Η MSF τόνισε πως πρέπει να επιτραπεί να απομακρυνθούν από τον παλαιστινιακό θύλακα περισσότεροι κάτοικοι
Πάνω από 20.000 τραυματίες βρίσκονται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε χθες βράδυ η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), μετά τις πρώτες διακομιδές στην Αίγυπτο τραυματιών και ασθενών, Παλαιστίνιων, ξένων και ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα.
«Πάνω από 20.000 τραυματίες παραμένουν στη Γάζα, με περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη εξαιτίας της πολιορκίας» και των ακατάπαυστων βομβαρδισμών του Ισραήλ, ανέφερε η γαλλική οργάνωση βοήθειας και περίθαλψης σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Η MSF, διευκρινίζοντας πως 22 μέλη του διεθνούς προσωπικού της μπόρεσαν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω της διέλευσης στη Ράφα, τόνισε πως πρέπει να επιτραπεί να απομακρυνθούν από τον παλαιστινιακό θύλακα περισσότεροι κάτοικοι.
«Αυτοί που επιθυμούν να φύγουν από τη Γάζα πρέπει να επιτραπεί να το κάνουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και πρέπει να έχουν το δικαίωμα επιστροφής», τόνισε η ΜΚΟ, καλώντας ταυτόχρονα ξανά να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός».
“The bombing, the all-out assault, needs to stop. NOW.”
— MSF International (@MSF) November 1, 2023
“As the president of a medical humanitarian organisation, I urge – implement an immediate ceasefire to allow humanitarian aid into Gaza.” - @DrChristou calls for an immediate ceasefire in #Gaza.
Watch: 📽️ pic.twitter.com/vaihcggRFM
Σύμφωνα με αιγύπτιο αξιωματούχο, 76 παλαιστίνιοι τραυματίες και 335 ξένοι και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα μπόρεσαν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας χθες, στην πρώτη επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.
Ο ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις μιλούν για καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων.
«Το μέγεθος της τραγωδίας δεν έχει προηγούμενο», τόνισε χθες ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), κατά την πρώτη επίσκεψή του στη Λωρίδα της Γάζας από το ξέσπασμα του πολέμου.
Πάνω από 70 εργαζόμενοι της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, υπογράμμισε ακόμη ο κ. Λαζαρινί.
Στηλίτευσε επιπλέον το γεγονός ότι η ανθρωπιστική βοήθεια είναι κάθε άλλο παρά επαρκής μπροστά στις «μεγάλες ανάγκες» των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.
Κατά το COGAT, όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που επιβλέπει τις πολιτικές δραστηριότητες στα παλαιστινιακά εδάφη, στη Λωρίδα της Γάζας εισήλθαν χθες 61 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια.
«Πρέπει να επιτραπεί να εισέλθουν αμέσως στη Λωρίδα της Γάζας ιατρικά εφόδια και προσωπικό ανθρωπιστικών οργανώσεων», καθώς «τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί και το σύστημα υγείας είναι αντιμέτωπο με πλήρη κατάρρευση», επισήμανε η MSF.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER