Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2023 15:52

Μεσανατολικό: Ισραήλ, ΗΠΑ και Χαμάς κατέληξαν σε σχέδιο συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων σε αντάλλαγμα για πενθήμερη παύση πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με δημοσίευμα - Ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, δηλώνουν Νετανιάχου και Αμερικανοί αξιωματούχοι

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Χαμάς έχουν καταλήξει σε σχέδιο συμφωνίας για την απελευθέρωση δεκάδων γυναικών και παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα σε αντάλλαγμα για πενθήμερη παύση πυρός, γράφει η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές.
Ωστόσο και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.
Η απελευθέρωση ομήρων θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός των ερχόμενων ημερών, εκτός απροόπτου την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με πηγές που είναι ενήμερες σχετικά με το λεπτομερές εξασέλιδο σχέδιο συμφωνίας, αποκάλυψε η αμερικανική εφημερίδα χθες, Σάββατο.

Η πληροφορία αυτή έρχεται στο φως της δημοσιότητας την ώρα που το Ισραήλ δείχνει να ετοιμάζεται να επεκτείνει την επίθεσή του κατά των μαχητών της Χαμάς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από αεροπορικές επιδρομές που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων αμάχων που φέρεται να είχαν βρει καταφύγιο σε δύο σχολεία.
Βάσει της συμφωνίας, όλες οι πλευρές θα παύσουν τις επιχειρήσεις μάχης για τουλάχιστον 5 ημέρες ενώ 50 ή περισσότεροι όμηροι θα απελευθερώνονται σε ομάδες ανά 24ωρο, αναφέρει η Washington Post. Οι μαχητές της Χαμάς απήγαγαν περίπου 240 ομήρους κατά την επίθεσή τους στις 7 Οκτωβρίου στο έδαφος του Ισραήλ που στοίχισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους.
Η παύση αυτή αποσκοπεί επίσης στο να επιτρέψει την είσοδο σημαντικής ποσότητας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, προσθέτει η εφημερίδα, διευκρινίζοντας ότι το περίγραμμα της συμφωνίας συντάχθηκε κατά τη διάρκεια εβδομάδων συνομιλιών στο Κατάρ.

Ωστόσο ο Νετανιάχου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες το βράδυ: "Όσον αφορά τους ομήρους, υπάρχουν πολλές αβάσιμες φήμες, πολλές εσφαλμένες αναφορές. Θα ήθελα να καταστήσω σαφές το εξής: Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία. Ωστόσο θέλω να υποσχεθώ: Όταν υπάρξει κάτι να πούμε --θα σας ενημερώσουμε γι'αυτό".
Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ και η Χαμάς δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται για να επιτύχουν μια συμφωνία. Και δεύτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

"Ζώνη θανάτου" το νοσοκομείο αλ Σίφα, σύμφωνα με κλιμάκιο υπό τον ΠΟΥ που το επισκέφθηκε

Το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς μετά την αιματηρή επίθεση μαχητών της στις 7 Οκτωβρίου στο έδαφός του. Καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς εισέρχεται στην έβδομη εβδομάδα του, οι αρχές στην Λωρίδα της Γάζας, που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς, ανακοίνωσαν ότι ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε σε 12.300, εκ των οποίων 5.000 παιδιά.
Μετά τη ρίψη φυλλαδίων νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ προειδοποίησε χθες ξανά τους αμάχους σε τμήματα της νότιας Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθούν, καθώς ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για επέκταση των επιχειρήσεών του στον παλαιστινιακό θύλακα.

Προκαλώντας διεθνή συναγερμό, το Ισραήλ κατέστησε το νοσοκομείο αλ Σίφα στην Πόλη της Γάζας βασικό επίκεντρο της χερσαίας επιχείρησής του στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Κλιμάκιο ειδικών υπό τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) που επισκέφθηκε το αλ Σίφα χθες το περιέγραψε ως "ζώνη θανάτου" με σημάδια πυροβολισμών και βομβαρδισμών. Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι καταρτίζει σχέδια για την άμεση εκκένωση του νοσοκομείου από τους εναπομείναντες ασθενείς και μέλη του προσωπικού.
Επίσης στον βορρά της Λωρίδας της Γάζας, ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί ανέφερε σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X ότι το Ισραήλ βομβάρδισε δύο σχολεία της υπηρεσίας του. Πάνω από 4.000 άνθρωποι είχαν βρει καταφύγιο στο ένα από αυτά, σημείωσε.

"Δεκάδες φέρεται ότι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων παιδιών", σύμφωνα με τον ίδιο. "Για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα 24ωρο δεν γλιτώνουν τα σχολεία. ΦΤΑΝΕΙ, αυτή η φρίκη πρέπει να σταματήσει", σημείωσε.
Εκπρόσωπος των αρχών της Χαμάς στη Γάζα ανακοίνωσε ότι 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, η κυβέρνηση του οποίου ελέγχει τμήματα της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης, δήλωσε χθες ότι "εκατοντάδες άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν σκοτώθηκαν" στα δύο σχολεία στη Γάζα.
Ο Αμπάς απηύθυνε χθες έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να μεσολαβήσει για να σταματήσει η ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα.

Παράλληλα το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε ότι ο ισραηλινός στρατός σκότωσε δύο Παλαιστίνιους σε επιχείρησή του στη Δυτική Όχθη νωρίς σήμερα το πρωί.
Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τον Ίσαμ αλ Φάγεντ, έναν 46χρονο ανάπηρο, στην είσοδο του καταυλισμού προσφύγων της Τζενίν, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων. Άλλος ένας άνδρας, ο 20χρονος Όμαρ Λάχαμ, σκοτώθηκε από πυροβολισμό στο κεφάλι στις συγκρούσεις με στρατιώτες στον καταυλισμό Ντεϊσέχ νότια της Βηθλεέμ, διευκρίνισε το WAFA.

Σύμφωνα επίσης με το παλαιστινιακό πρακτορείο, 15 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί από ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση σε σπίτι στον καταυλισμό προσφύγων Νουσεϊράτ στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ μια γυναίκα και το παιδί της σκοτώθηκαν στην πόλη Χαν Γιούνες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, διευκρίνισε το WAFA.
Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές τις πληροφορίες αυτές.

Αεροπορικές επιδρομές

Σχετικά με το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν, ο οποίος αντιτίθεται σε μια εκεχειρία, ανέφερε σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στην Washington Post ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει, εν τέλει, να αναλάβει την διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης μετά τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόταση του Μπάιντεν, ο Νετανιάχου δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ ότι η Παλαιστινιακή Αρχή στην σημερινή της μορφή δεν είναι ικανή να αναλάβει τη διακυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ δεν έχει αποκαλύψει κάποια στρατηγική για τη Γάζα μετά τον πόλεμο.

Μια ισραηλινή επίθεση στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα θα μπορούσε να αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που διέφυγαν από την Πόλη της Γάζας στον βορρά να μετακινηθούν ξανά, μαζί με τους κατοίκους της Χαν Γιούνες, πόλης με πληθυσμό άνω των 400.000, επιδεινώνοντας μια ανθρωπιστική κρίση. Η σύγκρουση έχει ήδη οδηγήσει στον εκτοπισμό περίπου των δύο τρίτων του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων της Λωρίδας της Γάζας.

Μια προέλαση στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας μπορεί να είναι ωστόσο πιο περίπλοκη και θανατηφόρα από αυτήν στον βορρά, καθώς μαχητές της Χαμάς βρίσκονται σε κρυψώνες κάτω από το έδαφος στην περιοχή της Χαν Γιούνες, δήλωσε υψηλόβαθμη ισραηλινή πηγή και δύο πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.
Χθες νωρίς το πρωί, αεροπορική επιδρομή σε πολυσύχναστη κατοικημένη περιοχή της Χαν Γιούνες στοίχισε τη ζωή σε 26 Παλαιστίνιους και τραυμάτισε 23, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους.

Ο Έγιαντ αλ Ζαΐμ δήλωσε στο Reuters ότι σκοτώθηκαν η θεία του, τα παιδιά της και τα εγγόνια της στην επίθεση αυτή. Όλοι τους είχαν φύγει από τη βόρεια Γάζα ακολουθώντας τις εντολές του ισραηλινού στρατού μόνο και μόνο για να βρουν τον θάνατο εκεί όπου ο στρατός τους είχε πει ότι θα μπορούσαν να είναι ασφαλείς, είπε.
"Όλοι τους είναι μάρτυρες. Δεν είχαν καμία σχέση με την αντίσταση (της Χαμάς)", πρόσθεσε ο Ζαΐμ, μιλώντας έξω από το νεκροτομείο του Νοσοκομείου Νάσερ, όπου είχαν μεταφερθεί τα 26 πτώματα για να τα παραλάβουν οι συγγενείς τους για ταφή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2023 11:39

Σχετικά Άρθρα

  • «Δεν θα αλλάξει τίποτα ο θάνατος του Σινουάρ» λένε οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας - Απόγνωση στα ερείπια
    «Δεν θα αλλάξει τίποτα ο θάνατος του Σινουάρ» λένε οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας - Απόγνωση στα ερείπια

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ σηματοδοτεί την «αρχή του τέλους» του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ δυτικοί ηγέτες πρόβαλαν την ελπίδα τους πως θα ανοίξει τον δρόμο για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

    Αναλυτές όμως έχουν άλλη άποψη καθώς θεωρούν πως ο αντίκτυπος του γεγονότος είναι αβέβαιος. Το ίδιο πιστεύουν και οι κάτοικοι της Γάζας.

    Παρότι «σημαντικά αποδυναμωμένη», η Χαμάς «δεν θα εξαφανιστεί έτσι απλά», σημείωσε ο Μάικλ Χόροβιτς, ειδικός στην εταιρεία συμβούλων για ζητήματα ασφαλείας Le Beck. Συνεχίζει να είναι «κυρίαρχη» δύναμη στη Λωρίδα της Γάζας, ιδίως μέσω του ελέγχου «της ανθρωπιστικής βοήθειας», συμπλήρωσε ο Νταβίντ Χάλφα, ειδικός για την περιοχή.

    «Δεν θα αλλάξει τίποτα»

    Ο Αμπού Μοχάμεντ διαμένει στον καταυλισμό προσφύγων Deir al-Balah στην κεντρική Γάζα. Έχει επιβιώσει από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που έχουν ερημώσει τους δρόμους της Γάζας για πάνω από ένα χρόνο, υπομένοντας την καταστροφική βία, τις συνεχείς δολοφονίες και την εξουθενωτική πείνα.

    Αν και το Ισραήλ γιόρτασε τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, ο Μοχάμεντ και πολλοί άλλοι παραμένουν επιφυλακτικοί ότι θα αλλάξει την καθημερινή τους πραγματικότητα.

    «Δεν πιστεύω ότι ο πόλεμος θα τελειώσει με τη δολοφονία του», δήλωσε ο Μοχάμεντ στο CNN, προσθέτοντας ότι λυπήθηκε όταν άκουσε την είδηση του θανάτου του Σινουάρ. Ο πιο καταζητούμενος άνθρωπος του Ισραήλ, που πιστεύεται ότι ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες της επίθεσης της ομάδας της 7ης Οκτωβρίου 2023, σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό στη Ράφα, στη νότια Γάζα, την Τετάρτη.

    Ο Σινουάρ ήταν μια διχαστική φιγούρα για τους Παλαιστίνιους: μαχητικός και σκληροπυρηνικός, ο Σινουάρ θεωρούνταν βίαιη δύναμη από κάποιους, ένας ρεαλιστής πολιτικός στοχαστής από άλλους και ένας μαχητής της ελευθερίας για πολλούς.

    Γεννημένος σε έναν προσφυγικό καταυλισμό το 1962, η οικογένειά του εκτοπισμένη από το παλαιστινιακό χωριό Al-Majdal - στην σημερινή ισραηλινή πόλη Άξελον - ο Σινουάρ ήταν «ένα σύμβολο του παλαιστινιακού λαού», κατά την άποψη του Μοχάμεντ και πολλών άλλων.

    Πολλοί κάτοικοι της Γάζας σήμερα φοβούνται να εκφράσουν δημοσίως την υποστήριξή τους προς τον Σινουάρ και τη Χαμάς, φοβούμενοι μήπως στοχοποιηθούν από τον ισραηλινό στρατό.

    Όμως η Σαμάχ, 36 ετών, δήλωσε στο CNN ότι θεωρεί τις πράξεις του Σινουάρ εγκλήματα, για τα οποία η Γάζα έχει επωμιστεί το ανθρώπινο κόστος.

    «Πληρώσαμε με φρικτές τραγωδίες, με το αίμα των παιδιών μας»

    «Ο Σινουάρ ήταν στόχος του Ισραήλ και στοχοποιήθηκε και σκοτώθηκε. Επιτέθηκε στο Ισραήλ και διέπραξε εγκλήματα για τα οποία πληρώσαμε το τίμημα ... Πληρώσαμε με φρικτές τραγωδίες, με το αίμα των παιδιών μας, τα χρήματά μας και τα σπίτια μας».

    Είπε επίσης ότι δεν είχε πολλές ελπίδες ότι ο θάνατός του θα αποτελούσε σημείο καμπής στον πόλεμο. «Η δολοφονία ηγετών δεν φαίνεται να αλλάζει τίποτα. Ο Νετανιάχου θέλει να σκοτώνονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Εμείς επιθυμούμε να ζήσουμε σε ασφάλεια, ειρήνη και σταθερότητα», είπε.

    Στο Ισραήλ, ο θάνατος του Σινουάρ εκλήφθηκε από κάποιος ως ένδειξη ελπίδας. «Έχω την εντύπωση πως τελειώσαμε αυτό που αρχίσαμε», είπε ο Ντόλεφ, 29 ετών, κάτοικος του Τελ Αβίβ,

    Η κυριότερη οργάνωση των συγγενών των ομήρων ανακοίνωσε πως «ζητεί αμέσως» να αξιοποιηθεί αυτή η «μεγάλη πρόοδος» και να «εξασφαλιστεί η επιστροφή» των ομήρων που απομένουν ζωντανοί.

    Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου 2023, 97 παραμένουν σε αιχμαλωσία στη Λωρίδα της Γάζας, όμως τουλάχιστον 34 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

    Στην επίθεση έχασαν τη ζωή τους 1.206 άνθρωποι στο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα, η οποία συμπεριλαμβάνει ομήρους που σκοτώθηκαν ενώ κρατούνταν.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ HAITHAM IMAD
  • Η Χαμάς επιβεβαίωσε την δολοφονία του Σινουάρ - «Είναι οδυνηρό αλλά θα νικήσουμε στο τέλος»
    Η Χαμάς επιβεβαίωσε την δολοφονία του Σινουάρ - «Είναι οδυνηρό αλλά θα νικήσουμε στο τέλος»

    Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Μπασέμ Ναΐμ επιβεβαίωσε τον θάνατο του ηγέτη της οργάνωσης, Γιαχία Σινουάρ, λέγοντας ότι είναι «οδυνηρό και θλιβερό», ενώ σημείωσε πως θα κερδίσουν στο τέλος τον πόλεμο.

    Η δήλωση, όπως μεταδίδει το CNN είναι η πρώτη δημόσια επιβεβαίωση από αξιωματούχο της Χαμάςγια τη δολοφονία του Σινουάρ. Ο Ναΐμ δήλωσε ότι η Χαμάς γινόταν «ισχυρότερη και πιο δημοφιλής» με κάθε δολοφονία ηγέτη.

    «Ήταν ένας εξαιρετικός ηγέτης»

    «Ναι, είναι πολύ επώδυνο και οδυνηρό να χάνεις αγαπημένους ανθρώπους, ειδικά έναν εξαιρετικό ηγέτη όπως ο Γιαχία Σινουάρ, αλλά αυτό για το οποίο είμαστε σίγουροι είναι ότι θα είμαστε τελικά νικητές. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα για όλους τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία τους», είπε σε δήλωσή του.

    «Φαίνεται ότι το Ισραήλ πιστεύει ότι η δολοφονία των ηγετών μας σημαίνει το τέλος του κινήματός μας και του αγώνα του παλαιστινιακού λαού ... μπορούν να πιστεύουν ό,τι θέλουν και δεν είναι η πρώτη φορά που το λένε αυτό», τόνισε.

    Βίντεο ντοκουμέντο από τις τελευταίες στιγμές του ηγέτη της Χαμάς

    Παράλληλα, βίντεο ντοκουμέντο με τις τελευταίες στιγμές του ηγέτη της Χαμάς, ήρθε στη δημοσιότητα από τις ισραηλινές δυνάμεις.

    Σε βίντεο που έχει κυκλοφορήσει φαίνεται ένα droneνα μπαίνει σε κατεστραμμένο κτίριο και εκεί κάθεται έναν άτομο σε μια καρέκλα, που σύμφωνα με το Ισραήλ είναι ο Σινιουάρ και κοιτάζει προς την κατεύθυνση του drone.

    Το πρόσωπο του ατόμου είναι καλυμμένο και φαίνεται να κάθεται μόνος και να έχει πυροβοληθεί στο χέρι.

    Το μονταρισμένο βίντεο δείχνει τη φιγούρα να κρατάει, σύμφωνα με τις IDF, ένα κομμάτι ξύλο, το οποίο και εκτοξεύει προς την κατεύθυνση του drone, στην προσπάθειά του να το ρίξει.

    Πίστευαν πως ήταν μαχητής της Χαμάς

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, στην αρχή πίστευαν πως πρόκειται απλά για «μαχητή» της Χαμάς.

    Στη συνέχεια ο στρατός έριξε ένα επιπλέον βλήμα στο κτίριο, με αποτέλεσμα αυτό να καταρρεύσει και να τον σκοτώσει. Έπειτα, αναγνωρίστηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις.

    Ο Σινουάρ βρέθηκε με ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, χειροβομβίδες και δεκάδες δολάρια.

    Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Νετανιάχου για τα επόμενα βήματα

    Την ίδια ώρα, το Ισραήλ μελετά τα επόμενα βήματα μετά την εξόντωση Σινουάρ με την ηγεσία να συνέρχεται σήμερα εκτάκτως υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    Σύμφωνα με τα ισραηλινά Μέσα στη σύσκεψη αναμένεται να τεθούν όλα επί τάπητος: η εξόντωση Σίνουαρ και η Γάζα, η εσωτερική ασφάλεια, το Βόρειο Μέτωπο, η απάντηση στο Ιράν αλλά και οι προσπάθειες εντοπισμού του αδελφού του Σινουάρ.

    Θα πραγματοποιηθεί επιπρόσθετα ειδική διαβούλευση με αποκλειστικό θέμα την τύχη των ομήρων.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
  • Γιαχία Σινουάρ: Γιατί ο θάνατός του είναι στρατηγικό πλήγμα για τη Χαμάς - Ποιες οι επιλογές της οργάνωσης
    Γιαχία Σινουάρ: Γιατί ο θάνατός του είναι στρατηγικό πλήγμα για τη Χαμάς - Ποιες οι επιλογές της οργάνωσης

    Η απώλεια του Γιαχία Σινουάρ αποτελεί σεισμό πολλών ρίχτερ για τη Χαμάς, εκτιμά σε ανάλυσή του το BBC. Όταν η ομάδα τον επέλεξε για να αντικαταστήσει τον δολοφονηθέντα Ισμαήλ Χανίγια, τον ηγέτη της πολιτικής της πτέρυγας που δολοφονήθηκε στις 31 Ιουλίου, ήταν μια σκόπιμη πράξη προκλητικότητας και ανθεκτικότητας.

    Δεν θα μπορούσε να επιλέξει μια πιο ασυμβίβαστη φιγούρα. Αλλά η Χαμάς, όπως και η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, είδε τα μέλη της ηγεσίας της να εξοντώνονται ένα προς ένα, τους μαχητές της να σκοτώνονται και τις αποθήκες όπλων της να ανατινάζονται.

    Η Χαμάς έχει δύο επιλογές μπροστά της:

    • Θα πρέπει να αποφασίσει αν τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να συνάψει μια συμφωνία που θα τερματίσει την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση που έχει καταστρέψει τη Λωρίδα της Γάζας.
    • Ή, αντίθετα, αν θα συνεχίσει να πολεμά και να αντιστέκεται, ελπίζοντας να ξεπεράσει την υπομονή του Ισραήλ, παρά τον φρικτό φόρο αίματος που έχει προκαλέσει αυτή η σύγκρουση στους Παλαιστίνιους πολίτες.

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πρόσφατα ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα «βρίσκεται στο 90%». Η δολοφονία του Σινουάρ θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία να ολοκληρωθεί επιτέλους αυτή η συμφωνία και να επιστρέψουν οι όμηροι του Ισραήλ στο σπίτι τους.

    Η δολοφονία όμως κινδυνεύει επίσης να κάνει το αντίθετο, εκτιμά το BBC: Να απομακρύνει περισσότερο από ποτέ τα θυμωμένα μέλη της Χαμάς από κάθε είδους συμβιβασμό.

    Στρατηγική απώλεια

    Σε άλλη του ανάλυση το BBC εκτιμά πως η απουσία του Σινουάρ από το προσκήνιο στη Γάζα είναι η μεγαλύτερη στρατηγική απώλεια για τη Χαμάς μέχρι στιγμής. Όποιος παρακολούθησε τη σταδιοδρομία του από την απελευθέρωσή του από την ισραηλινή φυλακή το 2011 γνωρίζει ότι διοικούσε το πολιτικό και στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης και ήλεγχε όλους τους αρμούς της εξουσίας.

    Είναι αυτός που διόριζε τον επικεφαλής της κυβερνητικής επιτροπής της Χαμάς που διοικεί τη Γάζα και αυτός που διόριζε τους επικεφαλής των στρατιωτικών πτερύγων των ταγμάτων της Χαμάς σε συνεργασία με τον αδελφό του Μοχάμεντ, ο οποίος ηγείται των ισχυρότερων ένοπλων ταγμάτων της οργάνωσης στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

    Τα γεγονότα αυτά δυσκολεύουν τη Χαμάς να ανακάμψει γρήγορα μετά τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχτηκε και δυσκολεύουν την εξεύρεση μιας ισχυρής εναλλακτικής λύσης για να καλύψει το κενό που αφήνει η απουσία του Σινουάρ.

    Στο παρελθόν, η Χαμάς αναγκάστηκε να αποκρύψει το όνομα του γενικού της ηγέτη για λόγους ασφαλείας, και αυτή η επιλογή ήταν στο τραπέζι μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε - μπορεί να είναι πιο έντονα στο τραπέζι τώρα.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
  • Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο Σινουάρ έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά: Οι πρώτες λεπτομέρειες – Το βιογραφικό του
    Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο Σινουάρ έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά: Οι πρώτες λεπτομέρειες – Το βιογραφικό του

    Ο Γιαχία Σινουάρ, ο ηγέτης της Χαμάς που σχεδίασε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα, ενδέχεται να έχει σκοτωθεί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Την πληροφορία επιβεβαιώνουν σραηλινοί αξιωματούχοι στα ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα Kan και Channel 12.

    Εν αναμονή του τεστ DNA

    Υπουργοί που συμμετέχουν στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ενημερώθηκαν ότι ο Σινουάρ είναι πιθανότατα νεκρός, τόνισαν επίσης δύο άλλοι αξιωματούχοι. Μια ισραηλινή πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι πραγματοποιούνται εξετάσεις DNA στο πτώμα ενός μαχητή, για να εξακριβωθεί αν αυτό είναι του Σινουάρ.

    Ενώ τα δημοσιεύματα και οι εικασίες για τον θάνατο του Σινουάρ πληθαίνουν, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ τόνισε σε ανάρτηση στο Χ: «Θα φτάσουμε σε κάθε τρομοκράτη και θα τον εξοντώσουμε»

    Στην ανάρτησή του ο υπουργός Άμυνας επισύναψε φωτογραφίες του πρώην στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ και του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, με τις φωτογραφίες μαρκαρισμένες με ένα κόκκινο "Χ", μια τρίτη μαύρη φωτογραφία είναι και αυτή μαρκαρισμένη με "Χ", σε μια προφανή αναφορά στον Σινουάρ.

    «Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) στη Λωρίδα της Γάζας, τρεις τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν. Οι IDF [ελέγχουν] την πιθανότητα ένας από τους τρομοκράτες να ήταν ο Σινουάρ. Σε αυτό το στάδιο, η ταυτότητα των τρομοκρατών δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί», ανέφερε νωρίτερα ο στρατός του Ισραήλ.

    Αρκετοί αξιωματούχοι ασφαλείας, μιλώντας ανώνυμα, δήλωσαν στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι οι σοροί μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ για εξετάσεις DNA και ότι οι IDF εκτιμούν «με μεγάλη πιθανότητα» ότι ένας από τους δολοφονηθέντες ήταν ο Σινουάρ.

    Σκοτώθηκε σε τυχαίο έλεγχο;

    Το ισραηλινό Kan Radio ανέφερε ότι ο ηγέτης της Χαμάς σκοτώθηκε «κατά τύχη» και όχι ως αποτέλεσμα συλλογής πληροφοριών. Ο σταθμός είπε επίσης ότι τα πτώματα βρέθηκαν με πολλά μετρητά και πλαστές ταυτότητες.

    Εδώ και καιρό πιστεύεται ότι ο Σινουάρ είχε περιβάλει τον εαυτό του με Ισραηλινούς ομήρους για να μειώσει την πιθανότητα να σκοτωθεί. Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ ανέφερε ότι δεν πιστεύεται ότι υπήρχαν όμηροι.

    Το προφίλ του Σινουάρ

    Ο Σινουάρ θεωρεί τον εαυτό του ειδικό στον στρατό και την πολιτική του Ισραήλ. Μιλάει άριστα εβραϊκά, τα οποία έμαθε κατά τη διάρκεια περισσότερων από 20 ετών στη φυλακή, και πιστεύεται ευρέως ότι ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από τη στρατηγική της Χαμάς τα τελευταία χρόνια: να παραπλανήσει το Ισραήλ ώστε να πιστέψει ότι η ομάδα είχε αποτραπεί από το να πολεμήσει το Ισραήλ, πριν εξαπολύσει την αιφνιδιαστική επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και άλλοι 250 πιάστηκαν όμηροι.

    Διάφορες δυτικές και ισραηλινές εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους έδειξαν ότι ο Σινουάρ απέφευγε επί μακρόν την ηλεκτρονική επικοινωνία, βασιζόμενος σε ένα δίκτυο αγγελιοφόρων για να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο από το τεράστιο δίκτυο σηράγγων της Χαμάς κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας.

    Οι αναφορές αυτές ανέφεραν επίσης ότι ο Σινουάρ είχε γίνει "μοιρολάτρης" κατά τη διάρκεια ενός έτους έντονων πολεμικών συγκρούσεων κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 42.000 άνθρωποι, πιστεύοντας ότι θα πεθάνει, αλλά εξακολουθώντας να ελπίζει να παγιδεύσει το Ισραήλ σε μια περιφερειακή μάχη με το Ιράν και συμμαχικές ομάδες σε όλη τη Μέση Ανατολή, όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

    Ο 61χρονος Σινουάρ γεννήθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Khan Younis στη νότια Γάζα. Μεταξύ των παιδικών του φίλων ήταν ο Mohammed Deif, ο στρατιωτικός αρχηγός της Χαμάς, τον οποίο το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι σκότωσε σε αεροπορική επιδρομή πριν από τρεις μήνες, και ο Mohammed Dahlan, σημαίνον μέλος του κοσμικού κόμματος Fatah που ζει τώρα εξόριστος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Εντάχθηκε στη Χαμάς σε νεαρή ηλικία, ενώ πέρασε μεγάλο μέρος της νεότητάς του μέσα και έξω από ισραηλινές φυλακές. Ανέβηκε στην ιεραρχία ως διαβόητος εκτελεστής, υπεύθυνος για την ανεύρεση και τη δολοφονία υπόπτων Παλαιστινίων συνεργατών του Ισραήλ.

    Το 1989 καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια για την απαγωγή και τη δολοφονία δύο Ισραηλινών στρατιωτών και τεσσάρων Παλαιστινίων που θεωρούσε ύποπτους για συνεργασία. Εξέτισε 22 χρόνια προτού απελευθερωθεί κατά την ανταλλαγή κρατουμένων το 2011, κατά την οποία ο Ισραηλινός στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίτ επιστράφηκε για 1.000 Παλαιστίνιους.

    Εξελέγη από άλλα μέλη της Χαμάς σε μυστική ψηφοφορία ως επικεφαλής της οργάνωσης στη Γάζα το 2017.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
  • Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή έναν χρόνο μετά τη σφαγή της Χαμάς - Σε πολλαπλά μέτωπα η μάχη του Ισραήλ
    Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή έναν χρόνο μετά τη σφαγή της Χαμάς - Σε πολλαπλά μέτωπα η μάχη του Ισραήλ

    Στη σκιά της «μαύρης» επετείου από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του 2023, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε μπαράζ ρουκετών κατά πόλεων στο βόρειο Ισραήλ, ενώ ο IDF σφυροκόπησε για μια ακόμη νύχτα τα νότια προάστια της Βηρυτού.

    Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε διάγγελμά του προς το έθνος για την επέτειο του ενός χρόνου από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, υποσχέθηκε στους συμπατριώτες του ότι θα συνεχίσει τη μάχη μέχρι την υλοποίηση των πολεμικών στόχων που έχει θέσει η κυβέρνησή του.

    Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, συνομίλησε χθες με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τις φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

    Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στον λαό του Ισραήλ και στις οικογένειες των 1.200 αθώων ανθρώπων -μεταξύ των οποίων 46 Αμερικανοί- που σφαγιάστηκαν από την τρομοκρατική ομάδα Χαμάς σε μια ημέρα ανείπωτης κτηνωδίας. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι ΗΠΑ δεν θα τα παρατήσουν ποτέ μέχρι να φέρουν όλους τους εναπομείναντες ομήρους στην πατρίδα τους με ασφάλεια.

    Παράλληλα, δεσμεύτηκε για την ασφάλεια του εβραϊκού λαού, την ασφάλεια του Ισραήλ και το δικαίωμά του να υπάρχει και επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί ενάντια στις επιθέσεις του Ιράν και όλων των τρομοκρατικών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, της Χαμάς και των Χούθις.

    Σειρήνες ήχησαν στο κεντρικό Ισραήλ

    Εν τω μεταξύ, σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ενεργοποιήθηκαν χθες το βράδυ στο κεντρικό Ισραήλ μετά την εκτόξευση βλημάτων από τον Λίβανο, τη στιγμή που ο IDF επιβάλλει ακόμη μία στενή στρατιωτική ζώνη. Πρόκειται για την τέταρτη μέσα σε λίγες ημέρες, που φανερώνει την επέκταση των χερσαίων δυνάμεων σε όλο το μήκος των βορείων συνόρων και όχι μόνο.

    Ρουκέτες της Χεζμπολάχ με στόχο τη βάση που στεγάζει τη Μονάδα 8200 στο Τελ Αβίβ

    Αργά το απόγευμα της Δευτέρας (7/10) ακούστηκαν εκρήξεις, καθώς η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες με στόχο στρατιωτική βάση στην περιοχή Γκλιλότ, κοντά στο Τελ Αβίβ, αφιερώνοντας την επίθεση στη μνήμη του ηγέτη του κινήματος Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου σε ισραηλινό πλήγμα.

    Στη συγκεκριμένη τοποθεσία βρίσκεται η μεγαλύτερη βάση των υπηρεσιών πληροφοριών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), καθώς και το αρχηγείο της Μοσάντ, σύμφωνα με τις Times of Israel. Είχε γίνει ξανά στόχος επίθεσης της Χεζμπολάχ τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο.

    Η βάση φιλοξενεί τη μονάδα πληροφοριών 8200 του IDF και βρίσκεται δίπλα στο αρχηγείο της Μοσάντ.

    Σύμφωνα με τον IDF, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 190 ρουκέτες προς το Ισραήλ από τον Λίβανο τη Δευτέρα, μέχρι λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

    Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε ενημερώσει ότι εκτοξεύτηκαν πέντε ρουκέτες από τον Λίβανο, ορισμένες αναχαιτίστηκαν και άλλες έπεσαν στο ύπαιθρο χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς ή σημαντικές υλικές ζημιές.

    Αργά το βράδυ της Δευτέρας (7/10) ήχησαν σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ, ανακοίνωσε ο στρατός, ο οποίος νωρίτερα είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους να απομακρυνθούν από νότιες περιοχές σε μία ακτίνα περίπου 30 χιλιομέτρων μέσα στα σύνορα του Λιβάνου, γιατί εκεί επεκτείνει τις επιχειρήσεις του.

    Η Χεζμπολάχ προσπάθησε να δείξει αντανακλαστικά, να απαντήσει στις χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ με αυτές τις ρουκέτες, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

    Ορισμένες από τις ρουκέτες χτύπησαν κάποιους στόχους, κάποια κλειστά εμπορικά κέντρα στα βορειοανατολικά σύνορα, αλλά και σε άλλα σημεία των βορείων συνόρων.

    Νέο ισραηλινό σφυροκόπημα -Εκκενώθηκε το παραλιακό μέτωπο του Λιβάνου

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ εξαπέλυσε πολλαπλούς βομβαρδισμούς στα νότια προάστια της Βηρυτού, και συγκεκριμένα στην περιοχή Νταχίγια, μια τεράστια έκταση η οποία σφυροκοπείται τουλάχιστον τις τελευταίες 10 ημέρες.

    Ο ισραηλινός στρατός αναστάτωσε τους κατοίκους της περιοχής, καλώντας τους να εκκενώσουν άμεσα όλη την παραλιακή ζώνη, όχι πλέον νότια του ποταμού Λιτάνι, αλλά νότια του ποταμού Αουάλι.

    Πρόκειται για ποταμό που βρίσκεται περίπου στο ύψος της Σιδώνας, μια πόλη που απέχει μόλις μισή ώρα από τη Βηρυτό, ενώ η ζώνη εκκένωσης είναι πλέον πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που ήταν πριν από λίγες ώρες.

    Τα νότια προάστια, που σφυροκοπούνται από τις ισραηλινές δυνάμεις από τις 23 Σεπτεμβρίου, «έγιναν στόχος δύο επιδρομών» ανέφερε το ΑΝΙ. Νωρίτερα, το πρακτορείο είχε μεταδώσει ότι έγιναν έξι διαδοχικά πλήγματα στην περιοχή.

    CIA: Το Ισραήλ «ζυγίζει» πολύ προσεκτικά την «απάντηση» στο Ιράν

    Σύμφωνα με τον διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) Γουίλιαμ Μπερνς, μια ακούσια κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ελλοχεύει ως «ένας πολύ πραγματικός κίνδυνος», παρόλο που οι ΗΠΑ διατηρούν την εκτίμησή τους ότι ούτε το Ιράν ούτε το Ισραήλ «επιδιώκουν μια ολοκληρωτική σύγκρουση».

    Ο Μπερνς ανέφερε σε συνέδριο εθνικής ασφάλειας στην Τζόρτζια ότι το Ισραήλ «ζυγίζει πολύ προσεκτικά πώς θα απαντήσει στην πιο πρόσφατη ιρανική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους», ενώ παράλληλα αρνήθηκε να προβεί σε εικασίες σχετικά με τη μορφή που μπορεί να έχουν τα εν λόγω αντίποινα.

    «Νομίζω ότι όλοι μας έχουμε πλήρη επίγνωση των συνεπειών των διαφόρων μορφών χτυπημάτων και των συνεπειών για την παγκόσμια αγορά ενέργειας και την παγκόσμια οικονομία», σημείωσε.

    Τρέμουν οι κάτοικοι του Λιβάνου την αντεπίθεση του Ισραήλ

    Οι κάτοικοι του νοτίου Λιβάνου φοβούνται πως έχει ξεκινήσει ήδη η αντεπίθεση του Ισραήλ και πως τώρα έχει έρθει η κλιμάκωση του πολέμου. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση επιχειρεί να οδηγήσει τον διάλογο προς μια κατάπαυση πυρός, συμφωνώντας με την πρωτοβουλία Γαλλίας και ΗΠΑ για προσωρινή κατάπαυση 21 ημερών. Ωστόσο, μέχρι αυτή τη στιγμή, τίποτα δεν φαίνεται να οδηγείται προς μια διπλωματική λύση.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER

  • Ισραήλ: Νέα πυραυλική επίθεση της Χαμάς κατά του Τελ Αβίβ - Δύο τραυματίες (video)
    Ισραήλ: Νέα πυραυλική επίθεση της Χαμάς κατά του Τελ Αβίβ - Δύο τραυματίες (video)

    Οι IDF ανέφεραν ότι κατά την επίθεση της Χαμάς εκτοξεύθηκαν πέντε ρουκέτες από την πόλη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας.

    Επίθεση με πυραύλους κατά του Τελ Αβίβ εξαπέλυσε σήμερα Δευτέρα (7/10) η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, την ώρα που η ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωνε ότι οι σειρήνες ήχησαν στην πόλη και το κεντρικό Ισραήλ.

    Σύμφωνα με το Al Jazeera, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε στο Telegram ότι βομβάρδισε την πόλη του κεντρικού Ισραήλ με ένα μπαράζ ρουκετών Maqadmeh M-90.

    Η οργάνωση ανέφερε ότι η επίθεση ήταν μέρος της «συνεχιζόμενης μάχης φθοράς» και απάντηση στις «σφαγές του ισραηλινού στρατού εναντίον αμάχων και στον εκούσιο εκτοπισμό του λαού μας».

    Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά από την πρόσκρουση ρουκέτας της Χαμάς στο κεντρικό Ισραήλ, σύμφωνα με τους Times o f Israel.

    Η υπηρεσία ασθενοφόρων Magen David Adom αναφέρει ότι οι δύο γυναίκες ηλικίας 30 ετών χτυπήθηκαν από θραύσματα αλλά είναι σε σχετικά καλή κατάσταση. Μεταφέρονται στο νοσοκομείο Asaf Harofeh.


    Οι IDF ανέφεραν ότι κατά την επίθεση εκτοξεύθηκαν πέντε ρουκέτες από την πόλη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας.

    «Ο εχθρός θέλει όλοι στην περιοχή να είναι υποτελείς»

    Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, ο πρώην ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ υπογράμμισε ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου επανάφερε το Ισραήλ στην «αφετηρία».

    «Ο κατακλυσμός του Αλ-Ακσα επανέφερε τον κατακτητή στην αφετηρία και απείλησε την ύπαρξή του», δήλωσε ο Χάλεντ Μεσάαλ χρησιμοποιώντας την ονομασία που δόθηκε από τη Χαμάς στην άνευ προηγουμένου επίθεση κατά του ισραηλινού εδάφους στις 7 Οκτωβρίου 2023, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

    Αναφερόμενος στην επίθεση της Χαμάς δήλωσε ότι «επρόκειτο για μία φυσιολογική απάντηση στο καθεστώς κατοχής και στα εντεινόμενα σχέδια εποικισμού (των παλαιστινιακών εδαφών), στην πολιορκία και την επίθεση κατά του Αλ-Ακσα», του τεμένους στην Πλατεία των Τζαμιών στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

    Ο Χάλεντ Μεσάαλ κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ για απειλές κατά της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, παρά τις διμερείς ειρηνευτικές συμφωνίες που έβαλαν τέλος στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τις δύο αραβικές χώρες, το 1979 και το 1994 αντίστοιχα.

    «Ο εχθρός θέλει όλοι στην περιοχή να είναι υποτελείς και ενεργεί με τον τρόπο αυτό και κατά χωρών με τις οποίες δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση», είπε προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «απειλεί την αραβική και εθνική ισλαμική ασφάλεια παντού».

    Στη Βηρυτό, η οργάνωση Χεζμπολάχ υπόσχεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε κατά την πρώτη επέτειο της επίθεσης να συνεχίσει να πολεμά την επίθεση του Ισραήλ, «του καρκινώματος που πρέπει να εξαλειφθεί» μακροπρόθεσμα.

    Η σιιτική φιλοϊρανική οργάνωση του Λιβάνου δηλώνει ότι άνοιξε το μέτωπο μετά την 7η Οκτωβρίου «για να υπερασπισθεί τον Λίβανο», αναγνωρίζοντας ότι «έχει πληρώσει υψηλό τίμημα» γι' αυτό.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Το Ισραήλ βομβάρδισε το κέντρο της Βηρυτού - Σκοτώθηκε ο επικεφαλής της Χαμάς στον Λίβανο
    Το Ισραήλ βομβάρδισε το κέντρο της Βηρυτού - Σκοτώθηκε ο επικεφαλής της Χαμάς στον Λίβανο

    Σπάνια επίθεση του Ισραήλ στην «καρδιά» της Βηρυτού. Νεκρά από τους βομβαρδισμούς τρία στελέχη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

    Το Ισραήλ πραγματοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας μία «σπάνια» επίθεση στην «καρδιά» της Βηρυτού.

    Αν και τις τελευταίες ημέρες οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σφυροκόπησαν επανειλημμένα νότιες συνοικίες και προάστια της Βηρυτού, οχυρά της Χεζμπολάχ, είναι η πρώτη φορά που γίνεται στόχος τομέας στην καρδιά της λιβανικής πρωτεύουσας από την 8η Οκτωβρίου, την επομένη της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας που υπήρξε έναυσμα του πολέμου, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι η σύρραξη οδεύει να γενικευτεί.

    Από το αεροπορικό πλήγμα, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 4 άνθρωποι, όταν ισραηλινό drone έπληξε διαμέρισμα στην καρδιά της Βηρυτού.

    Το πλήγμα έγιε σε διαμέρισμα που «ανήκε στη Τζεμάα Ισλαμίγια», οργάνωση του ρεύματος των Αδελφών Μουσουλμάνων, που έχει γίνει επανειλημμένα στόχος ισραηλινών πληγμάτων αφότου άρχισαν οι εχθροπραξίες.

    Μολονότι σουνιτική, η οργάνωση έχει συμμαχήσει με τη Χεζμπολάχ και συμμετέχει στις επιθέσεις εναντίον του βόρειου Ισραήλ, σε ένδειξη «υποστήριξης» στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

    Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP), παλαιστινιακό κίνημα με κοσμικό χαρακτήρα, που ανήκει στην αριστερά, έκανε γνωστό πως τρία μέλη του, ανάμεσά τους υψηλόβαθμα, σκοτώθηκαν στον ισραηλινό βομβαρδισμό.

    Λίγες ώρες αργότερα, η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι ο επικεφαλής του στον Λίβανο σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου ο στρατός του Ισραήλ διεξάγει επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ.

    «Ο Φάταχ Σαρίφ Αμπού αλ Αμίν, επικεφαλής της Χαμάς στον Λίβανο και μέλος της διοίκησης του κινήματος στο εξωτερικό» σκοτώθηκε σε πλήγμα εναντίον του σπιτιού του στον καταυλισμό αλ Μπας, στον νότιο Λίβανο.

    Το επίσημο λιβανέζικο πρακτορείο ANI μετάδωσε ότι σημειώθηκε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα εναντίον καταυλισμού κοντά στην Τύρο, στο νότιο τμήμα της χώρας.

    Βίντεο που μεταδόθηκαν από λιβανικά τηλεοπτικά δίκτυα εικονίζουν εν μέρει ισοπεδωμένο όροφο στο κτίριο που χτυπήθηκε.

    Το πλήγμα καταγράφεται καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τη στρατιωτική πίεση στο λιβανικό κίνημα, που πρόσκειται στο Ιράν, για έβδομη συναπτή ημέρα. Χθες, εξαπέλυσε σφοδρούς βομβαρδισμούς σε προπύργια της Χεζμπολά απ’ άκρου σ’ άκρο του Λιβάνου, δυο ημέρες αφού σκότωσε τον ηγέτη της Χασάν Νασράλα.

    Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες πως έπληξαν δεκάδες στόχους —θέσεις, οπλικά συστήματα, αποθήκες όπλων και πυρομαχικών— της Χεζμπολά στην κοιλάδα Μπεκάα. Ανάμεσα στους στόχους που επλήγησαν ήταν «δεκάδες εκτοξευτήρες και κτίρια όπου ήταν αποθηκευμένα όπλα».

    Οι χθεσινοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 105 ανθρώπους, κατά τους πιο πρόσφατους αριθμούς που δημοσιοποίησε το λιβανικό υπουργείο Υγείας.

    Ο ισραηλινός ανέφερε πως έπληξε χθες 120 θέσεις της Χεζμπολά, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτήρων ρουκετών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων «ευρείας κλίμακας» που διεξάγει.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ WAEL HAMZEH

  • Τη Google βάζει στο στόχαστρο ο Τραμπ - Υποστηρίζει ότι μεροληπτεί υπέρ της Χάρις
    Τη Google βάζει στο στόχαστρο ο Τραμπ - Υποστηρίζει ότι μεροληπτεί υπέρ της Χάρις

    Έτοιμος να κινήσει νομικές διαδικασίες κατά της Google, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην περίπτωση που επανεκλεγεί είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.

    Η εξήγηση που έδωσε είναι ότι η εταιρεία λανθασμένα αναπαράγει αρνητικά άρθρα για τον ίδιο, αλλά όχι για την Δημοκρατική αντίπαλό του στην κούρσα για το Λευκό Οίκο Κάμαλα Χάρις.

    Η καταγγελία ήρθε με μια ανάρτηση στο Truth Social, όπως αναφέρει ο Guardian.

    «Διαπιστώθηκε ότι η Google χρησιμοποίησε παράνομα ένα σύστημα που αποκαλύπτει και εμφανίζει μόνο κακές ιστορίες για τον Ντόναλντ Τζ. Τραμπ, μερικές από τις οποίες επινοήθηκαν για τον σκοπό αυτό, ενώ, ταυτόχρονα, αποκαλύπτει μόνο καλές ιστορίες για τη συντρόφισσα Καμάλα Χάρις», ανέφερε ο Τραμπ στην ανάρτηση.

    «Πρόκειται για ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ και ελπίζω ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα τους ασκήσει ποινική δίωξη για αυτή την κατάφωρη παρέμβαση στις εκλογές. Αν όχι, και με την επιφύλαξη των νόμων της χώρας μας, θα ζητήσω τη δίωξή τους, όταν κερδίσω τις εκλογές και γίνω Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», προστίθεται.

    Η Google έχει δηλώσει ότι δεν χειραγωγεί τα αποτελέσματα αναζήτησης προς όφελος ενός συγκεκριμένου κόμματος. «Και οι δύο ιστότοποι της προεκλογικής εκστρατείας εμφανίζονται σταθερά στην κορυφή της αναζήτησης για σχετικά και κοινά ερωτήματα αναζήτησης», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

    Ωστόσο το συντηρητικό στρατόπεδο παραπονιέται εδώ και καιρό ότι τα αποτελέσματα αναζήτησης της Google ευνοούν άδικα τους Δημοκρατικούς. Το δεξιό Media Research Center, το οποίο αυτοχαρακτηρίζεται ως παρατηρητήριο των μέσων ενημέρωσης για το στρατόπεδο των συντηρητικών, έχει εκδώσει στο παρελθόν εκθέσεις που ισχυρίζονται ότι η Google βοήθησε τους Δημοκρατικούς.

    Η προεκλογική εκστρατεία του Trump παραπονέθηκε επίσης πικρά για την εκστρατεία της Χάρις που χρησιμοποιούσε τη λειτουργία «sponsored» στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google για την προώθηση θετικής ειδησεογραφικής κάλυψης από μέσα, συμπεριλαμβανομένου του Guardian, αλλά με τίτλους γραμμένους από την εκστρατεία υπέρ της Χάρις.

    Η ανάρτηση του Τραμπ σχετικά με τα αποτελέσματα αναζήτησης της Google ήταν η πιο πρόσφατη περίπτωση που ορκίστηκε να διώξει υποτιθέμενους αντιπάλους του.

    Αυτόν τον μήνα, ο Τραμπ απείλησε σε μια άλλη ανάρτηση του Truth Social ότι θα ασκήσει ποινικές διώξεις εναντίον οποιουδήποτε δικηγόρου, δωρητή, πολιτικών στελεχών και μιας σειράς άλλων ατόμων που πιστεύει ότι συμμετείχαν σε υποτιθέμενη εκλογική απάτη εναντίον του, αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο.

    Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη (26/9), ο Τραμπ δήλωσε ότι η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι θα πρέπει να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη επειδή δεν απέτρεψε την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, η οποία προκλήθηκε από τους δικούς του υποστηρικτές που εξεγέρθηκαν για να σταματήσουν την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας μετά τις εκλογές του 2020.

    Επίσης σε προεκλογική συγκέντρωση στο Μίσιγκαν την Παρασκευή (27/9), ο Τραμπ ζήτησε από έναν γενικό εισαγγελέα «σε ρεπουμπλικανικό έδαφος» να ερευνήσει την Πελόζι και τον σύζυγό της για τις αναφορές ότι είχαν πουλήσει μετοχές της Visa πριν το υπουργείο Δικαιοσύνης ασκήσει αντιμονοπωλιακή αγωγή κατά της εταιρείας πιστωτικών καρτών.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Michael Reynolds

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο