Το μήνυμα που μεταφέρθηκε στην Τουρκία από την αμερικανική κυβέρνηση είναι ότι το Κογκρέσο θα προβάλει αντιρρήσεις για την πώληση των F-16, εάν δεν εγκριθεί πρώτα η ένταξη της Σουηδίας.
Η Τουρκία εκτιμάται ότι θα προχωρήσει τελικά στην επικύρωση του πρωτοκόλλου στην Ολομέλεια. Ωστόσο, έχει στα χέρια την έναν τελευταίο μοχλό πίεσης να προχωρήσει στην έγκριση του πρωτοκόλλου της Σουηδίας στη βουλή, αλλά να καθυστερήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βάλει την τελική υπογραφή στο νόμο ή να καθυστερήσει του ΦΕΚ, ώστε να εξαναγκάσει την Ουάσιγκτον να κάνει κίνηση.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν λέγεται ότι έβγαλε ένα μαστίγιο στην Κωνσταντινούπολη λέγοντας, αν δεν επιταχύνει τις ενέργειές της η κυβέρνηση του AKP, ότι το Κογκρέσο μπορεί να εγκρίνει τα F-35 στην Αθήνα, αλλά να αφήσει απ’εξω τα F-16 της Τουρκίας.
Καρότο για την Ουάσιγκτον η ανακωχή με την Ελλάδα
Οι πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν τα βήματα, που κάνει τουρκική κυβέρνηση με την Ελλάδα προς την κατεύθυνση του κατευνασμού της Ουάσιγκτον.
Ο Ερντογάν έκανε γαργάρα -λένε- το «μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ».Έβαλε στο ράφι τη ρητορική περί λύσης δύο κρατών στην Κύπρο κι όλα αυτά με έναν στόχο: Να δείξει στο Κογκρέσο ότι τα βρίσκει με την Αθήνα.
Η τουρκική πλευρά στις συναντήσεις με τον Μπλίνκεν στην Κωνσταντινούπολη, κάλεσε τις ΗΠΑ να αναπτύξουν μια κοινή πολιτική σε αυτές τις δύο χώρες, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Μιλιετ. Ο έγκριτος δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν υποστηρίζει ότι η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Κρήτη σήμαινε ότι οι ΗΠΑ ίσως επιδιώκουν να επιφέρουν μία νέα ελληνο-τουρκική ισορροπία.