Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2024 18:03

Καταιγίδα Ίσα: Ένας νεκρός στη Σκωτία - Χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Φονικό αποδεικνύεται το πέρασμα της καταιγίδας Ίσα, ενώ δεκάδες χιλιάδες σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση στην Ιρλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη Σκωτία ένα άτομο έχασε τη ζωή του με την αστυνομία να απευθύνει έκκληση έκκληση για αυτόπτες μάρτυρες μετά τον θάνατο ενός 84χρονου οδηγού την Κυριακή (21/1) έπειτα από την πρόσκρουση του αυτοκινήτου του σε πεσμένο δέντρο στο Εδιμβούργο.

Στην Ιρλανδία, περισσότερα από 235.000 σπίτια και επιχειρήσεις ήταν χωρίς ρεύμα τη Δευτέρα (22/1) χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ιδιαίτερα στα βορειοδυτικά, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου, ESB, την οποία επικαλείται η ιρλανδική δημόσια τηλεόραση RTE.

Ένας υπεύθυνος του δικτύου, ο Μπράιαν Τάπλεϊ, εξήγησε στην RTE ότι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης αναμένεται να γίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες για ορισμένους πελάτες.

Σύμφωνα με την RTE, περίπου 150 πτήσεις -ή το 25% της κίνησης- ακυρώθηκαν χθες Κυριακή στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου, αλλά η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε.

Στη Βόρεια Ιρλανδία, 45.000 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου.

Δέντρα με εντυπωσιακά ελικοειδή κλαδιά που βρίσκονται στον δρόμο Dark Hedges και έγιναν διάσημα από τη σειρά «Game of Thrones», υπέστησαν επίσης ζημιές και τρία τέτοια δέντρα καταστράφηκαν από την καταιγίδα, σύμφωνα με έναν υπεύθυνο του ιστότοπου.

Σε όλη τη Βρετανία, περισσότεροι από 30.000 πελάτες είναι χωρίς ρεύμα, κυρίως στον βορρά, όπως δήλωσε σήμερα το πρωί στο BBC ο Λόρενς Σλέιντ, γενικός διευθυντής της Energy Network.

«Μία από τις ανησυχητικές πτυχές αυτής της καταιγίδας είναι ότι έπληξε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα», προκάλεσε δυσκολίες στην αποστολή τεχνικών σε ολόκληρη τη Βρετανία για να εκτελέσουν τις εργασίες, είπε.

Κόκκινος συναγερμός για ισχυρούς ανέμους εκδόθηκε τη νύχτα στη Σκωτία, όπου σήμερα το πρωί τα τρένα ήταν ακινητοποιημένα λόγω πτώσης δέντρων στις γραμμές.

Δεκάδες σχολεία έχουν κλείσει στη Σκωτία.

Σύμφωνα με τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία, άνεμοι που κινούνταν με ταχύτητα έως και 160 km/h καταγράφηκαν στη βορειοανατολική Αγγλία.

Η Ίσα είναι η ένατη ονομαζόμενη καταιγίδα από τον Σεπτέμβριο.

Μετά το πέρασμά της, την Τρίτη και την Τετάρτη, η καταιγίδα Τζοσλίν αναμένεται να φέρει μαζί της βροχές και ισχυρούς ανέμους στην Ιρλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ADAM VAUGHAN
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2024 18:16

Σχετικά Άρθρα

  • Μειωμένες οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου θέρμανσης τον Νοέμβριο
    Μειωμένες οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου θέρμανσης τον Νοέμβριο

    Μείωση των τιμολογίων του ρεύματος αναμένεται τον Νοέμβριο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σε συνέχεια της αποκλιμάκωσης των τιμών στο Χρηματιστήριο ενέργειας ενώ 16 % φθηνότερη σε σχέση με πέρυσι ήταν η τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης η οποία κινήθηκε στο περιθώριο των προβλέψεων της αγοράς.

    Πτώση στην τιμή του ρεύματος

    Σε ό,τι αφορά το ρεύμα, η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στα 87 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 112 το Σεπτέμβριο, 129 τον Αύγουστο και 135 τον Ιούλιο.

    Οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν τις χρεώσεις για τα "πράσινα" τιμολόγια Νοεμβρίου έως την ερχόμενη Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου, οι οποίες αναμένεται να αντανακλούν την αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής. Η εξέλιξη των τιμών ακολουθεί μέχρι στιγμής την αναμενόμενη πορεία συγκράτησης τις περιόδους που η ζήτηση είναι σχετικά χαμηλή λόγω καιρικών συνθηκών (άνοιξη και φθινόπωρο) και την ανοδική πορεία όταν ανεβαίνει η ζήτηση (καλοκαίρι και χειμώνα). Στις περιόδους αυξημένης ζήτησης, όταν οι ανανεώσιμες πηγές δεν επαρκούν για την κάλυψη του φορτίου, οι τιμές ορίζονται από τις ακριβότερες θερμικές μονάδες με αποτέλεσμα την αύξηση του μέσου όρου. Αντίθετα σε περιόδους χαμηλής ζήτησης όταν μεγάλο μέρος του φορτίου καλύπτεται από ΑΠΕ οι τιμές υποχωρούν.

    Είναι ενδεικτικό ότι τα τρία πρώτα Σαββατοκύριακα του Οκτωβρίου (όταν η ζήτηση είναι ακόμα χαμηλότερη από τις καθημερινές) η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κινήθηκε κάτω από τα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα και έπεσε την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στα 44 ευρώ ενώ για 18 ώρες συνολικά η τιμή του ρεύματος κινήθηκε κοντά στο μηδέν. Πηγές της αγοράς ανέφεραν σχετικά ότι με την πάροδο του χρόνου και την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο το φαινόμενο των πολύ χαμηλών ή και μηδενικών τιμών στη διάρκεια του 24ώρου θα επεκτείνεται, δημιουργώντας σε ορισμένες περιπτώσεις και ζητήματα βιωσιμότητας για τους παραγωγούς που δεν έχουν εξασφαλίσει τη διάθεση της ενέργειας που παράγουν με κάποιας μορφής συμβόλαια. Πίεση των τιμών της ενέργειας προς τα κάτω αναμένεται - σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις που θα πρέπει βέβαια να επιβεβαιωθούν - και από τον πολλαπλασιασμό, διεθνώς, του δυναμικού παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.

    Πού κινείται το πετρέλαιο θέρμανσης

    Σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης οι πρώτες μετρήσεις του παρατηρητηρίου τιμών έδειξαν ότι η μέση τιμή στην Αττική διαμορφώθηκε κατά την έναρξη της διάθεσης του καυσίμου στο 1,165 ευρώ το λίτρο (από 1,4 ευρώ πέρυσι) και πανελλαδικά στο 1,194 ευρώ (από 1,425 ευρώ πέρυσι).

    Πηγή: ethnos.gr

  • Αιματηρό τροχαίο στην Ε.Ο Ιωαννίνων - Αθηνών με έναν νεκρό και δύο τραυματίες μετά από σφοδρή σύγκρουση οχημάτων
    Αιματηρό τροχαίο στην Ε.Ο Ιωαννίνων - Αθηνών με έναν νεκρό και δύο τραυματίες μετά από σφοδρή σύγκρουση οχημάτων

    Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε λίγο πριν τις 17:00 στην Ε.Ο Ιωαννίνων Αθηνών, έξω από ζαχαραπλαστείο.

    Σύμφωνα με το epirus-tv-news, το τροχαίο σημειώθηκε όταν ένα ΙΧΕ και ένα τζιπ, υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, συγκρούστηκαν μεταξύ τους.

    Νεκρός ο οδηγός του ενός αυτοκινήτου

    Στο ένα όχημα επέβαιναν 2 νεαρά άτομα που διακομίσθηκαν στο ΠΓΝΙ με ελαφρά τραύματα ενώ στο άλλο μόνο ο οδηγός, ο οποίος δυστυχώς τραυματίστηκε θανάσιμα. Πολίτης που ήταν στο σημείο έκανε ΚΑΡΠΑ στον άτυχο άνδρα, αλλά δεν κατάφερε να τον επαναφέρει στη ζωή.

    Τα ακριβή αίτια του τροχαίου δυστυχήματος ερευνά το τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Πάτρα: 57χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα σε αποθήκη
    Πάτρα: 57χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα σε αποθήκη

    Ένας άνδρας 57 ετών βρέθηκε απαγχονισμένος στην περιοχή της Οβρυάς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Tempo24.News, τον 57χρονο εντόπισε νεκρό η αδερφή του, το μεσημέρι, ενώ όλα δείχνουν ότι πρόκειται για αυτοκτονία.

    Ο άνδρας είχε κρεμαστεί με σκοινί μέσα σε αποθήκη, σε αγρόκτημα όπου βρισκόταν το σπίτι στο οποίο διέμενε ο ηλικιωμένος πατέρας του, στο οποίο πήγαινε για να τον φροντίζει.

    Για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, σήμερα αποφάσισε να θέσει τέλος στη ζωή του.

    Πηγή: Tempo24.news

  • Βόλος: Ψαράς ανέσυρε νεκρό ψαροντουφεκά και τον ξαναέριξε στη θάλασσα - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 21 μηνών
    Βόλος: Ψαράς ανέσυρε νεκρό ψαροντουφεκά και τον ξαναέριξε στη θάλασσα - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 21 μηνών

    Ένα περίεργο περιστατικό σημειώθηκε στον Βόλο, όπου ένας ψαράς ανέσυρε νεκρό ψαροντουφεκά και στη συνέχεια τον ξαναέριξε στη θάλασσα.

    Ποινή φυλάκισης με αναστολή

    Σύμφωνα με όσα αναφέρει το thenewspaper.gr ο κατηγορούμενος δεν αποδέχθηκε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, ωστόσο αποδέχθηκε την κατηγορία της μη ανακοίνωσης ανεύρεσης πτώματος.

    Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου τον έκρινε ένοχο και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 21 μηνών με τριετή αναστολή, με το Λιμεναρχείο Βόλου να ανακοινώνει ότι ο κατηγορούμενος ανέσυρε στα δίχτυα του τον άτυχο 74χρονο ψαροντουφεκά, ωστόσο τον ξαναέριξε στη θάλασσα, χωρίς να ενημερώσει τις Αρχές».

    Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμεναρχείου

    «Αναφορικά με τις έρευνες και τον εντοπισμό αγνοούμενου υποβρύχιου αλιέα στον Βόλο την 12.09.2021, γνωρίζεται ότι συνελήφθη, βραδινές ώρες χθες, 52χρονος ημεδαπός, στην παραλία “ΜΕΛΑΝΗ” Πηλίου Νομού Μαγνησίας για παράβαση του άρθρου 181 του Π.Κ. – Νόμος 4619/2019 (μη ανακοίνωση ανεύρεσης νεκρού).

    Συγκεκριμένα, πρωινές ώρες χθες, ο 52χρονος, κατά τη διενέργεια αλιείας με Α/Κ σκάφος στην θαλάσσια περιοχή "ΞΥΝΟΒΡΥΣΗ" Πηλίου, ανέσυρε τα δίχτυα του, στα οποία βρέθηκε μπλεγμένος ο 74χρονος αγνοούμενος υποβρύχιος αλιέας, χωρίς να έχει τις αισθήσεις του, ενώ στη συνέχεια, τον έριξε ξανά στη θάλασσα με τα δίχτυα του, χωρίς να αναφέρει το περιστατικό στις Αρχές. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου».

    Τι συνέβη

    Το περιστατικό συνέβη στις 11 Σεπτεμβρίου 2021, με τον 74χρονο συνταξιούχο τραπεζικό να πηγαίνει για ψαροντούφεκο. Το επόμενο πρωί εντοπίστηκε νεκρός, αφού προηγουμένως τον αναζήτησαν οι συγγενείς του.

    Υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση των Αρχών και ο ηλικιωμένος εντοπίστηκε νεκρός κοντά σε βράχο, βυθισμένος σε απόσταση πέντε μέτρων από την ακτή και σε μικρό βάθος.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Τέλος στα μπλε τιμολόγια ρεύματος - Οι συμβουλές Σκυλακάκη για τα πράσινα
    Τέλος στα μπλε τιμολόγια ρεύματος - Οι συμβουλές Σκυλακάκη για τα πράσινα

    Από τις αρχές του νέου έτους οι αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος

    Για το τέλος στα μπλε τιμολόγια ρεύματος μίλησε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης. Πρόκειται για τα σταθερά τιμολόγια τα οποία αναμένεται να παύσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του 2025.

    Ο Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» είπε ότι τα πράσινα τιμολόγια που επιβλήθηκαν µε νομοθετική ρύθμιση τον Ιανουάριο φέτος ως υποχρεωτικά για διάστημα 1 έτους, θα παραμείνουν στην αγορά για πολλά χρόνια ακόμη. Η υποχρεωτικότητα διάθεσης των πράσινων τιμολογίων από τους παρόχους παύει να ισχύει την 1η Ιανουαρίου του 2025 µόνο για νέους πελάτες και όχι για υφιστάμενους, σημείωσε.

    «Έστω και έναν πελάτη να έχει κάποιος πάροχος σε πράσινο τιμολόγιο, θα πρέπει να το διαθέτει» τόνισε, κάτι που για τον ίδιο είναι αυτονόητο µε βάση την προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση, αλλά εάν χρειαστεί θα γίνει σαφές µε νέα ρύθμιση. Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή περί τα 4-4,5 εκατ. καταναλωτές εξακολουθούν να βρίσκονται στα πράσινα τιμολόγια, η οπτική αυτή σημαίνει ότι θα παραμείνουν στην αγορά για αρκετά χρόνια ακόμη. Το πράσινο τιμολόγιο κατά τον υπουργό θα παραμείνει ένα εργαλείο – μέτρο σύγκρισης άλλων τιμολογίων, που συνοδεύονται από πολιτικές μάρκετινγκ που δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει όχι ο ίδιος, αλλά ούτε και ειδικοί της αγοράς.

    Οι προτάσεις Σκυλακάκη για τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος

    Την ίδια ώρα ο κ. Σκυλακάκης συνιστά στους καταναλωτές «να συγκρίνουν τις τιμές µε τα πράσινα τιμολόγια και να γνωρίζουν ότι όσο οι τιμές απομακρύνονται πολύ από το μέτρο σύγκρισης, δεν είναι για το καλό τους».

    Με νομοθετική ρύθμιση, επίσης, το ΥΠΕΝ θα βάλει απαγορευτικό από τις αρχές του νέους έτους στη διάθεση στην αγορά σταθερών –μπλε– τιμολογίων εξάμηνης διάρκειας. Η άποψη που επικρατεί στο υπουργείο είναι ότι οι προμηθευτές µε τα εξάμηνα σταθερά τιμολόγια εκμεταλλεύονται την εποχικότητα των τιμών και παγιδεύουν τους καταναλωτές, οι οποίοι πρέπει να εκπαιδευτούν στη νέα πραγματικότητα των εποχικών διακυμάνσεων που φέρνουν οι ΑΠΕ, πολύ υψηλές τιμές το καλοκαίρι, χαμηλότερες τον χειμώνα και πολύ χαμηλές την άνοιξη και το φθινόπωρο που πέφτει η ζήτηση.

    Οι προμηθευτές, σε αντίθεση µε τους καταναλωτές, έχουν κατανοήσει αυτή την εποχικότητα. «Αυξήθηκαν οι τιμές το καλοκαίρι και µε τα εξάμηνα σταθερά τιμολόγια πουλάνε στους καταναλωτές καλοκαιρινές τιμές τον χειμώνα», τόνισε εξηγώντας ότι τα σταθερά τιμολόγια παρέχουν πραγματική προστασία στον καταναλωτή µόνο εάν είναι 12µηνης διάρκειας, διάστημα που περικλείει όλες τις εποχικές διακυμάνσεις.

    Το μέτρο που δρομολογεί το ΥΠΕΝ αποτελεί και το πρώτο βήμα εναρμόνισης της ελληνικής αγοράς µε την ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει ελάχιστη διάρκεια σταθερών τιμολογίων ενός έτους, η οποία θα πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2025. Θα υπάρξει ένα µμεταβατικό διάστημα για τα εξάμηνης διάρκειας σταθερά τιμολόγια που διατίθενται ήδη στην αγορά μέχρι τη λήξη τους.

    Η εμπορική πολιτική των παρόχων κινείται πράγματι στην κατεύθυνση στροφής των πελατών τους προς τα σταθερά τιμολόγια εξάμηνης διάρκειας ή και τα υβριδικά τιμολόγια µε μια σταθερή τιμή για κάποιους μήνες και κυμαινόμενη στη συνέχεια, το ύψος της οποίας συναρτούν µε εκπτώσεις σε πολλές περιπτώσεις παραπλανητικές και μια σειρά από άλλες προωθητικές ενέργειες που δύσκολα μπορεί να αξιολογήσει ο καταναλωτής.

    Είναι ενδεικτική αυτή της πρακτικής η περίπτωση παρόχου που διαθέτει στην αγορά σταθερό εξάμηνης διάρκειας τιμολόγιο που στη συνέχεια γίνεται κυμαινόμενο µε έκπτωση συνέπειας 30% σε περίπτωση εκπρόθεσμής πληρωμής. Με μια πιο προσεκτική ματιά, η έκπτωση συνέπειας 30% αφορά το περιθώριο κέρδους του προμηθευτή και όχι την τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας.

    Πρόσφατα, εξάλλου, η ΡΑΑΕΥ µε επιστολή της κάλεσε εταιρεία του κλάδου να διορθώσει διαφημιστική καμπάνια ενός υβριδικού τιμολογίου (ένα μέρος κατανάλωσης µε σταθερή χρέωση και ένα άλλο µε κυμαινόμενη) που το παρουσίαζε ως μπλε, στέλνοντας το μήνυμα στον καταναλωτή ότι πρόκειται για σταθερό, ενώ ήταν κίτρινο κυμαινόμενο.

    Πηγή: NewsBomb.gr
  • Παραμυθιά: Τούρκος οδηγός εντόπισε δύο νεαρούς στο φορτηγό του – Ο ένας ήταν νεκρός
    Παραμυθιά: Τούρκος οδηγός εντόπισε δύο νεαρούς στο φορτηγό του – Ο ένας ήταν νεκρός

    Δύο νεαρά άτομα, το ένα νεκρό, εντόπισε Τούρκος οδηγός φορτηγού στο Νεοχώρι Παραμυθιάς στη Θεσπρωτία.

    Συναγερμός σήμανε στην Παραμυθιά, όταν ένας Τούρκος οδηγός εντόπισε στο φορτηγό του, δύο νεαρούς, τον έναν εξ αυτών νεκρό.

    Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ο οδηγός ενώ είχε σταθμεύσει το απόγευμα σήμερα (24/10), σε πρατήριο στο Νεοχώρι Παραμυθιάς, εντόπισε τη σφραγίδα του φορτίου του να έχει παραβιαστεί.

    Ελέγχοντας το εσωτερικό του φορτίου, ανακάλυψε δύο νεαρά άτομα να κείτονται μέσα, ενώ επιβεβαιώθηκε αργότερα πως ο ένας ήταν ήδη νεκρός.

    Αφού ειδοποίησε την αστυνομία και έσπευσε το ΕΚΑΒ, ο ένας εκ των δύο που βρέθηκε σώος διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Φιλιατών για ιατρική περίθαλψη. Την ίδια στιγμή, το Α.Τ. Παραμυθιάς διενεργεί προανάκριση για το περιστατικό.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ύπνος: Ειδικοί στη Βρετανία ζητούν την κατάργηση της αλλαγής ώρας δύο φορές τον χρόνο
    Ύπνος: Ειδικοί στη Βρετανία ζητούν την κατάργηση της αλλαγής ώρας δύο φορές τον χρόνο

    Ο κιρκάδιος ρυθμός και ο ύπνος επηρεάζονται αρνητικά από τις αλλαγές, γι' αυτό έχει σημασία να ισχύει καθιερωμένη ώρα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους

    Μια ομάδα ερευνητών ύπνου από τη Βρετανική Εταιρεία Ύπνου καλεί την κυβέρνηση της Βρετανίας να καταργήσει τις αλλαγές της ώρας που πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που έχουν στον ύπνο και την υγεία του κιρκάδιου ρυθμού.

    Ο ύπνος επηρεάζεται θετικά από το φυσικό φως της ημέρας και αρνητικά από τις αλλαγές

    Αφού εξέτασε τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία ότι η καλή λειτουργία του κιρκάδιου ρυθμού και ο ύπνος επηρεάζονται θετικά από το φυσικό φως της ημέρας και αρνητικά από τις αλλαγές της ώρας δύο φορές τον χρόνο και ιδίως όταν τα ρολόγια μετακινούνται μπροστά την άνοιξη, η Βρετανική Εταιρεία Ύπνου συνιστά την κατάργηση των αλλαγών αυτών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Σε δήλωσή της, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of Sleep Research», η Εταιρεία «συνιστά ανεπιφύλακτα» η κανονική ώρα να ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

    Η λέκτορας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde, Μέγκαν Κρόφορντ, σημειώνει ότι σε περίπτωση που επικρατήσει η θερινή ώρα όλο τον χρόνο, αυτό θα είναι «μια λανθασμένη ιδέα από την άποψη του ύπνου και της κιρκάδιας υγείας».

    Ο παράγοντας του φυσικού φωτός

    «Τα πρωινά είναι η ώρα που τα ρολόγια του σώματός μας έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για φως για να παραμείνουν σε συγχρονισμό. Στα δικά μας γεωγραφικά πλάτη δεν υπάρχει πλεονάζον φως ημέρας για εξοικονόμηση κατά τους χειμερινούς μήνες και δεδομένης της επιλογής μεταξύ του φυσικού φωτός το πρωί και του φυσικού φωτός το απόγευμα, τα επιστημονικά στοιχεία ευνοούν το φως το πρωί» προσθέτει.

    Ο Μάλκολμ βον Σαντζ, καθηγητής Χρονοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Northumbria και μέλος του ερευνητικού κέντρου Northumbria Centre for Sleep Research, εξηγεί ότι «ζητώντας να ισχύει η καθιερωμένη ώρα για όλο τον χρόνο, η Εταιρεία τονίζει ότι το φυσικό φως της ημέρας το πρωί είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της βέλτιστης ευθυγράμμισης των ρολογιών του σώματός μας με την ημέρα και τη νύχτα, η οποία είναι απαραίτητη για τον βέλτιστο ύπνο και τη συνολική υγεία».

    Όπως εξηγεί, «η επαναφορά της μόνιμης καθιερωμένης ώρας θα σήμαινε ότι τα ρολόγια μας θα ήταν στενά ευθυγραμμισμένα με την ηλιακή ώρα και ενώ θα σήμαινε νωρίτερα ηλιοβασιλέματα το καλοκαίρι, θα υπήρχαν πρόσθετα οφέλη για την υγεία από τη βελτίωση του ύπνου και της κιρκάδιας ευθυγράμμισης, λόγω της αυξημένης έκθεσης στο πρωινό ηλιακό φως από το φθινόπωρο έως την άνοιξη.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - In.gr

  • ΚΕΟΣΟΕ: Πρόσθετα διοικητικά κόστη για τα κρασιά στην αγγλική αγορά
    ΚΕΟΣΟΕ: Πρόσθετα διοικητικά κόστη για τα κρασιά στην αγγλική αγορά

    Στις 30 Οκτωβρίου, με την ευκαιρία της παρουσίασης του φθινοπωρινού Finance Act, η βρετανική κυβέρνηση ενδέχεται να αποφασίσει να παρατείνει το μορατόριουμ στο φορολογικό σύστημα μετά το Brexit που αποφασίστηκε από τους προκατόχους της. Στο μεταξύ, οι μεγάλοι έμποροι λιανικής προειδοποιούν τους πελάτες τους για τους μεγάλους κινδύνους που ενυπάρχουν σε αυτό το σύστημα, δηλώνει με σημερινή ανακοίνωσή της η ΚΕΟΣΟΕ.

    Τον Αύγουστο του 2023, τέθηκε σε ισχύ μια νέα μέθοδος υπολογισμού του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά, οδηγώντας στη μεγαλύτερη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη Βρετανία εδώ και 50 χρόνια. Για να εξομαλύνει τον αντίκτυπο αυτού του μέτρου από τις σοβαρές συνέπειες, η κυβέρνηση εκείνη την εποχή έθεσε σε εφαρμογή μια μεταβατική περίοδο, που λήγει την 1η Φεβρουαρίου.

    Από την ημερομηνία αυτή και πέρα, το μεμονωμένο εύρος από 11,5% έως 14,5% αλκοόλ – όπου όλα τα κρασιά φορολογούνται με τον συντελεστή που ισχύει για κρασιά αλκοολικού βαθμού 12,5%, δηλαδή με 2,67 £ ή 3,20 ευρώ ανά φιάλη – θα αντικατασταθεί με αυξήσεις ανά 0,1%/ανά βαθμό αλκοόλ. Εάν τα κρασιά αλκοολικού βαθμού 12% φορολογούνται με 2,56 £ ανά φιάλη, ποσό πιο συμφέρον από ό,τι σήμερα, στα 12,7% vol, ενώ ο φόρος αυξάνεται σε 2,71 £ ή 3,09 £ για ένα κρασί που περιέχει 14,5% vol, σύμφωνα με το Wine & Spirit Trade Association που εκπροσωπεί περισσότερους από 300 παραγωγούς, εισαγωγείς, εμπόρους και μεταφορείς κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών.

    Δημοσιονομική και διοικητική επιβάρυνση

    Αυτή δεν είναι η μόνη συνέπεια αυτού του μέτρου. Όχι μόνο απλούστευση του φορολογικού συστήματος δεν υπάρχει, όπως ισχυρίστηκε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά βρετανικές εταιρείες επισημαίνουν σημαντική διοικητική επιβάρυνση που συνδέεται με τα 30 φορολογικά κλιμάκια που δυνητικά επηρεάζουν τα κρασιά μεταξύ 11,5% και 14,5% αλκοόλ. Σε επιστολή προς τους πελάτες της, η βρετανική εταιρεία λιανικής Majestic (περισσότερα από 200 σημεία πώλησης) εκτιμά ότι «εταιρείες όπως η δική μας θα πρέπει να κάνουν εξαψήφιες επενδύσεις μόνο και μόνο για να αναπτύξουν συστήματα ικανά να διαχειρίζονται αυτή τη νέα προσέγγιση. Συνέπεια: τα ποσά αυτά πρέπει απαραίτητα να επιβαρύνουν τις τιμές των κρασιών στο στάδιο της λιανικής πώλησης. Επιπλέον, οι τιμές θα διαφέρουν ανάλογα με τον τρύγο, διότι οποιαδήποτε αλλαγή στον αλκοολικό τίτλο ενός κρασιού – που προκαλείται για παράδειγμα από τις κλιματικές συνθήκες της χρονιάς – θα συνοδεύεται από αύξηση ή μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης». Τέλος, η Majestic αναμένει μια αποδέσμευση ορισμένων παραγωγών από τη βρετανική αγορά λόγω της δυσκινησίας του νέου συστήματος: «Τα μικρά κτήματα που παράγουν υπέροχα κρασιά αναμφίβολα δεν θα τροποποιήσουν τα συστήματα που υπάρχουν για γενιές, ώστε να προσαρμοστούν μόνο στη βρετανική αγορά».

    Μεγάλη πτώση των φορολογικών εσόδων

    Μαζί με τη Majestic συντάσσονται κορυφαίοι εισαγωγείς και έμποροι όπως οι Laithwaites, The Wine Society και Cambridge Wine Merchants. Ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ξεκινήσουν μια εκστρατεία ενημέρωσης στις αρχές Οκτωβρίου με σκοπό να προειδοποιήσουν τους πελάτες τους για μελλοντικές εξελίξεις και να τους παροτρύνουν να επικοινωνήσουν με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τους, ώστε η κυβέρνηση να αλλάξει πορεία και, τουλάχιστον, να διατηρήσει το μορατόριουμ.

    Οι βρετανοί επαγγελματίες προβάλλουν ένα ισχυρό επιχείρημα: «Μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και Αυγούστου 2024, τα στοιχεία της Φορολογικής και Τελωνειακής Υπηρεσίας δείχνουν ότι τα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο αλκοόλ μειώθηκαν συνολικά κατά 1,3 δισεκατομμύρια λίρες (1,55 δισεκατομμύρια ευρώ) από το ένα έτος στο άλλο. Η πτώση μόνο για τα κρασιά ανέρχεται σε 238 εκατομμύρια £ (284 εκατομμύρια ευρώ). Αυτό συνέβη, μετά από «αύξηση άνω του 10% στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα οινοπνευματώδη και τις μπύρες και τουλάχιστον 20% για τα περισσότερα κρασιά», σημειώνει η WSTA. Και σημειώνει ότι «προς το παρόν, η νέα κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία ένδειξη για την πρόθεσή της να διατηρήσει οριστικά τη μείωση».

    Πηγή: Etheas.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο