Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2023 08:01

Ερντογάν: Πώς πείσθηκε και έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τι αφήνει στον Τούρκο πρόεδρο το μεγάλο παζάρι - Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν για τα F-16, η απομάκρυνση Μενέντεζ και τα ερωτηματικά για το αίτημα πώλησης F-35 στην Ελλάδα

Στην τελική ευθεία μπαίνει το μεγάλο παζάρι 17 μηνών, από τότε που η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, με τον πρόεδρο Ερντογάν να δίνει χθες το πράσινο φως στο πρώτο στάδιο της έγκρισης του Πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας από την Εθνοσυνέλευση, που εκτιμάται ότι ανοίγει τον δρόμο για την έγκριση της πώλησης 40 F-16 και αναβάθμισης 80 ακόμη μαχητικών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης ενέκρινε χθες το πρωτόκολλο το οποίο παραπέμφθηκε τώρα στην Ολομέλεια για έγκριση και έτσι, όταν αυτό το κείμενο υπογραφεί από τον πρόεδρο της Τουρκίας και κατατεθεί στον θεματοφύλακα της Ιδρυτικής Συνθήκης στην Ουάσιγκτον, η Σουηδία δεν θα έχει πλέον παρά μόνο το εμπόδιο της Ουγγαρίας για να γίνει το 32ο μέλος της Συμμαχίας.

Το παζάρι πλέον τις τελευταίες εβδομάδες και ειδικά μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Ερντογάν στις αρχές Δεκεμβρίου και την επικοινωνία Μπλίνκεν-Φιντάν έδειχνε ότι οδεύει προς την λύση του, καθώς παρά το έλλειμμα εμπιστοσύνης η Άγκυρα δέχθηκε την δέσμευση της Ουάσιγκτον ότι εφόσον εγκριθεί το Πρωτόκολλο της Σουηδίας ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορεί να πείσει το Κογκρέσο για να μην ασκηθεί βετο στο πακέτο των F-16. Τη δέσμευση αυτή του προέδρου Μπάιντεν πρόβαλε δημοσίως μιλώντας στην Επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης ο υφυπουργός εξωτερικών Μ.Ακσαπάρ ο οποίος εξήρε και την επιτυχία της Άγκυρας να επιβάλει στην Σουηδία κινήσεις στο θέμα της τρομοκρατίας και του ΠΚΚ που όπως είπε «πριν πέντε χρόνια θεωρούνταν απίθανες».

Η όλη διαδικασία βεβαίως διευκολύνθηκε με την απομάκρυνση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μ.Μενέντεζ που ελέγχεται για οικονομικό σκάνδαλο,ο οποίος έθετε μια σειρά όρους για την έγκριση του πακέτου των F16, μεταξύ αυτών και της διακοπής των επιθετικών ενεργειών εναντίον της Ελλαδας.

Τώρα εφόσον ολοκληρωθεί η έγκριση του Πρωτοκόλλου από την ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης, που μπορεί να γίνει και εντός της εβδομάδας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα στείλει στο Κογκρέσο την Συμφωνία με την Τουρκία και εάν δεν ασκηθεί βέτο από τους «Τέσσερις Μεγάλους» (πρόεδροι της Γερουσίας και της Βουλής και οι πρόεδροι της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των δυο Σωμάτων) τότε η Συμφωνία εγκρίνεται πανηγυρικά.

Τώρα εφόσον ολοκληρωθεί η έγκριση του Πρωτοκόλλου από την ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης,που μπορεί να γίνει και εντός της εβδομάδας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα στείλει στο Κογκρέσο το αίτημα της Τουρκίας για την αγορά των F-16 και εάν δεν ασκηθεί βέτο από τους «Τέσσερις Μεγάλους» (πρόεδροι και αντιπρόεδροι της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής) τότε η Συμφωνία εγκρίνεται πανηγυρικά.

Αποτελεί ακόμη ερωτηματικό τι θα πράξουν οι «Τέσσερις Μεγάλοι» καθώς τουλάχιστον δυο εξ αυτών είχαν αναφερθεί αρνητικά για την Τουρκία, για τον εκβιασμό τον οποίο κάνει τόσους μήνες κρατώντας σε ομηρία το ΝΑΤΟ, ενώ έχει εκφρασθεί ανησυχία για τις σχέσεις του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πουτιν και για την επιθετική πολιτική της στην Ανατολική Μεσόγειο. Ένα κλίμα που έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους δύο μήνες λόγω της στήριξης Ερντογάν στην Χαμάς και την επιθετική πολιτική εναντίον του Ισραήλ. Πάντως εάν υπάρξει βέτο στην διαδικασία αυτή τοτε ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει δικαίωμα να παραπέμψει την Συμφωνία σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια των δυο Νομοθετικών Σωμάτων.

Αν και φαίνεται ότι η Άγκυρα έχει πεισθεί από τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν πάντοτε υπάρχει το ενδεχόμενο για εμπλοκή της τελευταίας στιγμής και αυτό το επεσήμανε ο εκπρόσωπος του κόμματος της αντιπολίτευσης CHP, Κάνι Μπέκο μιλώντας στην Eπιτροπή της Εθνοσυνέλευσης λέγοντας ότι αφού η Τουρκία εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας οι ΗΠΑ θα θέσουν το θέμα των F 16 στο Κογκρέσο και θα αποδώσουν σε αυτό πιθανή απορριψη της Συμφωνίας.

Η Τουρκία δαπάνησε μεγάλο πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο στο παζάρι αυτό, όπου όσο κι αν ο κ. Ερντογάν προβάλει ως επιτυχία του ότι υποχρέωσε την Σουηδία να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του και τον πρόεδρο Μπάιντεν να δεχθεί την συσχέτιση των αποφάσεων στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση και στο Κογκρέσο, γνωρίζει ότι σε μια χώρα σαν την Σουηδία το Κράτος Δικαίου δεν μπορεί να ανατραπεί με μια δέσμευση προς τον κ.Ερντογάν σε σχέση με τους Κουρδους και όσους ο ίδιος θεωρεί τρομοκράτες. Ενώ το παζάρι αυτό, που εξάντλησε την Συμμαχία την στιγμή που επιδιώκει την ενότητα για την αντιμετώπιση της Ρωσίας, αφήνει βαθύ ρήγμα εμπιστοσύνης. Παντως η Τουρκία προβάλει φυσικά και την προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης στο Αιγαίο και την «πρόοδο» που υπήρξε με την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

Ερωτηματικό αποτελεί βεβαίως τι θα κάνει η κυβέρνηση Μπάιντεν με το αίτημα για πώληση στην Ελλάδα των F35 που έχει τεθεί σε αναμονή και πολλοί θεωρούν ότι έχει συσχετισθεί με την συμφωνία πώλησης των F16 στην Τουρκία. Σε μια τέτοια περίπτωση οφείλει η Αθήνα το αμέσως προσεχές διάστημα και αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην Εθνοσυνέλευση και στο Κογκρέσο να προωθηθεί προς έγκριση το ελληνικό αίτημα για την προμήθεια των F35.

Πηγή: Protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2023 09:09

Σχετικά Άρθρα

  • Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας συγκαλεί ο Ερντογάν μετά την ένοπλη επίθεση στην τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία
    Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας συγκαλεί ο Ερντογάν μετά την ένοπλη επίθεση στην τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία

    Αναχώρησε από το Καζάν της Ρωσίας προτού ολοκληρώσει το πρόγραμμά του στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκαλεί έκτακο συμβούλιο ασφαλείας στο (παλιό) αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, με την άφιξή του από το Καζάν της Ρωσίας, από όπου αναχώρησε προτού ολοκληρώσει το πρόγραμμα του στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS.
    Το έκτακτο συμβούλιο γίνεται μετά την ένοπλη επίθεση χθες στα κεντρικά γραφεία της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας (TUSAŞ), κοντά στην τουρκική πρωτεύουσα που είχε αποτέλεσμα πέντε νεκρούς.
    «Όποιος επιτέθηκε στο έθνος μας θα πληρώσει, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται»
    Tην απεχθή, όπως τη χαρακτήρισε, επίθεση καταδίκασε ένα 24ωρο νωρίτερα ο Ερντογάν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα.

    Σε αναλυτική ανακοίνωση που εξέδωσε μιλά για «μια άθλια επίθεση κατά της ειρήνης του έθνους μας και των αμυντικών μας πρωτοβουλιών».

    Επαίνεσε τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες «επενέβησαν γρήγορα και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες».

    «Το έθνος μας πρέπει να γνωρίζει ότι τα βρώμικα χέρια που απλώνουν το χέρι τους στην Τουρκία θα ξεριζωθούν οριστικά. Καμία δομή, καμία τρομοκρατική οργάνωση, κενάνας κακός που στοχεύει στην ασφάλειά μας δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους του», τόνισε.

    «Ο αγώνας μας ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατικές απειλές και τους υποστηρικτές τους θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα και σε πολλά επίπεδα» πρόσθεσε.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ερντογάν: Όποιος επιτέθηκε στο έθνος μας θα πληρώσει, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται
    Ερντογάν: Όποιος επιτέθηκε στο έθνος μας θα πληρώσει, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται

    Επαίνεσε τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες «επενέβησαν γρήγορα και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες»

    Tην απεχθή, όπως τη χαρακτηρίζει, επίθεση καταδικάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην Αεροδιαστημική Βιομηχανία.
    Σε αναλυτική ανακοίνωση που εξέδωσε μιλά για «μια άθλια επίθεση κατά της ειρήνης του έθνους μας και των αμυντικών μας πρωτοβουλιών».
    Επαίνεσε τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες «επενέβησαν γρήγορα και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες».
    «Το έθνος μας πρέπει να γνωρίζει ότι τα βρώμικα χέρια που απλώνουν το χέρι τους στην Τουρκία θα ξεριζωθούν οριστικά. Καμία δομή, καμία τρομοκρατική οργάνωση, κενάνας κακός που στοχεύει στην ασφάλειά μας δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους του», τόνισε.

    «Ο αγώνας μας ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατικές απειλές και τους υποστηρικτές τους θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα και σε πολλά επίπεδα» πρόσθεσε.

    Συμπλήρωσε ότι θα προσευχηθεί για τους τέσσερις νεκρούς της επίθεσης και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους 14 τραυματίες.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Κλιμάκωση στην Ουκρανία φοβούνται ΗΠΑ και ΝΑΤΟ λόγω των Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία
    Κλιμάκωση στην Ουκρανία φοβούνται ΗΠΑ και ΝΑΤΟ λόγω των Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία

    Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δήλωσαν σήμερα για πρώτη φορά ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την παρουσία «χιλιάδων» Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία, μιλώντας για κίνδυνο μιας μεγάλης κλιμάκωσης στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Εδώ και εβδομάδες αξιωματούχοι και ηγέτες χωρών, με προεξάρχοντα τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την Σεούλ δηλώνουν ότι η Πιονγιάνγκ συνδράμει την Μόσχα με στρατιωτικό προσωπικό στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Μέχρι σήμερα ωστόσο, και παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικοί, λέγοντας για ημέρες ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν αυτές τις πληροφορίες.

    Σήμερα όμως ο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε σε δημοσιογράφους πως «έχουμε αποδείξεις ότι στρατεύματα της Βόρειας Κορέας έχουν πάει στη (...) Ρωσία».

    «Τι ακριβώς κάνουν; Αυτό μένει να φανεί», πρόσθεσε. «Αν θα πολεμήσουν, αν σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε αυτόν τον πόλεμο για λογαριασμό της Ρωσίας, αυτό είναι ένα πολύ, πολύ σοβαρό ζήτημα».

    Ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος τόνισε παράλληλα ότι «χιλιάδες στρατιώτες της Βόρειας Κορέας βρίσκονται στη Ρωσία για εκπαίδευση», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν γνωρίζουν ποια είναι η αποστολή τους ή αν πήγαν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία».

    «Αν το κάνουν, αυτό θα είναι μια ένδειξη της αυξανόμενης σύγχυσης του προέδρου (Ρώσου Βλαντίμιρ) Πούτιν στον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας. Η Ρωσία υφίσταται τεράστιες απώλειες κάθε μέρα στο πεδίο της μάχης», είπε η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    Στις Βρυξέλλες, ένας εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι χώρες της Συμμαχίας «έχουν επιβεβαιώσει στοιχεία για την ανάπτυξη Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία».

    «Αν αυτά τα στρατεύματα προορίζονται να πολεμήσουν στην Ουκρανία, αυτό θα σήμαινε μια σημαντική κλιμάκωση της υποστήριξης της Βόρειας Κορέας στον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της παραθέτουν δημοσίως στοιχεία για την παρουσία Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία.

    Ο Ζελένσκι, επικαλούμενος πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών, είχε αναφεθεί για την προετοιμασία δύο μονάδων με πιθανώς έως και 12.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες που θα συμμετείχαν στον πόλεμο μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις.

    Παράλληλα σήμερα Νοτιοκορεάτες βουλευτές - μετά από ενημέρωση που είχαν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NIS) της Νότιας Κορέας - τόνισαν ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει υποσχεθεί να στείλει στη Ρωσία συνολικά περίπου 10.000 στρατιώτες, η ανάπτυξη των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο.

    Την περασμένη εβδομάδα η NIS ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα απέστειλε 1.500 στρατιώτες των ειδικών της δυνάμεων στη ρωσική Άπω Ανατολή για να εκπαιδευθούν και να εγκλιματιστούν σε τοπικές στρατιωτικές βάσεις και πιθανόν θα σταλούν να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

    Σήμερα, η NIS ανακοίνωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ στέλενει «μεγάλους αριθμούς» στρατιωτών για να υποστηρίξει τη Ρωσία στον πόλεμό της στην Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας στρατιωτικής συμμαχίας με τη Μόσχα που θα μπορούσε να διαταράξει την ισορροπία ασφαλείας στην κορεατική χερσόνησο.

    Το Κρεμλίνο έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς αυτούς για ανάπτυξη στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας ως «ψευδείς ειδήσεις» ενώ ένας εκπρόσωπος της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη έκανε λόγο για «αβάσιμες φήμες».

    Σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σχολιάζοντας είπε ότι Σεούλ, Κίεβο, Ουάσινγκτον που κατηγορούν την Μόσχα ότι υποδέχεται Βορειοκορεάτες στρατιώτες στο έδαφός της, θα πρέπει να «ρωτήσουν την Πιονγκγιάνγκ» πού βρίσκονται τα στρατεύματά της.

    «Πού βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας; Ρωτήστε την Πιονγκγιάνγκ!», είπε η Ζαχάροβα.

    Ένας Νοτιοκορεάτης βουλευτής είπε ότι οι αρχές της Πιονγκγιάνγκ προσπαθούν να εμποδίσουν τη διάδοση των ειδήσεων για την ανάπτυξη.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, λένε ότι η Ρωσία έχει υποστεί απώλειες πάνω από 600.000 νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Ο Όστιν δήλωσε ότι η υποτιθέμενη ανάπτυξη Βορειοκορεατών στρατιωτών μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη Ρώσων νεοσύλλεκτων.

    Επιπρόσθετα σήμερα, η Γερμανία κάλεσε σήμερα τον επιτετραμμένο της Βόρειας Κορέας στο Βερολίνο λόγω αυξανόμενων ανησυχιών ότι η Πιονγκγιάνγκ αυξάνει την υποστήριξή της στη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο.

    «Αν αληθεύουν οι αναφορές για Βορειοκορεάτες στρατιώτες στην Ουκρανία και αν η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει τώρα τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία με στρατεύματα, αυτό θα είναι κάτι σοβαρό και μια παραβίαση του διεθνούς δίκαιου», ανέφερε το γερμανικού ΥΠΕΞ.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT
  • Eurofighter... σε αναμονή: Ο Σολτς «χάιδεψε» τον Ερντογάν με υποσχέσεις, αλλά όχι δεσμεύσεις
    Eurofighter... σε αναμονή: Ο Σολτς «χάιδεψε» τον Ερντογάν με υποσχέσεις, αλλά όχι δεσμεύσεις

    Το πολυπόθητο «ναι» από τον Όλαφ Σολτς για το πρόγραμμα των μαχητικών Eurofighters δεν ήρθε. Παρά τις προσδοκίες της Άγκυρας για μια συγκεκριμένη απάντηση χθες Σάββατο, ο Γερμανός Καγκελάριος, έστριψε δια της... Βρετανίας, μοιράζοντας μόνο υποσχέσεις. Αν και δεν έκλεισε εντελώς την πόρτα, απέφυγε επιμελώς να δεσμευτεί σε ένα ζήτημα που θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις από τη γερμανική αντιπολίτευση.

    Σαφώς, οποιαδήποτε κίνηση εδώ θα απαιτούσε ένα σημαντικό αντάλλαγμα που θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως επίτευγμα στο Βερολίνο.

    «Οι σχέσεις μας έχουν στραφεί προς την πραγματιστική πολιτική», είπε σε μία αποστροφή του λόγου του κατά την κοινή συνέντευξη Tύπου με τον Τούρκο πρόεδρο στο παλάτι Ντολμαμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, επιβεβαιώνοντας την αλλαγή πλεύσης προς μία πιο «εμπορική μορφή» στις γερμανοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες φέτος σηματοδοτούν έναν αιώνα από την επίσημη έναρξή τους.

    Η πρώτη απεύθυνση του Ερντογάν, ένδειξη της μεγάλης προσμονής της Άγκυρας, προς τον Σολτς ήταν για τα Eurofighters, καλώντας τον Γερμανό ηγέτη να αφήσουν τα προβλήματα του παρελθόντος στην άκρη και να προχωρήσουν σε συνεργασίες στην αμυντική βιομηχανία. Με λίγα λόγια να σταματήσουν τα εμπάργκο. Ο Όλαφ Σολτς, ωστόσο, περιορίστηκε σε γενικόλογες δηλώσεις, τονίζοντας πως το πρότζεκτ βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και παρέπεμψε στις διαπραγματεύσεις που γίνονται μέσω Βρετανίας, καθώς είναι η χώρα που κατασκευάζει στο έδαφός της τα ευρωπαϊκά μαχητικά. Υποσχέθηκε, ωστόσο, πρόοδο στο μέλλον, αλλά χωρίς να παρέχει οτιδήποτε χειροπιαστό. Μια αμφίσημη στάση που ενισχύει την αίσθηση ότι ο Σολτς περισσότερο «χάιδεψε» τα αυτιά του Ερντογάν, παρά προσέφερε ουσιαστική στήριξη στις προσδοκίες του.

    Προϋπόθεση η καλή συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα;

    Παράλληλα, η αναφορά του Γερμανού καγκελάριου στα ελληνοτουρκικά θέματα έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την τουρκική πλευρά. Θα ήταν ευχής έργον -είπε- να συνεχιστεί η θετική ατζέντα με την Αθήνα. Δήλωση που περισσότερο έμοιαζε ως προϋπόθεση για την προώθηση των υπολοίπων ζητημάτων, όπως η έγκριση των Eurofighters.

    Αν και το μεταναστευτικό ήταν το φλέγον θέμα της ατζέντας Σολτς, οι επίσημες δηλώσεις και των δύο ηγετών παρέμειναν φειδωλές, προκαλώντας ερωτήματα για το τι διημείφθη πίσω από τις κλειστές πόρτες του Ντολμαμπαχτσέ. Ο Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να το στρέψει προς το νέο προσφυγικό κύμα από το Λίβανο λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, κάτι που άφησε έκπληκτο το εσωτερικό του ακροατήριο, καθώς ανοίγει πάλι τη χώρα του, μετά το 2011, σε πρόσφυγες. Ο Σολτς, από την άλλη, φρόντισε να υπενθυμίσει πως η οικονομική βοήθεια της Ευρώπης προς την Τουρκία θα συνεχιστεί, αρκεί η Άγκυρα να αναλάβει ξανά την ευθύνη για τους δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που πρέπει να παραλάβει πίσω.

    Όσο για τον πόλεμο στη Γάζα, εκεί οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πολιτισμένα ότι... διαφωνούν. Ο Σολτς ξεκαθάρισε ότι δεν συμμερίζεται τις απόψεις του Ερντογάν για το Ισραήλ, ενώ η πιο έντονη στιγμή της συνάντησης προέκυψε όταν ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τον Σολτς εξηγήσεις για τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο Ισραήλ, αλλά και στις προσωπικές προσβολές που δέχεται ο ίδιος από την κυβέρνηση Νετανιάχου.

    Μία συνάντηση χωρίς άμεσα αποτελέσματα, αλλά όχι άκαρπη

    Η Άγκυρα επιζητούσε απτά βήματα για τη στρατιωτική της ενίσχυση, αλλά ο Γερμανός καγκελάριος προτίμησε να δώσει χώρο για μελλοντικές διαπραγματεύσεις, αφήνοντας τον Ερντογάν με ανεκπλήρωτες προσδοκίες. Γίνεται σαφές ότι ο Όλαφ Σολτς επέλεξε να κρατήσει ανοιχτές τις διπλωματικές πόρτες με την Τουρκία, χωρίς όμως να κάνει κρίσιμες παραχωρήσεις που θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν την εσωτερική του πολιτική θέση.

    Η τακτική των αμφίσημων υποσχέσεων καταδεικνύει τη διάθεση του Βερολίνου να διαχειριστεί τις πολύπλοκες γερμανοτουρκικές σχέσεις μέσα από το πρίσμα της πραγματιστικής πολιτικής, χωρίς όμως να παραχωρεί σημαντικά πλεονεκτήματα στην Άγκυρα.

    Αυτή η συνάντηση Τουρκίας-Γερμανίας, αν και δεν προσέφερε άμεσα αποτελέσματα, δεν θα χαρακτηρίζονταν, ωστόσο, άκαρπη. Φάνηκε περισσότερο ότι εδραίωσε τις προϋποθέσεις για μελλοντικές εξελίξεις και πιο χειροπιαστές συμφωνίες στο μέλλον και για τις δύο πλευρές.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Συνάντηση Ερντογάν με Σολτς στην Κωνσταντινούπολη - Στην ατζέντα εξοπλισμοί, μεταναστευτικό και Μέση Ανατολή
    Συνάντηση Ερντογάν με Σολτς στην Κωνσταντινούπολη - Στην ατζέντα εξοπλισμοί, μεταναστευτικό και Μέση Ανατολή

    Η τουρκική πλευρά δίνει το κύριος βάρος της στην αγορά μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς Eurofighter - Τι επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση για το μεταναστευτικό

    Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί στις 13:30 με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
    Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, στα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσε, θα ακολουθήσουν από κοινού δηλώσεις τους και συνέντευξη Τύπου στις 15:30.
    Στην ατζέντα των συνομιλιών είναι οι εξοπλισμοί, το μεταναστευτικό, η Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

    Μεταξύ των θεμάτων που η τουρκική πλευρά δίνει το κύριος βάρος της είναι το θέμα της αγοράς μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς Eurofighter. Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου το προηγούμενο διάστημα ανέφεραν ότι η Γερμανία άναψε το «πράσινο φως» στην αγορά από την Τουρκία των ευρωπαϊκών μαχητικών, σημείωναν ωστόσο ότι το Βερολίνο διεξάγει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, θέτοντας όρους για τις «ζώνες χρήσης των μαχητικών αεροσκαφών». Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται να απέκτησαν πιο σοβαρό χαρακτήρα μετά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο μήνα.

    Τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας Eurofighter, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία εγκρίνουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, αλλά η πώληση αυτή «κολλάει» στην άρνηση της Γερμανίας. Η Τουρκία ενδιαφέρεται για την αγορά σε πρώτη φάση τουλάχιστον 20 μαχητικών Eurofighter, αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, αλλά συνολικά σχεδιάζει να προμηθευτεί 40 ευρωπαϊκά μαχητικά 5ης γενιάς.

    Tο Βερολίνο φέρεται να έχει εγκρίνει επίσης την πώληση όπλων αξίας 336 εκατ. ευρώ, κυρίως για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Σε ρεπορτάζ αναφέρεται ότι μεταξύ των οπλικών συστημάτων που έχουν εγκριθεί για εξαγωγή, περιλαμβάνονται και 100 κατευθυνόμενοι πύραυλοι που παράγει η εταιρεία MBDA και 28 τορπίλες τύπου SeaHake της εταιρείας ThyssenKrupp για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Η τιμή των πυραύλων ανέρχεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ η τιμή των τορπιλών στα 156 εκατ. ευρώ. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται επίσης ότι δόθηκε άδεια σε κοινοπραξίες, στις οποίες συμμετέχουν γερμανικές βιομηχανίες, να παράσχουν πακέτα αμυντικού υλικού για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών υποβρυχίων τύπου 209. Ο σχετικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 79 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην παράδοση εξαρτημάτων για κινητήρες, που προορίζονται για τουρκικές κορβέτες και φρεγάτες, αξίας 1,9 εκατ. ευρώ. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγρμμα κατασκευή έξι υποβρυχίων τύπου 214 για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό σε συμπαραγωγή με τη γερμανική ThyssenKrupp.

    Η πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης και οι εξαγωγές όπλων είναι από τα πιο κρίσιμα θέματα που επίσης θα συζητηθούν μεταξύ των δύο ηγετών στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων.

    Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί η Τουρκία, η οποία είναι χώρα διέλευσης, να ενισχύσει τα μέτρα για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης και να επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής στην Τουρκία όσων τα αιτήματα ασύλου δεν γίνονται δεκτά στη Γερμανία.

    Μέχρι τα τέλη Αυγούστου φέτος, υπέβαλαν αίτηση ασύλου στη Γερμανία συνολικά 21.590 Τούρκοι πολίτες. Οι Τούρκοι κατέχουν την τρίτη θέση στις αιτήσεις ασύλου μετά τους Σύρους και τους Αφγανούς. Πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες ανέφεραν ότι το Βερολίνο ετοιμάζεται να απελάσει έως και 14.500 Τούρκους πολίτες που βρίσκονται παράνομα στη Γερμανία. Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία φέρεται να υποσχέθηκε να επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης βίζας στους Τούρκους πολίτες.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Οργάνωσε με τα ξαδέρφια του τη δολοφονία της συζύγου του - Ταξίδεψε από Αθήνα στη Σουηδία και τη σκότωσε
    Οργάνωσε με τα ξαδέρφια του τη δολοφονία της συζύγου του - Ταξίδεψε από Αθήνα στη Σουηδία και τη σκότωσε

    Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά επτά άτομα, όλα μέλη της ίδιας οικογένειας

    Σενάριο ταινίας θρίλερ θυμίζει η ιστορία των δύο Σουηδών, ενός άνδρα και μίας γυναίκας, που συνελήφθησαν χθες Τετάρτη (9/10) στον Νέο Κόσμο για τη δολοφονία μίας 27χρονης κοπέλας, επίσης Σουηδής, που έγινε στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου στη Σουηδία.
    Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, το θύμα της δολοφονίας ήταν σύζυγος του άνδρα που συνελήφθη στον Νέο Κόσμο από τα στελέχη του Τμήματος Αναζητήσεων, ενώ, με βάση την έρευνα που έγινε από τις σουηδικές Αρχές, στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά επτά άτομα, όλα μέλη της ίδιας οικογένειας!

    Πρόκειται για ξαδέρφια, μεταξύ αυτών και του συζύγου της, τα οποία, για άγνωστο λόγο, φέρονται να συνεννοήθηκαν και να οργάνωσαν τη δολοφονία της 27χρονης. Βασικοί ύποπτοι αποτελούν ο σύζυγος της και η γυναίκα που εντοπίστηκαν στη χώρα μας, ενώ, όπως εκτιμάται, ο άνδρας του θύματος ταξίδεψε από την Αθήνα στη Σουηδία με πλαστά έγγραφα και πραγματοποίησε τη δολοφονία της συζύγου του, με την άμεση συνδρομή τόσο της δεύτερης συλληφθείσας όσο και των λοιπών συγγενών.

    Για την υπόθεση αυτή, από το Τμήμα Αναζητήσεων της Υποδιεύθυνσης Αναζητήσεων Αρχείου και Ταυτοτήτων, συγκροτήθηκε ειδική επιχειρησιακή ομάδα, η οποία, έπειτα από ενδελεχή έρευνα, επιβεβαίωσε ότι οι δύο από τους επτά υπόπτους, βρίσκονται στη χώρα μας και εξακρίβωσε τη διεύθυνση διαμονής τους, καθότι δεν διέμεναν στις δηλωθείσες από αυτούς διευθύνσεις και κρύβονταν επιμελώς.

    Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία οι δύο ύποπτοι συνελήφθησαν. Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι που διέμεναν βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν πλήθος κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονικών φορητών συσκευών (tablet), εγγράφων και ρουχισμός, που ενδεχομένως σχετίζονται με την ερευνώμενη υπόθεση.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ο Ερντογάν φοβάται επίθεση του Ισραήλ στην Τουρκία - Στοχοποιεί τη Δύση για την αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή
    Ο Ερντογάν φοβάται επίθεση του Ισραήλ στην Τουρκία - Στοχοποιεί τη Δύση για την αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή

    Η σταθερή επίκληση της «απειλής» από το Ισραήλ έχει εξελιχθεί σε πάγιο αφήγημα πλέον από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Μιλώντας στην εκδήλωση TEKNOFEST 2024 που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο στα Άδανα, ο Ταγίπ Ερντογάν καταφέρθηκε εναντίον του Ισραήλ, χωρίς καμία αναφορά στο Ιράν, λέγοντας ότι κάθε προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός μοιάζει απλώς με προετοιμασία για την επόμενη «προβοκάτσια» που ετοιμάζει το Ισραήλ, αποσκοπώντας στο να παρατείνει τη φρίκη του πολέμου και να πνίξει την περιοχή στο αίμα και τα δάκρυα.

    «Το Ισραήλ κατέλαβε πρώτα τη Γάζα με το πρόσχημα της Χαμάς και τώρα χύνει αίμα στο Λίβανο με το πρόσχημα της Χεζμπολάχ.

    Κάθε φορά που υπάρχει κατάπαυση του πυρός, ειρήνη και ηρεμία στην περιοχή, η ισραηλινή κυβέρνηση υπογράφει και μια προβοκάτσια για να δυναμιτίσει τη διαδικασία. Καταφεύγουν σε κάθε μέσο για να εξαπλώσουν τη φωτιά σε όλη την περιοχή, για να πνίξουν τη γεωγραφία μας στο αίμα και τα δάκρυα. Το διεθνές δίκαιο έχει τεθεί εντελώς στο ράφι.Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση τρέλας που απολαμβάνει να σκοτώνει ακόμη και μωρά».

    Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου περί «ύπουλου σχεδίου» υπονοούν έναν μεγαλύτερο σχεδιασμό, που στόχο έχει την Ιερουσαλήμ, αλλά και την Τουρκία, η οποία απέχει μόνο 30 χιλιόμετρα από τη φωτιά, όπως επισημαίνει.

    «Ένα ύπουλο σχέδιο που δεν θα περιοριστεί στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και το Λίβανο έχει τεθεί σε εφαρμογή στην περιοχή μας. Δεν χρειάζεται να είσαι μάντης για να δεις και να καταλάβεις πού βρίσκεται ο τελικός στόχος αυτού του σχεδίου. Όποιος γνωρίζει από ιστορία, ιστορία θρησκειών, από πολιτική και διπλωματία θα αντιληφθεί εύκολα τη σύνδεση μεταξύ της Ιερουσαλήμ, του τζαμιού Αλ Ακσά και της ψευδαίσθησης της Γης της Επαγγελίας. Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά τι είναι η Γη της Επαγγελίας. Σε απόσταση 30 χιλιομέτρων, βρίσκονται σε έναν αγώνα δρόμου για να προκαλέσουν την Τουρκία. Τα ξέρουμε πολύ καλά αυτά!», δήλωσε ο Ερντογάν, παρουσιάζοντας μια εικόνα διαρκούς απειλής για τη χώρα του κι επιμένοντας ότι οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις έχουν στόχο την Τουρκία και τα ιερά της σύμβολα.

    Ποιος είσαι εσύ που στέλνεις φιρμάνι στον ΓΓ του ΟΗΕ;

    Ο Ερντογάν στη συνέχεια στράφηκε εναντίον της διπλωματικής συμπεριφοράς του Ισραήλ απέναντι στον ΟΗΕ και τον ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες.

    «Το Ισραήλ χωρίς ντροπή προκαλεί συγκεκριμένα τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Γκουτέρες, λέγοντας ότι δεν μπορεί να έρθει στο Ισραήλ. Δείτε εδώ... Ποιος είσαι εσύ που στέλνεις φιρμάνι στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι δεν μπορεί να έρθει στον ΟΗΕ;»

    Ερντογάν στοχοποιεί τη Δύση για την αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή

    Σε μία ακόμη επίθεση κατά των δυτικών δυνάμεων, ο Ερντογάν χωρίς να κατονομάζει, καταγγέλλει ότι οι προμηθευτές όπλων φέρουν την ίδια ευθύνη με αυτούς που τα χρησιμοποιούν.

    «Είναι σαφές από πού προέρχονται οι χιλιάδες τόνοι βομβών που πέφτουν βροχή στη Γάζα και το Λίβανο, πού παράγονται και από ποιον προμηθεύονται. Με όλο το σεβασμό, αυτοί που προμηθεύουν αυτές τις βόμβες είναι εξίσου υπεύθυνοι για κάθε σταγόνα αίματος που χύνεται όσο και αυτοί που τις προκαλούν».

    «Το TEKNOFEST είναι μόνο η αρχή»

    Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να συνδέει την τεχνολογική πρόοδο με την εθνική κυριαρχία, επιμένοντας ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας δεν είναι μόνο θέμα οικονομικής ευημερίας αλλά και επιβίωσης απέναντι στις γεωπολιτικές απειλές. «Τεχνολογία σημαίνει όχι μόνο ανάπτυξη και ευημερία αλλά και ανεξαρτησία, ασφάλεια και κυριαρχία.

    Όλα αυτά τα κάνουμε όχι γιατί ανυπομονούμε για πόλεμο, αλλά για να προστατεύσουμε την πατρίδα μας και τους πολίτες μας από το κακό το μάτι. Απέναντι στην κατάσταση τρέλας που επικρατεί στην περιοχή μας, θα σταθούμε στο πλευρό των καταπιεσμένων και στο πλευρό της δικαιοσύνης, όπως κάναμε μέχρι τώρα. Δεν θα ανεχτούμε να γίνει ξανά κομμάτια η γεωγραφία μας», είπε, προσθέτοντας ότι το φεστιβάλ τεχνολογίας Teknofest, αποτελεί μόνο την αρχή για τα επόμενα σχέδια στην αμυντική βιομηχανία.

    Η «Γαλάζια Πατρίδα» ξανά στο προσκήνιο

    Ο Ερντογάν, με τη ρητορική του για τη Γαλάζια Πατρίδα, συνεχίζει να προωθεί το αφήγημα της γεωπολιτικής κυριαρχίας και η επίκληση στους νέους ως μελλοντικούς υπερασπιστές αυτών των στόχων, υποβόσκει μια προσπάθεια στρατολόγησης της νέας γενιάς στα εθνικιστικά ιδανικά που καλλιέργησε η κυβέρνησή του.

    «Η μεγαλύτερη πηγή δύναμής μας για την επίτευξη αυτών των στόχων είστε εσείς, οι νέοι μας. Όσο υπάρχετε εσείς, οι καρδιές που φτερουγίζουν για να είναι εγχώριες και εθνικές, το χώμα αυτής της πατρίδας θα είναι πάντα ασφαλές. Η φωνή σας και η ανάσα σας θα ακούγεται πάντα στη Γαλάζια Πατρίδα και στην Ουράνια Πατρίδα».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ερντογάν: «Όπως σταμάτησε ο Χίτλερ, έτσι θα σταματήσει και ο Νετανιάχου - Στήριξη με κάθε μέσο στον Λίβανο»
    Ερντογάν: «Όπως σταμάτησε ο Χίτλερ, έτσι θα σταματήσει και ο Νετανιάχου - Στήριξη με κάθε μέσο στον Λίβανο»

    «Η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται απέναντι στο Ισραήλ», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Τρίτη (1/10) εξέφρασε τη στήριξη της χώρας του στον Λίβανο «με κάθε μέσο» και παρομοίασε το Μπενιαμίν Νετανιάχου τον Αδόλφο Χίτλερ, τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ «θα σταματήσει με τον ίδιο τρόπο».

    Συγκεκριμένα, στις εργασίες της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκικής Δημοκρατίας μίλησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, λέγοντας: «Παρά την ντροπιαστική αυτή εικόνα για όλη την ανθρωπότητα, ορισμένες χώρες συνεχίζουν να στηρίζουν το Ισραήλ, παρέχοντας οικονομική ή στρατιωτική υποστήριξη. Δυστυχώς, κάποιες άλλες χώρες είναι συνένοχες σε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και σε αυτή τη βαρβαρότητα παραμένοντας σιωπηλές. Αυτή τη σημαντική ημέρα, θα ήθελα να το δηλώσω για άλλη μια φορά με σαφήνεια: Ό,τι κι αν κάνει, το Ισραήλ θα σταματήσει αργά ή γρήγορα».

    Ακόμα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε: «Όπως σταμάτησε ο Χίτλερ, ο οποίος είδε τον εαυτό του σε έναν τεράστιο καθρέφτη, έτσι θα σταματήσει και ο Νετανιάχου με τον ίδιο τρόπο. Οι αναστεναγμοί μητέρων και πατέρων τυλιγμένων στα λευκά σάβανα των παιδιών τους θα ντροπιάσουν και θα εξευτελίσουν αυτούς τους καταπιεστές. Ωστόσο, το μαύρο σημάδι που έχει κολλήσει στα μέτωπα όχι μόνο του Ισραήλ, αλλά και των κρατών, ιδιαίτερα εκείνων της Δύσης, δεν θα ξεχαστεί για αιώνες. Ειδικά η σιωπή των ηγετών του ισλαμικού κόσμου, οι λαοί του οποίου είναι Μουσουλμάνοι, σχετικά με αυτή την τρομοκρατία του Ισραήλ, η οποία στρέφεται περισσότερο κατά των Μουσουλμάνων παρά κατά των Παλαιστινίων, θα παραμείνει αμείωτη για αιώνες ως ντροπή και ντοκουμέντο ντροπής».

    Ερντογάν: «Η Γάζα έχει μετατραπεί σε ένα στρατόπεδο εξόντωσης»

    «Η τρομοκρατία και η γενοκτονία που διεξάγει το Ισραήλ στην Παλαιστίνη και στη Γάζα, εδώ και περίπου έναν χρόνο, έχει δυστυχώς επεκταθεί αυτές τις μέρες και στον Λίβανο», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε: «Χθες, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι εισήλθαν χερσαία στο έδαφος του Λιβάνου. Ενώ το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα από τη μια και πραγματοποιεί τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λίβανο από την άλλη, καταφεύγει σε κάθε μέσο και επιχειρεί κάθε είδους προβοκάτσια για να παρασύρει τις χώρες της περιοχής στα πυρά του. Πρέπει να υπογραμμίσω δύο σημεία εδώ: Δυστυχώς, το Ισραήλ, το οποίο κατέσφαξε 42.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 17.000 παιδιών, στη Γάζα, με στόχο να βάλει φωτιά σε ολόκληρη την περιοχή, και τώρα ξεκίνησε μια σφαγή στο Λίβανο, δεν λαμβάνει την απαραίτητη και επαρκή αντίδραση από τον κόσμο. Το δήλωσα επίσης ανοιχτά και ξεκάθαρα την περασμένη εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία υποτίθεται ότι αποτρέπει την ισραηλινή επιθετικότητα».

    Κατόπιν, σύμφωνα με το TRT Haber, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Το κράτος του Ισραήλ, υπό την ηγεσία ενός επίδοξου Χίτλερ ονόματι Νετανιάχου, έχει διαπράξει όλα τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας απερίσκεπτα μόνο τις τελευταίες 51 εβδομάδες. Όλα τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας, της σφαγής, του ρατσισμού, των διακρίσεων, της παρενόχλησης, του βιασμού, των βασανιστηρίων, της εθνοκάθαρσης, της δολοφονίας δημοσιογράφων, της εξάλειψης της ελευθερίας της έκφρασης, του βομβαρδισμού χώρων λατρείας, νοσοκομείων και σχολείων, έχουν διαπραχθεί πολλές φορές. Στα χέρια ενός δολοφονικού δικτύου τυφλωμένου από μίσος και κακία, η Γάζα έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο στρατόπεδο εξόντωσης όπου 42.000 αθώοι άνθρωποι έχουν σφαγιαστεί».

    Ερντογάν: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται απέναντι στο Ισραήλ»

    Όσον αφορά στις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: «Για την πατρίδα μας, για το έθνος μας, για την ανεξαρτησία μας, θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε σε αυτή την επιθετικότητα, σε αυτή την κρατική τρομοκρατία με κάθε μέσο που διαθέτουμε. Επαναλαμβάνω, όποιο και αν είναι το κόστος, η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται απέναντι στο Ισραήλ και καλεί τον κόσμο να υιοθετήσει αυτή την έντιμη στάση. Η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί για να δημιουργήσει ένα ανθρώπινο μέτωπο ενάντια σε αυτούς που επιτίθενται στις κοινές αξίες της ανθρωπότητας. Και είναι αποφασισμένη να το πράξει μέχρι τέλους».

    Ακόμα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε: «Πιστεύετε ότι υπάρχει ειρήνη και ηρεμία στη Δυτική Όχθη, ενώ στη Γάζα διεξάγεται γενοκτονία; Έρχεται ο Πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης, ο κ. Μαχμούντ Αμπάς. Απευθύνεται σε εσάς και στον κόσμο από αυτό το βήμα. Το Ισραήλ δεν επιτίθεται μόνο στη Γάζα, αλλά και στη Δυτική Όχθη, στο Ιράν, στην Υεμένη και στη Συρία. Παραβιάζει ανοιχτά τις συμφωνίες που έχει συνάψει με την Αίγυπτο. Συνιστώ ιδιαίτερα να διαβαστούν σε αυτό το πλαίσιο οι όλο και ισχυρότερες σχέσεις μας με την Αίγυπτο και το Ιράκ και η αυξανόμενη αναζήτηση διαλόγου με τη Συρία. Ενισχύουμε συνεχώς τους δεσμούς μας με τον τουρκικό κόσμο και τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών με αυτή την αντίληψη».

    Ερντογάν: «Θα στηρίξουμε με όλα τα μέσα τον Λίβανο»

    Σχετικά με τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Σήμερα, με σεβασμό χαιρετίζω για άλλη μια φορά τους γενναίους γιους της Παλαιστίνης που υπερασπίστηκαν ηρωικά τη γη της γέννησής τους παρά τις πιο σύγχρονες δολοφονικές μηχανές των κατοχικών δυνάμεων. Προειδοποιώ, επίσης, το Ισραήλ πολύ ξεκάθαρα από εδώ: Τα αποτελέσματα μιας χερσαίας επιχείρησης στον Λίβανο δεν θα είναι παρόμοια με εκείνα του παρελθόντος. Η υπεράσπιση μιας ανυπεράσπιστης, απομονωμένης Γάζας, απομονωμένης από όλο τον κόσμο, δεν θα είναι ίδια με την υπεράσπιση του Λιβάνου. Όλα τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί, αρχίζοντας από τα Ηνωμένα Έθνη, πρέπει να σταματήσουν το Ισραήλ χωρίς να χάσουν άλλο χρόνο και πριν πεθάνουν περισσότερες γυναίκες και παιδιά».

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε το εξής: «Ο ισλαμικός κόσμος πρέπει επίσης να σταθεί στο πλευρό του λαού και της κυβέρνησης του Λιβάνου για την υπεράσπιση της πατρίδας. Ως Τουρκία και τουρκικό έθνος, δεν θα αφήσουμε ποτέ μόνους τους Λιβανέζους αδελφούς μας αυτές τις δύσκολες μέρες και θα τους στηρίξουμε με όλα μας τα μέσα».

    Πηγή: iEidiseis.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο