Κυριακή, 17 Μαρτίου 2024 09:47

Viral Έλληνας που άνοιξε την ελληνική σημαία στην Αγία Σοφία

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, «ένας Έλληνας τουρίστας προσπάθησε να προκαλέσει στην Αγία Σοφία»

Μεγάλη έκταση έχει λάβει στα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα τουρκικά ΜΜΕ το γεγονός που έλαβε χώρα το Σάββατο μέσα στην Αγία Σοφία, όταν ένας Έλληνας τουρίστας άνοιξε την ελληνική σημαία και φωτογραφήθηκε με αυτή.

Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα: «Ένας Έλληνας τουρίστας, προσπάθησε να προκαλέσει στην Αγία Σοφία, την οποία επισκέφθηκε. Εισήλθε στο τέμενος πληρώνοντας 25 ευρώ, επισκεπτόμενος τον γυναικωνίτη του μνημείου. Εκεί ξεδίπλωσε την ελληνική σημαία. Έβγαλε φωτογραφία και την ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα με την επισήμανση "Αγαπημένη μου Πόλη, για πάντα ελληνική". Το γεγονός προκάλεσε άμεσα, έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία».

Προσώρας τα δημοσιεύματα δεν καταγράφουν επίσημες αντιδράσεις και αναφέρονται μόνο στις αντιδράσεις χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και στα σχόλιά τους για την ανάρτηση του Έλληνα τουρίστα ως εξής: «"Ελπίζω να ξέρεις να κολυμπάς", "Ο καιρός ζεστάθηκε, θέλει να πέσει στη θάλασσα", "Του αρέσει το κολύμπι", "θα είναι καλός κολυμβητής", "Ας χαρεί ο φτωχός", "Η θάλασσα είναι κρύα, αγαπητέ μου", "Σου έλειψε το κολύμπι, γείτονα"».

Ο Ιμάμογλου στην Αγία Σοφία

Στο μεταξύ, το Σάββατο το πρωί επισκέφτηκε την Αγία Σοφία για να προσευχηθεί κι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος είχε δεχτεί πολλές επικρίσεις το τελευταίο διάστημα ότι δεν ενδιαφέρονταν ο δήμος για την καθαριότητα του μνημείου.

Ο Ιμάμογλου συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των πολιτών, με τους οποίους έβγαλε φωτογραφίες μέσα στο μνημείο.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 17 Μαρτίου 2024 09:43

Σχετικά Άρθρα

  • Νέα πρόκληση Ερντογάν: Απελευθερώσαμε την Αγία Σοφία και απαλύναμε τον πόνο όλου του ισλαμικού κόσμου
    Νέα πρόκληση Ερντογάν: Απελευθερώσαμε την Αγία Σοφία και απαλύναμε τον πόνο όλου του ισλαμικού κόσμου

    Όλα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε μαθητές ιερατικών σχολείων

    Προκλητικός για ακόμη μία φορά εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν κατά τη διάρκεια ομιλίας σε μαθητές ιερατικών σχολών ανέφερε ότι η Τουρκία απελευθέρωσε την... Αγία Σοφία!
    «Είμαστε εδώ για να μην μείνει δίχως μαχητές το πεδίο του Ιερού Πολέμου (Τζιχάντ)» είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης.
    Πρόσθεσε: «Απελευθερώσαμε την Αγία Σοφία και απαλύναμε τον πόνο όλου του ισλαμικού κόσμου»

    «Όπως λέει ο ποιητής Μεχμέτ Ακίφ, μην αγγίξει ξένο χέρι στον δικό μου ιερό χώρο᾽᾽. Εμείς την Αγία Σοφία την απελευθερώσαμε με αυτή την πίστη. Μετά απο 86 χρὀνια στέρησης , εμείς φροντίσαμε την κληρονομιά του ΜωάμετΘ του Πορθητή. Eμείς ενώσαμε τον μεγάλο ναό του Θεού με πιστές καρδιές. Εμείς επουλώσαμε τον πόνο της Αγίας Σοφίας, της Κωνσταντινούπολης, της Τουρκίας και όλου του ισλαμικού κόσμου.

    Είμαστε με χαμηλές φωνές, Θεέ μου, μην αφήνεις τους μιναρέδες χωρίς το εζάν.

    Αμήν!

    Θεέ μου, μην αφήνεις το πεδίο της τζιχάντ ( ιερού πολέμου) χωρίς πολεμιστές.

    Αμήν!
    Θεέ μου, μην αφήνεις δίχως ήρωα,τις μάζες να περιμένουν έναν ήρωα.

    Aμήν!

    Ω Θεέ, στους δρόμου του αύριο μην αφήνεις τα χρόνια χωρίς το Ραμαζάνι.

    Αμήν!

    Θεέ μου μη μας αφήνεις χωρίς αγάπη, νερό, αέρα και πατρίδα.

    Αμήν!

    Θεέ μου , μην αφήνεις χωρίς μουσουλμάνους τη χώρα που είναι γεμάτη από μουσουλμάνους.

    Αμήν!

    Γι' αυτό υπάρχουμε εμείς, ως μέλη των Ιμάμ Χατίπ (ιερατικές σχολές). Υπάρχουμε για να μην μένουν οι μιναρέδες χωρίς κάλεσμα. Υπάρχουμε έτσι ώστε το πεδίο του ιερού πολέμου (τζιχάντ) να μην μείνει δίχως μαχητές. Υπάρχουμε για να μην μείνει ο ηρωικός μας στρατός χωρίς ήρωες. Έχουμε πατρίδα, υπάρχουμε για να υπάρχει πάντα η πατρίδα μας. Υπάρχουμε για να μην μείνει χωρίς μουσουλμάνους η χώρα μας που είναι γεμάτη μουσουλμάνους. Αυτός ήταν ο αγώνας μας από την αρχή!».

    «Εναντίον ποιου υψώσατε τα ξίφη σας; Όσοι ύψωσαν ξίφη θα εκκαθαριστούν. Εμείς δεν ήρθαμε εδώ από το πουθενά» είπε ο Τούρκος πρόεδρος μετά τις εικόνες αποφοίτων στρατιωτικών σχολών που ύψωσαν τα ξίφη φωνάζοντας «είμαστε στρατιώτες του Κεμάλ».

    «Θα ήθελα επίσης να γίνει γνωστό αυτό πολύ ξεκάθαρα. Δεν θα επιτρέψουμε να φθαρεί ξανά ο στρατός μας. Πρόσφατα, σε μια συγκεκριμένη τελετή αποφοίτησης, εμφανίστηκαν κάποιοι υβριστές και τράβηξαν ξίφη.

    Eναντίον ποιου υψώνεις αυτά τα ξίφη; Τώρα γίνεται όλη η απαραίτητη έρευνα σχετικά με αυτά και θα εκκαθαριστούν και οι λίγοι αδαείς εκεί. Εμείς δεν ήρθαμε εδώ απο το πουθενά.

    Μπορεί να είναι 30 άτομα, μπορεί να είναι 50 άτομα, όποιοι κι αν είναι, δεν γίνεται να τους έχουμε στον στρατό μας. Θα τα καθαρίσουμε αυτά τα πράγματα.»
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ερντογάν: Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ήταν στο πλαίσιο της διάδοσης της θρησκείας του Αλλάχ
    Ερντογάν: Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ήταν στο πλαίσιο της διάδοσης της θρησκείας του Αλλάχ

    Στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά η διάρκεια ομιλίας του.

    «Ο αγώνας μας πέτυχε»

    «Δεν είναι μόνο ο χτύπος της καρδιάς που κάνει ένα άτομο να αισθάνεται ζωντανό. Αυτό που κάνει ένα άτομο να αισθάνεται ότι είναι ζωντανό είναι ότι αισθάνεται ότι ανήκει σε έναν σκοπό. Ο σκοπός της διάδοσης της θρησκείας του Αλλάχ στον κόσμο ήταν στην πρώτη γραμμή των πάντων», είπε και συνέχισε:

    «Είχαμε συγκεκριμένες ατζέντες, όπως το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για λατρεία. Ο αγώνας μας πέτυχε, δόξα τον Αλλάχ. Η Αγία Σοφία άνοιξε ξανάνοιξε για λατρεία. Ένα τζαμί άνοιξε ξανά στο Ταξίμ. Οι πολίτες μας, που δεν μπορούσαν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους λόγω της ενδυμασίας τους, ανέκτησαν τα δικαιώματά τους. Υπάρχουν ζητήματα όπως οι σφαγές στη Γάζα και η συνεχής παραβίαση της ιδιωτικής ζωής της Ιερουσαλήμ», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Τουρκία: Εισιτήριο 25 ευρώ θα πληρώνουν οι τουρίστες για είσοδο στην Αγία Σοφία
    Τουρκία: Εισιτήριο 25 ευρώ θα πληρώνουν οι τουρίστες για είσοδο στην Αγία Σοφία

    Το σύνολο του τουρκικού Τύπου αναφέρεται στην απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Mehmet Ersoy ο οποίος, όπως είχε προαναγγείλει προ ολίγων μηνών, ανακοίνωσε την επιβολή εισιτηρίου εισόδου στην Αγία Σοφία, ορίζοντας το αντίτιμο στα 25 ευρώ το άτομο για τους αλλοδαπούς τουρίστες, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024.

    Η ανακοίνωση του υπουργείου

    Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ολοκλήρωσε το διαχωρισμό των εισόδων για εκείνους που θα εισέρχονται στο μνημείο ως προσκυνητές και εκείνους που θα το επισκέπτονται για πολιτιστικούς-τουριστικούς σκοπούς. Η είσοδος για τους αλλοδαπούς που θα εισέρχονται για τουριστικούς σκοπούς ανέρχεται στα 25 ευρώ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου: «στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης και προστασίας του μνημείου που ξεκίνησε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Mehmet Ersoy προβλέπεται η εγκατάσταση εκδοτηρίου εισιτηρίων σε συγκεκριμένο μέρος που έχει ήδη προετοιμαστεί για τους επισκέπτες και θα τεθεί σε λειτουργία στις 15 Ιανουαρίου. Επιπλέον έχει γίνει η εγκατάσταση καμερών ασφαλείας, συστημάτων ανίχνευσης πυρκαγιάς καθώς και συστημάτων ανακοίνωσης έκτακτης ανάγκης, ενώ έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας κατά μήκος της διαδρομής περιήγησης στα αξιοθέατα του».

    Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι: «Οι υπήκοοι της Τουρκικής Δημοκρατίας που θα επισκέπτονται για σκοπούς θρησκευτικής λατρείας το τέμενος θα συνεχίσουν να εισέρχονται δωρεάν από την προβλεπόμενη για αυτό το λόγο είσοδο».

    Στα δημοσιεύματα επισημαίνεται ότι oι εργασίες καθαρισμού και προστασίας των μαρμάρινων καλυμμάτων και των ξύλινων κιγκλιδωμάτων στον όροφο της στοάς του τεμένους πραγματοποιήθηκαν από συντηρητές κατόπιν της έγκρισης και επίβλεψης της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής. Με την εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης των επισκεπτών τονίζεται ότι δεν θα σχηματίζονται πλέον μεγάλες ουρές στο ιστορικό τέμενος.

    Σημειώνεται δε, ότι με ένα ειδικό σύστημα ακουστικών και μέσω ενός QR code οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερώνονται για το μνημείο σε 23 γλώσσες σε ένα ήσυχο περιβάλλον χωρίς να ενοχλούν τους πιστούς που θα προσεύχονται σε αυτό. Τα πρακτορεία που επιθυμούν να αγοράσουν εισιτήρια πρέπει να εγγραφούν μέσω της φακέλου "Agency Login" στην ιστοσελίδα www.dexxmuseums.com.

    Τι γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ

    Hurriyet: Απόφαση για την Αγία Σοφία για τους αλλοδαπούς τουρίστες... ανακοίνωσε ο υπουργός Ersoy: Ξεκινά στις 15 Ιανουαρίου.

    Yeni Safak: Αγία Σοφία, 25 ευρώ για τους τουρίστες.

    Ntv: Η νέα ρύθμιση στην Αγία Σοφία αρχίζει στις 15 Ιανουαρίου: 25 ευρώ.

    En son haber: Οριστικοποίηση της τιμής εισόδου στο τέμενος της Αγίας Σοφίας: 25 ευρώ το αντίτιμο για τους αλλοδαπούς τουρίστες.

    sabah: Ο υπουργός Ersoy ανακοίνωσε την ημερομηνία για την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων στο τέμενος της Αγίας Σοφίας.

    Gercek Gundem: Νέες ρυθμίσεις για την Αγία Σοφία!

    Bir Gun: Οι τουρίστες θα πληρώσουν εισιτήριο για να εισέλθουν στην Αγία Σοφία.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ερντογάν: Η μεγαλύτερη τιμή να με θυμούνται σαν τον πρόεδρο που έκανε ξανά τέμενος την Αγία Σοφία
    Ερντογάν: Η μεγαλύτερη τιμή να με θυμούνται σαν τον πρόεδρο που έκανε ξανά τέμενος την Αγία Σοφία

    «Δοξάζω τον Κύριό μου που μας χάρισε αυτή την τιμή, αυτή την αξιοπρέπεια να χαρούμε το τέλος της αιχμαλωσίας της Αγίας Σοφίας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε απονομή βραβείων τέχνης

    Στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος αναφέρθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την απονομή βραβείων τέχνης στην Κωνσταντινούπολη, χθες το βράδυ.

    Τα εν λόγω βραβεία έχουν καθιερωθεί στη μνήμη του στρατευμένου ισλαμιστή Τούρκου ποιητή Νετζίπ Φαζίλ Κισάκιουρεκ, ο οποίος ήταν δεινός μαχητής υπέρ της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τέμενος και είχε συγκρουστεί πολιτικά με το κεμαλικό κατεστημένο.

    «37 χρόνια μετά το θάνατό του (σ.σ. του ποιητή), είχαμε την τιμή να ανοίξουμε την Αγία Σοφία, που ήταν το μεγαλύτερο όνειρό του. Δόξα στον Αλλάχ. Έπειτα από 80 χρόνια λαχτάρας, σπάσαμε τις αλυσίδες μαζί και αποκαταστήσαμε την Αγία Σοφία στην αρχική της μορφή, σύμφωνα με την επιθυμία του Πορθητή» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος από το βήμα της εκδήλωσης.

    «Δοξάζω για άλλη μια φορά τον Κύριό μου που μας χάρισε αυτή την τιμή, αυτή την αξιοπρέπεια να χαρούμε το τέλος της αιχμαλωσίας της Αγίας Σοφίας» είπε και πρόσθεσε: «Το να μας μνημονεύουν ως τον Πρόεδρο που άνοιξε ξανά την Αγία Σοφία είναι η μεγαλύτερη τιμή στον κόσμο της καρδιάς μας».

    Ο Πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι αυτοί που θα προστατέψουν την Αγία Σοφία είναι οι νέοι, που θα δώσουν το παρών στο κάλεσμα ο καθένας ξεχωριστά. «Όσο αυτό συμβαίνει, Θεού θέλοντος, ο ήχος του Κορανίου από τους τρούλους της Αγίας Σοφίας και το κάλεσμα για προσευχή από τους μιναρέδες της δεν θα παύσουν ποτέ. Το Μέγα Τέμενος της Αγίας Σοφίας θα συνεχίσει να απευθύνεται στις καρδιές των πιστών για πάντα ως σύμβολο του τουρκικού αιώνα» συμπλήρωσε.

    Πηγή: protothema.gr

  • Λέκκας: Αναμένεται μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη - Φόβος για την Αγία Σοφία
    Λέκκας: Αναμένεται μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη - Φόβος για την Αγία Σοφία

    Το καμπανάκι του κινδύνου για την Αγία Σοφία κρούει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, προβλέποντας πως μπορεί να προκληθούν πολύ σοβαρές ζημιές από έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.

    Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας τόνισε πως η Αγιά Σοφιά έχει υποστεί πολλές καταστροφές κατά διαστήματα τα 1500 χρόνια που είναι χτισμένη, από τη φθορά του χρόνου. Εκτός από αυτό, οι έντονες καιρικές συνθήκες, όπως η αλλαγή της θερμοκρασίας, οι βροχοπτώσεις αλλά και οι άνεμοι, διαβρώνουν το κέλυφός της.

    Υπό αυτό το πρίσμα «εάν εκδηλωθεί μεγάλος σεισμός τότε ενδεχομένως να έχουμε μεγάλα προβλήματα», αναφέρει.

    Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, πολλοί επιστήμονες, περιμένουν ένα μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Όπως είπε μέχρι το 2022 ανέμεναν έναν σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ. «Από τη στιγμή που αυτό δεν συνέβη, οι τάσεις συσσωρεύονται και αναμένεται σεισμική δόνηση ακόμα μεγαλύτερη», επισημαίνει.

    «Πρέπει να γίνουν άμεσα εργασίες στερέωσης»

    «Σε αυτή την περίπτωση είναι λογικό να αναμένουμε να έχουμε βλάβες στην Αγιά Σοφιά», συνέχισε ο κ. Λέκκας τονίζοντας πως «σε κάθε περίπτωση είναι ένα θέμα που υποδεικνύει ότι θα πρέπει να γίνουν εργασίες συντήρησης» ιδίως των στοιχείων που κρίνονται πιο επικίνδυνα.

    Η Κωνσταντινούπολη είναι ο επόμενος σταθμός του Εγκέλαδου στην Τουρκία, επανέλαβε, επισημαίνοντας ότι η τρωτότητα αυξάνεται από το γεγονός ότι – από τότε που η Αγιά Σοφιά μετατράπηκε σε τζαμί- χιλιάδες τουρίστες συρρέουν κάθε χρόνο.

    «Πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν εργασίες στερέωσης και ενίσχυσης. Κάτι που είναι δύσκολο και απαιτεί πολύ υψηλούς οικονομικούς πόρους» είπε ο κ. Λέκκας.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ανησυχία για την Αγία Σοφιά μετά το βίντεο με τα θραύσματα - Πόσο πιθανή είναι μία κατάρρευση από έναν μεγάλο σεισμό
    Ανησυχία για την Αγία Σοφιά μετά το βίντεο με τα θραύσματα - Πόσο πιθανή είναι μία κατάρρευση από έναν μεγάλο σεισμό

    Σύμφωνα με Τούρκο ιστορικό, το μνημείο θα πρέπει να κλείσει αφου κινδυνεύει από τις φθορές και τον εξεζητημένο αριθμό επισκεπτών - Τι λέει στο protothema.gr ο Ευθύμιος Λέκκας

    Αλγεινή εντύπωση και έντονο προβληματισμό προκάλεσε το βίντεο τούρκικης ιστοσελίδας που δείχνει κομμάτι σκυροδέματος από τον τρούλο της Αγίας Σοφίας να πέφτει και να σκάει πίσω από την πλάτη προσκυνητών. Σύμφωνα με τον Τούρκο ιστορικό Ιλμπέρ Ορταϊλί το ιστορικό μνημείο θα πρέπει να κλείσει αφου κινδυνεύει από τις φθορές και τον εξεζητημένο αριθμό επισκεπτών στην Αγία Σοφία.

    Δείτε βίντεο από τη στιγμή που πέφτουν θραύσματα από τον τρούλο:

    Ο ιστορικός σε άρθρο του στην εφημερίδα Hurriyet, στις 17 Σεπτεμβρίου, εξέφρασε την ανησυχία του για τις φθορές που έχουν προκληθεί στο μνημείο, από την μετατροπή του σε τέμενος και εντεύθεν, επισημαίνοντας αφενός ότι η Αγία Σοφία πρέπει να κλείσει για ορισμένο χρονικό διάστημα ώστε να γίνουν εργασίες αποκατάστασης, αφετέρου δε τονίζει ότι θεωρεί καταστροφική την ετήσια είσοδο σε αυτήν τριών εκατομμυρίων προσκυνητών, πέραν του αριθμού των τουριστών. Κώδωνα κινδύνου για τη στατικότητα του μνημείου των 1500 ετών κρούει και ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος μιλώντας στο protothema.gr θέτει σοβαρό ζήτημα για την κατάσταση της Αγίας Σοφίας απέναντι σε έναν ισχυρό σεισμό.

    Ο κ. Λέκκας εξήγησε αρχικά ότι το κέλυφος του μνημείου αυτού «έχει στην πλάτη του 1500 χρόνια. Μέσα σε όλη αυτή την πορεία και τα στατικά στοιχεία του μνημείου έχουν υποστεί φθορές. Έχουμε τους εξωτερικούς παράγοντες που είναι κυρίως οι καιρικές συνθήκες, γιατί δεν είναι μάρμαρο όπως ο Παρθενώνας, αλλά δομικά υλικά και έχουμε και την φθορά την εσωτερική από την αποσάθρωση των υλικών, αλλά και από την αλλαγή του μικροκλίματος στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας με τα εκατομμύρια των επισκεπτών και προσκυνητών». Έτσι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ η Αγία Σοφία αυτή τη στιγμή χρίζει άμεσης μελέτης και συντήρησης μιας και τα παραπάνω δεδομένα σε συνδυασμό και με τις αλλοιώσεις στο υπέδαφος μειώνουν την στατική επάρκεια του μνημείου.

    Πιθανή ακόμη και κατάρρευση σε έναν μεγάλο σεισμό

    Όπως τονίζει ο κ. Λέκκας στο protothema.gr «αυτή τη στιγμή έχουμε ένα μνημείο 1500 ετών το οποίο έχει φθορές εξωτερικές και εσωτερικές παρόλο που υπάρχει πρόγραμμα ενίσχυσης της στατικότητας αλλά δεν έχει γίνει, είναι ένα μνημείο ευάλωτο στους σεισμούς».

    Όπως είναι γνωστό νότια της Κωνσταντινούπολης περνάει ένα μέρος του ρήγματος της Ανατολίας. Αυτό το κομμάτι όπως λέει ο κ. Λέκκας δεν έχει δώσει ακόμη τον μεγάλο σεισμό που περιμένουν ήδη από το 2020 Τούρκοι και άλλοι επιστήμονες. «Το ρήγμα της Ανατολίας μαζί με εκείνο του Αγίου Φραγκίσκου είναι τα μόνα που έχουν μια περιοδικότητα. Το ρήγμα της Αντολίας έχει μήκος 1500 χιλιομέτρων και βλέπουμε ότι κατά διαστήματα σπάει κατά τμήματα. Δηλαδή το ρήγμα χωρίζεται σε περίπου 15-17 τμήματα μικρά και μεγάλα. Το πρώτο αρχίζει από την Αρμενία και την Κασπία Θάλασσα και το τελευταίο φθάνει στο Αιγαίο. Αυτά τα τμήματα σπάνε το ένα μετά το άλλο. Αρχίζουν από την Ανατολή και πάνε προς τη Δύση» λέει ο κ. Λέκκας και εξηγεί ότι «με το σεισμό του 1999 έσπασε το τελευταίο κομμάτι που υπήρχε στο Ισμίτ, το οποίο είχε μήκος 78-80 χιλιόμετρα περίπου και έδωσε τους μεγάλους σεισμούς του Αυγούστου και του Νοεμβρίου τότε. Το αμέσως επόμενο κομμάτι είναι το ρήγμα που περνάει νότια της Κωνσταντινούπολης και επηρεάζει άμεσα και την Αγία Σοφία. Αυτό το κομμάτι έχει δεχθεί την φόρτιση από το 1999 και σύμφωνα με απόψεις Γάλλων, Ιαπώνων και Τούρκων σεισμολόγων που συγκλίνουν μεταξύ τους, έπρεπε μέχρι το 2020 να είχε γίνει ένας μεγάλος σεισμός. Αυτός δεν έγινε γεγονός που σημαίνει ότι ο σεισμός θα γίνει αλλά όταν γίνει θα είναι πολύ πιο ισχυρός αν γινόταν το 2020. Τότε οι επιστήμονες περίμεναν έναν σεισμό περίπου 7 Ρίχτερ. Τώρα εξαρτάται αν θα σπάσει όλο το ρήγμα ή κάποιο κομμάτι του με τη δυναμικότητα να είναι στα 7 με 7,2 ρίχτερ. Επομένως όταν γίνει ένας τέτοιος σεισμός θα έχουμε τεράστιες επιπτώσεις στην παλιά Κωνσταντινούπολη. Γιατί οι περιοχές προς το καινούργιο αεροδρόμιο είναι σύγχρονες κατασκευές και έχουν αντισεισμικό σχεδιασμό. Αλλά με το δεδομένο που είδαμε στην Αντιόχεια τον Φεβρουάριο βλέπουμε ότι η ποιότητα των κατασκευών τους δεν είναι τόσο καλή. Άρα θα έχουμε μεγάλες επιπτώσεις. Έτσι η Αγία Σοφία έχει υψηλή τρωτότητα απέναντι σε έναν ισχυρό σεισμό εξαιτίας των αλλοιώσεων και της φθοράς που έχει υποστεί. Βέβαια δεν ξέρουμε αν θα καταρρεύσει σε έναν τόσο μεγάλο σεισμό, και το απευχόμαστε αλλά σίγουρα θα έχει σημαντικές ζημιές και αυτή είναι η ανησυχίας μας».\

    Πηγή: Protothema.gr

  • Τουρκία: «Καμπανάκι» από Τούρκο ιστορικό - «Σώστε την Αγία Σοφία»
    Τουρκία: «Καμπανάκι» από Τούρκο ιστορικό - «Σώστε την Αγία Σοφία»

    Δεν είναι πρώτη φορά που ο διακεκριμένος ιστορικός Ilber Ortayli, προειδοποίησε δημόσια για τον κίνδυνο κατάρρευσης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη - Τι υποστηρίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα Ηurriyet

    Δεν είναι πρώτη φορά που ο διακεκριμένος Τούρκος ιστορικός Ilber Ortayli, προειδοποίησε δημόσια για τον κίνδυνο κατάρρευσης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Μιλώντας στην εκπομπή «Teke Tek Bilim», ο καθηγητής μίλησε για την κατάσταση της Αγίας Σοφίας, η οποία μετατράπηκε σε τέμενος πριν από τρία χρόνια και φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά.

    Με πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα Ηurriyet, με τίτλο : «Ας προστατέψουμε την Αγία Σοφία», ο Ortayli επισημαίνει τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζει το μνημείο εξαιτίας της αύξησης της επισκεψιμότητάς, μετά την επαναλειτουργία του ως μουσουλμανικού τεμένους. Όπως επισημαίνει οι υπόγειες στοές, τα υπόγεια κανάλια, τα δίκτυα αποχέτευσης και το σύστημα εξαερισμού δεν είναι αρκετά ισχυρά για να δεχτούν τόσο μεγάλο αριθμό επισκεπτών. «Ακόμη και ένα ετήσιο κοινό 20-30 χιλιάδων ατόμων, αποτελούμενο από επιστήμονες -όπως ιστορικούς και αρχαιολόγους- εκπροσώπους των μεγάλων θρησκειών, πολιτικούς και δημόσιους υπαλλήλους των οποίων η συμβολή και οι απόψεις είναι απαραίτητες, θεωρείται μεγάλο για αυτό το μέρος».

    Ο Τούρκος ιστορικός σημειώνει πως η Αγία Σοφία είναι ο αρχαιότερος ναός της ανθρωπότητας που στέκεται ακόμη στη θέση του και διατηρείται στην αρχική του δομή. «Υπάρχουν εκκλησίες που είναι παλαιότερες από την Αγία Σοφία σε αλλαγές σχήματος και όγκου, αλλά δεν έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία της τέχνης και από τεχνικής άποψης δεν μπορούν να συγκριθούν με τη μηχανική της Αγίας Σοφίας» λέει.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, με εξαίρεση τα μαυσωλεία, τα κεραμίδια και τους τέσσερις μιναρέδες που είναι μεταγενέστερες προσθήκες, καμία άλλη αλλαγή που θα επισκίαζε την αρχική μορφή της Αγίας Σοφίας δεν υπήρξε διαχρονικά.

    ortayli

    Ο ιστορικός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα υπόγεια κανάλια που διέρχονται κάτω από το μνημείο, τα οποία πρέπει να επισκευαστούν, να καθαριστούν και να αποκατασταθούν άμεσα προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στην στατικότητα του μνημείου.

    Στο άρθρο δίνεται απάντηση και στο αίτημα για κατασκευή νέων χώρων υγιεινής (WC) και νιπτήρων, προς εξυπηρέτηση των πιστών μουσουλμάνων. «Αν όλοι όσοι μπαίνουν χρησιμοποιούν βρύσες και τουαλέτες, πώς θα μεταφέρει τα λύματα το αποχετευτικό σύστημα κάτω από το μνημείο; Αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη» τονίζει ο Ortayli που είναι καθηγητής ιστορίας στα πανεπιστήμια Galatasaray της Κωνσταντινούπολης και Bilkent της Άγκυρας.

    Σύμφωνα με τον Τούρκος υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού, Mehmet Nuri Ersoy, η Αγία Σοφία έχει δεχθεί 21 εκατομμύρια επισκέπτες από τότε που μετατράπηκε σε τζαμί πριν από τρία χρόνια.

    Η UNESCO έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να αφαιρέσει από την Αγία Σοφία το καθεστώς παγκόσμιας κληρονομιάς λόγω των ζημιών στο μνημείο και του πιθανού κινδύνου κατάρρευσής του.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Συναγερμός για την Αγιά Σοφιά: «Κινδυνεύει να καταρρεύσει, πρέπει να κλείσει» - Τι λέει τούρκος ιστορικός
    Συναγερμός για την Αγιά Σοφιά: «Κινδυνεύει να καταρρεύσει, πρέπει να κλείσει» - Τι λέει τούρκος ιστορικός

    Έντονη ανησυχία για τις φθορές που έχουν προκληθεί στην την Αγιά Σοφιά από τη μετατροπή της σε τέμενος.

    Το καμπανάκι για την Αγία Σοφία έκρουσε ο διακεκριμένος τούρκος ιστορικός και ακαδημαϊκός Ιλμπέρ Ορταϊλί, υπογραμμίζοντας ότι το ιστορικό μνημείο πρέπει να κλείσει, καθώς κινδυνεύει να καταρρεύσει λόγω του μεγάλου αριθμού επισκεπτών που δέχεται.

    «Μπορεί να επιτραπεί η είσοδος τόσων ανθρώπων σε ένα κτήριο 1.500 ετών; Τι θα συμβεί αν δεν κλείσει; Φυσικά και δεν μπορεί να επιτραπεί η είσοδος. Γι’ αυτό πρέπει να κλείσει και να αποκατασταθεί. Αέναη αποκατάσταση. Αν είναι έξυπνοι, θα την κλείσουν. Αν δεν κλείσει θα καταρρεύσει», τόνισε ρητά και κατηγορηματικά ο τούρκος ιστορικός.

    Ο Ιλμπέρ Ορταϊλί, σε άρθρο του στην εφημερίδα Hurriyet στις 17 Σεπτεμβρίου, είχε εκφράσει για ακόμη μια φορά την ανησυχία του για τις φθορές που έχουν προκληθεί στο μνημείο από τη μετατροπή του σε τέμενος, επισημαίνοντας ότι η Αγία Σοφία πρέπει να κλείσει για ορισμένο χρονικό διάστημα ώστε να γίνουν εργασίες αποκατάστασης. Μάλιστα, σημείωνε ότι θεωρεί καταστροφική την ετήσια είσοδο σε αυτήν τριών εκατομμυρίων προσκυνητών, πέραν του αριθμού των τουριστών.

    «Η Αγία Σοφία δεν είναι ένας δρόμος από τον οποίο όλοι μπορούν να περάσουν ελαφρά τη καρδία, καθώς τα υπόγεια κτίσματα, και οι κατασκευές για τη διασφάλιση της ροής των υδάτων, των αποβλήτων, η υγρασία αλλά και το σύστημα εξαερισμού δεν είναι τόσο ανθεκτικά στην παρουσία τόσο πολυάριθμων επισκεπτών και πρέπει να επισκευαστούν, να καθαριστούν και να αποκατασταθούν επειγόντως. Πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία που αφορά το ίδιο το κτήριο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Κατά τον καθηγητή, ακόμα και ο αριθμός των 20-30 χιλιάδων ανθρώπων ετησίως, από επιστήμονες, ιστορικούς, αρχαιολόγους, εκπρόσωπους της μουσουλμανικής θρησκείας, πολιτικούς και δημόσιους λειτουργούς θα μπορούσε να θεωρηθεί υπερβολικός για την αντοχή του μνημείου.

    Καμπανάκι για το αποχετευτικό σύστημα της Αγίας Σοφίας

    Ο καθηγητής είναι επικριτικός και για παρεμβάσεις που αφορούν στην λειτουργία του μνημείου ως τεμένους σημειώνοντας: «Δεν μπορούν να εγκατασταθούν τουαλέτες και κρήνες που άπτονται των καθημερινών αναγκών ενός τεμένους, στην Αγία Σοφία. Χώροι που διανέμουν νερό όπως μεγάλα σιντριβάνια δεν μπορούν να υφίστανται. Το νερό που καταναλώνεται και διαρρέει από την κλασική οθωμανική κρήνη και τις σημερινές τουαλέτες δεν είναι το ίδιο. Η Αγία Σοφία υφίσταται εδώ και 1.500 χρόνια. Δεν είναι λογικό να χρησιμοποιούνται οι τουαλέτες της Αγίας Σοφίας για αφόδευση. Εάν κάθε επισκέπτης χρησιμοποιεί τα σιντριβάνια και τις τουαλέτες, πώς θα αντέξει το αποχετευτικό σύστημα κάτω από αυτό το κτήριο;».

    Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ, η Αγία Σοφία έχει δεχθεί 21 εκατομμύρια επισκέπτες από τότε που μετατράπηκε σε τέμενος, πριν από τρία χρόνια.

    Αγία Σοφία: Τα έργα ενίσχυσης της στατικότητας που εξαγγέλθηκαν

    Πριν από δύο μήνες, ο τούρκος υπουργός προανήγγειλε έργα ενίσχυσης της στατικότητας της Αγίας Σοφίας, στο πλαίσιο της αποκατάστασης σημαντικών ιστορικών μνημείων της Κωνσταντινούπολης.

    Σύμφωνα με το εγκεκριμένο από την αρμόδια επιτροπή σχέδιο αποκατάστασης, πρώτα θα γίνει καθαρισμός του τσιμεντοκονιάματος, θα αφαιρεθούν οι γερασμένες μολύβδινες επιφάνειες στους θόλους και θα πραγματοποιηθούν εργασίες για την αποκατάσταση των ρωγμών και των σχισμών κάτω από τον θόλο. Στη συνέχεια θα επισκευαστεί και θα τοποθετηθεί στη θέση του το μολύβδινο κάλυμμα. Επίσης θα αποσυναρμολογηθεί ο πρώτος μιναρές, ο επονομαζόμενος μιναρές του Βαγιαζίτ και, αφού ολοκληρωθούν οι επισκευές, θα τοποθετηθεί ξανά στη θέση του. Στους άλλους μιναρέδες, συνεχίζεται η μελέτη για τη στατική τους κατάσταση.

    Ο Ιλμπέρ Ορταϊλί, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, είναι επίτιμο μέλος της Τουρκικής Ιστορικής Εταιρείας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Επιτροπής Οθωμανικών Σπουδών και μέλος της Ευρωπαϊκής Ιρανολογικής Εταιρείας και του Αυστροτουρκικού Επιστημονικού Φόρουμ, σύμβουλος του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, πρώην διευθυντής στο Μουσείο Τοπκαπί.

    Πηγή: iEidiseis.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch