Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2023 14:07

Πόλεμος στο Ισραήλ - Η ζωή στη Γάζα: Υπερπληθυσμός, φτώχεια, έλλειψη σε νερό και φάρμακα - Ανάλυση του BBC

Γράφτηκε από

Πάνω από 2 εκατ. άνθρωποι, με το 60% να είναι νεαροί στοιβάζονται σε ακατάλληλα σπίτια δίχως καν τα απαραίτητα - Οι προσφυγικοί καταυλισμοί, αποκλεισμένα σύνορα, νοσοκομεία σε κρίση

Η Λωρίδα της Γάζας και οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετά τον πόλεμο που κήρυξε το Ισραήλ στη Χαμάς λόγω των σφαγών της 7ς Οκτωβρίου, έχουν επανέλθει στην επικαιρότητα σοκάροντας την παγκόσμια κοινότητα για την αγριότητα των συγκρούσεων και τις απώλειες χιλιάδων αμάχων.

Πώς είναι, όμως, η ζωή στη Λωρίδα της Γάζας και τι συνθήκες διαβίωσης έχουν οι Παλαιστίνιοι; Αυτό το ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει το βρετανικό δίκτυο BBC το οποίο σε μία μακροσκελή ανάλυσή του παρουσιάζει όλα όσα θέλουμε να γνωρίζουμε για την πολύπαθη αυτή περιοχή μέσα από στοιχεία και χάρτες.

Η περιοχή της Γάζας όπου ζουν 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι ένας πυκνοκατοικημένος θύλακας μήκους 41 χιλιομέτρων και πλάτους 10 χιλιομέτρων, ο οποίος οριοθετείται από τη μία πλευρά από τη Μεσόγειο Θάλασσα και είναι περιφραγμένος από το Ισραήλ και την Αίγυπτο στα σύνορά του από ξηράς.

Η Γάζα έχει έναν από τους νεότερους πληθυσμούς στον κόσμο, με σχεδόν το 60% του πληθυσμού να είναι κάτω των 25 ετών, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία.

Σε απάντηση της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ άρχισε μια «πλήρη πολιορκία» της Γάζας, με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας να δηλώνει: «Δεν θα υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε τρόφιμα, ούτε καύσιμα». Η κίνηση αυτή επιδείνωσε αμέσως την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, όπου το 80% του πληθυσμού είχε ήδη ανάγκη από διεθνή βοήθεια.

Η Γάζα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της μαχητικής ισλαμιστικής ομάδας Χαμάς από το 2007, μετά από βίαιη σύγκρουση με την τότε κυβερνώσα Παλαιστινιακή Αρχή η οποία ελέγχει τη Δυτική Όχθη.

Προηγουμένως κατεχόταν από την Αίγυπτο, η Γάζα καταλήφθηκε από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου της Μέσης Ανατολής το 1967.

Το Ισραήλ απέσυρε τα στρατεύματά του και περίπου 7.000 εποίκους το 2005, αλλά ακόμη και πριν από τον σημερινό αποκλεισμό περιόριζε την κυκλοφορία αγαθών και ανθρώπων μέσα και έξω από τη Γάζα.

Εντολή εκκένωσης

Στο πλαίσιο της απάντησής του στην επίθεση της Χαμάς, το Ισραήλ διέταξε τους Παλαιστινίους να εκκενώσουν την περιοχή της Γάζας βόρεια της κοίτης του ποταμού Γουάντι Γάζα, ενόψει της αναμενόμενης εισβολής του ισραηλινού στρατού. Η περιοχή εκκένωσης περιλαμβάνει την πόλη της Γάζας - την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Λωρίδας της Γάζας.

Το συνοριακό πέρασμα Erez προς το Ισραήλ είναι κλειστό, οπότε όσοι ζουν στη ζώνη εκκένωσης δεν μπορούν να φύγουν από τη Γάζα και δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κατευθυνθούν προς τις νότιες συνοικίες.

Με 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους σε μια σχετικά μικρή λωρίδα γης, η Γάζα έχει μια από τις υψηλότερες πληθυσμιακές πυκνότητες στον κόσμο. Η μεγαλύτερη αστική περιοχή στο νότο είναι το Χαν Γιουνίς, αλλά με πληθυσμό το μισό του μεγέθους της πόλης της Γάζας θα δυσκολευτεί να αντιμετωπίσει ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους που εγκαταλείπουν το βορρά.

Κατά μέσο όρο, υπάρχουν περισσότεροι από 5.700 άνθρωποι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στη Γάζα - πολύ παρόμοια με τη μέση πυκνότητα στο Λονδίνο - αλλά ο αριθμός αυτός ήταν πάνω από 9.000 στην Πόλη της Γάζας, την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Η πόλη της Γάζας ήταν πυκνοκατοικημένη

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, μετά την εντολή εκκένωσης, ο αριθμός των εκτοπισμένων αυξήθηκε ραγδαία και υπάρχουν πλέον ένα εκατομμύριο άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Ακατάλληλα σπίτια

Οι επανειλημμένες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων μαχητών και του Ισραήλ έχουν αφήσει πολλούς ανθρώπους στη Γάζα χωρίς επαρκή στέγαση. Πολυμελείς οικογένειες ζουν χαμηλής ποιότητας και ανασφαλή κτίρια, με το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων να εκτιμά ότι περισσότεροι από 120.000 ζουν σε σπίτια που δεν έχουν παράθυρα, ασφαλείς στέγες ή πόρτες.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν καταστρέψει περίπου χίλια σπίτια - προσθέτοντας 2.200 που δεν έχουν ακόμη ανοικοδομηθεί από προηγούμενες συγκρούσεις από το 2014.

Άλλα 72.000 που υπέστησαν ζημιές αλλά δεν καταστράφηκαν δεν είχαν λάβει καμία οικονομική βοήθεια για τις επισκευές.

Η απώλεια αυτών των σπιτιών επιτείνει τη συνεχιζόμενη έλλειψη στέγης στη Γάζα. Το Global Shelter Cluster εκτιμά ότι 120.000 μονάδες πρέπει να κατασκευαστούν στη Γάζα για να παρέχεται σε όλους στέγη.

Καταυλισμοί προσφύγων

Λίγο πάνω από το 75% του πληθυσμού της Γάζας - περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι - ήταν ήδη καταγεγραμμένοι πρόσφυγες πριν από την εντολή εκκένωσης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες ορίζονται από τον ΟΗΕ ως οι άνθρωποι των οποίων «ο τόπος διαμονής ήταν η Παλαιστίνη κατά την περίοδο από την 1η Ιουνίου 1946 έως τις 15 Μαΐου 1948 και οι οποίοι έχασαν τόσο το σπίτι όσο και τα μέσα διαβίωσης ως αποτέλεσμα του πολέμου του 1948». Τα παιδιά των Παλαιστινίων προσφύγων μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για το καθεστώς του πρόσφυγα.

Περισσότεροι από 500.000 από αυτούς τους πρόσφυγες βρίσκονταν ήδη σε οκτώ καταυλισμούς που βρίσκονται σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Καθώς δύο από αυτούς τους καταυλισμούς, ο Jabalia και ο Shati, βρίσκονται στη ζώνη εκκένωσης, αυτό έχει θέσει τους άλλους έξι υπό αυξημένη πίεση και πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να κοιμούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Η Γάζα είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ενέργειας είναι κλειστός και οι προμήθειες από το Ισραήλ έχουν ανασταλεί.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας, στο Deir al-Balah, ακριβώς νότια της ζώνης εκκένωσης, έκλεισε στις 11 Οκτωβρίου αφού ξέμεινε από καύσιμα.

Ακόμη και πριν από την τρέχουσα σύγκρουση οι διακοπές ρεύματος ήταν καθημερινό φαινόμενο στη Γάζα, με τα νοικοκυριά να λαμβάνουν ηλεκτρικό ρεύμα μόνο για 13 ώρες την ημέρα κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Νοσοκομεία σε κρίση

Τα μεγάλα ιδρύματα, όπως τα νοσοκομεία, διαθέτουν εφεδρικές γεννήτριες, αλλά ο αποκλεισμός σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καύσιμα για να τις λειτουργήσουν όταν εξαντληθούν οι υπάρχουσες προμήθειες. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) λέει ότι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα τα νοσοκομεία στη Γάζα "κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νεκροτομεία".

Το Ισραήλ κατηγορήθηκε αμέσως από τις ελεγχόμενες από τη Χαμάς παλαιστινιακές αρχές μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στο αραβικό νοσοκομείο Al-Ahli στην πόλη της Γάζας στις 17 Οκτωβρίου και η οποία φοβούνται ότι σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους. Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι εμπλέκεται.

Ωστόσο, πολλές ιατρικές εγκαταστάσεις βρίσκονται στη ζώνη εκκένωσης στα βόρεια και έχουν υποστεί ζημιές από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι έχουν σημειωθεί περισσότερες από εκατό επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και ότι η πλειονότητα των νοσοκομείων στη Γάζα δεν λειτουργεί.

Οι δημόσιες υγειονομικές εγκαταστάσεις στη Γάζα ήταν ήδη υπερφορτωμένες με ελλείψεις σε ιατρικές προμήθειες και εξοπλισμό και πολλές εξειδικευμένες θεραπείες δεν ήταν διαθέσιμες.

Οι ασθενείς από τη Γάζα που χρειάζονταν σωτήρια ή προηγμένη περίθαλψη σε νοσοκομεία της Δυτικής Όχθης ή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ χρειάζονταν έγκριση από την Παλαιστινιακή Αρχή και στη συνέχεια άδεια εξόδου από τις ισραηλινές αρχές.

Από το 2008 έως το 2022, περισσότερες από 70.000 ή το ένα τρίτο των αιτήσεων για άδεια ασθενούς καθυστέρησαν ή απορρίφθηκαν. Ορισμένοι ασθενείς πέθαναν επίσης ενώ περίμεναν απάντηση στην αίτησή τους.

Το νερό τελειώνει

Το νερό της βρύσης στη Γάζα είναι αλμυρό και μολυσμένο και θεωρούνταν ήδη ακατάλληλο για πόση - το Ισραήλ έχει πλέον διακόψει μεγάλο μέρος της παροχής καθαρού νερού.

Ο ΠΟΥ ορίζει ως ελάχιστη απαίτηση για τις καθημερινές ανάγκες σε νερό 100 λίτρα ανά άτομο - για την κάλυψη της κατανάλωσης, του πλυσίματος, του μαγειρέματος και του μπάνιου. Πριν από τη σύγκρουση, η μέση κατανάλωση στη Γάζα ήταν περίπου 84 λίτρα, με μόνο 27 λίτρα από αυτά να θεωρούνται κατάλληλα για ανθρώπινη χρήση.

Σήμερα, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η μέση κατανάλωση νερού στη Γάζα είναι μόλις τρία λίτρα ανά άτομο. Παράλληλα αυξάνονται οι ανησυχίες για την αφυδάτωση και τις ασθένειες που μεταδίδονται από το νερό, με την παλαιστινιακή υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες UNRWA να προειδοποιεί ότι «οι άνθρωποι θα αρχίσουν να πεθαίνουν χωρίς νερό».

Μόνο ένας από τους τρεις αγωγούς ύδρευσης στη Γάζα πιστεύεται ότι είναι ανοιχτός - παρέχοντας περιορισμένο πόσιμο νερό στο Χαν Γιουνίς στα νότια.

Οι τοπικές αντλίες νερού και τα συστήματα αποχέτευσης χρειάζονται καύσιμα για να λειτουργήσουν. Ως αποτέλεσμα, οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων έχουν σταματήσει να λειτουργούν, με αποτέλεσμα δεκάδες εκατομμύρια γαλόνια ακατέργαστων λυμάτων να διοχετεύονται καθημερινά στη θάλασσα.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον έξι πηγάδια νερού, τρεις σταθμοί άντλησης νερού, μια δεξαμενή και μια μονάδα αφαλάτωσης έχουν υποστεί ζημιές από αεροπορικές επιδρομές, διακόπτοντας την παροχή νερού σε περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Κλείσιμο συνόρων

Οι άμαχοι έχουν ελάχιστες ελπίδες να μπορέσουν να φύγουν από τη Γάζα για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις. Πριν από την επίθεση της Χαμάς, υπήρχαν μόνο δύο περάσματα που επέτρεπαν την είσοδο και την έξοδο από τη Γάζα - με τα περισσότερα προηγούμενα συνοριακά σημεία να έχουν κλείσει εδώ και χρόνια.

Στους Παλαιστίνιους απαγορεύεται να εγκαταλείψουν τη Γάζα μέσω του Ισραήλ, εκτός αν αποκτήσουν άδεια εξόδου από το Ισραήλ. Οι άδειες περιορίζονταν στους ημετέρους, τους επιχειρηματίες, τους ασθενείς και τους συνοδούς τους και τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Το σύνολο των συνόρων με το Ισραήλ μήκους 60 χιλιομέτρων φυλάσσεται από περιμετρικό φράχτη με περιοχές
«απαγόρευσης»
που εκτείνονται έως και 100 μέτρα από τον ίδιο τον φράχτη και μόνο οι εργάτες γης επιτρέπονται σε απόσταση 300 μέτρων.

Όσοι ήθελαν να φύγουν από τη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα στην Αίγυπτο έπρεπε να εγγραφούν στις παλαιστινιακές αρχές αρκετές εβδομάδες νωρίτερα και να υποβάλουν αίτηση στην Αίγυπτο, η οποία επιβάλλει περιορισμούς στον αριθμό των ατόμων και αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας.

Τώρα το Ισραήλ έχει κλείσει επ' αόριστον το πέρασμα Erez, ενώ το ελεγχόμενο από την Αίγυπτο συνοριακό πέρασμα της Ράφα στα νότια έχει κλείσει λόγω ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών κοντά στην πύλη από την παλαιστινιακή πλευρά.

Το τελευταίο εμποδίζει επίσης τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, νερού και φαρμάκων, από την Αίγυπτο στη Γάζα.

Για να προσπαθήσει να παρακάμψει τον αποκλεισμό, η Χαμάς έχει κατασκευάσει ένα δίκτυο σηράγγων το οποίο χρησιμοποιεί για να φέρνει αγαθά στη Λωρίδα από την Αίγυπτο και επίσης ως υπόγειο κέντρο διοίκησης.

Το Ισραήλ λέει ότι οι σήραγγες χρησιμοποιούνται επίσης από τους μαχητές για να διακινούν λαθραία όπλα και να μετακινούνται κρυφά. Τα στοχεύει συχνά με αεροπορικές επιδρομές.

Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2023 13:25

Σχετικά Άρθρα

  • Σχεδόν 6.000 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές στις επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Ν. Λίβανο Σχεδόν 6.000 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές στις επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Ν. Λίβανο

    Πρόκειται για χονδρικά το ένα τέταρτο του συνόλου των κτιρίων σε 25 πόλεις και χωριά κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ

    Χιλιάδες κτίρια σε παραμεθόριους δήμους του νοτίου Λιβάνου έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς εξαιτίας επιθέσεων του Ισραήλ μέσα σε χονδρικά έναν μήνα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη.
     
    Τουλάχιστον 5.858 κτίρια υπέστησαν ζημιές ή ισοπεδώθηκαν, αναφέρει το κείμενο, ανάλυση της εφημερίδας βασισμένη στην ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών και βίντεο από ομάδα της. Πρόκειται για χονδρικά το ένα τέταρτο του συνόλου των κτιρίων σε 25 πόλεις και χωριά κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ.
     
    Οι περισσότερες ζημιές —περίπου το 80%— προκλήθηκαν αφότου άρχισαν ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο, την 30ή Σεπτεμβρίου (η Post αναφέρει πως οι επιχειρήσεις άρχισαν την 1η Οκτωβρίου).
     
    Έκτοτε, σημειώνει η εφημερίδα, η έκταση των καταστροφών διπλασιάζεται κάθε δυο εβδομάδες
     
    Κατά το κείμενο, που βασίζει την εκτίμηση αυτή σε βίντεο που αναλύθηκαν, τουλάχιστον εννιά χώροι λατρείας έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς σε «ελεγχόμενες» κατεδαφίσεις.

    Οι καθημερινές ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στη Χεζμπολάχ —που άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ για να υποστηρίξει τη Χαμάς, σύμμαχό της, την 8η Οκτωβρίου 2023, την επομένη της άνευ προηγουμένου επίθεσης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας, που υπήρξε έναυσμα της σύρραξης στη Λωρίδα της Γάζας— και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις μεταμορφώθηκαν σε πόλεμο από την 23η Σεπτεμβρίου, όταν εξαπολύθηκαν μαζικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον του σιιτικού κινήματος, προτού ισραηλινά στρατεύματα αρχίσουν χερσαίες επιχειρήσεις σε νότιους τομείς της λιβανικής επικράτειας την 30ή Σεπτεμβρίου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr 
  • Νετανιάχου: Η συμφωνία εκεχειρίας πρέπει να διασφαλίζει το Ισράηλ από την απειλή της Χεζμπολάχ
    Νετανιάχου: Η συμφωνία εκεχειρίας πρέπει να διασφαλίζει το Ισράηλ από την απειλή της Χεζμπολάχ

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα Πέμπτη (31/10) στους Αμερικανούς απεσταλμένους, που επισκέπτονται την Ιερουσαλήμ για να συζητήσουν την κατάπαυση του πυρός με τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, ότι μια εκεχειρία θα έπρεπε πάνω απ’ όλα να εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ.

    «Το βασικό διακύβευμα είναι η ικανότητα και η αποφασιστικότητα του Ισραήλ να εμποδίσει κάθε απειλή για την ασφάλειά του προερχόμενη από τον Λίβανο», ώστε να επιστρέψουν οι κάτοικοι της περαμεθόριας περιοχής που απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, στο βόρειο Ισραήλ, είπε ο Νετανιάχου στους Αμερικανούς απεσταλμένους Έιμος Χοχστάιν και Μπρετ ΜακΓκέρκ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

    Οι δύο εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή νωρίτερα έγιναν δεκτοί από τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ.

    «Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις στρατηγικές προκλήσεις και τις ευκαιρίες στην περιοχή καθώς και τις προσπάθειες να διασφαλιστεί» η απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας, περισσότερο από έναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ABIR SULTAN
  • Ισραήλ: 64 στρατιώτες σκοτώθηκαν μέσα στον Οκτώβριο – Αναφορές και για 16 νεκρούς αμάχους
    Ισραήλ: 64 στρατιώτες σκοτώθηκαν μέσα στον Οκτώβριο – Αναφορές και για 16 νεκρούς αμάχους

    Το διπλό μέτωπο του Ισραήλ στον Λίβανο και τη Γάζα έχει αυξήσει τις απώλειες στις τάξεις του στρατού

    «Από τις αρχές Οκτωβρίου 2024, 80 ισραηλινοί στρατιώτες και πολίτες έχουν σκοτωθεί», αναφέρει μία πλατφόρμα μέσων ενημέρωσης του Ισραήλ στο Telegram.

    Συνολικά έχουν σκοτωθεί 62 στρατιώτες και 2 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας αλλά και 16 άμαχοι σε επιθέσεις εντός του Ισραήλ.

    Σύμφωνα με το enlashra που δημοσιεύει την είδηση η πλατφόρμα στο Telegram δημοσίευσε φωτογραφίες των νεκρών και ανέφερε ότι 33 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε χερσαίες επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο και 19 στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Γάζα, όπως μεταδίδει το ertnews.gr.

    Το Ισραήλ εκτός από τις χερσαίες επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο, όπου καταγράφει απώλειες, συνεχίζει το σφυροκόπημα ακόμα και βόρεια της Βηρυτού

    Ακόμα υπήρξαν τέσσερις στρατιώτες που σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα της επίθεσης με drone στη βάση Γκολάνι, τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν από πυραύλους της Χεζμπολάχ στα σύνορα του Λιβάνου και δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση με drone από το Ιράκ».

    «Στην επίθεση στην Beersheba σκοτώθηκε ένας συνοριοφύλακας και ένας αστυνομικός σκοτώθηκε σε πυροβολισμούς στη Διαδρομή 4», αναφέρει η ισραηλινή πλατφόρμα επισημαίνοντας τον θάνατο ενός στρατιώτη σε ένα επιχειρησιακό επεισόδιο γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.

    Η πλατφόρμα αποκάλυψε ότι «7 άμαχοι σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα επιθέσεων με πυραύλους της Χεζμπολάχ, 7 άμαχοι σκοτώθηκαν σε επίθεση με πυροβολισμούς στη Γιάφα, ένας άμαχος σκοτώθηκε σε επίθεση με μαχαίρι στη Χαντέρα και ένας άμαχος σκοτώθηκε σε επίθεση εμβολιασμού στο Γκλίλοτ».

    Το Ισραήλ σφυροκοπά τον Λίβανο και τη Γάζα

    Το Ισραήλ εκτός από τις χερσαίες επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο, όπου καταγράφει απώλειες, συνεχίζει το σφυροκόπημα ακόμα και βόρεια της Βηρυτού.

    Την ίδια ώρα στη Γάζα, ο στρατός έχει εξαπολύσει μία άνευ προηγουμένου επίθεση καθώς έχει περικυκλώσει το βόρειο τμήμα της Λωρίδας όπου ζουν πάνω από 100.000 Παλαιστίνιοι και επιτίθεται σε νοσοκομεία και περιοχές που ζουν εκτοπισμένοι.

    Την Τρίτη σε μία από τις φονικότερες επιθέσεις από την αρχή του πολέμου το Ισραήλ βομβάρδισε κτίριο κατοικιών στην περιοχή Μπέιτ Λαχία της βόρειας Γάζας περίπου 100 άτομα.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ATEF SAFADI
  • Παραδοχή Ζελένσκι: Ζήτησα από τις ΗΠΑ πυραύλους Κρουζ - Τόμαχοκ για να πολεμήσω τους Ρώσους
    Παραδοχή Ζελένσκι: Ζήτησα από τις ΗΠΑ πυραύλους Κρουζ - Τόμαχοκ για να πολεμήσω τους Ρώσους

    Δημοσίευμα των New York Times σύμφωνα με το οποίο ζήτησε πυραύλους Κρουζ τύπου Τόμαχοκ από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του «σχεδίου για τη νίκη» στον πόλεμο με τη Ρωσία που παρουσίασε πρόσφατα επιβεβαίωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    «Αυτή είναι πληροφορία που είχε εμπιστευτικό χαρακτήρα» και το ζήτημα συζητήθηκε «ανάμεσα στην Ουκρανία και τον λευκό Οίκο», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι σε δημοσιογράφους στην ισλανδική πρωτεύουσα Ρέικιαβικ.

    Δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι το αίτημά του για την προμήθεια των πυραύλων αυτών διέρρευσε στον Τύπο.

    «Πώς θα πρέπει να εκλάβουμε τα μηνύματα αυτά; Σημαίνει αυτό πως δεν υπάρχει τίποτε εμπιστευτικό (στις συνομιλίες) μεταξύ συμμάχων;» διερωτήθηκε.

    Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο Ζελένσκι παρουσίασε σχέδιο πέντε σημείων προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία με τους όρους της Ουκρανίας.

    Το σχέδιο φέρεται να προβλέπει να προσκληθεί η Ουκρανία να ενταχθεί στο NATO, καθώς και αναβάθμιση του στρατού της.

    Ωστόσο η ένταξη της Ουκρανίας στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού προτού τερματιστεί ο πόλεμος θα συνεπαγόταν πως όλα τα κράτη μέλη της θα εμπλέκονταν στη σύρραξη κι αυτό προκαλεί από δισταγμούς ως την ανοικτή απόρριψη της ιδέας από μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας.

    Οι πύραυλοι Κρουζ Τόμαχοκ έχουν μέγιστο δραστικό βεληνεκές 2.400 χιλιομέτρων, κατά συνέπεια θα μπορούσαν να πλήξουν αν εκτοξεύονταν από την Ουκρανία μεγάλες ρωσικές πόλεις όπως η Αγία Πετρούπολη, η Μόσχα και η Γεκατέρινμπουργκ.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SERGEY DOLZHENKO

  • Πώς οι Χούθι κατέληξαν να είναι υπολογίσιμη δύναμη και παγκόσμια απειλή
    Πώς οι Χούθι κατέληξαν να είναι υπολογίσιμη δύναμη και παγκόσμια απειλή

    Ο πόλεμος στη Γάζα βοήθησε δια της πλαγίας οδού τους Χούθι, οι οποίοι πλέον μετατρέπονται σε υπολογίσιμη δύναμη

    Ακάθεκτοι παραμένουν οι Χούθι της Υεμένης, καθώς συνεχίζουν να στοχεύουν περισσότερα πλοία αυτή την εβδομάδα στην Ερυθρά Θάλασσα, παρά τα πλήγματα του Ισραήλ στην ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα και της Χεζμπολάχ, αλλά και εντός του Ιράν.

    Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, οι Χούθι επωφελήθηκαν από την εμπλοκή τους στη σύγκρουση στη Γάζα. Από την έναρξη του πολέμου πέρυσι, η τρομοκρατική ομάδα έχει εκτοξεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε περισσότερα από 80 εμπορικά πλοία, εμποδίζοντας το εμπόριο και αυξάνοντας το κόστος μεταφοράς.

    Οι Χούθι επεκτείνονται επίσης με ταχείς ρυθμούς στο εξωτερικό, δανείζοντας το σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό τους σε συγκρούσεις αλλού και δημιουργώντας διεθνείς δεσμούς με μια σειρά από παράγοντες στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και μέχρι τη Ρωσία, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους.

    «Ένα από τα δυσάρεστα επακόλουθα της σύγκρουσης στη Γάζα είναι ότι οι Χούθι έχουν διπλασιάσει τις επαφές τους με άλλους κακόβουλους παράγοντες στην περιοχή και πέραν αυτής», δήλωσε ο Τίμοθι Λέντερκινγκ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Υεμένη. Ο Λέντερκινγκ, σε συνέντευξή του, χαρακτήρισε την τάση «πολύ ανησυχητική» και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συζητούν με τους περιφερειακούς εταίρους για το πώς θα αντιδράσουν.

    Οι Χούθι, οι οποίοι ανήκουν στο σιιτικό Ισλάμ, κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαν’α το 2014, γεγονός που ώθησε τη Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες υπό σουνιτική ηγεσία να επέμβουν. Το Ιράν, επίσης σιιτική δύναμη, απάντησε στέλνοντας περισσότερα όπλα και εκπαίδευση, γεγονός που έφερε την ομάδα πιο κοντά στην Τεχεράνη.

    Αλλά μετά από σχεδόν μια δεκαετία στην εξουσία, αντιμετώπιζαν μια αυξανόμενη οικονομική κρίση στην Υεμένη και δυσαρέσκεια για απλήρωτους μισθούς.

    Όταν ξεκίνησε η περσινή σύγκρουση στη Γάζα, οι Χούθι άρχισαν να εκτοξεύουν πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τόσο κατά του Ισραήλ όσο και κατά της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

    Η ανανεωμένη «εντολή» των Χούθι

    Η εμπλοκή τους στον πόλεμο τους έδωσε «ανανεωμένη εσωτερική και περιφερειακή νομιμοποίηση, πλαισιώνοντας τους εαυτούς τους ως υπερασπιστές της Γάζας στην ευρύτερη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αλμπάσα, αναλυτής ασφάλειας της Μέσης Ανατολής με έδρα τις ΗΠΑ.

    Η στρατηγική φαίνεται ότι λειτούργησε, δημιουργώντας μεγαλύτερη υποστήριξη στο εσωτερικό και διεθνώς. Η στρατολόγηση των Χούθι αυξήθηκε στο εσωτερικό της Υεμένης και τον Μάιο, ο ηγέτης της ιρακινής πολιτοφυλακής Καταΐμπ Χεζμπολάχ δήλωσε ότι η ομάδα του θα συνεργαστεί με τους Χούθι για να χτυπήσει το Ισραήλ.

    Η επικέντρωση του Ισραήλ σε άλλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν ωφέλησε ακούσια τους Χούθι, υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές. Αφού το Ισραήλ δολοφόνησε τον Νασράλα της Χεζμπολάχ στα τέλη Σεπτεμβρίου, «οι Χούθι ανέλαβαν γρήγορα να καλύψουν το πολιτικό και στρατιωτικό κενό στον άξονα της αντίστασης», δήλωσε ο Αλμπάσα.

    Οι Χούθι αναζητούν επίσης νέους τρόπους για να προμηθεύονται όπλα και να χρηματοδοτούνται στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων και από τη Μόσχα. Ο Βίκτορ Μπουτ, ο Ρώσος έμπορος όπλων που επέστρεψε στη Ρωσία πριν από σχεδόν δύο χρόνια σε μια ανταλλαγή με την Αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκράινερ, προσπαθεί να πουλήσει στους Χούθι τουφέκια εφόδου.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YAHYA ARHAB
  • Η Γάζα κοντά σε τέλμα: 25 παιδιά νεκρά από τη νέα επίθεση του Ισραήλ - Με την απουσία της UNRWA όλα θα χειροτερέψουν
    Η Γάζα κοντά σε τέλμα: 25 παιδιά νεκρά από τη νέα επίθεση του Ισραήλ - Με την απουσία της UNRWA όλα θα χειροτερέψουν

    Η αιματηρή επίθεση του Ισραήλ στην Μπέιτ Λαχία είναι η σκληρή πραγματικότητα για τους ανθρώπους της Γάζας.

    Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής «μαύρο» απολογισμό, περισσότεροι από 90 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 25 παιδιά, σκοτώθηκαν στην επίθεση στο πολυώροφο κτίριο την Τρίτη, όπως γνωστοποιούν οι παλαιστινιακές Αρχές.

    Ο Τζο Ίνγκλις, ειδικός σε θέματα επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης της UNICEF, δήλωσε ότι γιατροί και συνάδελφοί του στη βόρεια Γάζα περιέγραψαν «συνθήκες αποκάλυψης» στον παλαιστινιακό θύλακα που βρίσκεται υπό ισραηλινή πολιορκία εδώ και μήνες.

    «Κάθε φορά, νομίζουμε ότι δεν μπορεί να γίνει χειρότερο, και κάθε μέρα, η κατάσταση επιδεινώνεται για τα παιδιά και τις οικογένειες», δήλωσε ο Ίνγκλις στο CNN, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι στη βόρεια Γάζα χρειάζονται επειγόντως πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.

    Το «μπλόκο» στην UNRWA φέρνει ακόμα πιο κοντά στο «χείλος του γκρεμού» τη Γάζα

    Την ίδια ώρα, η απαγόρευση του Ισραήλ στην υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους (UNRWA) να δραστηριοποιείται στη χώρα θα κάνει την κατάσταση ακόμη πιο άσχημη, δήλωσε ο Ίνγκλις.

    «Δεν υπάρχει άλλη οργάνωση επί τόπου που να μπορεί να προσεγγίσει παιδιά και οικογένειες που έχουν ανάγκη, να στελεχώσει το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας, να στελεχώσει τα σχολεία», είπε και πρόσθεσε: «Η ζωή στη Γάζα είναι αρκετά δύσκολη, αλλά θα γίνει σχεδόν αδύνατη αν εμποδιστεί το έργο της UNRWA».

    Και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λένε πως η απαγόρευση του Ισραήλ στην υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες είναι ένα «καταστροφικό πλήγμα» που θα μειώσει τις πιθανότητες επιβίωσης των ανθρώπων στη Γάζα και θα επηρεάσει σημαντικά όσους ζουν στη Δυτική Όχθη.

    Η ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση (Medecins Sans Frontieres - MSF) εντάσσεται στον αυξανόμενο κατάλογο των ανθρωπιστικών οργανώσεων που καταδίκασαν την κίνηση του ισραηλινού κοινοβουλίου τη Δευτέρα να ψηφίσει νόμους που απαγορεύουν τη λειτουργία της UNRWA στη χώρα.

    Η απαγόρευση θα έχει «καταστροφικές επιπτώσεις» στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, όπου εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από την UNRWA για την παροχή βασικής βοήθειας, ανέφεραν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε σημερινή (30/10) τους ανακοίνωση.

    Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, τέλος, καλούν σε άμεση διεθνή παρέμβαση για να πιέσουν το Ισραήλ να ανακαλέσει την απόφαση, να επιτρέψει την πρόσβαση σε βασική βοήθεια και να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

    Το σύστημα υγείας της Γάζας στα πρόθυρα της κατάρρευσης

    Ένας αγγειοχειρουργός που επέστρεψε πρόσφατα από εθελοντική εργασία σε νοσοκομεία της Γάζας περιέγραψε την εικόνα ενός συστήματος υγείας στα πρόθυρα της κατάρρευσης, καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση στον ρημαγμένο από τον πόλεμο θύλακα επιδεινώνεται.

    «Όταν νομίζεις ότι δεν μπορεί να χειροτερέψει άλλο, συνεχίζει να χειροτερεύει», είπε στο CNN ο Δρ Ναμπίλ Ράνα, ο οποίος εργάστηκε εθελοντικά με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση MedGlobal στα νοσοκομεία Nasser και Al Aqsa στη Γάζα.

    «Βρισκόμαστε στο σημείο που όλο αυτό το σύστημα και η κοινωνία θα καταρρεύσει».

    Δύο εβδομάδες αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε επιστολή στην ισραηλινή κυβέρνηση δίνοντάς της 30 ημέρες για να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, τα πράγματα έχουν χειροτερέψει, δήλωσε ο Ράνα.

    «Είμαι χειρουργός», είπε, προσθέτοντας ότι έχει εκπαιδευτεί να αντιμετωπίζει «πράγματα που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρέπει καν να βλέπουν».

    «Αυτή είναι η πιο ακραία περίπτωση που έχω βιώσει σε καθημερινή, τακτική βάση».

    Ο Ράνα δήλωσε ότι τα νοσοκομεία στη Γάζα έχουν έλλειψη βασικού εξοπλισμού, όπως ράμματα, αντιβιοτικά, φάρμακα και γάζες. Παρόλα αυτά, οι ντόπιοι γιατροί και νοσηλευτές που ζουν σε «ανυπόφορες» συνθήκες πηγαίνουν να εργαστούν και κάνουν ό,τι μπορούν.

    «Η πιο δύσκολη μέρα για μένα είναι η μέρα που φεύγω, γιατί ξέρω ότι είμαι σε θέση να φύγω», είπε. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν. Δεν έχουν άλλη επιλογή».

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER

  • Γάζα: Αιματοκύλισμα με πάνω από 100 νεκρούς - Οι ΗΠΑ καταδικάζουν το «φρικιαστικό» πλήγμα του Ισραήλ
    Γάζα: Αιματοκύλισμα με πάνω από 100 νεκρούς - Οι ΗΠΑ καταδικάζουν το «φρικιαστικό» πλήγμα του Ισραήλ

    Περισσότεροι από 100 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό τις πρώτες πρωινές της Τρίτης στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν οι τοπικές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, με τις ΗΠΑ να καταδικάζουν το «φρικιαστικό» πλήγμα αυτό στον παλαιστινιακό θύλακο, ο οποίος έχει υποστεί πελώρια καταστροφή έπειτα από έναν χρόνο πολέμου.

    Ενώ η πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας είναι αντιμέτωπη με ανθρωπιστική καταστροφή, η υιοθέτηση προχθές από το ισραηλινό κοινοβούλιο νόμου που απαγορεύει κάθε δραστηριότητα της UNRWA, υπηρεσίας του ΟΗΕ που χαρακτηρίζεται η «ραχοκοκαλιά» των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στον μικρό θύλακο, προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

    143 νεκροί σε μια ημέρα

    Στην Μπέιτ Λάχια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, η πολιτική προστασία ανακοίνωσε τον θάνατο τουλάχιστον 93 Παλαιστινίων σε βομβαρδισμό στην «οικογενειακή κατοικία των Αμπού Νασρ», πενταώροφη πολυκατοικία, συμπληρώνοντας πως παρέμεναν ακόμη δεκάδες παγιδευμένοι στα συντρίμμια.

    Τουλάχιστον 143 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα σε όλη τη Γάζα την Τρίτη, με 132 από αυτούς να σκοτώνονται στη βόρεια Γάζα, αναφέρουν παράλληλα ιατρικές πηγές στο Al Jazeera.

    Ο ισραηλινός στρατός περιορίστηκε να ανακοινώσει πως εξετάζει «τις πληροφορίες για συμβάν» στην Μπέιτ Λάχια.

    Γυναίκες και παιδιά η πλειονότητα των θυμάτων

    «Το ακίνητο κατέρρευσε μέσα στη νύχτα», ενώ οι ένοικοι «κοιμούνταν», είπε περίοικος, ο Ράμπι αλ Σαντάγκλι, 30 ετών. «Στην πλειονότητά τους, τα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά. Κόσμος προσπαθεί να σώσει τους τραυματίες, αλλά δεν υπάρχει νοσοκομείο ούτε μπορούν να προσφερθούν οι πρέπουσες ιατρικές φροντίδες».

    Ελλείψει φορείων, αιμόφυρτα σώματα που ανασύρονταν από τον πελώριο σωρό συντριμμιών και μπετόν μεταφέρονταν με κουβέρτες, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Καταδικάζουν οι ΗΠΑ

    Ο κυριότερος υποστηρικτής του Ισραήλ σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο σε διεθνές επίπεδο, οι ΗΠΑ, ανέφεραν πως «ήλθαν σε επαφή» με τον σύμμαχό τους για να αξιώσουν να αποδοθούν ευθύνες έπειτα από αυτόν τον «φρικιαστικό» βομβαρδισμό με «φρικιαστικό αποτέλεσμα».

    Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από την 6η Οκτωβρίου νέα επιχείρηση στη βόρεια Γάζα, με επίκεντρο την Τζαμπάλια, όπου κατ’ αυτόν επιχειρούν να ανασυνταχθούν μαχητές της Χαμάς.

    Ανακοίνωσε χθες πως σκότωσε «περίπου 40 τρομοκράτες» στην Τζαμπάλια κι υπέστη τέσσερις απώλειες στις τάξεις του.

    Η έφοδος της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 στοίχισε τη ζωή σε 1.206 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα, η οποία συμπεριλαμβάνει ομήρους που σκοτώθηκαν υπό αιχμαλωσία ή ήταν ήδη νεκροί όταν μεταφέρθηκαν στη Γάζα.

    Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, κι εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 43.061 Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
  • Ερντογάν: Θα κατασκευάσουμε χαλύβδινο θόλο και πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς
    Ερντογάν: Θα κατασκευάσουμε χαλύβδινο θόλο και πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς

    Το πρόγραμμα ελικοπτέρων Gokbey της Τουρκίας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2026 - 20 μονάδες θα παραδοθούν σε χερσαίες και εναέριες δυνάμεις

    Αν κάποιοι έχουν τον «σιδερένιο θόλο», η Τουρκία θα κατασκευάσει τον «χαλύβδινο θόλο», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στο ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, αντίστοιχο του οποίου επιδιώκει να δημιουργήσει και η χώρα του. Είπε επίσης ότι η Τουρκία θα αναπτύξει τις πυραυλικές ικανότητές της, κατασκευάζοντας η ίδια τον δικό της πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς.
    Ο Τούρκος πρόεδρος συμμετείχε στην τελετή παράδοσης στην τουρκική Χωροφυλακή του τουρκικής κατασκευής ελικοπτέρου γενικής χρήσης Gokbey από την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (ΤΑΙ), η οποία την περασμένη εβδομάδα, στις 23 Οκτωβρίου, έγινε στόχος τρομοκρατικής ενέργειας. Η σημερινή τελετή είχε και έναν επιπλέον συμβολισμό, καθώς έλαβε χώρα ανήμερα της 101ης επετείου από την ανακήρυξη της Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ημέρα εθνικής εορτής στην Τουρκία.
    Σύμφωνα με το υπό εξέλιξη πρόγραμμα ελικοπτέρων Gokbey της Τουρκίας, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2026 η παράδοση είκοσι συνολικά μονάδων, εκ των οποίων επτά στις Χερσαίες Δυνάμεις, τέσσερα στην Αεροπορία, τρία στη Χωροφυλακή, τρία στην Αστυνομία και τρία στην Ακτοφυλακή. Συνεχίζεται επίσης ο σχεδιασμός για την παραγωγή επιπλέον 57 ελικοπτέρων για τις ανάγκες του τουρκικού Ναυτικού. Ελικόπτερα του ίδιου τύπου προγραμματίζεται να παραδοθούν και στο υπουργείο Υγείας για την κάλυψη των αναγκών σε εναέρια ασθενοφόρα. Εκτιμάται ότι τα προσεχή χρόνια θα κατασκευαστούν περισσότερα από 100 ελικόπτερα του τύπου αυτού.

    Στην τελετή παράδοσης του πρώτου ελικοπτέρου, ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία ήταν εξαρτώμενη στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας από το εξωτερικό και βίωσε «τα οδυνηρά μειονεκτήματα» της εξάρτησης αυτής, όπως χαρακτηριστικά είπε, κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Κύπρο. «Η διαδικασία, η οποία ξεκίνησε με απειλές και συνεχίστηκε με εμπάργκο, έδειξε τη σημασία μιας αυτάρκους αμυντικής βιομηχανίας για τη χώρα μας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

    «Σήμερα, το ποσοστό συμμετοχής της εγχώριας βιομηχανίας έχει ξεπεράσει το 80%», το οποίο ήταν περίπου 20%, προσέθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει γίνει μια αυτάρκης χώρα σε αυτόν τον τομέα με περισσότερα από χίλια εγχώρια προγράμματα αμυντικής βιομηχανίας και χαρτοφυλάκιο έργων ύψους 100 δισεκ. δολαρίων, με περισσότερες από 3.500 εταιρείες και περισσότερους από 90.000 εργαζόμενους στην αμυντική βιομηχανία. Όπως ανέφερε, οι τουρκικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της TAI, έχουν πραγματοποιήσει το 65% όλων των πωλήσεων οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών παγκοσμίως.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ