Δήλωση βόμβα από τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο για σχέδια αποστολής στρατού στην Ουκρανία από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Αναβρασμός επικράτησε από δήλωση του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο πως αρκετά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτών στην Ουκρανία, στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών.
Ο Φίτσο, που έχει επικριθεί για φιλορωσική στάση και την εναντίωσή του στις στρατιωτικές προμήθειες προς την Ουκρανία, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες, όταν ρωτήθηκαν, απέφυγαν να σχολιάσουν τον ισχυρισμό του.
«Θα περιοριστώ στο να πω ότι αυτές οι θέσεις υποδηλώνουν ότι ορισμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σκέφτονται ότι θα στείλουν τα στρατεύματά τους στην Ουκρανία σε διμερή βάση», είπε ο Φίτσο, σύμφωνα με το Reuters, σε τηλεοπτική δήλωσή του μετά από συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της Σλοβακίας και ενόψει της συνάντησης Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι.
Υπενθυμίζεται πως στη έκτακτη σύνοδο του Παρισιού, την οποία συγκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν, συμμετέχουν τουλάχιστον 20 ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Φίτσο. Όπως ανέφερε η οικοδέσποινα Γαλλία, επιδίωξη είναι να σταλεί στον Βλαντιμίρ Πούτιν ένα μήνυμα ευρωπαϊκής αποφασιστικότητας για την υποστήριξη της Ουκρανίας και να αντικρουστεί το αφήγημα του Κρεμλίνου περί «βέβαιης νίκης» του πολέμου που μπαίνει στον τρίτο χρόνο.
«Δεν μπορώ να πω για ποιο σκοπό και τι θα πρέπει να κάνουν στην Ουκρανία», είπε, προσθέτοντας ότι η Σλοβακία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δεν πρόκειται να στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία. Ο Φίτσο υπογράμμισε πως βλέπει τον κίνδυνο μιας κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και ότι περισσότερες πληροφορίες δεν μπορούν να αποκαλυφθούν στο κοινό.
Ανέφερε ακόμη ότι η σύγκληση της έκτακτης συνάντησης καταδεικνύει πως η στρατηγική της Δύσης στην Ουκρανία έχει αποτύχει. Σημείωσε δε πως επρόκειτο να συμμετάσχει στη σύνοδο με εποικοδομητικό πνεύμα, αν και το περιεχόμενο των συζητήσεων που του έχουν ανακοινωθεί του προκάλεσαν «ανατριχίλα».
Η αποκάλυψη του Φίτσο έρχεται μετά και τη δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, πως η Ουκρανία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα F-16 που τις έχουν παραδοθεί από κράτη μέλη της Συμμαχίας για χτυπήματα εντός της Ρωσίας. Η δήλωση προκάλεσε έντονη ανησυχία. Εκτιμάται πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μεγάλη κλιμάκωση του πολέμου, καθώς η Μόσχα θα μπορούσε να εκλάβει τις επιθέσεις νατοϊκών αεροσκαφών πάνω από την επικράτειά της ως κήρυξη πολέμου.
Μέλη του ΝΑΤΟ έχουν προμηθεύσει ήδη δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα και πυρομαχικά στο Κίεβο και εκπαιδεύουν τις ουκρανικές δυνάμεις. Ωστόσο οι ηγέτες της Δύσης, με προεξέχοντα τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, έχουν υπογραμμίζει πως το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί μια άμεση εμπλοκή στη σύγκρουση με τη Ρωσία καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμιο πόλεμο.