Όπως λένε, πρόκειται για τη χειρότερη σύγκρουση στα νότια σύνορα του Λιβάνου από τον πόλεμο του 2006
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Άμος Χοχστάιν δήλωσε ότι μια εκεχειρία στη Γάζαδεν θα οδηγούσε απαραίτητα σε αυτόματο τέλος των εχθροπραξιών κατά μήκος των νοτίων συνόρων του Λιβάνου και προειδοποίησε για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης.
Ο Χοχστάιν επισκέπτεται τη Βηρυτό στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών να τεθεί τέλος σε μήνες ανταλλαγής πυρών ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα.
Είναι η χειρότερη σύγκρουση στα νότια σύνορα του Λιβάνου από τον πόλεμο του 2006, πυροδοτώντας φόβους για μεγαλύτερη αντιπαράθεση.
«Η κλιμάκωση της βίας δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, και δεν υπάρχει κάτι όπως ένας περιορισμένος πόλεμος», δήλωσε στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου Ναμπίχ Μπέρι, που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ.
Ο Χοχστάιν είπε πως η ένταση στα σύνορα αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.
«Μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός δεν είναι αρκετή. Ένας πόλεμος σε περιορισμένη κλίμακα δεν μπορεί να περιοριστεί» είπε.
Ο αντιπρόεδρος του λιβανικού κοινοβουλίου Ελίας Μπου Σάαμπ δήλωσε στο Reuters πως πιστεύει ότι η χρονική στιγμή της επίσκεψης του Χοχστάιν δίνει σήμα προόδου στις προσπάθειες σχετικά με μια εκεχειρία στη Γάζα.
Η Χεζμπολάχ έχει πει δημόσια ότι θα σταματήσει τις επιθέσεις της στο Ισραήλ από τον Λίβανο όταν σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, εκτός εάν το Ισραήλ εξακολουθήσει να βομβαρδίζει τον Λίβανο.
Όμως ο Χοχστάιν είπε πως μια εκεχειρία στη Γάζα δεν θα είχε αυτόματα ως αποτέλεσμα την ηρεμία στον νότιο Λίβανο και είπε πως «ελπίζει» για μια διπλωματική επίλυση στη σύγκρουση στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.
«Δεν συμβαίνει απαραίτητα όταν έχετε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αυτή να επεκτείνεται απλώς αυτόματα» στον Λίβανο, είπε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2024 19:12
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα Πέμπτη (31/10) στους Αμερικανούς απεσταλμένους, που επισκέπτονται την Ιερουσαλήμ για να συζητήσουν την κατάπαυση του πυρός με τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, ότι μια εκεχειρία θα έπρεπε πάνω απ’ όλα να εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ.
«Το βασικό διακύβευμα είναι η ικανότητα και η αποφασιστικότητα του Ισραήλ να εμποδίσει κάθε απειλή για την ασφάλειά του προερχόμενη από τον Λίβανο», ώστε να επιστρέψουν οι κάτοικοι της περαμεθόριας περιοχής που απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, στο βόρειο Ισραήλ, είπε ο Νετανιάχου στους Αμερικανούς απεσταλμένους Έιμος Χοχστάιν και Μπρετ ΜακΓκέρκ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.
Οι δύο εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή νωρίτερα έγιναν δεκτοί από τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ.
«Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις στρατηγικές προκλήσεις και τις ευκαιρίες στην περιοχή καθώς και τις προσπάθειες να διασφαλιστεί» η απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας, περισσότερο από έναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς.
Το διπλό μέτωπο του Ισραήλ στον Λίβανο και τη Γάζα έχει αυξήσει τις απώλειες στις τάξεις του στρατού
«Από τις αρχές Οκτωβρίου 2024, 80 ισραηλινοί στρατιώτες και πολίτες έχουν σκοτωθεί», αναφέρει μία πλατφόρμα μέσων ενημέρωσης του Ισραήλ στο Telegram.
Συνολικά έχουν σκοτωθεί 62 στρατιώτες και 2 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας αλλά και 16 άμαχοι σε επιθέσεις εντός του Ισραήλ.
Σύμφωνα με το enlashra που δημοσιεύει την είδηση η πλατφόρμα στο Telegram δημοσίευσε φωτογραφίες των νεκρών και ανέφερε ότι 33 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε χερσαίες επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο και 19 στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Γάζα, όπως μεταδίδει το ertnews.gr.
Το Ισραήλ εκτός από τις χερσαίες επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο, όπου καταγράφει απώλειες, συνεχίζει το σφυροκόπημα ακόμα και βόρεια της Βηρυτού
Ακόμα υπήρξαν τέσσερις στρατιώτες που σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα της επίθεσης με drone στη βάση Γκολάνι, τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν από πυραύλους της Χεζμπολάχ στα σύνορα του Λιβάνου και δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση με drone από το Ιράκ».
«Στην επίθεση στην Beersheba σκοτώθηκε ένας συνοριοφύλακας και ένας αστυνομικός σκοτώθηκε σε πυροβολισμούς στη Διαδρομή 4», αναφέρει η ισραηλινή πλατφόρμα επισημαίνοντας τον θάνατο ενός στρατιώτη σε ένα επιχειρησιακό επεισόδιο γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.
Η πλατφόρμα αποκάλυψε ότι «7 άμαχοι σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα επιθέσεων με πυραύλους της Χεζμπολάχ, 7 άμαχοι σκοτώθηκαν σε επίθεση με πυροβολισμούς στη Γιάφα, ένας άμαχος σκοτώθηκε σε επίθεση με μαχαίρι στη Χαντέρα και ένας άμαχος σκοτώθηκε σε επίθεση εμβολιασμού στο Γκλίλοτ».
Το Ισραήλ σφυροκοπά τον Λίβανο και τη Γάζα
Το Ισραήλ εκτός από τις χερσαίες επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο, όπου καταγράφει απώλειες, συνεχίζει το σφυροκόπημα ακόμα και βόρεια της Βηρυτού.
Την ίδια ώρα στη Γάζα, ο στρατός έχει εξαπολύσει μία άνευ προηγουμένου επίθεση καθώς έχει περικυκλώσει το βόρειο τμήμα της Λωρίδας όπου ζουν πάνω από 100.000 Παλαιστίνιοι και επιτίθεται σε νοσοκομεία και περιοχές που ζουν εκτοπισμένοι.
Την Τρίτη σε μία από τις φονικότερες επιθέσεις από την αρχή του πολέμου το Ισραήλ βομβάρδισε κτίριο κατοικιών στην περιοχή Μπέιτ Λαχία της βόρειας Γάζας περίπου 100 άτομα.
Φορώντας γιλέκο οδοκαθαριστή ο Ντοναλντ Τραμπ αποφάσισε να δώσει την απάντηση του για τις δηλώσεις του Μπάιντεν, στις οποίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να αποκάλεσε «σκουπίδια» τους υποστηρικτές του.
«Πώς σας φαίνεται το σκουπιδιάρικο μου;»
Λίγες μέρες απομένουν για τις αμερικάνικες εκλογές και ο Ντόναλντ Τραμπ φρόντισε να μείνει στην επικαιρότητα αφού φτάνοντας στο Ουισκόνσιν, ο Τραμπ αποβιβάστηκε από το αεροπλάνο του φορώντας φωσφόριζέ γιλέκο οδοκαθαριστή ενώ στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε ένα ειδικά διαμορφωμένο απορριμματοφόρο που έφερε τα διακριτικά της προεκλογικής του εκστρατείας.
«Πώς σας φαίνεται το σκουπιδιάρικο μου;» ρώτησε ο Τραμπ τους δημοσιογράφους μέσα από το απορριμματοφόρο προσθέτοντας «αυτό είναι προς τιμήν της Καμάλα και του Τζο Μπάιντεν».
Αποστάσεις από τον κωμικό Τόνι Χίντσκλιφ
Παράλληλα, ο Ντοναλντ Τραμπ αποφάσισε να διατηρήσει εκ νέου αποστάσεις από τον κωμικό Τόνι Χίντσκλιφ, το αστείο του οποίου σε συγκέντρωση του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανώ προκάλεσε αντιδράσεις στους τους κατοίκους του Πουέρτο Ρίκο.
«Δεν ξέρω τίποτα για τον κωμικό. Δεν ξέρω ποιος είναι. Δεν τον έχω δει ποτέ. Άκουσα ότι έκανε μια δήλωση, αλλά ήταν μια δήλωση που έκανε. Είναι κωμικός, τι να σας πω. Δεν ξέρω τίποτα γι' αυτόν» είπε ο Τραμπ για να προσθέσει αμέσως μετά «αγαπώ το Πουέρτο Ρίκο και το Πουέρτο Ρίκο με αγαπάει».
Δημοσίευμα των New York Times σύμφωνα με το οποίο ζήτησε πυραύλους Κρουζ τύπου Τόμαχοκ από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του «σχεδίου για τη νίκη» στον πόλεμο με τη Ρωσία που παρουσίασε πρόσφατα επιβεβαίωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Αυτή είναι πληροφορία που είχε εμπιστευτικό χαρακτήρα» και το ζήτημα συζητήθηκε «ανάμεσα στην Ουκρανία και τον λευκό Οίκο», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι σε δημοσιογράφους στην ισλανδική πρωτεύουσα Ρέικιαβικ.
Δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι το αίτημά του για την προμήθεια των πυραύλων αυτών διέρρευσε στον Τύπο.
«Πώς θα πρέπει να εκλάβουμε τα μηνύματα αυτά; Σημαίνει αυτό πως δεν υπάρχει τίποτε εμπιστευτικό (στις συνομιλίες) μεταξύ συμμάχων;» διερωτήθηκε.
Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο Ζελένσκι παρουσίασε σχέδιο πέντε σημείων προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία με τους όρους της Ουκρανίας.
Το σχέδιο φέρεται να προβλέπει να προσκληθεί η Ουκρανία να ενταχθεί στο NATO, καθώς και αναβάθμιση του στρατού της.
Ωστόσο η ένταξη της Ουκρανίας στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού προτού τερματιστεί ο πόλεμος θα συνεπαγόταν πως όλα τα κράτη μέλη της θα εμπλέκονταν στη σύρραξη κι αυτό προκαλεί από δισταγμούς ως την ανοικτή απόρριψη της ιδέας από μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας.
Οι πύραυλοι Κρουζ Τόμαχοκ έχουν μέγιστο δραστικό βεληνεκές 2.400 χιλιομέτρων, κατά συνέπεια θα μπορούσαν να πλήξουν αν εκτοξεύονταν από την Ουκρανία μεγάλες ρωσικές πόλεις όπως η Αγία Πετρούπολη, η Μόσχα και η Γεκατέρινμπουργκ.
Για πρώτη φορά στις ΗΠΑ εκτρεφόμενος χοίρος μολύνθηκε από τον ιό της γρίπης των πτηνών.
Το αγρόκτημα έχει τεθεί σε καραντίνα
Ο «ένας από τους πέντε χοίρους» σε αγρόκτημα «μολύνθηκε από τον H5N1», γεγονός που διαπιστώνεται «για πρώτη φορά» στις ΗΠΑ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA).
«Τα ζώα δεν προορίζονταν προς πώληση στον τομέα των τροφίμων», σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία τόνισε πως «δεν υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια του εφοδιασμού της χώρας με χοιρινό κρέας».
Ο χοίρος που διαπιστώθηκε πως έχει μολυνθεί από την ασθένεια δεν παρουσίαζε συμπτώματα, αλλά υποβλήθηκε σε εξετάσεις προληπτικά στο αγρόκτημα, όπου εκτρέφονται επίσης πτηνά και άλλα ζώα.
Το αγρόκτημα έχει τεθεί σε καραντίνα.
Οι χοίροι υποβλήθηκαν σε ευθανασία
Άλλοι δύο χοίροι διαπιστώθηκε πως είναι αρνητικοί στον ιό, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων ακόμη δύο. Όλοι οι χοίροι υποβλήθηκαν σε ευθανασία.
Η ανακοίνωση του υπουργείου δημοσιοποιήθηκε καθώς οι ΗΠΑ έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με άνευ προηγουμένου εξάπλωση του ιού στις αγελάδες.
Ειδικοί ανησυχούν για τον αυξανόμενο αριθμό θηλαστικών που μολύνονται από τη νόσο. Ο λόγος είναι πως η ευρεία κυκλοφορία του θα διευκόλυνε τη μετάλλαξη του ιού και θα καθιστούσε πιθανή την εμφάνιση στελέχους του ικανού να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Πάντως η αλληλούχηση του γονιδιώματος του ιού που εντοπίστηκε στα πτηνά του αγροκτήματος δεν αποκάλυψε «καμιά μεταβολή του ιού» που θα άφηνε να εννοηθεί πως έγινε ευκολότερη «η μετάδοση μεταξύ ανθρώπων», καθησύχασε το δελτίο Τύπου του USDA.
Ο πόλεμος στη Γάζα βοήθησε δια της πλαγίας οδού τους Χούθι, οι οποίοι πλέον μετατρέπονται σε υπολογίσιμη δύναμη
Ακάθεκτοι παραμένουν οι Χούθι της Υεμένης, καθώς συνεχίζουν να στοχεύουν περισσότερα πλοία αυτή την εβδομάδα στην Ερυθρά Θάλασσα, παρά τα πλήγματα του Ισραήλ στην ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα και της Χεζμπολάχ, αλλά και εντός του Ιράν.
Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, οι Χούθι επωφελήθηκαν από την εμπλοκή τους στη σύγκρουση στη Γάζα. Από την έναρξη του πολέμου πέρυσι, η τρομοκρατική ομάδα έχει εκτοξεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε περισσότερα από 80 εμπορικά πλοία, εμποδίζοντας το εμπόριο και αυξάνοντας το κόστος μεταφοράς.
Οι Χούθι επεκτείνονται επίσης με ταχείς ρυθμούς στο εξωτερικό, δανείζοντας το σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό τους σε συγκρούσεις αλλού και δημιουργώντας διεθνείς δεσμούς με μια σειρά από παράγοντες στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και μέχρι τη Ρωσία, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους.
«Ένα από τα δυσάρεστα επακόλουθα της σύγκρουσης στη Γάζα είναι ότι οι Χούθι έχουν διπλασιάσει τις επαφές τους με άλλους κακόβουλους παράγοντες στην περιοχή και πέραν αυτής», δήλωσε ο Τίμοθι Λέντερκινγκ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Υεμένη. Ο Λέντερκινγκ, σε συνέντευξή του, χαρακτήρισε την τάση «πολύ ανησυχητική» και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συζητούν με τους περιφερειακούς εταίρους για το πώς θα αντιδράσουν.
Οι Χούθι, οι οποίοι ανήκουν στο σιιτικό Ισλάμ, κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαν’α το 2014, γεγονός που ώθησε τη Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες υπό σουνιτική ηγεσία να επέμβουν. Το Ιράν, επίσης σιιτική δύναμη, απάντησε στέλνοντας περισσότερα όπλα και εκπαίδευση, γεγονός που έφερε την ομάδα πιο κοντά στην Τεχεράνη.
Αλλά μετά από σχεδόν μια δεκαετία στην εξουσία, αντιμετώπιζαν μια αυξανόμενη οικονομική κρίση στην Υεμένη και δυσαρέσκεια για απλήρωτους μισθούς.
Όταν ξεκίνησε η περσινή σύγκρουση στη Γάζα, οι Χούθι άρχισαν να εκτοξεύουν πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τόσο κατά του Ισραήλ όσο και κατά της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η ανανεωμένη «εντολή» των Χούθι
Η εμπλοκή τους στον πόλεμο τους έδωσε «ανανεωμένη εσωτερική και περιφερειακή νομιμοποίηση, πλαισιώνοντας τους εαυτούς τους ως υπερασπιστές της Γάζας στην ευρύτερη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αλμπάσα, αναλυτής ασφάλειας της Μέσης Ανατολής με έδρα τις ΗΠΑ.
Η στρατηγική φαίνεται ότι λειτούργησε, δημιουργώντας μεγαλύτερη υποστήριξη στο εσωτερικό και διεθνώς. Η στρατολόγηση των Χούθι αυξήθηκε στο εσωτερικό της Υεμένης και τον Μάιο, ο ηγέτης της ιρακινής πολιτοφυλακής Καταΐμπ Χεζμπολάχ δήλωσε ότι η ομάδα του θα συνεργαστεί με τους Χούθι για να χτυπήσει το Ισραήλ.
Η επικέντρωση του Ισραήλ σε άλλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν ωφέλησε ακούσια τους Χούθι, υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές. Αφού το Ισραήλ δολοφόνησε τον Νασράλα της Χεζμπολάχ στα τέλη Σεπτεμβρίου, «οι Χούθι ανέλαβαν γρήγορα να καλύψουν το πολιτικό και στρατιωτικό κενό στον άξονα της αντίστασης», δήλωσε ο Αλμπάσα.
Οι Χούθι αναζητούν επίσης νέους τρόπους για να προμηθεύονται όπλα και να χρηματοδοτούνται στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων και από τη Μόσχα. Ο Βίκτορ Μπουτ, ο Ρώσος έμπορος όπλων που επέστρεψε στη Ρωσία πριν από σχεδόν δύο χρόνια σε μια ανταλλαγή με την Αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκράινερ, προσπαθεί να πουλήσει στους Χούθι τουφέκια εφόδου.
Η αιματηρή επίθεση του Ισραήλ στην Μπέιτ Λαχία είναι η σκληρή πραγματικότητα για τους ανθρώπους της Γάζας.
Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής «μαύρο» απολογισμό, περισσότεροι από 90 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 25 παιδιά, σκοτώθηκαν στην επίθεση στο πολυώροφο κτίριο την Τρίτη, όπως γνωστοποιούν οι παλαιστινιακές Αρχές.
Ο Τζο Ίνγκλις, ειδικός σε θέματα επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης της UNICEF, δήλωσε ότι γιατροί και συνάδελφοί του στη βόρεια Γάζα περιέγραψαν «συνθήκες αποκάλυψης» στον παλαιστινιακό θύλακα που βρίσκεται υπό ισραηλινή πολιορκία εδώ και μήνες.
«Κάθε φορά, νομίζουμε ότι δεν μπορεί να γίνει χειρότερο, και κάθε μέρα, η κατάσταση επιδεινώνεται για τα παιδιά και τις οικογένειες», δήλωσε ο Ίνγκλις στο CNN, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι στη βόρεια Γάζα χρειάζονται επειγόντως πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.
Το «μπλόκο» στην UNRWA φέρνει ακόμα πιο κοντά στο «χείλος του γκρεμού» τη Γάζα
Την ίδια ώρα, η απαγόρευση του Ισραήλ στην υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους (UNRWA) να δραστηριοποιείται στη χώρα θα κάνει την κατάσταση ακόμη πιο άσχημη, δήλωσε ο Ίνγκλις.
«Δεν υπάρχει άλλη οργάνωση επί τόπου που να μπορεί να προσεγγίσει παιδιά και οικογένειες που έχουν ανάγκη, να στελεχώσει το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας, να στελεχώσει τα σχολεία», είπε και πρόσθεσε: «Η ζωή στη Γάζα είναι αρκετά δύσκολη, αλλά θα γίνει σχεδόν αδύνατη αν εμποδιστεί το έργο της UNRWA».
Και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λένε πως η απαγόρευση του Ισραήλ στην υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες είναι ένα «καταστροφικό πλήγμα» που θα μειώσει τις πιθανότητες επιβίωσης των ανθρώπων στη Γάζα και θα επηρεάσει σημαντικά όσους ζουν στη Δυτική Όχθη.
Η ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση (Medecins Sans Frontieres - MSF) εντάσσεται στον αυξανόμενο κατάλογο των ανθρωπιστικών οργανώσεων που καταδίκασαν την κίνηση του ισραηλινού κοινοβουλίου τη Δευτέρα να ψηφίσει νόμους που απαγορεύουν τη λειτουργία της UNRWA στη χώρα.
Η απαγόρευση θα έχει «καταστροφικές επιπτώσεις» στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, όπου εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από την UNRWA για την παροχή βασικής βοήθειας, ανέφεραν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε σημερινή (30/10) τους ανακοίνωση.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, τέλος, καλούν σε άμεση διεθνή παρέμβαση για να πιέσουν το Ισραήλ να ανακαλέσει την απόφαση, να επιτρέψει την πρόσβαση σε βασική βοήθεια και να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Το σύστημα υγείας της Γάζας στα πρόθυρα της κατάρρευσης
Ένας αγγειοχειρουργός που επέστρεψε πρόσφατα από εθελοντική εργασία σε νοσοκομεία της Γάζας περιέγραψε την εικόνα ενός συστήματος υγείας στα πρόθυρα της κατάρρευσης, καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση στον ρημαγμένο από τον πόλεμο θύλακα επιδεινώνεται.
«Όταν νομίζεις ότι δεν μπορεί να χειροτερέψει άλλο, συνεχίζει να χειροτερεύει», είπε στο CNN ο Δρ Ναμπίλ Ράνα, ο οποίος εργάστηκε εθελοντικά με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση MedGlobal στα νοσοκομεία Nasser και Al Aqsa στη Γάζα.
«Βρισκόμαστε στο σημείο που όλο αυτό το σύστημα και η κοινωνία θα καταρρεύσει».
Δύο εβδομάδες αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε επιστολή στην ισραηλινή κυβέρνηση δίνοντάς της 30 ημέρες για να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, τα πράγματα έχουν χειροτερέψει, δήλωσε ο Ράνα.
«Είμαι χειρουργός», είπε, προσθέτοντας ότι έχει εκπαιδευτεί να αντιμετωπίζει «πράγματα που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρέπει καν να βλέπουν».
«Αυτή είναι η πιο ακραία περίπτωση που έχω βιώσει σε καθημερινή, τακτική βάση».
Ο Ράνα δήλωσε ότι τα νοσοκομεία στη Γάζα έχουν έλλειψη βασικού εξοπλισμού, όπως ράμματα, αντιβιοτικά, φάρμακα και γάζες. Παρόλα αυτά, οι ντόπιοι γιατροί και νοσηλευτές που ζουν σε «ανυπόφορες» συνθήκες πηγαίνουν να εργαστούν και κάνουν ό,τι μπορούν.
«Η πιο δύσκολη μέρα για μένα είναι η μέρα που φεύγω, γιατί ξέρω ότι είμαι σε θέση να φύγω», είπε. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν. Δεν έχουν άλλη επιλογή».
Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
Η Κάμαλα Χάρις υποσχέθηκε πως θα γράψει «νέο κεφάλαιο» στην ιστορία των ΗΠΑ και καταφέρθηκε με σφοδρότητα κατά του αντιπάλου της για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ.
Μια εβδομάδα προτού διεξαχθούν ίσως οι πιο αμφίρροπες και τεταμένες εκλογές στην ιστορία της χώρας, η Δημοκρατική αντιπρόεδρος και υποψήφια σκιαγράφησε τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο με τα πιο μελανά χρώματα: είναι «ασταθής», έχει καταληφθεί από «εμμονή για εκδίκηση», τον «κατατρώει η μνησικακία» και έχει βαλθεί να αποκτήσει «εξουσία χωρίς όρια».
Τα πάντα στην πολυαναμενόμενη ομιλία της κυρίας Χάρις είχαν σκοπό να δείξουν την αντίθεση. Ξεκινώντας από την τοποθεσία. Οι δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί -75.000, σύμφωνα με την ομάδα που διεξάγει την εκστρατεία της- που πήγαν να την ακούσουν στην Ουάσιγκτον συγκεντρώθηκαν στο ίδιο σημείο όπου ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος και υποψήφιος είχε ξεσηκώσει τους οπαδούς του την 6η Ιανουαρίου 2021, προτού πολλοί από αυτούς επιτεθούν στο Καπιτώλιο, για να αποπειραθούν να εμποδίσουν την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν.
«Ας αγωνιστούμε και σε επτά μέρες θα έχουμε την εξουσία»
Η κυρία Χάρις παρουσίασε αισιόδοξο όραμα για το μέλλον της πρώτης παγκόσμιας δύναμης, που είναι «αρκετά μεγάλη για να συμπεριλάβει όλα τα όνειρά μας, αρκετά δυνατή για να αντέξει τις ρήξεις και τους διχασμούς, αρκετά άφοβη για να φανταστεί ένα μέλλον γεμάτο υποσχέσεις».
Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ προβάλλει μαύρο όραμα μιας χώρας σε παρακμή, που υφίσταται κατ’ αυτόν εισβολή από τους μετανάστες, η αντιπρόεδρος είπε στους υποστηρικτές της «ας αγωνιστούμε για αυτή την όμορφη χώρα και σε επτά ημέρες θα έχουμε την εξουσία. Κάθε ένας από εμάς έχει την εξουσία να γυρίσει σελίδα και να γράψει το επόμενο κεφάλαιο της πιο απίστευτης ιστορίας που ειπώθηκε ποτέ».
Για τους υποστηρικτές της αντιπροέδρου, αυτό το ραντεβού στην Ουάσιγκτον είχε σκοπό να «καθαρίσει» ο τόπος από «έγιναν την 6η Ιανουαρίου» 2021, είπε η Μίτζι Μάξγουελ, 69 ετών, που ταξίδεψε από τη Φλόριντα μαζί με τη μητέρα της σε αναζήτηση «αγάπης, πάθους και ενθουσιασμού».
Διαβεβαίωσε πως ψήφισε ήδη, όπως 50 και πλέον εκατομμύρια άλλοι Αμερικανοί, που έχουν στείλει τα ψηφοδέλτιά τους επιστολικά ή ψήφισαν εκ των προτέρων, χωρίς να περιμένουν την 5η Νοεμβρίου.
Το 2020, ψήφισαν περίπου 160 εκατομμύρια πολίτες.
Η Δημοκρατική αντιπρόεδρος, που μπήκε στην κούρσα καθυστερημένα, μετά την άνευ προηγουμένου εγκατάλειψη του Τζο Μπάιντεν το καλοκαίρι, λογάριαζε πως με αυτή την ομιλία της θα προσελκύσει εκείνους που δεν την γνωρίζουν καλά, ή την ταυτίζουν με τον απερχόμενο πρόεδρο, η δημοτικότητα του οποίου είναι χαμηλή.
Διαφορετική πολιτική υπόσχεται η Κάμαλα Χάρις
Η κυρία Χάρις υποσχέθηκε πως σε περίπτωση νίκης της, θα ασκήσει «διαφορετική» πολιτική, δίνοντας έμφαση στο «κόστος ζωής», ιδίως σε βοηθήματα για τη στέγη και την περίθαλψη.
Επανέλαβε επίσης την υπόσχεσή της να αποκαταστήσει την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, που δυναμιτίστηκε το 2022 από το Ανώτατο Δικαστήριο, που έκανε στροφή στον συντηρητισμό έπειτα από διορισμούς τριών μελών του από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Μάχη στήθος με στήθος σε 7 πολιτείες
Οι δυο αντίπαλοι θα δώσουν μάχη στήθος με στήθος, τουλάχιστον κατά τις δημοσκοπήσεις, ιδιαίτερα στις επτά πολιτείες-κλειδιά για την 60άρα Δημοκρατική και τον 78χρονο Ρεπουμπλικάνο, που κάνουν συνεχώς εμφανίσεις εκεί.
Σε μια από αυτές -στην Πενσιλβάνια- πήγε άλλωστε να μιλήσει χθες ο πρώην πρόεδρος, που διεκδικεί το αξίωμα για τρίτη φορά.
Η πολιτεία αυτή έχει μεγάλη κοινότητα Πορτορικανών, πολλά μέλη της οποίας είναι αγανακτισμένα αφού χιουμορίστας χαρακτήρισε το Πουέρτο Ρίκο «νησί από σκουπίδια» το σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του κ. Τραμπ στη Νέα Υόρκη.
Η αντίπαλός του ελπίζει πως η κατακραυγή θα της δώσει πολύτιμες ψήφους σε αυτή την αναμέτρηση, η οποία με δεδομένο το έμμεσο και περίπλοκο αμερικανικό εκλογικό σύστημα θα κριθεί στις «swing states»: την Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν, την Τζόρτζια, τη Βόρεια Καρολίνα, την Αριζόνα και τη Νεβάδα.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αντέδρασε χθες στην πολεμική λέγοντας πως τα «μόνα σκουπίδια» που βλέπει να «επιπλέουν» είναι οι «οπαδοί» του Ντόναλντ Τραμπ, πυροδοτώντας με τη σειρά του την οργή πολλών Ρεπουμπλικάνων. Ο Δημοκρατικός απερχόμενος πρόεδρος διαβεβαίωσε πως απλώς χρησιμοποίησε τη «ρητορική» του χιουμορίστα, ενώ, αναφερόμενος στον προκάτοχό του και υποψήφιο διάδοχό του, επέμεινε ότι «η δαιμονοποίηση των Λατίνων είναι απαράδεκτη».
Στην Πενσιλβάνια, ο Ρεπουμπλικάνος δεν παρέλειψε να αναφερθεί για μια ακόμη φορά με εξαιρετικά σκαιό τρόπο στο πρόβλημα της μετανάστευσης, επιμένοντας πως οι ΗΠΑ έχουν μετατραπεί σε «κάδο απορριμμάτων» εξαιτίας της μαζικής έλευσης μεταναστών.
«Κανένας δεν θέλει να το βλέπει αυτό. Πώς κερδίζεις εκλογές με αυτό; Δεν κερδίζεις παρά μόνο με απάτη, με αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε.
Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ DEMETRIUS FREEMAN / POOL