Κόσμος

Οι Αιγύπτιοι προετοιμάζονται για το άνοιγμα της Ράφα - Με το δάκτυλο στη σκανδάλη οι Ισραηλινοί

Οι Αιγύπτιοι προετοιμάζονται για το άνοιγμα της Ράφα - Με το δάκτυλο στη σκανδάλη οι Ισραηλινοί

Προετοιμασίες για το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα, μοναδική δίοδο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολύπαθη Γάζα, κάνουν οι Αιγύπτιοι, την ώρα που οι Ισραηλινοί ετοιμάζονται για την χερσαία επιχείρηση κατά της Χαμάς.

Τα φράγματα από μπετόν, που είχαν εγκατασταθεί από τους Αιγυπτίους στα σύνορά τους με την πολιορκούμενη Γάζα μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, αφαιρέθηκαν προκειμένου να μπορέσει να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια

Παράλληλα στο σημείο έχουν βρεθεί και ειδικά συνεργεία προκειμένου να μπορέσουν να επισκευάσουν τις λακούβες που υπάρχουν στο δρόμο.

Στις ανάγκες επισκευής είχε αναφερθεί και ο ίδιος ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Θα επιδιορθώσουν το δρόμο. Πρέπει να γεμίσουν τις λακκούβες για να περάσουν αυτά τα φορτηγά», είπε.

Τα πρώτα 20 φορτηγά θα δοκιμάσουν ένα σύστημα για τη διανομή της βοήθειας χωρίς να επιτραπεί στην παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα, να επωφεληθεί, πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις, ωστόσο προειδοποιούν, ότι τα 20 φορτηγά είναι σταγόνα στον ωκεανό και ότι για να μπορέσουν οι Παλαιστίνιοι να ανακουφιστούν θα χρειαστούν να περάσουν πάνω από 2.000 φορτηγά.

Ποιοι οι στόχοι του ανοίγματος της Ράφα

Ο ένας στόχος του ανοίγματος της Ράφα οι περίπου 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας -οι μισοί είναι παιδιά- που βρίσκονται στο χείλος της «καταστροφής» να ανακουφιστούν επειδή το Ισραήλ τους αρνείται κάθε πρόσβαση σε νερό, ηλεκτρικό και καύσιμα.

Ο δεύτερος στόχος, έστω και αν επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι, είναι από το πέρασμα να μπορέσουν να περάσουν στην Αίγυπτο όσοι ξένοι υπήκοοι έχουν παγιδευτεί στη Γάζα, ανάμεσά τους και αρκετοί Αμερικανοί, αλλά και όσοι έχουν διπλά διαβατήρια. Άγνωστο παραμένει αν έχει συμφωνηθεί κάτι για τη διέλευση των αμάχων Παλαιστινίων δεδομένου ότι και η Αίγυπτος και η Ιορδανία έχουν δηλώσει ότι είναι κόκκινη γραμμή η υποδοχή Παλαιστινίων αμάχων στο έδαφός τους.

Μολονότι εδώ και ημέρες αεροπλάνα απ' όλο τον κόσμο φέρνουν βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα, κανένα από τα φορτία αυτά δεν έχει καταστεί μέχρι τώρα δυνατό να μπει στην Γάζα, όπου ο απολογισμός των ισραηλινών βομβαρδισμών ανέρχεται σε σχεδόν 3.800 νεκρούς, από τους οποίους τουλάχιστον 1.500 παιδιά, και περισσότερους από 12.000 τραυματίες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Οι αυστηροί όροι του Ισραήλ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

Το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά να ανοίξει τα μεθοριακά περάσματα με τη Γάζα. Όμως οι Αμερικανοί κατάφεραν να πείσουν την Αίγυπτο να ανοίξει τη Ράφα, του μοναδικού ανοίγματος της Γάζας προς τον κόσμο που δεν βρίσκεται στα χέρια του Ισραήλ έχοντας προηγουμένως έλθει σε συμφωνία με την ισραηλινή ηγεσία.

Το Τελ Αβίβ, το οποίο επιβάλλει αυστηρό αποκλεισμό της Γάζας εδώ και περισσότερο από 16 χρόνια, δεν σταματά να επαλαμβάνει πως φοβάται ότι από τη βοήθεια θα επωφεληθεί η Χαμάς και όχι οι άμαχοι και έθεσε τους όρους του: η βοήθεια θα πάει μόνο στους «αμάχους» και αποκλειστικά «στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», προς το οποίο ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν.

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη οι Ισραηλινοί

Με το ανθρωπιστικό δράμα σε πλήρη εξέλιξη οι Ισραηλινοί ετοιμάζονται να μπουν στη Γάζα για να πολεμήσουν τη Χαμάς το στίγμα του τι πρέπει να αναμένεται έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Νιρ Μπερκάτ ο οποίος από το κιμπούτς Κφαρ Αζά όπου εκτυλίσθηκαν κάποιες από τις θηριωδίες της Χαμάς να δηλώνει ότι η Χαμάς θα εξαφανιστεί.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ στο αμερικανικό δίκτυο NBC News ο οποίος αναφέρθηκε στις προκλήσεις για τον Ισραηλινό στρατό αλλά και τον κίνδυνο ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Μπαράκ προειδοποίησε ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) «θα πρέπει να αναπτύξουν στο έδαφος δεκάδες χιλιάδες ζευγάρια μπότες» προκειμένου να «εξαλείψουν κάθε ρουκέτα, κάθε όπλο, κάθε χώρο εκπαίδευσης»

«Η Χαμάς δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο από το να πάρει την ευθύνη για την καταστροφή της. Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ τη λέξη «αναπόφευκτο», αλλά αυτή είναι η πιο πιθανή εξέλιξη, δηλαδή ότι σε λίγες ημέρες θα εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας μια πολύ ευρύτερη δύναμη».

Ο Μπαράκ -ο οποίος, έχοντας διατελέσει υπουργός Άμυνας κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης χερσαίας εισβολής της χώρας στη Γάζα το 2009, έχει εμπειρία από μια τέτοια επιχείρηση- δήλωσε ότι αν η σύγκρουση εξαπλωθεί θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο, που θα περιλαμβάνει «περισσότερο χρόνο, κόπο, ιδρώτα, δάκρυα και αίμα».

«Δεν χρειαζόμαστε άλλον έναν πόλεμο. Αλλά, αν έχουμε, τότε θα πολεμήσουμε και το Ισραήλ θα κερδίσει», είπε.

Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup