Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2024 09:34

Η Αϊτή αντιμέτωπη με τις συμμορίες - Παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το βασικό λιμάνι της πρωτεύουσας της Αϊτής ανέστειλε τη δραστηριότητά του χθες Πέμπτη, εν μέσω ραγδαίας κλιμάκωσης της βίας των συμμοριών, που ανάγκασε τις αρχές της φτωχότερης χώρας της Καραϊβικής να παρατείνουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξαν το σαββατοκύριακο στην Πορτ-ο-Πρενς για έναν μήνα.

Οι συμμορίες, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας και δρόμους που οδηγούν στην υπόλοιπη επικράτεια, επιτίθενται από την περασμένη εβδομάδα σε στρατηγικές τοποθεσίες, απόντος του de facto πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί, απαιτώντας, όπως και μέρος του πληθυσμού, την παραίτησή του.

Η εταιρεία Caribbean Port Services, η οποία διαχειρίζεται το λιμάνι της πρωτεύουσας, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι αναστέλλεται η λειτουργία του εξαιτίας των «ταραχών», κάνοντας λόγο για «δολιοφθορές και βανδαλισμούς» από την 1η Μαρτίου.

Αϊτή: Παράταση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Νωρίτερα, στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης δημοσιεύθηκε απόφαση να «παραταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για λόγους ασφαλείας» στον δυτικό νομό της Αϊτής, που συμπεριλαμβάνει την πρωτεύουσα, «για περίοδο ενός μήνα» και να επιβληθεί νέα απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας -μέτρο όμως που μοιάζει πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί- ως τη Δευτέρα.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας ανακοινώθηκαν την Κυριακή, μετά τις εφόδους κακοποιών σε φυλακές, από τις οποίες απέδρασαν χιλιάδες κρατούμενοι.

Ανάμεσα στις τοποθεσίες στρατηγικής σημασίας που γίνονται στόχος επιθέσεων κακοποιών είναι, πέρα από το λιμάνι, δικαστήρια και αστυνομικά τμήματα. Ακόμη ένα αστυνομικό τμήμα πυρπολήθηκε το βράδυ προχθές Τετάρτη στην Πορτ-ο-Πρενς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γενικός συντονιστής του εθνικού συνδικάτου αϊτινών αστυνομικών (SYNAPOHA), πάντως τα μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης πρόλαβαν να φύγουν.

Αϊτή: Επιθέσεις σε φυλακές, δέκα περιπολικά καταστράφηκαν

Σύμφωνα με καταμέτρηση του συνδικαλιστικού οργάνου της αστυνομίας, από την κλιμάκωση της κρίσης την περασμένη εβδομάδα έχουν καταστραφεί δέκα αστυνομικά κτίρια και έχουν υποστεί επιθέσεις δυο φυλακές -ανάμεσά τους η μεγαλύτερη της χώρας- από τις οποίες απέδρασαν οι περισσότεροι έγκλειστοι.

Ισχυρός επικεφαλής συμμαχίας συμμοριών, ο Τζίμι Σεριζιέ, ή «Μπάρμπεκιου», απείλησε την Τρίτη ότι αν δεν παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Ανρί κι αν η διεθνής κοινότητα συνεχίσει να τον υποστηρίζει, η Αϊτή των περίπου 11 εκατομμυρίων κατοίκων θα οδηγηθεί σε «εμφύλιο πόλεμο» και «γενοκτονία».

Ο de facto πρωθυπουργός, που υποτίθεται θα εγκατέλειπε το αξίωμα στις αρχές Φεβρουαρίου, βρισκόταν στην Κένυα όταν η κρίση κλιμακώθηκε και δεν έχει μπορέσει να επιστρέψει στην Αϊτή, κυρίως λόγω της έλλειψης ασφάλειας στον τομέα του διεθνούς αερολιμένα της πρωτεύουσας.

Χθες το πρωί ο κ. Ανρί βρισκόταν ακόμη στο Πουέρτο Ρίκο, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της συνοριοφυλακής αυτής της αμερικανικής περιοχής της Καραϊβικής.

Αϊτή: Στα πρόθυρα κατάρρευσης το σύστημα υγείας

Την ώρα της όξυνσης της πολυετούς κρίσης στην Αϊτή το σύστημα υγείας της χώρας βρίσκεται στα πρόθυρα «κατάρρευσης», προειδοποιεί από την πλευρά του το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Το Εθνικό Δίκτυο Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ( Réseau National de Défense des Droits Humains en Haiti, RNDDH) από την πλευρά του κατήγγειλε την απραξία των υπηρεσιών του κράτους -«οι κυβερνητικές αρχές έχουν παραιτηθεί», τόνισε σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε προχθές Τετάρτη- και το ότι «οι δρόμοι έχουν παραδοθεί στις συμμορίες και ο αϊτινός πληθυσμός έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του» καθώς οι αστυνομικοί αποφεύγουν ακόμη και να κυκλοφορούν στους δρόμους. Η οργάνωση κάλεσε να ληφθούν μέτρα για «να ανακτηθεί ο έλεγχος της επικράτειας».

Για να γίνει αυτό, το Συμβούλιο Ασφαλείας άναψε τον Οκτώβριο πράσινο φως στην αποστολή πολυεθνικής ένοπλης δύναμης υπό την ηγεσία της Κένυας, που προσφέρθηκε να διαθέσει 1.000 αστυνομικούς. Όμως η ανάπτυξή της καθυστερεί, εξαιτίας απόφασης της κενυατικής δικαιοσύνης καθώς και εξαιτίας της κραυγαλέας έλλειψης χρηματοδότησης. Δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα αναπτυχθεί.

Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Johnson Sabin

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2024 09:42

Σχετικά Άρθρα

  • ΗΠΑ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το Λος Άντζελες που απειλείται από τρεις πυρκαγιές
    ΗΠΑ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το Λος Άντζελες που απειλείται από τρεις πυρκαγιές

    Η «Bridge Fire», η «Line Fire» και η «Airport Fire» έχουν κάψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα κοντά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ

    Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας κήρυξε σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Λος Άντζελες και τις γύρω κομητείες λόγω των πυρκαγιών που απειλούν τη μεγαλούπολη και έχουν ήδη καταστρέψει δεκάδες κατοικίες.
    Ο Γκάβιν Νιούσομ «κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις κομητείες του Λος Άντζελες και του Σαν Μπερναρντίνο για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς «Bridge Fire» και στις κομητείες Όραντζ και Ρίβερσαϊντ για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς «Airport Fire», σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε χθες, Τετάρτη, στη δημοσιότητα.
    Η «Bridge Fire», η μία από τις τρεις πυρκαγιές που καίνε ανεξέλεγκτα κοντά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει ήδη καταστρέψει δεκάδες σπίτια και έχει κάψει μέσα σε 24 ώρες σχεδόν 200.000 στρέμματα στα υψώματα του Λος Άντζελες.

    Βόρεια της μεγαλούπολης της Καλιφόρνιας, οι κάτοικοι των οικισμών του Ράιτγουντ και του Μάουντ Μπόλντι πήραν εντολή να εκκενώσουν την περιοχή. Τουλάχιστον 33 κατοικίες, καθώς και πολλές αποθήκες έχουν καταστραφεί από τη φωτιά, η οποία πέρασε επίσης από ένα χιονοδρομικό κέντρο, σύμφωνα με τις αρχές.

    Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στο Ράιτγουντ είδε εκεί καμένα κτίρια και οχήματα.

    Η πυρκαγιά αυτή, που εκδηλώθηκε την Κυριακή, είχε ήδη κάψει την Τρίτη 16.000 στρέμματα και μια ημέρα μετά, χθες, Τετάρτη, 200.000 στρέμματα.
    Βορειοανατολικά της μεγαλούπολης, μια άλλη πυρκαγιά, η «Line Fire», έχει κάψει 140.000 στρέμματα. Οι κάτοικοι ορεινών χωριών κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ενώ δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι.

    Ένας τριαντάχρονος, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι ευθύνεται γι' αυτή την πυρκαγιά, συνελήφθη την Τρίτη, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

    «Η Καλιφόρνια αναπτύσσει όλους τους διαθέσιμους πόρους για να δώσει τη μάχη εναντίον αυτών των καταστροφικών πυρκαγιών», δήλωσε ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ, ο οποίος επισκέφθηκε χθες, Τετάρτη, ένα διοικητήριο των πυροσβεστικών δυνάμεων που αντιμετωπίζουν τη «Line Fire».
    Περισσότεροι από 5.700 άνθρωποι έχουν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν αυτές τις τρεις πυρκαγιές, ανακοινώθηκε από το γραφείο του.

    Νοτιοανατολικά του Λος Άντζελες, μια τρίτη πυρκαγιά, η «Airport Fire», συνέχιζε χθες να μαίνεται. Η πυρκαγιά αυτή έχει κάψει 89.000 στρέμματα. Σύμφωνα με τοπικούς πυροσβέστες, επτά άνθρωποι έχουν τραυματισθεί από την πυρκαγιά αυτή που ξέσπασε τη Δευτέρα.
    Οι τρεις πυρκαγιές έχουν επιδεινώσει το κύμα καύσωνα που πλήττει την περιοχή και ο υδράργυρος ξεπερνά κατά τόπους τις τελευταίες ημέρες τους 43 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο οι θερμοκρασίες αυτές άρχισαν χθες να πέφτουν.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ APU GOMES
  • Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης 45 πόλεις στη Βραζιλία εξαιτίας των πυρκαγιών (video)
    Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης 45 πόλεις στη Βραζιλία εξαιτίας των πυρκαγιών (video)

    Δυο εργαζόμενοι σε εργοστάσιο έχασαν τη ζωή τους - 3.480 εστίες έχουν εντοπιστεί μέχρι χθες - Συνελήφθησαν δυο πρόσωπα που βαρύνουν υποψίες πως διέπραξαν εμπρησμούς.

    Η Βραζιλία βρίσκεται πλέον «σε πόλεμο εναντίον των πυρκαγιών και της εγκληματικότητας», δήλωσε χθες Κυριακή η υπουργός Περιβάλλοντος της τεράστιας χώρας της Λατινικής Αμερικής, η Μαρίνα Σίλβα, καθώς έχει κηρυχθεί πλέον κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε 45 πόλεις στην πολιτεία Σαν Πάουλου (νοτιοανατολικά).
    Έπειτα από συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της κρίσης με παρόντα τον πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, η υπουργός τόνισε πως έχουν αρχίσει να διενεργούνται έρευνες από την ομοσπονδιακή αστυνομία για να εξακριβωθούν τα αίτια των πυρκαγιών που σαρώνουν την περιοχή αυτή τις τελευταίες ημέρες.
    «Η αστυνομία θα διενεργήσει έρευνα και η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλες τις πολιτείες για την κατάσβεση των πυρκαγιών», τόνισε κατόπιν ο Λούλα μέσω X.
    Ο κυβερνήτης της πολιτείας Σαν Πάουλου, ο Ταρκίζιου τζι Φρέιτας, ο οποίος κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε 45 κοινότητες, έκανε γνωστό πως συνελήφθησαν δυο πρόσωπα που βαρύνουν υποψίες πως διέπραξαν εμπρησμούς.

    Μια από τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι αυτή της Χιμπέιρου Πρέτου, πόλης 700.000 και πλέον κατοίκων, περίπου 300 χιλιόμετρα από τη Σαν Πάουλου, στην καρδιά μεγάλων αγροτικών εκτάσεων.
    «Ξεμύτισα χθες βράδυ περί τις 19:00 και δυσκολευόμουν πολύ να αναπνεύσω. Ζω εδώ 32 χρόνια και δεν έχω ξαναδεί ποτέ τέτοιο πράγμα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κάρλους Χοντρίγκες, συνταξιούχος, 66 ετών.

    «Φοβάμαι στ’ αλήθεια (...) Καθώς έχω ρινίτιδα, μένω κλεισμένη σπίτι μου», είπε από την πλευρά της η Ναζαρέ Λοουρέιρο ντος Σάντος, αισθητικός 71 ετών, κρατώντας ομπρέλα, καθώς οι βροχές αναμένουν πως βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν χθες θα συνέβαλαν να αμβλυνθεί κάπως η βαρύτητα της κατάστασης.

    Κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε διάφορες περιοχές καθώς πλησίαζαν οι φλόγες, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο G1.
    Βίντεο που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τη Χιμπέιρου Πρέτου βυθισμένη στο σκοτάδι χθες το απόγευμα, καλυμμένη από πυκνό στρώμα καπνού, ενώ φύσαγαν σφοδρές ριπές ανέμου.

    Η κατάσταση παραπέμπει στην «Αποκάλυψη», με «πολύ αέρα, πολύ καπνό, δεν βλέπουμε τίποτα και είναι μόνο 17:00», λέει ένας από τους πολίτες που τράβηξαν βίντεο, φορώντας μάσκα για να προστατευτεί, με τα μάτια μισόκλειστα εξαιτίας του καπνού.
    Δυο εργαζόμενοι σε εργοστάσιο έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή στην Ουρουπές, στο βόρειο τμήμα της πολιτείας, δίνοντας μάχη με πυρκαγιά.

    Πτήσεις ακυρώθηκαν και δρόμοι κόπηκαν στη μέση εξαιτίας των πυρκαγιών, ενώ έχουν καταστραφεί καλλιέργειες και έχουν σκοτωθεί πολλά εκτρεφόμενα ζώα.

    Σύμφωνα με τον δήμο της Σάντο Αντόνιου ντου Αρακουνγκουά, τουλάχιστον σαράντα βοοειδή απανθρακώθηκαν εξαιτίας πυρκαγιάς σε αγρόκτημα.
    Ο κυβερνήτης Φρέιτας ανήγγειλε πως θα διατεθεί ποσό 10 εκατομμυρίων χεάις (περίπου 1,63 εκατ. ευρώ) για να βοηθηθούν αγρότες που έχασαν τις καλλιέργειές τους και κτηνοτρόφοι που έχασαν ζώα.
    Αεροσκάφος KC-390 της Embraer, μεταγωγικό της πολεμικής αεροπορίας της Βραζιλίας που έχει μετατραπεί σε πυροσβεστικό αεροσκάφος κι έχει δυνατότητα να μεταφέρει ως και 12.000 λίτρα νερού ή αφρού, έφθασε στη Χιμπέιρου Πρέτου τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

    Όμως, σύμφωνα με την υπουργό Σίλβα, δεν έχει μπορέσει ακόμη να επιχειρήσει, εξαιτίας της ποσότητας των καπνών. «Αυτό δίνει μια ιδέα για το μέγεθος του προβλήματος», στηλίτευσε.

    Σύννεφα καπνού ήταν ορατά χθες σε πόλεις άλλων πολιτειών, ως ακόμη και στην πρωτεύουσα Μπραζίλια (κεντροδυτικά).

    Σύμφωνα με δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από δορυφόρους του εθνικού ινστιτούτου διαστημικών ερευνών (INPE), η πολιτεία Σαν Πάουλου βιώνει τον χειρότερο Αύγουστο ως προς τις πυρκαγιές αφότου άρχισαν να τηρούνται στοιχεία, το 1998, με 3.480 εστίες να έχουν εντοπιστεί μέχρι χθες. Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος από το σύνολο των εστιών φωτιάς την περασμένη χρονιά.

    Η κυβέρνηση του Λούλα συνδέει την κατάσταση με την κλιματική αλλαγή. «Δεν μπορεί κανένας να συνεχίζει να αρνείται την κλιματική κρίση. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τις κλιματικές αλλαγές έξυπνα, με επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένων χρηματοδοτήσεων από πλούσιες χώρες, που έχουν ήδη καταστρέψει τα δικά τους δάση. Δεν μπορεί ο παγκόσμιος Νότος να σηκώσει μόνος του αυτό το βάρος», ανέφερε ο βραζιλιάνος πρόεδρος χθες μέσω X.

    Η εξάπλωση των πυρκαγιών ευνοείται από περίοδο εξαιρετικής ξηρασίας, στην πολιτεία Σαν Πάουλου και στην Αμαζόνας (βόρεια), όπου μαίνονται πυρκαγιές.

    Από την αρχή του τρέχοντος έτους, έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 48.674 εστίες φωτιάς στην περιοχή όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη, αριθμός αυξημένος κατά 76% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Sebastiao Moreira
  • «Ευλογιά των Πιθήκων»: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στην Αφρική λόγω της επιδημίας
    «Ευλογιά των Πιθήκων»: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στην Αφρική λόγω της επιδημίας

    Ο οργανισμός δημόσιας υγείας της Αφρικής κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης mpox (Ευλογιά των Πιθήκων).

    Τα αφρικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κήρυξαν την ήπειρο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία λόγω επιδημίας mpox (Ευλογιά των Πιθήκων) που εξαπλώθηκε από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό σε γειτονικές χώρες.

    Το mpox, γνωστό παλαιότερα ως «ευλογιά των πιθήκων», μεταδίδεται με τη στενή σωματική επαφή και προκαλεί συμπτώματα που θυμίζουν γρίπη, καθώς και εξανθήματα που εξελίσσονται σε αλλοιώσεις με πύο.

    Τα περισσότερα κρούσματα είναι ήπια, όμως ο ιός μπορεί να σκοτώσει.

    Η επιδημία στο Κογκό ξεκίνησε με την εξάπλωση ενός ενδημικού στελέχους γνωστού ως Κλάδος Ι. Το τελευταίο διάστημα, όμως, ένα νέο στέλεχος με την ονομασία Κλάδος Ib, δείχνει να εξαπλώνεται ταχύτερα στην ήπειρο, ειδικά μεταξύ παιδιών.

    Περισσότερα από 15.000 κρούσματα και 461 θάνατοι έχουν αναφερθείς την Αφρική από την αρχή του έτους, αριθμός αυξημένος κατά 160% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

    Στα ανατολικά του Κογκό, η Ρουάντα, η Ουγκάντα και η Κένυα, χώρες που μέχρι πρόσφατα δεν ανέφεραν κρούσματα, έχουν όλες καταγράψει την άφιξη του νέου στελέχους από τα μέσα Ιουλίου.

    Ο ιός του mpox παραμένει ενδημικός σε ορισμένες χώρες της Αφρικής από την ανακάλυψή του στη Λαϊκή Δημοκρατία το Κογκό το 1970.

    Μια ηπιότερη μορφή του ιού εξαπλώθηκε σε εκατοντάδες χώρες το 2022, κυρίως μέσω σεξουαλικών επαφών, μια πρωτοφανής εξέλιξη που οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ανησυχίας, το ανώτατο επίπεδο συναγερμού που αντιστοιχεί σε πανδημία.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Δήμος Πηνειού: Σε έκτακτη ανάγκη λόγω σεισμού
    Δήμος Πηνειού: Σε έκτακτη ανάγκη λόγω σεισμού

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Πηνειού, με απόφαση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου για τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω των σεισμικών δονήσεων που εκδηλώθηκαν στις 6/7.

    Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει ισχύ για έναν μήνα από την ημερομηνία εκδήλωσης του φαινομένου, δηλαδή έχει τις 6 Αυγούστου.

  • ΟΗΕ: «Κατακλυσμιαία» η κατάσταση στην Αϊτή με 1.554 φόνους σε τρεις μήνες
    ΟΗΕ: «Κατακλυσμιαία» η κατάσταση στην Αϊτή με 1.554 φόνους σε τρεις μήνες

    Κατακλυσμιαία χαρακτηρίζεται από τον ΟΗΕ η κατάσταση στην Αϊτή με την πολιτική κρίση και ασφάλειας να βαθαίνει μέρα με τη μέρα και τους φόνους να έχουν φτάσει τους 1.554 μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2024, από τις εγκληματικές συμμορίες.

    Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ καταγγέλλει ότι η Αϊτή περνά κρίση ασφαλείας με τα «πορώδη σύνορα» της φτωχότερης χώρας του δυτικού ημισφαιρίου να διευκολύνει τον εφοδιασμό των συμμοριών με όπλα και πυρομαχικά.

    «Είναι σοκαριστικό να διαπιστώνεις πως παρά τη φρίκη της κατάστασης στο πεδίο, τα όπλα συνεχίζουν να εισέρχονται αφειδώς στη χώρα. Απευθύνω έκκληση να εφαρμοστεί πιο αποτελεσματικά το εμπάργκο όπλων», υπογράμμισε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Φόλκερ Τουρκ, παρουσιάζοντας νέα έκθεση.

    «Δομικοί και συγκυριακοί παράγοντες έχουν οδηγήσει την Αϊτή σε κατακλυσμιαία κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από βαθιά πολιτική αστάθεια και ακραία εύθραυστους θεσμούς», αναφέρει η έκθεση.

    Η Αϊτή, αντιμέτωπη ήδη με βαθιά κρίση, πολιτική και ασφαλείας, βιώνει από την αρχή του μήνα ραγδαία κλιμάκωση των επιθέσεων συμμοριών, που ένωσαν τις δυνάμεις τους κι έβαλαν στο στόχαστρο τοποθεσίες στρατηγικής σημασίας στην πρωτεύουσα, διατρανώνοντας πως σκοπός τους ήταν να ανατρέψουν τον de facto πρωθυπουργό Αριέλ Ανρί.

    Αμφισβητούμενος ολοένα πιο έντονα, ο τελευταίος δεν μπόρεσε να επιστρέψει στη χώρα του έπειτα από ταξίδι στην Κένυα. Εντέλει δέχθηκε να παραιτηθεί την 11η Μαρτίου.

    Την ίδια μέρα, κατά τη διάρκεια έκτακτης διεθνούς συνόδου στην Τζαμάικα, με τη συμμετοχή χωρών μελών της κοινότητας της Καραϊβικής (CARICOM), στην οποία ασκεί το τρέχον διάστημα την εναλλασσόμενη προεδρία η Γουιάνα, και παρόντες αντιπροσώπους του ΟΗΕ και άλλων κρατών, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και των ΗΠΑ, ανατέθηκε σε διάφορες αϊτινές οργανώσεις και πολιτικές παρατάξεις να σχηματίσουν μεταβατικές αρχές, προεδρικό μεταβατικό συμβούλιο, αποτελούμενο κυρίως από αντιπροσώπους πολιτικών κομμάτων.

    Στην πρώτη του επίσημη ανακοίνωση που δημοσιοποίησε προχθές Τετάρτη, το υπό ίδρυση συμβούλιο αυτό που αναμένεται να πάρει στα χέρια του τα ηνία της χώρας δεσμεύθηκε να αποκαταστήσει «τη δημόσια και τη δημοκρατική τάξη».

    Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, «η διαφθορά, η ατιμωρησία και κακοδιοίκηση, που επιδεινώνονται από τα αυξανόμενα επίπεδα βίας των συμμοριών, υπονόμευσαν το κράτος δικαίου και οδήγησαν τους κρατικούς θεσμούς (...) στα όρια της κατάρρευσης».

    Οι αριθμοί των νεκρών και των τραυματιών εξαιτίας της βίας των συμμοριών αυξήθηκαν με ραγδαίο ρυθμό το 2023: ανήλθαν αντίστοιχα σε 4.451 και 1.668, κατά τους αριθμούς του ΟΗΕ — που είναι μάλλον συντηρητικοί.

    Τα θύματα αυξήθηκαν ακόμα ταχύτερα τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, με 1.554 νεκρούς και 826 τραυματίες να καταγράφονται ως την 22η Μαρτίου, κατά το κείμενο.

    «Υπέρτερη ισχύς πυρός»

    Η Ύπατη Αρμοστεία τονίζει ότι, παρά το εμπάργκο όπλων, «η παράνομη διακίνηση όπλων και πυρομαχικών μέσω των πορωδών συνόρων παρέχει αξιόπιστη αλυσίδα εφοδιασμού στις συμμορίες», σε βαθμό που «διαθέτουν συχνά υπέρτερη ισχύ πυρός από την αστυνομία» της Αϊτής.

    Επαναλαμβάνει πως θεωρεί απαραίτητη την κατεπείγουσα ανάπτυξη πολυεθνικής αποστολής υποστήριξης ασφάλειας για να βοηθήσει την αϊτινή αστυνομία να βάλει τέλος στη βία και να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου.

    Ωστόσο ο κ. Τουρκ υπογραμμίζει πως είναι «απόλυτα απαραίτητο» η αποστολή να εγγυηθεί πως θα γίνονται σεβαστά «τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη διεξαγωγή των επιχειρήσεών της».

    Σύμφωνα με την έκθεση, οι συμμορίες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν σεξουαλική βία για να τρομοκρατούν, να τιμωρούν και να ελέγχουν τον πληθυσμό. Όμως οι υποθέσεις σεξουαλικής βίας σπάνια καταγγέλλονται και συνήθως μένουν ατιμώρητες.

    Οι συμμορίες συνεχίζουν επίσης να στρατολογούν ή/και να κακοποιούν παιδιά —τόσο αγόρια, όσο και κορίτσια—, κάποια από τα οποία σκοτώθηκαν όταν αποπειράθηκαν να εγκαταλείψουν τις τάξεις των συμμοριών.

    Παράλληλα με την κλιμάκωση της βίας των συμμοριών και την ανημποριά της αστυνομίας να την αντιμετωπίσει, συνέχισαν να εμφανίζονται «ταξιαρχίες πολιτοφυλάκων» που αποδίδουν δικαιοσύνη μόνες τους, αυτοδικούν, σημειώνει το κείμενο. Καταγράφτηκαν τουλάχιστον 528 λιντσαρίσματα (510 ανδρών, 18 γυναικών) το 2023 και άλλα 59 ήδη το 2024.

    Μολονότι ορισμένοι φόνοι κατά τα φαινόμενα διαπράχθηκαν αυθόρμητα, άλλοι ενθαρρύνθηκαν, υποστηρίχθηκαν ή διευκολύνθηκαν από αστυνομικούς και μέλη συμμοριών που ανήκουν σε συμμαχία εγκληματικών οργανώσεων γνωστή ως G9 και συμμάχους της, κατά την έκθεση.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/Johnson Sabin
  • Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Αϊτή: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της χώρας μετά από σειρά επιθέσεων συμμοριών
    Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Αϊτή: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της χώρας μετά από σειρά επιθέσεων συμμοριών

    Από το 2016 έχουν να διεξαχθούν εκλογές στην Αϊτή. Η χώρα δεν έχει πλέον κοινοβούλιο, ούτε πρόεδρο.

    Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Αϊτής, Αριέλ Ανρί, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της κοινότητας των κρατών της Καραϊβικής (CARICOM) και πρόεδρος της Γουιάνας, Ιρφάν Αλί.

    Ο κ. Ανρί, ο οποίος δεν ήταν εκλεγμένος, διορίστηκε από τον πρόεδρο, Ζοβενέλ Μοΐζ, λίγο πριν από τη δολοφονία του το 2021 και υποτίθεται θα παρέδιδε την εξουσία τον Φεβρουάριο. Όμως στη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου έχουν να διεξαχθούν εκλογές από το 2016, η χώρα δεν έχει πλέον κοινοβούλιο, ούτε πρόεδρο.

    Πάνοπλες συμμορίες εξαπέλυσαν σειρά επιθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες σε στρατηγικές τοποθεσίες, για να τον αναγκάσουν να εγκαταλείψει την εξουσία, και η κατάσταση στη χώρα χαρακτηρίζεται πλέον εκτός ελέγχου.

    Η παραίτησή του Αριέλ Ανρί ανακοινώθηκε σε έκτακτη σύνοδο ηγετών της περιοχής στην κοντινή Τζαμάικα για να καταρτιστεί πλαίσιο πολιτικής μετάβασης στη χώρα, που η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε την περασμένη εβδομάδα να «επιταχυνθεί», με τη δημιουργία μεταβατικού «προεδρικού συμβουλίου» που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Johnson Sabin

  • Αϊτή: Χάος και πυροβολισμοί κοντά στο προεδρικό μέγαρο
    Αϊτή: Χάος και πυροβολισμοί κοντά στο προεδρικό μέγαρο

    Σφοδρά πυρά σημειώθηκαν κοντά στο προεδρικό μέγαρο της Αϊτής, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων EFE, καθώς η χώρα της Καραϊβικής συγκλονίζεται από κύμα βίας που κλιμακώθηκε ραγδαία εν τη απουσία του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί.

    Μεγάλες ταραχές

    Οι αρχές έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς ξέσπασαν μεγάλες ταραχές, συμμορίες απελευθέρωσαν κρατούμενους από φυλακές, ενώ περισσότεροι από 10.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

    Η κρίση έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του πρωθυπουργού Ανρί στην Κένυα για διαβουλεύσεις σχετικά με την ανάπτυξη στην Αϊτή διεθνούς δύναμης που θα βοηθούσε τις αϊτινές υπηρεσίες ασφαλείας να καταπολεμήσουν τις συμμορίες.

    Επείγουσα πολιτική μετάβαση

    Ο Αριέλ Ανρί, ο οποίος κυβερνά την Αϊτή μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ στις 7 Ιουλίου 2022, είχε δεσμευτεί πως θα παρέδιδε την εξουσία στις αρχές Φεβρουαρίου. Αργότερα όμως υποστήριξε ότι έπρεπε πρώτα να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη, προκειμένου να διασφαλιστούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε από τον πρωθυπουργό της Αϊτής «επείγουσα» πολιτική μετάβαση, καθώς οι συμμορίες δηλώνουν απροκάλυπτα πως επιδιώκουν την ανατροπή του.

    Λόγω των ταραχών ο Αριέλ Ανρί δεν έχει επιστρέψει στην Αϊτήκαι βρίσκεται επί του παρόντος στο Πουέρτο Ρίκο.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Johnson Sabin

  • Αϊτή: Με «εμφύλιο πόλεμο» απειλούν οι συμμορίες αν ο πρωθυπουργός παραμείνει στην εξουσία
    Αϊτή: Με «εμφύλιο πόλεμο» απειλούν οι συμμορίες αν ο πρωθυπουργός παραμείνει στην εξουσία

    Ετκός ελέγχου παραμένει η κατάσταση στην Αϊτή με τον επικεφαλής συμμαχίας συμμοριών απείλησε πως θα ξεσπάσει «εμφύλιος πόλεμος» στην Αϊτή αν ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί παραμείνει στην εξουσία.

    Η βία τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί δραματικά από την περασμένη εβδομάδα στο κράτος αυτό της Καραϊβικής, το φτωχότερο στο δυτικό ημισφαίριο.

    «Αν δεν παραιτηθεί ο Αριέλ Ανρί, αν η διεθνής κοινότητα συνεχίσει να τον υποστηρίζει, θα πάμε απευθείας σε εμφύλιο πόλεμο που θα οδηγήσει σε γενοκτονία», διεμήνυσε ο Τζίμι Σεριζιέ, γνωστός επίσης ως «Μπάρμπεκιου», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Βαριά οπλισμένες συμμορίες, που ελέγχουν ολόκληρους τομείς της Αϊτής, συμπεριλαμβανομένων συνοικιών της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα πως θα εξαπολύσουν συντονισμένες επιθέσεις για να αναγκάσουν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την εξουσία. Έκτοτε, πολλαπλασίασαν τις εφόδους τους εναντίον στρατηγικών εγκαταστάσεων, εκμεταλλευόμενες την απουσία του πρωθυπουργού, που βρισκόταν στο εξωτερικό.

    «Πρέπει να ενωθούμε. Ή η Αϊτή θα γίνει παράδεισος για όλους μας, ή κόλαση για όλους μας», είπε ακόμη ο Τζίμι Σεριζιέ, 46 ετών, πρώην αστυνομικός που μετατράπηκε σε αρχηγό συμμαχίας συμμοριών γνωστής ως G9, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τον ΟΗΕ.

    «Δεν τίθεται ζήτημα μια μικρή ομάδα πλουσίων που ζει σε πολυτελή ξενοδοχεία να αποφασίζει την τύχη των κατοίκων των λαϊκών συνοικιών», είπε ακόμα ο «Μπάρμπεκιου».

    Ο Αριέλ Ανρί, στην εξουσία μετά τη δολοφονία το 2021 του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ, που επέτεινε την κρίση στη χώρα, προσπαθεί να επιστρέψει στην Αϊτή και χθες προσγειώθηκε στο Πουέρτο Ρίκο, αμερικανική περιοχή στην Καραϊβική.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Johnson Sabin

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο