Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2023 11:26

Το παρασκήνιο της επικοινωνίας Ερντογάν - Μπάιντεν: Το ξεπάγωμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τα F-16

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν φαίνεται ότι έβαλε τα μεγάλα μέσα, για να ξεκολλήσει τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, για αυτό κάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να τον πείσει ο ίδιος να προχωρήσει στην έγκριση του πρωτοκόλλου από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Και όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια του OPEN στην Κωνσταντινούποληλ, Μαρία Ζαχαράκη, αυτό ήθελε και ο Τούρκος πρόεδρος και κάπως έτσι διαβάζεται η σπάνια συνομιλία Μπάιντεν - Ερντογάν.

Εδώ και μήνες, οι δύο πρωτεύουσες βρίσκονται σε αδιέξοδο. Η μία πιέζει την άλλη να κάνει το πρώτο βήμα στο παζάρι. Και καμία δεν το έκανε. Ίσως, να ήταν αυτό το τηλεφώνημα λοιπόν ένα απαραίτητο παγοθραυστικό για την αναζωογόνηση της διαδικασίας της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, που επιθυμεί διακαώς η Αμερική, όπως και ο Ερντογάν για να πάρει τα F-16.

Φαίνεται λοιπόν ότι δόθηκε μία ώθηση από αυτό το τηλεφώνημα. Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος και αναζωογονημένος από την επαφή αυτή.

Ίσως, πήρε κάποια νέα διαβεβαίωση από τον Μπάιντεν για το Κογκρέσο οπότε να μπορέσει να το πουλήσει και εκείνος πιο εύκολα στο εσωτερικό του.

Πάντως, το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε αναφορά στον Ερντογάν για τα ελληνοτουρκικά σχολιάστηκε στην Τουρκία και συνδυάστηκε με τα F-16. Είναι σαν να του είπε ο Μπάιντεν: «Είμαι ικανοποιημένος που μιλάς με την Ελλάδα και έχει σταματήσει η ένταση και αυτό μπορεί να διευκολύνει το θέμα της πώλησης των F-16, αλλά πρώτα πρέπει να εγκρίνετε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης και των δύο. Κανένας δεν εμπιστεύεται τον άλλον και αν δεν αποκατασταθεί αυτό πρώτα έτσι μπορεί να συνεχίσει η ιστορία... Μέχρι κάποιος να ζοριστεί πιο πολύ και να κάνει το πρώτο βήμα τελικά.

Πηγή: ethnos.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE HANDOUT

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2023 10:01

Σχετικά Άρθρα

  • Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας συγκαλεί ο Ερντογάν μετά την ένοπλη επίθεση στην τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία
    Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας συγκαλεί ο Ερντογάν μετά την ένοπλη επίθεση στην τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία

    Αναχώρησε από το Καζάν της Ρωσίας προτού ολοκληρώσει το πρόγραμμά του στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκαλεί έκτακο συμβούλιο ασφαλείας στο (παλιό) αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, με την άφιξή του από το Καζάν της Ρωσίας, από όπου αναχώρησε προτού ολοκληρώσει το πρόγραμμα του στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS.
    Το έκτακτο συμβούλιο γίνεται μετά την ένοπλη επίθεση χθες στα κεντρικά γραφεία της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας (TUSAŞ), κοντά στην τουρκική πρωτεύουσα που είχε αποτέλεσμα πέντε νεκρούς.
    «Όποιος επιτέθηκε στο έθνος μας θα πληρώσει, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται»
    Tην απεχθή, όπως τη χαρακτήρισε, επίθεση καταδίκασε ένα 24ωρο νωρίτερα ο Ερντογάν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα.

    Σε αναλυτική ανακοίνωση που εξέδωσε μιλά για «μια άθλια επίθεση κατά της ειρήνης του έθνους μας και των αμυντικών μας πρωτοβουλιών».

    Επαίνεσε τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες «επενέβησαν γρήγορα και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες».

    «Το έθνος μας πρέπει να γνωρίζει ότι τα βρώμικα χέρια που απλώνουν το χέρι τους στην Τουρκία θα ξεριζωθούν οριστικά. Καμία δομή, καμία τρομοκρατική οργάνωση, κενάνας κακός που στοχεύει στην ασφάλειά μας δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους του», τόνισε.

    «Ο αγώνας μας ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατικές απειλές και τους υποστηρικτές τους θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα και σε πολλά επίπεδα» πρόσθεσε.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ερντογάν: Όποιος επιτέθηκε στο έθνος μας θα πληρώσει, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται
    Ερντογάν: Όποιος επιτέθηκε στο έθνος μας θα πληρώσει, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται

    Επαίνεσε τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες «επενέβησαν γρήγορα και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες»

    Tην απεχθή, όπως τη χαρακτηρίζει, επίθεση καταδικάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην Αεροδιαστημική Βιομηχανία.
    Σε αναλυτική ανακοίνωση που εξέδωσε μιλά για «μια άθλια επίθεση κατά της ειρήνης του έθνους μας και των αμυντικών μας πρωτοβουλιών».
    Επαίνεσε τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες «επενέβησαν γρήγορα και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες».
    «Το έθνος μας πρέπει να γνωρίζει ότι τα βρώμικα χέρια που απλώνουν το χέρι τους στην Τουρκία θα ξεριζωθούν οριστικά. Καμία δομή, καμία τρομοκρατική οργάνωση, κενάνας κακός που στοχεύει στην ασφάλειά μας δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους του», τόνισε.

    «Ο αγώνας μας ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατικές απειλές και τους υποστηρικτές τους θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα και σε πολλά επίπεδα» πρόσθεσε.

    Συμπλήρωσε ότι θα προσευχηθεί για τους τέσσερις νεκρούς της επίθεσης και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους 14 τραυματίες.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Νέα επίθεση Μπάιντεν προς Τραμπ: «Πρέπει να τον κλείσουμε μέσα» - Η αντίδραση Χάρις
    Νέα επίθεση Μπάιντεν προς Τραμπ: «Πρέπει να τον κλείσουμε μέσα» - Η αντίδραση Χάρις

    Ο Τζο Μπάιντεν σε δηλώσεις του ανέφερε πως για να αποτραπεί η εφαρμογή του ριζοσπαστικού δεξιού προγράμματος του Ντόναλντ Τραμπ «πρέπει να τον κλείσουμε μέσα»

    «Πολιτικά να τον κλείσουμε μέσα», έσπευσε αμέσως να διορθώσει ο Δημοκρατικός πρόεδρος, επευφημούμενος από παρόντες σε γραφείο της προεκλογικής εκστρατείας της αντιπροέδρου του και υποψήφιας του κόμματός του για την προεδρία, της Κάμαλας Χάρις, στο Νιου Χάμσιρ.

    Γενικά, ο Λευκός Οίκος έχει φανεί εξαιρετικά διακριτικός όσον αφορά τις διάφορες εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις του κ. Τραμπ, του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου και υποψηφίου για νέα θητεία την 5η Νοεμβρίου.

    Όταν ο κ. Τραμπ αναμετρήθηκε με τη Χίλαρι Κλίντον, το 2016, ο μεγιστάνας απαιτούσε συχνά σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος της Δημοκρατικής αντιπάλου του και να φυλακιστεί, με οπαδούς του να κραυγάζουν «κλείστε τη μέσα!» — την εποχή, είχε γίνει λόγος για ρήξη με τα αμερικανικά πολιτικά ήθη.

    «Ο Τζο Μπάιντεν παραδέχθηκε την αλήθεια»

    Η ομάδα που διεξάγει την εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου έσπευσε να αδράξει την ευκαιρία που του πρόσφερε η δήλωση του απερχόμενου προέδρου Μπάιντεν να επιτεθεί στο Δημοκρατικό κόμμα.

    «Ο Τζο Μπάιντεν μόλις παραδέχθηκε την αλήθεια: το σχέδιο του κι αυτό της Κάμαλας (σ.σ. Χάρις) ήταν πάντα ο πολιτικός διωγμός του αντιπάλου τους, του (σ.σ. πρώην) προέδρου Τραμπ, διότι δεν μπορούν να τον νικήσουν» καθαρά, υποστήριξε η Κάρολαϊν Λίβιτ, εκπρόσωπος της εκστρατείας του Ρεπουμπλικάνου.
    «Κλείστε τον μέσα!»

    Σε κάποιες από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις της κυρίας Χάρις, οπαδοί της φώναξαν «κλείστε τον μέσα!». Όμως η αντιπρόεδρος δεν άργησε να αντιδράσει: «Για μισό λεπτό», είπε κατά τη διάρκεια εμφάνισής της στις αρχές του τρέχοντα μήνα. Προτού συμπληρώσει:

    «Με αυτό θα ασχοληθούν τα δικαστήρια. Εμείς ας ασχοληθούμε με τον Νοέμβριο, σύμφωνοι;».

    Ενώ πλέον δεν απομένουν ούτε δυο εβδομάδες ως τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν πάντα να προοιωνίζονται εξαιρετικά αμφίρροπη μάχη ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και στην Κάμαλα Χάρις.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Eurofighter... σε αναμονή: Ο Σολτς «χάιδεψε» τον Ερντογάν με υποσχέσεις, αλλά όχι δεσμεύσεις
    Eurofighter... σε αναμονή: Ο Σολτς «χάιδεψε» τον Ερντογάν με υποσχέσεις, αλλά όχι δεσμεύσεις

    Το πολυπόθητο «ναι» από τον Όλαφ Σολτς για το πρόγραμμα των μαχητικών Eurofighters δεν ήρθε. Παρά τις προσδοκίες της Άγκυρας για μια συγκεκριμένη απάντηση χθες Σάββατο, ο Γερμανός Καγκελάριος, έστριψε δια της... Βρετανίας, μοιράζοντας μόνο υποσχέσεις. Αν και δεν έκλεισε εντελώς την πόρτα, απέφυγε επιμελώς να δεσμευτεί σε ένα ζήτημα που θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις από τη γερμανική αντιπολίτευση.

    Σαφώς, οποιαδήποτε κίνηση εδώ θα απαιτούσε ένα σημαντικό αντάλλαγμα που θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως επίτευγμα στο Βερολίνο.

    «Οι σχέσεις μας έχουν στραφεί προς την πραγματιστική πολιτική», είπε σε μία αποστροφή του λόγου του κατά την κοινή συνέντευξη Tύπου με τον Τούρκο πρόεδρο στο παλάτι Ντολμαμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, επιβεβαιώνοντας την αλλαγή πλεύσης προς μία πιο «εμπορική μορφή» στις γερμανοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες φέτος σηματοδοτούν έναν αιώνα από την επίσημη έναρξή τους.

    Η πρώτη απεύθυνση του Ερντογάν, ένδειξη της μεγάλης προσμονής της Άγκυρας, προς τον Σολτς ήταν για τα Eurofighters, καλώντας τον Γερμανό ηγέτη να αφήσουν τα προβλήματα του παρελθόντος στην άκρη και να προχωρήσουν σε συνεργασίες στην αμυντική βιομηχανία. Με λίγα λόγια να σταματήσουν τα εμπάργκο. Ο Όλαφ Σολτς, ωστόσο, περιορίστηκε σε γενικόλογες δηλώσεις, τονίζοντας πως το πρότζεκτ βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και παρέπεμψε στις διαπραγματεύσεις που γίνονται μέσω Βρετανίας, καθώς είναι η χώρα που κατασκευάζει στο έδαφός της τα ευρωπαϊκά μαχητικά. Υποσχέθηκε, ωστόσο, πρόοδο στο μέλλον, αλλά χωρίς να παρέχει οτιδήποτε χειροπιαστό. Μια αμφίσημη στάση που ενισχύει την αίσθηση ότι ο Σολτς περισσότερο «χάιδεψε» τα αυτιά του Ερντογάν, παρά προσέφερε ουσιαστική στήριξη στις προσδοκίες του.

    Προϋπόθεση η καλή συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα;

    Παράλληλα, η αναφορά του Γερμανού καγκελάριου στα ελληνοτουρκικά θέματα έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την τουρκική πλευρά. Θα ήταν ευχής έργον -είπε- να συνεχιστεί η θετική ατζέντα με την Αθήνα. Δήλωση που περισσότερο έμοιαζε ως προϋπόθεση για την προώθηση των υπολοίπων ζητημάτων, όπως η έγκριση των Eurofighters.

    Αν και το μεταναστευτικό ήταν το φλέγον θέμα της ατζέντας Σολτς, οι επίσημες δηλώσεις και των δύο ηγετών παρέμειναν φειδωλές, προκαλώντας ερωτήματα για το τι διημείφθη πίσω από τις κλειστές πόρτες του Ντολμαμπαχτσέ. Ο Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να το στρέψει προς το νέο προσφυγικό κύμα από το Λίβανο λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, κάτι που άφησε έκπληκτο το εσωτερικό του ακροατήριο, καθώς ανοίγει πάλι τη χώρα του, μετά το 2011, σε πρόσφυγες. Ο Σολτς, από την άλλη, φρόντισε να υπενθυμίσει πως η οικονομική βοήθεια της Ευρώπης προς την Τουρκία θα συνεχιστεί, αρκεί η Άγκυρα να αναλάβει ξανά την ευθύνη για τους δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που πρέπει να παραλάβει πίσω.

    Όσο για τον πόλεμο στη Γάζα, εκεί οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πολιτισμένα ότι... διαφωνούν. Ο Σολτς ξεκαθάρισε ότι δεν συμμερίζεται τις απόψεις του Ερντογάν για το Ισραήλ, ενώ η πιο έντονη στιγμή της συνάντησης προέκυψε όταν ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τον Σολτς εξηγήσεις για τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο Ισραήλ, αλλά και στις προσωπικές προσβολές που δέχεται ο ίδιος από την κυβέρνηση Νετανιάχου.

    Μία συνάντηση χωρίς άμεσα αποτελέσματα, αλλά όχι άκαρπη

    Η Άγκυρα επιζητούσε απτά βήματα για τη στρατιωτική της ενίσχυση, αλλά ο Γερμανός καγκελάριος προτίμησε να δώσει χώρο για μελλοντικές διαπραγματεύσεις, αφήνοντας τον Ερντογάν με ανεκπλήρωτες προσδοκίες. Γίνεται σαφές ότι ο Όλαφ Σολτς επέλεξε να κρατήσει ανοιχτές τις διπλωματικές πόρτες με την Τουρκία, χωρίς όμως να κάνει κρίσιμες παραχωρήσεις που θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν την εσωτερική του πολιτική θέση.

    Η τακτική των αμφίσημων υποσχέσεων καταδεικνύει τη διάθεση του Βερολίνου να διαχειριστεί τις πολύπλοκες γερμανοτουρκικές σχέσεις μέσα από το πρίσμα της πραγματιστικής πολιτικής, χωρίς όμως να παραχωρεί σημαντικά πλεονεκτήματα στην Άγκυρα.

    Αυτή η συνάντηση Τουρκίας-Γερμανίας, αν και δεν προσέφερε άμεσα αποτελέσματα, δεν θα χαρακτηρίζονταν, ωστόσο, άκαρπη. Φάνηκε περισσότερο ότι εδραίωσε τις προϋποθέσεις για μελλοντικές εξελίξεις και πιο χειροπιαστές συμφωνίες στο μέλλον και για τις δύο πλευρές.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Συνάντηση Ερντογάν με Σολτς στην Κωνσταντινούπολη - Στην ατζέντα εξοπλισμοί, μεταναστευτικό και Μέση Ανατολή
    Συνάντηση Ερντογάν με Σολτς στην Κωνσταντινούπολη - Στην ατζέντα εξοπλισμοί, μεταναστευτικό και Μέση Ανατολή

    Η τουρκική πλευρά δίνει το κύριος βάρος της στην αγορά μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς Eurofighter - Τι επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση για το μεταναστευτικό

    Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί στις 13:30 με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
    Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, στα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσε, θα ακολουθήσουν από κοινού δηλώσεις τους και συνέντευξη Τύπου στις 15:30.
    Στην ατζέντα των συνομιλιών είναι οι εξοπλισμοί, το μεταναστευτικό, η Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

    Μεταξύ των θεμάτων που η τουρκική πλευρά δίνει το κύριος βάρος της είναι το θέμα της αγοράς μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς Eurofighter. Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου το προηγούμενο διάστημα ανέφεραν ότι η Γερμανία άναψε το «πράσινο φως» στην αγορά από την Τουρκία των ευρωπαϊκών μαχητικών, σημείωναν ωστόσο ότι το Βερολίνο διεξάγει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, θέτοντας όρους για τις «ζώνες χρήσης των μαχητικών αεροσκαφών». Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται να απέκτησαν πιο σοβαρό χαρακτήρα μετά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο μήνα.

    Τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας Eurofighter, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία εγκρίνουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, αλλά η πώληση αυτή «κολλάει» στην άρνηση της Γερμανίας. Η Τουρκία ενδιαφέρεται για την αγορά σε πρώτη φάση τουλάχιστον 20 μαχητικών Eurofighter, αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, αλλά συνολικά σχεδιάζει να προμηθευτεί 40 ευρωπαϊκά μαχητικά 5ης γενιάς.

    Tο Βερολίνο φέρεται να έχει εγκρίνει επίσης την πώληση όπλων αξίας 336 εκατ. ευρώ, κυρίως για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Σε ρεπορτάζ αναφέρεται ότι μεταξύ των οπλικών συστημάτων που έχουν εγκριθεί για εξαγωγή, περιλαμβάνονται και 100 κατευθυνόμενοι πύραυλοι που παράγει η εταιρεία MBDA και 28 τορπίλες τύπου SeaHake της εταιρείας ThyssenKrupp για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Η τιμή των πυραύλων ανέρχεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ η τιμή των τορπιλών στα 156 εκατ. ευρώ. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται επίσης ότι δόθηκε άδεια σε κοινοπραξίες, στις οποίες συμμετέχουν γερμανικές βιομηχανίες, να παράσχουν πακέτα αμυντικού υλικού για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών υποβρυχίων τύπου 209. Ο σχετικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 79 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην παράδοση εξαρτημάτων για κινητήρες, που προορίζονται για τουρκικές κορβέτες και φρεγάτες, αξίας 1,9 εκατ. ευρώ. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγρμμα κατασκευή έξι υποβρυχίων τύπου 214 για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό σε συμπαραγωγή με τη γερμανική ThyssenKrupp.

    Η πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης και οι εξαγωγές όπλων είναι από τα πιο κρίσιμα θέματα που επίσης θα συζητηθούν μεταξύ των δύο ηγετών στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων.

    Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί η Τουρκία, η οποία είναι χώρα διέλευσης, να ενισχύσει τα μέτρα για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης και να επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής στην Τουρκία όσων τα αιτήματα ασύλου δεν γίνονται δεκτά στη Γερμανία.

    Μέχρι τα τέλη Αυγούστου φέτος, υπέβαλαν αίτηση ασύλου στη Γερμανία συνολικά 21.590 Τούρκοι πολίτες. Οι Τούρκοι κατέχουν την τρίτη θέση στις αιτήσεις ασύλου μετά τους Σύρους και τους Αφγανούς. Πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες ανέφεραν ότι το Βερολίνο ετοιμάζεται να απελάσει έως και 14.500 Τούρκους πολίτες που βρίσκονται παράνομα στη Γερμανία. Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία φέρεται να υποσχέθηκε να επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης βίζας στους Τούρκους πολίτες.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Κάμαλα Χάρις: «Μια από τις πιο γενναίες η απόφαση Μπάιντεν να αποσυρθεί»
    Κάμαλα Χάρις: «Μια από τις πιο γενναίες η απόφαση Μπάιντεν να αποσυρθεί»

    «Ο Μπάιντεν αποφάσισε να βάλει τη χώρα πάνω από το προσωπικό του συμφέρον», δήλωσε η Κάμαλα Χάρις

    Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις δήλωσε την Πέμπτη ότι η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από τον προεκλογικό αγώνα για τις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα ήταν «μία από τις πιο γενναίες αποφάσεις» που έχει λάβει ένας πρόεδρος.

    «Ο πρόεδρος Μπάιντεν έλαβε μία απόφαση για την οποία νομίζω ότι η ιστορία θα δείξει ότι ήταν μία από τις πιο γενναίες αποφάσεις που θα μπορούσε να λάβει ένας πρόεδρος, με την οποία, αποφάσισε να βάλει τη χώρα πάνω από το προσωπικό του συμφέρον», δήλωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, στη διάρκεια μιας προεκλογικής εκδήλωσης στο Λας Βέγκας, που χρηματοδότησε το ισπανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Univision.

    «Τώρα διακυβεύονται πολλά»

    Οι δηλώσεις της μεταγλωττίστηκαν στα ισπανικά από το αναφερόμενο τηλεοπτικό δίκτυο. «Πιστεύω ότι τώρα διακυβεύονται πολλά και ειδικότερα, όπως θα πουν μερικοί, οι ιστορικοί τα έχουν χαρακτηρίσει πρωτόγνωρα».

    Πηγή: In.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ - EPA / SHAWN THEW
  • Τι συζήτησαν Μπάιντεν-Νετανιάχου για Ιράν-Λίβανο : «Μη χτυπήσετε τα πυρηνικά»
    Τι συζήτησαν Μπάιντεν-Νετανιάχου για Ιράν-Λίβανο : «Μη χτυπήσετε τα πυρηνικά»

    Ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε χθες στον Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν πλήγμα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

    Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά τον Λίβανο οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι η επέμβαση του Ισρ για την εξόντωση της Χεζμπολάχ να μην έχει τα αποτελέσματα της Γάζας.

    «Λέω πολύ ξεκάθαρα ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει στρατιωτική δράση στον Λίβανο που θα μπορούσε να μοιάζει με τη Γάζα και το αποτέλεσμα της οποίας να μπορούσε να μοιάζει με τη Γάζα», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ στους δημοσιογράφους.

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με το γραφείο του τελευταίου. Στην επικοινωνία συμμετείχε και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών για πρόεδρος.

    Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε τη στιγμή που το Ισραήλ προετοιμάζει μια απάντηση στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Ιράν. Μπάιντεν και Νετανιάχου συνομίλησαν μεταξύ τους για τελευταία φορά στις 21 Αυγούστου, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τζο Μπάιντεν, ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον άμαχο πληθυσμό του Λιβάνου, ιδίως της Βηρυτού.

    Το Channel 12 News μετέδωσε πως ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε στον Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν ισραηλινό πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

    «Αναμένουμε (οι Ισραηλινοί) να συμμορφωθούν πλήρως με αυτές τις υποχρεώσεις», σημείωσε ο Μπάιντεν. «Αν δεν πολεμήσουμε θα πεθάνουμε… Υπάρχει μόνο μια δύναμη στον κόσμο που πολεμά το Ιράν αυτή τη στιγμή, το Ισραήλ», ανέφερε από την πλευρά του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο οποίος δεν παρείχε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συζητήσεων σχετικά με τα αναμενόμενα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν, υπογράμμισε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «να παραμείνουν σε στενή επαφή τις επόμενες ημέρες», τόσο απευθείας όσο και μέσω των συμβούλων Εθνικής Ασφαλείας.

    Συνεχίστηκαν τα ισραηλινά πλήγματα στο νότιο Λίβανο

    Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις του Ισραήλ αναπτύσσονται και στα νοτιοδυτικά του Λιβάνου ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας ακούστηκαν βομβαρδισμοί στη Βηρυτό. Στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, στο Κιριάτ Σμονά, σημειώθηκε χθες αιματηρή επίθεση της Χεζμπολάχ με ρουκέτες.

    Πέντε υγειονομικοί υπάλληλοι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας. Τα θύματα εργάζονταν σε κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας στην κοινότητα Ντερντγκάια, αναφέρει η σχετική ενημέρωση.

    IDF: «Τα αντίποινα εναντίον του Ιράν θα είναι θανατηφόρα, ακριβή και αναπάντεχα»

    Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ τόνισε χθες πως τα αντίποινα του Ισραήλ εναντίον του Ιράν για την πυραυλική του επίθεση θα είναι «θανατηφόρα, ακριβή και αναπάντεχα», σε βίντεο που δημοσιεύτηκε σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

    Αφού περιέγραψε την πυραυλική επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου ως αποτυχημένη, ο Γκάλαντ δήλωσε: «Οποιοσδήποτε μας επιτίθεται, θα πληγεί και θα πληρώσει ένα τίμημα. Η επίθεσή μας θα είναι θανατηφόρα, ακριβής και πάνω απ’ όλα αναπάντεχη, δεν θα καταλάβουν τι συνέβη και πώς συνέβη, θα δουν τα αποτελέσματα».

    Συρία: Ισραηλινά πλήγματα με στόχο «εργοστάσιο αυτοκινήτων»

    Στο μεταξύ, το Ισραήλ εντείνει τους βομβαρδισμούς στη Συρία, εξαπολύοντας τη νύχτα αεροπορικές επιδρομές εναντίον βιομηχανικής ζώνης στην επαρχία Χομς, την επομένη ενός πλήγματος στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SANA.

    Στόχος της επίθεσης ήταν «εργοστάσιο αυτοκινήτων» στην πόλη Χασία, σύμφωνα με το SANA, που κάνει λόγο για «μεγάλη πυρκαγιά» και σημαντικές υλικές ζημιές. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι καταστράφηκαν «οχήματα με ιατρικές προμήθειες».

    Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στην πόλη Ντεράα της νοτιοδυτικής Συρίας, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί τα αίτια μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη Συρία από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη γειτονική του χώρα, πριν από 13 χρόνια, βάζοντας συνήθως στο στόχαστρο δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και θέσεις του συριακού στρατού.

    Εν τω μεταξύ, δεκάδες νεκροί και τραυματίες είναι ο απολογισμός μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρειο τμήμα της Γάζας, eνώ ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή να κλείσουν τρία νοσοκομεία στην περιοχή.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SAMUEL CORUM POOL

  • Ισραηλινά ΜΜΕ: Ολοκληρώθηκε η επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου για το χτύπημα στο Ιράν
    Ισραηλινά ΜΜΕ: Ολοκληρώθηκε η επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου για το χτύπημα στο Ιράν

    Τηλεφωνική επικοινωνία περίπου μίας ώρας είχαν το απόγευμα της Τετάρτης (9/10) ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου σχετικά με το αναμενόμενο χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν.

    «Σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου. Στην κλήση συμμετείχε και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις», ανέφερε ο Λευκός Οίκος για την επικοινωνία.

    Η Χάρις συμμετείχε συχνά σε προηγούμενες συνομιλίες μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας συνομιλίας τους στις 21 Αυγούστου.

    Η κλήση έρχεται λίγες μέρες αφότου η Καμάλα Χάρις υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ είχαν επιρροή στη λήψη αποφάσεων του Ισραήλ. Ωστόσο, απέφυγε να πει εάν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ έχουν «στενό σύμμαχο» τον Νετανιάχου.

    Ισραηλινά ΜΜΕ: Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ και αραβικών κρατών με το Ιράν για εκεχειρία

    Την ίδια ώρα έντονες είναι οι διπλωματικές διεργασίες για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Μέση Ανατολή, όπου ο κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης κλιμακώνεται. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Times of Israel, οι Ηνωμένες Πολιτείες και αραβικά κράτη έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με το Ιράν για μια συνολική εκεχειρία με στόχο την ταυτόχρονη κατάπαυση του πυρός σε όλα τα πολεμικά μέτωπα.

    Ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός Channel 12, ρεπορτάζ του οποίου επικαλείται το Times of Israel, ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν έχει πάρει θέση και δεν εμπλέκεται επί του παρόντος στην πρωτοβουλία, όμως ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν ενημερωθεί σχετικά.

    Επίσης, σημειώνουν ότι δεν ήταν σαφές κατά πόσο οι προσπάθειες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη Λωρίδα της Γάζας, όπου η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη από τα υπόλοιπα μέτωπα λόγω της δεδηλωμένης βούλησης του Τελ Αβίβ να συνεχίσει να μάχεται ακόμη και μετά από μια πιθανή συμφωνία ομήρων και της απαίτησης της Χαμάς για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον παλαιστινιακό θύλακα για να υπάρξει η οποιαδήποτε συμφωνία.

    «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε θέση ισχύος: η κατάπαυση του πυρός θα είναι με τους όρους μας, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης της Χεζμπολάχ πέρα ​​από τον ποταμό Λιτάνι και της διάλυσης όλων των στρατιωτικών της εγκαταστάσεων σε περιοχές κοντά στα σύνορα», δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.
    Τροποποίηση της θέσης της Χεζμπολάχ για εκεχειρία

    Οι πληροφορίες αυτές βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθώς η Χεζμπολάχ φαίνεται να εγκαταλείπει το πάγιο αίτημά της για εκεχειρία στη Γάζα ως προϋπόθεση για την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο.

    Ο αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ σε τηλεοπτικό του μήνυμα αναίρεσε χθες, Τρίτη 09/10 αυτή τη δέσμευση, λέγοντας ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου του λιβανέζικου κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι να εξασφαλίσει εκεχειρία, χωρίς να θέσει προϋποθέσεις, αν και υπογράμμισε ότι η οργάνωση θα συνεχίσει να είναι δίπλα στη Χαμάς και τους Παλαιστίνιους στη μάχη τους κατά του Ισραήλ.

    Προειδοποιήσεις Ιράν στα κράτη του Κόλπου

    Εν τω μεταξύ, η Τεχεράνη χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» εάν επιτραπεί από τα αραβικά κράτη η χρήση του εναέριου χώρου τους ή των στρατιωτικών βάσεων τους εναντίον του Ιράν και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα έφερνε απάντηση.

    «Το Ιράν κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε ενέργεια από χώρα του Περσικού Κόλπου κατά της Τεχεράνης, είτε μέσω της χρήσης του εναέριου χώρου είτε μέσω στρατιωτικών βάσεων, θα θεωρηθεί από την Τεχεράνη ως ενέργεια ολόκληρης της ομάδας και η Τεχεράνη θα απαντήσει αναλόγως», είπε ο ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SAMUEL CORUM / POOL

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο