κομήτης Nishimura ολοκληρώνει μία τροχιά περίπου κάθε 430 έως 440 χρόνια, «που σημαίνει ότι η τελευταία φορά που πέρασε κοντά στον Ήλιο (και θα μπορούσε να πλησιάσει τη Γη) ήταν γύρω στο έτος 1590, πριν από την εφεύρεση του τηλεσκοπίου», δήλωσε ο Δρ. Paul Chodas. «Δεν ξέρουμε αν ήταν αρκετά φωτεινό για να το δει κανείς με γυμνό μάτι τότε».

Κανένα βίντεο που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου δεν φαίνεται να αντιστοιχεί στον Nishimura, αλλά θα έπρεπε να είναι πολύ φωτεινό για να φανεί, είπε ο Hale.

Ο κομήτης είναι ελάχιστα φωτεινός ώστε να είναι ορατός από τη Γη λόγω απόστασης και θα κινείται κοντά στον ορίζοντα, επομένως τα κιάλια είναι ο καλύτερος τρόπος για να τον δούμε, είπε ο Chodas. Και οι σκοτεινοί ουρανοί μακριά από τα φώτα της πόλης παρέχουν βέλτιστη θέαση.

Το Sky and Telescope έχει μοιραστεί χάρτες που μπορούν να βοηθήσουν τους θεατές του ουρανού να εντοπίσουν τον κομήτη.

Εάν προσπαθείτε να διακρίνετε τον κομήτη από άλλα αντικείμενα στον νυχτερινό ουρανό, να έχετε κατά νου ότι η ουρά του κομήτη θα δείχνει πάντα μακριά από τον ήλιο επειδή το φως του ήλιου πιέζει συνεχώς τα λεπτά σωματίδια σκόνης, δήλωσε ο Dave Schleicher, αστρονόμος στο Παρατηρητήριο Lowell. στην Αριζόνα.

Αν χάσετε την ευκαιρία να δείτε τον κομήτη Nishimura, υπάρχουν αρκετοί κομήτες που αναμένεται να εμφανιστούν στον νυχτερινό ουρανό τους επόμενους 16 μήνες, είπε ο Hale.

Ο κομήτης Pons-Brooks θα είναι πιο κοντά στον ήλιο τον Απρίλιο και θα πρέπει να είναι αμυδρά ορατός με γυμνό μάτι στον βραδινό ουρανό για περίπου ένα μήνα πριν από τότε, είπε. Τον Ιούνιο, ο κομήτης Olbers θα πλησιάσει από κοντά τον ήλιο και μπορεί να γίνει ορατός με κιάλια. Και ο κομήτης Tsuchinshan-ATLAS, που ανακαλύφθηκε τον Ιανουάριο, θα είναι πιο κοντά στον ήλιο στα τέλη Σεπτεμβρίου 2024 και θα αιωρείται δίπλα στη Γη στα μέσα Οκτωβρίου 2024, με τη δυνατότητα να γίνει πολύ φωτεινός.

Newly discovered Comet Nishimura will soon swing by Earth

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023 20:22

Σχετικά Άρθρα

  • Ο εντυπωσιακός κομήτης A3 ορατός τις επόμενες εβδομάδες από τη Γη
    Ο εντυπωσιακός κομήτης A3 ορατός τις επόμενες εβδομάδες από τη Γη

    Χαρακτηρίζεται τις τελευταίες ημέρες ως «ο κομήτης του αιώνα» για το πόσο φωτεινός είναι και πόσο εύκολα μπορεί να γίνει ορατός από τη Γη

    Ο κομήτης A3 (Tsuchinshan-ATLAS) χαρακτηρίζεται τις τελευταίες ημέρες ως «ο κομήτης του αιώνα» για το πόσο φωτεινός είναι και πόσο εύκολα μπορεί να γίνει ορατός από τη Γη. Παρά το γεγονός ότι αυτός ο χαρακτηρισμός αμφισβητείται από επιστήμονες, ωστόσο είναι σίγουρο ότι αποτελεί έναν πολύ εντυπωσιακό κομήτη και οι παρατηρητές του ουρανού θα μπορούν να τον εντοπίσουν τις επόμενες εβδομάδες.
    Ο κομήτης προέρχεται από το Νέφος του Όορτ, ένα γιγάντιο σφαιρικό κέλυφος που περιβάλλει το ηλιακό σύστημά μας και φιλοξενεί δισεκατομμύρια αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και κομήτες.
    Ο κομήτης ανακαλύφθηκε τον Ιανουάριο του 2023 και πήρε το όνομά του από τα δύο τηλεσκόπια που τον εντόπισαν, σχεδόν ταυτόχρονα, το Αστεροσκοπείο Τσουσινσάν της Κίνας και το τηλεσκόπιο ATLAS στη Νότιο Αφρική. Επισκέπτεται το εσωτερικό ηλιακό σύστημα περίπου κάθε 80.000 χρόνια και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία της Βρετανίας, «αυτό σημαίνει ότι θα ήταν ορατός για τελευταία φορά από τη Γη όταν οι Νεάντερταλ περπατούσαν στον πλανήτη».
    Στις 27 Σεπτεμβρίου 2024 ο κομήτης A3 έφτασε στο περιήλιό του, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο από τον Ήλιο, σε απόσταση 58 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Στις 12 Οκτωβρίου αναμένεται να πραγματοποιήσει το πλησιέστερο πέρασμά του από τη Γη, σε απόσταση περίπου 70 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

    Στο βόρειο ημισφαίριο θα υπάρξουν δύο ευκαιρίες για τους ανθρώπους να δουν τον κομήτη, ίσως με γυμνό μάτι ή ακόμα πιο πιθανό με κιάλια. Μέχρι αύριο θα είναι ορατός ανατολικά λίγο πριν από την ανατολή του Ήλιου και μετά ξανά τη χρονική περίοδο 12-30 Οκτωβρίου, οπότε θα υπάρχουν και περισσότερες πιθανότητες να τον δούμε, αν κοιτάξουμε προς τα δυτικά αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα.

    Ωστόσο, ο δρ. Ρόμπερτ Μάσεϊ, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής στη Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία, εκτιμά σε επεξηγηματικό βίντεο που ετοίμασε ότι δεν θα είναι πολύ εύκολο να τον δούμε, οπότε δεν θα είναι τελικά «ο κομήτης του αιώνα».

    Πάντως, αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού κατάφεραν πριν από δύο ημέρες να τραβήξουν εντυπωσιακές φωτογραφίες του κομήτη, τις οποίες έχουν αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Άρωμα θαλασσινής αύρας ανιχνεύθηκε σε κομήτη – Κακά μαντάτα για την αναζήτηση ζωής
    Άρωμα θαλασσινής αύρας ανιχνεύθηκε σε κομήτη – Κακά μαντάτα για την αναζήτηση ζωής

    Ουσία που υποτίθεται ότι παράγεται αποκλειστικά από ζωντανούς οργανισμούς βρέθηκε σε ένα νεκρό και παγωμένο σώμα.

    Αναδρομική ανάλυση δεδομένων από ευρωπαϊκό σκάφος που κυνήγησε έναν κομήτη αποκάλυψε την παρουσία μιας ουσίας που μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι παράγεται αποκλειστικά από ζωντανούς οργανισμούς.

    Ο διμεθυλοθειαιθέρας (DMS), μέρος της χαρακτηριστικής οσμής της θάλασσας, είχε προταθεί ως «βιοϋπογραφή» που θα μπορούσε υποτίθεται να αποκαλύψει την παρουσία ζωής σε μακρινούς πλανήτες μέσω φασματικών αναλύσεων.

    Όμως η παρουσία του σε παγωμένα, νεκρά σώματα όπως οι κομήτες υποδεικνύει ότι το μόριο αυτό παράγεται και από μη βιολογικές διαδικασίες.

    «Είναι η πρώτη ένδειξη μιας αβιοτικής πηγής» δήλωσε στο δικτυακό τόπο του Science η Νόρα Χένι του Πανεπιστημίου της Βέρνης, η οποία παρουσίασε τη μελέτη την περασμένη εβδομάδα σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών.

    Από τη θάλασσα ως το Διάστημα

    Ο διμεθυλοθειαιθέρας παράγεται σε αφθονία από το φυτοπλαγκτό κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας, όμως σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μυρίζει μάλλον δυσάρεστα, όπως όταν βράζουν ορισμένα λαχανικά σαν το λάχανο και το παντζάρι.

    Η ένωση είχε έρθει πέρυσι στην επικαιρότητα όταν αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι ανίχνευσαν DMS στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη K2-18b, σε απόσταση 124 ετών φωτός από τη Γη.

    Οι ερευνητές διατύπωσαν μάλιστα την εικασία ότι ο DMS μπορεί να προερχόταν από έναν εξωγήινο ωκεανό. Ενθουσιώδεις τίτλοι στα ΜΜΕ έκαναν λόγο για πιθανή ανακάλυψη εξωγήινης ζωής.

    Η δρ Χένι ήταν πιο δύσπιστη και αποφάσισε να εξετάσει αν ο διμεθυλοθειαιθέρας μπορεί να είναι μέρος του μείγματος οργανικών ουσιών που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν στους κομήτες, αντικείμενο στο οποίο ειδικεύεται η ερευνήτρια.

    Οι κομήτες, κατάλοιπα από τον σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια, αποτελούνται κυρίως από πάγους και σκόνη, περιέχουν όμως και σύνθετες ενώσεις του άνθρακα που σχηματίζονται υπό την επίδραση της ηλιακής και κοσμικής ακτινοβολίας.

    Η μελέτη αξιοποίησε δεδομένα του ευρωπαϊκού σκάφους Rosetta, το οποίο έφτασε το 2014 στον κομήτη 67P/Churyumov–Gerasimenko (εικόνα) και τον ακολούθησε για μια διετία, εξετάζοντας δείγματα αερίων και σκόνης.

    Η παρουσία DMS είναι σαφής στα δεδομένα από το φασματόμετρο μάζας του Rosetta, ένα όργανο που χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση μορίων, έδειξε η ανάλυση.

    Επόμενες μελέτες μένει να δείξουν πώς η ουσία αυτή μπορεί να παράγεται στο Διάστημα, είπε η Χένι.

    Και τόνισε ότι οι αστροβιολόγοι πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στην ερμηνεία των λεγόμενων βιοϋπογραφών.

    Πηγή: In.gr
  • Κομήτης 12P/Pons-Brooks: Πώς θα τον δείτε καθώς πλησιάζει τον Ήλιο
    Κομήτης 12P/Pons-Brooks: Πώς θα τον δείτε καθώς πλησιάζει τον Ήλιο

    Αν χάσετε την ευκαιρία, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι το έτος 2095.

    Δεδομένου ότι επισκέπτεται τη γειτονιά μας μια φορά κάθε 71 χρόνια, ο φετινός Μάρτιος και Απρίλιος μάλλον θα είναι η μοναδική σας ευκαιρία να θαυμάσετε τον πράσινο κομήτη 12P/Pons-Brooks, έναν από τους φωτεινότερους κομήτες, οριακά ορατό με γυμνό μάτι.

    Οι κομήτες σχηματίστηκαν από το υλικό που περίσσεψε από τη δημιουργία του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Αποτελούνται κυρίως από πάγους και σκόνη και συγκεντρώνονται κυρίως στο Νέφος του Όορτ, ένα σφαιρικό σύννεφο από παγωμένα σώματα που πιστεύεται ότι περιβάλλει το Ηλιακό Σύστημα σε απόσταση έως και 200.000 φορές την απόσταση της Γης από τον Ήλιο.

    Όσοι κομήτες αναχωρούν από αυτή την περιοχή και κινούνται προς τον Ήλιο θερμαίνονται και απελευθερώνουν αέρια που σχηματίζουν μια μακριά ουρά πίσω τους, ενίοτε ορατή και από τη Γη.

    Ο 12P/Pons-Brooks, με πυρήνα διαμέτρου 30 χιλιομέτρων, γίνει όλο και πιο φωτεινός καθώς πλησιάζει το λεγόμενο περιήλιο, την ελάχιστη απόστασή του από τον Ήλιο, στην οποία θα φτάσει στις 21 Απριλίου.

    Μερικές εβδομάδες αργότερα, στις 2 Ιουνίου, θα φτάσει στην ελάχιστή απόστασή του από τη Γη, περίπου 232 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

    Ο κομήτης παίρνει το όνομα του γάλλου αστρονόμου Ζαν-Λουί Πον που τον ανακάλυψε το 1812 και του βρετανο-αμερικανού συναδέλφου του Ουίλιαμ Ρόμπερτ Μπρους, ο οποίος συγκέντρωσε περισσότερες παρατηρήσεις στο επόμενο πέρασμα του 1883.

    Πώς θα τον δείτε

    Από τώρα μέχρι τα τέλη Μαρτίου ο κομήτης θα είναι ορατός με κιάλια ή τηλεσκόπιο εντός του αστερισμού της Ανδρομέδας ή κοντά του, αναφέρει το Space.com.

    Κοιτάξτε λίγο μετά τη δύση περίπου 20 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα στα δυτικά-νοτιοδυτικά.

    Εναλλακτικά, μπορείτε να δείτε τον κομήτη στον νοτιοανατολικό ορίζοντα λίγες ώρες πριν ξημερώσει.

    Η φαινόμενη μετακίνηση από μέρα σε μέρα θα είναι όλο και μεγαλύτερη καθώς ο κομήτης πλησιάζει τον Ήλιο.

    Μέχρι τα μέσα Μαρτίου η λαμπρότητά του θα έχει φτάσει σε φαινόμενο μέγεθος γύρω στο 6, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι εύκολα ορατός με κιάλια (όσο μικρότερο το νούμερο, τόσο μεγαλύτερη η λαμπρότητα).

    Και μέχρι τα τέλη του μήνα δεν αποκλείεται να φτάσει σε μέγεθος 4,5 ή 5, οπότε θα είναι ορατός και με γυμνό μάτι με φόντο τον αστερισμό του Άρη.

    Μετά τα τέλη Μαρτίου, ο 12P/Pons-Brooks θα βρίσκεται τόσο κοντά στον Ήλιο ώστε θα χάνεται εντελώς στη λάμψη του.

    Θα επανεμφανιστεί μετά το περιήλιο της 21ης Απριλίου, πλέον όμως θα είναι ορατός μόνο από το νότιο ημισφαίριο.

    Ο κομήτης ήδη παρουσιάζει σποραδικές εξάρσεις που αυξάνουν τη λαμρότητά του λόγω της εκτόξευσης αερίων. Αυτό, όμως, δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το φαινόμενο μέγεθος.

    Για όσους διαθέτουν κιάλια ή τηλεσκόπιο, η ουρά του 12P/Pons–Brooks θα έχει γαλαζοπράσινο χρώμα λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας που διεγείρει αέρια όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του άνθρακα και ο διατομικός άνθρακας.

    Αν πάλι δεν μπορέσετε να παρατηρήσετε τον κομήτη απευθείας, μπορείτε να παρακολουθείτε το πέρασμά του στον δικτυακό τόπο του Virtual Telescope Project, διαδικτυακής υπηρεσίας που προσφέρει το Αστεροσκοπείο «Μπελλατρίξ» στην Ιταλία.

    Η επόμενη ευκαιρία θα έρθει το έτος 2095.

    Πηγή: In.gr - Φωτογραφία από Luis Felipe Alburquerque Briganti: https://www.pexels.com/el-gr/photo/galaxy-6602830/
  • Σήμερα θα εκραγεί ο «διαβολικός κομήτης με κέρατα» που κατευθύνεται προς τη Γη - Τι παρατήρησαν οι επιστήμονες
    Σήμερα θα εκραγεί ο «διαβολικός κομήτης με κέρατα» που κατευθύνεται προς τη Γη - Τι παρατήρησαν οι επιστήμονες

    Ένας κομήτης σε μέγεθος πόλης που κατευθύνεται προς τη Γη έχει εκραγεί δεκάδες φορές φέτος, οδηγώντας τους επιστήμονες να αποκαλύψουν ένα μοτίβο για τις εκρήξεις του. Ο γνωστός και ως «διαβολικός κομήτης» επειδή εμφανίζει κάτι που μοιάζει κέρατα κατά τη διάρκεια των εκρήξεων, φαίνεται πως να εκτοξεύει με σφοδρότητα πάγο και αέριο κάθε 15 ημέρες.

    Το τελευταίο συμβάν έλαβε χώρα στις 14 Δεκεμβρίου, τοποθετώντας το επόμενο συμβάν στις 29 ή 30 Δεκεμβρίου.

    Διαθέτει ένα μεγάλο «κρυοηφαίστειο»

    Οι αστρονόμοι διαπίστωσαν ότι το κοσμικό αντικείμενο, με την επίσημη ονομασία «κομήτης 12P/Pons–Brooks», περιστρέφεται μέσα σε μια περίοδο δύο εβδομάδων, η οποία τοποθετεί την κρυοηφαιστειακή του εκτόξευση προς τον ήλιο και ενεργοποιείται από την έντονη θερμότητα.

    Ο Richard Miles της Βρετανικής Αστρονομικής Ένωσης δήλωσε στο Spaceweather.com: «Είναι σαν το Old Faithful». Το Old Faithful είναι ένας θερμοπίδακας κώνων στο εθνικό πάρκο Yellowstone στο Wyoming των ΗΠΑ. «Ο κομήτης 12P/Pons–Brooks διαθέτει ένα μεγάλο «κρυοηφαίστειο», η έκρηξη του οποίου ενεργοποιείται κατά την ανατολή του ήλιου στη θέση του» πρόσθεσε .

    Ο 12P/Pons–Brooks είναι γνωστός ως κρυοηφαιστειακός – ή ψυχρό ηφαίστειο – κομήτης, ο οποίος παρουσιάζει ηφαιστειακή δραστηριότητα. Αλλά αντί να εκτοξεύει λιωμένα πετρώματα και λάβα, όπως ένα ηφαίστειο στη Γη, ένας κρυοηφαιστειακός κομήτης απελευθερώνει ένα μείγμα αερίων και πάγου.

    Γιατί κάνει συχνές εκρήξεις

    Όταν ένας κρυοηφαιστειακός κομήτης πλησιάζει τον ήλιο – όπως ο 12P/Pons-Brooks – θερμαίνεται και δημιουργεί πίεση στον πυρήνα του. Η πίεση αυξάνεται έως ότου το άζωτο και το μονοξείδιο του άνθρακα εκραγούν και εκσφενδονίσουν παγωμένα συντρίμμια μέσα από μεγάλες ρωγμές στο κέλυφος του πυρήνα.

    Αυτά τα αέρια ρεύματα μπορούν να σχηματίσουν διακριτικά σχήματα όταν τα βλέπει κανείς με τηλεσκόπιο, όπως τα κέρατα του διαβόλου, που περιγράφονται επίσης ως πέταλο ή το Millenium Falcon από το Star Wars.

    Ο «διαβολικός κομήτης» έχει περίπου το μέγεθος του διάσημου κομήτη του Χάλεϊ και ήταν για τελευταία φορά ορατός με γυμνό μάτι στη Γη το 1954.

    Αναφέρεται επίσης ως «κομήτης τύπου Χάλεϊ» επειδή η 71χρονη τροχιά του γύρω από τον ήλιο τον κατατάσσει στην ίδια κατηγορία με τον πιο διάσημο διαστημικό βράχο της ιστορίας, ο οποίος χρειάζεται περίπου 75 χρόνια για να κάνει τον κύκλο του άστρου μας, σε αντίθεση με χιλιάδες χρόνια όπως οι περισσότεροι κομήτες.

    Παρόλο που ο 12P/Pons–Brooks θα βρεθεί πιο κοντά στη Γη τον Απρίλιο του 2024, προβλέπεται να φτάσει το μέγεθος +4, οπότε θα μπορούσε να είναι ορατός με γυμνό μάτι και τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2024. Θα είναι πιο φωτεινός στον νυχτερινό ουρανό στις 2 Ιουνίου 2024.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Όταν πλησίασε το τέλος του κόσμου: Ένα φυσικό φαινόμενο στις αρχές του 20ου αιώνα προκάλεσε πανικό στη Γη και ασυγκράτητη κινδυνολογία
    Όταν πλησίασε το τέλος του κόσμου: Ένα φυσικό φαινόμενο στις αρχές του 20ου αιώνα προκάλεσε πανικό στη Γη και ασυγκράτητη κινδυνολογία

    Το τέλος του κόσμου πλησιάζει… Από το Ημερολόγιο των Μάγια μέχρι τον ουρανό που ερχόταν με φόρα στα κεφάλια του Αστερίξ και του Οβελίξ, κάθε χρονιά είναι η τελευταία του κόσμου… Κάποιοι αρέσκονται στην καταστροφολογία. Η κλιματική κρίση, είναι εδώ και χρόνια το αδιαφιλονίκητο επιχείρημα για τη συντέλεια του κόσμου, όμως…

    Όμως κάποιες φορές το «τέλος του κόσμου», όπως τον ξέραμε, έφτασε κοντά, πολύ κοντά, από πράξεις ανθρώπων και γεγονότα που έκαναν τη Γη να σταματήσει να γυρίζει… Ας θυμηθούμε όμως ένα μόνο από εκείνα τα φυσικά φαινόμενα που προοιώνιζαν το τέλος της ζωής στη Γη, αλλά τελικά αποδείχτηκε πομφόλυγα.

    Ο Κομήτης του Χάλεϊ προκάλεσε γοητεία, αλλά και τρόμο στους πρώτους παρατηρητές του. Ο ουράνιος επισκέπτης θεωρούνταν συχνά ως κακός οιωνός και συνδέθηκε με πολλά δεινά, από τον θάνατο βασιλιάδων έως μεγάλες φυσικές καταστροφές. Ο ιστορικός Φλάβιος Ιώσηπος περιέγραψε τον κομήτη του 66 μ.Χ. ως «Άστρο που μοιάζει με σπαθί» και τον θεώρησε ως προμήνυμα της καταστροφής της Ιερουσαλήμ από τους Ρωμαίους. Αρκετούς αιώνες αργότερα, ο κομήτης, που έγινε ορατός στη Γη το 451, θεωρήθηκε ότι σηματοδοτούσε την ήττα του Αττίλα στη μάχη των πεδιάδων της Καταλονίας.

    Σε ένα άρθρο τους, το 2010 στο «Journal of Cosmology», οι ερευνητές Ντάνιελ Γκράχαμ και Έρικ Χιντζ, ισχυρίστηκαν ότι ένα από τα πρώτα γνωστά περάσματα του Κομήτη του Χάλεϊ μπορεί να συνέβη γύρω στο 466 π.Χ. στον ουρανό πάνω από την Ελλάδα. Οι αρχαίες μαρτυρίες του περιστατικού επικεντρώνονται κυρίως σε έναν αρκετά μεγάλο μετεωρίτη που προσγειώθηκε στον Ελλήσποντο, αλλά σημειώνουν ότι το χτύπημα στη Γη συνοδεύτηκε από ένα «τεράστιο πύρινο σώμα» που ήταν ορατό στον ουρανό επί 75 ημέρες. Σύμφωνα με τους Γκράχαμ και Χιντζ: Είναι πιθανό ο κομήτης που είδαν οι Έλληνες να ήταν αυτός του Χάλεϊ.

    Μία από τις πιο διάσημες αναφορές, που κάνουν λόγο για τον Κομήτη, βρίσκεται στην Κίνα στα «Records of the Grand Historian» της δυναστείας των Χαν, η οποία περιγράφει ένα «άστρο με ουρά σκούπας» που εμφανίστηκε στον ουρανό το 240 π.Χ. Άλλες πιο παλιές θεάσεις προήλθαν από τους Βαβυλώνιους, οι οποίοι κατέγραψαν σε πήλινες πλάκες το 164 π.Χ. και 87 π.Χ. διελεύσεις του Κομήτη και από τους Ρωμαίους, που έκαναν αναφορά σε αυτόν το 12 π.Χ.

    Το 837, εν τω μεταξύ, ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Λουδοβίκος ο Ευσεβής φοβόταν ότι ο κομήτης ήταν μήνυμα της πτώσης του και προσπάθησε να εξορκίσει την επιρροή του με νηστεία, προσευχή και ελεημοσύνη για τους φτωχούς!

    Την πλήρωσαν οι Βρετανοί...

    Η εμφάνισή του Κομήτη κάθε 75-79 χρόνια έχει συμπέσει με ιδιαίτερα ιστορικά γεγονότα, όπως το 1066 όταν οι Νορμανδοί υπό τις διαταγές του Γουλιέλμου του Κατακτητή προέλασαν στη Βρετανία. Σύμφωνα με το «Anglo-Saxon Chronicle», τους μήνες πριν ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής σαλπάρει για την Αγγλία, «ένα σημάδι που δεν είχαν ξαναδεί οι άνθρωποι φάνηκε στους ουρανούς». Οι σύγχρονοι παρατηρητές θεώρησαν το «αστέρι με τη χαίτη» ως κακό οιωνό για τον άγγλο βασιλιά Χάρολντ Β' και η προφητεία εκπληρώθηκε αργότερα όταν ο Γουλιέλμος τον νίκησε και τον σκότωσε στη Μάχη του Χέιστινγκς.

    Την εποχή τις «καταιγίδας» του Τζένκινς Χαν και των ασταμάτητων Μογγόλων του, εκεί κάπου στο 1222, στον ουρανό εμφανίστηκε ο διάσημος Κομήτης και πολλοί ιστορικοί χρεώνουν στον ουράνιο επισκέπτη την απόφασή του Μογγόλου στρατηλάτη να επεκτείνει την Αυτοκρατορία του στην Ευρώπη.

    Το 1910 πλησίασε το τέλος του κόσμου...

    Το 1910 οι αστρονόμοι περίμεναν να εμφανιστεί ο Κομήτης του Χάλεϊ πλέον- αφού από το 1682 είχε πάρει το όνομα του βρετανού μαθηματικού και αστρονόμου Έντμουντ Χάλεϊ- και μάλιστα υπολόγιζαν το πόσο κοντά θα περνούσε από τη Γη. Τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς, με το έμπα του 1910, ένας κομήτης, εντελώς απροσδόκητα, εμφανίστηκε στον ουρανό, γεγονός που συνέπεσε με καταστροφικές πλημμύρες στο Παρίσι. Εκείνος ο κομήτης ήταν αρκετά μεγάλος σε μέγεθος και φωτεινός μέχρι που ήταν ορατός ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας· η απροσδόκητη εμφάνιση εκείνου του κομήτης και οι καταστροφικές πλημμύρες του Παρισιού προκάλεσαν προβλέψεις για το τέλος του κόσμου, οι οποίες ενισχύθηκαν περισσότερο όταν εμφανίστηκε ο αναμενόμενος Κομήτης του Χάλεϊ τον Μάιο, μετά από δεκάδες καταστροφικές χιονοστιβάδες που είχαν προκληθεί στον Καναδά τον Απρίλιο.

    Τότε, το 1910, εφαρμόστηκε η φασματοσκοπική ανάλυση της ουράς του Κομήτη και μια έρευνα αποκάλυψε ότι το κυανογόνο ήταν ένα από τα συστατικά της. Το κυανογόνο είναι ένα άκρως τοξικό αέριο. Υπολογίστηκε επίσης ότι η Γη θα περνούσε πάρα πολύ κοντά από την ουρά του Κομήτη κατά την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου. Καθώς πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο πάλευαν με τις επιπτώσεις των πλημμυρών, των χιονοστιβάδων και άλλων καταστροφών, που είχε προκαλέσει ο βαρύς χειμώνας, ένας Γάλλος αστρονόμος και συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας, Καμίγ Φλαμαριόν, προέβλεψε την απόλυτη καταστροφή. Σύμφωνα με τον ευφάνταστο μυθιστοριογράφο, όταν η Γη θα περνούσε από την ουρά του Κομήτη, το τοξικό αέριο θα διέτρεχε την ατμόσφαιρα και κάθε μόριο ζωής θα εξαφανιζόταν!

    Κι όπως ήταν φυσικό ακολούθησε πανικός, αφού έγινε ευρέως αποδεκτό ότι κανένα μέρος πάνω στη Γη δεν πληρούσε ασφάλεια. Σοβαροί αστρονόμοι και επιστήμονες προσπάθησαν να πείσουν το κοινό ότι η θεωρία του Φλαμαριόν ήταν επιστημονικά αβάσιμη, χωρίς όμως οι εκκλήσεις τους να έχουν αποτέλεσμα μεταξύ των δεισιδαιμόνων και αναλφάβητων, που τότε ήταν η πλειοψηφία των Ευρωπαίων. Ο Φλαμαριόν, μάλιστα, είχε την υποστήριξη θρησκευτικών ταγών- η Εκκλησία πάντα αρωγός των καταστροφολόγων- που έκαναν εκκλήσεις για μετάνοια ώστε να αποτρέψουν τη Θεία Δίκη. Σόδομα και Γόμορρα…

    Οι κάθε λογής απατεώνες άρπαξαν την ευκαιρία: ακόμα και χάπια κατά του Κομήτη εμφανίστηκαν στην αγορά, αλλά και ομπρέλα, σχεδιασμένη για να προστατεύσει τους χρήστες της από την έκθεση στο αέριο, επίσης οι μάσκες αντιασφυξιογόνες, οι οποίες- όπως και τα υπόλοιπα προϊόντα- ήταν εντελώς περιττές.

    Πανικός και στην Ελλάδα!

    Όμως έχει ενδιαφέρον να μάθουμε το τι είχε γίνει στην Ελλάδα – στην Αθήνα – κυρίως το 1910 όταν η Γη περίμενε την εμφάνιση του Κομήτη. Τα σύνορα της χώρας μας τότε έφταναν μέχρι τη Θεσσαλία, η Κρήτη τελούσε υπό οθωμανικό ζυγό ακόμα, τα οικονομικά της Ελλάδας ήταν άθλια (περίεργο…) και γενικά όταν αναφερόμαστε στην Ελλάδα του ’10 μιλάμε για ένα κράτος... με ειδικές ανάγκες που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του. Βασιλιάς είναι ο Γεώργιος Α’, πρωθυπουργός ο Στέφανος Δραγούμης με τον Βενιζέλο στον προθάλαμο της πρωθυπουργίας, το αγροτικό κίνημα στη Θεσσαλία να βράζει, τον πόλεμο του ’97 να έχει ταπεινώσει τη χώρα και το μόνο που της έλειπε ήταν ο Κομήτης του Χάλεϊ…

    Στην εφημερίδα «Χρόνος», στο φύλλο της Τρίτης 4 Μαΐου του 1910 υπάρχει το ρεπορτάζ: «Δυο ημέραι μας υπολείπονται ακόμη. Και ύστερα; Αυτό το «ύστερα» είναι που έχει ξεζουρλάνει τα εννέα δέκατα των Αθηναίων. Συζητήσεις εις τα καφενεία διά τον κομήτην, κουβεντολόι ατελείωτο επί του αυτού θέματος… Το μόνον ζήτημα της ημέρας και της νυκτός. Θα μας καταστρέψη η διαβολεμένη αυτή ουρά ή θα την περάσωμε χωρίς καμμίαν βλάβην; Δεν πιστεύωμεν ποτέ οι Αθηναίοι να ησθάνθησαν μεγαλειτέραν αγωνίαν, ούτε ακόμη κατά τας παραμονάς βουλευτικών εκλογών. Τι γίνεται την νύκτα εις την οδόν Πανεπιστημίου όπου διακρίνεται καλλίτερα η τεραστία ουρά εις το Ζάππειον και εις το Πολύγωνον ακόμη, κατά τας πρωινάς ώρας, δεν λέγεται».

    Την επόμενη μέρα, Τετάρτη, 5 Μαΐου, ο «Χρόνος» κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο Ανόητος Τρόμος», προσπαθώντας να διασκεδάσει τους φόβους και να εντοπίσει τη ρίζα του κακού. Βλέπετε, η… συντέλεια του κόσμου έχει οριστεί για το βράδυ εκείνης της μέρας. «Ο πανικός ο οποίος κατέλαβε τον κόσμον από την σημερινήν συνάντησιν της Γης μετά της ουράς του κομήτου Χάλεϊ, οφείλεται πρωτίστως εις την επιπολαιότητα μεθ’ ης ωμίλησαν πολλοί αστρονόμοι της Ευρώπης και της Αμερικής περί της συστάσεως και της τροχιάς του αλήτικου άστρου, αλλ’ οφείλεται συγχρόνως και τις την αναγνωσματοποίησιν του φυσικού τούτου φαινομένου, την οποίαν απεπειράθησαν πολλαί εν Αθήναις και εν Ευρώπη εφημερίδες δια γνωστούς λόγους».

    Οι εφημερίδες της εποχής, μάς δίνουν μια ιδέα. «Και ήτο τόσην η συγκίνησις, ώστε και άνθρωποι σοβαροί διετέλουν χθες εν παραδόξω ταραχή, θεωρούντες άφευκτον την καταστροφήν. Συνεζήτουν όλην την ημέραν περί του κομήτου και των μέσων δια των οποίων ήλπιζον ότι πιθανώς να εσώζοντο εξ αυτού» (Καιροί, 6.5.1910). Ο τρόμος των Αθηναίων έφτασε σε τέτοιο σημείο που ένα σωρό κόσμος κατέκλυζε τα φαρμακεία της πρωτεύουσας για να προμηθευτούν… οξυγόνο και να γλιτώσουν από την ασφυξία των αερίων του κομήτη. Και οι φαρμακοποιοί, μην μπορώντας να αντεπεξέλθουν στην τεράστια ζήτηση του οξυγόνου, πουλούσαν αιθέρα και αμμωνία.

    Ο λόφος των Νυμφών με το Αστεροσκοπείο πλημμύρισε από κόσμο που ίσως ένιωθε περισσότερη ασφάλεια κοντά στο παρατηρητήριο των ουρανών. Στην Ομόνοια ένας άγνωστος νέος παραφρόνησε. Το ίδιο και ένας απόστρατος αξιωματικός. «Ένας παπάς μετά 4-5 άλλων μέχρι βαθυτάτης νυκτός εις εν οινοπωλείον έθυσαν εις τον Βάκχον δια να αποθάνουν ήσυχοι ότι εξετέλεσαν ένα καθήκον» (Σκριπ, 6.5.1910). όμως το καλύτερο έγινε σε ένα ύψωμα της Πλάκας, όπου καμιά τριανταριά άντρες οπλισμένοι με ρόπαλα είχαν συγκεντρωθεί περιμένοντας να… κόψουν την ουρά του κομήτη!

    Ραντεβού το 2061...

    Στο τέλος του μυθιστορήματος τρόμου, η Γη πέρασε κοντά από την ουρά, ο Κομήτης συνέχισε το δρόμο του και ο πλανήτης μας τον δικό του. Και τέσσερα χρόνια μετά ξέσπασε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, που άφησε πίσω του εκατομμύρια νεκρούς, που ουδεμία σχέση είχαν με τον Κομήτη του Χάλεϊ. Ο διάσημος Κομήτης επέστρεψε στον ουρανό μας το 1986, για να βρει τη Γη περισσότερο πυκνοκατοικημένη από τότε που την άφησε και που δεν κατάφερε να την καταστρέψει…

    Αλλά, για να πάρουμε τροφή από τους συνωμοσιολόγους για θυμηθείτε τι συνέβη κατά την τελευταία επίσκεψη του Κομήτη του Χάλεϊ από τη Γη: η καταστροφή του διαστημικού λεωφορείου Challenger, το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ, το σκάνδαλο Ιράν-Κόντρα, που ταρακούνησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, η δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού Όλαφ Πάλμε, Το Χέρι του Θεού, που σήκωσε το Μουντιάλ… Ε, δεν ήταν και λίγα. Και μέχρι το 2061 που θα επιστρέψει ο Κομήτης του Χάλεϊ, ποιος ζει, ποιος πεθαίνει…

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Προσοχή στον «διαβολικό» κομήτη: Ο διαστημικός βράχος που είναι μεγαλύτερος από το Έβερεστ, πλησιάζει τη Γη
    Προσοχή στον «διαβολικό» κομήτη: Ο διαστημικός βράχος που είναι μεγαλύτερος από το Έβερεστ, πλησιάζει τη Γη

    Ένας τεράστιος «διαβολικός», όπως έχει ονομαστεί, κομήτης με μέγεθος υπερτριπλάσιο του όρους Έβερεστεξερράγη και πάλι καθώς κατευθύνεται προς τη Γη.

    Ο διαστημικός βράχος, που ονομάζεται 12P/Pons-Brooks, έχει διάμετρο περίπου 18 μίλια και περιγράφεται ως «ψυχρό ηφαίστειο» επειδή εκτοξεύει βίαια πάγο και αέρια.

    Ο κομήτης, που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1812, πρόκειται να φτάσει στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς του στη Γη τον Ιούνιο του 2024, αν και ευτυχώς δεν θα πλησιάσει αρκετά ώστε να αποτελέσει κίνδυνο για τον άνθρωπο.

    Όταν συμβεί αυτή η κοντινή προσέγγιση, ο 12P/Pons-Brooks αναμένεται να είναι ορατός με γυμνό μάτι ως μια αμυδρή σταγόνα που μοιάζει με αστέρι και έχει μια θολή ουρά.

    Οι κομήτες αποτελούνται από έναν πυρήνα που αποτελείται από πάγο, σκόνη και μικρά βραχώδη σωματίδια, και περιβάλλονται από ένα θολό νέφος αερίων.

    Ο 12P/Pons-Brooks είναι γνωστός ως κρυοηφαιστειακός κομήτης, που σημαίνει ότι παρουσιάζει ηφαιστειακή δραστηριότητα. Αλλά αντί να εκτοξεύει λιωμένα πετρώματα και λάβα όπως ένα ηφαίστειο στη Γη, ένας κρυοηφαιστειακός κομήτης απελευθερώνει ένα μείγμα αερίων και πάγου.

    Ο ερασιτέχνης αστρονόμος Eliot Herman, με έδρα την Αριζόνα, ο οποίος παρακολουθεί τον κομήτη, δήλωσε ότι ο κομήτης φωτίστηκε απότομα σχεδόν 100 φορές στις 31 Οκτωβρίου και συνέχισε να γίνεται πιο φωτεινός τις επόμενες ημέρες.

    Αυτό αποτελεί ένδειξη μιας νέας έκρηξης κρυοηφαιστειακής δραστηριότητας και της εκβλάστησης κεράτων, σύμφωνα με τη Daily Mail. Πρόκειται για τη δεύτερη έκρηξη του 12P/Pons-Brooks μέσα σε έναν ημερολογιακό μήνα και την τρίτη από τον Ιούλιο.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ο κομήτης που είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από το Έβερεστ κατευθύνεται προς τη Γη: Ανήσυχοι οι επιστήμονες (video)
    Ο κομήτης που είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από το Έβερεστ κατευθύνεται προς τη Γη: Ανήσυχοι οι επιστήμονες (video)

    Ανήσυχη είναι η επιστημονική κοινότητα μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στο διάστημα. Ένας κομήτης που υπολογίζεται πως είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από το Έβερεστ κατευθύνεται προς τη Γη.

    Σε ένα σενάριο που θα μπορούσε να μοιάζει βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, ένας κολοσσιαίος κομήτης, τρεις φορές μεγαλύτερος από το Έβερεστ, εξερράγη και τώρα κινείται απειλητικά προς τη Γη.

    Η τεράστια έκρηξη αυτού του κομήτη είναι η δεύτερη του είδους της μέσα στους τελευταίους τέσσερις μήνες, με το προηγούμενο ουράνιο θέαμα να συμβαίνει τον Ιούλιο.

    Η Βρετανική Αστρονομική Ένωση, που παρακολουθεί σχολαστικά τον κομήτη 12P, ειδοποιήθηκε για την έκρηξη αυτή όταν παρατηρήθηκε ότι ήταν δεκάδες φορές πιο φωτεινός.

    Αυτές οι εκρήξεις εκδηλώνονται όταν συσσωρεύεται μια σημαντική ποσότητα αερίου και πάγου. Αυτό προκαλεί την έκρηξη των παγωμένων εσωτερικών του κομήτη μέσα από σημαντικές ρωγμές στο φλοιό του πυρήνα του. Στην προκειμένη περίπτωση, η αρκτική έκρηξη οδήγησε στο σχηματισμό «κεράτων», δημιουργώντας μια εμφάνιση που θυμίζει τον διάβολο.

    Πηγή: Gazetta.gr
  • Μοναδική ευκαιρία: Ορατός και με γυμνό μάτι ο κομήτης Νισιμούρα – Πώς θα τον δείτε καλύτερα
    Μοναδική ευκαιρία: Ορατός και με γυμνό μάτι ο κομήτης Νισιμούρα – Πώς θα τον δείτε καλύτερα

    Όσοι παρατηρούν τα άστρα θα έχουν σύντομα μια σπάνια ευκαιρία να δουν έναν κομήτη να διασχίζει το διάστημα με 380.000 χιλιόμετρα την ώρα.

    Ο κομήτης Νισιμούρα ανακαλύφθηκε μόλις τον περασμένο μήνα, αλλά ήδη αποδεικνύεται ιδιαίτερα… θεαματικός, με τους αστρονόμους να ενθαρρύνουν τον κόσμο να μην χάσει την ευκαιρία να τον δει με γυμνό μάτι πριν καεί, αναφέρει το Sky News.

    Μπορεί ήδη να τον δει κανείς την ώρα μετά τη δύση του ήλιου και την ώρα πριν από την αυγή κοιτάζοντας ανατολικά-βορειοανατολικά, δήλωσαν οι ειδικοί, ενώ η μέγιστη ορατότητα αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

    Λίγο πριν από την αυγή της Τρίτης 12 Σεπτεμβρίου είναι η στιγμή που θα είναι πιο κοντά στη Γη, σε απόσταση 125 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

    Αλλά μην ανησυχείτε, οι αστρονόμοι έχουν καταγράψει την τροχιά και την ταχύτητά του και δεν υπάρχει κίνδυνος να μας χτυπήσει.

    Ο καθηγητής Μπραντ Γκίμπσον, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Χαλ, δήλωσε ότι παρόμοιες εμφανίσεις κομητών συμβαίνουν κατά μέσο όρο μία φορά στα δέκα χρόνια και ότι ο Νισιμούρα αποτελεί μια «σπάνια και συναρπαστική ευκαιρία».

    Πώς να τον δείτε καλύτερα

    Ο κομήτης πήρε το όνομά του από τον Ιάπωνα αστροφωτογράφο Χιντέο Νισιμούρα, ο οποίος τον είδε ενώ τραβούσε φωτογραφίες μακράς έκθεσης του νυχτερινού ουρανού με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή στις 11 Αυγούστου.

    Έκτοτε, ο κομήτης – C/2023 P1 είναι το κανονικό του όνομα – έχει αυξήσει τη φωτεινότητά του, γεγονός που τον έχει καταστήσει ορατό χωρίς ειδικό εξοπλισμό. Φυσικά, τα κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο θα σας διευκολύνουν ακόμη περισσότερο να τον εντοπίσετε.

    Εφαρμογές αστροπαρατήρησης όπως το Night Sky, το SkyView και το Sky Guide είναι πολύ χρήσιμες, καθώς μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε την ακριβή θέση των κομητών, χαρτογραφώντας τους αστερισμούς.

    Στρέφοντας την κάμερα του smartphone σας προς τον νυχτερινό ουρανό, αυτές οι εφαρμογές θα χρησιμοποιήσουν επαυξημένη πραγματικότητα για να σας ενημερώσουν για τους αστερισμούς που βλέπετε και να σας προσφέρουν συμβουλές για το πώς να εντοπίζετε κομήτες.

    Πλησιάζει το τέλος του

    Αν και δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, ο Νισιμούρα πιστεύεται ότι έχει διάμετρο 1,5 ή και 3 χιλιόμετρα.

    Ο καθηγητής Γκίμπσον δήλωσε ότι ο κομήτης, ο οποίος χρειάζεται 500 χρόνια για να ολοκληρώσει μία περιστροφή του ηλιακού συστήματος, θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος για την ετήσια βροχή μετεωριτών Sigma-Hyrdrids που κορυφώνεται στις 9 Δεκεμβρίου.

    Αλλά μπορεί να μην του απομένει πολύς χρόνος για το ταξίδι του, καθώς ένα κοντινό πέρασμα από τον Ήλιο θα μπορούσε να σημάνει την καταστροφή του. Στις 17 Σεπτεμβρίου θα τον πλησιάσει στα 43 εκατομμύρια χιλιόμετρα, απόσταση αρκετά μικρή ώστε ο κομήτης να καεί.

    Η προσέγγιση του κομήτη στον Ήλιο είναι που του δίνει τη χαρακτηριστική «ουρά» του, καθώς η θερμότητα απελευθερώνει αέρια από τον παγωμένο όγκο του.

    Όταν συμβαίνει αυτό, απελευθερώνονται επίσης σωματίδια σκόνης και βράχων, γεγονός που οδηγεί σε βροχές μετεωριτών.

    Όπως όλοι οι παγωμένοι, βραχώδεις σύντροφοί του, ο κομήτης Νισιμούρα είναι μέρος των υπολειμμάτων από τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος πριν από σχεδόν πέντε δισεκατομμύρια χρόνια.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο