Ακόμη και οι ισορροπημένοι στις αναλύσεις τους ειδικοί με τη Μέση Ανατολή, φαίνεται σήμερα να μην έχουν την παραμικρή ιδέα για την κατεύθυνση και κυρίως για τους χρόνους που απαιτούνται, προκειμένου να ολοκληρωθεί η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ εντός της Γάζας.
Με 24 στρατιώτες νεκρούς εντός της Γάζας μέσα σε 24 ώρες, τα γεγονότα έρχονται να πιέσουν ακόμη περισσότερο το Τελ Αβίβ και πιο συγκεκριμένα την Κυβέρνηση του Μπένιαμιν Νετανιάχου, να επιταχύνει (στην καλύτερη περίπτωση) και να ολοκληρώσει άμεσα (στο πιο πιεστικό σενάριο) την χερσαία επιχείρηση που από τις 8 Οκτωβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η Κυβέρνηση του Ισραήλ είναι ξεκάθαρο πως σήμερα βρίσκεται πρωτίστως σε σύγκρουση με μεγάλο μέρος της κοινωνίας και σε δεύτερο χρόνο με τη Χαμάς εντός της Λωρίδας. Ο Νετανιάχου και οι ακραίοι εταίροι του, έχουν πάρει όμως τις αποφάσεις τους και δεν φαίνεται να «πείθονται» παρά τα όσα συμβαίνουν καθημερινά στη χώρα. Ούτε οι πιέσεις, μεγάλες το τελευταίο ειδικά διάστημα, από το εξωτερικό φαίνεται να «πείθουν» την Κυβέρνηση του Ισραήλ να αλλάξει πορεία.
Γιατί απορρίπτει το Ισραήλ την πρόταση της Χαμάς
Το ζητούμενο παραμένει ένα και μόνο ο Νετανιάχου μπορεί να το λύσει: «πότε θα τελειώσει ο πόλεμος». Η πρόταση για τρίμηνη – σταδιακή κατάπαυση πυρός εντός της Γάζας, όπως αναμενόταν απορρίφθηκε από τη Χαμάς, η οποία είναι ανοιχτή πλέον να απελευθερώσει 136 ομήρους με αντάλλαγμα τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός αλλά και την ανενόχλητη αποχώρηση από την Γάζα των ηγετών της. Είναι αυτός ο όρος, της αποχώρησης των ατόμων που σχεδίασαν και υλοποίησαν το αιματοκύλισμα της 7ης Οκτωβρίου, που θα πίστευε κάποιος ότι θα αποτελούσε τροχοπέδη για το Ισραήλ, αλλά όπως φαίνεται αυτό που δεν θέλει σήμερα η Κυβέρνηση της χώρας, είναι να κλείσει το στρατιωτικό σκέλος της επιχείρησης.
Τα «γιατί» πίσω από αυτή την άρνηση, έχουν διερευνηθεί και αναλυθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά δυστυχώς καμία από αυτές τις τοποθετήσεις – αναλύσεις δεν φέρνει πίσω στις οικογένειές τους τους ομήρους της Χαμάς και δεν σταματά το ανθρώπινο δράμα εντός της Λωρίδας. Εσχάτως κυκλοφόρησε και, όπως συνηθίζει εδώ και 110 ημέρες η Κυβέρνηση του Ισραήλ, δεν το διέψευσε: «ο Νετανιάχου θα συνεχίσει να πολεμά ίσως μέχρι να έχει διμερή και off the record συζήτηση με τον Ντόναλντ Τραμπ»… Είναι δεδομένο πως με το Τζο Μπάιντεν ο «Μπίμπι» δεν έχει πλέον την παραμικρή επαφή αλλά σήμερα δεν είναι μόνος του σε εσωτερική κρίση…
Ο Νετανιάχου έχει αποφασίσει από τη μία να «πουλήσει» πολύ ακριβά το πολιτικό του «τομάρι» στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό, και από την άλλη θέλει να βάλει «βόμβα» και να διαδραματίσει ρόλο στις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές.
Ρεπορτάζ σε ισραηλινά μέσα αναφέρουν όλο και πιο συχνά εσχάτως πως ο Νετανιάχου αναζητά τρόπο να έχει επικοινωνία με κύκλους του πολύ στενού του φίλου Ντόναλντ Τραμπ, αλλά όχι σε μία «κούφια» και τυπική συνάντηση, αλλά μία που θα φέρει ξανά στο προσκήνιο το σχέδιο Τραμπ για τη λύση στο Μεσανατολικό.
Αμερικανικά μέσα σημειώνουν πως μόλις ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ «καθαρίσει» με την αναιμική αντίσταση των υπόλοιπων συνυποψήφιων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, θα επιχειρήσει να θίξει όλα τα πολεμικά μέτωπα που επί ημερών Μπάιντεν έχουν ανοίξει στον κόσμο. Τόσο η κρίση στη Μέση Ανατολή, όσο και ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιχειρηθεί να μπουν στο οπλοστάσιο των Ρεπουμπλικάνων και να φέρουν σε δύσκολη θέση του Δημοκρατικούς. Με τα θέματα στην Αμερικανική οικονομία να είναι αρκετά δεν είναι απίθανο ο Τραμπ να καταφέρει να δημιουργήσει ζητήματα.
Σε κάθε περίπτωση ο Νετανιάχου είναι ξεκάθαρο πως θέλει την επιστροφή του στενού του φίλου στο οβάλ γραφείο και ίσως και να πιστεύει πως με κάποιον τρόπο θα μπορέσει να διατηρηθεί και αυτός στην ισραηλινή προεδρία. Τα ζητήματα όμως στο Ισραήλ είναι σοβαρότερα σήμερα στο εσωτερικό παρά στο εξωτερικό και η δυναμική της Κυβέρνησης Νετανιάχου πιο αναιμική από ποτέ.