Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2023 19:11

Συνετρίβη αεροσκάφος στην Ανατολική Μεσόγειο - Πέντε νεκροί

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Πέντε Αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε συντριβή Αμερικανικού αεροσκάφους στην ανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ (EUCOM).

Η EUCOM δεν διευκρίνισε τον τύπο του αεροσκάφους ή από πού πετούσε, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει μια ομάδα κρούσης με αεροπλανοφόρο στην περιοχή, εξαιτίας του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς.

«Κατά τη διάρκεια μιας αποστολής εναέριου ανεφοδιασμού στο πλαίσιο στρατιωτικής εκπαίδευσης, ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε πέντε μέλη της υπηρεσίας υπέστη ατύχημα και συνετρίβη στη Μεσόγειο Θάλασσα. Και τα πέντε μέλη της υπηρεσίας που επέβαιναν στο αεροσκάφος σκοτώθηκαν», ανέφερε η EUCOM σε ανακοίνωσή της σχετικά με το ατύχημα που σημειώθηκε τη 10η Νοεμβρίου.

Πηγή: ethnos.gr - Φωτογραφία αρχείου

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2023 19:04

Σχετικά Άρθρα

  • Βραζιλία - Συντριβή αεροσκάφους: Υπήρχε πρόβλημα στο σύστημα αποπαγοποίησης, λένε οι ερευνητές
    Βραζιλία - Συντριβή αεροσκάφους: Υπήρχε πρόβλημα στο σύστημα αποπαγοποίησης, λένε οι ερευνητές

    Τα μέλη του πληρώματος του επιβατικού αεροσκάφους το οποίο συνετρίβη την 9η Αυγούστου στη Βραζιλία με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 62 επιβαίνοντες ανέφερε λίγο πριν από το δυστύχημα πως υπήρχε πρόβλημα στο σύστημα αποπαγοποίησης.

    Αυτό προκύπτει από το προκαταρκτικό πόρισμα ερευνητών που παρουσιάστηκε χθες (7/9) για την συντριβή του δικινητήριου αεροπλάνου που κατασκευάζει η γαλλοϊταλική βιομηχανία ATR, η οποία ήταν η χειρότερη αεροπορική τραγωδία στη βραζιλιάνικη επικράτεια εδώ και 17 χρόνια.

    Το αεροσκάφος της Voepass εκτελούσε πτήση από την Κασκαβέλ, στην πολιτεία Παρανά (νότια), προς το διεθνές αεροδρόμιο Γκουαρούλιους στο Σαν Πάουλου.

    Συνετρίβη στη Βινιέντου, κάπου 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τη Σαν Πάουλου, στον κήπο συγκροτήματος κατοικιών, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τα 4 μέλη του πληρώματος και οι 58 επιβαίνοντες.

    Εντυπωσιακά βίντεο τα οποία τράβηξαν περίοικοι και τα οποία γνώρισαν τεράστια διάδοση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν το αεροσκάφος σε ελεύθερη πτώση ως το έδαφος. Το ATR 72 έπεσε 4.000 μέτρα μέσα σ’ ένα λεπτό.

    Σχεδόν έναν μήνα μετά το δυστύχημα, παρουσιάστηκε προκαταρκτικό πόρισμα της έρευνας που διενεργήθηκε από τις βραζιλιάνικες αρμόδιες αρχές. Σε αυτό επισημαίνεται ότι σε συζήτηση που κατέγραψε ο αποτυπωτής ήχων πιλοτηρίου, το ένα από τα δύο λεγόμενα μαύρα κουτιά, «τα μέλη του πληρώματος έκαναν λόγο για πρόβλημα στο σύστημα αποπαγοποίησης» των πτερύγων.

    «Πολύς πάγος» στα φτερά

    Ένα λεπτό προτού το αεροσκάφος αρχίσει να χάνει ύψος, ακούγεται ο συγκυβερνήτης να λέει πως είχε σχηματιστεί «πολύς πάγος» στα φτερά, εξήγησε το κέντρο ερευνών και πρόληψης αεροναυτικών ατυχημάτων της Βραζιλίας (CENIPA). Το πόρισμα υπογραμμίζει επίσης πως η πτήση γινόταν σε «ακραίες συνθήκες σχηματισμού πάγου».

    Ωστόσο ο Μαρσέλου Μορένου, στέλεχος του CENIPA, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως ακόμη δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί πως το δυστύχημα οφειλόταν στο πρόβλημα του συστήματος αποπαγοποίησης.

    «Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ορίσουμε την κατεύθυνση της έρευνας» για τα αίτια της συντριβής, επέμεινε.

    Σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Βραζιλίας και με τη CENIPA, το αεροσκάφος, που είχε τεθεί σε υπηρεσία αρχικά το 2010, συμμορφωνόταν προς όλους τους ισχύοντες κανονισμούς και είχε όλες τις απαιτούμενες άδειες.

    Η Voepass, που ιδρύθηκε το 1995, αρχικά με διακριτικό τίτλο Passaredo, διαθέτει στόλο 15 αεροσκαφών κι έχει το τέταρτο μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς πτήσεων εσωτερικού της Βραζιλίας, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία.

    Η πιο πρόσφατη μεγάλη αεροπορική τραγωδία στη Βραζιλία είχε γίνει το 2007, όταν Airbus A320 του βραζιλιάνικου αερομεταφορέα TAM βγήκε από τον διάδρομο μετά την προσγείωση στο αεροδρόμιο Κονγκόνιας του Σαν Πάουλου κι έπεσε πάνω σε αποθήκη φορτίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 187 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος και άλλοι 12 άνθρωποι στο έδαφος.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Isaac Fontana

  • Συνετρίβη στη διάρκεια επίδειξης εκπαιδευτικό αεροσκάφος στη Γαλλία - Αγνοείται ο πιλότος
    Συνετρίβη στη διάρκεια επίδειξης εκπαιδευτικό αεροσκάφος στη Γαλλία - Αγνοείται ο πιλότος

    Γαλλικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος Fouga Magister συνετρίβη στη θάλασσα κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδείξεων κοντά στο Λαβαντού της Γαλλίας, στα παράλια της Μεσογείου, ανακοίνωσε η περιφέρεια του Βαρ.

    Σύμφωνα με την πηγή αυτή, είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό του πιλότου.

    Η αεροπορική επίδειξη οργανώθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 80 ετών από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στις γαλλικές ακτές της Μεσογείου, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Η πτώση του Fouga Magister, καταγράφηκε σε βίντεο, κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επίδειξης

    Πηγή: cnn.gr

  • Συντριβή ρωσικού βομβαρδιστικού στη Σιβηρία - Νεκρό μέλος του πληρώματος
    Συντριβή ρωσικού βομβαρδιστικού στη Σιβηρία - Νεκρό μέλος του πληρώματος

    Συναγερμός σήμανε στις ρωσικής Αρχές από την συντριβή ενός υπερηχητικού στρατηγικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους τύπου Τουπόλεφ Tu-22M3 της πολεμικής αεροπορίας την Πέμπτη (15/8) στη Σιβηρία.

    Το ατύχημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια πτήσης ρουτίνας σε ακατοίκητη περιοχή, κοντά στην Ιρκούτσκ στη Σιβηρία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

    Το πλήρωμα έκανε χρήση των εκτινασσόμενων καθισμάτων, όμως ένα από τα μέλη του σκοτώθηκε και τα υπόλοιπα τέσσερα διακομίστηκαν με τραύματα σε νοσοκομείο όπου εισήχθησαν και νοσηλεύονται, όπως έκανε γνωστό ο περιφερειάρχης Ιγκόρ Κόμπζεφ.

    Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων TASS είχε μεταδώσει ότι τα μέλη του πληρώματος ήταν «ασφαλή».

    Ο λόγος του ατυχήματος ήταν τεχνική βλάβη, σύμφωνα με το πρακτορείο.

    Φέρει κατευθυνόμενες βόμβες, πυραύλους κρουζ και τον υπερηχητικό πύραυλο Κιντζάλ

    Σοβιετικού σχεδιασμού, το Tu-22M, που αναπτύχθηκε στα τέλη των χρόνων του 1960, εκσυγχρονίστηκε επανειλημμένα ως το 1993. Αρχικά προορισμένο για πτήσεις μακράς εμβέλειας, μετατράπηκε σε αεροσκάφος με μέση εμβέλεια λόγω συμφωνιών με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

    Είναι σε θέση να φέρει κατευθυνόμενες βόμβες, πυραύλους κρουζ και τον υπερηχητικό πύραυλο Κιντζάλ, μεταξύ άλλων. Αεροσκάφη του τύπου χρησιμοποιούνται συχνά για βομβαρδισμούς στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022.

    Πηγή: cnn.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AΡΧΕΙΟ ΑΠΕ/ΕPA/PHILIPPE LOPEZ / POOL MAXPPP OUΤ

  • Βραζιλία: «Ήμουν στο μπαλκόνι και είδα το αεροπλάνο να πέφτει» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες
    Βραζιλία: «Ήμουν στο μπαλκόνι και είδα το αεροπλάνο να πέφτει» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες

    Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βραζιλίας δήλωσε ότι το αεροπλάνο που συνετρίβη, το οποίο κατασκευάστηκε το 2010, ήταν «σε καλή λειτουργική κατάσταση».

    Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (10/8), ότι είδαν τη στιγμή που ένα επιβατικό αεροσκάφος συνετρίβη την Παρασκευή (9/8) στην πολιτεία Σάο Πάολο της Βραζιλίας, σκοτώνοντας και τους 61 επιβαίνοντες.

    «Όταν άκουσα τον ήχο της πτώσης του αεροπλάνου, κοίταξα έξω από το παράθυρο του σπιτιού μου και είδα τη στιγμή που συνετρίβη», δήλωσε ο Φελίπε Μαγκαλιάες στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Έτρεξε έξω από το σπίτι του για να δει πού είχε πέσει το αεροπλάνο.

    Η Ναταλί Σικάρι ζει κοντά στο σημείο όπου έπεσε το αεροπλάνο και δήλωσε, όπως αναφέρει το BBC, ότι έτρωγε μεσημεριανό γεύμα όταν άκουσε έναν «πολύ δυνατό θόρυβο πολύ κοντά». Τον περιέγραψε ως παρόμοιο με τον ήχο ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους αλλά «πολύ πιο δυνατό». Χαρακτηριστικά, η ίδια δήλωσε: «Βγήκα στο μπαλκόνι και είδα το αεροπλάνο να περιστρέφεται. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν μια φυσιολογική κίνηση για αεροπλάνο».

    Μάλιστα, η στιγμή της σύγκρουσης ήταν «τρομακτική», είπε η γυναίκα, η οποία δεν τραυματίστηκε παρά το γεγονός ότι χρειάστηκε να εκκενώσει το σπίτι της, το οποίο γέμισε με ένα τεράστιο σύννεφο μαύρου καπνού μετά τη συντριβή. Ένας άλλος μάρτυρας ονόματι Πιέτρο δήλωσε στο Reuters το εξής: «Αυτό που είδα, ήταν τα συντρίμμια του αεροπλάνου, το μόνο που είχε απομείνει ήταν η καμπίνα».

    Αεροπλάνο συνετρίβη στη Βραζιλία με 61 επιβαίνοντες

    Ένα αεροπλάνο συνετρίβη στην πολιτεία Σάο Πάολο της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 61 επιβαίνοντες. Το δικινητήριο αεροπλάνο πετούσε από το Κασκαβέλ στη νότια πολιτεία Παρανά προς το αεροδρόμιο Γκουαρούλιος στην πόλη του Σάο Πάολο όταν κατέπεσε στην πόλη Βινιέντο, αναφέρει η αεροπορική εταιρεία Voepass.

    Πλάνα που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν το αεροπλάνο να κατεβαίνει κατακόρυφα και να στροβιλίζεται καθώς πέφτει. Το ATR 72-500 μετέφερε 57 επιβάτες και τέσσερα μέλη του πληρώματος. Οι τοπικές Αρχές, όπως αναφέρει το BBC, λένε ότι δεν υπάρχουν επιζώντες.

    Σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων Flightradar24, το αεροπλάνο αναχώρησε από το Κασκαβέλ στις 11:56 (τοπική ώρα). Το τελευταίο σήμα που ελήφθη από το αεροσκάφος, ήταν περίπου μιάμιση ώρα αργότερα. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βραζιλίας δήλωσε ότι το αεροπλάνο, το οποίο κατασκευάστηκε το 2010, ήταν «σε καλή λειτουργική κατάσταση, με έγκυρα πιστοποιητικά νηολόγησης και αξιοπλοΐας». Τα τέσσερα μέλη του πληρώματος που επέβαιναν στο αεροσκάφος κατά τη στιγμή του ατυχήματος, ήταν όλα δεόντως αδειοδοτημένα και είχαν έγκυρα προσόντα, όπως ανέφεραν οι Αρχές.

    Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων. Ο κυβερνήτης της πολιτείας του Σάο Πάολο, Ταρτσίζιο Γκόμες ντι Φρέιτας, κήρυξε τριήμερο πένθος. Πάντως, οι αρχές δήλωσαν ότι οι καταγραφείς πτήσης ανακτήθηκαν. Η ATR, η γαλλοϊταλική κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών, δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τις Αρχές για την έρευνα των αιτιών της συντριβής του αεροσκάφους.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Isaac Fontana

  • Βραζιλία: Συνετρίβη αεροσκάφος,πληροφορίες για 62 νεκρούς (video)
    Βραζιλία: Συνετρίβη αεροσκάφος,πληροφορίες για 62 νεκρούς (video)

    Επέβαιναν 58 ταξιδιώτες και 4 μέλη πληρώματος - Το μοιραίο αεροσκάφος άρχισε να περιστρέφεται γύρω-γύρω και έπεσε σαν τραπουλόχαρτο

    Αεροσκάφος με 62 επιβαίνοντες συνετρίβη στα περίχωρα της πόλης Βινιέντο, στην πολιτεία Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

    Το δικινητήριο ATR-72 της εταιρείας Voepass εκτελούσε πτήση από το Κασκαβέλ της πολιτείας Παρανά με προορισμό το αεροδρόμιο Γκουαρούλος στο Σάο Πάολο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Voepass, στο μοιραίο αεροσκάφος επέβαιναν 58 ταξιδιώτες και 4 μέλη πληρώματος.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν επιζώντες. Στις εικόνες από τον τόπο της αεροπορικής τραγωδίας, διακρίνονται πυκνοί καπνοί να υψώνονται στον ουρανό από το σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Νεπάλ: Αεροπλάνο με 19 επιβάτες συνετρίβη κατά την απογείωσή του (video)
    Νεπάλ: Αεροπλάνο με 19 επιβάτες συνετρίβη κατά την απογείωσή του (video)

    Το αεροπλάνο ανήκε στην εταιρεία Saurya Airlines

    Αεροπλάνο των Saurya Airlines που μετέφερε 19 επιβάτες συνετρίβη το πρωί της Τετάρτης στο Νεπάλ.
    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το αεροπλάνο βγήκε εκτός του διαδρόμου στο αεροδρόμιο Τριμπουβάν κατά την απογείωσή του στο Κατμαντού ενώ μετά τη συντριβή εκδηλώθηκε και φωτιά.
    Το αεροπλάνο θα εκτελούσε το δρομολόγιο Κατμαντού προς την πόλη Ποκάρα, όπως μετέδωσε η τηλεόραση του Νεπάλ.
    Για την ώρα παραμένει αδιευκρίνιστος τόσο ο λόγος της εξόδου του αεροπλάνου από τον διάδρομο απογείωσης όσο και η τύχη των επιβαινόντων σε αυτό.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ NARENDRA SHRESTHA
  • Σενεγάλη: Nέο ατύχημα για αεροσκάφος της Boeing - 11 τραυματίες
    Σενεγάλη: Nέο ατύχημα για αεροσκάφος της Boeing - 11 τραυματίες

    Συνολικά 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι τέσσερις σοβαρά, όταν αεροσκάφος Boeing ναυλωμένο από την αεροπορική εταιρεία Air Senegal βγήκε από τον διάδρομο κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ντιάς κοντά στο Ντακάρ.

    Eιδικότερα, το αεροσκάφος Boeing 737-300 που ανήκει στην ιδιωτική εταιρεία Transair και εκτελούσε την πτήση Ντακάρ-Μπαμακό «βγήκε από τον διάδρομο κατά την απογείωση σήμερα 9 Μαΐου 2024 κατά την 01.00», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας που διευκρινίζει ότι «το αεροδρόμιο έκλεισε μέχρι να ληφθούν τα προβλεπόμενα μέτρα».

    Σύμφωνα με το BBC, ο πιλότος τραυματίστηκε ελαφρά, ενώ οι περισσότεροι από τους 78 επιβάτες της πτήσης δεν έχουν υποστεί σοβαρά χτυπήματα.

    Σημειώνεται ότι το ατύχημα έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την εφιαλτική προσγείωση ενός άλλου αεροσκάφους της Boeing - φορτηγού αεροσκάφους 767 της αμερικανικής ταχυδρομικής υπηρεσίας FedEx - στην Τουρκία μετά από βλάβη του συστήματος προσγείωσής του.

    Πηγή: cnn.gr

  • Αλάσκα: Συνετρίβη αεροσκάφος - Νεκροί οι δύο χειριστές
    Αλάσκα: Συνετρίβη αεροσκάφος - Νεκροί οι δύο χειριστές

    Αεροσκάφος κάργκο με διμελές πλήρωμα συνετρίβη την Τρίτη στην Αλάσκα με τους χειριστές να θεωρούνται νεκροί, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές των ΗΠΑ.

    Η συντριβή του αεροσκάφους έγινε κοντά στο αεροδρόμιο της Φέρμπανκς, πόλης στο κεντρικό τμήμα της πολιτείας αυτής, στο βορειοδυτικό άκρο της αμερικανικής ηπείρου, αναφέρει η αστυνομία της Αλάσκας σε ανακοίνωσή της.

    Στο αεροσκάφος «επέβαιναν δυο άνθρωποι» όταν κατέπεσε «στον ποταμό Τανάνα» προτού συμπληρωθούν δέκα λεπτά από την απογείωσή του, διευκρίνισε.

    Δεν βρέθηκε κανείς επιζών

    «Το αεροπλάνο συνετρίβη σε απότομο λόφο στην όχθη του ποταμού και πήρε φωτιά. Δεν εντοπίστηκε κανείς επιζών», τόνισε η αστυνομία.

    Φωτογραφία από τον τόπο της συντριβής που δημοσιοποίησαν οι Αρχές εικονίζει βλάστηση στις φλόγες στην όχθη ποταμού καλυμμένου από πάγο, εν μέσω των οποίων βρίσκονται συντρίμμια του αεροσκάφους, που είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτα.

    Το αεροπλάνο ήταν τύπου Douglas DC-4. Το τετρακινητήριο ελικοφόρο αεροσκάφος, που κατασκευάστηκε αρχικά ως μεταγωγικό του αμερικανικού στρατού κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν παράγεται πλέον εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Τα λιγοστά δείγματα του στους αιθέρες σήμερα χρησιμοποιούνται κυρίως για μεταφορά φορτίων.

    Το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση μεταφοράς καυσίμου, επιβεβαίωσε το εθνικό συμβούλιο ασφάλειας των μεταφορών (NTSB). Η συγκεκριμένη ομοσπονδιακή υπηρεσία θα ηγηθεί της έρευνας για το δυστύχημα που έχει αρχίσει να διενεργείται.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο