Κόσμος

Πόλεμος στο Ισραήλ - Ανάλυση SkyNews: Η «μαύρη σκιά» του Ιράν πάνω από τη σύγκρουση με τη Χαμάς

Πόλεμος στο Ισραήλ - Ανάλυση SkyNews: Η «μαύρη σκιά» του Ιράν πάνω από τη σύγκρουση με τη Χαμάς

«Μόνο το Ιράν δεν έχει προσεγγίσει το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια» - «Γιατί καθυστερεί η χερσαία εισβολή στη Γάζα και πώς θα μπορέσουν οι Ισραηλινοί να την ελέγξουν χωρίς να μπουν στα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα»

Την πιθανή άμεση ή έμμεση εμπλοκή του Ιράν πίσω από τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή με τις αιματηρές συγκρούσεις του Ισραήλ με τη Χαμάς επιχειρεί να σκιαγραφήσει ο στρατιωτικός αναλυτής Sean Bell στο Sky News.

Εμφανιζόμενος στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, σημείωσε πως πρόκειται για έναν πόλεμος ο οποίος δεν καθοδηγείται από συμβατικές φιλοδοξίες, όπως επεκτατισμό ή οικονομία αλλά από ένα «σπλαχνικό μίσος» το οποίο διαρκεί δεκαετίες. Όπως τόνισε, ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν προκρίνει πως θα υπάρξει λύση μέσα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά μόνο μέσα από πολιτικής φύσεως προσέγγιση.

Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο όπως τόνισε ο ίδιος, είναι ποιος πραγματικά επωφελείται από τον πόλεμο αυτόν, «δείχνοντας» προς το Ιράν. Ενώ ορισμένοι από τους γείτονες του Ισραήλ έχουν αρχίσει να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Τελ Αβίβ, το Ιράν «δεν θέλει να το βλέπει αυτό» και αντιθέτως χρηματοδοτεί τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς.

«Έτσι, αν και δεν έχουμε αποδείξεις για άμεση εμπλοκή στον πόλεμο, η σκοτεινή σκιά του Ιράν κρέμεται πολύ βαριά πάνω στον χρόνο και τις επιπτώσεις αυτής της επίθεσης», δήλωσε ο Bell.

Αναφορικά με το Ισραήλ τώρα, ο στρατιωτικός αναλυτής σημείωσε πως τα αντίποινα των Ισραηλινών, με αιχμή του δόρατος μία χερσαία εισβολή στη Γάζα, καθυστερούν, για να «επεξεργαστούν ποιοι είναι οι στόχοι τους». Ένα ερώτημα είναι πώς θα χρησιμοποιήσουν τα τεθωρακισμένα οχήματά τους, τα οποία είναι απίθανο να διεισδύσουν σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές. Υπενθυμίζεται δε πως η Γάζα είναι μία περιοχή 45 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην οποία κατοικούν 2,3 εκατ. άνθρωποι, καθιστώντας την την πιο πυκνοκατοικημένη στον πλανήτη.

Δείτε βίντεο, ολόκληρη η ανάλυση του Sean Bell

Κοιτώντας τον χάρτη του Sky News, οι πιο αστικές περιοχές περιγράφονται με τις λευκές περιοχές στον παρακάτω χάρτη.

gaza-1

Στην στην παρακάτω δε εικόνα, μπορείτε να δείτε μεγάλες περιοχές με πράσινο χρώμα όπου υπάρχει «ευκαιρία για τις ισραηλινές δυνάμεις να κινηθούν στην περιοχή της Γάζας» και να «εκφοβίσουν» τις δυνάμεις της Χαμάς.

gaza-2

Αυτό θα δημιουργούσε μια «σταδιακή προσέγγιση» σε οποιαδήποτε επιχείρηση, επιτρέποντας στο Ισραήλ «να κάνει μια παύση και στη συνέχεια να σκεφτεί τι θα κάνει στη συνέχεια». Έτσι, οι Ισραηλινοί θα ελέγχουν εκτάσεις της περιοχής της Γάζας, κυρίως επαρχιακές, εν τω μεταξύ, θα «μαζεύουν πληροφορίες» χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες, υποκλέπτοντας επικοινωνίες και αναζητώντας πληροφορίες από συμμάχους.

Το Ισραήλ «επιδιώκει μια γενοκτονία» στη Γάζα, λέει ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν

Στο πλαισιο αυτό, ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν ο οποίος κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιδιώκει μια «γενοκτονία» με την πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας, σε δηλώσεις του στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Σήμερα, η συνέχιση των εγκλημάτων πολέμου από τον (Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν) Νετανιάχου και τους Σιωνιστές κατά των αμάχων της Γάζας, που έχουν τεθεί υπό πολιορκία, με διακοπή υδροδότησης, ηλεκτροδότησης και απαγόρευση εισόδου φαρμάκων και τροφίμων, έχει δημιουργήσει συνθήκες όπου οι Σιωνιστές επιδιώκουν μια γενοκτονία όλων των ανθρώπων στη Γάζα», τόνισε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών. «Ο πόλεμος που βλέπουμε σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι μόνο ο πόλεμος των Σιωνιστών εναντίον της Χαμάς, είναι ο πόλεμος των Σιωνιστών εναντίον όλων των Παλαιστινίων», συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας ξεκινά σήμερα μια περιφερειακή περιοδεία, κατά την οποία θα μεταβεί στο Ιράκ και στον Λίβανο, για να συζητήσει για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, μετέδωσε νωρίτερα σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. Νωρίτερα, αναφορές ήθελαν τον Αμιραμπντολαχιάν να βρίσκεται σε αεροσκάφος που επρόκειτο να προσγειωθεί στη Δαμασκό, ωστόσο οι βομβαρδισμοί στο αεροδρόμιο της πόλης, υποχρέωσαν τον πιλότο να επιστρέψει στην Τεχεράνη.

Το Ισραήλ έπληξε τα αεροδρόμια Δαμασκού και Χαλεπίου - Δείτε βίντεο

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, συναγερμός σήμανε στη Συρία το μεσημέρι της Πέμπτης, με τα αεροδρόμια στις πόλεις της Δαμασκού και του Χαλεπιού να κλείνουν ως αποτέλεσμα ισραηλινής επίθεσης, σύμφωνα με πηγές της συριακής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με άλλη αναφορά στο λιβανέζικο κανάλι al-Mayadeen, τα συστήματα αεράμυνας στη Συρία απάντησαν στην ισραηλινή επίθεση.

Απελπισμένη προσπάθεια του εχθρού, λέει το συριακό υπουργείο Άμυνας

Το συριακό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε επίσημη ανακοίνωση, λίγη ώρα μετά της αναφορές, στην οποία υποστηρίζεται ότι το Ισραήλ επιτέθηκε με πυραύλους στα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά την επίθεση οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης υπέστησαν ζημιές και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν πτήσεις. Σύμφωνα με τους Σύρους, «πρόκειται για μια απελπισμένη προσπάθεια του εχθρού να αποσπάσει την προσοχή από τα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα».

Κατά πληροφορίες, η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγο πριν προσγειωθεί στη Δαμασκό αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Hossein Amir-Abdollahian. Το αεροσκάφος άλλαξε άμεσα κατεύθυνση και κατευθύνεται προς την Τεχεράνη.

Στο μεταξύ, άλλο ένα ιρανικό αεροσκάφος που εισήλθε στον εναέριο χώρο της Συρίας στη διάρκεια των επιθέσεων, έστρεψε την πορεία του προς την Τεχεράνη. Μάλιστα, το συγκεκριμένο αεροσκάφος φέρεται να ανήκει στην εταιρεία Mahan Air, στην οποία οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις λόγω της σύνδεσής της με τους Φρουρούς της Επανάστασης, καθώς και της μεταφοράς φορτίων όπλων στη Συρία.

Τα ίδια μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης υπέστησαν ζημιές από τις επιθέσεις, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για θύματα. Παράλληλα, επισημαίνεται πως αυτά είναι τα πρώτα ισραηλινά πλήγματα στη Συρία μετά τη φονική διείσδυση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε σύγκρουση για περισσότερο από μισό αιώνα - από τότε που ιδρύθηκε το Ισραήλ το 1948. Οι επιθέσεις είναι αρκετά συνηθισμένες - ειδικά μετά από το ξέσπασμα αναταραχών στο Ισραήλ. Την ίδια ώρα, ενισχύονται οι φόβοι πολλών χωρών ότι η βία αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικευμένο πόλεμο, με την εμπλοκή των γειτονικών χωρών του Ισραήλ, της Συρίας και του Λιβάνου.

Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα