Κυριακή, 10 Μαρτίου 2024 11:04

Ευρωεκλογές 2024: Όσα πρέπει να γνωρίζετε - Αναλυτικός οδηγός

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Μόλις 100 μέρες απομένουν για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει ήδη η προεκλογική της εκστρατεία.

Στις εκλογές σε ολόκληρη την ήπειρο θα εκλεγούν 720 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για αύξηση από τις 705 έδρες σήμερα, προκειμένου να καλυφθούν οι δημογραφικές αλλαγές σε πολλά κράτη μέλη.

Το Κοινοβούλιο είναι το μόνο θεσμικό όργανο στην ΕΕ που εκλέγεται απευθείας από τους ψηφοφόρους. Τα άλλα δύο κύρια όργανα εκλέγονται έμμεσα: η σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαιτεί την έγκριση των ευρωβουλευτών, ενώ το Συμβούλιο αποτελείται από υπουργούς των κρατών-μελών που ορίζονται από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις τους.

Τα τρία θεσμικά όργανα συνεργάζονται –όχι πάντα με σύμπνοια– για να προωθήσουν τη νομοθεσία σε ένα ευρύ πεδίο τομέων, όπως η δράση για το κλίμα, η ψηφιακή ρύθμιση, η μετανάστευση και το άσυλο, η ενιαία αγορά, η προστασία του περιβάλλοντος και ο κοινός προϋπολογισμός.

Πότε θα γίνουν οι εκλογές;

Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαχθούν μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου και θα διοργανωθούν σύμφωνα με τους εκλογικούς κανόνες κάθε κράτους μέλους. Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν τους εκπροσώπους της χώρας τους σε ανοιχτές, ημι-ανοιχτές και κλειστές λίστες. Μια πρόταση για εισαγωγή διακρατικών καταλόγων δεν βρήκε αντίκρισμα.

Η ψηφοφορία ξεκινά στην Ολλανδία την Πέμπτη 6 Ιουνίου και ακολουθεί η Ιρλανδία την Παρασκευή 7 Ιουνίου. Η Λετονία, η Μάλτα και η Σλοβακία θα συμμετάσχουν το Σάββατο 8 Ιουνίου, ενώ οι υπόλοιπες χώρες θα ψηφίσουν την Κυριακή 9 Ιουνίου.

Η Τσεχία και η Ιταλία θα επιτρέψουν την ψηφοφορία σε συνεχόμενες ημέρες: Παρασκευή και Σάββατο για τους Τσέχους και Σάββατο και Κυριακή για τους Ιταλούς.

Από ποια ηλικία μπορεί να ψηφίσει κανείς;

Όπως και την ημέρα των εκλογών, αυτό εξαρτάται επίσης από την εθνικότητα σας.

Στην πλειονότητα των κρατών-μελών, οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίζουν από την ηλικία των 18 ετών. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, μερικές χώρες έχουν μειώσει το όριο σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη συμμετοχή. Στην Ελλάδα επιτρέπεται να ψηφίζουν άτομα ηλικίας 17 ετών και άνω. Και στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Μάλτα και την Αυστρία, το όριο ηλικίας έχει οριστεί στα 16.

Αντίθετα, οι υποψήφιοι του Κοινοβουλίου θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον τα 18 έτη, σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία, έως τα 25 έτη στην Ελλάδα και την Ιταλία. Όλοι οι πολίτες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν αξίωμα σε άλλη χώρα της ΕΕ εάν είναι κάτοικοι εκεί.

Αυτό σημαίνει ότι θα ψηφίσουν περισσότεροι;

Αυτό είναι ένα από τα φλέγοντα ερωτήματα στις Βρυξέλλες. Οι εκλογές για την ΕΕ χαρακτηρίζονται για δεκαετίες από τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής. Το 2019, το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 50,66%, η πρώτη φορά που ξεπέρασε το όριο του 50% από το 1994.

Φέτος, το μπλοκ ελπίζει να φτάσει ξανά το όριο του 50%. Στην πράξη, αυτό θα σημαίνει 185 εκατομμύρια ψηφοδέλτια από τα 370 εκατομμύρια πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου.

Η νεολαία θεωρείται βασικό δημογραφικό στοιχείο για την αύξηση της προσέλευσης. Αυτό εξηγεί γιατί οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν βάλει στο στόχαστρο (υπερβολικά φιλόδοξο) την Τέιλορ Σουίφτ και άλλες διασημότητες για να πείσουν την Gen Z και τους millennials να πάνε να ψηφίσουν.

Είναι υποχρεωτική η ψηφοφορία;

Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική μόνο σε τέσσερα κράτη μέλη: Βέλγιο, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο και Ελλάδα. Αυτή η διάταξη εφαρμόζεται με επιείκεια και δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε υψηλότερους αριθμούς. Το 2019, στην Ελλάδα σημειώθηκε συμμετοχή 58,69% και στη Βουλγαρία μόλις 32,64%.

Μπορώ να ψηφίσω από το εξωτερικό;

Κατά γενικό κανόνα: ναι, μπορείτε. Αλλά αυτό αλλάζει από χώρα σε χώρα.

Όλα τα κράτη μέλη, εκτός από την Τσεχία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Σλοβακία, επιτρέπουν στους πολίτες τους να ψηφίζουν σε πρεσβείες και προξενεία στο εξωτερικό, ένα βήμα που συχνά απαιτεί προεγγραφή. (Η Βουλγαρία και η Ιταλία ενεργοποιούν αυτήν την επιλογή μόνο σε άλλη χώρα εντός της ΕΕ.)

Την ίδια στιγμή, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Εσθονία, η Ισπανία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ουγγαρία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σλοβενία, η Φινλανδία και η Σουηδία επιτρέπουν στους ψηφοφόρους να στείλουν τα ψηφοδέλτιά τους ταχυδρομικώς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα έξοδα αποστολής μπορούν να επιστραφούν.

Επιπλέον, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ολλανδία επιτρέπουν τη χρήση πληρεξουσίων: ένα άτομο που δεν μπορεί να προσέλθει στις κάλπες μπορεί να ορίσει άλλο άτομο για να ψηφίσει εκ μέρους τους.

Η Εσθονία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που προσφέρει ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια μειοψηφία κρατών μελών που δεν έχουν καμία επιλογή να ψηφίσουν από το εξωτερικό: η Τσεχία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σλοβακία.

Πότε θα ξέρουμε τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα των εκλογών δεν θα ανακοινωθούν μέχρι το βράδυ της Κυριακής 9 Ιουνίου. Αυτό εμποδίζει τις χώρες που ψηφίζουν νωρίτερα, να επηρεάσουν το αποτέλεσμα εκείνων που ψηφίζουν αργότερα.

Οι υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σκοπεύουν να δημοσιεύσουν τις πρώτες επιμέρους εκτιμήσεις στις 18:15 το απόγευμα της Κυριακής και την πρώτη πλήρη σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου στις 20:15. Αυτά τα δεδομένα θα συνδυάζουν τις εκτιμώμενες ψήφους και τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις.

Έως τις 23:00 το βράδυ, μόλις έχουν κλείσει οι κάλπες σε όλα τα κράτη μέλη, θα έχουμε μια αξιόπιστη, ολοκληρωμένη ματιά στη σύνθεση του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τι θα γίνει μετά τις εκλογές;

Λίγο μετά το πέρας των εκλογών, οι εθνικές αρχές θα κοινοποιήσουν στο Κοινοβούλιο ποιος έχει εκλεγεί (και ποιος έχει αποκλειστεί), ώστε αυτό να αρχίσει να συγκροτείται.

Οι ευρωβουλευτές πρέπει να οργανωθούν σε πολιτικές ομάδες σύμφωνα με την ιδεολογία και τις προτεραιότητές τους. Αυτές οι ομάδες πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 23 νομοθέτες από τουλάχιστον επτά χώρες. Όσοι θα μείνουν εκτός θα θεωρούνται «μη εγγεγραμμένοι» και θα έχουν μικρότερη προβολή σε συζητήσεις και επιτροπές.

Στο νυν ευρωκοινοβούλιο συμμετέχουν επτά ομάδες: Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), Renew Europe, Πράσινοι/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR), Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) και Αριστερά.

Η 10η κοινοβουλευτική περίοδος θα ξεκινήσει στις 16 Ιουλίου, ημερομηνία της πρώτης συνεδρίασης της Ολομέλειας. Εκείνη την ημέρα, οι 720 ευρωβουλευτές θα εκλέξουν τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, 14 αντιπροέδρους και πέντε κοσμήτορες.

Η πρώτη συνεδρίαση θα διαρκέσει έως τις 19 Ιουλίου και θα γίνει η επιλογή των επιτροπών και των υποεπιτροπών. Αλλά οι θέσεις προεδρίας, οι οποίες ορίζονται μετά από διαβουλεύσεις των κύριων ομάδων, θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες της ολομέλειας.

Τι γίνεται με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Το 2014, η ΕΕ αποφάσισε να δοκιμάσει κάτι νέο για αλλαγή: πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές, ζητήθηκε από κάθε κόμμα να ορίσει δημοσίως έναν κύριο υποψήφιο, ή Spitzenkandidat στα γερμανικά, για να προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ισχυρότερου και με τη μεγαλύτερη επιρροή θεσμού του μπλοκ.

Αυτή η προεπιλογή, είχε σκοπό να κάνει την Επιτροπή πιο δημοκρατική και πιο υπεύθυνη στα μάτια των ευρωπαίων ψηφοφόρων.

Αφού το ΕΛΚ κέρδισε τις εκλογές με 221 έδρες, οι ηγέτες της ΕΕ σεβάστηκαν το νέο σύστημα και διόρισαν τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον κύριο υποψήφιο του κόμματος, ως πρόεδρο της Επιτροπής. Στη συνέχεια, το ευρωκοινοβούλιο το ενέκρινε με απόλυτη πλειοψηφία.

Ωστόσο, το 2019, τα πράγματα πήραν μια περίεργη τροπή: ο δηλωμένος υποψήφιος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, παραμερίστηκε ανεπιτήδευτα από τους ηγέτες της ΕΕ (κυρίως από τον Γάλλο Εμμανουέλ Μακρόν). Η απόρριψη αυτή οδήγησε στην εμφάνιση-έκπληξη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ήταν εντελώς απούσα κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα και τελικά επικράτησε με μικρή διαφορά.

Οι εκλογές του 2024 έρχονται με μια προσπάθεια να αναβιώσει το σύστημα: φέτος, η Φον ντερ Λάιεν θα είναι επικεφαλής υποψήφια. Οι σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και η Αριστερά έχουν επίσης λάβει μέτρα για να προωθήσουν έναν υποψήφιο για την προεδρία. Αλλά ορισμένες άλλες ομάδες, όπως η Renew Europe και η ID, συνεχίζουν να αποφεύγουν το σύστημα, καθώς δεν έχει βάση στις συνθήκες της ΕΕ.

Ανεξάρτητα από το πού προέρχεται ο υποψήφιος, το Κοινοβούλιο σκοπεύει να πραγματοποιήσει σύνοδο ολομέλειας μεταξύ 16 και 19 Σεπτεμβρίου για να επιτρέψει στον διορισμένο να εκφράσει την πολιτική του πρόταση και να κερδίσει την έγκριση, τουλάχιστον, 361 από τα 720 μέλη του.

Εάν ο πρόεδρος της Επιτροπής εκλεγεί σε αυτή τη σύνοδο, το Κοινοβούλιο θα ξεκινήσει τις ακροάσεις των ορισθέντων Επιτρόπων σύμφωνα με τα χαρτοφυλάκια που τους έχουν ανατεθεί. Το 2019, τρία προτεινόμενα ονόματα απορρίφθηκαν κατά τη διαδικασία ελέγχου.

Μόλις όλοι οι υποψήφιοι Επίτροποι επιβιώσουν από τις ακροάσεις, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν για ώρες και να γίνουν σκληρές, το Κοινοβούλιο θα διενεργήσει ψήφο εμπιστοσύνης σε ολόκληρο το Σώμα των Επιτρόπων για πενταετή θητεία. Μόνο τότε θα αναλάβει καθήκοντα η νέα Επιτροπή και θα ξεκινήσει το νομοθετικό έργο.

Πηγή: cnn.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 10 Μαρτίου 2024 10:11

Σχετικά Άρθρα

  • Τέσσερις δύσκολες εβδομάδες για την κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές: Τα ανοιχτά μέτωπα και το στοίχημα της ΔΕΘ
    Τέσσερις δύσκολες εβδομάδες για την κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές: Τα ανοιχτά μέτωπα και το στοίχημα της ΔΕΘ

    Δύσκολο αποδεικνύεται το φετινό καλοκαίρι για την κυβέρνηση, με τα μέτωπα να διαδέχονται το ένα το άλλο. Πριν από τέσσερις εβδομάδες στις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία πέρασε κάτω από τον πήχη που είχε θέσει και παρά το ότι διατηρεί την μεγάλη απόσταση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχουν χτυπήσει καμπανάκια για τα υψηλά ποσοστά αποχής.

    Το μήνυμα ελήφθη σημείωσαν από το Μαξίμου μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αναγνωρίζοντας πως πρέπει να δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και σε θέματα που έχουν σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών. Μετά τις κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε ανασχηματισμό, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να στείλει ένα σήμα επανεκκίνησης.

    Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα στην πεντάωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας δεν έλειψε η κριτική, καθώς «γαλάζιοι» βουλευτές που πήραν το λόγο εστίασαν στην ανάγκη στροφής στα δεξιά και ζήτησαν επιστροφή στις ρίζες. Ήταν η πρώτη συνεδρίαση από το 2019 και μετά που δεν κυριάρχησαν τα χαμόγελα αλλά διατυπώθηκε από ένα κομμάτι βουλευτών προβληματισμός για συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές.

    Μετά και την συνεδρίαση αυτή στο κυβερνών κόμμα εκτιμούσαν πως θα εκτονωθεί η κατάσταση και στόχος ήταν να επιχειρηθεί μια φυγή προς τα εμπρός και να μην υπάρξει ένας κύκλος εσωστρέφειας. Ωστόσο, ακολούθησε μία ακόμα δύσκολη εβδομάδα και παρά τις προσπάθειες αλλαγής ατζέντας τα βλέμματα στράφηκαν εκ νέου στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

    Την Δευτέρα… μηνύματα προς το Μαξίμου έστειλαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, με την κυβέρνηση να μην δίνει συνέχεια στο θέμα και να μην σχολιάζει τα όσα ειπώθηκαν. Για να ακολουθήσουν οι αποκαλύψεις για τα όσα έλαβαν χώρα στο αεροδρόμιο από τον Λευτέρη Αυγενάκη, με αποτέλεσμα την διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -σε δηλώσεις του την Παρασκευή- έστειλε σαφές μήνυμα πως δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές συμπεριφορές που τραυματίζουν συνολικά την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Και χαρακτηριστικά υπογράμμισε πως «τίποτα δεν ενοχλεί τους πολίτες περισσότερο από συμπεριφορές όσων κατέχουν εξουσία, οι οποίες προβάλλουν μια εικόνα ότι οι πολιτικοί είναι σε μια διαφορετική συνομοταξία πολιτών, που μπορούν να φέρονται με έναν τρόπο διαφορετικό από αυτόν που θα φερόταν οποιοσδήποτε πολίτης».

    Οι θερινές προτεραιότητες

    Αδιαμφισβήτητα η προσοχή είναι στραμμένη στην μάχη κατά της ακρίβειας, που αποτελεί και το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως τα δύσκολα είναι πίσω και όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου «για πρώτη φορά έχουμε στοιχεία που δείχνουν όχι απλά περιορισμό του πληθωρισμού, αλλά και πραγματική αποκλιμάκωση των τιμών στο σούπερ μάρκετ».

    Μάλιστα, τόνισε ότι είναι μια πρώτη ενθαρρυντική ένδειξη ότι «ο πόλεμος τον οποίο έχουμε κηρύξει στην ακρίβεια αρχίζει και φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα» και υπογράμμισε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Επεσήμανε δε χαρακτηριστικά «θα εξακολουθούμε να επιμένουμε σε μια αγορά η οποία λειτουργεί με διαφάνεια, με σωστούς κανόνες, με πραγματικό ανταγωνισμό, χωρίς ολιγοπωλιακές και μονοπωλιακές συμπεριφορές».

    Παράλληλα, βέβαια η προσοχή σε αυτή τη συγκυρία είναι στραμμένη στην πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών, καθώς ο Ιούνιος ήταν ένας δύσκολος μήνας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα ήσυχο καλοκαίρι και από το Σεπτέμβριο να μπει σε εφαρμογή ένα νέο πακέτο μέτρων που θα εστιάζει στην οικονομία και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Να σημειωθεί εδώ πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει ένα νέο κύκλο περιοδειών, την Παρασκευή βρέθηκε στη Λευκάδα, με έμφαση να δίνεται και στα έργα που υλοποιούνται σε τοπικό επίπεδο.

    Έρχονται νέες ανακοινώσεις στη ΔΕΘ

    Σήμα επανεκκίνησης θέλει να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ και ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες συζητήσεις για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν το Σεπτέμβριο. Το τελικό πακέτο θα κλειδώσει στις συσκέψεις που θα γίνουν στο τέλος Αυγούστου και στόχος είναι να είναι κοστολογημένο, ώστε να μην διαταραχτεί η δημοσιονομική ισορροπία

    Το οικονομικό πακέτο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν θα πάρουν αύξηση (θα δοθεί στο τέλος του χρόνου), περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος το 2025 και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την επόμενη χρονιά (προκειμένου μέχρι το τέλος της τετραετίας να φτάσει τα 950 ευρώ). Επίσης, έως το τέλος του 2024 θα τρέξουν οι παρεμβάσεις στο στεγαστικό πεδίο και δρομολογείται: ο πρώτος διαγωνισμός για την κοινωνική αντιπαροχή μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ένα ακόμα πρόγραμμα «Σπίτι μου» που θα απευθύνεται σε άτομα έως 50 ετών αλλά και παρεμβάσεις στο Airbnb.

    Τέλος, έμφαση δίνεται σε θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών και ενδεικτικά αναφέρεται πως οι παρεμβάσεις θα αφορούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς (στην Αθήνα μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουν προστεθεί συνολικά 900 καινούργια λεωφορεία) και την παιδεία (όπου ανακοινώθηκαν 10.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών).

    Πηγή: ethnos.gr

  • Κεντροαριστερά – Τσίπρας: «Καμπάνα κινδύνου το αποτέλεσμα των ευρωκλογών, να δώσουμε περισσότερο χώρο στο “μαζί”»
    Κεντροαριστερά – Τσίπρας: «Καμπάνα κινδύνου το αποτέλεσμα των ευρωκλογών, να δώσουμε περισσότερο χώρο στο “μαζί”»

    Σε παρέμβαση για τις διεργασίες στην κεντροαριστερά, στην επαύριο των ευρωεκλογών έκανε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Σε δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Ινστιτούτου Τσίπρα, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «καμπάνα κινδύνου», το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ενώ σημειώνει πως πρέπει «να δώσουμε περισσότερο χώρο στο “μαζί”».

    «Να δώσουμε περισσότερο χώρο στο μαζί»

    «Το ερώτημα “που βαδίζουμε” αποτελεί σήμερα κοινό τόπο στους προβληματισμούς που απασχολούν ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και ειδικά το προοδευτικό τμήμα του πολιτικού τόξου. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί καμπάνα κινδύνου. Οι ευρωπαίοι πολίτες φαίνεται να στρέφονται κυρίως στην αποχή και την αντιπολιτική ενώ ενισχύεται η εκλογική δύναμη της ακροδεξιάς. Οι εξελίξεις αυτές, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας επιβάλλουν πρώτον αν διαγνώσουμε με ψυχραιμία και χωρίς ωραιοποιήσεις την πραγματικότητα. Και να την αλλάξουμε προς όφελος της προόδου και να δώσουμε περισσότερο χώρο στο “μαζί”».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Τα… μηνύματα Μητσοτάκη στους υπουργούς μετά το αποτέλεσμα της κάλπης - Τα «στοιχήματα» της επόμενης μέρας
    Τα… μηνύματα Μητσοτάκη στους υπουργούς μετά το αποτέλεσμα της κάλπης - Τα «στοιχήματα» της επόμενης μέρας

    «Περισσότερη δουλειά, λιγότερα λάθη, μεγαλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις». Αυτούς τους στόχους έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μιλώντας για μια πορεία με κατεύθυνση μόνο μπροστά.

    Μετά το αποτέλεσμα της κάλπης έχει ανοίξει μια συζήτηση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για το αν πρέπει να συνεχιστούν τα ανοίγματα στο κέντρο ή να δοθεί έμφαση στην στενότερη προσέγγιση παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος. Ωστόσο από το Μαξίμου τονίζουν ότι αυτό που περιμένουν οι πολίτες είναι να υπάρξει επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και επομένως το ζητούμενο είναι να πειστούν ότι δεν υπάρχει «κόπωση» στο κυβερνών κόμμα. Μάλιστα ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στον Κωσταντίνο Καραμανλή στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, θυμίζοντας πως είχε πει πως «υπήρξα πάντα προοδευτικός, ανεπηρέαστος από δογματισμούς και προκαταλήψεις. Δεν είμαι ούτε δεξιός, δεν είμαι ούτε κεντρώος, δεν είμαι ούτε αριστερός, ώστε κάθε φορά να μπορώ να επιλέγω τη λύση που συμφέρει τον τόπο μου»».

    Πως βλέπει η κυβέρνηση το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών

    Στο κυβερνών κόμμα αναγνωρίζουν πως στις κάλπες της Κυριακής δεν επετεύχθη ο γαλάζιος στόχος και το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Ωστόσο αυτό που επισημαίνουν είναι πως από την υποχώρηση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος δεν κέρδισε η αντιπολίτευση, καθώς οι πολίτες έδειξαν πως δεν πιστεύουν στα λεφτόδεντρα.

    Μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός σημείωσε πως οι πολίτες έστειλαν ένα μήνυμα «σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο» και πως περιμένουν από την κυβέρνηση να πατήσει γκάζι και όχι φρένο. Προσέθεσε ακόμα πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται να βλέπει κατάματα τις αδυναμίες της και να τις ξεπερνά. Όσον αφορά στο πρόσφατο ανασχηματισμό υπογράμμισε πως «η εναλλαγή προσώπων δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά την προσπάθειά μας να γινόμαστε συνέχεια πιο παραγωγικοί στο έργο μας».

    Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

    Μετά το αποτέλεσμα της κάλπης στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως οι πολίτες περιμένουν να γίνουν περισσότερα στο πεδίο της ακρίβειας και αυτό είναι και το κρισιμότερο στοίχημα της επόμενης μέρας. Το βάρος θα δοθεί στην αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας, ωστόσο παράλληλα τα … κομπιουτεράκια έχουν πάρει φωτιά για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν περιθώρια για πρόσθετα μέτρα στήριξης. Από την κυβέρνηση κλείνουν οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, ωστόσο αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο για μικρές διορθώσεις στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών (χωρίς βέβαια να αλλάζει η φιλοσοφία του).

    Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός μίλησε για τους τομείς που πρόκειται η κυβέρνηση να δώσει έμφαση, αναφέροντας ενδεικτικά το πιο αποτελεσματικό κράτος, την αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, την καλύτερη υγεία και παιδεία. Ουσιαστικά από το Μαξίμου μπαίνει μπροστά μια ατζέντα καθημερινότητας, ενώ παράλληλα αναμένονται και οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μια σειρά θεμάτων αιχμής όπως για παράδειγμα η ενιαία αμυντική πολιτική, το μεταναστευτικό, το δημογραφικό κ.α.

    Γιατί δεν προχώρησαν συγχωνεύσεις υπουργείων

    Τις προηγούμενες ημέρες είχαν πάρει φωτιά τα σενάρια πως θα μπορούσε μαζί με τον ανασχηματισμό να προχωρήσουν και κάποιες συγχωνεύσεις υπουργείων, ωστόσο τελικά ανάλογες κινήσεις δεν έγιναν. Στην εισαγωγική τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως «βαθιές οργανωτικές αλλαγές στη διάρθρωση των Υπουργείων και της σύνθεσης της κυβέρνησης, ναι, μπορούν να αποδώσουν, αλλά μόνο όταν είναι ώριμες. Γι' αυτό και παρότι δέχθηκα τέτοιες εισηγήσεις για συγχωνεύσεις, μεταβολές, έκρινα ότι αυτές δεν είναι της στιγμής, γιατί κάτι τέτοιο προϋποθέτει πολλή μελέτη και χρόνο αφομοίωσης αυτών των αλλαγών». Και απευθυνόμενος στους υπουργός σημείωσε «αυτό το οποίο χρειαζόμαστε τώρα είναι ένα επιτελείο μάχης με έναν κεντρικό σκοπό: σε κάθε ένα από τους τομείς πολιτικής στους οποίους προΐστασθε να έχουμε ορατό έργο και αποτελέσματα σε συγκεκριμένο χρόνο».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Πότε μπαίνει το εκλογικό επίδομα
    Πότε μπαίνει το εκλογικό επίδομα

    Τα ποσά για το εκλογικό επίδομα των Ευρωεκλογών 2024 και τι ισχύει ανά περίπτωση.

    Εκλογικό επίδομα πρέπει να περιμένουν τις επόμενες ημέρες για τις Ευρωεκλογές 2024, δικαστικοί αντιπρόσωποι, δικηγόροι, εφορευτική επιτροπή αλλά και σε δημοσίους υπαλλήλους.

    Πάντα το εκλογικό επίδομα πληρώνεται στους δικαιούχους λίγες ημέρες αφού πραγματοποιηθούν οι όποιες εκλογές, ενώ αναμένεται εγκύκλιος για το ποια μέρα ακριβώς θα γίνει ακριβώς η πληρωμή.

    Η ημερήσια αποζημίωση για τους δικαστικούς αντιπροσώπους, τους αναπληρωτές τους και τους δημοσίους υπαλλήλους που θα λειτουργήσουν ως διερμηνείς, ανέρχεται στα 120 ευρώ, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που καθορίζει τα ποσά και τον τρόπο καταβολής τους.

    Συγκεκριμένα, οι διορισμένοι δικηγόροι και γραμματείς θα λάβουν κατά ανώτατο όριο ποσό έως 1.080 ευρώ. Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, όπως καθορίστηκε για πρώτη φορά στις προηγούμενες εκλογές, θα εισπράξουν 40 ευρώ.

    Συγκεκριμένα αναφέρει η απόφαση:

    • α. Στους Εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό εκατόν σαράντα ευρώ (140,00 €) για κάθε ημέρα απασχόλησης.
    • β. Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό εκατόν είκοσι ευρώ (120,00 €) για κάθε ημέρα απασχόλησης.
    • γ. Στους δημόσιους ή δημοτικούς υπαλλήλους, που χρησιμοποιούνται ως διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας και στους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών καταβάλλεται ποσό εκατόν είκοσι ευρώ (120,00€) για κάθε ημέρα απασχόλησης.
    • δ. Στα διοριζόμενα μέλη των εφορευτικών επιτροπών καταβάλλεται ποσό σαράντα ευρώ (40,00 €) για κάθε ημέρα απασχόλησης.

    Τα καταβαλλόμενα ποσά είναι ακατάσχετα, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση, φόρο εισφορά ή κράτηση υπέρ τρίτων, δεν υπόκεινται σε φορολογία εισοδήματος και δεν συμψηφίζονται με οφειλές των δικαιούχων προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία από οποιαδήποτε αιτία.

    Ημέρες απασχόλησης

    Οι έφοροι αντιπροσώπων δικαστικής αρχής απασχολούνται έως επτά (7) ημέρες και οι αναπληρωτές έξι (6) ημέρες

    Για τους αντιπρόσωπους δικαστικής αρχής καθορίζονται ημέρες αποζημίωσης ως εξής:

    i. Εννέα (9) ημέρες απασχόλησης:

    • Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους σε προορισμούς με συγκοινωνιακές δυσχέρειες, ήτοι στα νησιωτικά συμπλέγματα των Νομών Δωδεκανήσου (εκτός των νησιών Ρόδου και Κω) και Κυκλάδων (εκτός των νησιών Σύρου και Νάξου), καθώς και στα νησιά Ικαρία της Περιφερειακής Ενότητας Ικαρίας, Κύθηρα και Αντικύθηρα της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, Γαύδος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, Θάσος της Περιφερειακής Ενότητας Θάσου, Ψαρά και Οινούσσες της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, Λήμνος και Άγιος Ευστράτιος της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου, στα νησιά των Βορείων Σποράδων (Αλόννησος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος) και των άγονων γραμμών του Ιονίου Πελάγους.

    ii. Οκτώ (8) ημέρες απασχόλησης:

    • Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους εκτός της Περιφερειακής Ενότητας όπου υπηρετούν.
    • Στους αντιπρόσωπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους στις εκλογικές περιφέρειες Α’ Αθηνών, Β1’ Αθηνών (Βορείου Τομέα), Β2’ Αθηνών (Δυτικού Τομέα) και Β3’ Αθηνών (Νοτίου Τομέα) Α’ Ανατολικής Αττικής και Β’ Δυτικής Αττικής, Α’ Πειραιώς και Β’ Πειραιώς, Α’ Θεσσαλονίκης και Β’ Θεσσαλονίκης.

    iii. Επτά (7) ημέρες απασχόλησης:

    • Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους εντός της Περιφερειακής Ενότητας όπου υπηρετούν. Στην εν λόγω κατηγορία συμπεριλαμβάνονται και οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής που υπηρετούν στα νησιά Ρόδο, Κω, Σύρο και Νάξο και θα διοριστούν να εκτελέσουν καθήκοντα εντός της έδρας τους.
    Αναπληρωτές αντιπρόσωποι

    i. Πέντε (5) ημέρες απασχόλησης:

    • Στους αναπληρωτές αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους σε προορισμούς με συγκοινωνιακές δυσχέρειες ήτοι στα νησιωτικά συμπλέγματα των Νομών Δωδεκανήσου (εκτός των νησιών Ρόδου και Κω) και Κυκλάδων (εκτός των νησιών Σύρου και Νάξου), καθώς και στα νησιά Ικαρία της Περιφερειακής Ενότητας Ικαρίας, Κύθηρα και Αντικύθηρα της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, Γαύδος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, Θάσος της Περιφερειακής Ενότητας Θάσου, Ψαρά και Οινούσσες της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, Λήμνος και Άγιος Ευστράτιος της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου, στα νησιά των Βορείων Σποράδων (Αλόννησος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος) και των άγονων γραμμών του Ιονίου Πελάγους.

    ii. Τέσσερις (4) ημέρες απασχόλησης:

    • Στους αναπληρωτές αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους εκτός της Περιφερειακής Ενότητας όπου υπηρετούν.
    • Στους αναπληρωτές αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους στις εκλογικές περιφέρειες Α’ Αθηνών, Β1’ Αθηνών (Βορείου Τομέα), Β2’ Αθηνών (Δυτικού Τομέα) και Β3’ Αθηνών (Νοτίου Τομέα) Α’ Ανατολικής Αττικής και Β’ Δυτικής Αττικής, Α’ Πειραιώς και Β’ Πειραιώς, Α’ Θεσσαλονίκης και Β’ Θεσσαλονίκης, αλλά δεν υπηρετούν σε αυτές τις Περιφερειακές Ενότητες.

    iii. Τρεις (3) ημέρες απασχόλησης:

    • Στους αναπληρωτές αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους εντός της Περιφερειακής Ενότητας όπου υπηρετούν.
    • Στους αναπληρωτές αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους στις εκλογικές περιφέρειες Α’ Αθηνών, Β1’ Αθηνών (Βορείου Τομέα), Β2’ Αθηνών (Δυτικού Τομέα) και Β3’ Αθηνών (Νοτίου Τομέα) Α’ Ανατολικής Αττικής και Β’ Δυτικής Αττικής, Α’ Πειραιώς και Β’ Πειραιώς, Α’ Θεσσαλονίκης και Β’ Θεσσαλονίκης.
    Γραμματείς εφορευτικών και διερμηνείς τουρκικής γλώσσας καθώς και μέλη εφορευτικών επιτροπών:

    i. Μία (1) ημέρα απασχόλησης:

    • Στους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών και στους δημόσιους ή δημοτικούς υπαλλήλους που χρησιμοποιούνται ως διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας.
    • Στα διοριζόμενα μέλη των εφορευτικών επιτροπών που θα εκτελέσουν καθήκοντα.
    Δικαστικοί λειτουργοί και δικαστικοί γραμματείς

    Παράλληλα από 450 έως 1.100 ευρώ η εκλογική αποζημίωση σε 1.812 δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς ενώ στα 1.000 ευρώ θα είναι η αποζημίωση για 6.854 δικαστικούς υπαλλήλους

    • Ειδικότερα, μία από αυτές προβλέπει την καταβολή εφάπαξ ειδικής εκλογικής αποζημίωσης σε δικαστικούς λειτουργούς των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και μέχρι τον αριθμό των 100 ατόμων, για την έκτακτη απασχόλησή τους κατά την προπαρασκευή, διενέργεια και έκδοση των αποτελεσμάτων των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 9ης Ιουνίου 2024.

    Το ποσό που θα καταβληθεί σε αυτούς ανέρχεται στα 450 ευρώ, ανεξαρτήτως βαθμού, για όλο το χρονικό διάστημα παροχής της έκτακτης εκλογικής εργασίας. Διευκρινίζεται, ωστόσο, πως για όσους υπάρξει κώλυμα κατά την εκλογική περίοδο, για οποιονδήποτε λόγο, το επίδομα θα περικόπτεται ανάλογα με τις ημέρες κωλύματος.

    • Ειδική εκλογική αποζημίωση ύψους 1.100 ευρώ σε 1.712 δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς του Κράτους (Αρείου Πάγου, Εισαγγελίας Αρείου Πάγου, Πρωτοδικείων και Εισαγγελιών Πρωτοδικών, Εφετών και Εισαγγελιών Εφετών), προβλέπει άλλη υπουργική απόφαση για την έκτακτη απασχόλησή τους κατά την προπαρασκευή, διενέργεια και έκδοση των αποτελεσμάτων των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 9ης Ιουνίου 2024.

    Συγκεκριμένα, ορίζεται πως αποζημίωση θα λάβουν 8 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, 2 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, 1,317 λειτουργοί στα Πρωτοδικεία, 282 στις Εισαγγελίες Πρωτοδικείων, 71 στα Εφετεία και 32 λειτουργοί στις Εισαγγελίες Εφετών.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • ΣΥΡΙΖΑ: Δεν κατάλαβαν τίποτα στην κυβέρνηση από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών
    ΣΥΡΙΖΑ: Δεν κατάλαβαν τίποτα στην κυβέρνηση από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

    «Ο Π. Μαρινάκης προανήγγειλε στροφή επί το συντηρητικότερο και επανάφερε το δόγμα ‘νόμος και τάξη’», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα όσα είπε ο Παύλος Μαρινάκης.

    «Δεν κατάλαβαν τίποτα στη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Απόδειξη, όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ΕΡΤ1 σήμερα (11/6). Ο Π. Μαρινάκης προανήγγειλε στροφή επί το συντηρητικότερο και επανάφερε το δόγμα «νόμος και τάξη», προσπαθώντας να ξανασυσπειρώσει την «παραδοσιακή βάση» της ΝΔ», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Κουμουνδούρου και προσθέτει: «Επιπλέον, επιχείρησε προσχηματικά να απολογηθεί για την υπερφορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Ελπίζουμε να καταλάβουν στην κυβέρνηση πως η λύση σε αυτό είναι να ακολουθήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και να προχωρήσει επιτέλους στη μείωση του ΦΠΑ».

    Καταλήγοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει: «Ο κ. Μαρινάκης όμως δυστυχώς δεν έμεινε μόνο σε αυτά, αλλά έφτασε στο σημείο να επιτεθεί όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ (αναμενόμενο), αλλά ακόμα και στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας και τους συγγενείς των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών για «εργαλειοποίηση» της τραγωδίας επειδή δεν του ζήτησαν την... άδεια να κάνουν εκδήλωση. Η καθεστωτική αντίληψη συνεχίζεται αμείωτη».

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Πότε πληρώνεται η εφορευτική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές
    Πότε πληρώνεται η εφορευτική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

    Οι Ευρωεκλογές 2024 αποτελούν παρελθόν και απομένει να πληρωθούν όσοι συμμετείχαν ως εφορευτική επιτροπή.

    Στις Ευρωεκλογές 2024, όσοι συμμετείχαν ως μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής θα λάβουν αποζημίωση.

    Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής είχαν λάβει αποζημίωση των 40 ευρώ για την πρώτη Κυριακή και 30 ευρώ για τη δεύτερη Κυριακή. Η πληρωμή έγινε μετά το πέρας των εκλογικών διαδικασιών.

    Ο λόγος για την καθιέρωση πληρωμής των μελών ήταν η πολύ χαμηλή συμμετοχή στις εφορευτικές επιτροπές,

    Οι πολίτες που αποτελούν την εφορευτική επιτροπή στις εκλογές επιλέγονται μετά από κλήρωση και η συμμετοχή τους, εφόσον κληθούν, είναι υποχρεωτική. Για αυτό δικαιούνται άδεια τόσο για την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, όσο και για την επόμενη, εφόσον η άδεια συνδέεται με τη διαδικασία.

    Για τους δικαστικούς αντιπροσώπους ισχύουν άλλες αμοιβές.

    Η πληρωμή για την εφορευτική επιτροπή

    Με διάταξη του νόμου 5083/2024, προβλέπεται καταβολή αποζημίωσης στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής και απαλλαγή φόρου, εισφοράς ή κράτησης υπέρ τρίτων

    Η σχετική διάταξη έχει ως εξής:

    Νόμος 5083/2024 – ΦΕΚ Τεύχος Β 12/26.01.2024

    Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών

    Άρθρο 34

    Καταβολή αποζημίωσης στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής και απαλλαγή φόρου, εισφοράς ή κράτησης υπέρ τρίτων – Τροποποίηση παρ. 8 άρθρου 58 π.δ. 26/2012

    Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 58 του π.δ. 26/2012 (Α΄ 57), περί διορισμού εφορευτικών επιτροπών, προστίθεται η φράση «απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής οποιοδήποτε είδους φόρου, εισφοράς ή κράτησης υπέρ τρίτων» και η παρ. 8 διαμορφώνεται ως εξής:

    «8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, μπορεί να καθορίζεται ημερήσια αποζημίωση στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

    Η αποζημίωση του παρόντος άρθρου απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής οποιοδήποτε είδους φόρου, εισφοράς ή κράτησης υπέρ τρίτων, είναι ακατάσχετη, δεν υπόκειται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με οφειλές των δικαιούχων προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία από οποιαδήποτε αιτία.»

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ευρωεκλογές 2024: H xώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής - Ψήφισε μόνο το 21%
    Ευρωεκλογές 2024: H xώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής - Ψήφισε μόνο το 21%

    Ποιες είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις Ευρωεκλογές 2024

    Με συμμετοχή περίπου 21%, η Κροατία, η χώρα που είναι μέχρι στιγμής η τελευταία που έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι επίσης η χώρα της οποίας οι ψηφοφόροι είχαν τη χαμηλότερη συμμετοχή στις Ευρωεκλογες 2024, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα το πρωί από την ΕΕ.

    Μόνο 21,34% των ψηφοφόρων, δηλαδή λιγότεροι από ένας ψηφοφόρος στους τέσσερις και λιγότεροι απ' ό,τι το 2014 και το 2019, προσήλθαν χθες, Κυριακή, στις κάλπες.

    Προτελευταία, η Λιθουανία είδε το 28,9% των πολιτών της να πηγαίνουν να ψηφίσουν και ακολουθεί η Βουλγαρία με 31,8%.

    Στην άλλη άκρη της κατάταξης, το Βέλγιο έρχεται πρώτο με 89,2% και ακολουθούν το Λουξεμβούργο (82,3%) και η Μάλτα (72,8%).

    Στην ΕΕ, η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

    Η Κροατία, με 3,8 εκατομμύρια κατοίκους, στέλνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 12 βουλευτές.

    Χθες, Κυριακή, έφερε επικεφαλής το κυβερνών HDZ (Hrvatska Demokratska Zajednica, συντηρητική δεξιά) με 34,6% των ψήφων, ποσοστό που του εξασφαλίζει 6 έδρες. Στη δεύτερη θέση, οι σοσιαλιστές του SDP στέλνουν 4 βουλευτές με 26% των ψήφων.

    Το δεξιό εθνικιστικό κόμμα Πατριωτικό Κίνημα DP (8,8%) και το οικολογικό αριστερό κόμμα Mozemo (5,9%) καταλαμβάνουν καθένα από μία έδρα, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο των εκλογών.

    Το 2019, τα HDZ και SDP είχαν καθένα 4 έδρες, ενώ οι δύο άλλοι σχηματισμοί δεν υπήρχαν. Οι υπόλοιπες έδρες είχαν πάει σε άλλα κόμματα.

    Στην Κροατία ουδέποτε υπήρξε μαζική συμμετοχή στις ευρωεκλογές: το 2014, ένα χρόνο μετά την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε ψηφίσει το 25,24% των Κροατών και το 2019 το 29,85%.

    Οι Κροάτες είχαν πραγματοποιήσει πρόσφατα βουλευτικές εκλογές και πρόκειται να επιστρέψουν στις κάλπες πριν από το τέλος της χρονιάς για να εκλέξουν τον πρόεδρό τους.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ANTONIO BAT
  • Ευρωεκλογές 2024: Τι ψήφισαν οι Έλληνες του εξωτερικού με επιστολική ψήφο
    Ευρωεκλογές 2024: Τι ψήφισαν οι Έλληνες του εξωτερικού με επιστολική ψήφο

    Πρώτη έβγαλαν οι Έλληνες του εξωτερικού, που ψήφισαν με επιστολική ψήφο, την Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές με σχεδόν 30 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Συγκεκριμένα, στην πλατφόρμα της επιστολικής ενεγράφησαν 50.204 πολίτες και τελικά έστειλαν ταχυδρομικά την ψήφο τους οι 36.645 (συμμετοχή 72,99%).

    Τα αποτελέσματα με ενσωματωμένο το 100% των εκλογικών τμημάτων είναι τα εξής:

    • ΝΔ 40,17% 14.455 ψήφοι
    • ΣΥΡΙΖΑ 11,14% 4.010 ψήφοι
    • ΜέΡΑ25 9,22% 3.318 ψήφοι
    • ΚΚΕ 8,74% 3.145 ψήφοι
    • ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής 8,72% 3.139 ψήφοι
    • Νέα Αριστερά 4,85% 1.745 ψήφοι
    • Ελληνική Λύση 2,37% 852 ψήφοι
    • Νίκη 2,27% 817 ψήφοι
    • Πλεύση Ελευθερίας 2,11% 760 ψήφοι
    • Κόσμος 2,03% 729 ψήφοι
    • Δημοκράτες 1,54% 555 ψήφοι
    • Φωνή Λογικής 1,48% 534 ψήφοι

    Πηγή: Εthnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch