Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου 2023 08:24

Γάζα: Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες και το λουτρό αίματος δύο ημέρες μετά την λήξη της εκεχειρίας με τη Χαμάς

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, στη δεύτερη ημέρα από τη λήξη της εκεχειρίας με την Χαμάς, ενώ περισσότεροι από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πυρά, την Παρασκευή.

«Αυτή τη στιγμή χτυπάμε στρατιωτικούς στόχους της Χαμάς σε όλη της Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε τις πρωινές ώρες ο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του στρατού.

Η εφημερίδα Times of Israel ανέφερε «εκτεταμένες χερσαίες μάχες» τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα γύρω από τη Χαν Γιούνες στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο (dpa).

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι στην περιοχή βρίσκονταν κάποια από τα ηγετικά μέλη της Χαμάς. Η ίδια εφημερίδα ανέφερε επίσης, επικαλούμενη κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, ότι ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια στην Χαν Γιούνες, καλώντας τους κατοίκους να μετακινηθούν προς τη Ράφα, στα νότια, καθώς η περιοχή είναι επικίνδυνη. Επιθέσεις των IDF αναφέρθηκαν και στη Ράφα.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε επίσης αργά χθες τον θάνατο πέντε ομήρων που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας, δίνοντας στη δημοσιότητα τα ονόματά τους, προσθέτοντας ότι είχε ενημερώσει τις οικογένειές τους.

Στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, ξεκίνησαν και πάλι οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, συμμάχου της Χαμάς. Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο δύο μελών της εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών στον νότιο Λίβανο, όπου σκοτώθηκε επίσης ένας άμαχος.

Αεροπορικά πλήγματα και στη Συρία

Το Ισραήλ εξαπέλυσε νωρίς σήμερα αεροπορικά πλήγματα κοντά στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Άμυνας, χωρίς να υπάρχουν άμεσα αναφορές για θύματα. Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε τις πληροφορίες αυτές.

Οι εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ξεκίνησαν και πάλι την Παρασκευή, έπειτα από επταήμερη ανακωχή. Το Ισραήλ δήλωσε ότι η Χαμάς παραβίασε τους όρους της συμφωνίας εκτοξεύοντας ρουκέτες προς το έδαφός του. Σύμφωνα με το dpa, υψηλόβαθμο στέλεχος της ισλαμιστικής οργάνωσης, ο Χαλίλ αλ-Χαγιά, κατηγόρησε χθες σε συνέντευξή του στο Al Jazeera το Ισραήλ ότι απέρριψε αρκετές «πρωτοβουλίες και προτάσεις» για παράταση της εκεχειρίας.

Πηγή: ethnos.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου 2023 09:28

Σχετικά Άρθρα

  • Ο στρατός του Ισραήλ κατέλαβε με έφοδο το τελευταίο σε λειτουργία νοσοκομείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας
    Ο στρατός του Ισραήλ κατέλαβε με έφοδο το τελευταίο σε λειτουργία νοσοκομείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

    Ο ΠΟΥ είπε ότι έχει χάσει την επαφή με το προσωπικό του νοσοκομείου - Η βόρεια Γάζα βιώνει τις πιο σκοτεινές ώρες της, είπε ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Νέα σφαγή από το Ισραήλ;

    Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς κατηγόρησε τον στρατό του Ισραήλ ότι κατέλαβε με έφοδο το τελευταίο εν λειτουργία νοσοκομείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες.

    Έπειτα από έναν χρόνο πολέμου μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής οργάνωσης, η βόρεια Γάζα βιώνει «τις πιο σκοτεινές ώρες της», προειδοποίησε ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ. Οι ενέργειες του Ισραήλ μπορεί να προσομοιάζουν με «εγκληματικές θηριωδίες», τόνισε.

    «Κρατούν εκατοντάδες ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και εκτοπισμένους ανθρώπους»

    Ο στρατός, που από τις 6 Οκτωβρίου επικεντρώνει τις επιχειρήσεις στον τομέα γύρω από την Τζαμπάλια, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να ενεργεί στη ζώνη του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, με βάση πληροφορίες για «την παρουσία τρομοκρατών και υποδομών τους» εκεί.

    «Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν και βρίσκονται στο εσωτερικό», ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. «Κρατούν εκατοντάδες ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και εκτοπισμένους ανθρώπους» που είχαν καταφύγει στο νοσοκομειακό συγκρότημα για να γλιτώσουν από τους «αδιάκοπους βομβαρδισμούς», πρόσθεσε.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι έχει χάσει την επαφή με το προσωπικό του νοσοκομείου, χαρακτηρίζοντας «πολύ ανησυχητική» αυτήν την εξέλιξη.

    Τουλάχιστον 38 νεκροί στη Χαν Γιούνις

    Εν τω μεταξύ, ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα στην πόλη Χαν Γιούνις στη νότια Λωρίδα της Γάζας είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 38 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους από χθες βράδυ ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν νυχτερινή επιδρομή σε νοσοκομείο στο βόρειο τμήμα του θύλακα, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

    Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα δήλωσε ότι πολλά από τα θύματα από τα ισραηλινά πλήγματα σε κατοικίες στη νοτιοανατολική Χαν Γιούνις ήταν γυναίκες και παιδιά.

    Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σε ανακοίνωση ότι δυνάμεις σκότωσαν αριθμό Παλαιστίνιων ενόπλων σε αεροπορικά και χερσαία πλήγματα στη νότια Λωρίδα της Γάζας και εξάρθρωσαν στρατιωτικές υποδομές.

    Κάποιοι κάτοικοι επέστρεψαν στο σημείο σήμερα το πρωί, ψάχνοντας στα χαλάσματα σε μια προσπάθεια να βρουν κάποια από τα ρούχα τους και τα προσωπικά τους έγγραφα, ενώ παιδιά αναζητούσαν τα παιχνίδια τους.

    Στο Νοσοκομείο Νάσερ, το νοσηλευτικό προσωπικό ετοίμαζε τις σορούς, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά τυλιγμένα με λευκό σάβανο.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ HAITHAM IMAD
  • Περισσότεροι από 700 νεκροί στη Γάζα σε διάστημα τριών εβδομάδων, αναφέρουν οι Παλαιστίνιοι
    Περισσότεροι από 700 νεκροί στη Γάζα σε διάστημα τριών εβδομάδων, αναφέρουν οι Παλαιστίνιοι

    Έπειτα από έναν χρόνο πολέμου, ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από την 6η Οκτωβρίου επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

    Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει στοιχίσει τη ζωή σε 770 ανθρώπους σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας του παλαιστινιακού θύλακα κι ενώ επίκεινται νέες συζητήσεις με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας.
    Το Κατάρ ανακοίνωσε πως μια συνάντηση αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ Αμερικανών και Ισραηλινών διαπραγματευτών στην Ντόχα, την ώρα που μεσολαβητές «ανέκτησαν επαφή» με τη Χαμάς, μετά τον θάνατο του αρχηγού της Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες τη 16η Οκτωβρίου.
    Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, που επισκέπτεται το εμιράτο, είπε ότι αναμένει οι διαπραγματευτές να συναντηθούν εντός των επόμενων ημερών, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ εξετάζουν «διαφορετικές εναλλακτικές» προκειμένου να μπει ένα τέλος στον πόλεμο στη Γάζα.
    Αυτή η εύθραυστη πρόοδος, έπειτα από μήνες προσπαθειών διαμεσολάβησης που δεν καρποφόρησαν, τις οποίες διεξήγαγαν το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος, καταγράφεται τη στιγμή που το Ισραήλ πολεμάει σε ένα διπλό μέτωπο, εναντίον της Χαμάς στη Γάζα και εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δύο ισλαμιστικές οργανώσεις τις οποίες στηρίζει το Ιράν.

    Χθες το βράδυ, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των νότιων προαστίων της Βηρυτού - ένα από τα προπύργια της Χεζμπολάχ - από τα μαζικότερα από την αρχή του πολέμου και έκανε γνωστό πως στοχοθέτησε «αποθήκες και εργαστήρια κατασκευής όπλων που ανήκαν στη Χεζμπολάχ».

    Ο Μπλίνκεν προειδοποίησε χθες το Ισραήλ για τον κίνδυνο μιας κλιμάκωσης, τη στιγμή που το Ιράν δηλώνει έτοιμο να απαντήσει στην περίπτωση μιας ισραηλινής επίθεσης, μετά τη ρίψη 200 ιρανικών πυραύλων προς το Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

    Έπειτα από έναν χρόνο πολέμου, ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από την 6η Οκτωβρίου επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή, σε διάστημα 19 ημερών, σε 770 ανθρώπους, σύμφωνα με την Πολιτική Άμυνα, που εκτιμά πως αυτός ο απολογισμός είναι υποτιμημένος.

    Στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έναν ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον ενός σχολείου που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο για εκτοπισμένους στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, ανακοίνωσε σήμερα η Πολιτική Άμυνα.

    Ο Μπλίνκεν, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα μια νέα αμερικανική βοήθεια ύψους 135 εκατομμυρίων δολαρίων για τους Παλαιστίνιους, είπε χθες στο Ισραήλ ότι έχει φθάσει «η στιγμή» για να μπει ένα τέλος στον πόλεμο, τον οποίο πυροδότησε η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου το 2023.

    Αυτή η επίθεση οδήγησε στον θάνατο 1.206 ανθρώπους, οι περισσότεροι άμαχοι, σύμφωνα με μία καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε ισραηλινά επίσημα δεδομένα, στην οποία περιλαμβάνονται οι όμηροι που σκοτώθηκαν ή πέθαναν ενώ κρατούνταν αιχμάλωτοι.
    Εκ των 251 ανθρώπων που είχαν απαχθεί τότε, 97 παραμένουν όμηροι στη Γάζα, εκ των οποίων 34 δηλώθηκαν νεκροί από τον στρατό.

    Ως αντίποινα, το Ισραήλ υποσχέθηκε να εξουδετερώσει τη Χαμάς και ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 42.847 Παλαιστινίους, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, τα οποία κρίνονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

    Ο πόλεμος έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό σχεδόν του συνόλου των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων του υπό πολιορκία θύλακα, ο οποίος προετοιμάζεται να ζήσει έναν δεύτερο χειμώνα με ολοένα και σοβαρότερες ελλείψεις.

    Στον Λίβανο, ισραηλινοί βομβαρδισμοί στοχοθέτησαν σήμερα τις περιοχές της Τύρου και της Μπιντ Τζμπέιλ, στο νότιο τμήμα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ani, που έκανε επίσης λόγο για ένα πλήγμα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον ενός οχήματος στον αυτοκινητόδρομο Βηρυτού -Δαμασκού στο ανατολικό τμήμα της λιβανικής πρωτεύουσας, αλλά και για μάχες σε δύο παραμεθόρια χωριά, το Άιτα αλ Σαάμπ και το Ράμια.

    Ο ισραηλινός ανακοίνωσε πως έπληξε από χθες «περισσότερους από 160 στόχους» της Χεζμπολάχ, η οποία, από την πλευρά της, ανέφερε πως αντιμετώπισε τους Ισραηλινούς στρατιώτες στο Άιτα αλ Σαάμπ «με αυτόματα όπλα και πυραύλους».

    Τουλάχιστον 1.552 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με μία καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημα δεδομένα. Ο ΟΗΕ έχει καταμετρήσει περίπου 800.000 εκτοπισμένους.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
  • Μπλίνκεν σε Νετανιάχου: «Ο θάνατος του Σινουάρ ευκαιρία για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα»
    Μπλίνκεν σε Νετανιάχου: «Ο θάνατος του Σινουάρ ευκαιρία για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα»

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν προέτρεψε την Τρίτη (22/10) τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να «επωφεληθεί» από τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

    Στη συνάντηση που είχε με τον Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να επωφεληθεί το Ισραήλ (από τον θάνατο του Σινουάρ) για να επιτύχει την απελευθέρωση όλων των ομήρων και να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα, κατά τρόπο που θα διασφαλίσει μια βιώσιμη ασφάλεια τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους, είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

    Ο Μπλίνκεν ζήτησε επίσης από τον Νετανιάχου να λάβει «πρόσθετα μέτρα» για να αυξηθούν και να διατηρηθούν οι ροές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Θα πρέπει επίσης να φροντίσει η βοήθεια αυτή να φτάνει στους αμάχους «απ’ άκρη σ’ άκρη» του θύλακα, πρόσθεσε ο Μίλερ.

    Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης «συζήτησε τη σημασία της χάραξης μιας νέας πορείας στη μετασυγκρουσιακή περίοδο που θα επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να ξαναχτίσουν τις ζωές τους και θα παρέχει διακυβέρνηση, ασφάλεια και ανοικοδόμηση για τη Γάζα», συνεχίζει το κείμενο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Ο Μπλίνκεν και ο Νετανιάχου «συζήτησαν επίσης για τον Λίβανο και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίτευξη διπλωματικής λύσης κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής που θα περιλαμβάνει την πλήρη εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα επιτρέπει στους πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

    «Συζήτησαν την ανάγκη αποτροπής περαιτέρω περιφερειακής επιθετικότητας από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων προσπαθειών των Ηνωμένων Πολιτειών και των εταίρων τους. Ο υπουργός επιβεβαίωσε εκ νέου την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια του Ισραήλ», προσθέτει το κείμενο.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MARTIAL TREZZINI

  • Ο πόλεμος στη Γάζα τη γύρισε στο 1955 - Σχεδόν στο 100% το επίπεδο φτώχειας
    Ο πόλεμος στη Γάζα τη γύρισε στο 1955 - Σχεδόν στο 100% το επίπεδο φτώχειας

    Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει καταστρέψει την παλαιστινιακή οικονομία και έχει αφήσει σχεδόν όλο τον πληθυσμό της Γάζας αντιμέτωπο με τη φτώχεια, με δείκτες ποιότητας ζωής όπως η υγεία και η εκπαίδευση να έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από 70 χρόνια.

    Αυτό αναφέρει το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).

    Παρουσιάζοντας μια μελέτη σχετικά με τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, η Τσιτόσε Νογκούτσι του UNDP αναφέρει ότι η οικονομία των παλαιστινιακών εδαφών -της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης- είναι σήμερα κατά 35% μειωμένη από ό,τι ήταν όταν η Χαμάς εξαπέλυσε τις επιθέσεις της στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ πριν από ένα χρόνο, που οδήγησαν στον πόλεμο.

    Σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις, το επίπεδο φτώχειας στη Γάζα πλησιάζει τώρα το 100% ως αποτέλεσμα του πολέμου, ενώ η ανεργία ανέρχεται τώρα στο 80%

    «Το κράτος της Παλαιστίνης βιώνει πρωτοφανή επίπεδα οπισθοδρόμησης», λέει σε συνέντευξη Τύπου του ΟΗΕ στη Γενεύη μέσω μιας γραμμής που μερικές φορές τρίζει από την Ντέιρ Αλ Μπαλάχ.

    «Για τη Γάζα, αντιστρέφοντας την ανάπτυξη κατά περίπου 70 χρόνια μέχρι το 1955» υπογραμμίζεται στη μελέτη.

    Ακόμη και υπό βέλτιστες συνθήκες, με τη διεθνή βοήθεια να παραμένει στα σημερινά επίπεδα και να εισρέει απρόσκοπτα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να ανακάμψει η οικονομική παραγωγή στα προπολεμικά επίπεδα, σημειώνει η ίδια.

    Ο πόλεμος που εξαπέλυσε το Ιραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023 που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.200 άτομα έχει προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στη Γάζα. Σχολεία νοσοκομεία και άλλες υποδομές έχουν ισοπεδωθεί. Σχεδόν 43.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Περίπου 3, 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, 2,3 εξ αυτών στη Γάζα και 1.5 εξ αυτών παιδιά έχουν ανάγκη άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
  • Γάζα: Στο στόχαστρο από τον νότο μέχρι τον βορρά – Επίθεση σε καταφύγια του ΟΗΕ
    Γάζα: Στο στόχαστρο από τον νότο μέχρι τον βορρά – Επίθεση σε καταφύγια του ΟΗΕ

    Στη βόρεια Γάζα δεν έχει εισέλθει ούτε φαγητό ούτε νερό εδώ και 17 ημέρες ενώ οι ισραηλινές επιθέσεις κλιμακώνονται

    Ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν σπίτια και πολιόρκησαν σχολεία και καταφύγια εκτοπισμένων σήμερα καθώς κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις τους στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με κατοίκους και υγειονομικούς.

    Τα σχολεία που λειτουργούν ως καταφύγια για τους εκτοπισμένους από τον πόλεμο Παλαιστίνιους, τα οποία διαχειρίζονται τα Ηνωμένα Έθνη, εκκενώνονται από τις ισραηλινές δυνάμεις στην Τζαμπάλια.

    Πηγές επί τόπου λένε στο Al Jazeera ότι ισραηλινά τετρακόπτερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξοπλισμένα με μεγάφωνα διέταξαν τις οικογένειες που είναι παγιδευμένες μέσα σε αυτά τα καταφύγια να φύγουν.

    Μόλις οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην μπροστινή πύλη, πυρά ισραηλινού πυροβολικού έπληξαν το πλήθος, σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιους.

    Περικύκλωσαν επίσης άνδρες και έδωσαν εντολή σε γυναίκες να φύγουν από τον καταυλισμό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Ο διευθυντής του νοσοκομείου Kamal Adwan μας είπε ότι το προσωπικό του δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων που μεταφέρθηκαν στην υπερφορτωμένη εγκατάσταση.

    Έφοδοι σε καταφύγια στη βόρεια Γάζα

    Υγειονομικοί στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο είπαν στο Reuters ότι ισραηλινά στρατεύματα έκαναν έφοδο σε σχολείο και συνέλαβαν τους άνδρες πριν πυρπολήσουν την εγκατάσταση αυτή. Η φωτιά έφθασε στις γεννήτριες του νοσοκομείου κα προκάλεσε διακοπή ρεύματος, πρόσθεσαν.

    Υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι απέρριψαν τις εντολές του ισραηλινού στρατού, που ξεκίνησε νέα διείσδυση στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα πριν από δύο και πλέον εβδομάδες, να εγκαταλείψουν τα τρία νοσοκομεία στην περιοχή ή να αφήσουν τους ασθενείς χωρίς φροντίδα.

    Τα στρατεύματα παρέμειναν έξω από το νοσοκομείο αλλά δεν μπήκαν μέσα, δήλωσαν.

    «Ο στρατός καίει τα σχολεία δίπλα στο νοσοκομείο και κανείς δεν μπορεί να μπει ή να φύγει από το νοσοκομείο», δήλωσε νοσηλευτής στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

    Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τζαμπάλια και οκτώ σε άλλα σημεία της Γάζας σε ισραηλινά επιθέσεις.

    Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τα στρατεύματα συνεχίζουν τις χερσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Ανέφερε σε ανακοίνωση ότι την προηγούμενη ημέρα, τα στρατεύματα διέλυσαν στρατιωτικές υποδομές και σήραγγες και σκότωσαν μαχητές στην περιοχή της Τζαμπάλια. Δεν σχολίασε την άμεση κατάσταση αναφορικά με τα νοσοκομεία και τους καταυλισμούς.

    Το Ισραήλ έχει εντείνει τις εκστρατείες του στη Γάζα και στον Λίβανο μερικές ημέρες μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.

    Εξαντλούνται οι προμήθειες

    Η Χαντέλ Ομπεΐντ, προϊσταμένη νοσηλευτών στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 32 ασθενείς, δήλωσε ότι οι ιατρικές προμήθειες εκεί εξαντλούνται.

    «Οι αποστειρωμένες γάζες θα τελειώσουν και δεν υπάρχουν φάρμακα για να τους δώσουμε», δήλωσε η ίδια στο Reuters μέσω εφαρμογής μηνυμάτων.

    Η Ομπεΐντ δήλωσε ότι η υδροδότηση έχει διακοπεί και δεν υπάρχουν τρόφιμα για τέταρτη συνεχή ημέρα. Έκανε έκκληση σε διεθνείς οργανισμούς να αναλάβουν δράση για να σώσουν τους τραυματίες.

    Τα Ηνωμένα Έθνη είπαν ότι δεν έχουν καταφέρει να φθάσουν στα τρία νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα. Ζητούν πρόσβαση για να καταστεί δυνατή η μεταφορά βοήθειας σε περιοχές στο βόρειο τμήμα του θύλακα.

    Το Γραφείο του ύπατου αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δήλωσε ότι «ανησυχεί ολοένα και πιο πολύ ότι ο τρόπος με τον οποίο ο ισραηλινός στρατός διεξάγει εχθροπραξίες στη Βόρεια Γάζα, μαζί με τη παράνομη ανάμειξη στην ανθρωπιστική βοήθεια και τις εντολές που οδηγούν σε αναγκαστικό εκτοπισμό, ίσως προκαλούν την καταστροφή του παλαιστινιακού πληθυσμού στο βορειότερο κυβερνείο της Γάζας μέσω θανάτου και εκτοπισμού».

    Δεν εισέρχεται βοήθεια στη βόρεια Γάζα

    Το Ισραήλ λέει ότι μεταφέρει μεγάλες ποσότητες ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα με χερσαία διανομή ή ρίψεις από αέρος. Λέει επίσης ότι έχει διευκολύνει την απομάκρυνση ασθενών από το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν.

    Οι Παλαιστίνιοι δηλώνουν ότι δεν έχει φθάσει καμία βοήθεια σε περιοχές της βόρειας Γάζας όπου οι επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη εδώ και 17 ημέρες.

    Κάτοικοι και υγειονομικοί είπαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έσφιξαν τον κλοιό γύρω από την Τζαμπάλια, τον μεγαλύτερο από τους οκτώ ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς του θύλακα, που τον έχουν περικυκλώσει στέλνοντας άρματα μάχης στις κοντινές πόλεις Μπέιτ Χανούν και Μπέιτ Λαχία, και εκδίδει εντολές απομάκρυνσης προς τους κατοίκους.

    «Κινδυνεύουμε με θάνατο από βόμβες, από δίψα και πείνα», δήλωσε ο Ραΐντ, κάτοικος στον καταυλισμό της Τζαμπάλια. «Η Τζαμπάλια εξαφανίζεται και δεν υπάρχει μάρτυρας για το έγκλημα, ο κόσμος κλείνει τα μάτια».

    Σε άλλα σημεία του θύλακα, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον πέντε ανθρώπους στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας και τέσσερις σε δύο διαφορετικά πλήγματα στη Πόλη της Γάζας, σύμφωνα με υγειονομικούς.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER

  • Ισραήλ: Συζητήθηκαν «νέες ιδέες» για τη Γάζα - Τι είπε εκπρόσωπος του Νετανιάχου
    Ισραήλ: Συζητήθηκαν «νέες ιδέες» για τη Γάζα - Τι είπε εκπρόσωπος του Νετανιάχου

    Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως «νέες ιδέες» σχετικά με μια συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Γάζα συζητήθηκαν από υψηλόβαθμους αξιωματούχους στο υπουργικό συμβούλιο.

    «Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τέθηκαν νέες ιδέες για μια πρόταση απελευθέρωσης ομήρων», αναφέρει η ανακοίνωση.

    Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε πριν από την συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του υπουργείου Άμυνας στο Τελ Αβίβ, ότι αναζητούν μια ευκαιρία για να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα, με μια συμφωνία για τους ομήρους.

    Μάλιστα, ο ίδιος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Times of Israel αποκάλεσε την σορό του δολοφονηθέντα ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ ως «άλλο ένα διαπραγματευτικό χαρτί» στις διαπραγματεύσεις.

    «Δεν τελειώνει ο πόλεμος αν δεν επιτύχουμε τους στόχους μας»

    Το γραφείο ωστόσο του Νετανιάχου αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα αυτά, απαντώντας πως: «Δεν θα τερματίσουμε τον πόλεμο μέχρι να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας».

    «Συνεχίζουμε να ασκούμε στρατιωτική πίεση στη Χαμάς», δήλωσε νωρίτερα αξιωματούχος του πρωθυπουργικού γραφείου. «Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα στην Τζαμπαλίγια. Συνεχίζουμε να σκοτώνουμε μέλη της Χαμάς. Πιέζουμε για μια ψυχολογική κατάρρευση».

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
  • Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του Σινουάρ: Ρουκέτες και drones από τη Χεζμπολάχ - Βαριά πλήγμα από το Ισραήλ σε Βηρυτό και Γάζα
    Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του Σινουάρ: Ρουκέτες και drones από τη Χεζμπολάχ - Βαριά πλήγμα από το Ισραήλ σε Βηρυτό και Γάζα

    Παρά τις ελπίδες της Δύσης ότι η δολοφονία του ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος σκοτώθηκε την Πέμπτη από τον ισραηλινό στρατό, θα άνοιγε το δρόμο μιας κατάπαυσης πυρός και την «αρχή του τέλους» του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή φαίνεται να κλιμακώνεται.

    Από την Παρασκευή, ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά εντονότερα στόχους στη Βηρυτό και τη Γάζα με δεκάδες νεκρούς ενώ η Χεζμπολάχ σήμερα εξαπέλυσε επίθεση με πυραύλους και drones, ένα από αυτά στόχευε μάλιστα την κατοικία του ισραηλινού πρωθυπουργού, Νετανιάχου.

    Ρουκέτες και drones από τη Χεζμπολάχ

    Επίθεση με drones και πυραύλους εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο στο Ισραήλ το πρωί του Σαββάτου, με σειρήνες να ηχούν σε πολλές περιοχές του βορρά αλλά και το Τελ Αβίβ.

    Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι τρία drones εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο και το ένα χτύπησε την ισραηλινή πόλη Καισάρεια. Υπάρχουν ζημιές σε κτίριο, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα.

    Στόχος της Χεζμπολάχ στην Καισάρεια ήταν το σπίτι του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    «Ένα drone εκτοξεύθηκε προς την κατοικία του πρωθυπουργού στην Καισάρεια. Ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του δεν ήταν εκεί και το επεισόδιο δεν προκάλεσε θύματα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες του Νετανιάχου.

    Λόγω του περιστατικού, προειδοποιητικές σειρήνες ήχησαν επίσης στο Γκλίλοτ, βόρεια του Τελ Αβίβ. Ωστόσο, το IDF έχει πλέον αποκλείσει το ενδεχόμενο επίθεσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή.

    Σύμφωνα με το IDF ένας πύραυλος εκτοξεύθηκε και στην περιοχή της Χάιφα από τον Λίβανο. Η ρουκέτα έπεσε σε ανοιχτή περιοχή και δεν προκάλεσε τραυματισμούς.

    Σφυροκοπά Γάζα και Βηρυτό το Ισραήλ - Δεκάδες νεκροί

    Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα εναντίον αυτοκινήτου στην Τζουνιέχ, βόρεια της Βηρυτού, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Πρόκειται για την πρώτη επίθεση από ισραηλινές δυνάμεις στην περιοχή αυτή.

    «Πλήγμα του ισραηλινού εχθρού σε όχημα στην Τζουνιέχ στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους», ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας. Το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΙ διευκρίνισε ότι το πλήγμα πραγματοποιήθηκε στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την πρωτεύουσα με το βόρειο Λίβανο.

    Την ίδια στιγμή τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα εναντίον κατοικίας στο προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μαγάζι στο κέντρο της Γάζας, μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, προσθέτοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αγνοούμενοι κάτω από τα συντρίμμια.

    Βομβαρδισμός σε σχολείο

    Εξάλλου οι υγειονομικές αρχές της Γάζας κατηγόρησαν σήμερα τον ισραηλινό στρατό ότι περικύκλωσε και βομβάρδισε το ινδονησιακό νοσοκομείο στην Μπέιτ Λαχία, στο βόρειο τμήμα του θύλακα, τραυματίζοντας περισσότερους από 40 ανθρώπους.

    «Τα ισραηλινά άρματα μάχης περικύκλωσαν πλήρως το νοσοκομείο, έκοψαν την ηλεκτροδότηση και άνοιξαν πυρ με οβίδες με στόχο τον δεύτερο και τον τρίτο όροφο», δήλωσε ο διευθυντής του ιδρύματος Μαρουάν Σουλτάν.

    «Αυτό δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για το ιατρικό προσωπικό και τους ασθενείς», υπογράμμισε.

    Σε ανακοίνωση, το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς ανέφερε πως τα πλήγματα είχαν στόχο τους επάνω ορόφους του νοσοκομείου και πως «περισσότεροι από 40 ασθενείς» τραυματίσθηκαν, καθώς και ιατρικό προσωπικό.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ WAEL HAMZEH
  • «Δεν θα αλλάξει τίποτα ο θάνατος του Σινουάρ» λένε οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας - Απόγνωση στα ερείπια
    «Δεν θα αλλάξει τίποτα ο θάνατος του Σινουάρ» λένε οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας - Απόγνωση στα ερείπια

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ σηματοδοτεί την «αρχή του τέλους» του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ δυτικοί ηγέτες πρόβαλαν την ελπίδα τους πως θα ανοίξει τον δρόμο για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

    Αναλυτές όμως έχουν άλλη άποψη καθώς θεωρούν πως ο αντίκτυπος του γεγονότος είναι αβέβαιος. Το ίδιο πιστεύουν και οι κάτοικοι της Γάζας.

    Παρότι «σημαντικά αποδυναμωμένη», η Χαμάς «δεν θα εξαφανιστεί έτσι απλά», σημείωσε ο Μάικλ Χόροβιτς, ειδικός στην εταιρεία συμβούλων για ζητήματα ασφαλείας Le Beck. Συνεχίζει να είναι «κυρίαρχη» δύναμη στη Λωρίδα της Γάζας, ιδίως μέσω του ελέγχου «της ανθρωπιστικής βοήθειας», συμπλήρωσε ο Νταβίντ Χάλφα, ειδικός για την περιοχή.

    «Δεν θα αλλάξει τίποτα»

    Ο Αμπού Μοχάμεντ διαμένει στον καταυλισμό προσφύγων Deir al-Balah στην κεντρική Γάζα. Έχει επιβιώσει από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που έχουν ερημώσει τους δρόμους της Γάζας για πάνω από ένα χρόνο, υπομένοντας την καταστροφική βία, τις συνεχείς δολοφονίες και την εξουθενωτική πείνα.

    Αν και το Ισραήλ γιόρτασε τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, ο Μοχάμεντ και πολλοί άλλοι παραμένουν επιφυλακτικοί ότι θα αλλάξει την καθημερινή τους πραγματικότητα.

    «Δεν πιστεύω ότι ο πόλεμος θα τελειώσει με τη δολοφονία του», δήλωσε ο Μοχάμεντ στο CNN, προσθέτοντας ότι λυπήθηκε όταν άκουσε την είδηση του θανάτου του Σινουάρ. Ο πιο καταζητούμενος άνθρωπος του Ισραήλ, που πιστεύεται ότι ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες της επίθεσης της ομάδας της 7ης Οκτωβρίου 2023, σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό στη Ράφα, στη νότια Γάζα, την Τετάρτη.

    Ο Σινουάρ ήταν μια διχαστική φιγούρα για τους Παλαιστίνιους: μαχητικός και σκληροπυρηνικός, ο Σινουάρ θεωρούνταν βίαιη δύναμη από κάποιους, ένας ρεαλιστής πολιτικός στοχαστής από άλλους και ένας μαχητής της ελευθερίας για πολλούς.

    Γεννημένος σε έναν προσφυγικό καταυλισμό το 1962, η οικογένειά του εκτοπισμένη από το παλαιστινιακό χωριό Al-Majdal - στην σημερινή ισραηλινή πόλη Άξελον - ο Σινουάρ ήταν «ένα σύμβολο του παλαιστινιακού λαού», κατά την άποψη του Μοχάμεντ και πολλών άλλων.

    Πολλοί κάτοικοι της Γάζας σήμερα φοβούνται να εκφράσουν δημοσίως την υποστήριξή τους προς τον Σινουάρ και τη Χαμάς, φοβούμενοι μήπως στοχοποιηθούν από τον ισραηλινό στρατό.

    Όμως η Σαμάχ, 36 ετών, δήλωσε στο CNN ότι θεωρεί τις πράξεις του Σινουάρ εγκλήματα, για τα οποία η Γάζα έχει επωμιστεί το ανθρώπινο κόστος.

    «Πληρώσαμε με φρικτές τραγωδίες, με το αίμα των παιδιών μας»

    «Ο Σινουάρ ήταν στόχος του Ισραήλ και στοχοποιήθηκε και σκοτώθηκε. Επιτέθηκε στο Ισραήλ και διέπραξε εγκλήματα για τα οποία πληρώσαμε το τίμημα ... Πληρώσαμε με φρικτές τραγωδίες, με το αίμα των παιδιών μας, τα χρήματά μας και τα σπίτια μας».

    Είπε επίσης ότι δεν είχε πολλές ελπίδες ότι ο θάνατός του θα αποτελούσε σημείο καμπής στον πόλεμο. «Η δολοφονία ηγετών δεν φαίνεται να αλλάζει τίποτα. Ο Νετανιάχου θέλει να σκοτώνονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Εμείς επιθυμούμε να ζήσουμε σε ασφάλεια, ειρήνη και σταθερότητα», είπε.

    Στο Ισραήλ, ο θάνατος του Σινουάρ εκλήφθηκε από κάποιος ως ένδειξη ελπίδας. «Έχω την εντύπωση πως τελειώσαμε αυτό που αρχίσαμε», είπε ο Ντόλεφ, 29 ετών, κάτοικος του Τελ Αβίβ,

    Η κυριότερη οργάνωση των συγγενών των ομήρων ανακοίνωσε πως «ζητεί αμέσως» να αξιοποιηθεί αυτή η «μεγάλη πρόοδος» και να «εξασφαλιστεί η επιστροφή» των ομήρων που απομένουν ζωντανοί.

    Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου 2023, 97 παραμένουν σε αιχμαλωσία στη Λωρίδα της Γάζας, όμως τουλάχιστον 34 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

    Στην επίθεση έχασαν τη ζωή τους 1.206 άνθρωποι στο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα, η οποία συμπεριλαμβάνει ομήρους που σκοτώθηκαν ενώ κρατούνταν.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ HAITHAM IMAD
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο