Κόσμος

Ιαπωνία: Μάχη με το χρόνο για την ανεύρεση επιζώντων - 48 νεκροί από τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ

Ιαπωνία: Μάχη με το χρόνο για την ανεύρεση επιζώντων - 48 νεκροί από τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ

Μάχη με το χρόνο προκειμένου με ανασύρουν επιζώντες από τα κτήρια που κατέρρευσαν από τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ δίνουν τα σωστικά συνεργεία στην Ιαπωνία με τους κατεστραμμένους και αποκλεισμένους δρόμους να δυσχαιρένουν το έργο τους, καθώς δεν είναι εύκολη η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές.

Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 48 νεκρούς και μεγάλες υλικές καταστροφές με τις Αρχές να προειδοποιούν ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί.

«Πρέπει να κάνουμε αγώνα δρόμου με τον χρόνο για να αναζητήσουμε και να διασώσουμε τα θύματα της καταστροφής», δήλωσε ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα μετά από μια συνάντηση για την αντιμετώπιση των καταστροφών.

«Έχουν επιβεβαιωθεί πολύ εκτεταμένες ζημιές, συμπεριλαμβανομένων πολυάριθμων θυμάτων, καταρρεύσεων κτιρίων και πυρκαγιών"» είπε, προσθέτοντας ότι οι διασώστες δυσκολεύονται να φτάσουν στο βόρειο άκρο της χερσονήσου Νότο.

Ο Κισίντα δήλωσε ότι οι διασώστες δυσκολεύονται πολύ να προσεγγίσουν το βόρειο άκρο της χερσονήσου Νότο, όπου από τις πτήσεις που έκαναν ελικόπτερα αναφέρθηκανπολλές πυρκαγιές και εκτεταμένες ζημιές σε κτήρια και υποδομές. Υπάρχουν περίπου 120 περιπτώσεις ανθρώπων που περιμένουν διάσωση, δήλωσε αργότερα ο κυβερνητικός του εκπρόσωπος.

Περίπου 1.000 μέλη του στρατού της Ιαπωνίας, πάνω από 2.000 πυροσβέστες και περίπου 630 αστυνομικοί συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κισίντα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε πως θα σταλούν επίσης είδη πρώτης ανάγκης —πόσιμο νερό, τρόφιμα, κουβέρτες, καύσιμα— αεροπορικώς ή διά θαλάσσης το συντομότερο.

Πολλά σιδηροδρομικά δρομολόγια και πτήσεις προς την περιοχή έχουν ανασταλεί. Το αεροδρόμιο του Νότο έκλεισε λόγω ζημιών στον διάδρομο προσγείωσης, τον τερματικό σταθμό και τους δρόμους πρόσβασης, ενώ 500 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν μέσα σε οχήματα στο πάρκινγκ του, μετέδωσε η δημόσια ραδιοτηλεόραση NHK.

Περίπου 33.000 νοικοκυριά βρέθηκαν αντιμέτωπα με χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος. Πολλές πόλεις είναι επίσης χωρίς τρεχούμενο νερό.

Ο σεισμός των 7,6 Ρίχτερ, που έγινε αισθητός ως την πρωτεύουσα Τόκιο, πάνω από 300 χιλιόμετρα μακριά σε ευθεία γραμμή, προκάλεσε τσουνάμι στις ακτές κι ανάγκασε πολλούς κατοίκους να σπεύσουν να αναζητήσουν καταφύγιο σε περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο το ταχύτερο δυνατόν.

Τα κύματα ωστόσο ευτυχώς δεν είχαν μεγάλο ύψος, παρότι αρχικά κηρύχθηκε ο μέγιστος συναγερμός από την JMA: μετρήθηκε πως έφθασαν το 1,2 μέτρο στον λιμένα Ουατζίμα, στη χερσόνησο Νότο, στο βόρειο άκρο του νομού Ισικάουα.

Τα πυρηνικά εργοστάσια γλίτωσαν

Πολλοί αυτοκινητόδρομοι κοντά στα επίκεντρα είναι κλειστοί και η κυκλοφορία των τρένων υψηλής ταχύτητας (Σινκάνσεν) από το Τόκιο στην Ισικάουα διακόπηκε χθες.

Η Ιαπωνία, πάνω στον λεγόμενο δακτύλιο της φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, συγκαταλέγεται στις χώρες που καταγράφει πολλούς από τους ισχυρότερους σεισμούς στον πλανήτη.

Στο αρχιπέλαγος εφαρμόζεται ως εκ τούτου εξαιρετικά αυστηρός πολεοδομικός κανονισμός και τα σύγχρονα κτίρια γενικά είναι αντισεισμικά — τα παλιότερα όχι.

Η χώρα παραμένει στοιχειωμένη από τον τρομακτικό σεισμό 9 βαθμών και το γιγαντιαίο τσουνάμι του Μαρτίου του 2011 στις βορειοανατολικές ακτές της χώρας, τριπλή καταστροφή που άφησε πίσω κάπου 20.000 νεκρούς και αγνοούμενους.

Τριπλή διότι εκτός από τον σεισμό και τσουνάμι προκλήθηκε το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, το χειρότερο έπειτα από αυτό του Τσερνόμπιλ, στη σημερινή Ουκρανία, το 1986.

Η ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας διαβεβαίωσε ότι δεν έχει διαπιστωθεί «καμιά ανωμαλία» στα ιαπωνικά πυρηνικά εργοστάσια.

Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ FRANCK ROBICHON

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup