Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2023 13:06

Καλιφόρνια: Επιστρέφει ο τρόμος με τα πελώρια κύματα - Προειδοποιήσεις πως θα φτάσουν τα 12 μέτρα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Για νέο γύρο κακοκαιρίας με πελώρια κύματα προετοιμάζονται αυτό το Σαββατοκύριακο οι κάτοικοι σε παράκτιες περιοχές της Καλιφόρνια, ενώ ακόμα μετρούν τις πληγές από το προηγούμενο χτύπημα του ακραίου φαινομένου.

Θα φτάσουν μέχρι και τα 12 μέτρα τα κύματα

Η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS) έχει εκδώσει προειδοποίηση για υψηλό κυματισμό και πλημμύρες στην ακτογραμμή της Καλιφόρνιας, από το Σαν Ντιέγκο μέχρι τον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, με το ύψος των κυμάτων να προβλέπεται να φθάσει ακόμη και τα 12 μέτρα σε ορισμένες περιοχές.

Ο επικίνδυνος κυματισμός αποδίδεται σε ένα σύστημα καταιγίδων στον Ειρηνικό που έφερε επίσης ισχυρές βροχοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της δυτικής ακτής των ΗΠΑ το βράδυ της Παρασκευής, ενώ συμπίπτει με την περίοδο κατά την οποία εκδηλώνονται ακραίες παλίρροιες

«Σημαντικές πλημμύρες είναι πιθανό να εκδηλωθούν σε ευάλωτες παράκτιες περιοχές κατά την περίοδο της υψηλής παλίρροιας», προειδοποιεί η NWS. «Μεγάλα κύματα μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς, παρασύροντας ανθρώπους από παραλίες και βράχια, και ανατρέποντας μικρά σκάφη κοντά στην ακτή», αναφέρει.

Συκλονιστικά βίντεο

Η παραθαλάσσια πόλη Βεντούρα, σε απόσταση 105 χιλιομέτρων από το Λος Άντζελες, βρέθηκε αντιμέτωπη την Πέμπτη με πελώρια κύματα που θύμισαν μικρό τσουνάμι και πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα. Βίντεο που μεταδόθηκαν έδειχναν πελώρια κύματα να παρασύρουν ανθρώπους που έτρεχαν πανικόβλητοι να σωθούν σε παραλιακό δρόμο της πόλης, ενώ αναφέρθηκαν οκτώ τραυματισμοί.

Η έκταση της καταστροφής ήταν εμφανής την Παρασκευή σε ένα ξενοδοχείο της Βεντούρα, όπου έσπασαν όλα τα τζάμια στο ισόγειο και φερτά υλικά κατέκλυσαν τις βεράντες. Το πρωί οι υπάλληλοι στοίβαζαν σακιά με άμμο για να οχυρώσουν το ξενοδοχείο.

«Πιθανότατα όλοι είδατε σε κάποιο βίντεο ότι το κύμα έσκασε στον δρόμο και τον έκανε να μοιάζει με ποτάμι», είπε ο 63χρονος Νταν Ράουντρι. «Προσπαθούμε όλοι να ανασυνταχθούμε και να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα για την αυριανή ημέρα», συμπλήρωσε.

Την ώρα που οι περισσότεροι κάτοικοι προετοιμάζονται για την επανάληψη αυτού του ακραίου φαινομένου, ορισμένοι ατρόμητοι σέρφερς φιλοδοξούν να δαμάσουν τα τεράστια κύματα. Ο 64χρονος Κένι Πάουελ, κάτοικος Βεντούρα και λάτρης του σερφ, δήλωσε πως παρότι κάποιοι σέρφερς αισθάνονται μια ακατανίκητη επιθυμία να δαμάσουν τα άγρια κύματα, το φαινόμενο της Πέμπτης απέδειξε ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. «Χρειάστηκε να βγάλουμε ορισμένους εξ αυτών από τη θάλασσα... αφού η Μητέρα Φύση αποδείχτηκε πιο δυνατή» από ό,τι περίμεναν, αφηγήθηκε.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2023 11:14

Σχετικά Άρθρα

  • Η Νότια Καλιφόρνια στο έλεος των σεισμών - Υπάρχει πιθανότητα για έναν πολύ μεγάλο;
    Η Νότια Καλιφόρνια στο έλεος των σεισμών - Υπάρχει πιθανότητα για έναν πολύ μεγάλο;

    Η Νότια Καλιφόρνια είναι γνωστή για πολλά πράγματα, ένα εκ των οποίων είναι και οι σεισμοί.

    Ωστόσο, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και προς μεγάλη ανακούφιση εκατομμυρίων ανθρώπων, τα πολλά ενεργά ρήγματα που διαπερνούν τη γη ήταν σχετικά ήσυχα.

    Σύμφωνα με το CNN, αυτή η ηρεμία όμως πρόσφατα κλονίστηκε από αρκετούς σεισμούς που τράβηξαν την προσοχή, συμπεριλαμβανομένης μιας δόνησης 4,4 βαθμών κάτω από την Πασαντίνα στα μέσα Αυγούστου που ταρακούνησε και το Λος Άντζελες. Δεν προκάλεσε καταστροφές, αλλά ήταν αρκετά ισχυρός σεισμός για να ανησυχήσει τους κατοίκους.

    Φόβοι για ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού

    «Κάτω από κάθε λόφο και βουνό που έχουμε εδώ στη Νότια Καλιφόρνια, υπάρχει ένα ενεργό ρήγμα που συμβάλλει στην παραγωγή αυτής της τοπογραφίας», δήλωσε η Kate Scharer, ερευνητής γεωλόγος στο Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν και το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα είναι το πιο διάσημο, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι δεν είναι το μόνο που μπορεί να προκαλέσει ισχυρό σεισμό στη Νότια Καλιφόρνια.

    «Οι σεισμοί μεγέθους 7 Ρίχτερ είναι πολύ πιθανοί σε αυτή την περιοχή κατά μήκος του μετώπου των βουνών San Gabriel», δήλωσε ο Robert de Groot, επικεφαλής της ομάδας επιχειρήσεων ShakeAlert στο Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

    Όλα αυτά τα ρήγματα έχουν συγκρουστεί μεταξύ τους κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Η χειρότερη «σκηνή» στη σύγχρονη ιστορία του Λος Άντζελες ήταν ο σεισμός του Νόρθριτζ 6,7 βαθμών το 1994, ο πρώτος που έπληξε μια μεγάλη μητροπολιτική περιοχή από τη δεκαετία του 1930.

    Οδογέφυρες, κτίρια γραφείων και γκαράζ κατέρρευσαν από τη βίαιη δόνηση που διήρκεσε 10 έως 20 δευτερόλεπτα κατά μήκος ενός ρήγματος που οι επιστήμονες δεν γνώριζαν καν την ύπαρξή του. Χιλιάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν. Με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, ήταν μια από τις πιο δαπανηρές φυσικές καταστροφές στην αμερικανική ιστορία μέχρι εκείνη τη στιγμή.

    Τίποτα δεν έχει συγκριθεί με εκείνο τον σεισμό από τότε, και σε αυτό το διάστημα, ο πληθυσμός της κομητείας του Λος Άντζελες αυξήθηκε από περίπου 9 εκατομμύρια σε περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Πολλοί νεότεροι δεν έχουν ιδέα για τον όλεθρο που μπορεί να προκαλέσει ένας μεγάλος σεισμός, συμπεριλαμβανομένων των νεαρών Angelinos που μεγάλωσαν στις ήσυχες εποχές της Νότιας Καλιφόρνιας.

    «Όταν κοιτάμε πίσω στον παρελθόν, από τη δεκαετία του 1930 μέχρι σήμερα, βλέπουμε ότι αυτό το πράγμα συμβαίνει κάθε τόσο», δήλωσε ο Allen Husker, καθηγητής έρευνας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας και διευθυντής του Σεισμικού Δικτύου της Νότιας Καλιφόρνιας.

    «Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι πάντα θα υπάρχει ένας μεγάλος» σε έναν κύκλο που συνεχίζεται εδώ και αιώνες, δήλωσε ο Husker στο CNN. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι το πότε θα υπάρξει άλλος ένας μεγάλος σεισμός στην Καλιφόρνια κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής μας», δήλωσε ο Husker.

    Γιατί είναι δύσκολο να μελετηθούν οι σεισμοί

    «Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε ένα αεροπλάνο και θα σας πουν, «είμαστε στα 30.000 πόδια (πάνω από τη στάθμη της θάλασσας)» ή «σε ύψος πλεύσης», αυτό είναι περίπου το υψόμετρο πάνω από την επιφάνεια της γης», εξήγησε ο Scharer.

    «Τα πιο σημαντικά αντικείμενα είναι το νερό, τα τρόφιμα και τα φάρμακα» κατέληξε ο Scharer.

    Τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών συνιστούν να έχετε προμήθεια νερού καθώς και τρόφιμα που δεν φθείρονται και επιπλέον φάρμακα για τουλάχιστον τρεις ημέρες. Μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος για να ανοίξουν ξανά τα καταστήματα και τα φαρμακεία. Ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός έχει επίσης οδηγίες για το πώς να προετοιμαστείτε για έναν σεισμό.

    Προτείνουν επίσης μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης: Προετοιμαστείτε για την κοινότητά σας και μαζί με αυτήν. Όταν ξεσπάσει η κόλαση, θα είστε μαζί.

    «Θα συνιστούσα (στους κατοίκους) να σκεφτούν πώς θα βοηθήσουν τους φίλους και την οικογένειά τους και την τοπική τους κοινότητα αν γίνει σεισμός», συμβούλευσε ο Scharer. «Ξεκινήστε με τον εαυτό σας και την οικογένειά σας και στη συνέχεια συνδεθείτε με τη γειτονιά σας και προσπαθήστε να σκεφτείτε πώς θα αντιδράσετε».

    Ένα σχετικά νέο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης - το ShakeAlert - καλύπτει 50 εκατομμύρια ανθρώπους στην Καλιφόρνια, το Όρεγκον και την Ουάσινγκτον. Ανιχνεύει την εδαφική κίνηση μόλις αρχίσει ο σεισμός στην επιφάνεια της γης.

    Το εκτιμώμενο μέγεθος και η τοποθεσία υπολογίζονται γρήγορα και γίνονται η βάση για ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης απευθείας σε κινητά τηλέφωνα, δήμους και σχολεία.

    «Θέλουμε οι άνθρωποι να το σκέφτονται ως κάτι που μπορούν να προσθέσουν στο οπλοστάσιό τους και να το χρησιμοποιήσουν για να είναι έτοιμοι πριν από το σεισμό, κατά τη διάρκεια του σεισμού και φυσικά μετά το σεισμό», δήλωσε ο ντε Γκρουτ, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να θυμούνται να εξασκούνται στο “πέστε, καλυφθείτε και κρατηθείτε” όταν αισθάνονται σεισμό - ακόμη και αν το τηλέφωνό τους δεν τους στέλνει ειδοποίηση.

    Να σημειωθεί, πως η 17η Οκτωβρίου είναι μια μέρα αφιερωμένη στις ασκήσεις ασφαλείας απέναντι στον σεισμό.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Η αδιανόητη περιπέτεια του Rayne Beau: Ο γάτος που έκανε 1.448 χιλιόμετρα μέσα σε 2 μήνες
    Η αδιανόητη περιπέτεια του Rayne Beau: Ο γάτος που έκανε 1.448 χιλιόμετρα μέσα σε 2 μήνες

    Μια γκρίζα γάτα που ζούσε μια εξαιρετική ζωή με επισκέψεις στην παραλία και εκδρομές στη λίμνη, πήγε μόνη της στη μεγαλύτερη περιπέτειά της: ταξίδεψε εκατοντάδες χιλιόμετρα από το Γουαϊόμινγκ στην Καλιφόρνια.

    Αλλά το πώς το αιλουροειδές που ονομάστηκε Rayne Beau - έφτασε στο σπίτι του δύο μήνες αφότου χάθηκε στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone κατά τη διάρκεια μιας καλοκαιρινής εκδρομής για κάμπινγκ παραμένει ένα μυστήριο.

    Ο Benny και η Susanne Anguiano και οι δύο γάτες τους έφτασαν στο Fishing Bridge του Yellowstone στις 4 Ιουνίου για το πρώτο ταξίδι στο δάσος. Αλλά λίγο μετά την άφιξή τους, ο Rayne Beau τρόμαξε και έτρεξε στα κοντινά δέντρα.

    Το ζευγάρι τον έψαχνε επί τέσσερις ημέρες, βάζοντας μάλιστα τις αγαπημένες του λιχουδιές και τα παιχνίδια του. Όταν τελικά αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω στο Σαλίνας της Καλιφόρνια στις 8 Ιουνίου, η Susanne Anguiano δήλωσε ότι ήταν συντετριμμένη, αλλά δεν έχασε ποτέ την ελπίδα ότι θα τον έβρισκε.

    «Μπαίναμε στην έρημο της Νεβάδα και ξαφνικά βλέπω ένα διπλό ουράνιο τόξο. Το φωτογράφισα και σκέφτηκα ότι αυτό είναι ένα σημάδι», είπε.

    Τον Αύγουστο, οι Anguianos έλαβαν εκπληκτικά νέα όταν μια εταιρεία μικροτσίπ τους έστειλε μήνυμα ότι η γάτα τους βρισκόταν στην Εταιρεία για την Πρόληψη της Κακοποίησης των Ζώων στο Roseville της Καλιφόρνια, σχεδόν 900 μίλια (1.448 χιλιόμετρα) από το Yellowstone. Απέχει μόνο περίπου 200 μίλια (322 χιλιόμετρα) από το σπίτι του στο Σαλίνας.

    Μια γυναίκα που είδε για πρώτη φορά τον Rayne Beau να περιπλανιέται στους δρόμους της πόλης της βόρειας Καλιφόρνιας τον τάιζε και του έδινε νερό μέχρι που τον παγίδευσε στις 3 Αυγούστου και τον πήγε στην τοπική SPCA.

    Την επόμενη μέρα, οι Anguianos πήγαν στο Roseville και πήραν τη γάτα τους, η οποία είχε χάσει 6 κιλά. «Πιστεύω πραγματικά ότι έκανε αυτό το ταξίδι κυρίως μόνος του. Οι πατούσες του ήταν πραγματικά χτυπημένες. Έχασε το 40% του σωματικού του βάρους, είχε πραγματικά χαμηλά επίπεδα πρωτεϊνών λόγω ανεπαρκούς διατροφής. Έτσι, δεν τον φρόντιζαν», δήλωσε η Susanne Anguiano.

    Πηγή: ethnos.gr - Φωτογραφία: Photo by 42 North on Unsplash

  • ΗΠΑ: Το Λος Άντζελες συνεχίζει να απειλείται από τις πυρκαγιές, παρά την πτώση των θερμοκρασιών
    ΗΠΑ: Το Λος Άντζελες συνεχίζει να απειλείται από τις πυρκαγιές, παρά την πτώση των θερμοκρασιών

    Η μεγαλούπολη της Καλιφόρνιας ανάσανε κάπως χάρη στις λίγο πιο ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες, έπειτα από αρκετές ημέρες καύσωνα

    Τρεις μεγάλες πυρκαγιές που έζωσαν το Λος Άντζελες παρέμεναν χθες Πέμπτη εκτός ελέγχου, προειδοποίησαν οι αρχές, παρότι η πτώση του υδραργύρου διευκόλυνε κάπως τη μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες. Η μεγαλούπολη της Καλιφόρνιας ανάσανε κάπως χάρη στις λίγο πιο ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες, έπειτα από αρκετές ημέρες καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 43° Κελσίου.
    Όμως οι τρεις πυρκαγιές στην περιοχή τους, που έχουν καταστρέψει δεκάδες κατοικίες και οδήγησαν στην εσπευσμένη απομάκρυνση εκατοντάδων οικογενειών, παραμένουν επικίνδυνες: έχουν μετατρέψει σε αποκαΐδια κάπου 450 τετραγωνικά χιλιόμετρα ως αυτό το στάδιο.
    Στους λόγους βορειοανατολικά της πόλης, η Μπρουκ Πάλεντσαρ δεν είχε παρά μερικά λεπτά στη διάθεσή για να πάρει τα παιδιά της και να φύγει μπροστά στην προέλαση της λεγόμενης «Line Fire». «Όλα έγιναν πολύ γρήγορα», εξήγησε η κάτοικος του χωριού Ράνινγκ Σπρινγκς στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό KTLA. «Δεν προλάβαμε να πάρουμε και πολλά, μας έμειναν τρία τάπερ από τη ζωή μας», πρόσθεσε.

    Το σπίτι της είναι πλέον ένας σωρός στάχτες γύρω από την τούβλινη καμινάδα, που άντεξε. Η πυρκαγιά, που καταβρόχθισε 150 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέσα σε μια εβδομάδα, οφείλεται σε εμπρησμό, σύμφωνα με τις αρχές. Τριαντατετράχρονος συνελήφθη την Τετάρτη. Οι αρχές θεωρούν πως είναι πυρομανής που υποτροπίασε, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Χιλιάδες πυροσβέστες παραμένουν κινητοποιημένοι και οι τρεις πυρκαγιές θέτουν σε δοκιμασία τις αντοχές τους.
    Στη «Line Fire» οι βάρδιες είναι 28ωρες αντί για τις συνήθεις 24ωρες, σύμφωνα με τον πυραγό Κάιλ Άρλετζ, που υπηρετεί στο πυροσβεστικό σώμα της κομητείας Βεντούρα. «Δεν κοιμάστε πολύ, αλλά ειλικρινά, για αυτό αναλάβαμε να κάνουμε τη συγκεκριμένη δουλειά», είπε. Το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο χθες το πρωί, όταν σημειώθηκε σεισμός 4,7 βαθμών στην περιοχή. Η σεισμική δόνηση, το επίκεντρο της οποίας εντοπίστηκε κοντά στο Μάλιμπου, έγινε αισθητή ως και την πόλη Λος Άντζελες και πέρα από αυτή. Δεν αναφέρθηκαν πάντως τραυματισμοί ούτε ζημιές.

    Παράλληλα, η «Bridge Fire» συνεχίζει να καίει εθνικό δρυμό: έχει καταστρέψει 206 τετραγωνικά χιλιόμετρα και κάπου τριάντα σπίτια. Εικόνες από την πόλη Ράιτγουντ απαθανατίζουν απανθρακωμένα κουφάρια οχημάτων και κτιρίων. Τρεις άνθρωποι, που είχαν παγιδευτεί σε απομονωμένη ζώνη κοντά στο Όρος Μπόλντι, έγινε γνωστό χθες πως απομακρύνθηκαν προχθές Τετάρτη και είναι ασφαλείς.

    Η πυρκαγιά παραμένει εκτός ελέγχου, σύμφωνα με την πυροσβεστική, και μπορεί να εξαπλωθεί με εκρηκτικό τρόπο, λόγω της άφθονης ξερής βλάστησης στην περιοχή. Αν αυτό το σενάριο γίνει πραγματικότητα, η υπηρεσία CalFire φοβάται πως θα δημιουργήσει δικό της τοπικό κλίμα, με τους καπνούς να οδηγούν στο να σχηματιστούν επικίνδυνα σύννεφα (σ.σ. «πυροσωρειτομελανίες» στην ορολογία των μετεωρολόγων), ικανά να προκαλέσουν κεραυνούς και σφοδρούς ανέμους.

    «Οι άνεμοι αυτοί μπορεί να κινηθούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο», καθώς μπορεί να εξαπλώσουν τη φωτιά, εξήγησε ο μετεωρολόγος Μπράιαν Λιούις στη San Gabriel Valley Tribune. Νοτιοανατολικά του Λος Άντζελες, η «Airport Fire», που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα, συνεχίζει και αυτή να εξαπλώνεται. Στους λόφους και στα φαράγγια γύρω από την πόλη Λέικ Έλσινορ, σπίτια και οχήματα έγιναν στάχτη.

    Πάντως το έργο των πυροσβεστών διευκολύνεται από τη μείωση των θερμοκρασιών, που θα επιτρέψει ο πρωινός ψυχρός αέρας από τον Ειρηνικό να φθάσει στις περιοχές που πλήττονται. Προχθές Τετάρτη, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή για να επιταχυνθεί η προσπάθεια των αρχών να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές.
    «Η Καλιφόρνια αναπτύσσει όλους τους διαθέσιμους πόρους για να δώσει μάχη εναντίον αυτών των καταστροφικών πυρκαγιών», εξήγησε ο κυβερνήτης Νιούσομ, που επισκέφθηκε πυροσβέστες που προσπαθούν να περιορίσουν τη «Line Fire». Έπειτα από δυο βροχερούς χειμώνες, που της προσέφεραν μερικές ανάσες, η φετινή περίοδος των πυρκαγιών είναι δύσκολη.

    Η λεγόμενη Golden State αντιμετώπισε σειρά καυσώνων φέτος και, την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, έζησε τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της. Η «Park Fire» απανθράκωσε πάνω από 1.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα, συμπεριλαμβανομένων ορεινών περιοχών βορειοανατολικά του Σαν Φρανσίσκο. Οι επανειλημμένοι καύσωνες μακράς διάρκειας είναι σύμπτωμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με επιστήμονες.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ APU GOMES
  • Πύρινη κόλαση στην Καλιφόρνια: Στάχτη χιλιάδες στρέμματα και δεκάδες σπίτια
    Πύρινη κόλαση στην Καλιφόρνια: Στάχτη χιλιάδες στρέμματα και δεκάδες σπίτια

    Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η Νότια Καλιφόρνια καθώς τρεις μεγάλες φωτιές (Bridge Fire, Airport Fire, Line Fire) καίνε για πέμπτη ημέρα και χιλιάδες στρέμματα δάσους και γης ενώ πολλά σπίτια έχουν μετατραπεί σε στάχτη.

    Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας κήρυξε σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Λος Άντζελες και τις γύρω κομητείες λόγω των πυρκαγιών που απειλούν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

    Η προέλασή της φωτιάς επιδεινώθηκε από το κύμα καύσωνα που δοκιμάζει την περιοχή με τον υδράργυρο να έχει ξεπεράσει κατά τόπους τους 43° Κελσίου τις τελευταίες ημέρες.

    Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους ενώ περισσότεροι από 5.700 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν αυτές τις τρεις πυρκαγιές, ανακοινώθηκε από το γραφείο του. Οι θερμοκρασίες άρχισαν πάντως να υποχωρούν κάπως χθες.

    200.000 στρέμματα έχει κάψει μόνο η μία πυρκαγιά

    Η «Bridge Fire», η μία από τις τρεις πυρκαγιές που καίνε ανεξέλεγκτα κοντά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει ήδη καταστρέψει δεκάδες σπίτια και έχει κάψει μέσα σε 24 ώρες σχεδόν 200.000 στρέμματα στα υψώματα του Λος Άντζελες. Βόρεια της μεγαλούπολης της Καλιφόρνιας, οι κάτοικοι των οικισμών του Ράιτγουντ και του Μάουντ Μπόλντι πήραν εντολή να εκκενώσουν την περιοχή. Τουλάχιστον 33 κατοικίες, καθώς και πολλές αποθήκες έχουν καταστραφεί από τη φωτιά, η οποία πέρασε επίσης από ένα χιονοδρομικό κέντρο, σύμφωνα με τις αρχές. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στο Ράιτγουντ είδε εκεί καμένα κτίρια και οχήματα.

    Η πυρκαγιά αυτή, που εκδηλώθηκε την Κυριακή, είχε ήδη κάψει την Τρίτη 16.000 στρέμματα και μια ημέρα μετά, χθες, Τετάρτη, 200.000 στρέμματα. Βορειοανατολικά της μεγαλούπολης, μια άλλη πυρκαγιά, η «Line Fire», έχει κάψει 140.000 στρέμματα. Οι κάτοικοι ορεινών χωριών κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ενώ δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι. Ένας τριαντάχρονος, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι ευθύνεται γι' αυτή την πυρκαγιά, συνελήφθη την Τρίτη, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. «Η Καλιφόρνια αναπτύσσει όλους τους διαθέσιμους πόρους για να δώσει τη μάχη εναντίον αυτών των καταστροφικών πυρκαγιών», δήλωσε ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ, ο οποίος επισκέφθηκε χθες, Τετάρτη, ένα διοικητήριο των πυροσβεστικών δυνάμεων που αντιμετωπίζουν τη «Line Fire».

    Νοτιοανατολικά του Λος Άντζελες, μια τρίτη πυρκαγιά, η «Airport Fire», συνέχιζε χθες να μαίνεται. Η πυρκαγιά αυτή έχει κάψει 89.000 στρέμματα. Σύμφωνα με τοπικούς πυροσβέστες, επτά άνθρωποι έχουν τραυματισθεί από την πυρκαγιά αυτή που ξέσπασε τη Δευτέρα.

    Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής φέτος, στην Καλιφόρνια έχει καεί σχεδόν τριπλάσια έκταση απ' ό,τι σε όλο το 2023.

    Η κάτοικος Erin Arias δήλωσε ότι ανέβαινε τρέχοντας το βουνό όταν έλαβε την εντολή να φύγει και το έκανε, αρπάζοντας το διαβατήριο και τον σκύλο της. Την Τετάρτη, η ίδια και ο σύζυγός της έριξαν νερό στην οροφή του σπιτιού τους που εξακολουθούσε να στέκεται. Η γάτα τους έλειπε, είπε. «Είναι απολύτως τρομακτικό», είπε η Arias, κοιτάζοντας τα καμένα κάρβουνα του σπιτιού του γείτονά της. «Είμαστε πραγματικά τυχεροί».

    Ο κλιματολόγος Daniel Swain από το UCLA δήλωσε ότι η φωτιά κινήθηκε εξαιρετικά γρήγορα σε πολύπλοκο έδαφος, δίνοντας πιθανώς στους κατοίκους λιγότερο χρόνο για εκκένωση από ό,τι συνήθως και εκπλήσσοντας ακόμη και έμπειρους αξιωματούχους της πυροσβεστικής.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ APU GOMES
  • ΗΠΑ: Νέες πυρκαγιές στην αμερικανική Δύση, εν μέσω καύσωνα
    ΗΠΑ: Νέες πυρκαγιές στην αμερικανική Δύση, εν μέσω καύσωνα

    Χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη, δεκάδες χιλιάδες σπίτια απειλούνται και αρκετοί δρόμοι έχουν κλείσει - Πάνω από 1.700 πυροσβέστες επιχειρούν

    Εν μέσω συναγερμού για καύσωνα, νέες πυρκαγιές σαρώνουν τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες οικογένειες να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι αμερικανικές αρχές.
    Κοντά στο Λος Άντζελες, η φωτιά που ονομάστηκε "Line Fire" έλαβε διαστάσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μετά την εκδήλωσή της την Πέμπτη. Έκαψε περισσότερα από 80.000 στρέμματα άγονης υπαίθρου και εξαπλώνεται σε περιοχή που βρίσκεται κοντά σε τουριστικά μέρη.
    Δεκάδες χιλιάδες σπίτια απειλούνται και αρκετοί δρόμοι έχουν κλείσει απέναντι στις τεράστιες φλόγες που εξαπλώνονται στους λόφους που είναι γεμάτοι θάμνους, παρά τις προσπάθειες 1.700 και πλέον πυροσβεστών.

    Μια άλλη πυρκαγιά, η "Bridge Fire", ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής. Έως το πρωί της Δευτέρας είχε κάψει 12.000 στρέμματα με αποτέλεσμα οι αρχές να εκδώσουν εντολές εκκένωσης.
    Ο επικίνδυνος καύσωνας που μαστίζει την περιοχή δυσχεραίνει τη μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες στο έδαφος και στον αέρα.

    Ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 43 βαθμούς σε πολλά μέρη της αμερικανικής Δύσης τις τελευταίες ημέρες. Και οι ριπές ανέμου επιταχύνουν την εξάπλωση των πυρκαγιών.
    "Προβλέπεται επικίνδυνη ζέστη για τουλάχιστον μία ακόμη ημέρα στη νότια Καλιφόρνια και σε ορισμένα μέρη στα νοτιοδυτικά", προειδοποίησε η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS).

    Ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα παραμείνει "υψηλός έως κρίσιμος σε ένα μεγάλο μέρος της περιοχής τις επόμενες δύο ημέρες", πρόσθεσε, επισημαίνοντας "τον συνδυασμό θερμοκρασιών άνω του μέσου όρου, της ξηρής βλάστησης και των ριπών ανέμου".

    Στη βόρεια Καλιφόρνια, μια άλλη πυρκαγιά μικρής έκτασης αλλά κοντά σε κατοικίες, ανάγκασε 4.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Η "Boyles Fire", κοντά στο Κλίαρλεϊκ, έχει ήδη κάψει 30 κτίρια και έχει καταστρέψει 50 οχήματα, σύμφωνα με τους τοπικούς πυροσβέστες.
    Στη γειτονική Νεβάδα, η φωτιά "Davis Fire" κατέστρεψε 65.000 στρέμματα βλάστησης κοντά στο Ρίνο. Τουλάχιστον 12.000 κάτοικοι του νότου αυτής της πόλης κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και δώδεκα κτίρια υπέστησαν ζημιές.

    Εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν δεκάδες άγρια άλογα να ξεφεύγουν από τις φλόγες.
    Η πυρκαγιά ανάγκασε τον Δημοκρατικό Τιμ Γουόλς, αντιπρόεδρο της Καμάλα Χάρις για τον Λευκό Οίκο, να ακυρώσει μια συνάντηση που είχε προγραμματίσει για το βράδυ της Δευτέρας στο Ρίνο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ APU GOMES
  • Επικίνδυνος καύσωνας στην Καλιφόρνια: «Φούρνος» το Λος Άντζελες, με τον υδράργυρο κοντά στους 50 βαθμούς
    Επικίνδυνος καύσωνας στην Καλιφόρνια: «Φούρνος» το Λος Άντζελες, με τον υδράργυρο κοντά στους 50 βαθμούς

    Για επικίνδυνο κύμα καύσωνα στην Καλιφόρνια και σε περιοχές των νοτιοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποιεί η αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, την ώρα που το Λος Άντζελες έχει μετατραπεί σε φούρνο, με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται στους σχεδόν 50 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια της ημέρας και πάνω από 30 τη νύχτα.

    Όλα δείχνουν ότι «θα κάνει επικίνδυνη ζέστη το Σαββατοκύριακο και σε ορισμένες περιοχές την επόμενη εβδομάδα», ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS).

    «Μην κάνετε πεζοπορία ή καμία άλλη σωματική δραστηριότητα εκτός από πολύ νωρίς την ημέρα και ακόμη και τότε με εξαιρετική προσοχή» προειδοποίησε.

    Αποπνικτική ζέστη το ΣΚ στο Λος Άντζελες

    Με τον καύσωνα να πολιορκεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, το Λος Άντζελες, το θερμόμετρο ανεβαίνει και σύμφωνα με προβλέψεις σε ορισμένες περιοχές εντός και γύρω από τη μητρόπολη της Δυτικής Ακτής ενδέχεται να εκτιναχθεί στους 48 βαθμούς Κελσίου, ενώ αναμένονται τουλάχιστον 43 βαθμοί σήμερα Παρασκευή. Ακόμη και τη νύχτα η θερμοκρασία δεν αναμένεται να πέσει κάτω από τους 32 βαθμούς.

    H NWS εξέδωσε επίσης μια προειδοποίηση για τις αγροτικές περιοχές γύρω από το Λος Άντζελες, συμπεριλαμβανομένης της οροσειράς βόρεια της Σάντα Μόνικα, όπου η ζέστη και η χαμηλή υγρασία αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι καύσωνες δεν είναι ασυνήθιστα φαινόμενα αυτή την εποχή του χρόνου στην έρημο των νοτιοδυτικών ΗΠΑ. Ωστόσο, οι ειδικοί βλέπουν την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή ως την αιτία για πιο ακραίες καιρικές συνθήκες, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε συχνότερες και σοβαρότερες δασικές πυρκαγιές.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JOHN G. MABANGLO

  • ΚΕΟΣΟΕ: Τα οινοποιεία της Καλιφόρνιας σε κρίση
    ΚΕΟΣΟΕ: Τα οινοποιεία της Καλιφόρνιας σε κρίση

    Η συγκομιδή βρίσκεται τώρα σε πλήρη εξέλιξη σε πολλές αμπελουργικές περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου, παρέχοντας ολοένα και πιο ακριβείς ενδείξεις για τους όγκους που δυνητικά θα συγκομιστούν το 2024.

    Στα μέσα Αυγούστου, η Εθνική Υπηρεσία Γεωργικής Στατιστικής στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, δημοσίευσε τις πρώτες προβλέψεις συγκομιδής για οινοποιήσιμα σταφύλια, ιδιαίτερα για την Καλιφόρνια. Τοποθετούν την παραγωγή του 2024 στους 3,6 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή όγκο μειωμένο κατά 2% σε σύγκριση με το 2023. Σύμφωνα με την Ένωση Οινοπαραγωγών (CAWG), η Καλιφόρνια γνώρισε μια από τις χειρότερες εποχές το 2024, αφού ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ. Πράγματι, ένα ακραίο κύμα καύσωνα έπληξε την περιοχή, που ήταν ο μεγαλύτερος σε διάρκεια των τελευταίων 30 ετών, τόσο ως προς τον αριθμό των ημερών όσο και ως προς τις διαδοχικές ημέρες, όπου ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 38°C.

    Η ζέστη, καθώς και η καρπόδεση σε συνθήκες που ήταν κάθε άλλο παρά ιδανικές, οδήγησαν σε μείωση των αρχικών προβλέψεων. Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή εταιρεία Turrentine στην Καλιφόρνια, η παραγωγή υπόσχεται, είτε να είναι σύμφωνη με τον μέσο όρο, είτε ελαφρώς χαμηλότερη ανάλογα με τις ποικιλίες, με τη συγκομιδή να έχει προχωρήσει πλέον σε σύγκριση με τις ημερομηνίες που είχαν αρχικά προγραμματιστεί.

    Από την πλευρά των παραγωγών, η μείωση του δυναμικού παραγωγής δεν είναι κακή είδηση, δεδομένης της αδύναμης δυναμικής της αγοράς. Σύμφωνα με την Turrentine Brokerage, περίπου 1 εκατομμύριο εκατόλιτρα αναζητούν ενεργούς αγοραστές, με την αναλογία των ερυθρών προς τα λευκά να είναι 3:1. Οι αυξανόμενοι όγκοι προς πώληση και η πτώση των τιμών αντιπροσωπεύουν επί του παρόντος την κύρια πηγή ανησυχίας για τους παραγωγούς, αναφέρει η Ένωση Οινοπαραγωγών της Καλιφόρνια CAWG, η οποία υπογραμμίζει τον αντίκτυπο που θα έχουν οι επιθέσεις του περονόσπορου, των κυμάτων καύσωνα και των πυρκαγιών στην κερδοφορία των παραγωγών φέτος.

    «Όλο και περισσότεροι παραγωγοί αναρωτιούνται αν αξίζει να επενδύσουν στη διαχείριση του αμπελώνα από ποιοτική άποψη, όταν τα σταφύλια μπορεί να μην πουληθούν. Γενικά, οι αμπελώνες χωρίς συμβόλαιο καλλιεργούνται με τις ελάχιστες αμπελοκομικές προϋποθέσεις», σημειώνει ο σύλλογος. Και να παρατηρήσουμε ότι όλο και περισσότεροι αμπελουργοί αποφασίζουν να ξεριζώσουν αμπέλια για να εξασφαλίσουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Στην προτελευταία μηνιαία έκθεσή της, η διεθνής χρηματιστηριακή Ciatti επιβεβαιώνει αυτή την παρατήρηση, δηλώνοντας ότι «εκριζώσεις γίνονται σε όλη την πολιτεία και πιστεύουμε ότι θα συνεχιστούν και μετά τον τρύγο όταν λήξει μια νέα δόση πολυετών συμβολαίων και δεν θα ανανεωθεί… Πολλοί αμπελώνες και επωνυμίες είναι προς πώληση αυτή τη στιγμή».

    Πηγή: Etheas.gr

  • Νότια Καλιφόρνια: Χάος από τις κατολισθήσεις - Γιατί συμβαίνουν και απειλούν σπίτια εκατομμυρίων δολαρίων
    Νότια Καλιφόρνια: Χάος από τις κατολισθήσεις - Γιατί συμβαίνουν και απειλούν σπίτια εκατομμυρίων δολαρίων

    Πώς το υπέδαφος διαβρώνεται συνεχώς ελαχιστοποιώντας τις ελπίδες για αντιμετώπιση του φαινομένου – Στα σχέδια ακόμη και η εγκατάλειψη της περιοχής Rancho Palos Verdes

    Το ειδυλλιακό Rancho Palos Verdes, μια κοινότητα 42.000 κατοίκων στη Νότια Καλιφόρνια, αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη απειλή που εξελίσσεται εδώ και δεκαετίες: τις κατολισθήσεις.

    Η γεωλογία της περιοχής, σε συνδυασμό με τις ιστορικά βροχερές χειμώνες των τελευταίων δύο ετών, έχει φέρει σε κίνδυνο πολυτελή σπίτια αξίας εκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκονται στο χείλος των γκρεμών με θέα τον Ειρηνικό.

    Το έδαφος μετακινείται πλέον με ανησυχητικούς ρυθμούς, γεγονός που προκαλεί εκτεταμένες ζημιές σε οικίες και υποδομές, αναγκάζοντας τις αρχές να προβούν σε διακοπές ρεύματος και προειδοποιήσεις για ενδεχόμενες εκκενώσεις.

    Η περιοχή της χερσονήσου Palos Verdes είναι γνωστή για τις κατολισθήσεις της. Αποτελείται από εύθραυστους σχιστόλιθους και μαλακούς ψαμμίτες, που εύκολα διαβρώνονται από τον αέρα και τη βροχή. Η επιβλητική γεωγραφία της, που υψώνεται σχεδόν 450 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, την καθιστά εξαιρετικά ευάλωτη στις καιρικές συνθήκες και τη διάβρωση από τα κύματα του Ειρηνικού. Αυτές οι φυσικές διεργασίες έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια από τις έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες καθώς το νερό διαπερνά το έδαφος και το κάνει ακόμα πιο ασταθές.

    Σύμφωνα με την Washington Post, οι συνέπειες αυτής της κατάστασης εκδηλώνονται με δραματικό τρόπο λόγω των δύο τελευταίων χειμώνων που έφεραν ιστορικά επίπεδα βροχοπτώσεων. Ειδικοί τονίζουν ότι οι επιπτώσεις αυτές ενδεχομένως να έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες ή και χρόνια, όμως πλέον η κατάσταση κλιμακώνεται καθώς το έδαφος που παλιότερα κινούνταν λίγα εκατοστά τον χρόνο, τώρα μετακινείται αρκετά μέτρα σε μικρό χρονικό διάστημα. Η βροχόπτωση έχει διεισδύσει βαθιά στο έδαφος, επιταχύνοντας τη διάβρωση.

    Ο Kyle Tourjé, αντιπρόεδρος της μηχανικής εταιρείας Alpha Structural, αναφέρει ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, επισημαίνοντας ότι πλέον υπάρχουν μόνο δύο λύσεις: είτε μια δαπανηρή και πολύπλοκη παρέμβαση από τις τοπικές, πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές, είτε η πλήρης εγκατάλειψη των πιο επηρεαζόμενων περιοχών. Οι επιλογές για να σταθεροποιηθεί το έδαφος είναι περιορισμένες και η εφαρμογή τους είναι εξαιρετικά αβέβαιη.

    Οι κατολισθήσεις στο Rancho Palos Verdes δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Η περιοχή είχε πάντοτε μια ευαισθησία, με γνωστά περιστατικά κατολισθήσεων που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950. Η περιοχή Portuguese Bend, στο νότιο τμήμα της χερσονήσου, είναι ένα παράδειγμα μιας ενεργής κατολίσθησης που συμβαίνει εδώ και δεκαετίες, αναγκάζοντας συνεχείς επισκευές στο οδικό δίκτυο. Ωστόσο, η κρίση που εκτυλίσσεται τώρα είναι πιο σοβαρή από ποτέ και απειλεί εκατοντάδες σπίτια.


    Η γεωλογία της περιοχής είναι ευάλωτη από τη φύση της. Το έδαφος αποτελείται από ψαμμίτες και σχιστόλιθους που είναι τόσο αδύναμοι, τόσο που μπορούν να σπάσουν ακόμη με τα χέρια. Παράλληλα, το υπέδαφος διαπερνάται από νερό που δημιουργεί ασταθή επίπεδα όπου οι βράχοι κινούνται.

    Οι συνεχείς βροχοπτώσεις των δύο τελευταίων χειμώνων,
    που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας, έχουν αυξήσει την υγρασία του εδάφους, επιδεινώνοντας την κατάσταση. Ο Jonathan Godt, από το U.S. Geological Survey, επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις των βροχοπτώσεων χρειάζονται μήνες ή ακόμα και χρόνια για να εμφανιστούν, κάτι που σημαίνει ότι οι επερχόμενες κατολισθήσεις ενδέχεται να είναι ακόμη πιο καταστροφικές.

    Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, το Rancho Palos Verdes έλαβε πέρυσι επιχορήγηση ύψους 23 εκατομμυρίων δολαρίων από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA). Το σχέδιο προέβλεπε την άντληση παγιδευμένου νερού από το υπέδαφος, με την ελπίδα να σταθεροποιηθεί το έδαφος. Ωστόσο, η επιδείνωση της κατάστασης έχει προκαλέσει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του έργου, με τον Tourjé να δηλώνει ότι η κατάσταση γίνεται όλο και πιο ανησυχητική καθημερινά.

    Το Συμβούλιο της Πόλης του Rancho Palos Verdes συνεδρίασε εκτάκτως την Τρίτη για να εξετάσει τη λήψη μέτρων, όπως η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η έκκληση προς τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, να κηρύξει και αυτός κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την περιοχή. Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες, καθώς οι αρχές προσπαθούν να προστατεύσουν τους κατοίκους και τις περιουσίες τους από την περαιτέρω καταστροφή.

    Οι κάτοικοι του Rancho Palos Verdes, παρά την ομορφιά του τοπίου τους, αντιμετωπίζουν πλέον μια αμείλικτη φυσική απειλή. Οι κατολισθήσεις που έχουν προκληθεί από τις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής και την εύθραυστη γεωλογία της περιοχής, αποδεικνύουν την επικινδυνότητα του να ζεις σε τόσο ασταθή εδάφη, με το μέλλον να είναι αβέβαιο τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα σπίτια τους.

    Πηγή: Protothema.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο