Κόσμος

Γάζα: Η πύλη 96, το νέο πέρασμα που μοχθούν να περάσουν τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια

Γάζα: Η πύλη 96, το νέο πέρασμα που μοχθούν να περάσουν τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια

Η πύλη 96 είναι κάτι περισσότερο από μια τρύπα στον συνοριακό φράχτη της Λωρίδας της Γάζας. Είναι το πέρασμα στο οποίο δίνεται αγώνας για να περάσουν τα φορτηγά με την επισιτιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα που κινδυνεύει όλο και περισσότερο με λιμό.

Μια νέα οδός για παροχή βοήθειας

Την ώρα που τα Ηνωμένα Έθνη κατηγορούν το Ισραήλ ότι σκόπιμα παρεμποδίζει την βοήθεια στους Παλαιστίνιους, το Ισραήλ δείχνει την πύλη 96 - μία από τις νέες οδούς βοήθειας που έχει εγκρίνει, μαζί με τις ρίψεις από αέρος και έναν θαλάσσιο διάδρομο από την Κύπρο.

Κατά μήκος του συνοριακού φράχτη, επτά φορτηγά φορτωμένα με επισιτιστική βοήθεια είναι παρατεταγμένα και περιμένουν να περάσουν στη Γάζα.

Αυτό το νέο σημείο διέλευσης θα μεταφέρει απευθείας βοήθεια στις απελπισμένες βόρειες περιοχές της Γάζας και έτσι δεν θα χρειαστεί τα φορτηγά να κάνουν μια μακρά, δύσκολη διαδρομή μέσα από τη ζώνη συγκρούσεων.

Αλλά με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί ότι η βόρεια Γάζα οδηγείται στον λιμό, τα διεθνή αιτήματα για αύξηση της ποσότητας της βοήθειας γίνονται όλο και πιο επίμονα.

Το Ισραήλ αρνείται πως δυσκολεύει να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια

Το Ισραήλ λέει ότι έχει διευκολύνει περισσότερα από 350 φορτηγά με βοήθεια στη βόρεια Γάζα τον τελευταίο μήνα. Οι οργανισμοί που παρέχουν βοήθεια λένε ότι η περιοχή στο σύνολό της χρειάζεται 500 την ημέρα.

«Η εμπλοκή αυτής δεν έγκειται στον IDF (Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας)», δήλωσε ο συνταγματάρχης Μόσε Τέτρο, επικεφαλής της Διοίκησης Συντονισμού και Διασύνδεσης του στρατού, η οποία χειρίζεται τις εγκρίσεις για τις αυτοκινητοπομπές βοήθειας.

Ο ίδιος επισήμανε στο BBC ότι η δουλειά του στρατού είναι να «διευκολύνει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα» και ότι τα εμπόδια οφείλονται στην υλικοτεχνική ικανότητα των οργανισμών βοήθειας να τη διανείμουν στην άλλη πλευρά.

«Λάβαμε πολλά μέτρα για να αυξηθεί το ποσό της ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε. «Όμως ο ΟΗΕ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί έχουν κάποιες δυσχέρειες όσον αφορά τον αριθμό των φορτηγών, τον αριθμό των οδηγών των φορτηγών, το ανθρώπινο δυναμικό, τις ώρες εργασίας...», ισχυρίζεται.

Στη συνέχεια έδειξε στο συνεργείο του BBC τα φορτηγά που περίμεναν να περάσουν, λέγοντας ότι τα στοιχεία ήταν ακριβώς μπροστά τους. Είχε εγκριθεί η διέλευση 20 φορτηγών εκείνο το βράδυ, είπε, αλλά μόνο επτά εμφανίστηκαν.

Για στενά όρια του Ισράηλ μιλά ο ΟΗΕ - «Χρειαζόμαστε περισσότερες άδειες»

Ο Μάθιου Χόλινγκγουορθ, διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, βρισκόταν σε ένα από τα φορτηγά που αδρανούσαν δίπλα στον συνοριακό φράχτη. Είπε στο BBC ότι υπήρχε συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο η οργάνωση δεν ήταν σε θέση να διαθέσει και τα 20 οχήματα.

«Σε αυτή τη συγκεκριμένη αυτοκινητοπομπή, μας δόθηκε ένα όριο 15 ελεγμένων οδηγών από τον IDF που είχαν άδεια να χρησιμοποιήσουν αυτή τη διαδρομή, αλλά μόνο επτά ήταν στη διάθεσή μας», είπε.

Κάποιοι από τους εγκεκριμένους οδηγούς είχαν πάει στην πόλη της Γάζας την προηγούμενη ημέρα και είχαν κολλήσει εκεί, σύμφωνα με τον Χόλινγκγουορθ. Ακόμη και η επιστροφή ενός άδειου φορτηγού μέσω της Γάζας χρειάζεται έγκριση του ισραηλινού στρατού, επισημαίνει.

«Χρειαζόμαστε 50, 60, 70, 80 οδηγούς φορτηγών που έχουν άδεια να χρησιμοποιούν αυτές τις διαδρομές κάθε μέρα», συνέχισε. «Χρειαζόμαστε περισσότερα σημεία εισόδου στη βόρεια Γάζα και την πόλη της Γάζας και χρειαζόμαστε έγκαιρες εγκρίσεις ώστε να μπορούμε να εκτελούμε πολλαπλά κονβόι κάθε μέρα», τόνισε, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει γιατί υπάρχουν τόσες καθυστερήσεις στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Όπως γράφει το BBC, το Ισραήλ θέλει να δείξει στον κόσμο ότι επιτρέπει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα - αλλά λέει ότι δεν είναι υπεύθυνο για την ποσότητα της βοήθειας που εισέρχεται στην πραγματικότητα ή για την ικανότητα των οργανισμών να τη διανέμουν επί τόπου.

Το διεθνές δίκαιο ωστόσο λέει πως το Ισραήλ έχει καθήκον, όχι μόνο να ανοίξει τις πύλες, αλλά να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να μεταφέρει τρόφιμα και φάρμακα στους ανθρώπους που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του.

«Αν η Χαμάς θέλει να αλλάξει την κατάσταση, να τερματίσει τον πόλεμο»

Ο συνταγματάρχης Τέτρο ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει έλλειψη τροφίμων στη Γάζα και ότι αν η Χαμάς θέλει να αλλάξει την κατάσταση εκεί, θα πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους (UNEWA) συνδέεται με τη Χαμάς και ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με οργανώσεις που «δεν εμπλέκονται στην τρομοκρατία».

Ο διευθυντής της υπηρεσίας αυτής με τη σειρά του δήλωσε ότι η απαγόρευση είναι "εξωφρενική" και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι παρεμποδίζει σκόπιμα τη βοήθεια. Ο οργανισμός προσπάθησε πρόσφατα να ξαναρχίσει τις αποστολές μετά από μια παύση δύο μηνών, η οποία ξεκίνησε όταν ένα από τα φορτηγά του βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια μιας παράδοσης τον Ιανουάριο.

Στην πύλη 96, οχήματα του στρατού περιτριγυρίζουν τη φάλαγγα, πριν ανοίξει το σημείο διέλευσης και τα φορτηγά φύγουν μέσα στη νύχτα.

Αυτό το λεπτό κανάλι μεταξύ Ισραήλ και Γάζας διασχίζεται μόνο για ανθρωπιστική βοήθεια και στρατιώτες. Μέσα από αυτό περνάνε τρόφιμα και πόλεμος, δηλαδή ζωή και θάνατος.

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup