Κόσμος

Η Βρετανία αντιμετωπίζει κύμα κρουσμάτων σαλμονέλας μετά το Brexit - Τι συμβαίνει

Η Βρετανία αντιμετωπίζει κύμα κρουσμάτων σαλμονέλας μετά το Brexit - Τι συμβαίνει

Η Βρετανία είχε μείνει για χρόνια χωρίς κατάλληλους ελέγχους στις εισαγωγές τροφίμων από την Ε.Ε. με αποτέλεσμα κύμα κρουσμάτων σαλμονέλας.

Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με αύξηση των κρουσμάτων σαλμονέλας λόγω της έλλειψης ελέγχων ποιότητας των τροφίμων μετά το Brexit, προειδοποίησε ένα συνδικάτο.

Η Εθνική Ένωση Αγροτών (NFU) δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βλέπει επαναλαμβανόμενα κρούσματα σαλμονέλας επειδή το κρέας, τα πουλερικά και τα αυγά δεν έχουν ελεγχθεί σωστά μετά την αποχώρηση από την ΕΕ.
Αυτό συμβαίνει καθώς η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) δήλωσε ότι διερευνά την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα που συνδέονται με πουλερικά από την Πολωνία.

«Ορισμένες από τις περιπτώσεις αφορούσαν την κατανάλωση αυγών που παρήχθησαν στην Πολωνία και χρησιμοποιήθηκαν σε γεύματα σε εστιατόρια και καφετέριες», δήλωσε η Tina Potter, επικεφαλής περιστατικών στον FSA.
Φέτος αναφέρθηκαν περισσότερα από 200 ανθρώπινα κρούσματα που συνδέονται με προϊόντα πουλερικών, όπως αυγά και κρέας.

«Δεν παρακολουθούσαμε τις εισαγωγές επειδή η ΕΕ θα το είχε κάνει προηγουμένως. Μας άφησαν επί τρία χρόνια χωρίς αυτούς τους ελέγχους και τις ισορροπίες», δήλωσε η πρόεδρος της NFU, Minette Batters, στην εφημερίδα The Independent.

«Βλέπουμε τώρα αυτά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά σαλμονέλας επειδή τα προϊόντα αυτά δεν ελέγχονται όπως θα έπρεπε να ελέγχονται πριν από την έξοδο από την ΕΕ». Τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση καθυστέρησε για πέμπτη φορά τα σχέδια για την επιβολή ελέγχων και τελών στα τρόφιμα που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit.

Οι έλεγχοι πρόκειται τώρα να εισαχθούν στα τέλη Απριλίου 2024, κάτι που η NFU ελπίζει ότι θα συμβάλει στη διόρθωση ενός αθέμιτου πλεονεκτήματος της αγοράς που παρέχεται στους εξαγωγείς της ΕΕ.

Η NFU προέτρεψε την κυβέρνηση να επιλύσει το ζήτημα και δήλωσε ότι οι Βρετανοί αγρότες αντιμετωπίζουν πρόσθετο κόστος, προκλήσεις για τον ανταγωνισμό και υπερβολική γραφειοκρατία, κάτι που δεν ισχύει για τους εξαγωγείς της ΕΕ.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι η στρατηγική της, γνωστή ως target operating model (TOM), θα «προστατεύσει καλύτερα το Ηνωμένο Βασίλειο από τις απειλές βιοασφάλειας».
Το καθεστώς θα περιλαμβάνει «την εισαγωγή ελέγχων στις εισαγωγές από την ΕΕ για πρώτη φορά και τη χρήση των ελευθεριών του Brexit για την απλούστευση των ελέγχων εισαγωγών σε αγαθά από όλο τον κόσμο».

Η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με Πολωνούς και αξιωματούχους της ΕΕ για να διασφαλίσει ότι θα ληφθούν «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για τη βελτίωση της ασφάλειας των πουλερικών και των αυγών που εισάγονται από την Πολωνία.

Η σαλμονέλα είναι ένας κοινός τύπος βακτηρίου που βρίσκεται στο ωμό κρέας, στα άψητα πουλερικά, στα αυγά και στο μη παστεριωμένο γάλα και μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.

Το μικρόβιο μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι, εμετό και διάρροια και μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, οδηγώντας σε σοβαρό πυρετό και αφυδάτωση σε ορισμένες περιπτώσεις.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων δήλωσε στον Independent: «Υπάρχουν ήδη έλεγχοι για την εισαγωγή προϊόντων υψηλού κινδύνου από την ΕΕ και αγαθών από τον υπόλοιπο κόσμο.Το λειτουργικό μοντέλο με στόχο τα σύνορα θα προστατεύσει τη βιοασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου και θα διασφαλίσει ότι οι εμπορικοί μας εταίροι έχουν εμπιστοσύνη στην προσέγγισή μας για τα εισαγόμενα προϊόντα ζωικής προέλευσης, τα φυτά και τα φυτικά προϊόντα. Το μοντέλο θα βελτιώσει τους μηχανισμούς που έχουμε ήδη θεσπίσει για τις εισαγωγές τροφίμων εκτός ΕΕ, οι οποίοι αναγνωρίζονται και εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο ως τα βασικά δομικά στοιχεία για τους υγειονομικούς και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους (SPS). Στο πλαίσιο του μοντέλου λειτουργίας του συνοριακού στόχου, όλα τα εμπορεύματα που υπόκεινται σε έλεγχο εισαγωγών βάσει SPS - ανεξάρτητα από την προέλευσή τους - θα αξιολογούνται ως προς τον κίνδυνο που ενέχουν για τη βιοασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας υγείας, και θα κατηγοριοποιούνται αναλόγως».

Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ANDY RAIN

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup