Ολοκληρωτική καταστροφή στη Γάζα καταγράφει δορυφόρος της Maxar. Εικόνες Αποκάλυψης μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν την κλίμακα της καταστροφής στη Γάζα μετά το μπαράζ των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών ως απάντηση στην πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς.
Η αμερικανική εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας Maxar Technologies δημοσίευσε την Τρίτη μια νέα δέσμη δορυφορικών εικόνων που απεικονίζουν τα επακόλουθα των πρόσφατων αεροπορικών επιδρομών μέσα και γύρω από το περίκλειστο παλαιστινιακό έδαφος της Γάζας.
Η ενημέρωση έρχεται την ώρα που ο στρατός του Ισραήλ δηλώνει ότι συγκεντρώνει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορα με τη Γάζα «για να εκτελέσει την αποστολή που μας έχει ανατεθεί» από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Το Ισραήλ αναμένεται να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας σε μια προσπάθεια «να διασφαλίσει ότι η Χαμάς δεν θα έχει καμία στρατιωτική ικανότητα».
Η αντεπίθεση κατά της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς ακολουθεί μια βίαιη και συντονισμένη επίθεση κατά του νότιου Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.
Ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, τουλάχιστον 1.200 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 2.700 έχουν τραυματιστεί.
10-Oct
— محمود𓂆#طوفان_الأقصى (@luminas_1337) October 11, 2023
By Maxar pic.twitter.com/agT3y4mpYJ
First set of high resolution satellite pics of Gaza from @Maxar pic.twitter.com/L9DojtknHd
— Ankiit Koomar (@AnkiitKoomar) October 10, 2023
Τι είναι η Γάζα
Η Λωρίδα της Γάζας δέχεται έντονους ισραηλινούς βομβαρδισμούς τις τελευταίες πέντε ημέρες, μετά από μια πολύνεκρη επίθεση της ένοπλης οργάνωσης Χαμάς, και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για συλλογική τιμωρία των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα.
Η Γάζα βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης με τα νοσοκομεία να έχουν κατακλυστεί από θύματα κατά τη διάρκεια του πλήρους αποκλεισμού, αφού το Ισραήλ ενέτεινε την 16ετή πολιορκία του εδάφους.
Τι γνωρίζουμε για τη Γάζα;
Με 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν σε 365 τετραγωνικά χιλιόμετρα (141 τετραγωνικά μίλια) γης, η Λωρίδα της Γάζας θεωρείται μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο. Η πληθυσμιακή πυκνότητα των 5.500 ανθρώπων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (14.245 ανά τετραγωνικό μίλι) έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πυκνότητα του Ισραήλ που ανέρχεται σε περίπου 400 ανθρώπους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (1.035 ανά τετραγωνικό μίλι).
Σύμφωνα με το Al Jazeera η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού της Γάζας είναι νέοι, με το 65% να είναι κάτω των 24 ετών και τη μέση ηλικία για άνδρες και γυναίκες να είναι τα 18 έτη.
Δεκαέξι χρόνια ισραηλινού χερσαίου, εναέριου και θαλάσσιου αποκλεισμού έχουν παραλύσει την οικονομία της και έχουν περιορίσει αυστηρά τις μετακινήσεις των κατοίκων της εντός και εκτός του θύλακα.
Οι κάτοικοι της Γάζας χρειάζονται ειδική άδεια για να περάσουν στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Αυτή είναι συνήθως για επείγουσα ιατρική περίθαλψη, αλλά είναι πολύ δύσκολο να ληφθεί.
Ο θύλακας έχει επίσης ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στον κόσμο, 45%. Η πρόσβαση στην εκπαίδευση και την ιατρική περίθαλψη είναι επίσης ελλιπής μετά από χρόνια ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε σχολεία και νοσοκομεία.
Οι Παλαιστίνιοι και οι ακτιβιστές τον αποκαλούν τη μεγαλύτερη «υπαίθρια φυλακή» στον κόσμο λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού.
Οι μουσουλμάνοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, ενώ υπάρχει μια μικροσκοπική μειοψηφία χριστιανικής κοινότητας.
Περισσότερο από το 60% των κατοίκων της Γάζας είναι πρόσφυγες από το σημερινό Ισραήλ. Περισσότεροι από 750.000 Παλαιστίνιοι έφυγαν από τα σπίτια τους το 1948, όταν το Ισραήλ κήρυξε την ανεξαρτησία του.
Drone video captured the scale of damage inflicted on Gaza City’s Rimal neighborhood Tuesday, after a night of intense bombardment from Israeli airstrikes. AP’s Joe Federman explains what makes these attacks different from previous conflicts in the region. pic.twitter.com/IdPX4HHETM
— The Associated Press (@AP) October 10, 2023
Τη Δευτέρα, το Ισραήλ ανακοίνωσε τον «πλήρη αποκλεισμό» της Γάζας, ο οποίος περιλαμβάνει την απαγόρευση των προμηθειών τροφίμων, νερού, καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας.
Το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας της Γάζας προέρχεται από ισραηλινές γραμμές μεταφοράς ρεύματος, ενώ ένα μέρος της παράγεται σε ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στη Γάζα, το οποίο επίσης προμηθεύεται τα καύσιμά του από το Ισραήλ.
Η συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο στην περιοχή έχει καταρρεύσει από το Σάββατο, σύμφωνα με στοιχεία της NetBlocks.
Το Ισραήλ έχει κινητοποιήσει 300.000 στρατιώτες γύρω από τη λωρίδα για μια πιθανή χερσαία εισβολή. Το Ισραήλ εισέβαλε τελευταία φορά στη Γάζα το 2014.
Πού βρίσκεται η Γάζα;
Η Γάζα, μια λωρίδα μήκους 10 χιλιομέτρων επί 41 χιλιομέτρων που βρίσκεται στη Μεσόγειο Θάλασσα, είναι το ένα από τα δύο παλαιστινιακά εδάφη, το άλλο είναι η κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Χρειάζεται μία ώρα για να οδηγήσετε από το νότιο σημείο της, τη Ράφα, μέχρι το Beit Hanoon στα βόρεια.
Ο θύλακας χωρίζεται σε πέντε διοικητικά διαμερίσματα: Βόρεια Γάζα, Πόλη της Γάζας, Ντέιρ ελ Μπάλα, Χαν Γιουνίς και Ράφα.
Η Γάζα χωρίζεται από το Ισραήλ με ένα διαχωριστικό φράγμα και έχει ένα νότιο συνοριακό πέρασμα με την Αίγυπτο.