Κόσμος

Δύο Αμερικανίδες όμηροι απελευθερώθηκαν καθώς μαίνεται ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς

Δύο Αμερικανίδες όμηροι απελευθερώθηκαν καθώς μαίνεται ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν παροτρύνει το Ισραήλ να θέσει σαφείς στόχους, εάν και εφόσον εξαπολύσει χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.

Δύο Αμερικανίδες όμηροι, μία μητέρα και η κόρη της, απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς την Παρασκευή (20/10) και βρίσκονται στις ισραηλινές Αρχές, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Οι δύο Αμερικανίδες θα επανενωθούν με την οικογένειά τους σε ισραηλινή στρατιωτική βάση, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, εξήρε την απελευθέρωσή τους και δήλωσε, σύμφωνα με το CNN, ότι πρέπει να συνεχιστεί το «επείγον έργο» για την απελευθέρωση όλων των Αμερικανών ομήρων – και άλλων ομήρων που πήρε η Χαμάς κατά την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου. Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος απέδωσε σε «στρατιωτική πίεση» την απελευθέρωση των δύο γυναικών.

Βέβαια, οι συνθήκες στη Λωρίδα της Γάζας επιδεινώνονται, καθώς τα ισραηλινά πλήγματα πλήττουν τον παλαιστινιακό θύλακα και οι οργανώσεις προειδοποιούν ότι τα νοσοκομεία έχουν σχεδόν ξεμείνει από καύσιμα. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, διαδηλώσεις κατά της πολιορκίας της περιοχής γίνονται σε πόλεις σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει κολλήσει στην Αίγυπτο, θα πρέπει να φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας μέσα σε «24 έως 48 ώρες», δήλωσε την Παρασκευή (20/10) ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι τα φορτηγά που περιμένουν στο νότιο πέρασμα της Ράφα, θα είναι η «διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου».

Επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν παροτρύνει το Ισραήλ να θέσει σαφείς στόχους, εάν και εφόσον εξαπολύσει χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αποφυγή απωλειών μεταξύ των αμάχων, όπως δήλωσαν στο CNN Αμερικανοί – και όχι μόνο – αξιωματούχοι.

Ο ρόλος του Κατάρ στην απελευθέρωση των δύο ομήρων

Από τη στιγμή που άρχισε αυτή η κρίση, υπήρξε μία χώρα που λειτούργησε ως ενδιάμεσος φορέας και αυτή δεν ήταν άλλη από το Κατάρ, αφού φιλοξενεί τόσο το πολιτικό γραφείο της Χαμάς όσο και μια τεράστια αεροπορική βάση των ΗΠΑ.

Έξι ημέρες μετά την επέλαση της Χαμάς και άλλων μαχητών στο νότιο Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, συναντήθηκε με τον εμίρη του Κατάρ και συζήτησαν την κατάσταση των ομήρων που είχαν μεταφερθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Κατάρ προσφέρθηκε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Χαμάς για να συμβάλει στην απελευθέρωσή τους, σύμφωνα με το BBC. Ακολούθησαν ημέρες λεπτών διαπραγματεύσεων, με τους διαμεσολαβητές του Κατάρ να μιλούν τόσο με τη Χαμάς όσο και με τους Ισραηλινούς, παρόλο που δεν υπάρχει ισραηλινή πρεσβεία στο Κατάρ.

Με τις δύο Αμερικανίδες να έχουν πλέον απελευθερωθεί από τη Χαμάς, αποσπώντας επαίνους τόσο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ όσο και από τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, το Κατάρ ελπίζει ότι μπορεί να ακολουθήσουν και άλλοι.

Ερωτηθείς τι πήρε η Χαμάς σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων, ένας αξιωματούχος του Κατάρ είπε: Τίποτα, ήταν μια χειρονομία καλής θέλησης.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup