Μπαράζ τηλεφωνικών επαφών με τους ηγέτες Ιράν, Συρίας, Παλαιστίνης και Αιγύπτου είχε ο ρώσος πρόεδρος. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνομίλησε και με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.
Σύμφωνα με το γραφείο του Νετανιάχου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν εξαιρετικά επικριτικός για το Ισραήλ στις δηλώσεις του μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κάνοντας ακόμη και συγκρίσεις μεταξύ του Ισραήλ και του γερμανικού στρατού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν μίλησε νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ, τον Αιγύπτιο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
«Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην έντονα οξυνόμενη παλαιστινο-ισραηλινή σύγκρουση. [Οι ηγέτες] εξέφρασαν την απόλυτη ανησυχία τους για τη μεγάλης κλίμακας κλιμάκωση των εχθροπραξιών, η οποία συνοδεύεται από μια καταστροφική αύξηση των θυμάτων μεταξύ των αμάχων και την εμβάθυνση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας. [Οι ηγέτες] εξέφρασαν την ομόφωνη άποψή τους για την ανάγκη επείγουσας κατάπαυσης του πυρός και καθιέρωσης ανθρωπιστικής εκεχειρίας, προκειμένου να παρασχεθεί επείγουσα βοήθεια σε όλους όσοι έχουν ανάγκη", αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
«Ο Ρώσος πρόεδρος άκουσε τις εκτιμήσεις των ομολόγων του, οι οποίες τόνισαν την οξύτητα της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού της Λωρίδας για την επείγουσα παράδοση φαρμάκων, τροφίμων και άλλων ζωτικών ειδών πρώτης ανάγκης. Σημείωσαν επίσης τη σοβαρή ανησυχία τους για την πιθανότητα κλιμάκωσης της σύγκρουσης σε περιφερειακό πόλεμο», αναφέρεται.
«Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε πως είναι απαράδεκτη οποιασδήποτε μορφής βίας κατά των αμάχων και σημείωσε ότι η Ρωσία συμπάσχει βαθιά με όλους τους πληγέντες και τις οικογένειες και τους φίλους όσων σκοτώθηκαν στην ένοπλη αντιπαράθεση και είναι έτοιμη να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια.»
Επίσης ο Βλαντίμιρ Πούτιν «επαναβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της Μόσχας να συντονίσει τις προσπάθειες υτερματισμού των εχθροπραξιών με σκεπτόμενους εταίρους, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση το συντομότερο δυνατό. Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προτέινει η Ρωσία για την κήρυξη άμεσης ανθρωπιστικής εκεχειρίας, το οποίο έχει ισορροπημένο και μη πολιτικοποιημένο χαρακτήρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Κατά την άποψη όλων, η πρωτοφανής κλιμάκωση προκλήθηκε από τη μακρά στασιμότητα της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο αυτό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε τη θέση αρχών υπέρ της επανεκκίνησης της πολιτικής διαδικασίας με στόχο την επίτευξη μιας διαρκούς και δίκαιης επίλυσης του παλαιστινιακού προβλήματος στη γνωστή διεθνής νομική βάση, η οποία θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά και με ασφάλεια με το Ισραήλ», αναφέρεται.
Ο Πούτιν συζήτησε επίσης με τον Ελ Σίσι τη βοήθεια της Αιγύπτου προς τους Ρώσους που εκκενώνουν τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το Κρεμλίνο.
Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YURI KOCHETKOV