Κόσμος

Ισλανδία: Δορυφόρος αποκαλύπτει πόσο εξαπλώθηκε η λάβα από την έκρηξη ηφαιστείου

Ισλανδία: Δορυφόρος αποκαλύπτει πόσο εξαπλώθηκε η λάβα από την έκρηξη ηφαιστείου

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Ισλανδία μετά την ηφαιστειακή έκρηξη που προκάλεσε την καταστροφή βασικών σωλήνων ζεστού νερού λόγω της λάβας.

Στη χερσόνησο Ρέικιανες χιλιάδες άνθρωποι κλήθηκαν να περιορίσουν τη χρήση ζεστού νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Η επισκευή των κατεστραμμένων υποδομών μπορεί να πάρει μέρες. Εντωμεταξύ υπάρχουν ανησυχίες ότι, εάν η ροή της λάβας δεν υποχωρήσει σύντομα θα μπορούσαν να επηρεαστούν και άλλοι, κρίσιμοι αγωγοί κοντά στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Svartsengi. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα, ευτυχώς, βρίσκεται σε ύφεση.

Πρόκειται για την τρίτη έκρηξη στη χερσόνησο από τον Δεκέμβριο ενώ, η Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες που δείχνουν τη λάβα να έχει φτάσει σε απόσταση περίπου 4,5 χιλιομέτρων δυτικά του σημείου της έκρηξης καθώς και περίπου 500 μέτρα από το πολυτελές γεωθερμικό σπα, Blue Lagoon, το οποίο και εκκενώθηκε την Πέμπτη (08/02) και παραμένει κλειστό.

20.000 πολίτες χωρίς ζεστό νερό

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της Ισλανδίας δήλωσε ότι προσπαθεί να βρει τρόπο να εγγυηθεί την παροχή ζεστού νερού σε περισσότερους από 20.000 ανθρώπους που φέρεται να έχει διακοπεί η πρόσβασή τους.

Τα σχολεία στις περιοχές που πλήττονται από την έλλειψη ζεστού νερού θα παραμείνουν κλειστά, ανέφερε η Εθνική Υπηρεσία Ραδιοτηλεόρασης της Ισλανδίας (RUV). Το RUV ανέφερε επίσης ότι το αεροδρόμιο του Κέφλαβικ επηρεάστηκε, αλλά οι υπηρεσίες του λειτουργούν κανονικά.

Η ηφαιστειολόγος δρ Evgenia Ilyinskaya δήλωσε στο BBC ότι, ενώ ο ίδιος ο σταθμός παραγωγής ενέργειας Svartsengi προστατεύεται σε κάποιον βαθμό από τα φράγματα που έχουν κατασκευαστεί γύρω του, υπάρχουν σωλήνες που παρέχουν ζεστό νερό σε επιπλέον 30.000 ανθρώπους σε όλη τη χερσόνησο που βρίσκονται σε πιο άμεσο κίνδυνο.

Την ίδια στιγμή η χώρα προκειμένου να προστατεύσει τον σταθμό παραγωγής ενέργειας από τη λάβα κατασκευάζει τείχος. Όπως δηλώνει η Ilyinskaya, ωστόσο, οι ειδικοί ελπίζουν ότι σύντομα θα μειωθεί η ταχύτητα ροής της λάβας και ο αγωγός θα παραμείνει αβλαβής, όπως έχει συμβεί και με προηγούμενες εκρήξεις. Πάντως, η ισχύς της έκρηξης μειώνεται, σύμφωνα με την Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Δεν περιμένουν να επιστρέψουν ποτέ ξανά στα σπίτια τους

Στα νότια της χώρας, όλες οι πρόσφατες εκρήξεις αφορούσαν την έκχυση λάβας από ρωγμές και όχι από την εκροή τέφρας από το ηφαίστειο στην ατμόσφαιρα, όπως συνέβη το 2011. Από τους περίπου 4.000 κατοίκους του Γκρένταβικ ορισμένοι δήλωσαν ότι δεν περιμένουν να επιστρέψουν ποτέ ξανά στα σπίτια τους.

Με 33 ενεργά ηφαιστειακά συστήματα η χώρα βρίσκεται πάνω από τη λεγόμενη Μεσοατλαντική Ράχη - το όριο μεταξύ δύο από τις μεγαλύτερες τεκτονικές πλάκες του πλανήτη. Ωστόσο, το κρίσιμο είναι για πόσο καιρό αναμένεται να συνεχιστεί η ηφαιστειακή δραστηριότητα καθώς οι επιστήμονες εικάζουν ότι αυτή μπορεί να διαρκέσει για πολλά χρόνια ή και για αιώνες.

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Iceland Civil Defense (almannavarnadeild) / HANDOUT HANDOU

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις