Κόσμος

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός διέταξε την εκκένωση της Χαν Γιούνις - Ανελέητο σφυροκόπημα

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός διέταξε την εκκένωση της Χαν Γιούνις - Ανελέητο σφυροκόπημα

Την εκκένωση της περιοχής Χαν Γιουνίς της Λωρίδας της Γάζας διέταξε την Τετάρτη (20/12) ο ισραηλινός στρατός, ζητώντας να απομακρυνθούν εσπευσμένα οι άμαχοι, την ώρα, όμως, που εντείνει τα χτυπήματα στον πολιορκημένο θύλακα και παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις για νέα εκεχειρία συνεχίζει.

Ειδικότερα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις απαίτησαν «εσπευσμένη απομάκρυνση» των αμάχων από μία περιοχή που αντιστοιχεί περίπου το 20% της έκτασης της Χαν Γιούνις, σύμφωνα με έγγραφο του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.

«Το εύρος των εκτοπισμών που θα προκύψουν από την διαταγή εσπευσμένης απομάκρυνσης δεν είναι σαφές» σημείωσε το OCHA.

Στην περιοχή που διατάχθηκε να εκκενωθεί ζούσαν πάνω από 110.000 άνθρωποι προτού αρχίσει η ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Έκτοτε κατέφυγαν εκεί κάπου 141.000 Παλαιστίνιοι, που εγκατέλειψαν αναγκαστικά τα σπίτια τους για να σωθούν από τις εχθροπραξίες, εγκατεστημένοι σε 32 καταυλισμούς.

Ο ισραηλινός στρατός, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (18/12) πως εντατικοποιεί τις επιχειρήσεις του στη Χαν Γιούνις.

Την ίδια στιγμή, κάθε ημέρα που περνά η λίστα των Παλαιστίνιων θυμάτων μεγαλώνει και μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 20.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 8.000 παιδιά και 6.200 γυναίκες.

Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες

Στο μεταξύ, οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται σε διάφορα μέτωπα για να επιτευχθεί δεύτερη εκεχειρία ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ και να πραγματοποιηθεί κατάπαυση του πυρός, αλλά και να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Για το σκοπό αυτό βρέθηκε στην Αίγυπτο την Τετάρτη (20/12) ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, προκειμένου να συζητήσει το ενδεχόμενο μιας «προσωρινής ανακωχής μιας εβδομάδας σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση από τη Χαμάς 40 ισραηλινών αιχμαλώτων, γυναικών, παιδιών και ανδρών».

Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν μέχρι στιγμής φέρει αποτέλεσμα, δήλωσαν ενημερωμένες πηγές στο BBC και στη Wall Street Journal.

Από την άλλη, το Ισραήλ διεξάγει διάλογο με το Κατάρ και τις ΗΠΑ, δίνοντας την έμφαση στην απελευθέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων ομήρων και με την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να δέχεται ολοένα πιο έντονη πίεση από τις οικογένειές τους.

Ωστόσο, οι θέσεις των δύο πλευρών μερών μοιάζουν πάντως να απέχουν ακόμα αρκετά.

Η Χαμάς απαιτεί πλήρη τερματισμό των εχθροπραξιών, κάτι που χαρακτηρίζει αναγκαία προϋπόθεση για να συζητήσει καν την τύχη των ομήρων. Το Ισραήλ δηλώνει ανοικτό στην ιδέα να εφαρμοστεί νέα ανακωχή, αποκλείει όμως πιο μακρά κατάπαυση του πυρός, επιμένοντας πως θα συνεχίσει τον πόλεμο ως την «εξάλειψη» της Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, κινήματος που οι ισραηλινές αρχές, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση.

Ο πόλεμος «θα συνεχιστεί ως την εξάλειψη της Χαμάς, ως τη νίκη. Όποιοι νομίζουν πως θα σταματήσουμε έχουν αποσυνδεθεί από την πραγματικότητα», επανέλαβε χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η χώρα του οποίου είναι ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, αναγνώρισε πως ο δρόμος ως την ενδεχόμενη ανακωχή μπορεί να είναι μακρύς.

«Δεν αναμένουμε συμφωνία σε αυτό το στάδιο, αλλά διατηρούμε την πίεση» δήλωσε την Τετάρτη (20/12).

Ο Λευκός Οίκος εκτιμά πάντως πως οι συνομιλίες για την ενδεχόμενη ανακωχή είναι «πολύ σοβαρές», όπως το έθεσε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Κέρμπι.

Αδιέξοδο στον ΟΗΕ - «Πού είμαστε ασφαλείς;»

Οι διαπραγματεύσεις εξάλλου αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα, Πέμπτη (21/12) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου από την αρχή της εβδομάδας αναβλήθηκε τρεις φορές η διεξαγωγή ψηφοφορίας επί σχεδίου απόφασης που αποβλέπει στην επιτάχυνση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν το βέτο τους οι ΗΠΑ αν κρίνουν πως η φρασεολογία του είναι υπερβολικά έντονη.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ δεν σταματούν να προειδοποιούν για το εύρος της βαθιάς ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο μισός πληθυσμός στον θύλακο υφίσταται πολύ σοβαρό ως ακραίο λιμό και το 90% στερείται την τροφή συχνά για πάνω από 24ωρο, τονίζει το OCHA.

Πρέπει «άμεσα» τα μέρη να φροντίσουν να αποκατασταθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν να διεξαχθούν «ανθρωπιστικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας», τόνισε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μέσω X (του πρώην Twitter).

Η Λωρίδα της Γάζας έχει υποστεί τρομακτικές καταστροφές εξαιτίας αυτού του πολέμου. Τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Κάπου 1,9 εκατ. άνθρωποι —το 85% των κατοίκων της— υπέστησαν βίαιο εκτοπισμό εξαιτίας του πολέμου.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται, απελπίζοντας πολλούς.

«Πού είμαστε ασφαλείς; Πού πρέπει να πάμε;», ρωτούσε χθες Παλαιστίνιος που έφυγε από το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου κι έφθασε στη Ράφα, έπειτα από πλήγμα κοντά σε σχολείο όπου βρήκε καταφύγιο.

«Μας λένε ότι πρόκειται για ασφαλή περιοχή (...) Δεν έχουμε πουθενά αλλού να πάμε, είμαστε παγιδευμένοι σε ένα τετράγωνο με 5 χιλιόμετρα μήκος», πρόσθεσε, αποφεύγοντας να δώσει το όνομά του.ην

Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup