Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2024 14:22

ΝΑΤΟ: Καλωσόρισε το 32ο μέλος, τη Σουηδία - Η σημαία της χώρας υψώθηκε στην έδρα της Συμμαχίας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

«Είναι μια ιστορική ημέρα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, καλωσορίζοντας τη Σουηδία

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία σήμερα καλωσορίζει επίσημα το 32ο μέλος της Συμμαχίας, τη Σουηδία, υψώνοντας τη σημαία της χώρας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
«Είναι μια ιστορική ημέρα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, καλωσορίζοντας τη Σουηδία ως το 32ο μέλος της Συμμαχίας, παρουσία του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον. «Η Σουηδία απολαμβάνει πλέον την προστασία του άρθρου 5, την πλήρη εγγύηση για την ελευθερία και την ασφάλεια» των μελών της, τόνισε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι «η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κάνει τη Συμμαχία και τη Σουηδία πιο ασφαλείς και το ΝΑΤΟ ισχυρότερο». Τόνισε, επίσης, ότι «ο Πούτιν ήθελε λιγότερο ΝΑΤΟ», αλλά έλαβε ακριβώς το αντίθετο, «με τη Φινλανδία και τη Σουηδία να είναι πλέον πλήρη μέλη της Συμμαχίας και την Ουκρανία να είναι πιο κοντά παρά ποτέ στο να γίνει μέλος».
Η Σουηδία χρειάστηκε να περιμένει δύο χρόνια για την επικύρωση της ένταξής της από τα 31 μέλη της Συμμαχίας. Έπειτα από δύο χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για να άρει το βέτο της και παράλληλα αντιμέτωπη με την απροθυμία του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, η Σουηδία σήμερα καταφέρνει να γίνει επίσημα το 32ο μέλος της Συμμαχίας. Η Φινλανδία κατάφερε να γίνει το 31ο μέλος της Συμμαχίας ένα χρόνο πριν. Ανατρέποντας μια παράδοση ουδετερότητας δεκαετιών, οι δύο Σκανδιναβικές χώρες είχαν υποβάλει ταυτόχρονα αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2022, λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Η σουηδική σημαία υψώνεται εδώ, στην έδρα του ΝΑΤΟ, έχοντας την ισχυρή υποστήριξη του κοινοβουλίου μας και του σουηδικού λαού», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ουλφ Κρίστερσον στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Γ. Στόλτενμπεργκ σήμερα στις Βρυξέλλες. Όπως σημείωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός, ως ένδειξη της ισχυρής στήριξης ολόκληρης της χώρας στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η σουηδική αντιπροσωπεία σήμερα στις Βρυξέλλες δεν αποτελείται μόνο από υπουργούς, αλλά και από την πριγκίπισσα της Σουηδίας Βικτώρια και έξι πολιτικούς ηγέτες της χώρας.

«Η ενότητα και η αλληλεγγύη θα είναι τα καθοδηγητικά φώτα της Σουηδίας ως μέλους του ΝΑΤΟ. Θα μοιραστούμε τα βάρη, τις ευθύνες και τους κινδύνους με τους συμμάχους μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, συμπληρώνοντας ότι «η κατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή μας ποτέ δεν ήταν τόσο σοβαρή από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» και η Ρωσία θα παραμείνει απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια στο ορατό μέλλον. «Υπό αυτό το πρίσμα η Σουηδία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ για να κερδίσει ασφάλεια, αλλά και για να παρέχει ασφάλεια», συνέχισε ο Ουλφ Κίρστερσον, τονίζοντας ότι η υποστήριξή μας στην Ουκρανία είναι θεμελιώδες μέρος αυτής της ασφάλειας. «Η Ουκρανία αγωνίζεται γενναία για τη δική της ελευθερία, αλλά υπερασπίζεται και την ευρωπαϊκή ελευθερία», υπογράμμισε ο Σουηδός πρωθυπουργός.
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ OLIVIER MATTHYS
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2024 13:43

Σχετικά Άρθρα

  • Κλιμάκωση στην Ουκρανία φοβούνται ΗΠΑ και ΝΑΤΟ λόγω των Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία
    Κλιμάκωση στην Ουκρανία φοβούνται ΗΠΑ και ΝΑΤΟ λόγω των Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία

    Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δήλωσαν σήμερα για πρώτη φορά ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την παρουσία «χιλιάδων» Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία, μιλώντας για κίνδυνο μιας μεγάλης κλιμάκωσης στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Εδώ και εβδομάδες αξιωματούχοι και ηγέτες χωρών, με προεξάρχοντα τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την Σεούλ δηλώνουν ότι η Πιονγιάνγκ συνδράμει την Μόσχα με στρατιωτικό προσωπικό στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Μέχρι σήμερα ωστόσο, και παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικοί, λέγοντας για ημέρες ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν αυτές τις πληροφορίες.

    Σήμερα όμως ο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε σε δημοσιογράφους πως «έχουμε αποδείξεις ότι στρατεύματα της Βόρειας Κορέας έχουν πάει στη (...) Ρωσία».

    «Τι ακριβώς κάνουν; Αυτό μένει να φανεί», πρόσθεσε. «Αν θα πολεμήσουν, αν σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε αυτόν τον πόλεμο για λογαριασμό της Ρωσίας, αυτό είναι ένα πολύ, πολύ σοβαρό ζήτημα».

    Ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος τόνισε παράλληλα ότι «χιλιάδες στρατιώτες της Βόρειας Κορέας βρίσκονται στη Ρωσία για εκπαίδευση», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν γνωρίζουν ποια είναι η αποστολή τους ή αν πήγαν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία».

    «Αν το κάνουν, αυτό θα είναι μια ένδειξη της αυξανόμενης σύγχυσης του προέδρου (Ρώσου Βλαντίμιρ) Πούτιν στον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας. Η Ρωσία υφίσταται τεράστιες απώλειες κάθε μέρα στο πεδίο της μάχης», είπε η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    Στις Βρυξέλλες, ένας εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι χώρες της Συμμαχίας «έχουν επιβεβαιώσει στοιχεία για την ανάπτυξη Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία».

    «Αν αυτά τα στρατεύματα προορίζονται να πολεμήσουν στην Ουκρανία, αυτό θα σήμαινε μια σημαντική κλιμάκωση της υποστήριξης της Βόρειας Κορέας στον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της παραθέτουν δημοσίως στοιχεία για την παρουσία Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία.

    Ο Ζελένσκι, επικαλούμενος πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών, είχε αναφεθεί για την προετοιμασία δύο μονάδων με πιθανώς έως και 12.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες που θα συμμετείχαν στον πόλεμο μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις.

    Παράλληλα σήμερα Νοτιοκορεάτες βουλευτές - μετά από ενημέρωση που είχαν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NIS) της Νότιας Κορέας - τόνισαν ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει υποσχεθεί να στείλει στη Ρωσία συνολικά περίπου 10.000 στρατιώτες, η ανάπτυξη των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο.

    Την περασμένη εβδομάδα η NIS ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα απέστειλε 1.500 στρατιώτες των ειδικών της δυνάμεων στη ρωσική Άπω Ανατολή για να εκπαιδευθούν και να εγκλιματιστούν σε τοπικές στρατιωτικές βάσεις και πιθανόν θα σταλούν να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

    Σήμερα, η NIS ανακοίνωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ στέλενει «μεγάλους αριθμούς» στρατιωτών για να υποστηρίξει τη Ρωσία στον πόλεμό της στην Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας στρατιωτικής συμμαχίας με τη Μόσχα που θα μπορούσε να διαταράξει την ισορροπία ασφαλείας στην κορεατική χερσόνησο.

    Το Κρεμλίνο έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς αυτούς για ανάπτυξη στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας ως «ψευδείς ειδήσεις» ενώ ένας εκπρόσωπος της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη έκανε λόγο για «αβάσιμες φήμες».

    Σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σχολιάζοντας είπε ότι Σεούλ, Κίεβο, Ουάσινγκτον που κατηγορούν την Μόσχα ότι υποδέχεται Βορειοκορεάτες στρατιώτες στο έδαφός της, θα πρέπει να «ρωτήσουν την Πιονγκγιάνγκ» πού βρίσκονται τα στρατεύματά της.

    «Πού βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας; Ρωτήστε την Πιονγκγιάνγκ!», είπε η Ζαχάροβα.

    Ένας Νοτιοκορεάτης βουλευτής είπε ότι οι αρχές της Πιονγκγιάνγκ προσπαθούν να εμποδίσουν τη διάδοση των ειδήσεων για την ανάπτυξη.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, λένε ότι η Ρωσία έχει υποστεί απώλειες πάνω από 600.000 νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Ο Όστιν δήλωσε ότι η υποτιθέμενη ανάπτυξη Βορειοκορεατών στρατιωτών μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη Ρώσων νεοσύλλεκτων.

    Επιπρόσθετα σήμερα, η Γερμανία κάλεσε σήμερα τον επιτετραμμένο της Βόρειας Κορέας στο Βερολίνο λόγω αυξανόμενων ανησυχιών ότι η Πιονγκγιάνγκ αυξάνει την υποστήριξή της στη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο.

    «Αν αληθεύουν οι αναφορές για Βορειοκορεάτες στρατιώτες στην Ουκρανία και αν η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει τώρα τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία με στρατεύματα, αυτό θα είναι κάτι σοβαρό και μια παραβίαση του διεθνούς δίκαιου», ανέφερε το γερμανικού ΥΠΕΞ.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT
  • Οργάνωσε με τα ξαδέρφια του τη δολοφονία της συζύγου του - Ταξίδεψε από Αθήνα στη Σουηδία και τη σκότωσε
    Οργάνωσε με τα ξαδέρφια του τη δολοφονία της συζύγου του - Ταξίδεψε από Αθήνα στη Σουηδία και τη σκότωσε

    Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά επτά άτομα, όλα μέλη της ίδιας οικογένειας

    Σενάριο ταινίας θρίλερ θυμίζει η ιστορία των δύο Σουηδών, ενός άνδρα και μίας γυναίκας, που συνελήφθησαν χθες Τετάρτη (9/10) στον Νέο Κόσμο για τη δολοφονία μίας 27χρονης κοπέλας, επίσης Σουηδής, που έγινε στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου στη Σουηδία.
    Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, το θύμα της δολοφονίας ήταν σύζυγος του άνδρα που συνελήφθη στον Νέο Κόσμο από τα στελέχη του Τμήματος Αναζητήσεων, ενώ, με βάση την έρευνα που έγινε από τις σουηδικές Αρχές, στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά επτά άτομα, όλα μέλη της ίδιας οικογένειας!

    Πρόκειται για ξαδέρφια, μεταξύ αυτών και του συζύγου της, τα οποία, για άγνωστο λόγο, φέρονται να συνεννοήθηκαν και να οργάνωσαν τη δολοφονία της 27χρονης. Βασικοί ύποπτοι αποτελούν ο σύζυγος της και η γυναίκα που εντοπίστηκαν στη χώρα μας, ενώ, όπως εκτιμάται, ο άνδρας του θύματος ταξίδεψε από την Αθήνα στη Σουηδία με πλαστά έγγραφα και πραγματοποίησε τη δολοφονία της συζύγου του, με την άμεση συνδρομή τόσο της δεύτερης συλληφθείσας όσο και των λοιπών συγγενών.

    Για την υπόθεση αυτή, από το Τμήμα Αναζητήσεων της Υποδιεύθυνσης Αναζητήσεων Αρχείου και Ταυτοτήτων, συγκροτήθηκε ειδική επιχειρησιακή ομάδα, η οποία, έπειτα από ενδελεχή έρευνα, επιβεβαίωσε ότι οι δύο από τους επτά υπόπτους, βρίσκονται στη χώρα μας και εξακρίβωσε τη διεύθυνση διαμονής τους, καθότι δεν διέμεναν στις δηλωθείσες από αυτούς διευθύνσεις και κρύβονταν επιμελώς.

    Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία οι δύο ύποπτοι συνελήφθησαν. Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι που διέμεναν βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν πλήθος κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονικών φορητών συσκευών (tablet), εγγράφων και ρουχισμός, που ενδεχομένως σχετίζονται με την ερευνώμενη υπόθεση.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Έρευνα: Οι χώρες με την καλύτερη ποιότητα ζωής παγκοσμίως – Η θέση της Ελλάδας
    Έρευνα: Οι χώρες με την καλύτερη ποιότητα ζωής παγκοσμίως – Η θέση της Ελλάδας

    Κυρίαρχη η Ευρώπη στην πρώτη δεκάδα με την κατάταξη των καλύτερων χωρών στον κόσμο με βάση την ποιότητα ζωής, που δημοσίευσε το U.S. News and World Report. Πού βρίσκεται η Ελλάδα.

    Την κατάταξη των καλύτερων χωρών του κόσμου με βάση την ποιότητα ζωής δημοσιεύει U.S. News World Report λαμβάνοντας υπόψη, πέρα από τις βασικές παραμέτρους της πρόσβασης σε τρόφιμα, στέγαση, ποιοτική εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και απασχόληση, άυλα στοιχεία όπως η ασφάλεια της εργασίας, η πολιτική σταθερότητα, η ατομική ελευθερία και η ποιότητα του περιβάλλοντος.

    Στον πίνακα των 89 χωρών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, το U.S. News and World Report, η παγκόσμια εταιρεία υπηρεσιών μάρκετινγκ και επικοινωνίας WPP και η σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια πραγματοποίησαν έρευνα σε σχεδόν 17.000 ανθρώπους παγκοσμίως από τις 22 Μαρτίου έως τις 23 Μαΐου 2024.

    Στη έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 17.000 άνθρωποι παγκοσμίως. Εκτός 10αδας οι ΗΠΑ, πάνω από τη μέση η Ελλάδα

    Οι ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχούν στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης των καλύτερων χωρών στον κόσμο με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 29η θέση.

    Οι καλύτερες χώρες βαθμολογήθηκαν με τα εξής κριτήρια:

    • Προσιτή
    • Καλή αγορά εργασίας
    • Οικονομικά σταθερή
    • Φιλική προς την οικογένεια
    • Ισότητα εισοδήματος
    • Πολιτικά σταθερό περιβάλλον
    • Ασφαλής
    • Καλά ανεπτυγμένο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα
    • Καλά ανεπτυγμένο δημόσιο σύστημα υγείας

    Μια χώρα που απουσιάζει αισθητά από την πρώτη δεκάδα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Κατέλαβαν την 22η θέση όσον αφορά τις καλύτερες χώρες για την ποιότητα ζωής, αλλά είχαν την υψηλότερη κατάταξη όλων των εποχών στη συνολική κατάταξη του U.S. News and World Report για τις καλύτερες χώρες το 2024, ευρισκόμενες στο Νο 3.

    Η χώρα που βρίσκεται στην πρώτη θέση

    Η Δανία με άλμα τριών θέσεων ανέβηκε από την 4η θέση το 2023 στην 1η θέση της φετινής κατάταξης.

    «Η Δανία είναι μια χώρα που έχει γενικά καλές επιδόσεις στις επιμέρους κατατάξεις σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη, η πολιτική σταθερότητα, η οικονομική σταθερότητα και άλλα», λέει στο CNBC Make It ο Elliot Davis, δημοσιογράφος του U.S. News and World Report.

    «Η Δανία θεωρείται ένα μέρος που φροντίζει πολύ καλά τους πολίτες της και παρέχει υψηλή ποιότητα ζωής στους κατοίκους της», λέει ο ίδιος.

    Αν και οι κάτοικοι της Δανίας πληρώνουν από τους υψηλότερους φόρους στον κόσμο – έως και το ήμισυ του εισοδήματός τους – αυτό εξισορροπείται από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα είναι δωρεάν, η φροντίδα των παιδιών επιδοτείται, οι φοιτητές δεν πληρώνουν δίδακτρα και λαμβάνουν υποτροφίες για να καλύψουν τα έξοδα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, και οι ηλικιωμένοι λαμβάνουν συντάξεις και τους παρέχονται βοηθοί φροντίδας.

    Στη φετινή Παγκόσμια Έκθεση για την ευτυχία, η Δανία κατατάσσεται ως η Νο 2 πιο ευτυχισμένη χώρα παγκοσμίως. Η υψηλή κατάταξη της χώρας οφείλεται εν μέρει στο επίπεδο ισότητας και στο αίσθημα ευθύνης για την κοινωνική ευημερία, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της χώρας. Αυτά είναι δύο πράγματα που συνδέονται στενά με την ευτυχία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας.

    Top 10 χώρες στον κόσμο για την ποιότητα ζωής

    • Δανία
    • Σουηδία
    • Ελβετία
    • Νορβηγία
    • Καναδάς
    • Φινλανδία
    • Γερμανία
    • Αυστραλία
    • Ολλανδία
    • Νέα Ζηλανδία

    Στο No 2 η Σουηδία

    Η Σουηδία έπεσε από την πρώτη θέση και κατέλαβε φέτος τη δεύτερη θέση στον κόσμο όσον αφορά την ποιότητα ζωής. Όπως και η Δανία, προσφέρει στους κατοίκους της δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Οι κάτοικοι της χώρας διαθέτουν ένα από τα μεγαλύτερα προσδόκιμα ζωής, με μέσο όρο ηλικίας τα 82,8 έτη, σύμφωνα με το CIA World Factbook.

    Ο Davis λέει ότι αν και η Σουηδία υποχώρησε στην κατάταξη φέτος, σημείωσε καλές επιδόσεις σε άλλες κατηγορίες. Κατέλαβε την 2η θέση όσον αφορά τη φροντίδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον.

    Το κόστος ζωής στη Σουηδία είναι κατά μέσο όρο, 9,4% χαμηλότερο από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το ενοίκιο είναι 47,5% χαμηλότερο, σύμφωνα με το Numbeo.

    Στον πάτο το σύστημα δημόσια υγείας στην Ελλάδα

    Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 29η θέση πίσω από το Βέλγιο (13η), την Πορτογαλία (20η), την Ιταλία (21η), την Πολωνία (24η) και μπροστά από την Τσεχία (30η), την Ουγγαρία (32η) και την Τουρκία (34η).

    Η χώρα μας συγκεντρώνει το μικρότερη βαθμολογία στο σύστημα δημόσια υγείας. Οι δείκτες που την κρατούν χαμηλά είναι: το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, η αγορά εργασίας, η οικονομική σταθερότητα, η σταθερότητα του πολιτικού συστήματος, η σταθερότητα της οικονομίας και η ισότητα στο εισόδημα.

    Πηγή: In.gr
  • Σύμβουλος του Πούτιν καλεί το Κρεμλίνο να εξαπολύσει περιορισμένο πυρηνικό πλήγμα κατά χώρας του ΝΑΤΟ
    Σύμβουλος του Πούτιν καλεί το Κρεμλίνο να εξαπολύσει περιορισμένο πυρηνικό πλήγμα κατά χώρας του ΝΑΤΟ

    Η Ρωσία θα πρέπει να δηλώσει ξεκάθαρα την ετοιμότητά της να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον χωρών που «υποστηρίζουν την επίθεση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία», σύμφωνα με έναν «ιέρακα» της εξωτερικής πολιτικής που διαθέτει επιρροή και ασκεί πίεση στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να υιοθετήσει έναντι της Δύσης μια πιο κατηγορηματική στάση στα πυρηνικά.

    Ο Σεργκέι Καραγκάνοφ δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kommersant ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εξαπολύσει ένα περιορισμένο πυρηνικό πλήγμα σε χώρα του ΝΑΤΟ χωρίς να προκληθεί ολοκληρωτικός πυρηνικός πόλεμος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε, ψεύδονται όταν λένε πως εγγυώνται πυρηνική προστασία στους συμμάχους τους. Ο κύριος στόχος του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας, δήλωσε ο Καραγκάνοφ, «θα πρέπει να είναι να διασφαλίσει ότι όλοι οι σημερινοί και οι μελλοντικοί εχθροί είναι βέβαιοι πως η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα».

    Στα σχόλιά του, που δημοσιεύονται εβδομάδες αφού ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν τμήμα της ρωσικής περιφέρειας του Κουρσκ, από την οποία οι δυνάμεις της Μόσχας εξακολουθούν να δίνουν μάχη για να τις απωθήσουν, ο Καραγκάνοφ δήλωσε: «Είναι καιρός να δηλώσουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να απαντήσουμε με ένα πυρηνικό πλήγμα σε οποιαδήποτε μαζικά πλήγματα εναντίον του εδάφους μας. Αυτό ισχύει και για οποιαδήποτε κατάληψη εδάφους μας». Δυτικοί ειδικοί για την ασφάλεια παρακολουθούν στενά τις δηλώσεις του Καραγκάνοφ ως ένα δείκτη της ρωσικής σκέψης στην εξωτερική, την αμυντική και την πυρηνική πολιτική, σημειώνει το Ρόιτερς. Το πρακτορείο προσθέτει πως οι απόψεις του Καραγκάνοφ δεν αντιπροσωπεύουν επίσημη πολιτική, όμως το Κρεμλίνο του έχει δώσει επανειλημμένα ευκαιρίες να τις εκφράσει σε φόρουμ με επιρροή και τις γνωστοποιεί απ' ευθείας στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, ο Καραγκάνοφ είναι η κορυφαία δημόσια προσωπικότητα που καλεί για αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, το οποίο η Μόσχα δήλωσε τώρα ότι θα αναθεωρήσει.

    «Αυτοκτονικό το σημερινό δόγμα του Κρεμλινου»

    Σύμφωνα με το δόγμα που ισχύει σήμερα, η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως απάντηση σε πυρηνική επίθεση από άλλη χώρα ή σε συμβατική επίθεση που απειλεί την ύπαρξη του ρωσικού κράτους. Το δόγμα αυτό είναι ανεύθυνο, έως και αυτοκτονικό, δήλωσε ωστόσο ο Καραγκάνοφ, επειδή δεν αποτρέπει καταλλήλως τους εχθρούς της Ρωσίας και τους κάνει να πιστεύουν ότι δύσκολα θα υπάρξουν οι συνθήκες για να χρησιμοποιήσει η Μόσχα πυρηνικό όπλο. Η Ρωσία οδεύει προς την καταστροφή, αν δεν επιτύχει να αλλάξει αυτή τη θεώρηση και να αποκαταστήσει την αποτροπή, δήλωσε. Έπειτα από δυόμισι χρόνια πολέμου με την Ουκρανία, κινδυνεύει να αιμορραγήσει στο πεδίο της μάχης και να εξαντληθεί οικονομικά, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «παρακμή και πιθανόν ακόμα και κατάρρευση».

    Ποιος είναι ο Σεργκέι Καραγκάνοφ

    Ο Καραγκάνοφ είχε καλέσει στο παρελθόν τη Ρωσία να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός προληπτικού πυρηνικού πλήγματος για να «συνεφέρει» τους εχθρούς της. Μερικοί αναλυτές στη Δύση λένε πως ο Καραγκάνοφ εκτελεί μια λειτουργία χρήσιμη για το Κρεμλίνο εκφράζοντας απόψεις που προκαλούν συναγερμό στη Δύση, ενώ κάνουν τον Πούτιν να φαίνεται συγκριτικά ήρεμος και μετριοπαθής.

    Στη συνέντευξη, η δημοσιογράφος της Kommersant Έλενα Τσερνένκο ρώτησε τον Καραγκάνοφ πώς μπορεί να είναι σίγουρος ότι η πολιτική που υποστηρίζει δεν θα οδηγήσει σε ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο.«Ο ισχυρισμός ότι οποιαδήποτε περιορισμένη χρήση πυρηνικών όπλων θα οδηγήσει απαραίτητα σ' ένα γενικό πυρηνικό Αρμαγεδώνα δεν αντέχει σε κριτική», δήλωσε. «Σας διαβεβαιώνω πως όλες οι πυρηνικές δυνάμεις έχουν σχέδια για βαθμιαία χρήση πυρηνικών όπλων σε ορισμένα σενάρια».

    Ο Καραγκάνοφ πρόσθεσε, «δεν καλώ να πάρουμε ένα επικίνδυνο μονοπάτι, καλώ να σώσουμε τον κόσμο και τη Ρωσία. Είτε νικάμε σ' αυτό τον πόλεμο είτε διαλυόμαστε. «Η Δύση μπορεί να πολεμάει ατελείωτα, αυτός ο πόλεμος είναι πολύ επωφελής γι' αυτή. Και δεν καλώ καθόλου σε πυρηνικό πόλεμο, θα ήθελα πολύ να μην φθάσουμε σ' αυτό, αλλά να σταματήσουμε πριν να πρέπει να κάνουμε μια τρομερή επιλογή».

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALEXANDER KAZAKOV/ SPUTNIK/ KREMLIN POOL
  • ΝΑΤΟ: Η Ουκρανία πέτυχε πολλά με την επίθεση στο Κουρσκ, είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ
    ΝΑΤΟ: Η Ουκρανία πέτυχε πολλά με την επίθεση στο Κουρσκ, είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ

    Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να πλήττει στρατιωτικούς στόχους με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εντός της ρωσικής επικράτειας

    Η Ουκρανία πέτυχε «πολλά» με την επίθεσή της στο Κουρσκ, αλλά είναι δύσκολο να ειπωθεί πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στη συνέχεια, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Όσλο.
    «Μόνο οι Ουκρανοί μπορούν να κάνουν τις δύσκολες επιλογές που απαιτούνται, όπως το πού να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους και ποιος τύπος πολέμου είναι κατάλληλος σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.
    Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις προέβησαν σε μια τολμηρή εισβολή στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας, όπου στις 6 Αυγούστου εξαπέλυσαν τη μεγαλύτερη ξένη επίθεση κατά της Ρωσίας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
    Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας, όπως και να πλήττει στρατιωτικούς στόχους με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εντός της ρωσικής επικράτειας.
    «Χαίρομαι που τόσες πολλές χώρες του ΝΑΤΟ έχουν δώσει αυτή την ευκαιρία και όσες έχουν ακόμη περιορισμούς έχουν μετριάσει τους περιορισμούς ώστε η Ουκρανία να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

    Ο Στόλενμπεργκ δήλωσε νωρίτερα στη διάσκεψη ότι δεν βλέπει καμία άμεση στρατιωτική απειλή ενάντια στις χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά είπε ότι υπάρχει ένας διαρκής κίνδυνος τρομοκρατίας, κυβερνοεπιθέσεων και δολιοφθορών.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Στόλτενμπεργκ: Πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
    Στόλτενμπεργκ: Πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

    Την ανάγκη να συνεχιστεί η βοήθεια και η παροχή εξοπλισμού και πυρομαχικών στην Ουκρανία, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος προήδρευσε στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.

    Οι Σύμμαχοι καταδίκασαν σθεναρά τα αδιάκριτα χτυπήματα της Ρωσίας και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω την άμυνα της Ουκρανίας, αναφέρει το ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή του.

    Ο Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι «η Ουκρανία συνεχίζει να αναχαιτίζει ρωσικούς πυραύλους σε καθημερινή βάση, σώζοντας αμέτρητες ζωές. Αλλά η ικανότητα της Ουκρανίας να διατηρήσει την άμυνά της απαιτεί αυξημένη προσφορά και περισσότερη υποστήριξη. Στον απόηχο της τελευταίας ρωσικής επίθεσης, οι Σύμμαχοι επιβεβαίωσαν σήμερα εκ νέου ότι εντείνουν τη στρατιωτική τους βοήθεια προς την Ουκρανία. Πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία τον εξοπλισμό και τα πυρομαχικά που χρειάζεται για να αμυνθεί κατά της εισβολής της Ρωσίας. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ικανότητα της Ουκρανίας να παραμείνει στη μάχη».

    Από την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας, οι Σύμμαχοι έχουν συνεισφέρει άνευ προηγουμένου στην άμυνα της Ουκρανίας επισημαίνει η Συμμαχία. Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, πολλοί Σύμμαχοι ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν στην Ουκρανία επιπλέον στρατηγικά συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων συστοιχιών Patriot και οι Σύμμαχοι συμφώνησαν ότι μαζί θα παράσχουν τουλάχιστον 40 δισεκατομμύρια ευρώ βοήθειας για την ασφάλεια τον επόμενο χρόνο.

    Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο πρεσβευτών και συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας. Ο Ουκρανός υπουργός 'Αμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ ενημέρωσε τους Συμμάχους μέσω βίντεο για την τρέχουσα κατάσταση.

    Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας δημιουργήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2023 και χρησιμεύει ως φόρουμ για κοινές διαβουλεύσεις, λήψη αποφάσεων και δραστηριότητες μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας. Πρέσβεις από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και Ουκρανοί αξιωματούχοι παρίστανται συνήθως στις συνεδριάσεις του συμβουλίου.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Σουηδία: Πάνω από 150 αρκούδες σκοτώθηκαν μέσα σε δύο ημέρες - Για καθαρή σφαγή μιλούν οι οικολόγοι
    Σουηδία: Πάνω από 150 αρκούδες σκοτώθηκαν μέσα σε δύο ημέρες - Για καθαρή σφαγή μιλούν οι οικολόγοι

    Μέσα σε μόλις δύο ημέρες σκοτώθηκαν πάνω από 150 καφέ αρκούδες στη Σουηδία στην ετήσια περίοδο κυνηγιού

    Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης της Σουηδίας να παραχωρήσει 486 άδειες τουλάχιστον για κυνήγι αρκούδων στην φετινή κυνηγετική περίοδο, αριθμό που ισοδυναμεί με το 20% περίπου του εναπομείναντος πληθυσμού καφέ αρκούδων.

    Ήδη στις πρώτες ημέρες της περιόδου έχουν σκοτωθεί πάνω από 150 καφέ αρκούδες με την διαμάχη να εντείνεται και τους οικολόγους να κάνουν λόγο για «καθαρή σφαγή» -και όχι άδικα.

    Η φετινή θανάτωση αρκούδων έρχεται μετά από το περυσινό ρεκόρ, των 722 σκοτωμένων αρκούδων. Έως το απόγευμα της Πέμπτης, δεύτερη ημέρα κυνηγιού, είχαν ήδη σκοτωθεί 152 αρκούδες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος της Σουηδίας.

    Κυνηγούν με αστυνομική συνοδεία

    Οι κατά τα άλλα «πολιτισμένοι» Σουηδοί, που προβάλλονται παγκοσμίως ως οι πλέον «άνετοι» και ελεύθεροι πολίτες με εκσυγχρονισμένα μέσα και τρόπο ζωής και προσπαθούν να περάσουν το μοντέρνο lifestyle τους ως το ιδανικό, και πράγματι σε αρκετούς τομείς είναι ζηλευτοί, δεν μπορούν να ξεπεράσουν παλιακές και αναχρονιστικές συνήθειες και «έθιμα» του τόπου τους, φτάνοντας στο σημείο ακόμα και να κυνηγούν συνοδευόμενοι από αστυνομικές δυνάμεις, υπό τον φόβο διαδηλώσεων!

    Ο Μάγκνους Ορεμπραντ, πρόεδρος της Σουηδικής Ένωσης κρεατοφάγων, μίας ομάδας υπέρ της άγριας ζωής είπε: «Οι σύγχρονες κυνηγετικές μέθοδοι το κάνουν εξαιρετικά εύκολο να σκοτώσεις μία αρκούδα – θα μπορούσε κανείς να την παρομοιάσει με καθαρή σφαγή».

    Αστυνομικοί πραγματοποιούν περιπολίες στα δάση πεζοί και με drones για να διασφαλίσουν την «ειρηνική πρόοδο του κυνηγιού» εν μέσω ανησυχιών ότι οι αυξημένες άδειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαμαρτυρίες.

    «Θεωρήσαμε απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση στους κυνηγούς που κάνουν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια του φετινού κυνηγιού αρκούδας», δήλωσε ο Joacim Lundqvist, αστυνομικός και συντονιστής άγριας ζωής για τη βόρεια Σουηδία. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξε αύξηση των διαδηλωτών στο κυνήγι λύγκα και λύκων που σημειώθηκαν νωρίτερα φέτος».

    Ο Magnus Jensen, σύμβουλος στη Σουηδική Κυνηγετική Ένωση στο Φάλουν, είπε: «Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε μια αίσθηση απειλής από τους διαδηλωτές. Φέτος, δεν υπάρχει η ίδια αίσθηση φόβου».

    Οι αρκούδες θα γίνουν είδος προς εξαφάνιση

    Πριν από έναν αιώνα οι αρκούδες κυνηγήθηκαν σχεδόν μέχρι την εξαφάνιση στη Σουηδία, όμως τα νούμερα επανήλθαν στο ανώτατο όριο των 3.300 το 2008. Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι σφαγές έχουν μειώσει τον πληθυσμό των αρκούδων κατά 40% σε 2.400 περίπου. Εάν συνεχιστεί στον ίδιο ρυθμό, το κυνήγι της επόμενης χρονιάς θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό στο ελάχιστο των 1.400 αρκούδων, που θεωρούνται απαραίτητες για την διατήρηση ενός βιώσιμου πληθυσμού από την κυβέρνηση της Σουηδίας.

    Τα τελευταία δύο χρόνια η Σουηδία έχει θανατώσει εκατοντάδες λύκους, λύγκες και αρκούδες, με τα κυνήγια της περυσινής χρονιάς να σπάνε τα σύγχρονα ρεκόρ για τον αριθμό των ζώων που σκοτώθηκαν. Το 2003 η χώρα πραγματοποίησε το μεγαλύτερο κυνήγι λύκων στη σύγχρονη εποχή, με στόχο την εξόντωση 75, από έναν ήδη απειλούμενο πληθυσμό μόλις 460 λύκων.

    Οι οικολόγοι ανησυχούν ότι αν συνεχίσουν, τα κυνήγια μπορεί να έχουν επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι νορβηγικές περιβαλλοντικές ομάδες απηύθυναν έκκληση στις σουηδικές αρχές σε ορισμένες παραμεθόριες περιοχές να απορρίψουν τις άδειες για τη θανάτωση των αρκούδων, με το επιχείρημα ότι απειλούσαν τον πληθυσμό της καφέ αρκούδας και στις δύο χώρες. Η έφεσή τους απορρίφθηκε.

    Ο Τζόνας Κίντμπεργκ από το Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών και επικεφαλής του Scandinavian Bear Project δήλωσε: «Εάν θέλουμε ο πληθυσμός να παραμείνει σταθερός στα 2.400 ζώα, μπορούν να σκοτώνονται μόνο περίπου 250 αρκούδες ετησίως»

    Μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Σουηδών το κυνήγι

    Οι καφέ αρκούδες είναι ένα «αυστηρά προστατευόμενο είδος» στην Ευρώπη και οι οικολόγοι υποστηρίζουν ότι οι υψηλές ποσοστώσεις κυνηγιού θα μπορούσαν να παραβιάσουν την οδηγία της ΕΕ για τους οικοτόπους, η οποία απαγορεύει το «σκόπιμο κυνήγι ή τη θανάτωση αυστηρά προστατευόμενων ειδών». Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, αυτή η απαγόρευση μπορεί να αρθεί μόνο ως «έσχατη λύση» για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, των καλλιεργειών ή της φυσικής χλωρίδας και πανίδας.

    Ο Magnus Rydholm, διευθυντής επικοινωνίας της Σουηδικής Ένωσης για το Κυνήγι και τη Διαχείριση Άγριας Ζωής, είπε ότι η καφέ αρκούδα δεν είναι συνήθως επικίνδυνη για τους ανθρώπους. «Ενδιαφέρεται κυρίως για τα βατόμουρα. Φυσικά, αν προκληθεί μπορεί να γίνει επικίνδυνη».

    Ο Rydholm είπε ότι το κυνήγι ήταν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σουηδίας: «Θα έλεγα ότι η βόρεια Σουηδία δεν θα είχε γίνει ποτέ κατοικήσιμη αν δεν ήταν το κυνήγι με σκυλιά που τρέχουν ελεύθερα. Είναι πολιτιστική κληρονομιά και δικαίωμα που πρέπει να προστατεύσουμε».

    Εκτός από τον μεγάλο αριθμό αδειών, η Σουηδία έχει χαλαρώσει τους κανονισμούς κυνηγιού της για να επιτρέψει τη χρήση δολώματος, καμερών και σκύλων για τη θανάτωση των αρκούδων – πρακτικές που προηγουμένως ήταν παράνομες.

    Χιλιάδες αιτήσεις για άδεια κυνηγιού

    Φέτος, οι τοπικές διοικήσεις στη Σουηδία έχουν δει 1.455 αιτήσεις για τη χρήση δολώματος στο κυνήγι – μια αύξηση 50%. Βαρέλια με φαγητό προσελκύουν τις αρκούδες και οι κάμερες στέλνουν ειδοποιήσεις όταν εμφανίζεται μια αρκούδα. Οι κυνηγοί μπορούν στη συνέχεια να βάλουν τα σκυλιά τους στα ζώα, τα οποία στη συνέχεια πυροβολούνται. Οι κυνηγοί υποστηρίζουν ότι οι μέθοδοι προκαλούν -άκουσον άκουσον- λιγότερο άγχος στην αρκούδα.

    Οι λύκοι και οι αρκούδες ήταν ένα πραγματικό «success story» ως προς την διατήρησή τους στην ΕΕ, με τους αριθμούς να ανακάμπτουν από το χείλος της εξαφάνισης χάρη στην αυστηρή προστασία και τις απαγορεύσεις κυνηγιού. Αλλά τώρα η Σουηδία είναι μεταξύ πολλών ευρωπαϊκών χωρών που έχουν εντείνει το κυνήγι μεγάλων σαρκοφάγων.

    Φέτος, η Ρουμανία ανακοίνωσε μια σφαγή σχεδόν 500 καφέ αρκούδων, παρά το καθεστώς προστασίας τους. Η Γερμανία βρίσκεται στη διαδικασία χαλάρωσης των κανόνων της για το κυνήγι λύκων και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συμμετείχε σε μια ευρύτερη προσπάθεια για χαλάρωση της προστασίας για τους λύκους σε ολόκληρη την ΕΕ.

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Mpox: Πρώτο κρούσμα της πιο μολυσματικής παραλλαγής εκτός Αφρικής - Συναγερμός
    Mpox: Πρώτο κρούσμα της πιο μολυσματικής παραλλαγής εκτός Αφρικής - Συναγερμός

    Η Σουηδία επιβεβαιώνει το πρώτο κρούσμα της πιο μεταδοτικής παραλλαγής της νόσου mpox – παλιότερα γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων εκτός Αφρικής.

    Σημειώνεται πως την Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος (PHEIC), το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού.

    Την Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει πως κρούσματα mpox έχουν εντοπιστεί σε 13 αφρικανικές χώρες.

    Πώς μεταδίδεται η Mpox

    Παλιότερα γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων, η Mpox όπως είναι η νέα ονομασία της είναι ιογενής, μεταδίδεται από ζώα στον άνθρωπο και μπορεί επίσης να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, σε περίπτωση στενής σωματικής επαφής με πρόσωπο που είναι φορέας.

    Νέο στέλεχος του ιού που προκαλεί την mpox, που βαφτίστηκε «clade 1b» («παραλλαγή 1β») εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 στη ΛΔ Κονγκό, κατόπιν σε γειτονικές χώρες, εγείροντας ανησυχία για την εξάπλωσή του. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, η παραλλαγή 1β «προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση από την παραλλαγή 2».

    Η ΛΔ Κονγκό είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο: ως την 3η Αυγούστου, είχαν καταγραφεί 14.479 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα και 455 θάνατοι -με βάση αυτούς τους αριθμούς, η ασθένεια έχει θνητότητα περί το 3%-, σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας υγείας της Αφρικανικής Ένωσης.

    Η mpox -που εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε άνθρωπο το 1970 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό- έχει βασικό σύμπτωμα την εμφάνιση εξανθημάτων στα γεννητικά όργανα ή στο στόμα, ενώ μπορεί να συνοδεύεται επίσης από υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγία, λεμφαδενοπάθεια κ.λπ.. Η παραλλαγή του ιού που προκαλεί τη νόσο το τρέχον διάστημα αποτελεί μετάλλαξη. Μέχρι σήμερα, η εξάπλωσή της περιορίζεται σε χώρες της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής, με τους ασθενείς γενικά να μολύνονται από ζώα-φορείς του ιού.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο