Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2024 12:16

Κίνα- Καζακστάν: Περίπου 50 τραυματίες στις δύο χώρες από τον ισχυρό σεισμό των 7 βαθμών

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Περίπου 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Καζακστάν και την Κίνα μετά τον σεισμό των 7 βαθμών που σημειώθηκε στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ και έγινε αισθητός και στο γειτονικό Κιργιστάν.

Ο σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 02:00 τα ξημερώματα της Τρίτης (20:00 ώρα Ελλάδας της Δευτέρας) στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας, περίπου 140 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Ακσού, και είχε εστιακό βάθος 27 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

Στην Κίνα έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων δύο είναι σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με ανάρτηση των αρχών της επαρχίας Άκτσι, ενώ 47 κτίρια κατέρρευσαν σε όλη τη χώρα και 78 υπέστησαν υλικές ζημιές.

Στο Αλμάτι, τη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν όπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι ζουν πάνω από 27 ρήγματα, «44 άνθρωποι ζήτησαν ιατρική βοήθεια για διάφορους τραυματισμούς», επεσήμανε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας, διευκρινίζοντας ότι οκτώ εξ αυτών εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Εικόνες που δημοσιεύθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν κατοίκους του Αλμάτι να έχουν βγει στους δρόμους τη νύκτα μετά τον σεισμό, παρά το ψύχος, με τη θερμοκρασία να έχει πέσει κάτω από τους δέκα βαθμούς Κελσίου.

Σήμερα το πρωί η σεισμολογική υπηρεσία του Καζακστάν ανακοίνωσε ότι δύο νέοι σεισμοί, μεγέθους 5,2 και 5,3 βαθμών, σημειώθηκαν περίπου στις 10:00 (τοπική ώρα, 06:00 ώρα Ελλάδας) στην ίδια περιοχή και έγιναν αισθητοί στο Αλμάτι.

Η κατάσταση στην πόλη είναι ήρεμη, αλλά τα σχολεία παρέμειναν σήμερα κλειστά.

Η καζακική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Κασίμ- Γιομάρτ Τοκάγιεφ θα βρεθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη το Αλμάτι, διευκρίνισε ωστόσο ότι η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό.

Μετασεισμοί

Στο Κιργιστάν το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων επεσήμανε ότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές από τον σεισμό, παρά το γεγονός ότι οι δονήσεις ήταν «ιδιαίτερα ισχυρές». Στην πρωτεύουσα Μπισκέκ οι κάτοικοι βγήκαν τρέχοντας από τα σπίτια τους, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.

Λίγο αργότερα στην περιοχή καταγράφηκαν τρεις μετασεισμοί μεγέθους 5,5 , 5,1 και 5 βαθμών, πρόσθεσε το USGS.

Ο σεισμός σημειώθηκε μία ημέρα έπειτα από κατολίσθηση στη νοτιοδυτική Κίνα, η οποία κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 20 ανθρώπους.

Εξάλλου τον Δεκέμβριο είχε σημειωθεί μεγάλος σεισμός στη βορειοδυτική Κίνα, στην επαρχία Γκανσού, από τον οποίο σκοτώθηκαν 148 άνθρωποι, ενώ χιλιάδες έμειναν άστεγοι. Αυτός ο σεισμός ήταν ο φονικότερος στην Κίνα από το 2014, όταν περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Γιουνάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ XINHUA/ MAN SUER

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2024 10:59

Σχετικά Άρθρα

  • Ισραήλ: Φορτηγό έπεσε σε στάση λεωφορείου κοντά στο Τελ Αβίβ - Αναφορές για δεκάδες τραυματίες
    Ισραήλ: Φορτηγό έπεσε σε στάση λεωφορείου κοντά στο Τελ Αβίβ - Αναφορές για δεκάδες τραυματίες

    Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν (27/10) όταν ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε στάση λεωφορείου σε μεγάλη διασταύρωση στο Ισραήλ, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία.

    Σύμφωνα με την Jerusalem Post, η αστυνομία δήλωσε ότι στην περιοχή αναπτύσσονται μεγάλες δυνάμεις.

    Δείτε το βίντεο
    Πηγή: cnn.gr
  • Πάτρα: Σοκαριστικό τροχαίο τα ξημερώματα - Τραυματίας βρέθηκε 15 μέτρα μακριά από το ΙΧ του
    Πάτρα: Σοκαριστικό τροχαίο τα ξημερώματα - Τραυματίας βρέθηκε 15 μέτρα μακριά από το ΙΧ του

    Σοκαριστικό τροχαίο τα ξημερώματα στην Εθνική οδό Πατρών Αθηνών στο ύψος του καφέ “Χωριάτικο” στις 6 τα ξημερώματα.

    Ένα φορτηγό που μετάφερε τζάμια στις 6 το πρωί, εκινείτο προς Ρίο και στην ίδια κατεύθυνση ήταν ένα ΙΧ με δύο νεαρούς.

    Άγνωστο κάτω από ποιες συνθήκες τα δύο αυτοκίνητα συγκρούστηκαν, το ΙΧ έκανε αναστροφή, ο συνοδηγός πετάχτηκε έξω από το όχημα και βρέθηκε τραυματισμένος 15 μέτρα πιο μακριά, ενώ και ο οδηγός τραυματίστηκε.

    Το φορτηγάκι βρέθηκε στο πεζοδρόμιο του “Χωριάτικο” λίγα μέτρα… πριν την τζαμαρία! Το ΕΚΑΒ έφθασε στο σημείο και παρέλαβε τους τραυματίες για το Νοσοκομείο.

    Έρευνες για το ατύχημα διενεργεί η Τροχαία Πατρών.

    Πηγή: Tempo24.news

  • Χιλή: 30 μαθητές τραυματίστηκαν φτιάχνοντας Μολότοφ στο σχολείο τους
    Χιλή: 30 μαθητές τραυματίστηκαν φτιάχνοντας Μολότοφ στο σχολείο τους

    Από τους τραυματίες, πέντε βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

    Περίπου τριάντα μαθητές δημόσιου σχολείου στο Σαντιάγο της Χιλής τραυματίστηκαν χθες Τετάρτη, οι πέντε πολύ σοβαρά, καθώς έφτιαχναν κοκτέιλ Μολότοφ μέσα στο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ανακοίνωσαν οι αρχές.
    «Τραυματίστηκαν πάνω από 30 μαθητές», συνόψισε ο υπουργός Παιδείας Νικολάς Κατάλδο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το δραματικό συμβάν στο γυμνάσιο/λύκειο Internado Nacional Barros Arana (INBA).
    Από τους τραυματίες, πέντε βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, διευκρίνισε η υπουργός Υγείας Χιμένα Αγκιλέρα κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

    «Υπό συνθήκες που δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμη, οι μηχανισμοί αυτοί ανεφλέγησαν, προκαλώντας εγκαύματα σε μεγάλο αριθμό μαθητών που βρίσκονταν στις τουαλέτες» του σχολικού ιδρύματος, εξήγησε αξιωματικός της αστυνομίας, ο Φερνάντο Αλβορνός.
    Σύμφωνα με ΜΜΕ, οι μηχανισμοί ανατινάχθηκαν το μεσημέρι, καθώς μαθητές ετοίμαζαν γιορτή ενόψει του τέλους της σχολικής χρονιάς για συμμαθητές τους που βρίσκονται στην τελευταία τάξη.

    Το INBA είναι από τα αρχαιότερα και γνωστότερα δημόσια γυμνάσια και λύκεια στο Σαντιάγο.
    «Τα κοκτέιλ Μολότοφ είναι όπλα», σχολίασε από την προεδρία η υπουργός Εσωτερικών Καρολίνα Τοά, υπογραμμίζοντας ότι οι αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί αυτού του είδους δεν μπορούν να γίνονται «αποδεκτοί κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων».

    Τα τελευταία χρόνια, μαθητές του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος έχουν οργανώσει σε αρκετές περιπτώσεις διαδηλώσεις, ορισμένες από τις οποίες σημαδεύτηκαν από συγκρούσεις με την αστυνομία, για να απαιτήσουν περισσότερους πόρους για τη δημόσια παιδεία.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ισχυρός σεισμός 4,7 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κρήτης
    Ισχυρός σεισμός 4,7 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κρήτης

    Το εστιακό βάθος του εν λόγω σεισμού στα ανοιχτά της Κρήτης υπολογίστηκε σε μόλις 10 χιλιόμετρα.

    Ένας σεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε, το Σάββατο (19/10), στα ανοιχτά της Κρήτης, στη θαλάσσια περιοχή στα νοτιοανατολικά του νησιού.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε στις 10:08 και το επίκεντρο εντοπίστηκε 41 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της Ζάκρου.

    Ακόμα, το εστιακό βάθος του εν λόγω σεισμού στα ανοιχτά της Κρήτης υπολογίστηκε σε μόλις 10 χιλιόμετρα.

    Ισχυρός σεισμός στα ανοιχτά της Κρήτης, 19 Οκτωβρίου 2024

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Προετοιμάζεται η επόμενη φάση σεισμικής έξαρσης στην Ελλάδα»
    Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Προετοιμάζεται η επόμενη φάση σεισμικής έξαρσης στην Ελλάδα»

    O διδάκτωρ σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε για τον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία και το πως μπορεί να επηρεάσει τον ελληνικό χώρο.

    Προβληματισμό προκαλεί στους σεισμολόγους η μικρή δραστηριότητα μεγάλων σεισμών τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα που σημαίνει ότι θα ξεκινήσει μια νέα περίοδος έξαρσης.

    Ειδικότερα, ο διδάκτωρ Σεισμολογίας στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του Action24 επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος η Ελλάδα βρίσκεται σε σεισμική ύφεση και μπαίνει στη φάση της σεισμικής έξαρσης και ανέφερε ότι στις 12 Οκτωβρίου συμπληρώσαμε μια ολόκληρη τριετία κατά την οποία δεν έχουμε ισχυρό σεισμό, με μέγεθος 6 Ρίχτερ ή μεγαλύτερο .

    «Αυτό σημαίνει πως την προηγούμενη τριετία απελευθερώθηκε μεγάλο ποσό σεισμικής ενέργειας με 6 σεισμούς που υπερέβαιναν τον μέσο όρο. Τώρα περνάμε μια περίοδο σεισμικής ύφεσης, αλλά προφανώς προετοιμάζεται η επόμενη φάση σεισμικής έξαρσης».

    Μιλώντας για τον σεισμό στην Τουρκία, τον οποίο ακολούθησαν αρκετές δυνατές μετασεισμικές δονήσεις, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι συνδέεται με τον σεισμό που είχε γίνει πέρυσι.

    «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι συνέχεια του περσινού σεισμού, έγινε στην προέκταση του μεγάλου ρήγματος που είχε ενεργοποιηθεί πέρυσι τον Φεβρουάριο στην Τουρκία. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για ακόμη μεγαλύτερο σεισμό σύμφωνα και με την εκτίμηση Τούρκων σεισμολόγων. Μπορούμε να πούμε ότι και ο χθεσινός σεισμός είναι μετασεισμός του περσινού σεισμού που είχε ξεσπάσει».

    Δείτε όσα είπε ο σεισμολόγος:

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Σεισμός στην Κεφαλονιά - Τι εκτιμά ο Ευθύμιος Λέκκας
    Σεισμός στην Κεφαλονιά - Τι εκτιμά ο Ευθύμιος Λέκκας

    Σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03:37 στην Κεφαλλονιά.

    Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 6 χιλιόμετρα Δυτικά-Νοτιοδυτικά του Φισκάρδου και είχε εστιακό βάθος 16 Χλμ.

    Σεισμός

    Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη σεισμική δόνηση

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ και καθηγητή Γεωλογίας, Ευθύμιο Λέκκα που μίλησε στην ΕΡΤ δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Μάλιστα ο Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε πως η συγκεκριμένη περιοχή στο Ιόνιο δίνει τέτοιους σεισμούς.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Κεφαλονιά: Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο ανοιχτά του Φισκάρδου
    Κεφαλονιά: Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο ανοιχτά του Φισκάρδου

    Στα 15,4 χιλιόμετρα υπολογίστηκε το εστιακό βάθος του σεισμού των 4,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Κεφαλονιά, στον υποθαλάσσιο χώρο ανοιχτά του Φισκάρδου.

    Ασθενής σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,4 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 03:37 στην Κεφαλονιά.

    Το επίκεντρο εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο 6 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά του Φισκάρδου

    Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο 6 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά του Φισκάρδου, σε απόσταση 285 χλμ δυτικά-βορειοδυτικά των Αθηνών.

    Η ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για τον σεισμό στην Κεφαλονιά (εικόνα gein.noa.gr)

    Εστιακό βάθος

    Το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 15,4 χιλιόμετρα.

    Πηγή: In.gr
  • Διπλός σεισμός 4,7 και 4,1 Ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία, κοντά στη Σεβάστεια το επίκεντρο της δόνησης
    Διπλός σεισμός 4,7 και 4,1 Ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία, κοντά στη Σεβάστεια το επίκεντρο της δόνησης

    Στα 7 Ρίχτερ το εστιακό βάθος

    Δύο σεισμικές δονήσεις στη Σεβάστεια της κεντροανατολικής Τουρκίας με διαφορά δέκα λεπτών προκάλεσαν ανησυχία, μία ημέρα μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε χτες, Τετάρτη, στη γειτονική επαρχία της Μαλάτια.
    Η πρώτη δόνηση ισχύος 4,7 βαθμών κατεγράφη στις 11:29 με επίκεντρο το κέντρο της πόλης της Σεβάστειας και εστιακό βάθος τα 10,57 χλμ., σύμφωνα με την Υπηρεσία Φυσικών Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) της Τουρκίας.
    Ακολούθησε δεύτερη δόνηση στις 11:39 ισχύος 4,1 βαθμών με ίδιο επίκεντρο και εστιακό βάθος 22,98 χλμ..
    Η πρώτη δόνηση προκάλεσε αναστάτωση στην περιοχή, καθώς έγινε ιδιαίτερα αισθητή λόγω και του μικρού εστιακού βάθους, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να βγουν στους δρόμους.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές.

    Η δόνηση έλαβε χώρα κοντά στην περιοχή της Μαλάτιας, όπου χθες επλήγη από ισχυρό σεισμό 5,9 Ρίχτερ.

    tourkia-neosseismos

    Πηγή: Protothema.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο