Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2023 20:57

Γενετικά τροποποιημένα κουνούπια στη μάχη για την καταπολέμηση της ελονοσίας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο Αμπντουλάγιε Ντιαμπατέ αντιμετώπισε μια απειλητική για τη ζωή του κρίση ελονοσίας όταν ήταν μόλις πέντε ετών. Ο Ντιαμπατέ επέζησε οριακά, αλλά τα ξαδέλφια του ηλικίας τριών και τεσσάρων ετών δεν είχαν την ίδια τύχη.

Ο Ντιαμπατέ, ο οποίος τώρα είναι επικεφαλής της ιατρικής εντομολογίας και παρασιτολογίας στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιστημών Υγείας της Μπουρκίνα Φάσο, αναπτύσσει μια καινοτόμο τεχνική που θα μπορούσε ενδεχομένως να εξαλείψει τα είδη κουνουπιών που μεταδίδουν την ελονοσία, τροποποιώντας τα γονίδιά τους.

Ο γεννημένος στη Μπουρκίνα Φάσο επιστήμονας και καθηγητής τιμήθηκε με το βραβείο Falling Walls Διαχείρισης Επιστήμης και Καινοτομίας 2023, για την έρευνά του, η οποία σύμφωνα με τους διοργανωτές «προσφέρει ελπίδα για τον έλεγχο της ελονοσίας».

Ο Diabate ανακηρύχθηκε τον Σεπτέμβριο ως ο μοναδικός Αφρικανός μεταξύ των 10 παγκόσμιων φετινών νικητών και αναγνωρίστηκε επίσης από το Ίδρυμα Falling Walls, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό αφιερωμένο στην προώθηση της επαναστατικής σκέψης, για τη «συμβολή του σε μερικές από τις πιο προηγμένες εργασίες στον κόσμο σχετικά με γενετικές λύσεις για την ελονοσία».

Κύρια αιτία θανάτου

Η ελονοσία αποτελεί κύρια αιτία θανάτου στη χώρα του Ντιαμπατέ, όπου σχεδόν όλοι οι 22 εκατομμύρια κάτοικοι του δυτικοαφρικανικού έθνους, ιδίως τα παιδιά, κινδυνεύουν από τη νόσο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η ελονοσία σκότωσε σχεδόν 19.000 ανθρώπους στην Μπουρκίνα Φάσο το 2021, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ για την Αφρική.

Η ασθένεια είναι επίσης μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στην ευρύτερη περιοχή της Αφρικής, η οποία επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος της ελονοσίας παγκοσμίως.

Εδώ και πολλά χρόνια, οι παρεμβάσεις για τον έλεγχο της ελονοσίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης διχτυών με εντομοκτόνο στα κρεβάτια, έχουν συμβάλει στη μείωση της μετάδοσης και των θανάτων στις πληγείσες χώρες.

Ωστόσο, «οι θάνατοι από ελονοσία παραμένουν απαράδεκτα υψηλοί και τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται από το 2015», δήλωσε ο ΠΟΥ τον Απρίλιο, προσθέτοντας ότι η άνοδος των λοιμώξεων οφείλεται στο αυξανόμενο κόστος παροχής αυτών των παρεμβάσεων, καθώς και στις «βιολογικές απειλές» που βοηθούν τα κουνούπια-φορείς να αναπτύξουν ανοσία στα εντομοκτόνα.

Η ελονοσία σκότωσε περίπου 619.000 ανθρώπους παγκοσμίως το 2021, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του ΠΟΥ, με περίπου το 96% αυτών των θανάτων να συμβαίνει στην Αφρική και το 80% να αφορά παιδιά κάτω των 5 ετών.

«Τεχνολογία γονιδιακής καθοδήγησης»

Ο Ντιαμπατέ δήλωσε στο CNNi ότι η καινοτομία στα εργαλεία ελέγχου της ελονοσίας είναι ο μόνος τρόπος για να νικηθεί η ασθένεια.

«Παρόλο που τα δίχτυα κάνουν φανταστική δουλειά, έχουμε πλέον εκτεταμένη ανθεκτικότητα στα εντομοκτόνα στα διάφορα είδη κουνουπιών, ειδικά σε αυτά που μεταδίδουν την ελονοσία», είπε. «Αυτό καθιστά δύσκολο να νικήσουμε την ελονοσία με αυτά τα συμβατικά εργαλεία. Γι' αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να καινοτομήσουμε και να αποκτήσουμε νέα εργαλεία που μπορούν να συμπληρώσουν τα υπάρχοντα».

Ο Ντιαμπατέ δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος ότι το εργαλείο του για τον έλεγχο των διαβιβαστών της ελονοσίας – που περιγράφεται ως «τεχνολογία γονιδιακής καθοδήγησης» – θα μπορούσε να «αλλάξει το παιχνίδι» όταν αναπτυχθεί.

Η ελονοσία μεταδίδεται με το τσίμπημα θηλυκών κουνουπιών του γένους Ανωφελές, που είναι μολυσμένα με την παρασιτική ασθένεια. Τα αρσενικά κουνούπια δεν τσιμπάνε και έτσι δεν μπορούν να μεταδώσουν την ελονοσία.

Με τη γονιδιακή καθοδήγηση, τα θηλυκά είδη κουνουπιών που μεταδίδουν την ασθένεια εμποδίζονται να παράγουν νέους θηλυκούς απογόνους μέσω της απελευθέρωσης στο περιβάλλον γονιδιακά τροποποιημένων αρσενικών που καθίστανται στείρα.

Ο Ντιαμπατέ δήλωσε ότι ο πληθυσμός των θηλυκών κουνουπιών θα εξαντληθεί και η μετάδοση της ελονοσίας θα σταματήσει.

«Όταν τα γονιδιακά τροποποιημένα κουνούπια απελευθερωθούν στο πεδίο, θα εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον πληθυσμό των κουνουπιών και θα κόψουν αμέσως τη μετάδοση της ελονοσίας», εξήγησε.

Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν μερικά ακόμη χρόνια για την εξάπλωση της τεχνολογίας γονιδιακής καθοδήγησης στην Αφρική, επεσήμανε ο Ντιαμπατέ.

Το 2019, η ερευνητική συμμαχία του Ντιαμπατέ για τον έλεγχο των διαβιβαστών, Target Malaria, πραγματοποίησε την πρώτη φάση του έργου απελευθερώνοντας γενετικά επεξεργασμένα κουνούπια στην Μπάνα, ένα χωριό στη δυτική Μπουρκίνα Φάσο.

Περισσότερα από 14.000 στείρα αρσενικά κουνούπια αφέθηκαν ελεύθερα την ίδια ημέρα, σύμφωνα με την Target Malaria. «Αν και η απελευθέρωση δεν είχε στόχο να επηρεάσει τη μετάδοση της ελονοσίας, ήταν ένα βήμα για την ομάδα να συλλέξει πληροφορίες, να οικοδομήσει γνώσεις και να αναπτύξει τοπικές δεξιότητες», ανέφερε η ερευνητική συμμαχία σε ανάρτηση στο ιστολόγιό της, προσθέτοντας ότι «αυτή η ανάλυση και τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν παρέχουν ανεκτίμητες γνώσεις που ήδη χρησιμοποιούμε στις επόμενες φάσεις της έρευνάς μας».

Με πληροφορίες από: African scientist could wipe out malaria by editing mosquito DNA by Nimi Princewill, CNN

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2023 20:46

Σχετικά Άρθρα

  • Κανένα κρούσμα ελονοσίας και δάγκειου πυρετού στην Ελλάδα
    Κανένα κρούσμα ελονοσίας και δάγκειου πυρετού στην Ελλάδα

    Οι συντονισμένες προσπάθειες από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την αποτροπή της επανεγκατάστασης της ελονοσίας στην Ελλάδα υπήρξαν πολύ αποτελεσματικές

    Κανένα κρούσμα ελονοσίας και δάγκειου πυρετού δεν καταγράφηκε τη φετινή περίοδο στην Ελλάδα, γεγονός που αποτιμάται ως θετική εξέλιξη. Ειδικά για την περίπτωση της ελονοσίας την τελευταία τριετία δεν καταγράφηκε κανένα ενδημικό κρούσμα στην Ελλάδα, ενώ την περίοδο 2009 - 2021 είχαν σημειωθεί μεμονωμένα κρούσματα ή συρροές αυτόχθονων κρουσμάτων ελονοσίας στην Ευρώπη (συνολικά 157 κρούσματα) με την Ελλάδα να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών.
    Σύμφωνα με τον Δρ. Σπύρο Μουρελάτο, πρόεδρο της εταιρείας «Οικοανάπτυξη», οι συντονισμένες προσπάθειες από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την αποτροπή της επανεγκατάστασης της ελονοσίας στην Ελλάδα υπήρξαν πολύ αποτελεσματικές, ενώ η σχετική τεχνογνωσία και μεθοδολογία είναι διαθέσιμες να εφαρμοστούν και πάλι, αν και εφόσον αυτό χρειαστεί. Σε κάθε περίπτωση, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ανέφερε ότι η ελονοσία είναι μια σοβαρή ασθένεια, για την οποία ωστόσο, υπάρχει και φαρμακευτική αγωγή και αφορά κυρίως αγροτικές περιοχές στις οποίες οι ψεκαστικές παρεμβάσεις είναι πιο αποτελεσματικές σε αντίθεση με αντίστοιχες παρεμβάσεις στο δομημένο περιβάλλον για άλλες ασθένειες.

    Σε ό,τι αφορά τον δάγκειο πυρετό, μετά και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν καταγράφηκαν κρούσματα στην Ελλάδα, παρ΄ όλο που το κουνούπι που ενέχεται στη μετάδοσή του (Aedes albopictus- τίγρης της Ασίας) έχει ευρεία κατανομή. Ο βασικός λόγος είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες μετακινήσεις ανθρώπινων πληθυσμών - φορέων της ασθένειας - από και προς τις δύο βασικές περιοχές στις οποίες ο δάγκειος έχει μεγάλη μετάδοση, τη Νότια Αμερική, την Καραϊβική, την Νοτιοανατολική Ασία και την Ινδική υποήπειρο.

    Αντιθέτως μεγάλος αριθμός αυτόχθονων κρουσμάτων δάγκειου πυρετού εμφανίστηκε τη φετινή περίοδο αποκλειστικά στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. «Ο μέσος όρος των κρουσμάτων στην Ευρώπη για το διάστημα 2010 - 2021 ήταν έξι κρούσματα ενώ ο μέσος όρος τα τελευταία τρία χρόνια (2022 - 2024) είναι εκατό» τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η βιολόγος, διευθύντρια Έρευνας και Ανάπτυξης της «Οικοανάπτυξη ΑΕ» και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταπολέμησης Κουνουπιών, Σάντρα Γκεβέρ (Sandra Gewehr).

    H ίδια ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο ευρωπαϊκός νότος είναι πλέον σε φάση αποτροπής εγκατάστασης του δάγκειου πυρετού, γεγονός που σημαίνει ότι γίνονται εντατικές προσπάθειες για να μην εγκατασταθεί στην περιοχή. Η τακτική, όπως λέει, είναι η ίδια και εστιάζεται στην καταπολέμηση των κουνουπιών ώστε να μην μεταδίδεται μέσω αυτών ο ιός. Η ιδιαιτερότητα, ωστόσο, του δάγκειου είναι ότι βρίσκεται σε αστικό περιβάλλον και όχι στην ύπαιθρο, σε ιδιωτικούς χώρους και μικρές εστίες, συνεπώς η έγκαιρη κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων και οι εντατικοί ψεκασμοί συνιστούν σημεία - κλειδί για την αποτροπή της μετάδοσής του.

    Ενδημική η κατάσταση στον ιό του Δυτικού Νείλου

    Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση στην περίπτωση του ιού του Δυτικού Νείλου είναι τελείως διαφορετική καθώς πρόκειται πλέον για μια ενδημική κατάσταση από το 2010 και μετά, με τον συνολικό αριθμό μέχρι σήμερα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ανέρχεται στα 908 σε 18 Ευρωπαϊκές χώρες (ECDC, 25/09/2024). Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, τη φετινή περίοδο καταγράφηκαν 192 κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου, που αντιπροσωπεύουν το 85% του μέσου όρου των κρουσμάτων της τελευταίας εξαετίας (2018-2023) στη χώρα. Το σημαντικό χαρακτηριστικό φέτος ήταν η μεγαλύτερη διασπορά κρουσμάτων συγκριτικά με προηγούμενα έτη, καθώς καταγράφηκαν κρούσματα σε 9 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

    Ειδικότερα, με βάση τις χρονοσειρές δεδομένων μεγάλου όγκου που συλλέγονται συστηματικά από το 2018 και μετά από την Οικοανάπτυξη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επιβεβαιώθηκε σε μεγάλο βαθμό η αρχική πρόβλεψη που έγινε στις 30 Ιουνίου για χαμηλή/μέτρια ένταση μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους.

    «Από τους πέντε βασικούς συντελεστές κινδύνου (θερμοκρασία, βροχοπτώσεις, αφθονία κουνουπιών, παρουσία ιού του Δυτικού Νείλου σε κουνούπια, οροθετικότητα σε οικόσιτα ζώα-δείκτες), ο παράγοντας που αναβάθμισε τον κίνδυνο από χαμηλό σε μέτριο ήταν οι ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου» είπε ο κ. Μουρελάτος και πρόσθεσε: «ο συνδυασμός χαμηλών βροχοπτώσεων και αυξημένων θερμοκρασιών είχε ως αποτέλεσμα χαμηλούς πληθυσμούς προνυμφών και ακμαίων κουνουπιών και στο Culex pipiens, το οποίο ενέχεται στη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου, και στο Aedes caspius, στο οποίο οφείλεται το μεγαλύτερο μέρος της όχλησης από τα κουνούπια».

    Μετά τα παραπάνω, τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών ολοκληρώνονται ενώ από τον Οκτώβριο αναμένεται αποκλιμάκωση των επιπέδων όχλησης από τα κουνούπια λόγω της επικράτησης θερμοκρασιών χαμηλότερων των 15 βαθμών Κελσίου.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Π.Ε. Ηλείας: Ανακοίνωση διενέργειας ψεκασμού ULV στον Άγιο Γεώργιο Ανδραβίδας -Κυλλήνης
    Π.Ε. Ηλείας: Ανακοίνωση διενέργειας ψεκασμού ULV στον Άγιο Γεώργιο Ανδραβίδας -Κυλλήνης

    Συνεχίζεται το έργο καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

    Στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την προστασία του πληθυσμού αλλά και καταπολέμησης του ιού του Δυτικού Νείλου, η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ενημερώνουν ότι σήμερα, Πέμπτη, 19-09-2024, από τις 22:00 και έπειτα θα πραγματοποιηθεί εκνέφωση υπέρμικρου όγκου (ULV) στον οικισμό του Αγίου Γεωργίου του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης για την αντιμετώπιση του πληθυσμού ακμαίων κουνουπιών από ειδικό συνεργείο.

    H εφαρμογή αυτή θα πραγματοποιηθεί υπό την επίβλεψη των αρμοδίων της Περιφέρειας και σε συνεργασία με το Δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης, με τρόπο και σκευάσματα που δεν εγκυμονούν κινδύνους για τους ανθρώπους και τα ζώα, και δεν έχουν καμία απολύτως υπολειμματική δράση.

    Κατά τη διάρκεια του ψεκασμού:

    Απομακρύνετε τα μελισσοσμήνη από την περιοχή

    Απομακρύνετε εκτεθειμένα είδη οικιακής χρήσης (π.χ. παιχνίδια)

    Μαζέψτε τα απλωμένα ρούχα

    Κλείστε τα κλιματιστικά σας

    Για τη διάρκεια του ψεκασμού μείνετε σε εσωτερικούς χώρους

    Μην προσπαθείτε να συνομιλήσετε με τον οδηγό του ψεκαστικού

    Μην κυκλοφορείτε κατά τη διάρκεια του ψεκασμού και μην παρεμποδιζετε το όχημα

    Για οποιαδήποτε πληροφορία απευθύνεστε στη Δνση Δημόσιας Υγείας (2613-620716, 2613-620762, 2613-620763) ή στο 6974755202.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ψαλτοπούλου για ιό του Δυτικού Νείλου: Έχει γίνει ενδημικό νόσημα στη χώρα μας
    Ψαλτοπούλου για ιό του Δυτικού Νείλου: Έχει γίνει ενδημικό νόσημα στη χώρα μας

    Οι θάνατοι αφορούν κυρίως άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

    Στην επιτακτική ανάγκη προστασίας, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες, από τον ιό του Δυτικού Νείλου αναφέρθηκε η παθολόγος και Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η οποία μιλώντας στην «ΕΡΤ» προειδοποίησε για την ανησυχητική αύξηση των περιστατικών του ιού στην Ελλάδα και τις συνέπειές της.
    «Μετά από έναν ήπιο χειμώνα και αυξημένες θερμοκρασίες τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, έχουμε καταγράψει 17 θανάτους και πάνω από 100 περιστατικά με επιπτώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα», ανέφερε η ειδικός, προσθέτοντας ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει μετατραπεί σε ενδημικό νόσημα στη χώρα μας και στη Νότια Ευρώπη.
    Αναγκαία τα αντικουνουπικά

    «Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε αντικουνουπικά μέσα, ειδικά το βράδυ» δήλωσε η κα Ψαλτοπούλου η οποία αναφέρθηκε στο πως η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει στην αυξημένη μεταδοτικότητα της νόσου.

    Όπως είπε τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προβλήματα υγείας είναι οι πιο ευάλωτοι: «Το 80% των προσβεβλημένων δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα, ενώ το 20% έχει ήπια συμπτώματα. Ωστόσο, οι θάνατοι αφορούν κυρίως άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω». Επίσης, οι εγκυμονούσες και τα παιδιά θα πρέπει να προστατεύονται.

    Αναφερόμενη στον κορονοϊό η καθηγήτρια Επιδημιολογίας τόνισε ότι υπάρχουν εβδομαδιαίως 35 με 40 θάνατοι. Όσον αφορά στο εμβόλιο της γρίπης υπενθύμισε ότι η χορήγησή του θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

    «Χρειάζεται προσοχή, ειδικά για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Ο ιός είναι εδώ και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα», κατέληξε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ιός Δυτικού Νείλου: 16 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα – 140 συνολικά από την αρχή του 2024
    Ιός Δυτικού Νείλου: 16 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα – 140 συνολικά από την αρχή του 2024

    Σε δεκαέξι ανέρχονται νέα κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ενώ έχουν καταγραφεί επίσης τέσσερα εισαγόμενα κρούσματα και δύο ακόμη διερευνώνται.

    17 νεκροί από τον ιό

    Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ από την αρχή του 2024 και μέχρι τις 04/09/2024 (ώρα 13.00), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 140 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 104 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 36 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

    Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν 16 νέα εγχώρια κρούσματα. Έχουν καταγραφεί, επίσης, τέσσερα εισαγόμενα κρούσματα της λοίμωξης σε ασθενείς που εκτέθηκαν σε άλλες χώρες του εξωτερικού (τρία στην Αλβανία και ένα στην Αυστρία), τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην περαιτέρω ανάλυση. Για δύο ακόμη κρούσματα, με σύνθετο ιστορικό ταξιδιών, εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διερεύνησης σχετικά με το εάν πρόκειται για εισαγόμενα ή εγχώρια κρούσματα (τα οποία, επίσης, δεν περιλαμβάνονται στην περαιτέρω ανάλυση). Έχουν καταγραφεί 17 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων: 85 έτη, εύρος: 61 - 92 έτη).

    Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, μέχρι χθες, 4 Σεπτεμβρίου 2024, νοσηλεύονταν σε κλινικές εκτός ΜΕΘ 5 άτομα και σε ΜΕΘ 8. Εξιτήριο από το νοσοκομείο είχαν πάρει 99 άτομα.

    Ιός Δυτικού Νείλου - στοιχεία ΕΟΔΥ

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Διενέργεια ψεκασμού ULVστη Νέα Μανολάδα από την Π.Ε. Ηλείας - Στόχος η καταπολέμηση του ιού του Δυτικού Νείλου
    Διενέργεια ψεκασμού ULVστη Νέα Μανολάδα από την Π.Ε. Ηλείας - Στόχος η καταπολέμηση του ιού του Δυτικού Νείλου

    Στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την προστασία του πληθυσμού αλλά και καταπολέμησης του ιού του Δυτικού Νείλου, η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ενημερώνουν πως την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024, από τις 10 μ.μ. και έπειτα θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας εκνέφωση υπέρμικρου όγκου (ULV) στον οικισμό για την αντιμετώπιση του πληθυσμού ακμαίων κουνουπιών από ειδικό συνεργείο.

    Η εφαρμογή αυτή, θα πραγματοποιηθεί υπό την επίβλεψη των αρμοδίων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης με τρόπο και σκευάσματα που δεν εγκυμονούν κινδύνους για τους ανθρώπους και τα ζώα και δεν έχουν καμία απολύτως υπολειμματική δράση.

    Κατά την διάρκεια του ψεκασμού:

    • Απομακρύνετε μελισσοσμήνη από την περιοχή
    • Απομακρύνετε εκτεθειμένα είδη οικιακής χρήσης (π.χ. παιχνίδια)
    • Μαζέψτε τα απλωμένα ρούχα
    • Κλείστε τα κλιματιστικά σας
    • Για την διάρκεια του ψεκασμού, μείνετε σε εσωτερικούς χώρους
    • Μην προσπαθείτε να μιλήσετε με τον οδηγό του ψεκαστικού
    • Μην κυκλοφορείτε κατά την διάρκεια του ψεκασμού και μην παρεμποδίζετε το όχημα.

    Για οποιαδήποτε πληροφορία, απευθύνεστε στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας (2613620716,2613620762,2613620763) ή στο 6974755202.

    «Η Π.Ε. Ηλείας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και τον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης παραμένουν σε συνεχιζόμενη εγρήγορση και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών και την εξάλειψη του κινδύνου μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου.

    Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων πρόληψης και απόκρισης, την ερχόμενη Παρασκευή, ειδικό συνεργείο υπό την επίβλεψη αρμοδίων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, θα προβεί στην διενέργεια ψεκασμού ULV στη Νέα Μανωλάδα για την αντιμετώπιση του του πληθυσμού ακμαίων κουνουπιών.

    Υπογραμμίζουμε πως η συγκεκριμένη διαδικασία δεν εγκυμονεί κινδύνους για τους ανθρώπους και τα ζώα και δεν αφήνει υπολείμματα. Ωστόσο για την ασφάλεια του γενικού πληθυσμού και την όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή, παρακαλούνται οι πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα που υποδείχθηκαν από τους ειδικούς», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Π.Ε. Ηλείας: Ανακοίνωση διενέργειας ψεκασμού ULV στη Νέα Μανωλάδα
    Π.Ε. Ηλείας: Ανακοίνωση διενέργειας ψεκασμού ULV στη Νέα Μανωλάδα

    Στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την προστασία του πληθυσμού αλλά και καταπολέμησης του ιού του Δυτικού Νείλου, η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ενημερώνουν πως την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024, από τις 10 μ.μ. και έπειτα θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας εκνέφωση υπέρμικρου όγκου (ULV) στον οικισμό για την αντιμετώπιση του πληθυσμού ακμαίων κουνουπιών από ειδικό συνεργείο.

    Η εφαρμογή αυτή, θα πραγματοποιηθεί υπό την επίβλεψη των αρμοδίων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης με τρόπο και σκευάσματα που δεν εγκυμονούν κινδύνους για τους ανθρώπους και τα ζώα και δεν έχουν καμία απολύτως υπολειμματική δράση.

    Κατά την διάρκεια του ψεκασμού:

    • Απομακρύνετε μελισσοσμήνη από την περιοχή
    • Απομακρύνετε εκτεθειμένα είδη οικιακής χρήσης (π.χ. παιχνίδια)
    • Μαζέψτε τα απλωμένα ρούχα
    • Κλείστε τα κλιματιστικά σας
    • Για την διάρκεια του ψεκασμού, μείνετε σε εσωτερικούς χώρους
    • Μην προσπαθείτε να μιλήσετε με τον οδηγό του ψεκαστικού
    • Μην κυκλοφορείτε κατά την διάρκεια του ψεκασμού και μην παρεμποδίζετε το όχημα.

    Για οποιαδήποτε πληροφορία, απευθύνεστε στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας (2613620716,2613620762,2613620763) ή στο 6974755202.

    «Η Π.Ε. Ηλείας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και τον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης παραμένουν σε συνεχιζόμενη εγρήγορση και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών και την εξάλειψη του κινδύνου μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου.

    Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων πρόληψης και απόκρισης, την ερχόμενη Παρασκευή, ειδικό συνεργείο υπό την επίβλεψη αρμοδίων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, θα προβεί στην διενέργεια ψεκασμού ULV στη Νέα Μανωλάδα για την αντιμετώπιση του του πληθυσμού ακμαίων κουνουπιών.

    Υπογραμμίζουμε πως η συγκεκριμένη διαδικασία δεν εγκυμονεί κινδύνους για τους ανθρώπους και τα ζώα και δεν αφήνει υπολείμματα. Ωστόσο για την ασφάλεια του γενικού πληθυσμού και την όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή, παρακαλούνται οι πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα που υποδείχθηκαν από τους ειδικούς», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κουνούπια – Ιός Δυτικού Νείλου: Κρούσματα μέχρι τον Δεκέμβριο – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
    Κουνούπια – Ιός Δυτικού Νείλου: Κρούσματα μέχρι τον Δεκέμβριο – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

    Ο παράγοντας της κλιματικής αλλαγής αποδεικνύεται καθοριστικός, καθώς τα κοινά κουνούπια που μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου, παρότι έχουν μειωθεί δραστικά, παραμένουν δραστήρια και τους χειμερινούς μήνες

    Μέχρι και τον Δεκέμβριο θα συνεχίζεται η… μάχη με τα κουνούπια στη χώρα μας και ιδίως με τον ιό του Δυτικού Νείλου που μεταδίδουν, προκαλώντας σοβαρή λοίμωξη σε ηλικιωμένους και ευάλωτους.

    Έχοντας τα δεδομένα από τους δύο «καυτούς», θερινούς μήνες -Ιούλιο και Αύγουστο-, οι αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές εκτιμούν πως η έξαρση του τελευταίων εβδομάδων με δεκάδες κρούσματα βαριάς λοίμωξης λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου καθώς και θανάτους, μαρτυρά την κορύφωση της επιδημίας. Ωστόσο, η αποδρομή αναμένεται να έχει διάρκεια, με περίπου 10 με 15 κρούσματα την εβδομάδα, τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες.

    Εφέτος, κατά τους ειδικούς, κυκλοφορεί μόλις το 30% των κουνουπιών σε σύγκριση με τους αντίστοιχους πληθυσμούς το 2018, αλλά είναι πιο επιθετικά και πιο μολυσματικά. Τα κουνούπια μολύνονται από πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό.

    Ο παράγοντας της κλιματικής αλλαγής αποδεικνύεται καθοριστικός, καθώς τα κοινά κουνούπια που μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου, παρότι έχουν μειωθεί δραστικά, παραμένουν δραστήρια πλέον και τους χειμερινούς μήνες.

    Ελληνική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet και πραγματοποιήθηκε στην Αττική αναφέρει ότι για πρώτη φορά τα ενήλικα κουνούπια-τίγρεις (κοινά κουνούπια) ήταν ενεργά κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου (Δεκέμβριος 2022-Ιανουάριος 2023), ενώ ανιχνεύτηκαν και σε σχετικά μεγάλους αριθμούς. Τις προηγούμενες περιόδους ήταν δραστήρια στην Αττική από τον Μάιο έως τις αρχές Δεκεμβρίου, με κορύφωση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ συγκριτικά μικρός αριθμός ανιχνευόταν και τον Δεκέμβριο. Αυτό που παραμένει άδηλο, προς το παρόν, είναι αν τα… χειμερινά κουνούπια μπορεί να οδηγήσουν και σε μεταδόσεις τού ιού του Δυτικού Νείλου και συνεπώς σε μολύνσεις και τους συγκεκριμένους μήνες. Πάντως, στην Ευρώπη καταγράφηκε εφέτος το πιο πρώιμο κρούσμα στις αρχές Μαρτίου στην Ισπανία, και αφορούσε σε ανήλικο.

    Η εικόνα στην Ελλάδα

    Την εφετινή περίοδο, που ξεκίνησε τέλος του περασμένου Ιουνίου έχουν καταγραφεί 124 σοβαρά κρούσματα της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 15 θανατηφόρα. Ο Ιούλιος έκλεισε με 33 κρούσματα και 6 θανάτους. Μέσα στον Αύγουστο, όμως, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 73% και οι θάνατοι κατά 60%. Εως και την περασμένη Παρασκευή 16 ασθενείς νοσηλεύονταν, εκ των οποίων οι 10 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Κατά κύριο λόγο οι ασθενείς που νοσούν σοβαρά είναι ηλικιωμένοι ή/και ευάλωτοι, ωστόσο εφέτος αναφέρθηκε και νοσηλευόμενος μόλις 4 χρόνων. Η λοίμωξη γενικά είναι ήπια, ωστόσο στη σοβαρή μορφή της εκδηλώνονται επιπλοκές από το κεντρικό νευρικό σύστημα, συνήθως εγκεφαλίτιδα και μηνιγγίτιδα.

    «Η επιμήκυνση της καλοκαιρίας έδειξε από τον περασμένο χρόνο ότι τα κουνούπια θα μας ακολουθούν και τους φθινοπωρινούς μήνες. Πέρυσι είχαμε κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου ως τις αρχές Νοεμβρίου, εφέτος ίσως έχουμε όλο τον Νοέμβριο. Ομως εφέτος γίνεται καλύτερη και πιο στοχευμένη επιτήρηση, άρα και διαχείριση, ανά περιφερειακή ενότητα με ειδικά μοντέλα που έχει αναπτύξει ο Οργανισμός», λέει μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλίας και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγεία, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

    Το 2010 και το 2018 είναι δύο χρονιές που στοιχειώνουν τις υγειονομικές αρχές σε ό,τι αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου. Το 2010 καταγράφηκε για πρώτη φορά επιδημία, με 262 βαριά περιστατικά και 35 θανάτους. Το 2018 αποτυπώθηκε μια βαριά επιδημιολογική εικόνα, με 317 κρούσματα και 51 θανάτους, αριθμοί που κατατάσσουν το έτος στην αρνητική πρωτιά όλης της 15ετίας.

    Ο χάρτης των κρουσμάτων

    Σε κλοιό κουνουπιών και μεταδόσεων βρίσκονται τώρα οικισμοί σε 51 δήμους της χώρας, σε 23 περιφερειακές ενότητες, και συγκεκριμένα στις εξής: Λάρισας, Καρδίτσας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Χαλκιδικής, Πέλλας, Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας, Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Θάσου, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αργολίδας, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης. Σημειωτέον ότι επιδημία καταγράφεται επίσης σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Κόσοβο, Αλβανία και Σερβία (πηγή ECDC).

    «Η Θεσσαλία και η Κεντρική Μακεδονία, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο, βρίσκονταν στις περιοχές με κυκλοφορία κουνουπιών. Ωστόσο, εφέτος μπήκε στον χάρτη και η Δυτική Ελλάδα. Εχουν αναφερθεί 17 βαριά κρούσματα της λοίμωξης», λέει ο βιολόγος, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταπολέμησης Κουνουπιών (EMCA), Σπύρος Μουρελάτος. Με δεδομένο ότι σε κάθε κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 επιμολυσμένα άτομα με ήπια συμπτώματα ή τελείως ασυμπτωματικά (επιδημιολογική μελέτη του 2010), προκύπτει ότι στη Δυτική Ελλάδα έχουν μολυνθεί περίπου 2.380 άτομα. Συνολικά, «θύματα» των μολυσμένων κουνουπιών είναι περίπου 17.360 άτομα στις πληγείσες περιοχές.

    «Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα (περίπου το 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν νευρο-διεισδυτική νόσο, δηλαδή αυτή που θα χτυπήσει τον εγκέφαλο, όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα. Ατομα μεγαλύτερης ηλικίας, 60-65 και άνω, κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, όπως και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Σε κάθε περίπτωση η προστασία από τα κουνούπια είναι σημαντική ώστε να μειωθεί το ενδεχόμενο του τσιμπήματος και της πιθανής μόλυνσης», εξηγεί ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.

    Τα μέτρα προφύλαξης

    Όλοι πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα για να αποφεύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών αλλά και για να μειώνουμε τα σημεία που αφήνουν τα αβγά τους γύρω μας (σπίτι, αυλή, χωράφι), επισημαίνει ο ΕΟΔΥ.

    Ειδικότερα, τα ατομικά μέτρα προστασίας περιλαμβάνουν:

    -Κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα, πχ μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα

    -Εντομοαπωθητικά σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα , εγκεκριμένα και με αποτελεσματικές δραστικές ουσίες

    – Κουνουπιέρα κατά τον ύπνο ιδίως σε βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους, έγκυες, πάσχοντες

    -Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα, που ελκύει τα κουνούπια

    Μέτρα πρόληψης στο σπίτι, τα οποία περιλαμβάνουν:

    -Σήτες σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού

    -Ανεμιστήρες (ιδίως οροφής) ή κλιματιστικά

    -Εντομοκτόνα – εντομοαπωθητικά χώρου

    -Απομάκρυνση στάσιμου νερού, πχ σε γλάστρες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Κουνούπια: Μεταδίδουν 6 δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες – Τι ισχύει για τη συλλοίμωξη με δυο ιούς
    Κουνούπια: Μεταδίδουν 6 δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες – Τι ισχύει για τη συλλοίμωξη με δυο ιούς

    Ενημερωθείτε για τα συμπτώματα και την πιθανότητα μόλυνσης με παραπάνω από έναν ιούς με ένα μόνο τσίμπημα - Τι ισχύει για τα τσιμπούρια

    Τα κουνούπια μονοπωλούν την επικαιρότητα. Χθες, οι υγειονομικές αρχές της πολιτείας Νιου Χάμσιρ στις βορειοανατολικές ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον θάνατο ενός άνδρα από εγκεφαλίτιδα ιπποειδών της ανατολικής Αμερικής (Eastern Equine Encephalitis, EEE), μια σπάνια ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια. δεν είναι απλώς ένα ενοχλητικό καλοκαιρινό φαινόμενο που διακόπτει το μπάρμπεκιου σας.

    «Πραγματικά ένιωσα σαν να με χτύπησε φορτηγό […] Μακράν, αυτή είναι η χειρότερη ασθένεια που έχω περάσει ποτέ» δήλωσε ο επικεφαλής επί 38 έτη του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου για την Αλλεργία και τα Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΝΙΑΙD), γνωστός παγκοσμίως από τη διαχείριση της πανδημίας κορωνοϊού, Δρ Άντονι Φάουτσι, για τη λοίμωξή του με τον ιό του Δυτικού Νείλου.

    Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου από την αρχή του 2024 ανέρχονται σε 15, ενώ μέσα σε μια εβδομάδα καταγράφηκαν τρεις νέοι θάνατοι και άλλα 24 κρούσματα. Μέχρι χθες, 28 Αυγούστου, είχαν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 124 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης στην Ελλάδα. Από αυτά, τα 95 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 29 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

    Τα κουνούπια ως διαβιβαστές μπορούν να μεταδώσουν σοβαρές ασθένειες, εκ των οποίων πολλές δυνητικά θανατηφόρες, που δεν γνωρίζουν σύνορα και επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, προκαλώντας σημαντική επιβάρυνση στη δημόσια υγεία.

    1. Ελονοσία

    Η ελονοσία είναι μία από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια, και συγκεκριμένα από τα θηλυκά κουνούπια του είδους Anopheles. Τα συμπτώματα της ελονοσίας περιλαμβάνουν πυρετό, κεφαλαλγία και ρίγη, που εμφανίζονται 10 έως 15 ημέρες μετά το τσίμπημα. Η ελονοσία μπορεί να είναι θανατηφόρα, και κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 247 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως. Αν και υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες και ένα εμβόλιο πολλαπλών δόσεων, τα παράσιτα της ελονοσίας (πλασμώδιο) μπορούν να αναπτύξουν ανθεκτικότητα σε ανθελονοσιακά φάρμακα, καθιστώντας τη νόσο δύσκολη στην αντιμετώπιση.

    2. Ιός του Δυτικού Νείλου

    Ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πυρετό, κεφαλαλγία, δυσκαμψία του αυχένα, τρόμος (τρέμουλο) και μυϊκή αδυναμία. Ωστόσο, περίπου το 80% των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Οι σοβαρότερες μορφές της νόσου, όπως η εγκεφαλίτιδα ή η μηνιγγίτιδα, εμφανίζονται σε περίπου 1 στους 150 περιστατικά και είναι πιο συχνές σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή σε άτομα άνω των 60 ετών.

    3. Δάγκειος πυρετός

    Ο δάγκειος πυρετός είναι μια ιογενής λοίμωξη που ενδημεί σε 100 χώρες και προκαλεί 390 εκατομμύρια μολύνσεις ετησίως. Αν και συνήθως προκαλεί ήπια νόσο, σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να συνοδεύεται από έντονους πονοκεφάλους, μυαλγίες και αρθραλγίες, υψηλό πυρετό, ναυτία, κόπωση, έντονους κοιλιακούς πόνους, έμετος και σπανιότερα να οδηγήσει σε θάνατο. Ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται με τα κουνούπια Aedes aegypti, είναι γνωστά για την προσαρμοστικότητα τους στο αστικό περιβάλλον.

    4. Ιός Ζίκα

    Ο ιός Ζίκα συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς και αρθρικούς πόνους, κεφαλαλγία, πυρετό, εξάνθημα και επιπεφυκίτιδα. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τις εγκύους, καθώς μπορεί να προκαλέσει αποβολή, πρόωρο τοκετό ή συγγενείς ανωμαλίες, όπως μικροκεφαλία, στα νεογνά. Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται κυρίως μέσω των κουνουπιών Aedes, αλλά μπορεί να μεταδοθεί και μέσω σεξουαλικής επαφής.

    5. Κίτρινος πυρετός

    Ο κίτρινος πυρετός προκαλείται από τα κουνούπια Aedes και Haemogogus. Μπορεί να προκαλέσει κεφαλαλγία, πυρετό, μυαλγία και ναυτία. Η διάγνωσή του είναι δύσκολη και συχνά συγχέεται με άλλες ασθένειες, όπως η ελονοσία και η ιογενής ηπατίτιδα. Υπάρχει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο και υποστηρικτικές θεραπείες, αλλά η ασθένεια παραμένει σημαντική απειλή στις τροπικές περιοχές της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής.

    6. Ιός Τσικουνγκούνια

    Η λοίμωξη από τον ιό Τσικουνγκούνια είναι μια νόσος που, πριν από το 2013, ήταν κυρίως διαδεδομένη στην Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη και τα Νησιά του Ειρηνικού. Από τότε έχει εξαπλωθεί στις ΗΠΑ μέσω του Καραϊβικού, και έχουν καταγραφεί πάνω από δύο εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως. Οι κυριότεροι διαβιβαστές είναι τα κουνούπια Aedes albopictus και Aedes aegypti.

    Ταυτόχρονη λοίμωξη από δύο ιούς

    Μελέτη του 2017 έδειξε ότι τα κουνούπια μπορούν να μολύνουν ανθρώπους με περισσότερους από έναν ιούς σε ένα μόνο τσίμπημα. Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι τα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν ταυτόχρονα τους ιούς Ζίκα τον ιό Τσικουνγκούνια.

    Σύμφωνα με τον Δρα Pritish Tosh, ειδικό στις λοιμώδεις νόσους από τη Mayo Clinic, τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό του κίτρινου πυρετού, όπως το Aedes aegypti, μπορούν επίσης να μεταδώσουν και άλλες ιογενείς ασθένειες, όπως Ζίκα και Τσικουνγκούνια. Η γεωγραφική εξάπλωση αυτού του είδους κουνουπιού, καθώς και το αν οι ιοί αυτοί είναι ενδημικοί σε μια συγκεκριμένη περιοχή, είναι κρίσιμοι παράγοντες για το αν το κουνούπι μπορεί να μεταφέρει έναν, δύο ή και τρεις διαφορετικούς ιούς.

    Συνήθως, σημειώνει ο ειδικός, αν κάποιος πρόκειται να μολυνθεί από μια ασθένεια που μεταδίδεται από κουνούπια, θα οφείλεται το πιθανότερο σε έναν μόνο ιό. Ωστόσο, δεν αναιρείται η δυνατότητα συλλοίμωξης, δηλαδή ταυτόχρονη μόλυνση με περισσότερους από έναν ιούς.

    Παρόμοια φαινόμενα συλλοίμωξης έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες ασθένειες που μεταδίδονται από έντομα, όπως με τα τσιμπούρια (κρότωνες) που μπορούν να μεταδώσουν ταυτόχρονα νόσο Lyme, αναπλάσμωση και μπαμπεσίωση. Συνήθως, η μόλυνση γίνεται από έναν ιό ή μικροοργανισμό, αλλά δεν αποκλείεται η συλλοίμωξη από έναν μόνο φορέα, είτε πρόκειται για τσιμπούρι είτε για κουνούπι.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο