Εφιαλτική είναι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς σύμφωνα με τον ΠΟΥ παιδιά πεθαίνουν από την πείνα στο βόρειο τμήμα του θύλακα. Μάλιστα ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έκανε λόγο για «ζοφερά ευρήματα» από τις επισκέψεις του οργανισμού στα νοσοκομεία Al-Awda και Kamal Adwan που ήταν οι πρώτες από τις αρχές Οκτωβρίου.
Παιδιά πεθαίνουν από την πείνα
Η έλλειψη τροφίμων είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 10 παιδιών και «σοβαρά επίπεδα υποσιτισμού», ενώ τα κτίρια των νοσοκομείων έχουν καταστραφεί, έγραψε.
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα ανέφερε την Κυριακή ότι τουλάχιστον 15 παιδιά πέθαναν από υποσιτισμό και αφυδάτωση στο νοσοκομείο Kamal Adwan. Το 16ο παιδί πέθανε την Κυριακή σε νοσοκομείο της νότιας πόλης Ράφα, μετέδωσε τη Δευτέρα το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.
Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφερε «σοβαρά επίπεδα υποσιτισμού, παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα, σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες, κτίρια νοσοκομείων κατεστραμμένα» στη βόρεια Γάζα, όπου εκτιμάται ότι 300.000 άνθρωποι ζουν με ελάχιστα τρόφιμα ή καθαρό νερό.
Προειδοποιήσεις και από τον ΟΗΕ
Ο ΟΗΕ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι ο λιμός στη Γάζα ήταν «σχεδόν αναπόφευκτος».
Ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών για την παροχή βοήθειας προειδοποίησε ότι τουλάχιστον 576.000 άνθρωποι σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας - το ένα τέταρτο δηλαδή του πληθυσμού - αντιμετωπίζουν καταστροφικά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας και ένα στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών στο βόρειο τμήμα υποφέρει από οξύ υποσιτισμό.
«Αυτοί οι τραγικοί και φρικτοί θάνατοι είναι ανθρωπογενείς, προβλέψιμοι και μπορούν να αποφευχθούν πλήρως», ανέφερε η Adele Khodr σε δήλωσή της την Κυριακή.
Το Σάββατο, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την πρώτη ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος στη Γάζα - συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 38.000 γευμάτων.
Ωστόσο, οι οργανισμοί βοήθειας δήλωσαν ότι αυτές οι ρίψεις - οι οποίες έχουν επίσης πραγματοποιηθεί στο παρελθόν από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία - είναι ένας αναποτελεσματικός τρόπος για να φτάσουν οι προμήθειες στους ανθρώπους.
Οι ίδιες οι παραδόσεις έχουν μερικές φορές αποβεί θανατηφόρες. Την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον 112 Παλαιστίνιοι φέρονται να σκοτώθηκαν όταν μεγάλα πλήθη κατέβηκαν σε φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια, ενώ τα ισραηλινά τανκς ήταν παρόντα.
Το Ισραήλ δήλωσε ότι τα τανκς έριξαν προειδοποιητικές βολές αλλά δεν έπληξαν τα φορτηγά και ότι πολλοί από τους νεκρούς ποδοπατήθηκαν.
Πυρά κατά του Ισραήλ
Όπως μεταδίδει το BBC, ορισμένες οργανώσεις βοήθειας αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις αρχές. Ο Philippe Lazzarini, επικεφαλής της κύριας υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λωρίδα της Γάζας, της UNRWA, κατηγόρησε τη Δευτέρα την ισραηλινή κυβέρνηση ότι προσπαθεί να «εξαλείψει» την παρουσία της στη Γάζα.
Το Ισραήλ κατηγορεί εδώ και καιρό διάφορους κλάδους των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Unrwa, για μεροληψία, ακόμη και για αντισημιτισμό. Αρκετές δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν διακόψει τη χρηματοδότηση της UNRWA αφού το Ισραήλ κατηγόρησε ορισμένο προσωπικό για ρόλο στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
Ο κ. Lazzarini δήλωσε ότι αυτό δεν ήταν απλώς μια απάντηση σε «παραβιάσεις της ουδετερότητας ορισμένων μελών του προσωπικού», αλλά είχε ευρύτερο πολιτικό κίνητρο, το οποίο περιελάμβανε σχέδια για την «εξάλειψη του καθεστώτος των προσφύγων και τη διασφάλιση ότι αυτό δεν αποτελεί μέρος μιας τελικής πολιτικής διευθέτησης».
Πρόσθεσε ότι η διάλυση της οργάνωσής του θα οδηγούσε στην κατάρρευση ολόκληρης της ανθρωπιστικής απάντησης στη Γάζα.