Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2024 12:08

Ένταση στην κορεατική χερσόνησο: Η Πιονγκγιάνγκ άνοιξε πυρ 200 φορές - Εκκένωση νησιών στον Νότο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Την εσπευσμένη απομάκρυνση των κατοίκων δύο νησιών της Νότιας Κορέας, των Γιονπγιόνγκ και Μπανγκγιόνγκ, κοντά στη Βόρεια Κορέα, διέταξε σήμερα η Σεούλ, αφού ο στρατός της Πιονγκγιάνγκ άνοιξε πυρ 200 φορές με πυροβόλα προς τα ανοιχτά των δυτικών ακτών, στην Κίτρινη Θάλασσα, όχι μακριά από τα διαφιλονικούμενα θαλάσσια σύνορα των δύο κρατών.

«Ο στρατός της Βόρειας Κορέας προχώρησε σε πάνω από 200 βολές από τις 09:00 ως τις 11:00 (σ.σ. τοπικές ώρες· 02:00-04:00 ώρες Ελλάδας) στις ζώνες της Τζανγκσάν-γκοτ στα βόρεια του νησιού Μπανγκγιόνγκ και στα βόρεια του νησιού Γιονπγιόνγκ», ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.

Στους κατοίκους των δύο νησιών κοντά στα σύνορα στην Κίτρινη Θάλασσα, απευθύνθηκε σύσταση να απομακρυνθούν εσπευσμένα, σύμφωνα με αξιωματούχους. Οι αρχές στο Γιονπγιόνγκ ανέφεραν πως η εντολή εσπευσμένης απομάκρυνσης εκδόθηκε «προληπτικά», ενώ αυτές στο νησί Μπανγκγιόνγκ ανέφεραν πως επρόκειτο να γίνουν ναυτικά γυμνάσια σύντομα.

Αργότερα, η Σεούλ ανακοίνωσε πως προχώρησε σε ασκήσεις βολής με πραγματικά πυρά.

Τα θαλάσσια σύνορα των δύο κρατών έχουν μετατραπεί επανειλημμένα σε πεδίο μαχών στο παρελθόν. Η Βόρεια Κορέα δεν αναγνωρίζει τη λεγόμενη «βόρεια γραμμή διαχωρισμού», τα θαλάσσια σύνορα που χαράχτηκαν μονομερώς από την αποστολή του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποτροπής συγκρούσεων μετά τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953).

Αντιδρώντας στις ομοβροντίες του πυροβολικού της Πιονγκγιάνγκ, η Σεούλ κατήγγειλε την «προκλητική ενέργεια», απαίτησε να τερματιστεί αμέσως και προειδοποίησε πως θα ανταποδώσει λαμβάνοντας «προσήκοντα» μέτρα.

«Προειδοποιούμε αυστηρά τη Βόρεια Κορέα ότι θα φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτή την κλιμάκωση της κρίσης και απαιτούμε να σταματήσει αμέσως αυτές τις ενέργειες», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. «Ο στρατός μας παρακολουθεί και επιτηρεί από κοντά την κατάσταση σε στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Πρόκειται για το πιο σοβαρό τέτοιο επεισόδιο από το 2010, όταν η Πιονγκγιάνγκ είχε πλήξει με 170 οβίδες του πυροβολικού το νησί Γιονπγιόνγκ, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους, ανάμεσά τους δυο αμάχους, στην πρώτη βορειοκορεατική επίθεση εναντίον νοτιοκορεατών πολιτών μετά τον πόλεμο της Κορέας.

«Μόνιμη και ανεξέλεγκτη κρίση»

Η Βόρεια και η Νότια Κορέα είχαν αρχίσει το 2018 διαδικασία επαναπροσέγγισης, που είχε κορυφωθεί με τρεις συναντήσεις κορυφής του Κιμ Γιονγκ Ουν και του Νοτιοκορεάτη προέδρου την εποχή, του Μουν Τζε-ιν.

Όμως οι σχέσεις τους επιδεινώθηκαν, φθάνοντας σε νέο ναδίρ την περασμένη χρονιά, μετά την εκτόξευση κατασκοπευτικού δορυφόρου από την Πιονγκγιάνγκ, που ώθησε τη Σεούλ να αναστείλει εν μέρει συμφωνία του 2018 με σκοπό την αποκλιμάκωση των στρατιωτικών εντάσεων.

Έπειτα από συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του Κόμματος Εργατών Κορέας στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες του στρατού για το ενδεχόμενο «πολέμου» που θα μπορούσε να ξεσπάσει «ανά πάσα στιγμή» στην κορεατική χερσόνησο.

Κατηγόρησε ακόμη, σε μακροσκελή ομιλία του, τις ΗΠΑ για «στρατιωτικές απειλές διαφόρων τύπων» και διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του να διατηρήσουν «τη δυνατότητα συντριπτικής ανταπόδοσης» σε περίπτωση πολέμου.

Κιμ Γιονγκ Ουν: Δεν επιδιώκουμε ούτε συμφιλίωση, ούτε επανένωση με τη Νότια Κορέα

Κατά τη διάρκεια των κομματικών εργασιών, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης ξεκαθάρισε πως η Πιονγκγιάνγκ δεν επιδιώκει πλέον ούτε τη συμφιλίωση, ούτε την επανένωση με τη Νότια Κορέα, υπογραμμίζοντας την «κατάσταση μόνιμης και ανεξέλεγκτης κρίσης» που, κατ’ αυτόν, προκαλούν η Σεούλ και η Ουάσινγκτον.

Το 2023, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε αριθμό-ρεκόρ δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων, κατά παραβίαση σειράς αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θεωρητικά της το απαγορεύουν και αψηφώντας τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.

Η χώρα ενέγραψε εξάλλου στο Σύνταγμά της το καθεστώς πυρηνικής δύναμης που έχει αποκτήσει και δοκίμασε επιτυχώς διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) τύπου Hwasong-18, τον ισχυρότερο στο οπλοστάσιό της, ικανό να πλήξει οποιοδήποτε σημείο στην επικράτεια των ΗΠΑ.

Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JEON HEON-KYUN
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2024 11:30

Σχετικά Άρθρα

  • Βόρεια Κορέα: «Εχθρικό κράτος» η Νότια Κορέα, λέει η Πιονγκγιάνγκ - Γιατί άλλαξε το σύνταγμα της χώρας
    Βόρεια Κορέα: «Εχθρικό κράτος» η Νότια Κορέα, λέει η Πιονγκγιάνγκ - Γιατί άλλαξε το σύνταγμα της χώρας

    Αγεφύρωτο το χάσμα μετά και την εξαγγελία του Κιμ Γιονγκ Ουν ν’ απορρίψει πλέον ως εθνικό στόχο την ενοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου

    Η Βόρεια Κορέα χαρακτήρισε τη Νότια Κορέα «εχθρικό κράτος», μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά ΜΜΕ της χώρας, επιβεβαιώνοντας ότι η εθνική συνέλευσή της έχει τροποποιήσει το σύνταγμα, ευθυγραμμιζόμενη με την εξαγγελία του ηγέτη της χώρας ν’ απορρίψει πλέον ως εθνικό στόχο την ενοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.
    Το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA μετέδωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ανατίναξαν προχθές, τμήματα του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου στα σύνορα με τη Νότια Κορέα, στο πλαίσιο ανάληψης νόμιμης δράσης κατά ενός εχθρικού κράτους, όπως ορίζεται από το αναθεωρημένο σύνταγμα.
    Τμήματα των εξήντα μέτρων του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου στην πλευρά της Βόρειας Κορέας έχουν τώρα υποστεί ολική καταστροφή στο πλαίσιο «ενός συνολικού αποκλεισμού της επικράτειας» της Βόρειας Κορέας από το Νότο, μετέδωσε το KCNA.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Έκτακτο - Πυρκαγιά στο Φραγκοπήδημα: Ζητήθηκε εκκένωση σε Μυρτιά & Χανάκια
    Έκτακτο - Πυρκαγιά στο Φραγκοπήδημα: Ζητήθηκε εκκένωση σε Μυρτιά & Χανάκια

    Η Πυροσβεστική υπηρεσία ζητά την εκκένωση των χωριών Μυρτιά και Χανάκια.

    Νεότερη ενημέρωση

    Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή του Νηπιαγωγείου, στην είσοδο της Μυρτιάς.

    Δείτε φωτογραφίες

    fragkopidima pyrkagia 21 06 2024 8

    fragkopidima pyrkagia 21 06 2024 10

    xanakia myrtia 1

    xanakia myrtia 4

    xanakia myrtia 2

    xanakia myrtia 3

    xanakia myrtia 5

    xanakia myrtia 6

    xanakia myrtia 7

    xanakia myrtia 8

    xanakia myrtia 9

    xanakia myrtia 10

    xanakia myrtia 11

    xanakia myrtia 12

    xanakia myrtia 20

    xanakia myrtia 18

    xanakia myrtia 22

    xanakia myrtia 23

    xanakia myrtia 21

    xanakia myrtia 19

    xanakia myrtia 30

    xanakia myrtia 28

    Περισότερα σε λίγο

  • Φωτιά στην Αργολίδα: Νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση της Δάρδιζας
    Φωτιά στην Αργολίδα: Νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση της Δάρδιζας

    Μάχη με τη φωτιά για δεύτερη ημέρα και ο πύρινος εφιάλτης για τους κατοίκους συνεχίζεται.

    Νέο μήνυμα για εκκένωση της Δάρδιζας λόγω της φωτιάς εστάλη στους κατοίκους της περιοχής από το 112, λίγα λεπτά πριν τις 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης (20/6).

    Η μάχη για τον έλεγχο και την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς -που ξέσπασε χθες το μεσημέρι (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)- συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα, με τον πύρινο εφιάλτη για τους κατοίκους της Δάρδιζας να επιμένει.

    Όπως αναφέρει ο εκδότης του Politisargolidas.gr Λευτέρης Δαγρές στο Facebook, σημειώθηκε αναζωπύρωση στην περιοχή της Ερμιονίδας, ανάμεσα από τις Δημοτικές κοινότητες Ηλιοκάστρου και Ερμιόνης. Η φωτιά έχει ξανά ενεργό μέτωπο και στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις.

    Στην περιοχή κατέφθασαν δυο Canadair και ένα ελικόπτερο. Όλο το βράδυ και το πρωί υπήρχαν μικρές εστίες φωτιάς, σχεδόν σε όλη την έκταση που είχε καεί από το μεσημέρι της Τετάρτης, με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν. Λόγω των θυελλωδών ανέμων, η πυρκαγιά έχει, όμως, ξανά ενεργό μέτωπο.

    Δυστυχώς από την πορεία της φωτιάς την Τετάρτη ζημιές υπέστησαν δυο σπίτια, αποθήκες, επιχειρήσεις, έχει καεί μεγάλη δασική έκταση, αλλά και καλλιεργήσιμες περιοχές, κυρίως με ελαιόδεντρα, συμπληρώνει ο δημοσιογράφος.

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται την Πέμπτη για την Περιφέρεια Αττικής και τις περιφερειακές ενότητες Ευβοίας, Βοιωτίας, Λέσβου, Χίου, Κορινθίας, Αργολίδας, Λακωνίας.

    Σημειώνεται ότι πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα για την Περιφέρεια Αττικής και τις περιφερειακές ενότητες Ευβοίας, Βοιωτίας, Λέσβου, Χίου, Κορινθίας, Αργολίδας, Λακωνίας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

    Επιπλέον σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της περιφέρειας Αττικής, και σε μερική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της υπόλοιπης επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

    Συγκεκριμένα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη για τις εξής περιοχές:

    • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
    • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
      Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)
    • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

    χαρτης πυρκαγιας σημερα 20 ιουνιου

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ρωσία: Εντολή εκκένωσης σε 100 χιλιάδες κατοίκους στο Όρενμπουργκ λόγω πλημμυρών
    Ρωσία: Εντολή εκκένωσης σε 100 χιλιάδες κατοίκους στο Όρενμπουργκ λόγω πλημμυρών

    Εντολή εκκένωσης σε περισσότερους από 100 χιλιάδες κατοίκους δόθηκε από τις αρχές της ρωσικής πόλης Όρενμπουργκ, λόγω των πλημμυρών που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες από το λιώσιμο του χιονιού.

    Την ίδια στιγμή σχεδόν τρεις χιλιάδες κατοικίες πλημμύρισαν καθώς η στάθμη του ποταμού Ουράλη ανέβηκε γρήγορα στο Όρενμπουργκ με τους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι το χιόνι που λιώνει γρήγορα στην οροσειρά των Ουραλίων έχει προκαλέσει τις χειρότερες πλημμύρες σε διάστημα δεκαετιών.

    Αναλυτικότερα ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των πλημμυρών στη ρωσική περιφέρεια του Όρενμπουργκ αυξήθηκε σε 7.700, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τις τοπικές αρχές.

    Σχεδόν 2.900 σπίτια έχουν πλημμυρίσει σ' αυτή τη ρωσική περιφέρεια, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Περισσότεροι από 96.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους στο Καζακστάν αφότου άρχισαν οι πλημμύρες οι οποίες πλήττουν δυτικές, βόρειες, κεντρικές και ανατολικές περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης του Καζακστάν.

    Το νερό από τα χιόνια που λιώνουν έχει πλημμυρίσει εκτάσεις στην οροσειρά των Ουραλίων, στη δυτική Σιβηρία και στο Καζακστάν, οι οποίες βρίσκονται κοντά σε ποταμούς όπως ο Ουράλης και ο Τομπόλ, με αποτέλεσμα 100.000 άνθρωποι να έχουν πάρει εντολή να εκκενώσουν τα σπίτια τους μέχρι σήμερα το βράδυ.

    Οι αρχές ανακοίνωσαν πως η κατάσταση είναι επικίνδυνη στο Όρενμπουργκ, όπου η στάθμη του νερού στον Ουράλη, τον τρίτο μεγαλύτερο ποταμό της Ευρώπης, είχε αυξηθεί κατά 50 εκατοστά νωρίς σήμερα το πρωί, μερικές ώρες αφού έφτασε αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ, στο κρίσιμο ύψος των 9,3 μέτρων.

    «Η νύχτα ήταν ανήσυχη», δήλωσε ο πρώτος αντιδήμαρχος του Όρενμπουργκ Αλεξέι Κουντίνοφ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

    Ειδικοί λένε πως δεν έχουν έρθει ακόμα τα χειρότερα για το Όρενμπουργκ, μια πόλη περίπου 550.000 κατοίκων. Η στάθμη των υδάτων του Ουράλη, ο οποίος διαρρέει τη Ρωσία και το Καζακστάν και χύνεται στην Κασπία, μπορεί να ανέβει μέχρι αύριο, Πέμπτη, άλλα 70 εκατοστά.

    Ο ποταμός Ουράλης έσπασε το σαββατοκύριακο ένα αναχωματικό φράγμα στην πόλη Ορσκ στην περιφέρεια του Όρενμπουργκ, διοικητικό κέντρο της οποίας είναι η πόλη Όρενμπουργκ.

    Στην Κουργκάν, μια πόλη στον ποταμό Τομπόλ, στο νότιο τμήμα των Ουραλίων, σειρήνες ειδοποίησαν τους ανθρώπους να απομακρυνθούν αμέσως. Περιφεριακοί αξιωματούχοι είπαν ότι τα νερά των πλημμυρών θα συνεχίσουν να υψώνονται για τρεις ημέρες και προέβλεψαν ότι «η κατάσταση θα είναι δύσκολη» μέχρι τα τέλη Απριλίου.

    Τοπικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν διακόψει την κυκλοφορία σε δρόμους στην περιφέρεια ώστε να μεταφερθεί γρήγορα χώμα για την ενίσχυση ενός φράγματος στην περιοχή, καθώς η πρόβλεψη για τις πλημμύρες έχει επιδεινωθεί και η στάθμη των υδάτων του Τομπόλ ανέβηκε σε μικρό χρονικό διάστημα κατά 23 εκατοστά.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RUSSIAN EMERGENCY SITUATIONS MINISTRY PRESS SERVICE / HANDOUT

  • Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία με πυραύλους που της παρέδωσε η Πιονγκγιάνγκ, λέει ο Λευκός Οίκος
    Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία με πυραύλους που της παρέδωσε η Πιονγκγιάνγκ, λέει ο Λευκός Οίκος

    Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζήτησε να αυξηθεί η παραγωγή εκτοξευτήρων ρουκετών κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του σε εργοστάσιο στρατιωτικού εξοπλισμού

    Πύραυλοι που παραδόθηκαν από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις ευρείας κλίμακας που εξαπολύθηκαν τις τελευταίες ημέρες εναντίον της Ουκρανίας, υποστήριξε χθες, Πέμπτη, ο Λευκός Οίκος, καταγγέλλοντας «τη συνεχιζόμενη και ανησυχητική κλιμάκωση» της υποστήριξης που παρέχει η Πιονγκγιάνγκ στη Μόσχα.

    «Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η Βόρεια Κορέα παρέδωσε πρόσφατα στη Ρωσία συστήματα εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων και πολλούς βαλλιστικούς πυραύλους», ορισμένοι εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν στις 30 Δεκεμβρίου και στις 2 Ιανουαρίου σε πλήγματα εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

    Η δήλωση αυτή του Κίρμπι έγινε την ώρα που ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ζήτησε να αυξηθεί η παραγωγή εκτοξευτήρων ρουκετών, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε σε εργοστάσιο παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού, ενόψει της προετοιμασίας «μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης» με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο KCNA.

    H μεταφορά αυτού του εξοπλισμού υπογραμμίζει, σύμφωνα με τον Κίρμπι, την ανάγκη το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Ουκρανίας.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο «να δράσει χωρίς να περιμένει πια», μετά «τους μαζικούς βομβαρδισμούς» της Ουκρανίας, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούν να θέτουν όρους για την έγκριση της νέας βοήθειας προς το Κίεβο.

    Η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας, που αντιμετώπισε μπαράζ βομβαρδισμών από τη Ρωσία τις τελευταίες ημέρες, παραμένει «απόλυτη» προτεραιότητα, υπογράμμισε ο Κίρμπι.

    Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν τουλάχιστον έναν από τους πυραύλους που τους παρείχε η Βόρεια Κορέα στις 30 Δεκεμβρίου και αυτός στη συνέχεια κατέπεσε σε αγρό στην επαρχία Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, διευκρίνισε ο ίδιος.

    Στη συνέχεια, στις 2 Ιανουαρίου, η Ρωσία εκτόξευσε εναντίον της Ουκρανίας πολλούς πυραύλους στο πλαίσιο μαζικής αεροπορικής επίθεσης, πρόσθεσε ο Κίρμπι.

    Παραβίαση των κυρώσεων

    Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σκοπεύουν τώρα να φέρουν το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς η παράδοση των πυραύλων αυτών αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων που έχει επιβάλει ο οργανισμός στη Βόρεια Κορέα, επεσήμανε ο ίδιος.

    Τον Οκτώβριο οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι περισσότερα από 1.000 εμπορευματοκιβώτια που περιείχαν στρατιωτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά είχαν παραδοθεί στη Ρωσία από τη Βόρεια Κορέα τις προηγούμενες εβδομάδες.

    Η Σεούλ επίσης έχει εκτιμήσει ότι η Βόρεια Κορέα έχει παραδώσει στη Ρωσία περισσότερες από ένα εκατομμύριο οβίδες πυροβολικού για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, λαμβάνοντας σε αντάλλαγμα τεχνικές συμβουλές για τους δορυφόρους της.

    Σε αντάλλαγμα για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού στη Μόσχα, η Πιονγκγιάνγκ επιδιώκει να αποκτήσει ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό και «σύγχρονες τεχνολογίες», είχε επισημάνει ο Κίρμπι.

    Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα, ιστορικοί σύμμαχοι, υπόκεινται σε διεθνείς κυρώσεις – η πρώτη για την εισβολή της στην Ουκρανία και η δεύτερη για το πυρηνικό της πρόγραμμα και το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων.

    Η αυξανόμενη στρατιωτική τους συνεργασία αποτελεί πηγή ανησυχίας για την Ουκρανία και τους συμμάχους της, κυρίως μετά τη συνάντηση του Κιμ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τον Σεπτέμβριο στη ρωσική Άπω Ανατολή.

    Σύμφωνα με τον Κίρμπι, η Ρωσία σκοπεύει επίσης να αγοράσει πυραύλους από το Ιράν, άλλο σύμμαχό της. «Θα επιβάλουμε πρόσθετες κυρώσεις σε εκείνους που θα διευκολύνουν τη μεταφορά όπλων από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν προς τη Ρωσία», υπογράμμισε.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

  • Νότια Κορέα: Ισόβια σε 23χρονη που μαχαίρωσε καθηγήτρια 100 φορές από «περιέργεια» - Ήταν λάτρης αστυνομικών σειρών
    Νότια Κορέα: Ισόβια σε 23χρονη που μαχαίρωσε καθηγήτρια 100 φορές από «περιέργεια» - Ήταν λάτρης αστυνομικών σειρών

    Ισόβια επέβαλε δικαστήριο της Νότιας Κορέας σε μια 23χρονη που δολοφόνησε μία άγνωστη γυναίκα «από περιέργεια». Το έγκλημα συγκλόνισε τη χώρα.

    Σύμφωνα με το BBC, η Jung Yoo-jung χρησιμοποίησε μια εφαρμογή για να συναντήσει μία καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας και τελικά τη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου στο σπίτι της τον Μάιο καθώς ήθελε πάση θυσία να διαπράξει φόνο κάτι που η ίδια είπε στο δικαστήριο ότι πυροδοτήθηκε από εγκληματικές εκπομπές και τηλεοπτικά προγράμματα.

    Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει θανατική ποινή. Είπαν στο δικαστήριο ότι η Jung, μια άνεργη μοναχική κοπέλα που ζούσε με τον παππού της, έψαχνε για θύματα επί μήνες, χρησιμοποιώντας μια διαδικτυακή εφαρμογή διδασκαλίας για να βρει το στόχο της.

    Έψαχνε μανιωδώς θύμα - Είχε κάνει έρευνα πώς να σκοτώσει

    Σύμφωνα με το δικαστήριο, η 23χρονη έψαχνε μανιωδώς θύμα. Επικοινώνησε με περισσότερα από 50 άτομα και έδινε έμφαση στις γυναίκες, ρωτώντας τις αν έκαναν τα μαθήματά τους στο σπίτι. Τον Μάιο, υποδυόμενη τη μητέρα μιας μαθήτριας λυκείου που χρειαζόταν μαθήματα αγγλικών, επικοινώνησε με το 26χρονο θύμα, το οποίο ζούσε στη νοτιοανατολική πόλη Μπουσάν.

    Στη συνέχεια, η Γιουνγκ εμφανίστηκε στο σπίτι της καθηγήτριας ντυμένη με μια σχολική στολή που είχε αγοράσει από το Διαδίκτυο και της επιτέθηκε μαχαιρώνοντάς την περισσότερες από 100 φορές.

    Στη συνέχεια διαμέλισε το σώμα της γυναίκας και έκανε μια βόλτα με ταξί για να πετάξει μερικά από τα λείψανα σε απομακρυσμένο πάρκο κοντά σε ένα ποτάμι, βόρεια του Μπουσάν. Συνελήφθη αφού ο οδηγός ταξί ενημέρωσε την αστυνομία για μία πελάτισσα που είχε πετάξει μια βαλίτσα με αίμα στο δάσος.

    Η αστυνομία ανακάλυψε ότι η Jung είχε ερευνήσει για μήνες πώς να σκοτώσει και πώς να απαλλαγεί από ένα σώμα. Αλλά ήταν επίσης απρόσεκτη, είπε η αστυνομία, και δεν έκανε καμία προσπάθεια για να αποφύγει τις κάμερες κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, οι οποίες την απαθανάτισαν να μπαίνει και να βγαίνει στο σπίτι της δασκάλας πολλές φορές.

    Η Jung, η οποία ομολόγησε το έγκλημα και ζήτησε μια πιο ήπια ποινή, λέγοντας ότι είχε ψευδαισθήσεις και άλλες ψυχικές διαταραχές εκείνη την εποχή.

    Όμως το δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημά της καθώς το έγκλημα είχε «σχεδιαστεί και εκτελεστεί προσεκτικά και είναι δύσκολο να αποδεχτεί τον ισχυρισμό της για ψυχική και σωματική διαταραχή».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πόλεμος στο Ισραήλ: Eκατοντάδες ξένοι υπήκοοι έφυγαν από τη Γάζα την Κυριακή
    Πόλεμος στο Ισραήλ: Eκατοντάδες ξένοι υπήκοοι έφυγαν από τη Γάζα την Κυριακή

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκκένωση αλλοδαπών υπηκόων μέχρι τώρα σύμφωνα με συνοριακό αξιωματούχο - Η ανθρωπιστική βοήθεια περιλαμβάνει τρόφιμα και προμήθειες στέγασης

    Περισσότεροι από 800 ξένοι υπήκοοι πέρασαν από το πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο την Κυριακή, είπε ένας Αιγύπτιος συνοριακός αξιωματούχος στο CNN, σημειώνοντας τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει περάσει από τη διάβαση σε μια μέρα από την έναρξη των εκκενώσεων από τη Λωρίδα της Γάζας.

    Είναι η πρώτη εκκένωση αλλοδαπών υπηκόων από την Πέμπτη, όταν περισσότεροι από 300 έφυγαν από τη Γάζα μέσω της διάβασης, σύμφωνα με αξιωματούχο των συνόρων.

    Την Κυριακή από τη Ράφα πέρασε και η οχηματοπομπή πρώτων βοηθειών που εστάλη από το Κέντρο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Αρωγής της Σαουδικής Αραβίας.

    Η ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία περιλαμβάνει τρόφιμα και προμήθειες στέγασης, αποτελεί μέρος μιας εθνικής εκστρατείας βοήθειας της Σαουδικής Αραβίας για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, που ξεκίνησε υπό τις οδηγίες του βασιλιά Σαλμάν και του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν νωρίτερα αυτό το μήνα.

    Το πέρασμα της Ράφα είναι το μοναδικό συνοριακό πέρασμα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου και βρίσκεται στο βόρειο Σινά. Πέφτει κατά μήκος ενός φράχτη μήκους 12,8 χιλιομέτρων που χωρίζει τη Γάζα από την έρημο του Σινά.

    Το πέρασμα στη Ράφα, ως η μόνη οδός εισόδου και εξόδου από τη Γάζα που δεν είναι κλειστή λόγω της πολιορκίας του Ισραήλ, έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στις προσπάθειες να εισέλθει βοήθεια και να βγει ο κόσμος από τον θύλακα.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ HAITHAM IMAD

  • Γαλλία: Νέα εκκένωση στο Παλάτι των Βερσαλλιών λόγω απειλής για βόμβα
    Γαλλία: Νέα εκκένωση στο Παλάτι των Βερσαλλιών λόγω απειλής για βόμβα

    Οι χώροι του Παλατιού των Βερσαλλιών είχαν εκκενωθεί το προηγούμενο Σάββατο για τον ίδιο λόγο

    Το Παλάτι των Βερσαλλιών της Γαλλίας εκκενώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης λόγω απειλής για βόμβα, μετέδωσε το AFP, επικαλούμενο πηγή.

    Τη σχετική ενημέρωση επιβεβαίωσε και το ίδιο το Παλάτι με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter, στον οποίο ανέφερε: «Αγαπητοί επισκέπτες, για λόγους ασφαλείας, το Παλάτι των Βερσαλλιών απομακρύνει τους επισκέπτες και κλείνει τις πόρτες του σήμερα, Τρίτη 17 Οκτωβρίου. Σας ευχαριστούμε για την κατανόησή σας».

    Επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, το δίκτυο BFM TV μετέδωσε ότι ομάδα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών έφτασε στην εγκατάσταση και πραγματοποιεί τις σχετικές έρευνες.

    Η διοίκηση του κάστρου ελπίζει ότι θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει την εγκατάσταση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Παρόμοια εξέλιξη είχε σημειωθεί και λίγες ημέρες νωρίτερα, το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, όταν οι χώροι του Παλατιού των Βερσαλλιών είχαν εκκενωθεί ξανά λόγω απειλής για εκρηκτικό μηχανισμό, με τη Γαλλία να ζει ξανά τις τελευταίες μέρες υπό τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων.

    Οι απειλές για βόμβες έχουν αυξηθεί από την έναρξη της σχολικής χρονιάς στη Γαλλία, με 168 συναγερμούς σε σχολεία από τις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Παιδείας Γκαμπριέλ Αττάλ.

    Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία από Charles από το Pixabay

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο