Κόσμος

Πόλεμος στο Ισραήλ: Γερμανία και Βρετανία ζητάνε «ανθρωπιστικά παράθυρα» για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Γερμανία και Βρετανία ζητάνε «ανθρωπιστικά παράθυρα» για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Ο Σούνακ απορρίπτει την ιδέα της πλήρους εκεχειρίας - Η Μπέρμποκ ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας για το πως μπορούν να περάσουν οι αυτοκινητοπομπές με ασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε σήμερα πως υποστηρίζει μια ανθρωπιστική παύση στη σύγκρουση στη Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς ώστε να επιτραπεί η ασφαλής διέλευση βοήθειας προς τους αμάχους, αλλά απέρριψε τις εκκλήσεις για πλήρη εκεχειρία.

Ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε τους βομβαρδισμούς της νότιας Γάζας στη διάρκεια της νύχτας έπειτα από μία από τις πιο φονικές ημέρες για τους Παλαιστινίους αφότου ξεκίνησε η σύγκρουση.

Ο Σούνακ είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων πως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να απαντήσει στρατιωτικά στην επίθεση της Χαμάς νωρίτερα αυτό τον μήνα -- την πιο φονική επίθεση εναντίον των Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης πως η κυβέρνηση θέλει η Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους Ισραηλινούς ομήρους, να βοηθήσει τους Βρετανούς να φύγουν από τη Γάζα και να διασφαλίσει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να φθάσει σε εκείνους που έχουν ανάγκη.

"Αναγνωρίζουμε πως για να συμβούν όλα αυτά, πρέπει να υπάρξει ένα πιο ασφαλές περιβάλλον, το οποίο βέβαια απαιτεί ειδικές παύσεις -- διαφορετικές από μια εκεχειρία", είπε ο Σούνακ κατά την εβδομαδιαία κοινοβουλευτική συνεδρία ερωτήσεων και απαντήσεων.

Η Βρετανία συζήτησε με άλλες χώρες χθες, Τρίτη, στα Ηνωμένα Έθνη μια ενδεχόμενη ανθρωπιστική παύση, είπε.

Ο Σούνακ έκανε τις δηλώσεις αυτές καθώς βρετανικό αεροσκάφος κατευθυνόταν στην Αίγυπτο για να παραδώσει ανθρωπιστικές προμήθειες στους κατοίκους της Γάζας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ωθούν για συντομότερα διαλείμματα στον πόλεμο, ενώ η Ρωσία τάσσεται υπέρ μιας πλήρους κατάπαυσης του πυρός.

Αργότερα, εκπρόσωπος του Σούνακ δήλωσε πως μια πλήρης εκεχειρία θα ωφελούσε μόνο τη Χαμάς.

Είπε επίσης πως ο Σούνακ διαφώνησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για τα σχόλιά του ότι οι επιθέσεις της Χαμάς νωρίτερα αυτό τον μήνα "δεν συνέβησαν εν κενώ".

"Είμαστε σαφείς πως δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς", είπε.

Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση τάχθηκε σήμερα υπέρ "ανθρωπιστικών παραθύρων" που θα επιτρέψουν τη διοχέτευση της βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, εκτιμώντας πως μια έκκληση για κατάπαυση του πυρός δεν αρμόζει στην κατάσταση.

"Στην παρούσα κατάσταση, το να κάναμε σαν να έπρεπε να γίνει ειρήνη ή να εγκαθιδρυθεί κατάπαυση του πυρός δεν αρμόζει", δήλωσε ο εκπρόσωπος του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, Στέφεν Χεμπεστράιτ, στην τακτική συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τον Χεμπεστράιτ, η επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου "συνεχίζεται" ενώ "υπάρχουν ακόμη περισσότεροι από 200 όμηροι, γενικά σχεδόν όλοι άμαχοι, που απήχθησαν βάναυσα και που εξακολουθούν να κρατούνται".

Το Βερολίνο τάσσεται υπέρ της δημιουργίας "ανθρωπιστικών παραθύρων" "χωρικών και προσωρινών παραθύρων, στη διάρκεια των οποίων δεν [θα] υπάρχουν πυρά", πρόσθεσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ο Σεμπάστιαν Φίσερ.

Σκοπός είναι "οι συνεργάτες του ΟΗΕ που συνοδεύουν τις ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές να είναι σίγουροι ότι μπορούν να περάσουν αυτές τις αυτοκινητοπομπές με ασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας και, από την άλλη, [ότι] οι άνθρωποι" για τους οποίους προορίζεται η βοήθεια "να μπορούν να τη λάβουν παραμένοντας σώοι και αβλαβείς", πρόσθεσε.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Αναλένα Μπέρμποκ αναφέρθηκε χθες στην ιδέα των "ανθρωπιστικών παραθύρων" στη διάρκεια μιας συζήτησης ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας εκ νέου το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup