Κόσμος

Λωρίδα της Γάζας: Θα εμπλακεί στη σύγκρουση και η Χεζμπολάχ; Πόσο θα συνεχίσει στρατιωτικές επιχειρήσεις το Ισραήλ

Λωρίδα της Γάζας: Θα εμπλακεί στη σύγκρουση και η Χεζμπολάχ; Πόσο θα συνεχίσει στρατιωτικές επιχειρήσεις το Ισραήλ

O πόλεμος στη Γάζα θα συνεχίζεται, όσο ευνοούν το Ισραήλ οι διεθνείς συνθήκες και όσο θα παραμένουν στην κυβέρνησή του στοιχεία με ακραίες απόψεις. Με αυτές τις προϋποθέσεις θα τερματιστεί, όταν το Ισραήλ πετύχει το στόχο του, ο οποίος είναι η κατάληψη όλου του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας, ώστε να μπορεί να ελέγχει την περιοχή. Και σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, θα συνεχίζεται η αντίδραση των Παλαιστινίων και ειδικότερα της Χαμάς, ακόμα κι αν η ηγεσία της έχει έδρα σε άλλες περιοχές της υφηλίου.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιώργος Σπυρόπουλος, ο οποίος, υποστηρίζει ότι είναι πολύ δύσκολο να εμπλακεί γενικευμένα η Χεζμπολάχ στην πολεμική σύρραξη και να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

«Είναι γεγονός ότι η Χεζμπολάχ ελέγχεται από το Ιράν. Όμως, το Ιράν δεν έχει να κερδίσει πολλά πράγματα από μία γενικευμένη εμπλοκή της Χεζμπολάχ στον πόλεμο. Υπάρχουν μεγάλες ιδεολογικές και θρησκευτικές αποκλίσεις μεταξύ του Ιράν και της Χαμάς. Το Ιράν δεν είναι αραβική χώρα και ο λαός του είναι σιίτες μουσουλμάνοι. Στον αντίποδα, οι Παλαιστίνιοι είναι Άραβες και η Χαμάς σουνιτική οργάνωση. Το Ιράν ενδιαφέρεται να έχει μία παρουσία στην περιοχή και ένα λόγο στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Άρα εκτιμώ ότι η Χεζμπολάχ δε θα εμπλακεί γενικευμένα στον πόλεμο. Πιστεύω ότι θα αρκεστεί στο να συνεχίσει να χτυπάει σποραδικά», λέει στο ethnos.gr o κ. Σπυρόπουλος.

Κομμάτι γενικότερου παζλ ο πόλεμος στη Γάζα

Κατά τον ίδιο, αυτήν τη στιγμή η ένοπλη σύρραξη στη Γάζα δεν έχει ακολουθήσει την πορεία περαιτέρω κλιμάκωσης. Όπως αναφέρει, δεν μπορούμε να την απομονώσουμε και πρέπει να τη βλέπουμε στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και του υφιστάμενου κενού ισχύος στην υφήλιο.

«Αυτήν τη στιγμή ένα νέο σύστημα σε παγκόσμιο επίπεδο εκκολάπτεται. Πρέπει να βλέπουμε την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, τον πόλεμο στην Ουκρανία και στην Υεμένη και την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα. Όλα αυτά, όπως και ο πόλεμος στη Γάζα, είναι κομμάτια του αρχιτεκτονικού παζλ του νέου συστήματος που εκκολάπτεται. Το κάθε κομμάτι του νέου παζλ διεπιδρά στα υπόλοιπα και κανένα δε λειτουργεί αυτόνομα», σημειώνει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΜΑΚ.

Όπως υποστηρίζει, ο πόλεμος στη Γάζα δεν έχει κλονίσει την ισορροπία αυτού του εκκολαπτόμενου διεθνούς συστήματος.

«Την ίδια στιγμή, δημιουργείται ένα κίνημα ακτιβιστών στην πλευρά της Χαμάς, που ζητάει από την οργάνωση να κάνει ένα βήμα πίσω. Αυτό το κίνημα έρχεται ως απάντηση στην απόφαση της κυβέρνησης του Ισραήλ να ληφθούν μέτρα χρήσης βίας ως συνέπεια της φοβερής επιδρομής της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου. Το Ισραήλ σήμερα ευνοείται από τις διεθνείς συγκυρίες και θα συνεχίσει τον πόλεμο, όσο υπάρχουν αυτές και όσο υπάρχουν στην κυβέρνησή του ακραία στοιχεία. Αν δεν αλλάξουν αυτά τα δεδομένα, θα συνεχίσει, μέχρι να περάσει ολόκληρη η περιοχή της Γάζας στον έλεγχό του. Το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα στην περιοχή, είναι απλώς διάφορα σενάρια. Το δεδομένο είναι ότι ο χαμένος θα είναι για μία ακόμα φορά ο παλαιστινιακός λαός, ο οποίος δεν ερωτήθη και δε φταίει για το γεγονός ότι οι ηγέτες του έχουν διαχρονικά διαμάχη, μετά το κενό που άφησε ο θάνατος του Αραφάτ. Είναι πρωτοφανές φαινόμενο, να υπάρχουν δύο παλαιστινιακές περιοχές, η Δυτική Όχθη και η Γάζα, με διαφορετική ηγεσία και να έχουν ανάμεσά τους ένα κυρίαρχο κράτος, αυτό του Ισραήλ. Με αυτήν την κατάσταση δε βλέπω πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα ενιαίο παλαιστινιακό κράτος», αναφέρει ο κ. Σπυρόπουλος.

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι η περιοχή θα ηρεμήσει οριστικά, όταν θα κατατεθεί μία ορθολογική πολιτική πρόταση από τους Παλαιστίνιους για το κράτος που θέλουν να δημιουργήσουν, κάτι που ακόμα δεν έχει γίνει.

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup