Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι σημαίνει η δήλωση Στόλτενμπεργκ για «κακά νέα» ενόψει του δύσκολου χειμώνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι σημαίνει η δήλωση Στόλτενμπεργκ για «κακά νέα» ενόψει του δύσκολου χειμώνα

Σε μάχη χαρακωμάτων χωρίς ιδιαίτερα οφέλη για καμία από τις δύο πλευρές εξελίσσεται η σύγκρουση - Πιθανό να αναληφθούν το επόμενο διάστημα διπλωματικές πρωτοβουλίες με στόχο την υπογραφή συνθήκης

Σε μάχη χαρακωμάτων χωρίς ιδιαίτερα οφέλη για καμία από τις δύο πλευρές εξελίσσεται ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας, με τη Δύση από τη μία πλευρά να εξακολουθεί να στηρίζει με χρήματα αλλά και εφόδια το Κίεβο και από την άλλη τη Μόσχα να ενισχύει περαιτέρω τις δυνάμεις που επιχειρούν επί ουκρανικής επικράτειας σε μια προσπάθειά να διατηρήσει τα εδάφη που έχει θέσει υπό την κατοχή της από την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022. Την ίδια στιγμή, η αναφορά του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στο γερμανικό κανάλι ARD είπε πως το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έτοιμο να ακούσει «κακά νέα» από την Ουκρανία, δείχνει πως μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ενδέχεται να αναληφθούν διπλωματικές πρωτοβουλίες με στόχο την υπογραφή μίας συνθήκης ανάμεσα στις δύο πλευρές που θα μπορούσε να βάλει τέλος στην αιματοχυσία, κάτι που όμως αρνείται κατηγορηματικά το Κίεβο.

Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις αμυντικών αναλυτών, εδάφη που κερδίζονται σε περίοδο πολέμου πολύ δύσκολα χάνονται κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων για την ειρήνη, ενώ επισημαίνουν ότι ακριβώς πάνω σε αυτή τη γενική παραδοχή εδράζεται και η ανησυχία που εξέφρασε στις αναφορές του ο Στόλτενμπεργκ όταν ρωτήθηκε εάν φοβάται ότι η κατάσταση στην Ουκρανία θα επιδεινωθεί στο μέλλον. «Οι πόλεμος εξελίσσονται σε στάδια. Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία σε δύσκολες και εύκολες στιγμές» σημείωσε χαρακτηριστικά ο γ.γ του ΝΑΤΟ, ο οποίος χθες συναντήθηκε εκτάκτως στις Βρυξέλλες με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας, Ρουστέμ Ουμέροφ, σε μια προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του στο ARD. Οι Γενς Στόλτενμπεργκ και ο Ρουστέμ Ουμέροφ, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο των μαχών και τις επείγουσες στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας με τον πρώτο να υπογραμμίζει την ακλόνητη υποστήριξη των χωρών της Συμμαχίας στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, επί του πεδίου, Ρωσία και Ουκρανία ετοιμάζονται στρατιωτικά ώστε να αντιμετωπίσουν τον δύσκολο χειμώνα που ήδη έχει κάνει την εμφάνισή του στα μέτωπα του πολέμου, δυσχεραίνοντας τις κινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και των δύο χωρών. Επί του παρόντος κανένας από τους δύο στρατούς δεν είναι σε θέση να διώξει τον άλλο από τη γη που ελέγχει, με τις πολεμικές επιχειρήσεις τόσο της Μόσχας όσο και του Κιέβου να εστιάζονται κατά μήκος του ανατολικού μετώπου, ιδιαίτερα γύρω από το Κουπριάνσκ αλλά και γύρω από τις πόλεις Αβντίιβκα και Μαρίινκα, στην περιοχή του Ντονέτσκ. Ειδικά σε ότι αφορά την Αβντιίβκα, η πόλη αποτελεί σημαντικό βιομηχανικό κέντρο του Ντονμπάς, ενώ από την έναρξη του πολέμου έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές τόσο από τις σφοδρές μάχες όσο και από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς. Στις αρχές Οκτωβρίου, οι Ρώσοι εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας επίθεση με σκοπό την κατάληψη της Αβντιίβκα, που συνεχίζεται ακόμη και αυτό παρά τις μεγάλες απώλειες που καταγράφουν και οι οποίες, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, ανέρχονται σε περίπου 900 την ημέρα.

Από την άλλη πλευρά οι ουκρανικές δυνάμεις πιέζονται ασφυκτικά στην πόλη Μαρίνκα δυτικά του Ντονέτσκ. Πρόκειται για μία εξέλιξη που θεωρείται αρνητική για τον ουκρανικό στρατό καθώς η δράση του εκεί είχε καθηλώσει σημαντικές ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες τώρα θεωρείται πως θα απελευθερωθούν για να ενισχύσουν άλλα σημαντικότερα μέτωπα. Ο ρωσικός στρατός, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, επικεντρώνει επίσης την πίεσή του στη διάσπαση της ουκρανικής άμυνας στον τομέα Κουπριάνσκ-Λιμάν στη γραμμή του βορειοανατολικού μετώπου, όπου έχουν ενταθεί οι μάχες, χρησιμοποιώντας για τον σκοπό αυτόν δυνάμεις πεζικού και πυροβολικού αλλά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Εξάλλου, μόλις την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή για περαιτέρω αύξηση του προσωπικού των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, κατά 170.000 οπλίτες, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων που επιχειρούν στο ουκρανικό μέτωπο. Να σημειώσουμε πως τον Οκτώβριο, το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου είχε αναφέρει ότι η Ρωσία στο ανατολικό μέτωπο του πολέμου είχε «πιθανότατα υποστεί 150.000 έως 190.000 μόνιμες απώλειες», ένας αριθμός που περιλαμβάνει στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σοβαρά.

Ως προς την ουκρανική αντεπίθεση που ξεκίνησε στις αρχές του καλοκαιριού, εκτιμάται πως τις τελευταίες εβδομάδες έχει περιέλθει σε κατάσταση στασιμότητας. Πλέον ο ουκρανικός στρατός αλλού συνεχίζει τις επιθετικές ενέργειες του και αλλού αναπροσαρμόζει την τακτική του λαμβάνοντας αμυντική διάταξη, κατασκευάζοντας ταυτόχρονα ευρείας κλίμακας οχυρωματικά έργα. Το Κίεβο εμφανίζεται πλέον να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση της αμυντικής του γραμμής κατά μήκος του Ανατολικού μετώπου, ενισχύοντας την άμυνα των μεγάλων πόλεων της χώρας με αντιπυραυλικά συστήματα, καθώς θεωρεί ότι το επόμενο χρονικό διάστημα η Μόσχα θα εντείνει τα πυραυλικά της χτυπήματα κατά μη στρατιωτικών στόχων σε μια προσπάθειά της να κάμψει το ηθικό του πληθυσμού. Ενδεικτική της αλλαγής στρατηγικής του Κιέβου στα μέτωπα του πολέμου ήταν η αναφορά του συμβούλου του Ουκρανού Προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ ότι η κυβέρνηση εστιάζει τώρα στην αυξανόμενη εγχώρια παραγωγή όπλων και την επιτάχυνση των συνομιλιών με τους εταίρους για την ενίσχυση των στρατιωτικών προμηθειών. Παράλληλα σημείωσε πως οι επιθετικές ενέργειες του ουκρανικού στρατού όπως και οι ειδικές στρατηγικές επιχειρήσεις του θα συνεχιστούν τόσο, στη χερσόνησο της Κριμαίας όσο και στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας.

Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup