Έναν καθόλου τιμητικό τίτλο κατέκτησαν τα αστικά κέντρα της Βοσνίας και αφορά τις πλέον μολυσμένες πόλεις του κόσμου, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι τα στερεά καύσιμα για οικιακή χρήση και τα μέσα μεταφοράς να ευθύνονται κατά κύριο λόγο για τα επικίνδυνα επίπεδα ρύπων στην ατμόσφαιρα.
Παρά το γεγονός ότι οι αρχές του Σεράγεβο φιλοδοξούν να είναι η πόλη ελεύθερη από άνθρακα μέχρι το 2035, η οικονομική κρίση οδηγεί πολλούς κατοίκους να προσανατολίζονται προς τη χρήση φθηνότερων στερεών καυσίμων για να θερμάνουν τα σπίτια τους και οδηγούν παλαιότερα αυτοκίνητα με αυξημένες εκπομπές καυσαερίων.
🇧🇦 BOSNIA | Monday started with warnings of extremely polluted air in Bosnian capital city Sarajevo. Authorities called upon sensitive groups to reduce their outside activities, as the consequences of air pollution are extremely dangerous and can be felt immediately. 1/2 pic.twitter.com/NtAqlMTRJU
— Balkan Insight (@BalkanInsight) December 11, 2023
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η καύση στερεών καυσίμων για οικιακή θέρμανση και τα μέσα μετακίνησης συμβάλλουν κατά 50% και 20% αντίστοιχα στη μόλυνση της ατμόσφαιρας στην πρωτεύουσα Σεράγεβο, αλλά και σε άλλες πόλεις.
Σύμφωνα με το Reuters, τον τελευταίο χρόνο, η κατανάλωση αερίου έχει μειωθεί 18% στη χώρα εξαιτίας των υψηλών τιμών. «Οι άνθρωποι θα προτιμούσαν πιο οικολογικά καύσιμα, όμως χρησιμοποιούν αυτά που μπορούν να αντέξουν οικονομικά» σχολιάζει ο Ένις Κρέσινιτς, περιβαλλοντολόγος του Υδρομετεωρολογικού Ινστιτούτου της Βοσνίας.
Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει στη χώρα πολλά ορυχεία και βαριές βιομηχανίες, η Βοσνία παραμένει ως μία από τις πιο μολυσμένες χώρες της Ευρώπης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι η μόλυνση της ατμόσφαιρας κοστίζει στη χώρα το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της -περίπου 4 δισ. δολάρια- λόγω εργατοωρών που χάνονται και των αυξημένων αναγκών νοσηλείας από ασθένειες που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Σε ανάλυση που παρουσίασε ο ΠΟΥ, κάθε έτος 230 Βόσνιοι ανά 100.000 χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας νοσημάτων σχετικών με τους ρύπους του αέρα.
«Η μόλυνση του αέρα δεν κάνει διακρίσεις και προκαλεί προβλήματα στην υγεία τόσο σε ηλικιωμένους, όσο και σε νεότερους» προειδοποιεί ο πνευμονολόγος Τεουφίκ Χατζηοσμάνοβιτς.
Πηγή: ethnos.gr - Image by wirestock on Freepik