Κόσμος

Θαλάσσια «νεκρή ζώνη» δημιουργήθηκε στην Ταϊλάνδη από πυκνή άνθηση πλαγκτόν

Θαλάσσια «νεκρή ζώνη» δημιουργήθηκε στην Ταϊλάνδη από πυκνή άνθηση πλαγκτόν

Μια ασυνήθιστα πυκνή άνθιση πλαγκτόν στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Ταϊλάνδης δημιουργεί μια υδάτινη «νεκρή ζώνη», η οποία απειλεί το εισόδημα των ντόπιων ψαράδων που εκτρέφουν μύδια στα νερά.

Επιστήμονες της θάλασσας λένε ότι σε ορισμένες περιοχές στον Κόλπο της Ταϊλάνδης υπάρχει ποσότητα πλαγκτόν δέκα φορές περισσότερη από την κανονική, κάνοντας το νερό έντονο πράσινο και σκοτώνοντας τη θαλάσσια ζωή.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπω τόσο άσχημα την κατάσταση», σημείωσε ο ναυτικός επιστήμονας Tanuspong Pokavanich στη Guardian και πρόσθεσε «Είναι πολύ σοβαρό».

Η ακτογραμμή της επαρχίας Chonburi είναι διάσημη για τις φάρμες μυδιών της και πάνω από το 80% των σχεδόν 300 θαλάσσιων αγροτεμαχίων στην περιοχή έχουν πληγεί, δήλωσε ο Satitchat Thimkrajong, πρόεδρος της Ένωσης Αλιείας Chonburi.

Οι ανθίσεις του πλαγκτόν συμβαίνουν μία ή δύο φορές το χρόνο και συνήθως διαρκούν δύο έως τρεις ημέρες, λένε οι ειδικοί. Μπορούν να παράγουν τοξίνες που βλάπτουν το περιβάλλον ή να σκοτώσουν τη θαλάσσια ζωή εξαντλώντας το οξυγόνο στο νερό και εμποδίζοντας το ηλιακό φως.

Ενώ η αιτία της έντονης άνθισης του πλαγκτόν παραμένει ασαφής, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ευθύνεται η ρύπανση και η έντονη ζέστη που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή. «Το Ελ Νίνιο προκαλεί ξηρασία και υψηλότερες θερμοκρασίες στη θάλασσα», δήλωσε ο επιστήμονας Tanuspong. «Όλα θα χειροτερέψουν αν δεν προσαρμόσουμε τον τρόπο διαχείρισης των πόρων, τη σπατάλη νερού και τον τρόπο ζωής μας».

Η φάρμα του Fisher Suchat Buwat ήταν μία από αυτές που επλήγησαν. Όπως είπε, εξαιτίας της άνθισης του πλαγκτόν υπέστη απώλειες άνω των 14.000 δολαρίων, με τους συναδέλφους του να σημειώνουν επίσης «ανυπολόγιστες» απώλειες.

Νωρίτερα φέτος, εξαιτίας της άνθισης πλαγκτόν χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν κατά μήκος μιας παραλίας στη νότια επαρχία Chumphon της Ταϊλάνδης, με τους ειδικούς να κατηγορούν την κλιματική αλλαγή για την τόνωση του φυσικού φαινομένου.

Σε όλο τον κόσμο, οι θαλάσσιοι καύσωνες προκαλούν αυξανόμενη ανησυχία φέτος, με χιλιάδες νεκρά ψάρια να ξεβράζονται σε παραλίες στο Τέξας και τους ειδικούς να προειδοποιούν για άνθηση φυκιών κατά μήκος των βρετανικών ακτών ως αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup